Stiu, aveti un stat care v-a dezamagit profund. Aveti politicieni mai corupti si mai duplicitari decit v-ati fi imaginat. Au facut totul sa va trimita in strainatate pe voi, cei mai curajosi si mai nemultumiti dintre cetateni. Si noi, romanii, sintem deseori satui de cei ce ne conduc si avem tentatia sa-i socotim o apa si-un pamint si sa-i boicotam la alegeri. Dar, cumva, noi am gasit resursele ca la fiecare moment decisiv sa alegem directia corecta. Incercati si voi, dragi moldoveni. Va costa citeva minute dintr-o zi.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Candidatul pe care il veti alege ca presedinte al tarii nu va aduce rezolvarea problemelor voastre. Constitutia Republicii Moldova arata ca puterile presedintelui sint limitate. Dar un presedinte ales direct de popor are o arma de temut: cuvintul. Prin puterea data de alegerea directa, cel mai votat om al Republicii devine si cel mai legitim purtator de mesaj in numele cetatenilor sai. Iar cuvintele si ideile au o putere uriasa; ele schimba lumea.

Aveti de ales azi intre un candidat care reprezinta actuala clasa politica si o candidata care aduce un aer timid de schimbare. Nu-i ascultati pe cei care va cer sa votati pe criterii geopolitice, cei care spun ca trebuie sa votati cu inima pentru o iluzorie unire cu Romania.

Unirea cu Romania nu se face pentru ca asa vor citiva analisti si politicieni romani decuplati de realitate sau in cautare de voturi facile in rindul unionistilor. Unirea se va face cu doua conditii: ca voi, moldovenii, sa o vreti; si dupa ce va rezolvati problemele interne. Deocamdata, e un non-subiect, iar votul pentru unionisti la prezidentiale a aratat categoric asta.

Votul de azi e despre tara voastra si despre cum puteti sa faceti o bresa in zidul gros cu care coruptii s-au inconjurat de frica poporului. Stiu ca e greu sa mai credeti ca vreunul dintre ei va poate ajuta; in ultimii ani i-ati vazut cum, in numele UE si al valorilor occidentale, v-au furat cu nonsalanta de odinioara a comunistilor sovietici si moldoveni.

Poate ca si de data asta e la fel. Dar nu stiti pina cind nu incercati. Pina la urma, viata e un lung sir de alegeri. Acum insa aveti in fata o alegere cu impact teribil asupra viitorului vostru. Dezamagirea nu-i o scuza pentru refuzul implicarii. Nici descurajarea.

Am vazut in diaspora moldoveneasca initiative extraordinare: oameni care isi pun casa la dispozitie pentru cetatenii veniti la vot din orase fara sectii; oameni care isi pun masinile la dispozitie pentru transport pina la statia de vot. Seamana mult cu ce-au facut si romanii in 2014.

Pentru voi, moldovenii de acasa si cei din Romania, votul e mai usor: aveti sectia aproape de casa. Mergeti la vot si mai dati o sansa tarii voastre. Si nu uitati, votul, cuvintul si ideea sint armele cele mai puternice din lume.