Intors din Brazilia ceva mai limpezit, Liviu Dragnea s-a repezit, duminica seara, la telefon pentru a dezvalui, in direct la Antena 3, Planul. Mintea politicienilor cu probleme in justitie nascoceste la intervale regulate noi povesti, una mai fermecatoare decat alta, menite sa convinga publicul ca in spatele fiecarui dosar se ascunde un complot, lucratura unor forte oculte, vendete sau comenzi. Pe Dragnea s-a razbunat Basescu, pe Udrea si pe Bica le-a facut Kovesi din ficati, lui Tariceanu vrea sa-i blocheze Sistemul intrarea in Parlament etc. Unii chiar sunt dispusi sa creada ca Dragnea n-a furat in viata lui, ca Udrea si Bica se luptau cu mafia retrocedarilor, Cocos jefuia ANRP-ul pe cont propriu si ca doi oameni din tara traseaza zilnic harta viitoarelor arestari. Si acum, pe larg despre Marele Plan.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Intrebat de moderatorul Antenei 3 cum comenteaza ca el si Calin Popescu Tariceanu ar putea fi investigati cu scopul de a fi indepartati de la formarea unei noi majoritati in decembrie, Liviu Dragnea a raspuns ca in Teleorman:

  • "Trebuie sa recunosc ca, in ultima perioada am inceput sa ma gandesc serios daca nu cumva este vreun plan. Pentru ca, din pacate, in Romania zilelor noastre nu prea mai poti sa crezi in coincidente. Inca nu sunt foarte sigur, dar este posibil ca undeva, cineva, candva, sa fi gandit un plan de genul asta, pentru ca prea seamana multe... Ponta e trimis in judecata, Tariceanu e trimis in judecata, eu sunt trimis in judecata. O sa vedem ce se intampla in perioada urmatoare (...). Daca cumva, in perioada urmatoare, o sa fim din ce in ce mai convinsi sau o sa apara si alte lucruri, atunci sigur o sa adoptam si noi alt mod de a face politica" (sursa: Agerpres)

S-ar putea ca Dragnea sa aiba totusi dreptate, pana la un punct. Exista in mod cert un plan. Nascut dintr-o conspiratie reusita impotriva coruptiei mari si din exasperarea publicului generata de o clasa politica lacoma si rapace, Planul, de care justitia se tine cu dintii de vreo zece ani, nu mai este azi un secret pentru nimeni.

Chiar si vizionari ca Vantu si-au adus o oarecare contributie teoretica, realizand ca singura sansa a unei tari de a nu fi complet pradata de borfasi este sa-si intareasca statul. In mare, Planul a dat ceva rezultate in ultimii ani. Tocmai din acest motiv, politicienii si-au facut propriile planuri de salvare. Acestea au tot esuat, incepand cu planul lui Voiculescu din 2012 si terminand cu planurile pritocite prin Parlament de a darama justitia.

Fostul presedinte, Traian Basescu, dispune de propriul plan, pe care l-a si facut public deunazi. Voi milita, ne anunta Basescu, pentru schimbarea adjunctilor din servicii. Chiar daca n-a spus-o, sunt convins ca in sine lui viseaza s-o zboare si pe Kovesi de la DNA. Cat de tare s-o fi intristat ca nu le-a iesit celor de la Black Cube?

Urmarindu-si planul cu tenacitate, Basescu s-a imprietenit cu "mafiotul Ghita", a facut pace cu rivalul de moarte Tariceanu si este gata sa urzeasca noi planuri impreuna cu Dragnea. Din cate aud, cei doi s-au intalnit deja si urmeaza sa se vada din nou in cursul acestei saptamani. Marele lor Plan, zamislit dintr-o gandirea penala ajunsa la maturitate deplina, pare a fi formarea unei aliante PSD-ALDE-PMP dupa alegerile din noiembrie pentru a impune viitorul Guvern.

Daca privim lucrurile din aceasta perspectiva, rezulta ca Dragnea ne-a aburit putin inversand logica evenimentelor. Va sa zica el, Basescu si Tariceanu nu sunt anchetati de procurori pentru a fi impiedicati sa se alieze, ci cu totii s-au unit impotriva justitiei tocmai din cauza ca sunt anchetati. Nu exista un plan impotriva lor. Tot ei planuiesc din nou impotriva noastra.

Tariceanu a descoperit ca prin farmec calitatile lui Basescu iar fostului presedinte i se pare neverosimil ca "un om cu bani" ca fostul premier sa aiba nevoie de o mita de un milion. Avem deja tot mai multe indicii ca Traian Basescu militeaza pentru coagularea unei majoritati toxice, avand in fruntea ei lideri trimisi in judecata pentru fapte de coruptie.

Devenit la fel de nociv ca mogulii cu care se lupta pe vremea cand era la Cotroceni, fostul presedinte pare in stare de orice pentru a se salva pe el si pe cei din jurul sau. Metamorfoza fostului mare sef de stat este totala. Astazi lucreaza cu inversunare in beneficiul unor inculpati si impotriva intereselor tarii pe care a condus-o timp de zece ani.

  • In treacat fie spus, de notat observatia facuta pe blog de jurnalistul Catalin Striblea  in contextul cazului Olteanu, acuzat ca a luat mita de un milion de la SOV pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu guvernatorul Deltei in 2008: "PNL, ca mai toate partidele in perioda respectiva, era o masina de facut bani pentru partid si in scopuri personale. Iata o lista: Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, George Scutaru, Cristian Adomnitei, Vlad Moisescu, Alina Gorghiu, Cristian David. Toti adusi de Tariceanu in politica mare, toti, mai putin unul (una) loviti de dosare cu bani pentru ei sau pentru partid. Oamenii erau obisnuiti sa mearga pe contrasens si sa si faca un gheseft din treaba asta".

Cu toata mana lui proasta la oameni, iata-l pe Tariceanu dorit de Dragnea in alianta alaturi de PSD, cel putin declarativ. "Pentru noi e foarte importanta relatia si alianta cu ALDE si nu vreau sa o rupem", a spus Dragnea, declaratie salutata instant de Victor Ponta. Fostul premier a facut insa o subliniere cel putin stranie in postarea de pe Facebook: "Salut si sustin anuntul facut ieri de presedintele Liviu Dragnea privind decizia PSD de a face majoritate si de a guverna impreuna cu ALDE (si nu cu PNL) dupa alegeri! Salut si pozitia fata de Calin Popescu-Tariceanu - prieten, partener! Sunt sigur ca romanii vor sustine prin votul din decembrie PSD-ALDE, care sa continue programul USL din 2012 si sa aiba o guvernare cel putin la fel de buna ca Guvernarea "Ponta".

De ce a simtit oare nevoia Ponta sa sublinieze ca nu cu PNL? Vede o posibila intelegere PSD - PNL, daca nu cumva s-a si perfectat in culise? De teama ca Dragnea, din cauza problemelor din justitie, ar putea ceda sau imparti guvernarea pentru a-i face pe plac presedintelui Iohannis? Din cauza ca-si cunoaste bine rivalul si stie ca liderul PSD ar putea juca dublu, triplu sau pe mai multe variante?

Nici mie nu mi-e deloc clar in acest moment daca Dragnea a facut baletul declaratiilor la revenirea din Brazilia din convingerea ca va guverna alaturi de Tariceanu si eventual Basescu (ce trio penal formidabil, maxima credibilitate externa) sau din dorinta de a atipi vigilenta baronilor din partid. Brazilia, ce tara din care politicienii romani se intorc incarcati de mistere.