Sa ne raportam la prevederile normative de la art. 456 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal ce stabilesc : "(1) Nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru: (...)
r) cladirile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;"
Din analiza temeiului normativ retinem ca se beneficiaza de scutire la impozitul pe cladiri acele cladiri detinute de veteranii de razboi in proprietate sau coproprietate. Cladirea ca obiect de sine statator este subiectul scutirii de impozit.
Astfel de prevederi sunt regasite si la art. 464 lit. r) si art. 469 lit. a) din Codul fiscal ce mentioneaza scutiri pentru terenuri sau autoturisme detinute in coproprietate de veteranii de razboi, astfel " Art. 464 alin. (1) lit. r) - Nu se datoreaza impozit/taxa pe teren pentru:r) terenurile aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, a vaduvelor de razboi si a vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi; " (...) art. 469 alin. (1 lit. a) - Scutiri (1) Nu se datoreaza impozitul pe mijloacele de transport pentru: a) mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi sau vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;".
- Potrivit Codului fiscal, aprobat de Parlament, nu exista impozitele impricinate!
Ce aduce impozitarea? Punctul 3 din HG nr. 159/2016 publicata in Monitorul oficial nr. 273 din 11/04/2016 pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal, adoptate prin HG nr. 1/2016, prevede:
"3. La punctul 23, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
(41) In aplicarea prevederilor art. 456 alin. (1) lit. p), r), s), t) din Codul fiscal, in cazul cladirilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe cladiri se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra cladirii."
Punctul 12 din aceiasi HG nr. 159/2016 stabileste:
"Dupa punctul 73 se introduce un nou punct, punctul 731, cu urmatorul cuprins:
"731. In aplicarea prevederilor art. 464 alin. (1) lit. r), s), t), u) din Codul fiscal, in cazul terenurilor aflate in coproprietate, scutirea de impozit pe teren se acorda corespunzator cotei-parti din dreptul de proprietate asupra terenului." "
De aici fiecare a inteles dupa puterea de apreciere a fiecaruia!
Primariile au inteles sa impoziteze cota detinuta de sotul/sotia veteranului de razboi, ca doar n-o sa le impute lor Curtea de Conturi diferenta de impozit! Oricum in legislatia fiscala situatia este cvasigeneralizata una scrie in Codul fiscal, iar prin norme vine si se adauga la lege!
Similar exceptiei de constitutionalitate, cand o lege nu trebuie sa excede Constitutiei, la fel si o norma de aplicare nu trebuie sa excede legii de baza. Daca norma de aplicare reduce din drepturi sau aduce mai multe drepturi este ilegal acest fapt.
Daca mai aprofundezi, vezi ca nu scrie chiar asa negru pe alb ca sotiile veteranilor de razboi platesc impozit pe cota de cladire, daca hotararea impricinata se refera la altceva? Ar fi situatia cand un veteran de razboi, impreuna cu sotia dar si cu un frate ce nu este veteran de razboi detin in coproprietate un apartament. Textul normativ s-ar traduce ca fratele veteranului de razboi nu beneficiaza de scutire la impozitul pe locuinte. Parafrazand situatia textului normativ este ca in bancul cu cainele ce a absolvit facultatea - este inteligent, bine pregatit dar nu stie sa se exprime!
Desigur toate acestea sunt generate de calitatea indoielnica a textului normativ. Nu este deontologic sa afirm cine a semnat hotararea de guvern, nici n-ar avea vreo importanta, pentru ca guvernele vin si pleaca, contribuabilii raman cu aceleasi texte normative discutabile contradictorii.
Veteranii si sotii veteranilor de razboi au dreptul la scutirea de impozit pentru intreaga cladire sau intregul teren detinut in coproprietate si mai au dreptul la ceva mult mai sfant - dreptul la respectul nostru. Respect voua tuturor veteranilor de razboi!
conform afirmatiei dvs. : "Veteranii si sotii veteranilor de razboi au dreptul la scutirea de impozit pentru intreaga cladire sau intregul teren detinut in coproprietate ..." , trebuie sa inteleg ca desi veteranul/sotia veteranuluii are drept de proprietate doar pe 10%, coproprietatea scuteste cladirea/terenul de impozit in procent de 100%?
din cate stiu, un imobil aflat in coproprietate (cum e cazul uni apartament cu proprietari ambii soti) este partajat din punct de vedere fiscal, astfel incat fiecare sot proprietar isi plateste partea lui de impozit, impreuna realizandu-se impozitarea 100%.
nu se procedeaza la fel si in cazul veteranilor? adica, daca el e proprietar pe 10% din cladire/teren, nu este logic ca sa nu plateasca doar cota lui de impozit de 10% din valoarea cladirii/terenului? daca da, de ce va exprimati ca si cand cladirea/terenul este scutit 100% de impozit?
Autorul arata clar ca in Codul Fiscal era trecuta acea scutire de impozit pentru cladiri,in proprietate sau coproprietate dar au venit normele de aplicare,gandite si scrise de actualul Guvern(hai sa mai spun odata Ciolos,pentru carcotasi),care au "facut lumina" si au pus vaduvele sa plateasca cota lor de impozit !
Este clar domnule Cilos,este clar domnule purtator de vorbe ale guvenului asta de tehnoratati?
Cat despre sotiile/sotii acestora, rudele de gradul I in general, lipsa de precizare este in codul fiscal initial, acolo unde se face mentiune de veterani sau vaduve ca persoane principale scutite de impozit, nu si de soti/sotii. Asta trebuia sa precizeze clar codul fiscal.
In rest, de acord ca una zice codul fiscal si alta hotararea. Cam PSD-iste concluziile.
Iată abuzul găsit de mine, pe care mi se pare că norma îl corectează, iar legea îl dă cu dedicație (ar fi interesant un demers să vedem pentru cine):
Eu, Dan Adamescu pe numele meu, vând 0,0001% din Hotel Intercontinental unui veteran de război. Brusc, tot hotelul nu mai plătește impozite căci, deh, este coproprietar un veteran de război.
Așa putem să scăpăm cu toții de impozitele locale (care au început să se simtă în sfârșit, nu prea mai sunt chiar modice).
Cred că este OK ca legea și norma să zică "Impozitul pe cotă de proprietate al veteranului, văduvelor necăsătorite, etc și impozitul pe întreaga proprietate deținută în comun cu rudele de gradul 1 și soțul / soția". Astfel, eliminăm abuzul și respectăm veteranii.
Părerea mea™
facilitatile fiscale se ofera veteranilor si vaduvelor acestora, nu cladirilor!
la fel, indemnizatia de veteran se ofera veteranilor de razboi sau si sotiilor acestora?
faptul ca in legea initiala textul era aiurea nu obliga primariile sa calculeze aiurea un impozit.
fiecare contribuabil are fisa lui de impunere la primarie, era mai mult decat evident ca o scutire de impozit a bunurilor unui veteran se aplica fisei sale de impunere, nu si altora.
A, ca primaria Savasin a decis ca tre' scutit de impozit pe cladiri si printul Duda, e doar problema primariei Savarsin.