Vasilescu, BNR: La Banca Nationala sunt remunerate performante-unicat

de Adrian Vasilescu     Banca Nationala a Romaniei
Miercuri, 10 august 2016, 15:22 Actualitate | Opinii


Adrian Vasilescu
Foto: AGERPRES
Catre serviciul meu, de la Banca Nationala, merg in fiecare dimineata pe jos. Si nu exista zi in care sa nu fiu oprit pe strada de trecatori, unii framantati de necazurile lor cu bancile, altii preocupati de mersul treburilor in finante, care vor sa primeasca raspunsuri la intrebari grave despre banii lor, despre banii din banci si despre banii tarii. Ieri dimineata insa, spre surprinderea si amaraciunea mea, un trecator mi-a strigat, nu doar interogativ, ci reprobativ, cum este cand incasezi 30.000 de euro in fiecare luna.

Luase aminte, desigur, la ce se tot scrie si se spune in spatiul public, de vreo 30 de zile incoace, in legatura cu suma ce ar reprezenta castigul salarial lunar al guvernatorului Bancii Nationale. Vocea lumii atat spune ca ar incasa: 30.000 de euro luna de luna. Dublu fata de cat primeste in realitate.
 
Acum cateva zile, guvernatorul a iesit in fata presei cu doua informatii. Mai intai, a citit decizia Consiliului de Administratie al BNR de a fi date publicitatii castigurile celor patru conducatori executivi: guvernatorul, prim-viceguvernatorul si cei doi viceguvernatori. Cu precizarea ca detaliile vor fi stabilite la sfarsitul acestei luni. Apoi, a citit fisa in care este inscris ceea ce reprezinta salariul standard al guvernatorului: echivalentul in lei al sumei de 9495 de euro. La care se adauga echivalentul in lei al sumei de 4106 euro, ce exprima indemnizatia de presedinte al Consiliului de Administratie al BNR. Total: 13.601 euro.

 Imediat s-au facut auzite voci care au cerut ca guvernatorul sa-si publice intregul pachet salarial, nu doar salariul standard si indemnizatia. O va face, fireste, dar nu inainte de decizia CA al BNR de la sfarsitul lunii. Aici se impun insa cateva adnotari.

     1) Pachetul salarial al guvernatorului BNR nu poate fi judecat decat exclusiv in comparatie cu pachetele salariale din celelalte banci centrale europene. Si cum diferentele sunt mari de la o banca centrala la alta, nu exista un model standard pentru Uniunea Europeana.

     2) Nu toate bancile europene isi publica salariile. Pana acum, BNR a fost in randul bancilor centrale din sistemul european care pastreaza confidentialitatea castigurilor. Acum va trece in randul celor ce practica transparenta.

     3) Acele banci centrale care publica salariile... nu publica insa si pachetele salariale, in care sunt cuprinse - cu diferente de sume si de conceptie de la o banca la alta - multe sute de mii de euro anual. Caci sunt incluse indemnizatii pentru locuinta, indemnizatii pentru asigurari de sanatate, bonusuri.

     4) Activitatea de la BNR are o incarcatura mai mare, fiind mai complexa decat in multe dintre bancile centrale europene. Multe banci centrale, de-a lungul anilor, s-au debarasat de numeroase atributii, intre care supravegherea, pe care le-au externalizat. Am notat supravegherea, pentru ca s-a discutat si la noi problema externalizarii acestei activitati. Nu i s-a gasit insa un alt loc in Romania.

 Daca CA al BNR va decide sa fie publicate si pachetele salariale - si, probabil, chiar asa va decide - veti vedea ca pachetul guvernatorului BNR, care nu primeste nici indemnizatie pentru locuinta, nici indemnizatie pentru asigurari de sanatate, nici bonusuri de performanta - nu este de 30.000 pe luna, nici macar de 20.000, ci undeva intre 15.000 si 16.000 de euro pe luna. Suma ce reprezinta intregul castig anual impartit la 12 luni.

La sfarsitul lunii, CA al BNR va lua si o decizie privind publicarea sau nepublicarea celorlalte salarii ale managementului din Banca Nationala, de la directori pana la sefi de servicii. Luni dimineata, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR a afirmat ca va vota impotriva publicarii acestor salarii. Nu avea nici timp si nici loc, intr-o conferinta de presa a carei tema era inflatia si nu salarizarea in Banca Nationala, sa extinda motivatia. A subliniat insa esentialul: publicarea salariilor intregului management ar pune in dificultate Banca Nationala a Romaniei in concurenta, la nivel european, intre bancile centrale.

Exista insa si o alta perspectiva din care pot fi judecate lucrurile. Si anume: legea. Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, i s-a impus Romaniei sa racordeze la bunele practici continentale legea bancii centrale si legea bancilor. Si nu oricand, ci cu mai mult de doi ani pana in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Si nu oricum, ci la nivelul calitativ cel mai inalt. Iar conditia era imperativa: fara noi legi bancare Romania nu ar fi aderat la 1 ianuarie 2007!
     Cat priveste legea BNR din 2004, notez ca a fost inclusa intr-un pachet de acte normative de cea mai mare insemnatate pentru accelerarea reformei si fundamentarea economiei de piata in Romania. Se constituia astfel cadrul juridic de reglementare a activitatii bancare in Romania la inceputul acestui secol, punandu-se bazele unui sistem, cel bancar, care sa reprezinte nu doar un motor vital fara de care economia nu putea inainta in Uniunea Europeana, ci si unul dintre stalpii de rezistenta pe care sa se sprijine intreaga societate. In acelasi timp, intr-un moment de explozie a pietelor financiare pe toata suprafata planetei si de globalizare a economiei, prin noile legi se asigura consolidarea in Romania a unui sistem bancar compatibil cu noua dezvoltare a sistemului bancar international.

Alaturi de aceste imperative, de ordin general, au fost luate in consideratie si aspecte specifice ale Bancii Nationale sau ale bancilor comerciale. Mai cu seama ca, in toata lumea, bancile centrale, ca institutii ale economiilor de piata avansate, dobandeau in acei ani clarificari si valente noi, in perspectiva globalizarii pietelor financiare. Sincronizarea cu noile tendinte si armonizarea legislativa reprezenta o necesitate organizatorica si institutionala pe care tara noastra nu o putea neglija. Si nu a fost neglijata. In acest sens, legea BNR din 2004 a fost fundamentata pe principiile generale de functionare ale bancilor centrale, urmarindu-se adaptarea intr-o cat mai mare masura la standardele Uniunii Europene in aceasta materie.

Punctul nevralgic, la adoptarea legii, a fost bugetul Bancii Nationale. Proiectul de lege captase forma ceruta de Uniunea Europeana. Numai ca un amendament referitor la finantarea Bancii Nationale i-a frant coloana independentei. Amendamentul in cauza suna limpede: bugetul de venituri si cheltuieli al BNR sa fie aprobat de catre Parlament. Pana la urma, amendamentul a disparut. Banca Nationala nu primea si nu urma sa primeasca niciun leu de la bugetul statului, de la contribuabili deci. Iata de ce, incepand cu Banca Centrala Europeana, consiliile de administratie ale bancilor centrale aproba bugetele. La BCE regula e fara echivoc: "Consiliul director, la propunerea Consiliului Executiv, adopta bugetul anual". Asta-i regula jocului. Controlul parlamentar face parte din joc. Dar controlul... si nu amestecul de ordin tehnic si financiar.

Si iata, Legea 312 din 2004, valabila si astazi, consfinteste in art. 1, al. 1, ca BNR "este banca centrala a Romaniei". Asadar, "o institutie publica independenta", cum prevede al. 2 al primului articol. Avand doua mari misiuni: 1) sa asigure stabilitatea preturilor; 2) sa fie garant al stabilitatii financiare a tarii. Si daca, intr-o dezbatere TV de luni seara, un cunoscut analist economic sustinea, in interventia sa telefonica, un fapt pe care si-l inchipuia - si anume ca legea nu i-ar cere Bancii Nationale sa raspunda de stabilitatea financiara - ce-i pot raspunde? Doar atat: sa mai citeasca de cateva ori legea. Va vedea atunci ca, intre cele cinci atributii de baza ale BNR, cea de-a doua se refera exact la acest obiectiv. Citez: "Autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, promovarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare".
     Legea consfinteste unicitatea specificului Bancii Nationale: "banca centrala a Romaniei" si nu banca a statului; "o institutie publica independenta", cu un buget pe care si-l stabileste singura, intr-un echilibru optim intre venituri, cheltuieli si varsaminte catre bugetul tarii. Deci: varsaminte si nu incasari.
     *
Institutia e unica, totodata, si prin componenta personalului. O parte, desigur, are unele trasaturi comune cu personalul din ministere si din alte institutii romanesti. Cu diferenta ca intra in BNR in baza unor concursuri dure si, apoi, se integreaza in profesionalismul acestei institutii. Alta parte insa - cea mai numeroasa - cuprinde specialisti cu specific unic si cu pregatire unica in Romania. Ei sunt comparabili numai si numai cu specialistii din alte banci centrale, de la Banca Frantei, a Germaniei, a Poloniei sau din alte banci centrale din Europa. Acest aspect, si altele, merita sa fie analizate cu atentie. Notez cateva detalii.

Salariile de la Banca Nationala nu sunt finantate din bugetul tarii. Ele sunt stabilite, potrivit legii, de CA al BNR si sunt finantate din bugetul propriu al Bancii Nationale. Buget a carui dimensionare este prerogativa exclusiva a CA al BNR. Din acest buget sunt platite salariile si toate celelalte cheltuieli ale BNR. Salariile reprezentand doar 14 la suta din totalul cheltuielilor. Anul trecut, a crescut numarul de salariati si a scazut fondul de salarii. Dovada ca aici nu se face risipa.

Salariatii BNR fac profit, care este impozitat - tot intr-un regim de unicitate - cu 80 la suta. Si nu fac doar profit, ci valorifica substantial zestrea data de stat. Banca Centrala si-a inceput activitatea in 1991, statul inzestrand-o cu un capital de pornire de 30 de milioane de lei. O suma mai mica decat capitalul social cerut prin lege la infiintarea unei banci comerciale.

Niciodata, in anii fara profit, BNR nu a apelat la bugetul de stat pentru a-si acoperi pierderile. Si le-a acoperit din propriile rezerve. In schimb, din 2009 si pana azi, a varsat la bugetul tarii, din profitul realizat, peste un miliard de euro. Anul trecut, dintr-un profit de 783,4 milioane de lei, a virat la buget 626,9 milioane de lei, reprezentand cota "speciala" de impozit de 80 la suta. Iar o suma de 93,8 milioane de lei a fost repartizata pentru majorarea rezervelor statutare. Profitul ramas urmand sa fie repartizat in acest an.

Legea prevede ca pana la doua procente din totalul profitului (N.B. 2% asadar) pot fi impartite salariatilor, sub forma de prime. Cifrele vehiculate in spatiul public, ca participatii ale salariatilor la profit, sunt inchipuite. Pentru ca ele exprima un simplu calcul: 2 la suta din profitul realizat. Niciodata insa, cand s-a aprobat repartizarea profitului, salariatii nu au primit cote maxime. CA al BNR a marit suma pastrata in rezerve, sa fie acolo. Si cele 25 de procente din salariile angajatilor, care au fost amputate in 2010 laolalta cu bugetarii, tot in rezervele statutare au ajuns. Aceste sume se regasesc in cele 2,3 miliarde de lei din contul pentru zile grele. 

N.red. Textul a aparut initial in ziarul Bursa, fiind transmis si catre HotNews.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


14384 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  BNR nu este Stat in Stat cu SPAGA de Partid!!!! (Miercuri, 10 august 2016, 15:45)

  JohnAnticoruption [anonim]

  BNR va publica in viitor toate salarile platitet de Poporul Roman . Cotractele facute pe SPAGA si CORUPTIE cu PROTECTIE de Partid nu sant valabile si trebuie verificate si evaluate de Guvern -Justitie .

  De cand castiga Guvernatorul BNR mai mult decat Presedintele al Romaniei sau Prim Ministru si sa da rotund dupa ce a permis zeci de ani superdobanda pe piata Bancara platita de Popor cu contracte frauduloase impuse de BNR la comanda Bancilor Private ???

  Comparatie cu salarile din UE nu se pune la BNR asa cum nu se pune comparatie cu venitul a lui Angela Merkel vs. Klaus Johannis sau a unui functionar Frances cu cel al unui Roman .
  • -3 (13 voturi)    
   maaama ce gindire tare (Miercuri, 10 august 2016, 16:39)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui JohnAnticoruption

   Deci guvernul trebuie sa verifice contractele BNR. Cit despre salalriile din BNR, alea-s platite din banii BNR, nu de poporul roman. Iar BNR in ultimii 15 ani a facut o treaba oparecum bunicica, ducind rezerva valutara de la aproape zero la 32 de miliarde de euro.

   Da' probabil rumanul uslamist prefera un guvernator platit cu 1000 de euro si dupa aia se mira de ce nu e performanta. Intr-o institutie precum BNR, daca vrei sa ai personal calificat, dai salarii comparabile cu alea din mediul privat. Iar in sistemul bancar, un sef de banca cam atit cistiga, 10-15.000 de euro. Da'asta n-are cum intelege nici asistatul social, nici ala care munceste, nu gindeste, pe vro 1000 de lei, ca atit il duce capul.
   • +4 (10 voturi)    
    care ma bani din BNR? (Joi, 11 august 2016, 1:53)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Care ma, "bani din BNR"?

    E "privată" BNR si n-am aflat noi? E stat in stat?

    E mostenirea lui Isarescu de la ma-sa?


    Orice ban din BNR e BANUL poporului roman ca e 100% de STAT

    Clar?

    Isarescu ca si guvernator BNR e un simplu salariat acolo...chiar daca statul l-a pus si in consiliul de Administratie care e alta functie.

    Cum tot salariat e si iohannis doar ca spre deosebire de Isarescu Iohannis e ales prin vot direct.

    Deci Terminati cu MINCIUNILE astea "ca aia-s banii BNR" ...Da, sunt "banii BNR" ADICA a Statului Roman ca BNR-ul CU TOTUL e a Statului Roman....Clar?
   • +5 (5 voturi)    
    cea mai tare (Joi, 11 august 2016, 9:59)

    Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Sunt banii BNR care, ca instituție de stat, cam are monopol pe activitățile din care face profit. Iar angajații BNR sunt angajați ai statului. Evident, ei trebuie remunerați, ca de altfel toți angajații statului, astfel încât să le fie recompensate performanțele și să fie atrași oameni de calitate la BNR. Dar pentru asta mai e nevoie și de transparență și corectitudine în procesul de selecție, și de transparență a veniturilor. Atitudinea afișată de BNR și Mugur Isăarescu e una de buticar, supărat că vor vecinii să afle cum de are el bani de Logan nou.
    • -2 (2 voturi)    
     sigur (Joi, 11 august 2016, 11:04)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

     N-a zis nimeni sa nu fie transparenta. Doar la noi mai exista ideea asta cu salariu secret la institutii publice. Si din cite am inteles, la urmatoarea adunare a consiliului de administratie se va decide publicarea salariilor, dupa care vom avea transparenta. Dar de aici pina la toate atacurile lui Isar si Citu, amplificate de televiziunile interesate, e cale lunga. Bnr e una din foarte putinele exemple de succes la o institutie de stat. Si cu rezultate cunatificabile.
     • -2 (2 voturi)    
      Mugur Isărescu si BNR (Joi, 11 august 2016, 13:30)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      au menținut România pe linia de plutire în ciuda riscurilor cu care ne-am confruntat douăzeci și cinci de ani. De ce această campanie de presă împotriva guvernatorului care a făcut numai bine în toată această perioadă?
      • +1 (3 voturi)    
       hodoronc-tronc (Joi, 11 august 2016, 14:16)

       man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

       Si sa-i fim recunoscatori lui Iliescu ca Romania nu s-a rupta dupa '89. Tot asa enuntau si sustinatorii lui. Mintile mici gandesc la fel?

       Ce tara din Europa, ori chiar de la periferia ei, nu s-a mentinut pe linia de plutire?

       Exact.

       Atunci hai sa-i fim recunoscatori lui Isarescu si pt aerul pe care il respiram.
       • 0 (2 voturi)    
        ai reaparut? (Joi, 11 august 2016, 15:19)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

        mai degraba sa-ti fim recunoscatori tie ca ai o idee simpla si fixa, legata de cei 26 de ani.
        • 0 (2 voturi)    
         Uite cine vorbeste... (Joi, 11 august 2016, 16:35)

         man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

         ...de idei fixe. Doar ca ceea ce zicem deasupra n-avea a face cu asta. Se pare ca cei 26 de ani nu-ti ma ies nici tie din cap.

         Nu mai poti tu sa plutesti de grija mea.
  • +2 (4 voturi)    
   pai (Miercuri, 10 august 2016, 22:59)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui JohnAnticoruption

   cand ai reusit sa tii la seif 30 miliarde euro imprumutati si sa platesti 1 miliard dobanda /an concomitent cu refuzul de a mari cantitatea de aur asta inseamna succes ..meriti si un comision grasut daca poti scoate atata valuta afara
  • +8 (8 voturi)    
   Comparatiile (Miercuri, 10 august 2016, 23:31)

   m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui JohnAnticoruption

   De ce doar Guvernatorii, Președinții și politicienii se compară la salarii cu cei din afară. Noi oamenii de rând plătim taxe mai mari ca afară dar avem salarii de 7 ori mai mici. Nu înțeleg cu ce sunt oamenii ăștia mai europeni ca noi. Dacă tot vă comparați cu alții, creșteți și salariile celor care vă susțin acolo în frunte.
  • +3 (3 voturi)    
   Asa este ! (Joi, 11 august 2016, 12:32)

   AdrianSangeorzan [anonim] i-a raspuns lui JohnAnticoruption

   Simpatic pensionarul asta de vasilescu!Auzi,,,publicarea salariilor intregului management ar pune in dificultate Banca Nationala a Romaniei in concurenta, la nivel european''-da de salariile angajatilor din Romania nu va e rusine domnule vasilescu?Ca tot voi v-ati batut joc de noi!voi si partidele! Preturi ca afara si venituri ca in Congo! Da pentru voi NU! Ca va e rusine de ce zice Europa! Fatarnicie,smecherie,impostura,etc...Chiar ne credeti prosti pe toti! Ati tot supravegheat si au intrat o gramada de banci in faliment si romanii au pierdut bani! Eu as vrea sa nu te mai vad la toate posturile tv cu palavrele tale de doi lei....
 • +7 (15 voturi)    
  Vraiște și palavră. (Miercuri, 10 august 2016, 15:54)

  infernal [utilizator]

  Vasilescu, acest Vasile Vraiște tot iese și îl apară pe Isărovici.
  Pokemonul de Iliescu zice că e bolșevic pe banii lui.
  Cam așa și Vasilescu.
  Vasilescu la 80 de ani ar trebui să se ocupe de alte lucruri.
  Să ne lase. Și el și președintele AGVPS - acad. dr. Mugur Constantin Isărescu
  • -2 (2 voturi)    
   corecta (Miercuri, 10 august 2016, 17:14)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui infernal

   toti astia cu escu...
   parca, tinerii frumosi si liberi au vrut fara escu.
   dci, isar, nu isarescu. asa sa se strige in strada !
 • +9 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 10 august 2016, 15:55)

  polonyca [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
   salariul (Miercuri, 10 august 2016, 23:38)

   m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   25 de ani x 12 luni x minim 13.000 euro pe lună = 3.9 milioane de euro. Hai că nu-i rău. Un profesor face cam 90.000 euro in 25 de ani cu 300 euro/lună. Deci 43 de profesori câștigă cât face minim Isărescu. O fi așa și prin occident ?
 • +13 (19 voturi)    
  doamne cata vorbarie (Miercuri, 10 august 2016, 15:56)

  Humbert [utilizator]

  domnule Vasilescu, e un lucru simplu cerut unei institutii totusi publice: transparentizarea veniturilor membrilor ei.

  chiar e nevoie de o luna ca sa staibiliti detaliile?
  ce detalii domnule, nu credeti ca va bateti un pic joc de noi?

  ce detalii trebuie stabilite ca sa dai publicitatii 4 cifre?

  mai degraba pare ca aveti nevoie de 1 luna ca sa vedeti cum ascundeti niste lucruri, sincer.
  • +6 (6 voturi)    
   ca melcii (Miercuri, 10 august 2016, 23:40)

   m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui Humbert

   Dacă le-a luat 25 de ani ca să facă public salariul de bază (minim) al guvernatorului îți dai seama că le ia ceva ca să calculeze restul.
 • +12 (18 voturi)    
  Banca Nationala nu este privata (Miercuri, 10 august 2016, 16:00)

  un_moftangiu [utilizator]

  Cind salariile din BNR sunt 1/3 din salariile colegilor din bancile nationale europene atunci este de bun simt ca toti salariatii romani sa fie platiti la 1/3 din salariile europene.

  Ca sa nu va obositi, Domnule Vasilescu, va spun eu cit ar trebui sa fie platiti in medie romanii pentru a pastra raportul:
  - profesori - 1000 euro/luna
  - medici - 1800 euro / luna
  - politisti - 1100 euro / luna

  Daca nu ati inteles, de asta va bat obrazul cei in cauza. Desigur, aici e o problema de obraz. Dar... toti cei de mai sus au realizari mediocre si nu le merita...
  • -4 (10 voturi)    
   gindire de socialism stiintific (Miercuri, 10 august 2016, 16:44)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   Da' de ce e normala chesti asta dom'le? Ala platit cu 2000 de lei pe luna, daca nu-i convine locul de munca, sa-si caute altul mai banos. la BNR salariile sunt in media pietei. Iar daca vrei performanta, n-ai cum plait laBNR salarii de 30% din ce se da in privat, ca iti pleaca toti oamenii buni. Si tura viitoare cind alde Isar sau Citu mai pun de un atac speculativ pe leu, te trezesti cu vrun miliard de euro scosi de ei de pe piata.

   Sunt zone unde daca n-ai oameni buni, platesti dupa aia de nu te vezi. Da' romanul mindru ca e roman n-are de unde sti din astea. Las ca poate vine vrun tinar dina sta scapatat de la PSD in fruntea BNR, sa vezi dupa aia trai
   • +4 (6 voturi)    
    Tupeu de mincinos (Joi, 11 august 2016, 1:55)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Tupeu de mincinos

    "la BNR salariile sunt in media pietei"

    Care Piata ma? Daca si-l fixeaza Mugurel lui insusi?

    Tu ne crezi prosti pe toti?
    • -4 (4 voturi)    
     care piata? (Joi, 11 august 2016, 11:06)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Piata bancare gogule. Ca doar nu aia de linga blocul tau. Cauta pe google cit cistiga un sef de banca comerciala si compara salariul de acolo cu al lui Isarescu. Cauta cit cistiga un vice presedinte, un economist sef, etc, si compara salariile cu ce e in BNR. Da' pentru omul care cistiga 1000-2000 de lei, ca mai mult nu-l duce capul are impresia ca toti tre s-o duca la fel de prost ca el.
   • +5 (5 voturi)    
    BNR gandeste? (Joi, 11 august 2016, 11:34)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Cate devalizari bancare au imbogatit conturile celor putini si au saracit populatia Romaniei?
    Se pare ca cei de la BNR sunt platiti foarte bine pt a face pe chiorii. Dar la o privire mai atenta, salariile sunt doar niste firmituri pe hartii. In loc sa vegheze la stabilitatea financiara, a fost un lung priveghi bancar. mosind averi colosale in conturile fostilor colegi de dinainte de '89.
    • -1 (1 vot)    
     bre, nu te-ai plictisit? (Joi, 11 august 2016, 15:22)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

     Doar stii ce avem opinii total diferite in privinta lui Isarescu. Nu vrei tu sa combati pe altii? Iar vrei sa ne contrazicem vro 10 "reply"-uri diferite?

     Stiu deja opinia ta, ca isarescu e comunist, securist, are 26 de ani in functie, a devalizat de unul singur toate bancile si a supt singele poporului. Si tu stii ca parerea mea e diametral opusa. Asha ca hai sa ne abtinem de la a mai da reply unul la altul, ca plictisim lumea.
     • +1 (1 vot)    
      practice what you preach (Joi, 11 august 2016, 16:49)

      man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Tocmai ce-am citit o replica, goala de continut de altfel, de la tine putin mai sus. Ca la cateva minute sa te plangi ca primesti replici?
      Daca nu-ti convine scrie si tu la tine pe fb.
      • 0 (0 voturi)    
       bre (Vineri, 12 august 2016, 12:04)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

       Plictisim lumea pe formul daca ne contrazicem la 5 articole pe aceeasi tema, folosind fiecare aceleasi argumente. Tie chiar iti place sa tot replici la nesfirsit unuia despre care stii ce-ti va raspunde? Deacu eu promit s anu mai raspund nimic la ce scrii tu.
 • +10 (16 voturi)    
  Cheltuiti sume uriase pe limuzine de 450 CP (Miercuri, 10 august 2016, 16:11)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Nu v-ar fi rusine sa cheltuiti milioane pe limuzine de lux, pe vesela suflata cu aur ? Dati salarii imense. Credeti ca nu stim ca soferii din BNR castiga dublu cat un profesor de scoala ? Stim. Si nu e doar domnul Citu cel care stie ce faceti voi acolo.
  Mai lasati si noua generatie sa vina in posturi de conducere. Dumneata ai 80 de ani si ar trebiu sa ai grija de nepoti. Isarescu e de o viata acolo, poate incercam si alta persoana, cu sange proaspat.
  V-ati obisnuit sa fiti stat in stat, sa dispuneti dicretionar de bani si sa manipulati piata in favoarea bancilor. banci pe care le-ati tinut in brate in criza, ati tinut dobanda ridicata si i-ati finantat in felul asta. Ati permis creditarea in franci elevetieni ca la nebuni desi, ca experti si ca aparatori au drepturilor cetatenilor romani, ar fi trebuit sa cenzurati acest lucru.
  Am avut nevoie sa ne aparati, sa ne informati, sa fiti scutul nostru in fata bancilor care, in mod natural, si-au urmarit profitul.
  Si Voi ce ati facut ?
  Ati inchis ochii, le-ati bagat miliarde in buzunare bancherilor.
  Sa stiti ca ati distrus destine, tineri care au fost terminati efectiv fin cauza dublarii ratei. I-ati saracit pe romani si acum vreti recunostinta noastra ?
  Nu mai zicem de falimente si fraude.
  • +7 (9 voturi)    
   ADEVARUL . . . (Miercuri, 10 august 2016, 16:29)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Adevarul iese intodeauna la suprafata ... nu mai suntem necunoscatori d-le Vasilescu. Tot CA al BNR sunt o gasca de netrebnici, nemernici si tradatori de neam si tara. Valea, carati-va din Banca NATIUNII Romane, pentru ca daca n-ati aflat sunteti angajatii NATIUNII ROMANE. Lasati sa vina profesionistii care obligatoriu sa fie patrioti si nationalisti constructivi si obiectivi si care sa-i protejeze pe clientii din Romania in fata oricarui fel de abuzuri comise de banci.
 • +1 (3 voturi)    
  la ce campanie media s-a aratat ... (Miercuri, 10 august 2016, 16:17)

  alex562 [utilizator]

  te pomenesti ca vreun jurnalist viseaza: daca pgmb se poate, s-a putut si gdd, poate va fi si un pm, oare chiar si PR?! ... asta da meserie de viitor!

  ... atunci de ce nu si gbn, care va garanta de acum nu niste mici stabilitati aiurea ci linistea media insasi?

  ... pt ca traditie avem ...

  ... hai, dezlegare la p(r)ostit!
  • -1 (1 vot)    
   lehamitea (Miercuri, 10 august 2016, 18:14)

   alex562 [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   duce la parasire

   luati-va un timp, mai suntem si noi ne-mediatici, sa vedem ce ar putea invoca legal, ca de bull suntem satui, ce facem aici? ... se vede de departe un atac pt un scop
  • +1 (1 vot)    
   Mascarada BNR tine de 26 de ani (Joi, 11 august 2016, 12:08)

   man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   Asta trebuie sa faca media, in loc sa taca complice.
   Rolul ei e sa scoata mizeria de sub pres.
 • +12 (14 voturi)    
  Curat unicat! (Miercuri, 10 august 2016, 16:29)

  CezarN [utilizator]

  Curat unicat, coane Fanica!
  Pai, dl Vasilescu este singurul gâgă din Romania si din Europa ajuns "il consigliere", deci merita leafa mare.
  Nu sunt finantist, insa am niste observatii de bun simt:

  -dl Vasilescu spune ca BNR nu se finanteaza din bugetul de stat si ca, plecand cu 30 de milioane, a ajuns sa verse la buget sute de milioane anual. O fi asa, insa nu mentioneaza inca un lucru pe care statul i l-a pus in zestrea initiala BNR-ului: MONPOLUL asupra emiterii/retragerii de moneda din Romania. Avand garantat acest MONOPOL, este normal ca si impozitul catre stat sa fie mare (80%). Bancile comerciale cu care se compara dl Vasilescu nu au acest drept si, in plus, trebuie sa mai suporte si eventualele incompetente din BNR (imi imaginez ca Bogdan Olteanu nu era o capacitate)

  - este absurd sa compari salariul guvernatorului BNR cu cel al bancii centrale din Germania, de exemplu, caci Romania nu este Germania, iar decalajul dintre aceste tari este imputabil, partial, bineinteles, chiar BNR si politicilor sale. Mai naturala ar fi conversia in salarii medii pe economie, apoi vedem cum stam cu comparatia.

  In rest, Eminescu(de pe bancnota) sa va judece, domnule Vasilescu&Co, caci, daca Eminescu ar trai, sigur v-ar imparti in doua cete - in mintiti si in misei. Urmarea o stiti, sper...
 • +9 (9 voturi)    
  Nesimtire, numele tau . . . (Miercuri, 10 august 2016, 16:45)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . .e Vasilescu si altii ca el din banca Nationala! Ce mai oamenilor, sunteti privati? Am scris oameni si am gresit! Cer scuze!
 • +13 (13 voturi)    
  Performanta Unicat (Miercuri, 10 august 2016, 17:29)

  Ansy [utilizator]

  Cum ar fi de exemplu falimentul Bancorex ?
  Cum ar fi vanzarea BCR pe nimic fara reevaluarea activelor ?
  Cum ar fi cresterea veniturilor eligibile pentru imprumuturi in 2009 la 70% (pe varf de bula) ? (Cand foarte multi oameni au luat credite in franci elvetieni).
  Cum ar fi inflatia atat de mare dupa revolutie, de a fost nevoie sa se taie 4 zerouri ?
  Cum ar fi prezicerile fabuloase "pariati pe leu", "dupa legea DIP dam de dracu" ?
  Cum ar fi ca Udrea si Ioana Basescu pot sa ia imprunuti preferentaile fara sa aiba veniturile necesare ? (Normele prudentiale se aplica doar cetatenilor de rand)

  Are multe schelete in dulap Dnul. Isarescu. Se cam simte nevoia de o schimbare pe la BNR.
  • -4 (4 voturi)    
   Mai nene.... (Joi, 11 august 2016, 6:27)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui Ansy

   Spui o gramada de tampenii cu mandrie proletara.
   1.Vanzarea BCR pe nimic e numai in capul tau.
   S-a platit un multiplu de valoare contabila de 5,8.
   Unde vezi tu subevaluare cand ceea ce exista pe teren e vandut de 5,8 ori mai scump.
   2.Inflatia de dupa revolutie e rezultatul degringoladei inerente rezultata din faptul ca un stat comunist (neviabil) a trecut natural si inevitabil la capitalism,
   La BNR trebuie cumpatare si experienta!
   Nu e ca la fotbal; sa bagam tinerii.!
   Oriunde se mai fac greseli in mai mare sau mica masura dar decat sa aduci altii care sa faca aceleasi greseli mai bine ii lasi pe aceiasi pentru ca ei nu mai repeta aceeasi greseala.
   Asta se numeste experienta!
   Exista o zicala care zice asa:
   " Expert e cineva care a facut toate greselile posibile intr-un anumit domeniu."
   • +3 (3 voturi)    
    Ti-as da dreptate si tie . . . (Joi, 11 august 2016, 12:10)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui coco04

    . . .si lui Vasilescu, daca veniturile din BNR ar fi corelate cat de cat cu realitate financiara a omuli muncitor din Romania. Dar eu consider, fara sa fiu acuzat de populism sau de apucaturi comuniste, ca nu poti avea un salariu de 14-15000 de euro pe luna intr-o tara in care salariul minim (majoritar) este de 250 de euro, iar Presedintele tarii primeste in jur de 3000. A marja pe ideia ca aceste salarii (care se regasesc si in multe din regiile autonome de stat) sunt justificate de performanta, cand oame#nii pe care ii servesti se zbat la limita subzistentei, inseamna nesimtire asa cum am arata mai sus!
 • +11 (11 voturi)    
  tupeu de boier (Miercuri, 10 august 2016, 17:32)

  Gobelin [utilizator]

  d'asta platit gras citez "din veniturile proprii ale institutiei".
  ca se cheama BNR, ASF, EXIMBANK sau altele, aceeasi aroganta : noi nu luam bani de la buget, deci putem sa ne dam ce salarii vrem.
  da, dar banii aia din "bugetul propriu" nu cumva provi din taxe aplicate entitatilor financiare?
  si care taxe nu cumva sunt create prin lege ?
  ba da, insa spre deosebire de impozitul de la fraieiri (tot taxa stabilita prin lege) merge la buget, taxa de la smecheri ramane in institutia de control.
  pai stai nitel, da' ce-i sistemul financiar , un fel de Liga lui Mitica?
  aia intr-adevar sunt de capul lor, pe banii lor.
  dar voi, astia, capusele din BNR si ASF, ce anume produceti ca sa aveti un buget propriu?
 • +3 (3 voturi)    
  penibil! (Joi, 11 august 2016, 9:54)

  ionstan [utilizator]

  Stimate domn,

  Tot respectul pentru ce ati facut acum 15-20 ani in activitatea dv. Dar..... parerea mea este ca ocupati locul unor adevarate valori, cu salariile aferente cu tot.

  Ce ar fi sa publicam si varsta celor din top managementul BNR? ...si de cati ani ocupa aceste posturi "valorice". Cred ca valoarea este, in multe
  cazuri, numai in conturile din banci....

  Mai intrebati pe cei din jurul dv....

  In mare parte lucrurile sunt controlate subtil de cursul valutar. Nu cred ca intotdeauna a fost favorabil activitatilor tarii noastre, in defavoarea intereselor....Si daca ar fi numai asta.
  Este o etapa prelungita la infinit de aceste "valori". Pacat ca trebuie sa sacrificam 2-3 generatii cu aceste functii date pe "viata"....

  Cu stima,
 • +3 (3 voturi)    
  mi-e sila de atata nedreptate ! (Joi, 11 august 2016, 11:36)

  Radu3945 [utilizator]

  Dle Vasilescu, ce ne tot ametesti...salariu, pachet salarial ....domnule, ideea este ca toti muncim cu doua maini si avem un cap pe umeri....este strigator la cer cată nedreptate e in tara asta !
 • +4 (4 voturi)    
  Victimzare (Joi, 11 august 2016, 11:53)

  man_and_twin [utilizator]

  ...si teatru cu batranei care merg pe jos la serviciu. Pt asta il platesc pe Vasilescu. L-o fi intrecut pe Anthony Hopkins la auditiile pt consilieri.
 • 0 (0 voturi)    
  strigator la cer (Joi, 11 august 2016, 19:38)

  sfidare [utilizator]

  Cata sfidare din partea unor institutii ale statului. Ar trebui sa ne unim si sa cerem sa fie facut salariul minim in functie de salariile celor de la BNR. Dar mai bine sa ne gandim sa gasim solutii sa nu mai avem nevoie de banci. Stiiti voi bancherilor cum se lucreaza si cum se obtine un produs finit intr-o firma cu domeniul de activitate "operatiuni de mecanica generala"? ca sa-si plateasca comisionul bancar de 25 de lei pe luna (cica administrae cont)...nu mai zic de celelate comisioane pentru plati si incasari care se mai adauga...? Oare nu erau suficienti 0,25 lei comision, la cati clienti (fortati dealtfel, pentru ca vezi legile sunt facute ca esti obligat sa ai cont, daca nu ai nu poti incheia contracte) au bancile si la cat fac ele pentru acesti banuti? Oare nu tot un soi de coruptie a fost aici cand au fost aprobate aceste comisioane? Cat de revoltator si strigator la cer este, ce societate nedrept formata, parca angajatii BNR ar munci cu 10 maini iar ceilalti cu nici una.
 • 0 (0 voturi)    
  Performante....unicat! (Joi, 11 august 2016, 21:11)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Cunosc pe cineva din Dragasani care nu stia/ nu stie deosebirile intre facturile verzi/rosii/albastre din contabilitate, cu specializarea CONTABIL care a fost angajat/angajata la BNR pe post de contabil. Asta da performanta UNICAT!
  Asta nu e o pacaleaza, chiar exista o asemenea persoana.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by