Ne intereseaza enorm cine va fi viitorul presedinte al Statelor Unite, iar Cristian Pantazi a explicat pe larg de ce. Campania din Statele Unite si rezultatul alegerilor vor mai genera insa un tip de efect, atat in Romania cat si in Europa, greu de cuantificat acum, dar inevitabil: cresterea anti-americanismului. Modelul democratic american, imperfect dar functional, a intrat deja in suferinta. Tot ce am vazut a aratat prost: candidatii, presa, temele dezbatute, cheltuielile de campanie, radicalizarea electoratului. Pe scurt, etalarea unui prost gust desavarsit de catre doi candidati de care americanii insisi nu se declara deloc mandri va lasa urme adanci.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Edward Lucas scrie ca “daunele s-au produs deja”, dar nu indrazneste sa-si duca intuitia pana la capat. Nu doar increderea in sistemul politic si in bunul simt al celorlalti cetateni a fost distrusa, cum scrie Lucas, dar am senzatia ca increderea in modelul democratic american in ansamblu va fi greu de restabilit. Este destul de stanjenitor sa vezi, dintr-o tara ca Romania, cum tot ce am detestat aici in campaniile noastre se manifesta la scara mare in Statele Unite.

Or, America este inca standardul, reperul, modelul aspirational daca doriti al multor democratii emergente. Populismul, extremismul, partizanatul presei, atacurile murdare au atins cote de neimaginat in cursa dintre Donald Trump si Hillary Clinton. La nivel simbolic si imagologic, modelul american si-a pierdut din puterea de seductie. Asta n-are cum sa ramana fara urmari.

Toate acestea vor hrani discursul anti-american de la noi si de aiurea. In Europa Occidentala anti-americanismul se manifesta deja vizibil in plan politic din varii motive, de la razboaie la interesul comercial al Statelor Unite de a avea un acord de liber schimb cu UE. Toti anti-americanii ranjesc astazi satisfacuti, in frunte cu Putin: asta-i tot ce mai poate oferi Uncle Sam? Iar factorul rus a jucat foarte probabil, dupa cum scria recent Financial Times, un rol important in polarizarea societatii americane exploatand la maxim obtuzitatea candidatului Trump. Rusii nu vor avea de facut de aici incolo decat sa cultive si mai abitir anti-occidentalismul si traditionalismul opunandu-le, de pilda, decandentei americane.

Anti-americanismul se manifesta in Romania doar in curente subterane si in randul politicienilor corupti convinsi in sinea lor ca tot raul le vine de peste Ocean. Un Trump izolationist si prieten cu Putin le-ar conveni multora din politica romaneasca, desi pe fata toti se pretind mari pro-americani. In realitate, din cate constat, resentimentele politicienilor romani fata de partenerul strategic al Romaniei sunt in crestere. Nu spun pe fata ce gandesc, dar rabufnesc la sedintele de partid.

In ochii publicului romanesc, va conta daca iese Trump sau Clinton, din perspectiva riscului ca rezultatul sa genereze reactii anti-americane. Unul ca Trump devenit presedintele Americii ar alimenta resentimentele populatiei fata de un personaj care aminteste pe buna dreptate de o combinatie stranie intre Vadim Tudor, Becali si Dan Diaconescu, totul la puterea a zecea. Hillary Clinton ar avea, cred, un impact negativ ceva mai diminuat asupra publicului romanesc. Va fi perceputa, foarte probabil, drept figura tipica a establishment-ului american, dar nimic spectaculos.

Si intr-un caz, si in celalalt, America nu va mai fi perceputa la fel ca pana acum chiar si intr-o tara ca Romania unde sentimentele pro-americane, in usor declin, se mentin totusi la cote ridicate. Indiferent de rezultatele alegerilor, “The American dream” ramane la locul lui. Romanii vor dori in continuare sa calatoreasca fara vize, sa munceasca si sa traiasca acolo, sa-si construiasca un viitor in State. Intrebarea la care mi-e greu sa raspund acum nu este daca anti-americanismul va castiga teren, ci cat va creste acest discurs dupa ce sistemul politic american si-a pierdut din capacitatea de seductie. Sigur, veti spune ca peste tot partidele vechi sunt in declin, ca nu doar politica americana da rateuri si gasim destule situatii similiare in Franta, Austria, Germania, nu mai vorbim de Anglia care tocmai a decis sa iasa din UE. Asa este, discursul anti-sistem si tendintele izolationiste nu sunt specific americane, dar pentru noi Statele Unite reprezinta cea mai puternica ancora in lumea occidentala. Decuplarea de partenerul strategic s-ar produce mai usor intr-o Romanie ajutata sa devina tot mai anti-americana. Ar fi ultimul lucru de care avem nevoie.