Op-ed

Inlaturati argumentul din discursul public si veti infiinta Republica Populara Romania

de Lucian Croitoru     HotNews.ro
Vineri, 5 august 2016, 12:29 Actualitate | Opinii


Lucian Croitoru
Foto: Hotnews
Am avertizat de mult că populismul, adică „atitudine social-politică, adesea conjuncturală sau demagogică, urmărind câștigarea simpatiei populare” (Dex), va dărâma societatea noastră cât de cât democratică prin înlăturarea argumentului din discursul public. România a înaintat mult pe acest drum. 

Am văzut aseară la o televiziune două emisiuni TV în care cei prezenți în platou au spus aproape numai lucruri neadevărate și, pornind de la ele, au făcut raționamente economice aberante pentru a linșa mediatic Banca Națională a României. Erau așa de convinși că au dreptate în raționamentele pe care le construiau pornind de la aberații, încât nu lăsau loc pentru nicio îndoială. Probabil că așa se discută și alte subiecte, fără nicio autoritate epistemică, după cum mi-am dat seama după ce am urmărit câteva emisiuni care aveau ca temă politica monetară, principala mea arie profesională. Asta e cu adevărat periculos. 

Nu știu dacă discursul demagogic din cele două emisiuni reprezintă executarea unui plan sau pur și simplu ignoranță (nu știau că nu știu), dat fiind că unii dintre cei prezenți acolo comentează orice. Populismul poate apărea ușor din mediocritatea militantă. Am văzut, de exemplu, cum mai multe televiziuni au făcut dintr-un anumit critic al BNR, al guvernatorului și al meu, un fel de persoană glorioasă numai pentru că, fără argumente, înfierează cu mânie demnă de un atac speculativ, politici și persoane. De câte ori personajul este promovat, îmi apar în minte versurile lui Eminescu, din Scrisoarea a III-a :

„Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?

N-o să aflu intre-ai nostri vreun falnic juvaer?

Au la Sybaris nu suntem langa capistea spoielii?

Nu se nasc glorii pe strada si la usa cafenelii,

N-avem oameni ce se lupta cu retoricele suliti

In aplauze grele a canaliei de uliti,

Panglicari în ale tarii, care joaca ca pe funii,

Masti cu toate de renume din comedia minciunii?

Au de patrie, virtute, nu vorbeste liberalul,

De ai crede ca viata-i e curata ca cristalul?

Nici visezi ca inainte-ti sta un stalp de cafenele,

Ca isi rade de-aste vorbe inghitindu-le pe ele.

Vezi colo pe uraciunea fără suflet, fără cuget,

Cu privirea-mproscata si la falci umflat si buget,

Negru, cocosat si lacom, un izvor de siretlicuri,

La tovarasii sai spune veninoasele-i nimicuri;” 

Vă rog să notați că am citat dintr-un adversar al lui Carada, care ara republican și care și-a utilizat, totuși, proprii bani pentru a înființa BNR, devenind unul dintre principalii fondatori ai BNR, dacă nu principalul.  

În emisiunile respective s-au folosit masiv aberații pentru a ataca BNR, o instituție independentă în sensul că se supune numai LEGII. Aseară, subiectul era lipsa transparenței politicii privind salariile din BNR, cu accent pe salariul și venitul guvernatorului. Nu a trebuit prea mult pentru a se decide de niște amatori în finanțe, că BNR a luat un împrumut prea mare de la FMI, că falimentul unor bănci e vina BNR, că BNR și guvernatorul nu și-au utilizat „aura” pentru a respinge anumite numiri politice, de parcă acest lucru este posibil. Aberații! Știm și noi cum se negociază de către partide aceste numiri.  

Degeaba a încercat un distins profesor de matematică să arate că e nevoie de argumente. Nu a contat. Ei o țineau una și bună, fără argumente, că cei de la BNR sunt bugetari. Ce fel de bugetari? Poate ar trebui amintit că prin 1947, cu puțin timp înainte de înființarea Republicii Populare România, BNR era o instituție cu 100 la sută capital privat. Această bancă a fost furată de comuniști și de atunci e o instituție cu capital public. Dar, atenție: nu primește vreun ban de la bugetul public, ci doar plătește 80 la sută din profitul pe care îl produce făcând operații prin care asigură stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară a României! Procentul de 80 la sută din profit e plătit lunar, situație care creează, din când în când, situația că BNR finanțează guvernul, dacă pe total an nu se face profit, lucru interzis prin Tratatul Uniunii Europene. Ca să intrăm în zona euro va trebui să ajustăm modul de plată.  

Oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la BNR, ele sunt conform LEGII. Iar LEGEA e suficient de înțeleaptă pentru a înțelege că în BNR este nevoie de competența echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, care nu se poate obține fără venituri adecvate. Mâine se vor folosi aberații pentru a ataca alte instituții, după cum va dicta logica populismului. Propovăduirea disprețului față de argument pe care o face populismul televizat va submina, treptat, toate instituțiile democrației.  

Politicienii și presa ar trebui să fie foarte atenți: disprețul față de argument se va întoarce împotriva lor. Dispariția argumentului duce la dispariția limbajului comun cu ajutorul căruia descriem realitatea. La un moment dat, când argumentul își va pierde total rolul reglator în dezbaterea publică, oamenii nu vor mai înțelege problemele reale cu care se confruntă societatea și le vor nega, acceptând doar ceea ce este facil. Atunci, când vor avea nevoie să adopte măsuri corectoare necesare, politicienii vor descoperi că limbajul și argumentele lor în favoarea măsurilor corectoare nu vor avea tracțiune. Iar fără corecții nu se poate merge înainte. 

Dacă mersul înainte nu va mai fi posibil, marea masă, până atunci manipulată cu populism, se va transforma într-o mulțime psihologică ce va acționa brutal. Atunci, mulțimea dezlănțuită va constata că nu a fost informată despre salariile din televiziuni, de stat sau nu, din alte companii, de stat sau nu, din alte afaceri private ale politicienilor etc. Atunci toate averile vor fi declarate ilicite și se va trece, cu un avânt probat cu ceva timp în urmă, la înființarea Republicii Populare România.

Lucian Croitoru este consilierul guvernatorului  BNR
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5393 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 august 2016, 12:55)

  [anonim]

  • -3 (3 voturi)    
   Pai, (Vineri, 5 august 2016, 17:25)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui

   la preturi am trecut cam la toate! Sau aici BNR n-are nimic de spus....
 • +6 (8 voturi)    
  asa este... (Vineri, 5 august 2016, 12:58)

  ..13 [utilizator]

  Talk-show-urile in care cica facilitatorul, de fapt manipulatorul, incita invitatii si spectatorii care se lasa antrenati in discutii din ce in ce mai joase, mai lipsite de argumente si de logica, coboara in dispret fata de orice si oricine.

  Mass-media a jucat si joaca un rol important in viata noastra, dar ar trebui sa pastreze limita si decenta in dezbateri.

  Tintirea persoanelor sau a institutiilor in detrimentrul analizei faptelor, imprejurarilor - deformeaza inevitabil discursul. Poate se urmareste altceva - croirea unei societati bazate pe ura, dispret, o societate toxica care se auto-distruge!

  Nu se poate acest lucru si cred, ca mai devreme sau mai tarziu, se iese din acest spectacol - inchizi sau schimbi canalul/tara...SI poate ca nu aceasta este solutia!
  • 0 (0 voturi)    
   Realitatea (Vineri, 5 august 2016, 22:12)

   IliutaHadarean [anonim] i-a raspuns lui ..13

   Din pacate toti cei care cred ca lor nu li sepoate intampla nimic in mod personal, schimba canalul. Cei care sunt interesati de ceea ce se intampla la momentul actual, dar in special pana la acest moment, raman si vad cum sta treaba cu salarile care se castiga in cinstita si independenta BNR. Asta in timp ce altii mor de foame si au lucrat o viata intreaga, sau chiar au absolvit niste scoli sa castige niste salarii ce nu fac onoare meseriei pe care ajung sa o practice!
 • -9 (9 voturi)    
  Well ... domnu' Croitoru stie mai bine ... (Vineri, 5 august 2016, 13:01)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  Well ... domnu' Croitoru stie mai bine ... despre Republica Populara Romania, tinand seama de numarul mare de loaze de nomenclaturisti comunisti din institutia mai sus numita (printre fostii angajatii fiind un numar mare NKVD-isti, colaboratori ai Gestapoului, etc.), mai toti cu nume cu -ici in coada ... Patapievici-tatal, mama si nora, etc.

  Cum spunea un cunoscut autor ...
  "-Toti regatenii tradeaza !
  - Domnu' stie mai bine, ca este de acolo ..."

  si rețiproca!

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
 • +5 (7 voturi)    
  Din pacate (Vineri, 5 august 2016, 13:04)

  CezarN [utilizator]

  Ca la comanda, ziarstii se dezbraca prea repede e caracter, care, oricum, nu-i mai mare decat o tanga, si se arunca pe o personalitate publica sau alta dupa cum o cer interesele patronilor lor (Antena 3 sau Realitatea), fie ca-i vorba de penitenciare, guvern sau BNR.
  Nu inteleg cu ce ar fi romanul mai bine hranit daca Isarescu ar fi avut 100 EUR/luna. Problema ar veni din faptul ca nu ar mai f fost acolo Isarescu sau alt oameni dstepti(care si-ar fi gasit de lucru in mediul privat), ci protejatii(mai bine-zis protejatele) lui Dragnea sau Oltean care ar fi facut bani pentru daddy,
  Pacat!
 • +5 (7 voturi)    
  Manipulare ordinara (Vineri, 5 august 2016, 13:06)

  MamboJumbo1 [anonim]

  Am observat in ultimul timp atacuri furibunde la adresa BNR. O fi vre-o reactie la cazul Olteanu sau are cineva pe cineva pentru postul de guvernator? Doar intreb caci asta cu salariul lui Isarescu e derizorie si populista. N-am nici un partizanat dar nici asta cu manipularea nu mi-e pe plac. Astia, au impresia ca toti in tara asta sunt retarzi si voteaza PSD???
  • 0 (0 voturi)    
   Preacurata BNR (Vineri, 5 august 2016, 22:27)

   IliutaHadarean [anonim] i-a raspuns lui MamboJumbo1

   Nici eu nu am nici un fel de partizanat, insa cei care au stat in puf si nimeni nu le-a tinut socoteala, merita sa mai si iasa la suprafata in pielea cea adevarata, nu in peilea lupului. Asadar e bine sa stim si noi in ce ape aurite se scalda prea purtatorii de aura din BNR. Nu acestia sunt cei care au imunitate mai mare decat presedintele si oaricare alt om din stat? Iata ca acum e bine sa se inteleaga niste lucruri. Ar fi un pas in ridicarea imunitatii, a impunerii rapoartelor de performanta a institutiei, la perioade scurte si public. asta pentru ca au si spus despre faptul ca in BNR exista oameni competenti la nivelul altor tari. Deci personal sunt de acord cu venituri mari si chiar bonusuri: DA, SA STIM SI NOI!!!!!
   P.S. ridicarea imunitatii e foarte buna si pentru politicieni.
 • -7 (9 voturi)    
  bnr (Vineri, 5 august 2016, 13:07)

  m.cobzaru [utilizator]

  Domnule Croitoru.
  - Nu aveţi nici-un pic de dreptate.
  Atît.
 • 0 (6 voturi)    
  nu vreau sa par (Vineri, 5 august 2016, 14:04)

  victor L [utilizator]

  la fel ca-canalistii de care vorbiti, dar o mica corectura: "1947, cu puțin timp înainte de înființarea Republicii Populare România".
  Formularea oficiala era Republica Populara Romana.
  • -3 (3 voturi)    
   omul e tanar. n-a apucat 100 de lei foarte vechi (Vineri, 5 august 2016, 14:48)

   SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   pe atunci mamica i-i dadea doar marunt de buzunar.
 • 0 (6 voturi)    
  E clara argumentatia (Vineri, 5 august 2016, 14:46)

  SkyDan [utilizator]

  La 14 mii de Euro pe luna guvernatorul BNR castiga cat guvernatorul Federal Reserve [ http://www.paywizard.org/main/salary/vip-check/janet-yellen]
  Asta in conditiile in care raspunderea e de 1.000.000 de ori mai mare vis-a-vis economia USA

  Daca n-ar fi influxul de euros de la UE nu s-ar putea tine cursul asa de jos. D-l Isarescu nu-i nu stiu ce geniu ci doar un economist modest acum si batran, si ramolit.

  Dupa taraboiul cum ce rea e darea in plata, asta in conditiile in care in US si Canada daca nu mai poti plati casa apartine automat bancii, fara tot balamucul de la noi, ati vazut ca e un lucru bun? Ar trebui sa-si manace vorbele guvernatorul.

  Cum de a acceptat dl Isarescu un idiot ca si Olteanu vice-guvernator? Daca era om de caracter ameninta cu demisia, argumenta de ce nu un imbecil, hot acum, facea ceva. A preferat manipularea, omerta.

  Ce cauta Vasilescu la BNR?Omul e turtit de tot, de abia scoate vorbele din gura si emite doar prosti. Nu va e rusine cu el acolo?

  Cred ca BNR nu face nimic pentru stiimularea economiei romanesti, se multumeste cu stabilitatea monezii si gata. Unde sunt bancile romanesti, unde sunt marile afaceri romanesti, ce se va intampla cu noi daca strainii se cara?
  Daca, Carol I facea la fel eram ocupati total economic de Germania in cativa ani.

  Stiti de ce a fost preferat Stephen Poloz ca si guvernator al Bank of Canada dupa Mark Carney?
  ...The answer may be that the minister would like to see a governor with more experience with dealing directly with the private sector.”
  Ati retinut?Guvernator BoC numit de ministrul de finante sa ajute sectorul privat.

  Daca facem corectia cu taxele din Canada aflam ca Dl Isarescu castiga cam la fel ca si guvernatorul BoC. (500kCAD/1.45/12*(1-0.48)=14,900EUR/luna.

  Mani pulare ieftina domnule Croitoru.

  Apropos, in SUA un medic specialist castiga de 4 ori cat guvernatorul Federal Reserve. In Canada de 2 ori. Argumente ha?
  • +1 (3 voturi)    
   dl Croitoru nu aspus că e populism doar la noi. (Vineri, 5 august 2016, 15:14)

   economist [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

   Cred ca si la noi e cam la fel, numai că în SUA medicii castiga oficial, iar la noi, din cauza populismului,
   „informal”, ca sa zic asa! Ei, ce zici de argumentul asta?
  • +1 (3 voturi)    
   si inca ceva... (Vineri, 5 august 2016, 15:19)

   economist [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

   asigurarea stabilitatii ti se pare putin lucru?
   Cat despre inființarea de banci cu capital romanesc, ar trebui sa stii, ca asta este o decizie privata. daca nu s-a manifestat, este pentru că nu prea este capital privat romanesc. Una e dorinta, alta e putinta.
 • 0 (4 voturi)    
  hmm (Vineri, 5 august 2016, 15:20)

  un.om [utilizator]

  1) Partea cu realizatorii de emisiuni + comentatorii TV de serviciu care isi dau aiurea cu parerea despre absolut orice (medicina, economie, justitie, etc) e adevarata.

  2) Partea cu specialistii care trebuie sa fie bine platiti e iar adevarata (cu conditia sa se faca concurs corect pentru ocuparea acelor locuri nu numiri politice ca in cazul Bogdan Olteanu).

  3) Insa partea in care Lucian Croitoru ia apararea sefului (a fost consilier al lui Isarescu intre 1998-2003 si iar din 2007 pana in prezent + la un moment dat a fost chiar logodit cu fiica-sa: Lacramioara Isarescu) va las pe voi sa o categorisiti.
 • -2 (2 voturi)    
  PIPEREA populistul vorbeste de basexu (Vineri, 5 august 2016, 15:32)

  transpenibilus [utilizator]

  "Gabriela Galbenu I auzi ca în în BNR e nevoie de competenta echivalenta la nivel mondial și de aia se justifica salariile.Dar efectele sunt tot mondiale? Ca văd ca debitorii în România sunt abuzați la maxim, au litigii interminabile.


  Gabriela Galbenu
  Gabriela Galbenu Văd ca beneficiul este tot mondial, dar în favoarea BNR


  Gheorghe Piperea
  Gheorghe Piperea Tipul este si cel cu care s-a "consultat" Basexu atunci cand ne-a imprumutat, fara voia noastra, la fmi. Din nefericire, il vad pe liste de propuneri ale PNL pt functia de vice-guv, in locul lui OB. Din moment ce omul e un fost viitor ginere al lui guvi, va dati seama ce tehnocrati familisti am avea de suportat pana la demiterea lui Isarescu


  Gheorghe Piperea
  Gheorghe Piperea Apropo de persuasiune - la orice utilizare abuziva a adjectivului "populist" cu care ne stampileaza acesti temeinici, ar trebui sa repetam si noi obsesiv : demisia Isarescu, demisia sefimea bnr  Elvira Maria Bucataru citez: "Dar cel mai periculos este atunci cand cei care acuza de populism participa tacit la “negocieri” care promoveaza populisti in fruntea institutiilor de stat ca acestia sa ia decizii populiste si sa ne asigure pe termen lung locul celei mai sarace tari din UE." Prin urmare, binenteles ca noi "populistii" satui de minciuni si jaf, indreptatit cerem sa va dati toti demisia!"
 • +3 (3 voturi)    
  fara comentarii de salarii (Vineri, 5 august 2016, 18:04)

  alex562 [utilizator]

  desi comparabil mai mici cu restul eu

  bnr este si a fost factor de stabilitate/normalizare in romania

  poate singurul factor anti-razna

  hai sa o spargem si pe asta, in traditie
  • 0 (0 voturi)    
   Traditia e buna. (Vineri, 5 august 2016, 22:38)

   IliutaHadarean [anonim] i-a raspuns lui alex562

   Sa o spargem deci, atata timp cat o institutie publica care lucreaza in interesul tarii si isi spune independenta, ba mai mult isi ascunde veniturile dar si motivatia actiunilor fata de cetateni, DA trebuie sparta!
   Ar fi bine sa facem o noua traditie in transparentizarea tuturor entitatilor care sunt platite si sunt apartinatoare statului!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by