Procedura pentru alegerea presedintelui SUA e foarte diferita de cea romaneasca; daca vrei sa afli despre ce e vorba te rog sa citesti paragraful urmator; daca subiectul ti-e deja cunoscut, poti sa sari peste paragraf, scrie Barbu Mateescu, pe blogul lui, Sociollogica.

Fiecare din cele 50 de state are alocat un numar de electori, adica puncte. In momentul in care un candidat ocupa locul unu intr-un stat, chiar si la cateva voturi distanta, acel candidat primeste toate punctele statului respectiv. Nu conteaza cate voturi a primit la nivel national - de altfel in 2000 Gore a primit mai multe voturi in toata SUA decat G.W. Bush dar a pierdut la puncte si n-a mai ajuns presedinte. Din acest motiv in SUA nu prea se da atentie prea mare sondajelor nationale ci sondajelor din statele-cheie, zone pe care nu le controleaza in profunzime nici democratii, nici republicanii.

In urma cu doar patru zile scriam pe Facebook:

"In unele state avantajul lui Hillary fata de Trump a scazut semnificativ, ajungand la doar 2-3% in Colorado si 3-4% in New Hampshire. E practic egalitate sau chiar egalitate in sondajele din Florida, Arizona, Nevada, Georgia, Iowa si Ohio. Insa... daca Hillary pierde absolut toate statele mentionate in paragraful asta tot castiga 274-la-264."

Intre timp situatia a suferit o schimbare majora. Un prieten foarte bun sugera ca, pur si simplu, votantii lui Trump prinsi in "spirala tacerii" nu se mai ascund si au curajul sa afirme in sondaje ca il sustin. E probabil.

In Colorado avantajul lui Hillary a disparut cu totul, e egalitate.

Nu mai e egalitate in Arizona, Trump s-a detasat. Diferenta dintre el si Hillary e mai mare decat marja de eroare. Asta conform 2 sondaje.

Nu mai e egalitate in Nevada, Trump s-a detasat. Iarasi conform 2 sondaje.

Nu mai e egalitate in Georgia, Trump...

La fel si Ohio.

Florida si Iowa sunt in continuare "la egalitate".

Mai important este altceva. Dupa cum aratam, chiar daca Hillary pierde toate aceste state, castiga in continuare. Insa in joc au intrat state noi, de dimensiuni majore. Daca unul dintre ele trece la Trump, el a devenit presedinte.

In Pennsylvania, din ultimele 5 sondaje efectuate Clinton conduce in marja de eroare fata de Trump in 3 (in celelalte doua diferenta dintre ei este peste marja).

In Carolina de Nord, ultimele trei sondaje arata:

Clinton conducand la 3% (marja e 4%)

Trump conducand cu 7% (marja e 3,9%)

Trump conducand cu 2% (marja e 2,9%)

In Michigan, avantajul lui Hillary (3%) e acum mai mic decat marja (3,3%).

Statele nu sunt, emotional vorbind, natiuni separate. Chiar daca diferentele culturale sunt semnificative, datorita epocii informatiei efectul de contagiune poate fi dramatic. Trump este, in termeni fotbalistici, la un sut distanta de victorie. Probabilitatea ca el sa castige este in continuare mai mica decat probabilitatea ca Hillary sa castige, insa pentru prima data de la inceputul campaniei el are o sansa reala de a ajunge presedinte. Estimarea lui Nate Silver, cel mai bun expert din SUA pe subiect, este ca Hillary ar castiga 273-269. Adica pe muchie. Poti gasi estimarea lui aici.

Ca sa intelegem cum priveste el lucrurile, exista - sumarizand ce-am scris mai sus - 6 state sub semnul intrebarii: Florida, Iowa, Pennsylvania, Carolina de Nord, Colorado si Michigan. El considera ca Trump va castiga in Iowa si Carolina de Nord, Hillary urmand sa castige celelalte patru. Sunt de acord cu el, calculele lui sunt realiste, insa - si e un mare "insa" - Colorado poate crea o surpriza. Daca acest stat e castigat de Trump, Trump devine presedinte.

In Colorado, Hillary conducea lunile trecute la o diferenta mai mare decat marja de eroare. De pe 17 octombrie incoace, diferenta dintre ea si Trump e mai mica decat marja de eroare in toate cele 5 sondaje efectuate in stat. Pe cel mai recent sondaj e egalitate.

Acest scrutin prezidential pare sa fie mult mai strans decat indicau datele acum doua luni sau patru luni. In functie de ce se va intampla pana martea viitoare, cand are loc votul, adica daca va mai exista un eveniment in favoarea lui Trump, poate deveni un scrutin extrem de incins.

PS: Fata de postarea de acum 8 luni despre subiectul alegerilor americane pe care o poti gasi aici, Trump a obtinut conducerea in Carolina de Nord, Nevada si Kentucky, parand sa fie pe cale sa piarda Pennsylvania. Efect net +9 electori pentru el. Scorul devine 265-264 pentru Trump, Colorado fiind ultimul stat de "alocat" si urmand sa decida totul.