​Liviu Dragnea ameninta tot mai des cu motiunea de cenzura impotriva guvernului Ciolos, amenintari venite la pachet cu jigniri din arsenalul Ponta - RTV. Ce ar cistiga insa Dragnea dintr-o motiune? Imagine: atit in PSD, cit si ca lider al Opozitiei fata de Iohannis/Ciolos/PNL. Plus eliminarea posibilitatii ca Guvernul sa dea citeva OUG-uri daunatoare pentru interesele penale si de afaceri ale coalitiei PSD-ALDE. Ce risca insa Dragnea? Sa ajute la nasterea unui jucator politic redutabil si sa pericliteze sansa PSD de a cistiga alegerile parlamentare.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Liviu Dragnea are nevoie acum de citeva mici ajustari tactice in cursa pentru victoria PSD la parlamentare, o cursa in care PSD are prima sansa.

  • In primul rind, teleormaneanul trebuie sa le reaminteasca baronilor locali atrasi de cintecul sirenei Ponta ca el e adevaratul lider in PSD
  • Apoi, trebuie sa le dea constant dovezi  suspiciosilor colegi de partid ca nu s-a inteles cu Iohannis / Ciolos
  • Nu in ultimul rind, trebuie sa se profileze ca adevarat lider al Opozitiei si sa scape de alaturarea de PMP-ul lui Traian Basescu, cu care impartaseste in mod real aceeasi agenda anti-justitie.

Pentru toate aceste trei scopuri e absolut necesar ca Dragnea sa scoata coltii la guvernul tehnocrat, sa arate public ca e capabil sa reprezinte interesele judiciare sau de afaceri ale colegilor sai. Dar miriitul in surdina de pina acum nu prea mai convingea pe nimeni, asa ca Dragnea a inceput sa jigneasca in stilul rivalului sau mai tinar si mai plagiator. Presedintele - condamnat - definitiv al PSD l-a numit pe premierul Ciolos "obraznic" (de doua ori) si a inceput sa ameninte zilnic cu motiunea de cenzura.

Pina acum, planul lui Dragnea are logica. Alegerile bat la usa, asa ca tonul dezbaterilor se va inteti, atacurile la guvern vor curge, la fel si atacurile la persoana.

Problema e insa la punerea in aplicare a amenintarii cu motiunea de cenzura.

Daca PSD - ALDE vor depune motiunea in septembrie si vor si gasi in Parlament suficiente voturi ca sa dea jos Guvernul, Liviu Dragnea isi va crea cel mai puternic adversar posibil in acest moment: pe Dacian Ciolos. Darimarea guvernului la vot inseamna pentru Dacian Ciolos eliberarea de legamintul pe care l-a facut cu clasa politica atunci cind si-a preluat mandatul de premier. Ciolos a spus inca de la inceputul mandatului la negocierile cu partidele, dar si public, ca "pana la sfarsitul mandatului acestui guvern nu ma inscriu intr-un partid politic, nu imi fac partid politic si nu candidez la alegerile parlamentare".

Daca mandatul i se va sfirsi insa in septembrie si nu la termen, in noiembrie, nimeni nu stie ce va urma pentru Ciolos. Sigur ca actualul premier isi poate gasi usor o functie in institutiile europene sau internationale, sau poate chiar o functie de reprezentare pentru Romania. Dar la fel de bine el poate intra in politica, intr-un fel sau altul. Iar cel mai plauzibil mod e sa accepte sa fie candidatul de premier al PNL sau al unei coalitii in care sa intre si USR-ul lui Nicusor Dan.

Practic, marele risc pentru PSD e ca Dacian Ciolos sa accepte sa-si imprumute capitalul de incredere unui alt competitor electoral. Desi sondaje credibile lipsesc din dezbaterea publica, inteleg ca cifrele lui Ciolos arata bine, si arata bine si in mediul rural - fieful traditional al PSD. Iar Liviu Dragnea cunoaste potentialul politic al lui Dacian Ciolos.

Tot comportamentul lui Liviu Dragnea ca presedinte al PSD ne-a demonstrat o mare capacitate de infrinare a pornirilor agresive, cu potential de a trezi si zgindari publicul radical anti-PSD, publicul reformist. Tactica lui Dragnea, nascuta din teama unui esec similar cu cel al agresivului Ponta din alegerile prezidentiale, a si dat roade in Bucuresti: campania foarte cuminte, non-agresiva a PSD/Gabriela Firea a adus o victorie absoluta a partidului in Capitala. De ce ar schimba Liviu Dragnea aceasta tactica intr-un moment-cheie, cu trei luni inainte de alegeri? Doar in scop de a-si contura imaginea de lider, cum am aratat mai sus?

E posibil, dar nu cred ca e suficient. Surse politice sustin ca iritarea liderului PSD e alimentata serios de iminenta adoptare a unor OUG-uri care ar afecta interesele unor influenti lideri PSD si ALDE, mai ales in domeniul energetic si in justitie. Deocamdata, guvernul nu poate adopta ordonante pe citeva domenii-cheie din cauza unei decizii fara precedent a Parlamentului controlat de PSD-ALDE, dar de la 1 septembrie, cind se reia sesiunea parlamentara, executivul isi recapata puterile.

Aceasta posibilitate a castrarii guvernului printr-o motiune de cenzura a fost enuntata in premiera de Calin Popescu Tariceanu in luna mai. Tariceanu devoala atunci nevoia PSD-ALDE de a avea un guvern fara dinti, un guvern cu puteri reduse pina la alegerile de la inceputul lui decembrie, asa cum s-a mai intimplat in 2009 (PSD si PNL au demis prin motiune de cenzura guvernul Boc 1 cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale, Parlamentul a respins cele doua propuneri de premier inaintate de presedintele Basescu, astfel ca Guvernul Boc a ramas interimar cu puteri limitate, asa cum prevede legea pentru un guvern demis).

O decizie finala nu a fost luata in interiorul aliantei PSD-ALDE. Pina in urma cu citeva zile, sansele depunerii unei motiuni de cenzura erau reduse, potrivit unor surse politice convergente. In ultimele zile insa, discutiile intre liderii partidelor cu interese clare anti-justitie s-au intensificat pentru gasirea unei majoritati care sa voteze motiunea in Parlament. O tinta sint si parlamentarii liberali care nu vor mai fi pusi pe liste la alegeri, mai dispusi deci sa voteze o motiune initiata de PSD.

Daca PSD va decide sa mearga pe cartea motiunii de cenzura, lupta politica in cele trei luni pina la parlamentare va fi resetata prin posibila intrare in batalie a lui Dacian Ciolos. Cu capitalul sau de imagine si priza la publicul reformist, actualul premier - dezlegat de promisiunea neutralitatii daca motiunea de cenzura trece - ar putea deveni liderul de care partidele cu o agenda reformista au nevoie pentru a se bate de la egal cu PSD. Va risca Liviu Dragnea nasterea acestui jucator politic?