Vedeti ca Parlamentul a blocat justitia, aparand un suspect de crima. N-am auzit nici un piuit principial din partea voastra, magistrati viteji si gargaragii. Cum de v-a scapat tocmai asta? Tragediile unor cetateni obisnuiti si abuzurile unor fosti ministri nu pot fi investigate din cauza ca Parlamentul a trantit, luni, 19 septembrie, usa in nasul procurorilor. Nu va revolta, magistratilor? Nu simtiti nevoia sa aparati principiul separarii puterilor in stat? Ma adresez direct magistratilor din Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, promotorii unei dezgustatoare forme de protest: greva pentru bani facuta in numele unor principii inalte. Unde v-a disparut, magistratilor, grija fata de independenta justitiei tocmai acum, cand sunteti loviti in plin de politicieni?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Nu va pasa voua de soarta justitiei, luptatori ai cauzelor meschine deghizati in memorandisti gata sa moara pe altarul dreptatii. Mimati cu talent, va pricepeti de minune la cuvinte mari, dar va dau de gol situatiile-limita. Ieri, in fata unei agresiuni politice cu o simbolistica aparte, n-ati avut nimic de spus, nimic de aparat. In aceste momente se vede lipsa voastra de curaj, indiferenta crasa la problemele cu adevarat grave din sistem. Vad ca va tot plangeti in memorandum de interventia politicului, la modul general. Foarte bine. Cum se face insa ca taceti malc tocmai cand interventia politicului se manifesta concret, violent, sub ochii nostri, ai tuturor? Cum de v-a piert curajul, vocea si talentul?

Bulversati instantele si puneti oamenii pe drumuri ca sa mai stoarceti de la Guvern alte milioane in plus pe care singuri vi le-ati dat prin hotarari judecatoresti, dar nu sunteti in stare sa miscati un deget cand politicienii se urca cu picioarele pe voi. Atunci clipiti des din ochisori, paralizati de spaima: asta nu mai e treaba noastra. Banii sunt tot ce conteaza, banisorii vostri. Doar ei reusesc sa va dilate pupila.

Au luat foc oamenii pe Facebook, presedintele tarii si ambasadorul Statelor Unite se declara dezamagiti dupa votul din Parlament. Pana si DNA a simtit nevoia sa explice grozavia momentului. Voi, cei loviti direct de pumnul politicului in gura, ce-ati avut de spus? Unde v-ati ascuns zilele astea? Am asteptat o zi, doua sa vad o reactie cat de mica. Mi-am spus ca niste magistrati atat de pasionati de independenta justitiei nu pot ramane impasibili cand politicienii comit un act brutal de viol cu principiile lor, cu imaculata lor conceptie despre justitia ideala. Aveati ocazia sa va bateti pentru egalitatea in fata legii, independenta si alte principii mari. De ce n-ati facut-o?

N-ati deschis gura, altfel plina de panglici sclipitoare. Un sunet n-ati scos, un scancet, ceva de ochii lumii. Macar de dragul campaniei pentru CSM. Doar la judecatorul Cristi Daniet am vazut ceva, salvand putin din onoarea breslei. Si-a rugat colegii din CSM sa faca o sesizare la Curtea Constitutionala pentru a reclama conflictul intre puterile statului. Asta ma determina cu atat mai mult sa va intreb, pe voi, ceilalti, din vajnicele asociatii ale magistratilor: de ce v-a pierit vocea tocmai acum? In urma cu multi ani, cand era totusi o asociatie onorabila, UNJR nu se limita doar la comunicate de presa cand parlamentarii blocau anchete in parlament, ci actionau, contestau in contencios votul deputatilor.

In rusionoasa zi de 19 septembrie, cand politicienii au calcat pe cadavre ca sa-l apere pe unul de-al lor, care a fost unica voastra preocupare? V-ati razboit cu opinia unui jurnalist, intamplator a subsemnatului. Ati sarit zece metri in sus, fripti de un adevar care nu va place sa-l auziti: va pasa doar de bani, restul e gargara pentru fraieri. Realizati cat de orbi ati ajuns, cat de jos ati coborat?

Ati compus un lung drept la replica mustind iarasi a principii, in care tineti predici despre separatia puterilor in stat. Las la o parte ca un drept la replica la un text de opinie inseamna sa nu intelegi mare lucru din libertatea de exprimare. Dar acum, cand Parlamentul va calca in picioare independenta, acum cand un politician nu mai poate fi tras la raspundere iar actul de justitie nu mai poate fi infaptuit, ce aveti de zis? Nimic, nada, zero? Nici un cuvintel? Unde v-ati ascuns, memorandistilor cu ale voastre idealuri sfinte pentru care faceti revolutie in sistem? Le este rusine multor judecatori si procurori onesti de lozincile voastre goale, de gaunosenia si de lacomia voastra.

Am vazut luni seara, in ziua revoltatorului vot impotriva justitiei din Parlament, un magistrat de la Tribunalul Bucuresti, membru UNJR, vorbind o jumatate de ora la Antena 3. Nici un cuvant, o aluzie, zero reactie pe tema sinistrului act de sfidare a justitiei comis in Parlament. Da, a justitiei, deoarece cazul Oprea, din moment ce nu mai poate fi investigat de procurori, nu va mai ajunge pe masa voastra, magistratilor setosi de dreptate.

Vedeti, tacerea voastra vinovata, complice, dureros de cinica, este inca o proba livrata publicului ca nu va apasa prea tare grija de principii, bravi luptatori pentru bani. In ziua in care Parlamentul intra cu bocancii in independenta justitiei voi v-ati vazut de revolutia voastra pentru 18% in plus la salariu, de razboiul vostru cu un ziarist. V-a scapat doar un mic detaliu, cadavrul politistului mort. N-ati mai avut timp sa vedeti cum politicienii l-au ingropat inca odata in votul lor si in indiferenta voastra. Stiu, aveti alta ocupatie: nu dezgropati morti. Sapati cat mai adanc dupa bani, nu neaparat dupa adevar.

Ati invatat de la politicieni si sindicalisti sa actionati la momentul oportun, in campanii electorale, sa speculati orice greseala pentru a stoarce un leu in plus, banisorii vostri dragi. Pentru ei faceti astazi revolutie, memorandistilor, nu pentru dreptate si alte valori sacre. Altfel, dupa sinistrul moment din Parlament, umpleati presa cu proteste, comunicate si luari de pozitie. N-a fost cazul. Va luptati in schimb cu cei care va arata in pielea goala. Noi suntem azi marele vostru dusman, nu Parlamentul care va ucide incet si sigur in fiecare zi.

PS: Azi pe la pranz, dupa ce au realizat in sfarsit penibilul situatiei, li s-a desclestat putin gura. Problema lor insa este de ce s-a plans DNA ca Senatul a blocat ancheta Oprea. Penibil comunicat. Asta se intampla cand te gandesti toata ziua la bani si injuri in gand procurorii anti-coruptie, ti se intuneca judecata.