​Op-ed

Doua clarificari privind "valoarea aurului" si nivelul veniturilor salariale la BNR

de Lucian Croitoru     HotNews.ro
Sâmbătă, 3 septembrie 2016, 14:35 Actualitate | Opinii


Lucian Croitoru
Foto: Hotnews

Aseară, la un post de televiziune, discuția despre BNR era așa de aprinsă, încât cu greu s-ar fi putut desfăsura, cu răbdarea necesară, raționamente convingătoare care să poată fi înțelese de către public. În acest context, în ciuda intervențiilor telefonice ale lui Dan Suciu și ale lui Adrian Vasilescu, două acuze false la adresa BNR nu au fost adecvat demontate: (i) aceea că, în esență, guvernatorul Isărescu ar fi spus că aurul aflat în tezaurul de la BNR nu ar valora nimic și (ii) aceea conform căreia conducerea BNR stabilește salarii și bonusuri, mai mult sau mai puțin, după bunul plac.

În ceea ce privește acuza referitoarea la valoarea aurului, nu s-a putut explica cu exactitate că afirmația guvernatorului se referea la credibilitate. Mai precis, nu a rezultat, așa cum ar fi fost necesar, că este foarte probabil ca aurul gestionat de BNR și păstrat în țară să nu aibă valoare, în termeni de credibilitate, atunci când ar fi nevoie urgentă (în caz de criză financiară și economică profundă) ca aurul respectiv (adică cel păstrat în țară), să se constituie rapid ca garanție pentru un împrumut extern și/sau pentru o eventuală valorificare.

Într-o astfel de situație, foarte probabil, creditorii externi ar considera că numai aurul plasat în străinătate, a cărei existență și calitate a aurului poate fi confirmat în timp real de o terță parte, poate constitui o garanție pentru un eventual împrumut. E o problemă de credibilitate. Acesta este sensul afirmației guvernatorului că aurul nu ar avea valoare dacă este păstrat în țară: foarte probabil, nu ar fi luat în considerare ca garanție[1] în timp util.

Un exemplu recent despre criză și urgența unui împrumut bazat pe aur îl oferă Venezuela. Această țară, care se confruntă cu mari probleme economice, a fost nevoită să transfere în străinătate o cantitate de aur pentru a contracta un împrumut. Negocierea pentru transferarea în străinătate (Europa) a unei cantități de aur a început în toamna lui 2015 și s-au finalizat abia după aproape jumătate de an.

În concluzie, chiar dacă România are 103,7 tone de aur, care în funcție de cotația zilnică a aurului, are o anumită valoare în dolari sau euro, este voarte probabil ca numai valoarea cantității fizic prezente în străinătate să fie luată în considerare în timp util. La prețul actual al aurului, cele aproape 104 tone de aur ar valora aproape 4 miliarde de euro, dar, probabil, numai o parte a lui ar putea avea calitatea de colateral (garanție) pentru un împrumut în caz de urgență.

Și cealaltă acuză, explicită sau implicită, și anume că veniturile angajaților BNR (salarii plus bonusuri, inclusiv suma care se acordă la împlinirea vârstei de pensionare) sunt stabilite fără niciun control de către conducerea BNR, este total falsă. Aici esențialul este că nivelul veniturilor rezultă ca o mărime de echilibru într-un proces de negociere. Veniturile nu sunt stabilite în mod discreționar de conducerea BNR sau de departamentul resurse umane. Nivelul lor depinde de starea pieței muncii, așa cum depinde în multe domenii în care salariile nu sunt plătite de la bugetul public, de salariul de rezervă (adică de suma pe care o poți obține nelucrând), de competiția din industria financiară și de puterea de negociere pe care au angajatorul, pe de o parte, și salariații, pe de altă parte.

Ultimii doi termeni, adică nivelul competiției în industria financiară și puterea de negociere sunt foarte importanți în cazul veniturilor angajaților unei bănci centrale. Competiția fiind foarte mare, experții din activitățile de bază ale băncii centrale (politica monetară, modelare matematică, operațiuni de piață, supraveghere, reglementare etc.), trebuie să fie la fel de buni ca oricare experți de pe piața mondială. Din această cauză, ei au atât venituri relativ mari, cât și putere mare de negociere.

În consecință, dacă veniturile nu sunt, comparativ cu veniturile similare din alte bănci centrale, la nivel adecvat, atunci banca BNR nu ar putea avea expertiza necesară. Chiar și așa, mulți economiști foarte buni au găsit mai atractiv să plece de la BNR la alte entități, inclusiv ECB, World Bank și City-ul londonez. Aceasta dovedește că BNR este o bună școală pentru cei cu adevărat buni, dar și că BNR este relativ departe de a oferi venituri cu adevărat competitive. Competența înaltă și posibilitatea migrării către alte entități similare, determină ca puterea de negociere a angajaților din BNR în raport cu cea a conducerii să fie relativ mare, ca peste tot în lume în băncile centrale.

În procesul de negociere a veniturilor, competența înaltă dovedită și puterea de negociere mare a angajaților din activitățile „miez” ale BNR au dus, în timp, la nivelurile actuale ale veniturilor angajaților BNR.

În concluzie, nivelul veniturilor nu reflectă un proces arbitrar derulat de conducerea BNR, ci reflectă procesul anual de negociere cu angajații. În acest proces, pe de o parte, BNR dorește maximizarea stocului de competență de care poate dispune pentru a face față sarcinilor complexe ce-i revin conform legii, în contextul extrem de complex al globalizării piețelor financiare. Pe de altă parte, în acest proces de negociere, angajații doresc maximizarea veniturilor pe care le pot obține și a satisfacției muncii lor speciale dedicate stabilității prețurilor și stabilității financiare. Nivelul veniturilor este, în final, o soluție la problema de optim în care cele două părți (BNR și, respectiv, angajații săi) își maximizează concomitent funcțiile obiectiv, cu condiția ca BNR să fie permanent în poziția de a avea un capital (financiar și uman) care să-i asigure credibilitatea de care are nevoie pentru a asigura stabilitatea prețurilor și celelalte sarcini stabilite de lege.

[1] Ca absolvent de Cibernetică, știu că afirmațiile oamenilor sunt dependente de context, care se constituie cultural. De aceea, computerele sunt programate cu instrucțiuni matematic-precise, deoarece nu pot ține cont de context. Această cunoaștere ar trebui să fie familiară oricărui absolvent de matematică-informatică.


Lucian Croitoru este consilier al guvernatorului BNR. Opiniile sale nu implica pozitia BNR sau a redactiei HotNews.ro

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.3214 vizualizari

 • 0 (16 voturi)    
  Pot veni experți sa verifice aurul în Romania (Sâmbătă, 3 septembrie 2016, 15:16)

  dumitrica [utilizator]

  Atunci când Romania vrea sa ia un împrumut pot veni experți internaționali care sa constate calitatea și cantitatea de aur pe care o avem. Isărescu a transferat tezaurul tarii într-un cont de pe urma căruia are câștiguri personale. Care tari din Europa de Est își țin rezervele de metal prețios în străinătate?
  Banca unde a fost depus aurul României, când vrea sa ia împrumuturi garantează cu tezaurul nostru. Suntem în fata unei escrocherii de proporții.
  • +1 (11 voturi)    
   BNR si guvernatorul Isarescu (Sâmbătă, 3 septembrie 2016, 17:41)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   au luat decizii bune atunci când pentru România a fost greu. BNR este o ancoră de stabilitate.
   • -2 (8 voturi)    
    Decizii bune! (Sâmbătă, 3 septembrie 2016, 19:23)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

    -pierderea aurului tarii
    -albirea banilor furati ai lui Ceausescu de catre Voiculescu
    -falimente bancare
    -inflatii demne de zimbabwe
    -nereglementarea bancilor care a dus la marirea la cer a preturilor caselor tinerii nemapermitandu-si-le si emigrand in masa. Plus falimente!
    Argumenteaza, andreitr, faptul ca ai zis tu nu face adevarata afirmatia! Hai SUA! Hai DNA!
    • +1 (1 vot)    
     Sa nu exageram (Luni, 5 septembrie 2016, 1:27)

     andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

     BNR si guvernatorul au ținut România în picioare. Vremuri grele au fost peste tot. La noi mai ușoare decât la alții. În ceea ce mă privește apreciez DNA ca instituția cea mai buna din România. Iar US cea mai puternică și cea mai democratică tara de pe glob. Așa că țin și cu una si cu alta. Hai DNA! Hai US!
    • 0 (0 voturi)    
     Dar tu poti argumenta (Luni, 5 septembrie 2016, 8:57)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

     Macar una din aberatiile sustinute (de exemplu chestiunea cu inflatia une ai "fumat-o")?
 • -5 (7 voturi)    
  si costurile de stocare si asigurare?!! (Sâmbătă, 3 septembrie 2016, 18:59)

  Ari2016 [utilizator]

  e tampenie mai mare ca asta n-am auzit, cica aurul tinut in tara nu are credibilitate ptr imprumuturi, asa ca hai sa-l transferam afara, si sa platim comisioane de stocare si asigurare ptr el.
  Isarescu nu-i decat un lacheu incompetent, tradator de tara, identic cu aia care au pus tezaurul in vagoane in al2lea razboi mondial si l-au trimis la rusi! Spuneti la revedere aurului si bun venit la niste imprumuturi absolut "urgente" ptr finantarea stocarii si asigurarii aurului!
  • +2 (2 voturi)    
   Argumentele nu contază? (Duminică, 4 septembrie 2016, 8:30)

   economist [utilizator] i-a raspuns lui Ari2016

   Exemplul Argentinei nu este bun? Ai văzut cum dau cu împrumut casele de amanet: te duci cu bijuteria, iei banii, dar lași bijuteria. Nu pleci și cu banii și cu bijuteria. De ce? Pentru că nu te cred aia de la casa de amanet că nu o pierzi, vinzi, topești etc. Pricepuși, Ari2016?
 • +1 (3 voturi)    
  specialisti (Duminică, 4 septembrie 2016, 9:32)

  Ilidia [utilizator]

  Ce de "specialisti" comenteaza pe gura camasii...Toata tevatura porneste de la niste indivizi. Unul ar fi L. Isar, celalalt, chiar mai probabil, F. Georgescu, poreclit "economistul de Ferentari", care se vrea de multa vreme guvernatorul BNR, dar nu vedea, va aduceti aminte, legatura dintre devalorizarea leului si pretul morcovilor de la piata. Sprijinit de PSD ar fi ajuns, dar, ghinion, au avut un cuvant de spus si altii, de ex. BCE...
 • -1 (1 vot)    
  TREBUIE, CHIAR TREBUIE (Luni, 5 septembrie 2016, 10:57)

  jidanul [utilizator]

  Trebuie sa se aleaga, ori intreg CA al BNR, trebuie sa-si dea demisia, ori sa fie demisi, deoarece cea ce se intampla in BNR este execrabil. Este necesara numirea unui CA in care sa fie profesionisti, responsabili, patrioti si nationalisti constructivi si care sa-i protejeze total pe clientii din Romania, impotriva oricaror tentative de abuz ale institutilor financiare de creditare-depozitare (banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri), pentru a crea un sistem al institutilor financiare de creditare-depozitare, viabil, dar care sa nu mai puna siguranta financiara a romanilor si a Romaniei in pericol si sa nu mai puna in pericol sanatatea si viata romanilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by