Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Un moment extrem de tulbure si de tulburator

de Vladimir Tismaneanu     Contributors.ro
Miercuri, 9 noiembrie 2016, 16:33 Actualitate | Opinii

Vladimir Tismaneanu
Foto: Arhiva personala

In aceste clipe este bine să ne reamintim de Alexis de Tocqueville și ceea ce a scris el în cartea clasică „Despre democrație în America”. Democrația în America se întemeiază pe mai multe lucruri. Se întemeiază, evident, pe instituții, dar se întemeiază și pe societatea civilă. Americanii, spunea Alexis de Tocqueville, se grupează în asociații voluntare în chip natural. Acest lucru nu-l va putea împiedica nimeni, indiferent de persoana care va ajunge la Casa Albă. Deci, este un lucru care trebuie să-l reținem. Societatea civilă americană este extrem de puternică și nu poate să fie zăgăzuită, și nu poate să fie pusă sub obroc.

Un lucru care ne privește pe noi, direct și personal, inclusiv acest post de radio (Europa Liberă), este vorba despre NATO și de relația cu Rusia. Nu este un secret, nu vreau să cad în teoriile conspirației, nu vreau să cad în nici un fel de speculaţii, dar nu este un secret că pentru Vladimir Putin, candidatul prezidenţial se numeşte Donald J Trump. Nu s-a ascuns acest lucru, a fost spus în repetate rânduri public, iar candidatul prezidenţial Donald J. Trump nu a făcut nici un efort spre a contrazice ori a nega aceste analize. Rusia are tot interesul să diminueze şi să saboteze de fapt NATO. Fără NATO, e un lucru foarte clar, nu există nici o rațiune pentru ca trupele americane să se afle în Europa. Dacă trupele americane nu se află în Europa, şi aici îl citez pe Alexandr Vondra, fostul ministru adjunct de externe al Republicii Cehe, fost ambasador la Washington şi la Naţiunile Unite, dacă trupele americane nu se află în Europa suntem la punctul 1914.

Părinţii fondatori ai acestei republici, care, după părerea mea, se află în momentul de faţă, într-un grav pericol, părinţii fondatori au creat un întreg sistem, de checks and balances, un sistem de control, sau de intercontrol al instituţiilor statului american, ale guvernământului, nu guvernului, ci guvernământului, care fac foarte dificilă o personalizare a puterii care sa meargă in direcţia pe care o cunoaştem din anii ’30.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.roMaterial sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1744 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică