Impozitarea locuintelor detinute de veteranii de razboi? Unde este adevarul? Cine plastografiaza Codul fiscal?

de Adrian Benta     Consultant fiscal
Vineri, 5 august 2016, 5:08 Actualitate | Opinii


Consultantul fiscal Adrian Benta
Foto: Hotnews
In spatiul mioritic, de curand s-a facut remarcat un razboi mediatic intre guvernul actual si unii membrii din fostul guvern pe seama la o situatie mizera, impozitarea cladirilor, terenurilor, mijloacelor de transport detinute de sotiile veteranilor de razboi. Plata impozitelor la primarie pentru aceste active este o tema meschina, din categoria "fiscalitatea nu este morala" dar daca este prevazuta in lege trebuie respectata. Daca este prevazuta in lege si nu un impozit inventat! Desigur nu imi doresc sa particip la aceasta disputa, insa consider corect ca publicul larg sa fie informat, mai ales ca din punct de vedere fiscal pot aprecia acest fenomen.  Asadar cine, ce se impoziteaza si cine este semnatarul legii?

Sa ne raportam la prevederile normative de la art.  456 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal ce stabilesc : "(1) Nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru: (...)
r) cladirile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;"

Din analiza temeiului normativ retinem ca se beneficiaza de scutire la impozitul pe cladiri acele cladiri detinute de veteranii de razboi in proprietate sau coproprietate. Cladirea ca obiect de sine statator este subiectul scutirii de impozit.

Astfel de prevederi sunt regasite si la art.  464 lit. r) si art. 469 lit. a) din Codul fiscal ce mentioneaza scutiri pentru terenuri sau autoturisme detinute in coproprietate de veteranii de razboi, astfel  " Art. 464 alin. (1) lit. r)  - Nu se datoreaza impozit/taxa pe teren pentru:r) terenurile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi; " (...)  art. 469 alin. (1 lit. a)  - Scutiri (1) Nu se datoreaza impozitul pe mijloacele de transport pentru:  a) mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi sau vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;".

 • Potrivit Codului fiscal, aprobat de Parlament, nu exista impozitele impricinate!

Ce aduce impozitarea? Punctul 3 din HG nr. 159/2016 publicata in Monitorul oficial  nr. 273 din 11/04/2016 pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, adoptate prin HG nr. 1/2016, prevede:
 "3. La punctul 23, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
 (41) In aplicarea prevederilor art. 456 alin. (1) lit. p), r), s), t) din Codul fiscal, in cazul cladirilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe cladiri se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra cladirii."

Punctul 12 din aceiasi HG nr. 159/2016 stabileste:
"Dupa punctul 73 se introduce un nou punct, punctul 731, cu urmatorul cuprins:
 "731. In aplicarea prevederilor art. 464 alin. (1) lit. r), s), t), u) din Codul fiscal, in cazul terenurilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe teren se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra terenului." "

De aici fiecare a inteles dupa puterea de apreciere a fiecaruia!

Primariile au inteles sa impoziteze cota detinuta de sotul/sotia veteranului de razboi, ca doar n-o sa le impute lor Curtea de Conturi diferenta de impozit! Oricum in legislatia fiscala situatia este cvasigeneralizata una scrie in Codul fiscal, iar prin norme vine si se adauga la lege!

Similar exceptiei de constitutionalitate, cand o lege nu trebuie sa excede Constitutiei, la fel si o norma de aplicare nu trebuie sa excede legii de baza. Daca norma de aplicare reduce din drepturi sau aduce mai multe drepturi este ilegal acest fapt.

Daca mai aprofundezi, vezi ca nu scrie chiar asa negru pe alb ca sotiile veteranilor de razboi platesc impozit pe cota de cladire, daca hotararea impricinata se refera la altceva? Ar fi situatia cand un veteran de razboi, impreuna cu sotia dar si cu un frate ce nu este veteran de razboi detin in coproprietate un apartament. Textul normativ s-ar traduce ca fratele veteranului de razboi nu beneficiaza de scutire la impozitul pe locuinte. Parafrazand situatia textului normativ este ca in bancul cu cainele ce a absolvit facultatea - este inteligent, bine pregatit dar nu stie sa se exprime!

Desigur toate acestea sunt generate de calitatea indoielnica a textului normativ. Nu este deontologic sa afirm cine a semnat hotararea de guvern, nici n-ar avea vreo importanta, pentru ca guvernele vin si pleaca, contribuabilii raman cu aceleasi texte normative discutabile contradictorii.

Veteranii si sotii veteranilor de razboi au dreptul la scutirea de impozit pentru intreaga cladire sau intregul teren detinut in coproprietate si mai au dreptul la ceva mult mai sfant - dreptul la respectul nostru. Respect voua tuturor veteranilor de razboi!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8431 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  INCOPETENT (Vineri, 5 august 2016, 7:32)

  sun [utilizator]

  Atata incompetenta mai rar! Nemultumirea este mult mai mare! Au fost familii deportate dupa razboi, familii inchise politic, gospodarii distruse de comunisti, copii lor care nu avut acces la invatamantul superior etc Toate astea nu isi gasesc compensatie in codul fiscal . Da ce sa inteleaga un buhai intelept ca cel ce isi da cu parerea!
 • +2 (4 voturi)    
  Absolut corect! (Vineri, 5 august 2016, 8:12)

  MichiuStefan1 [anonim]

  Mi se pare absolut corect!Scutire doar pentru veteran si sotia acestuia, proportional cu cota de proprietate pe care o are!Imaginati-va o pensiune a unui X-care se asociaza cu un veteran , veteranul avand o participatie simbolica-X va beneficia de scutire pe aceasta baza!La fel cum, batrani care au scutire pe mijloacele de transport,sunt plimbati prin tara de insotitori care profita de gratuitatea acestora.
 • +4 (6 voturi)    
  d-le Benta, (Vineri, 5 august 2016, 8:19)

  nahir [utilizator]

  nu m-ati lamurit.
  conform afirmatiei dvs. : "Veteranii si sotii veteranilor de razboi au dreptul la scutirea de impozit pentru intreaga cladire sau intregul teren detinut in coproprietate ..." , trebuie sa inteleg ca desi veteranul/sotia veteranuluii are drept de proprietate doar pe 10%, coproprietatea scuteste cladirea/terenul de impozit in procent de 100%?
  din cate stiu, un imobil aflat in coproprietate (cum e cazul uni apartament cu proprietari ambii soti) este partajat din punct de vedere fiscal, astfel incat fiecare sot proprietar isi plateste partea lui de impozit, impreuna realizandu-se impozitarea 100%.
  nu se procedeaza la fel si in cazul veteranilor? adica, daca el e proprietar pe 10% din cladire/teren, nu este logic ca sa nu plateasca doar cota lui de impozit de 10% din valoarea cladirii/terenului? daca da, de ce va exprimati ca si cand cladirea/terenul este scutit 100% de impozit?
 • -5 (9 voturi)    
  Autorul pune punctul pe i si face lumina in (Vineri, 5 august 2016, 8:41)

  xrogo [utilizator]

  disputa dintre Guvern,reprezentat in acest caz foarte vocal de Ciolos, si PSD.
  Autorul arata clar ca in Codul Fiscal era trecuta acea scutire de impozit pentru cladiri,in proprietate sau coproprietate dar au venit normele de aplicare,gandite si scrise de actualul Guvern(hai sa mai spun odata Ciolos,pentru carcotasi),care au "facut lumina" si au pus vaduvele sa plateasca cota lor de impozit !
  Este clar domnule Cilos,este clar domnule purtator de vorbe ale guvenului asta de tehnoratati?
  • +5 (5 voturi)    
   atentie la interpretare (Vineri, 5 august 2016, 12:56)

   AndreiS83 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Norma de aplicare doar inchide o portita pentru cei ce ar fi beneficiat incorect de scutiri, prin asociere cu veterani sau vaduve. Altfel orice imobil detinut chiar si in proportie de doar 1% de un veteran devenea scutit de impozit. Va dati seama cum erau "vanati" veteranii pentru o astfel de oportunintate de ...scutire de la plata impozitului?
   Cat despre sotiile/sotii acestora, rudele de gradul I in general, lipsa de precizare este in codul fiscal initial, acolo unde se face mentiune de veterani sau vaduve ca persoane principale scutite de impozit, nu si de soti/sotii. Asta trebuia sa precizeze clar codul fiscal.
 • -2 (2 voturi)    
  Impozitarea locuintelor veteranilor (Vineri, 5 august 2016, 8:53)

  DanaChmilevschi [anonim]

  Guvernele vin si pleaca, si mai sunt si sub papucul votului parlamentar. Parlamentul este cel care aproape ca nu isi schimba componenta, deci sa punem degetul pe rana, sa stie oamenii ce fac alesii lor si cine e raspunzator de haosul si incoerentele legislatiei si normelor de aplicare.
 • +3 (3 voturi)    
  Draknea (Vineri, 5 august 2016, 8:55)

  danen [utilizator]

  Cred ca Draknea se referea la veteranii de razboi, nu la rudele lor. Pare clar textul legii referitoare la ei.

  In rest, de acord ca una zice codul fiscal si alta hotararea. Cam PSD-iste concluziile.
 • +5 (7 voturi)    
  Okay, dar de interpretarea asta ce ziceți? (Vineri, 5 august 2016, 9:12)

  Wasile [utilizator]

  Românii știu să "lucreze" legea... vezi scriitorii din pușcării, cu 30 de zile / carte.

  Iată abuzul găsit de mine, pe care mi se pare că norma îl corectează, iar legea îl dă cu dedicație (ar fi interesant un demers să vedem pentru cine):

  Eu, Dan Adamescu pe numele meu, vând 0,0001% din Hotel Intercontinental unui veteran de război. Brusc, tot hotelul nu mai plătește impozite căci, deh, este coproprietar un veteran de război.

  Așa putem să scăpăm cu toții de impozitele locale (care au început să se simtă în sfârșit, nu prea mai sunt chiar modice).

  Cred că este OK ca legea și norma să zică "Impozitul pe cotă de proprietate al veteranului, văduvelor necăsătorite, etc și impozitul pe întreaga proprietate deținută în comun cu rudele de gradul 1 și soțul / soția". Astfel, eliminăm abuzul și respectăm veteranii.

  Părerea mea™
 • -2 (6 voturi)    
  pentru math_2 (Vineri, 5 august 2016, 9:13)

  vodatepes [utilizator]

  Ei domnule math_2 ce spui acum? Inainte de a deschide gura ( scrie) cauta informatia. Ia pune maina pe carte si vezi cine a semnat HG cu pricina? Cumva unul Julien? Spor la citit.
  • +1 (1 vot)    
   si tie spor la inteles (Vineri, 5 august 2016, 14:26)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   pardon, n-ai cu ce, sau nu te intereseaza sa intelegi.
 • +5 (5 voturi)    
  n-ati lamurit nimic (Vineri, 5 august 2016, 10:34)

  Gobelin [utilizator]

  scutirea de impozitul pe cladiri e una din facilitatile fiscale acordate VETERANILOR si VADUVELOR de razboi.
  facilitatile fiscale se ofera veteranilor si vaduvelor acestora, nu cladirilor!
  la fel, indemnizatia de veteran se ofera veteranilor de razboi sau si sotiilor acestora?
  faptul ca in legea initiala textul era aiurea nu obliga primariile sa calculeze aiurea un impozit.
  fiecare contribuabil are fisa lui de impunere la primarie, era mai mult decat evident ca o scutire de impozit a bunurilor unui veteran se aplica fisei sale de impunere, nu si altora.
  A, ca primaria Savasin a decis ca tre' scutit de impozit pe cladiri si printul Duda, e doar problema primariei Savarsin.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by