Cand presedintele Iohannis spune ca "dupa alegeri este diferit fata de inainte de alegeri", pe langa mica tautologie se poate intelege ca una zicem in campanie, alta facem dupa. Asta a inteles, de pilda, Antena 3, care a titrat ca seful statului nu exclude un guvern cu PSD, in opozitie cu Ciolos, care a declarat in interviul pentru HotNews.ro ca “nu se vede” intr-un guvern cu partidul lui Dragnea. Atentie mare, insa, la nuante! Premierul a fost intrebat clar daca exclude, dar raspunsul n-a fost da, exclud, ci “nu ma vad”. O nuanta importanta, cum sunt toate virgulele puse in declaratiile politicienilor.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ce inteleg pana acum din declaratiile celor doi actori-cheie este ca guvernul de mare coalitie n-a picat ca varianta in totalitate, asa cum am fost tentati sa interpretam la cald. As spune ca din declaratiile lui Iohannis rezulta destul de limpede ca, daca PSD vine cu o majoritate clara, o accepta.

In campanie fiind, Dacian Ciolos s-a vazut silit sa gaseasca o formula suficient de ambigua, menita sa dea impresia, pe de-o parte, ca face din PSD inamicul absolut, iar pe de alta parte sa lase deschisa poarta unei eventuale colaborari. Atentie inca o data la detalii. Una e sa spui ca nu te vezi, dar la o adica sa accepti broasca raioasa daca n-ai altceva pe masa. Cu totul alta e sa spui ca excluzi categoric broasca raioasa din meniu chiar daca mori de foame.

Pe moment, imposibilul pare sa-i fi reusit. Dar ulterior i s-a reprosat de catre public tocmai tentatia sa de a evita raspunsuri transante la mai toate intrebarile pe teme sensibile. Unii au remarcat ca hainele de tehnocrat ale premierului Ciolos par a fi croite dintr-o buna stofa, de politician sadea.

Cel mai bine s-a vazut fuga de raspunsuri cand a fost intrebat despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru toleranta, as spune intr-un fel curajos intr-o tara ultraconservatoare. In schimb, premierul Dacian Ciolos a preferat sa impace si aici adeptii ambelor tabere, afirmand ca pledeaza atat pentru toleranta, cat si pentru familia traditionala. Or, in chestiunea concreta a interzicerii casatoriilor gay, nu poti fi si pentru si impotriva in acelasi timp. Pur si simplu nu se poate decat cu riscul de a-ti atrage in final antipatia ambelor parti.

Cateva observatii acum referitoare la celalat actor-cheie, Klaus Iohannis. Merg din cand in cand in delegatia de ziaristi care-l insoteste cu seful statului tocmai pentru a-i observa pe teren, in mod nemijlocit de filtrul televiziunilor, comportamentul, evolutia si capacitatea de reactie pe teme sensibile. Ceea ce presa a observat deja de cateva saptamani s-a vazut si la Bruxelles. Klaus Iohannis a intrat in priza, vorbeste mai mult cu ziaristii, a renuntat sa citeasca de pe hartii fiecare declaratie de presa si, marea noutate, raspunde la aproape orice intrebari.

Presedintele Iohannis a fost subestimat, cred, in privinta capacitatii de joc politic. Un singur exemplu. Public, Klaus Iohannis afirma ca nu tine ca Dacian Ciolos sa aiba carnet de partid pentru a-l desemna premier dupa alegeri. Toate informatiile indica insa ca realitatea este cu totul alta si ca presedintele a facut eforturi sa-l convinga pe Dacian Ciolos sa preia PNL dupa alegeri. Cred asa se explica de ce premierul Ciolos se irita cand este intrebat de planurile post-electorale Simte ca i se impune o traiectorie si asta nu pare sa-i convina deloc.

Este, daca doriti, primul balet, abia perceptibil, detectabil numai la o atenta citire printre randuri, intre presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos. Sunt convins ca cei doi au o relatie foarte buna, ca actioneaza dupa ce vorbesc in prealabil si cad de acord asupra caii de urmat. Nu e cazul sa dramatizam. Dar la fel de bine se vede ca au stiluri diferite si, poate, planuri diferite.

In sistemul nostru constitutional, grija oricarui presedinte de la Iliescu incoace este sa joace in asa fel incat sa nu creasca un rival cu mana lui in primul mandat daca si-l doreste pe al doilea. Si tot istoria ne arata ca, oricat s-ar stradui, presedintele si premierul ajung repede la neintelegeri daca amandoi manifesta ambitii politice pe termen lung. Daca Ciolos i-a garantat lui Iohannis ca nu va dezvolta vise prezidentiale in 2019, istoria nu se va repeta de aceasta data. Daca nu, primul balet se va transforma treptat in altceva, cu timpul.