In ultimele 24 de ore s-a desfasurat una dintre cele mai grave crize de imagine ale guvernului Ciolos: proiectul de modificare a Codului Fiscal. Guvernul a reactionat greoi si a permis ca timp de aproape o zi se se rostogoleasca pe net si TV un proiect cu potential urias de prejudiciere a imaginii: modificarea unor taxe si impozite in plina campanie electorala. Nici acum nu stim a cui a fost initiativa, nici pina acum nu a platit nimeni.

Cristian PantaziFoto: Hotnews
  • Cronologia e urmatoarea:

Marti dupa-amiaza, Profit.ro publica principalele prevederi ale unui proiect de Modificare a Codului Fiscal, proiect obtinut pe surse de la Ministerul Finantelor. La cateva ore dupa aceea, ZF publica si el detalii din proiect. Informatiile sint de maxim interes pentru populatia activa, cu impact pe angajati si firme, asa ca pe net incep discutii furtunoase. HotNews.ro si alte publicatii cer lamuriri marti seara de la Ministerul Finantelor si Guvern pentru a afla daca e un proiect asumat sau nu de Minister sau / si de Guvern. Nici un raspuns oficial. Miercuri dimineata, televiziunile de stiri preiau subiectul, majoritatea avind ca titlu/burtiera sintagma "Guvernul mareste taxele pentru angajati". Dupa alte cateva ore agonizante, in care ziaristi, cititori si telespectatori laolalta ne intrebam daca Ministerul Finantelor isi asuma sau nu proiectul, ministerul iese miercuri, la ora 12.00, cu un comunicat in care respinge proiectul.

  • Ce stim in plus fata de aceasta cronologie?

Initiativa prezentata de Profit.ro exista, nu e o inventie. Ea are viata ei proprie si ar fi plecat de la un secretar de stat din Ministerul Finantelor, nu fara stirea ministrului. (De altfel, intr-o declaratie la Digi 24, ministrul Finantelor, Anca Dragu, explica faptul ca in minister exista mai multe idei despre cum sa fie modificat Codul Fiscal).

Mai mult: proiectul ar fi plecat deja spre mai multe organizatii patronale si institutii care sint in dialog permanent cu Ministerul Finantelor. Proiectul avea pe el avize din interiorul Ministerului Finantelor. Cu alte cuvinte, nu e vorba despre un proiect picat din cer sau rod al capriciului unor inalti functionari ori demnitari din Ministerul Finantelor. Proiectul prezentat pe surse avea, deci, un anumit grad de maturitate in interiorul administratiei centrale.

  • Ce semnificatie are ceea ce s-a intimplat?

Timp de aproape 24 de ore, publicul - tinta al unor potentiale modificari de Cod Fiscal a cautat innebunit detalii despre acest proiect fantomatic. Timp de aproape 24 de ore, acest public (in paranteza fie spus, e vorba de multi dintre cei satui de felul in care politicienii jongleaza cu banii din taxe si impozite) a asteptat o pozitie oficiala a Ministerului Finantelor sau a Guvernului.

Pozitia Ministerului Finantelor a venit intr-un tirziu, sub forma respingerii paternitatii acestui proiect.

Dar stim sigur ca proiectul a existat, iar colegii de la Profit.ro nu au inventat subiectul.

Nimeni nu a platit pina acum pentru aceasta gafa uriasa de comunicare, dar mai ales politica. De ce o consider o gafa politica? Pentru ca e inadmisibil sa lasi 24 de ore un subiect precum modificarea radicala a taxelor si impozitelor sa se rostogoleasca in spatiul public fara o pozitie oficiala. Mai ales in perioada electorala, cind realist vorbind e aproape imposibil sa ai parte de o discutie rationala pe aceasta tema. Mai ales in cazul unui guvern tehnocrat, vinat de toti politicienii care vor sa arate ce solutie proasta e guvernul Ciolos & co.

Cred ca exista doua posibilitati.

Prima: proiectul este real, a ajuns in presa dintr-un motiv sau altul (dibacia ziaristului, incercarea initiatorilor de a testa opinia publica, calcul politic etc) si a fost retras dupa ce initiatorii si-au dat seama ca reactia e negativa. Atunci ni s-a servit o minciuna de la Ministerul Finantelor, si trebuie sa ne ingrijoreze faptul ca acest guvern s-a putut gindi la o masura precum impunerea maririi de salarii in companii private (un sacrilegiu in orice economie libera).

A doua: proiectul nu a avut girul Ministerului Finantelor si al Guvernului, a plecat pe circuit dintr-un abuz al unui demnitar/inalt functionar, iar Ministerul si Guvernul au fost puse intr-o situatie penibila. Solutia e simpla: demiterea personajului care a provocat aceasta criza.