In aceste clipe este bine să ne reamintim de Alexis de Tocqueville și ceea ce a scris el în cartea clasică „Despre democrație în America”. Democrația în America se întemeiază pe mai multe lucruri. Se întemeiază, evident, pe instituții, dar se întemeiază și pe societatea civilă. Americanii, spunea Alexis de Tocqueville, se grupează în asociații voluntare în chip natural. Acest lucru nu-l va putea împiedica nimeni, indiferent de persoana care va ajunge la Casa Albă. Deci, este un lucru care trebuie să-l reținem. Societatea civilă americană este extrem de puternică și nu poate să fie zăgăzuită, și nu poate să fie pusă sub obroc.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Un lucru care ne privește pe noi, direct și personal, inclusiv acest post de radio (Europa Liberă), este vorba despre NATO și de relația cu Rusia. Nu este un secret, nu vreau să cad în teoriile conspirației, nu vreau să cad în nici un fel de speculaţii, dar nu este un secret că pentru Vladimir Putin, candidatul prezidenţial se numeşte Donald J Trump. Nu s-a ascuns acest lucru, a fost spus în repetate rânduri public, iar candidatul prezidenţial Donald J. Trump nu a făcut nici un efort spre a contrazice ori a nega aceste analize. Rusia are tot interesul să diminueze şi să saboteze de fapt NATO. Fără NATO, e un lucru foarte clar, nu există nici o rațiune pentru ca trupele americane să se afle în Europa. Dacă trupele americane nu se află în Europa, şi aici îl citez pe Alexandr Vondra, fostul ministru adjunct de externe al Republicii Cehe, fost ambasador la Washington şi la Naţiunile Unite, dacă trupele americane nu se află în Europa suntem la punctul 1914.

Părinţii fondatori ai acestei republici, care, după părerea mea, se află în momentul de faţă, într-un grav pericol, părinţii fondatori au creat un întreg sistem, de checks and balances, un sistem de control, sau de intercontrol al instituţiilor statului american, ale guvernământului, nu guvernului, ci guvernământului, care fac foarte dificilă o personalizare a puterii care sa meargă in direcţia pe care o cunoaştem din anii ’30.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro