Furtuna perfecta e aici

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 21 iulie 2016, 12:58 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
O furtună perfectă și uluitoare e pe cale să lovească lumea occidentală, scriam la începutul anului: triada Brexit - Trump - LePen. Păream atunci panicard, dar negânditul a început deja să se întâmple. Tot mai mulți oameni își pun votul în brațele unor populiști radicali, cu discursuri care au la bază un amestec care nouă, est-europenilor, ne e familiar: acești politicieni demenți ajung la putere folosind ura ca program electoral. 

E simplu să-i recunoști: îți spun că vinovații pot fi identificați ușor în funcție de limba pe care o vorbesc, de culoarea sau de credința lor; plantează în tine dorința de noi ziduri, noi granițe, de bariere cât mai înalte și ghimpate. Ei nu lucrează cu ce-i mai bun în tine, mai încrezător, mai curios. Nu. Stârnesc frica din tine, apoi furia, apoi ura. E greu să le reziști: împotriva urii și fricii argumentele raționale și bunul-simț sunt slabe. 

Nu ar fi prima dată în istorie când se produc astfel de accidente: se întâmplă uneori pe fondul unei crize economice îndelungate și în prezența unor conducători politici slabi, incapabili să inspire și să ia decizii dificile. Când ați reușit să ascultați/citiți ultima oară până la capăt un discurs ținut de Merkel, sau de Juncker, sau de Hollande? Europa are nevoie nu doar de administratori buni, dar și de lideri care știu să-i spună povestea. Ironia e că niciodată Europa nu a avut o poveste mai bună de spus ca cea a ultimilor 20 de ani. 

Dușmanii Europei nu sunt o masă amorfă definibilă în funcție de religia sau de rasa ei. Dușmanii Europei nu sunt musulmanii, așa luați toți la grămadă. Jumătate din ei trăiesc în sud-estul Asiei, dar nu se aruncă în aer prin Europa. Îmi beau cafeaua zilnic în cafeneaua unui musulman, unul dintre prietenii cu care merg la concerte, un chirurg, e musulman. Dar niciunul nu vrea să mă ucidă sau să treacă cu camionul peste mine. 

Răul pur, demența diabolică nu are rasă, culoare sau religie. E, din păcate, universal. 

Dușmanii Europei au astăzi un nume clar și o poziționare geografică clară: ISIS, statul jihadist de pe teritoriul siriano-irakian, sprijinit de anumite grupuri influente saudite, dar și din Qatar sau Turcia. ISIS, statul jihadist care emană o ideologie criminală și care e condus de oameni identificabili, cu nume și prenume, de criminali care-și filmează crimele. ISIS, statul jihadist a cărui continuă existență rânjește în fața conducătorilor occidentali care clamează că luptă aprig împotriva terorismului. 

Dar să pui semnul egal între statul jihadist ISIS și musulmani, așa luați toți la grămadă, e periculos. La fel cum periculos ar fi să punem semnul egal între statul lui Vladimir Putin și ortodocși, așa luați toți la grămadă, doar pentru că Putin folosește ortodoxismul pentru a-și alimenta propaganda de invadator al țărilor vecine. Este periculos pentru că astfel de generalizări sunt combustibilul preferat al politicienilor demenți care au descălecat acum și în occident. 

Răului pur nu-i plac nuanțele, victimele lui sunt luate la grămadă: și turiști aflați în vacanță, și femei musulmane, și studenți creștini și (of Doamne) copii.  

E aici. Furtuna perfectă și uluitoare a început și cine știe cum vom arăta la sfârșitul ei?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.21725 vizualizari

 • +12 (60 voturi)    
  un pic facil (Joi, 21 iulie 2016, 13:20)

  oradean [utilizator]

  Ce dovedeste faptul ca acel cafengiu musulman nu v-a aruncat in aer? Dovedeste oare ca versetele violente din Coran, exemplul profetului si traditia islamica nu au legatura cu ispravile jihadistilor de pretudinteni? Evident, nu. Cel mult, ca el nu le urmeaza/cunoaste/nu este convins de ele. Dar vi se pare ca lumea musulmana si musulmanii de printre noi sunt absolut dornici sa aboleasca pedeapsa cu moartea pentru apostati, sa adopte democratia si principiul egalitatii tuturor oamenilor, sa accepte principiul libertatii de constiinta, sa renunte la ideea suprematiei politice a shariei, sa condamne ideea jihadului impotriva non-musulmanilor etc.? Si atunci in numele carei serafice intelepciuni sa nu ne temem si sa nu cerem masuri ferme de la politicienii nostri?
  • +11 (25 voturi)    
   Bine spus (Joi, 21 iulie 2016, 14:06)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui oradean

   As mai adauga doar: Ca si cum cel din Nisa, cei din Paris, in general toti ceilalti ar fi avut grija sa anunte dinainte ce au de gand sa faca...
   • +20 (26 voturi)    
    Politia gandirii unice Politic Corecte (Joi, 21 iulie 2016, 17:03)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    E sigur ca nu toti musulmanii sunt teroristi sau urasc Europa.

    Dar statistic se pare ca mai toti cei care comit acte teroriste in Europa si cei care afirma public ca vor distrugerea civilizatiei europene se revendica "musulmani".

    E sigur ca oricine le poate nega aceasta calitate, dl Mixich, cafengiul sau chirurgul, imamul din colt, etc, numai ca nu exista nici o autoritate religioasa si morala care sa poata emite "certificat de musulman" (asa cum se emite la noi in Romania de ex un certificat de botez).

    Asa ca in cazul celor care, inainte de a comite crime, posteaza video-uri de "martir in numele islamului", a celor care striga "allah e mare" inainte de a ucide sau care invoca scrieri coranice pentru a justifica injunghierea fetitelor de 8 ani, nu putem decat presupune ca sunt adepti ai unei forme de ideologie inspirata de Islam.

    Nu putem inchide ochii la chestiunea extremismului nascut din islam doar pentru a salva o "pace sociala" deja ipotetica.

    Nu a existat decat in mintea celor care vroiau neaparat ca multiculturalismul sa fie un succes.

    Dar trebuie sa stii ca semne erau destule, de ex. inca din anii '90, ofiteri de politie din Franta au "indraznit" sa vorbeasca public de "violurile etnice" comise de grupuri de musulmani impotriva unor adolescente albe din periferiile marilor orase.

    Abia dupa Koln a ajuns Europa sa afle ca asa ceva nu e chiar o intamplare si ca o tara ca Suedia e un paradis pentru acest tip de agresiune sexuala bazata pe ura de rasa si religie. De care culmea, tot europenii sunt acuzati !

    Trump, Le Pen si Brexitul sunt rezultatele exasperarii in fata mizeriei de politica numita pompos "umanista", o politica dusa in numele unei ideologii asumate deschis de o parte a elitelor europene, aceea de a distruge identitatea popoarelor europene si de a transforma Europa intr-un cobai pentru testul "multiculturalismului".

    Nu "vinovatii", ci "potentialii" teroristi pot fi identificati din timp, inclusiv privind atent la preferintele religioase.
    • +14 (16 voturi)    
     EXACT (Joi, 21 iulie 2016, 19:33)

     gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     Vlad Mixich nu intelege un lucru simplu - ca cele cateva anecdote mentionate de el sunt irelevante (sunt doar .... anecdote).

     Daca vrei sa intelegi mentalitatea islamica, atunci matematica/statistica iti vor furniza intotdeauna informatii mult mai de increde si cu putere de generalizare mult mai mare decat cei cativa amici pe care-i ai printre musulmani.

     Ori, din punctul asta de vedere - studii precum cele facute de PEW RESEARCH (de ani de zile, si pe samples de peste 50,000 de musulmani din peste 20 de tari) vorbesc de la sine:

     - aproape 3/4 din musulmani sunt in favoarea Sharia (sistem de legi bigote in care non-musulmani sunt tratati ca sub-oameni)

     - aproape 36% din musulmani sustin pedeapsa cu moartea pentru apostazie

     - peste 40% din musulmani sunt in favoarea pedepsei cu moartea pentru adulter

     - 1/3 din musulmanii din UK considera ca a ucide in numele religiei este justificat

     etc
    • +9 (11 voturi)    
     Multiculturalismul sinucigas (Joi, 21 iulie 2016, 22:13)

     motanul_gri [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     Multiculturalismul este ultima aparitie pe lunga lista a filozofiilor politice utopice care s-au succedat in Europa ultimelor secole. Nazismul si comunismul l-au precedat si au esuat lamentabil.
     La fel se va intampla si cu multiculturalismul.

     Din pacate insa, in caderea sa, el va trage dupa sine si Uniunea Europeana - o constructie politica admirabila, edificata de diplomatii de elita ai secolului trecut, dar care acum este condamnata la disparitie de incompetenta crasa sau iresponsabilitatea dementa a nevolnicilor lor urmasi : lideri de carton precum Merkel, Cameron sau Hollande.
  • -2 (40 voturi)    
   Generalizezi (Joi, 21 iulie 2016, 14:59)

   Rali [utilizator] i-a raspuns lui oradean

   Ai inceput cu generalizari, despre asta vorbeste autorul, despre pericolul generalizarilor.
   Uiti ca religia crestina are canoane pe care nu le mai respecta decati fanaticii (acoperirea capului de catre femeile maritate, sexul dinaintea casatoriei, convertirea necredinciosilor etc.).
   Hai acum sa generalizam ca toti crestinii ar trebui sa se ocupe cu convertirea necredinciosilor, ce zici, cam ca in vremea inchizitiei sau mai demult, pe la inceputul evului mediu (500-1000 d.c).
   Asta e pericolul, generalizarea pe baze detectabile, musumani, evrei, negri, chinezi.
   Ieri au fost evreii in al 3lea riech azi avem musulmanii si crestinii, poimine o sa fie poate copilul tau ca e brunet si ar trebui sa fie blond!
   • +10 (36 voturi)    
    evrei vs. musulmani (Joi, 21 iulie 2016, 15:15)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Rali

    pana una alta, nimeni din tabara anti musulmani nu propune trimiterea lor in lagare de facut sapun ci doar trimiterea lor la "tara de origine" (iar daca respectivul e nascut in Franta, nu-i bai, se poate retrage cetatenia si trimitea lui de or venit strabuncii, daca asa se comporta).
    E deranjanta aceasta comparantie cu nazistii intrucat , nimeni, nici macar "extremistii", nu propun omoararea lor (poate doar alde trump).
    Nu discutam despre faptul ca multe tari f.f.f. infloritoare arabe, care propovaduiesc acest curent, nu vor sa pastreze nici macar piciorut.

    Asa ca propunerea e simpla...vrei ca la Mecca, te duci si ramani la Mecca nu trasformi Paris in Mecca.
    • -4 (22 voturi)    
     Deviezi (Joi, 21 iulie 2016, 15:34)

     Rali [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Faptul ca e musulman nascut in Franta il face cetatean francez, caruia e se poate retrage cetatenia ca si crestinului nascut in Franta.
     E ca si cu tiganii, faptul ca este mai inchis il face automat infractor, desi poate omul este prim solist in orchestra simfonica.
     Asta inseamna generalizare.
     Ca sa trimiti pe cineva undeva trebuie ca sa fie si primit.
     Tu ca tara ii pui pe vapor si cei de acolo scufunda vaportul ca au dat o lege in care vaporul cu emigranti este direct scufundat, CE FACI?
     • +8 (10 voturi)    
      nu chiar (Joi, 21 iulie 2016, 19:36)

      gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Rali

      ...cand Turcia a invadat Nordul Ciprului, pe grecii pe care nu i-au omorat (vreo 250,000) i-au deportat in Sud.

      Franta si Belgia ar putea foarte bine sa faca la fel cu sutele de mii de musulmani bigoti care refuza integrarea.
    • -5 (7 voturi)    
     i-auzi ba! (Vineri, 22 iulie 2016, 0:52)

     g01an [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     care este ba diferenta intre lagare si ai trimite inapoi in siria la isis? ai si gandit ba inainte sa scrii?
   • +6 (8 voturi)    
    Cum? (Joi, 21 iulie 2016, 16:34)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Rali

    Azi avem musulmanii si crestinii? Unde ii avem? Ce asociezi dumneata aici?
  • -3 (17 voturi)    
   iata...!! (Joi, 21 iulie 2016, 15:51)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui oradean

   Exemplul PERFECT despre cum spalatii pe creieri (sau poate mercenarii platiti?) raspandesc ura! >:
   • +4 (8 voturi)    
    Despre "spalarea pe creier" (Joi, 21 iulie 2016, 17:58)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    http://www.contributors.ro/global-europa/despre-manipulare/

    Cititi cu atentie, pana la capat, chiar recititi pentru ca nu e dificil si atinge miezul problemei credibilitatii unor argumente pe care le tot auzim in jurul nostru legat de ce e "corect" sa spunem sau sa gandim.
   • +7 (9 voturi)    
    Nimeni nu are un drept absolut la simpatia altuia (Joi, 21 iulie 2016, 19:25)

    Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Ura e un sentiment.

    Sentimentele nu pot fi interzise prin lege. Si nici exprimarea lor.

    I-as invita pe partizanii punerii pumnului in gura sa citeasca un articol al lui Andrew Napolitano: "Protecting hatred preserves freedom". ("Protejînd dreptul la ură, apărăm libertatea.")

    Andrew Napolitano e un fost judecator american, actualmente analist judiciar pentru Fox News Channel, autor de carti si profesor de drept constitutional (Distinguished Professor at Brooklyn Law School).

    Citeva idei din articol:
    "Drepturile naturale, primul dintre acestea dupa viata insasi fiind libertatea de expresie, sint daruri de la Dumnezeu. Nu sint create de om si de aceea nu pot fi transferate unei entitati facute de om. Ele sint la fel de naturale ca degetele de la miini. Nu avem nevoie de adeverinte de la guvern ca sa le exercitam.

    Primul Amendament protejeaza, implicit, dreptul oricarei persoane de a imbratisa ura. El garanteaza tuturor persoanelor libertatea de gindire, exprimare si asociere. Gindirea si asocierea sint garantate neconditionat. Imaginati-va pericolele unui guvern care ne-ar spune cum sa gindim.

    Ura, desi invariabil destructiva pentru cei animati de ea, e un mod protejat de gindire si expresie si poate constitui baza pentru asociere. Se pot forma grupuri bazate pe ura, iar guvernul nu poate interfera cu acestea deoarece le uraste si se teme de ura lor. Unele "hate groups" sint doar recipiente pentru confortul folcloric si de grup; altele doresc sa utilizeze violenta pentru a-si promova credintele nefaste.

    Insa dorinta singura de a utiliza violenta nu e criminala; doar utilizarea efectiva a violentei e.

    Remediul contra urii e ratiunea. (The remedy for hatred is reason.)"
  • -7 (11 voturi)    
   o doamne... (Joi, 21 iulie 2016, 16:35)

   student [anonim] i-a raspuns lui oradean

   Ai citit biblia ? Ai citit coranul de-l dai exemplu negativ ? Sau ai vrut sa subliniezi exact ce a spus Vlad Mixich ?
  • -4 (4 voturi)    
   Moartea democratiei, acelasi cancer. (Vineri, 22 iulie 2016, 0:26)

   Tudor Ciobanu [anonim] i-a raspuns lui oradean

   Nu am inteles incipitul. Cum adica "Ce dovedeste faptul ca acel cafengiu musulman nu v-a aruncat in aer? "Poate faptul ca nu a facut-o?
   Coranul, ca si biblia noastra si ca multe alte relegii organizate cu scopul de a cucerii prin separare, are cateva capitole violente insa toate aceste religii au un nucleu comun in jurul caruia orbiteaza, iubirea.
   Din pacate, Al Qaeda si Isis Inc. au aparut ca urmare a unei destabilizari masive a orientului. Natura umana in, conditii de haos si distrugere, doreste schimbare si inlaturarea raului care prin prisma perceptiei lor este reprezentat de insesi actiunile liderilor politici din Vest . In aceeasi situatie, cativa dintre voi ar fi ales aceeasi paradigma.
   Nu simpoamele trebuie ameliorate, ci cancerul care le produce. Pentru cei care vor sa afle care este cancerul, recomandarea mea este sa urmeasca banii.
   Treziti-va, oameni buni.
 • -30 (44 voturi)    
  Dușmanii Europei (Joi, 21 iulie 2016, 13:33)

  BX [utilizator]

  Dușmanii Europei sunt cei care au dat ordin ca americanii sa sponsorizeze invazia spahiilor lor in Europa. Sa va fie clar, invazia e organizata de SUA.

  Intre timp, SUA si-a luat-o in bot de 3 ori la rand.
  Ucraina, Siria, Turcia. A inceput 3 conflicte si le-a pierdut pe toate 3.
  • +13 (19 voturi)    
   Bingo ! (Joi, 21 iulie 2016, 15:06)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui BX

   Ai minusuri 100% !

   Te-ai chinuit mult sa dai dovada de atata intepciune ?
   • -3 (21 voturi)    
    Minusurile astea ma ajuta sa cistig timp (Joi, 21 iulie 2016, 16:41)

    Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    Eu nu citesc decit comentariile cu scor negativ de pe hotnews. Sint singurele sincere, adevarate si care merita citite.

    Rog trolli Securitatii sa continue sa dea minusuri. E singurul lucru bun pe care il fac si, ironie, nici macar nu isi dau seama, saracii.
   • -3 (3 voturi)    
    Esti platit... (Joi, 21 iulie 2016, 18:56)

    Grexit [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    la minusuri sau la postari?
  • -7 (17 voturi)    
   Sua+Guvernele UE (Joi, 21 iulie 2016, 16:25)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui BX

   De precizat ca agenda Sua ce bine o mentionezi e executata cu guvernele Ue care, toate, sunt "cai troieni" Sua. Iar agenda e veche si se cheama "Lichidarea Europei albe si crestine". Acum, in faza terminala.
 • +7 (31 voturi)    
  articol tarat... (Joi, 21 iulie 2016, 13:45)

  demaGOGU [utilizator]

  ..de poncifele si cliseele corectitudinii politice, bien-pensance-ului si iluziile evitarii asa-zisei amalgamari.

  populatiile europene se trezesc insa treptat si isi vor lua soarta in propriile maini.
  • +5 (21 voturi)    
   Avea Nicolae Manolescu o vorba.... (Joi, 21 iulie 2016, 16:43)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ... despre unii scriitori: "eh, a facut si el ce-a putut".

   Asa e si cu Mixich, face si el, sacacul, cit poate.
 • +21 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 iulie 2016, 13:48)

  [anonim]

  • -7 (27 voturi)    
   LOL (Joi, 21 iulie 2016, 15:00)

   Rali [utilizator] i-a raspuns lui

   In paragraful 1 descrii cumva conchistadorii sau predicatorii care au luat Asia cu asalt la inceputul secolului 19?
   • +9 (25 voturi)    
    conchistadorii.. (Joi, 21 iulie 2016, 15:28)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Rali

    ..au luat decizii politice : au folosit Biserica pentru a pune mana pe teritorii dorite de regii si reginele lor.. Au avut probleme inclusiv cu preotii Bisericii Catolice care li se opuneau...
    Cand vine vorba de bani, se pot gasi foarte usor scuze..Religia a fost foarte la indemana..

    In asia, misionarii crestini au fost omorati in cele mai groaznice feluri...si in zia de azi, crestini din asia sunt omorati in moduri groaznice, sunt prigoniti in fel si chip, dar tu nu ai cum sa stii asta pentruca aceste stiri nu apar in media main-stream.. nici nu vor aparea( ceea ce spune Razvan_M e foarte valabil..
   • +6 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 iulie 2016, 17:58)

    [anonim] i-a raspuns lui Rali

    • -1 (1 vot)    
     Ai citit (Vineri, 22 iulie 2016, 9:29)

     Rali [utilizator] i-a raspuns lui

     e un sau acolo, SAU nu l-ai vazut?
  • -10 (16 voturi)    
   bravo! (Joi, 21 iulie 2016, 15:54)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   Nota 3 (TREI) la istorie!
   Ti-a luat MULT sa inveti papagaliceste toate prostiile astea? >:
  • +8 (16 voturi)    
   Islamul in Europa (Joi, 21 iulie 2016, 16:27)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu zici esenta: Ca Islamul este azi in Europa in cantitati industriale din cauza politicilor bezmetice ale guvernelor vest-europene din ultimii 50 ani, politica "usilor deschise pt. toti". Politica aia pe care o o condamna De Gaullle (atitudine pt. care unii il faceau "rasist")
 • +21 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 iulie 2016, 13:58)

  [anonim]

 • +17 (31 voturi)    
  Chiar foarte facil si subtire; (Joi, 21 iulie 2016, 14:01)

  chloe [utilizator]

  Cu toata stima domnule Mixich dar poate ar trebui sa va limitati la articole despre sanatate, politici de sanatate, etc.
  Este dreptul dumneavoastra sa aveti opinii despre orice si oricine dar acestea le puteti exprima pe conturi private de socializare , pe bloguri, etc.

  Oare Hotnews nu are si jurnalisti specializati pe astfel de chestiuni ? Daca nu, poate apela oricand cu scucces la contributors.ro
  • -8 (14 voturi)    
   pai "pe privat" ;) (Joi, 21 iulie 2016, 15:57)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui chloe

   Hotnews e un site PRIVAT!! Nici n-am auzit sa mai existe in Romania presa "de stat"!
   • +4 (10 voturi)    
    Esti sigura? (Joi, 21 iulie 2016, 16:46)

    Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Chiar stii de unde le intra banu'? :-)
 • +22 (30 voturi)    
  pai (Joi, 21 iulie 2016, 14:32)

  hamham [utilizator]

  "împotriva urii și fricii argumentele raționale și bunul-simț sunt slabe."

  interesant e ca unele rude ale victimelor de la nisa vor sa dea statul francez in judecata.
  probabil argumentele si bunul simt al guvernului francez n-au convins rudele victimelor (pline de frica si ura rasista) sa-l citeasca pe mixich.
  • +15 (17 voturi)    
   extremisti, domnule! (Joi, 21 iulie 2016, 16:51)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui hamham

   fac atita taraboi.

   in fond, ce? le-a murit cite un copil, nevasta, soacra... ete scirtz.

   si-apoi baiatul ala, saracul, era bolnav cu capul si noi il numim terorist.
 • -10 (22 voturi)    
  "Doar pentru ca (Joi, 21 iulie 2016, 14:44)

  UpNext [utilizator]

  Putin folosește ortodoxismul pentru a-și alimenta propaganda de invadator al țărilor vecine"...Puteti sa-mi precizati, cu exactitate, ce tari vecine a INVADAT Putin?

  In Georgia, problema Abkhazia/Osetia este in mare masura clarificata, nu a fost invazie, ci interventie limitata, iar estul Ucrainei (2 oblasturi) ramane in razboi civil, cu prezenta presupusa a unor trupe speciale rusesti si suport logistic pentru insurgenti (= trupe de eliberare) antiPoroshenko.

  Invazie rusa (de fapt sovietica) a fost in Cehoslovacia, impreuna cu trupe ale Pactului de la Varsovia, in 1968 si in Afganistan in 1979. Nu mai vorbesc de invaziile SUA/NATO in varii tari din Orientul Apropiat si Africa de Nord, care chiar au fost invazii.

  Dar pentru naivi/needucati, "invazia" este mai dramatica, mai catastrofica, pe cand termeni gen "interventie" sau "suport" sunt realisti si corecti, dar.....prea slabi, nu-i asa?
  • +5 (13 voturi)    
   Ok (Joi, 21 iulie 2016, 15:01)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Crimeea unde e- in Ucraina sau ....?

   Rusii tocmai au anuntat ca vor instala un scut anti-racheta in Crimeea, ala e razboi civil acolo sau ocupatie in toata regula?

   http://www.pravdareport.com/news/russia/17-05-2016/134442-dnepr-0/
   • +6 (14 voturi)    
    Daca in Crimeea e ocupatie,... (Joi, 21 iulie 2016, 17:02)

    Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    ... cind peste 70% din poporeni sint si au fost rusi neam de neamul lor, atunci in Ardeal, unde inca mai sint zone intinse cu populatie maghiara in propoprtie de peste 90%, ce e?

    Stiai ca in 1918 Oradea (ca mai toate orasele din NV Romaniei, de altfel) avea 95% maghiari?

    Stiai ca, in acelasi an, Clujul avea 85% maghiari, germanii venind pe locul doi si romani pe trei, cu doar 3-4%?

    Nu-i asa ca nu stiai?
    • +4 (10 voturi)    
     ok (Joi, 21 iulie 2016, 18:17)

     Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

     1. Integrarea Transilvaniei in Romania a fost recunoscuta de toata lumea (inclusiv de Ungaria dupa WW2, multumita Rusiei!), pana la recunoasterea integrarii Crimeei in Federatia Rusa mai e cale lunga...

     2. Ucraina nu cred ca a fost un imperiu care sa mentina sub opresiune o populatie majoritara in Crimeea- cum a fost Austro-Ungaria, nu?

     Eu zic sa studiezi un pic istorie si dupa aia mai discutam, ok? Inteleg ca traiesti intr-un mic haos istoric dublat si de putina rea-intentie- e bine sa studiezi fenomenul inainte sa faci comparatii stupide.
     • 0 (10 voturi)    
      daca taceai... (Joi, 21 iulie 2016, 18:45)

      Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

      1. Straw man fallacy; am zis eu ceva de recunoasterea internationala?

      2. In Crimeea s-a facut referendum exact asa cum s-a facut si in Scotia, recent, sau in Quebec in urma cu vreo 20 de ani. Rusilor din Crimeea, fiind covirsitor majoritari, le-a iesit, celorlalti, fiind cam 50%-50%, nu. Asta e viata.

      P.S.
      Sfaturi poti sa le dai copiilor tai, daca doresti. Mie, doar cind o sa-ti cer eu.
      • +2 (6 voturi)    
       ok (Joi, 21 iulie 2016, 19:24)

       Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

       In momentul in care faci comparatii e bine sa te asiguri ca exista termen de comparatie. Eu doar ti-am aratat de ce nu exista.

       Poti sa te limitezi pe viitor in discutii la Quebec, Scotia cu comentariile- e posibil ca acolo situatia sa fie mai asemanatoare cu Crimeea.
  • +3 (11 voturi)    
   Fac un pariu ca... (Joi, 21 iulie 2016, 16:55)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   La cel mult doua luni dupa ianuarie nu-stiu-cit, 2017, cind va depune TRUMP juramintul, se inchide robinetul cu bani pentru genul asta de propaganda si n-o sa mai vezi astfel de aiureli decit pe blogurile personale ale unor jurnalisti fanatici, ajunsi in somaj cronic si fara speranta..
 • +13 (13 voturi)    
  nu inteleg ceva... (Joi, 21 iulie 2016, 14:49)

  Xorciser [utilizator]

  Articolul asta spune ca e continuarea unui articol din februarie 2016. Articolul respectiv din februarie 2016 se termina intr-un ton sumbru urmat de fraza "Printre acești nori negri, trece însă și o rază de lumină. Despre ea, săptămâna viitoare.".

  Articolul de saptamana viitoare (3 martie 2016) este despre vaccinuri din import, e.coli si geto-dacii unor fundatii. Asta e raza de lumina, ca nu inteleg. Poate ar fi buna o clarificare de la dl Mixich la ce se refera ataunci cand vorbeste de "raza de lumina", cum vede rezolvarea acestui proces destructiv avansat despre care ne vorbeste.

  Legat de articolul curent, ce ar trebui spus este ca problemele actuale nu sunt neaparat generate de ISIS/musulmani etc. ci este vorba de o criza sociala profunda generata de problemele economice nerezolvate (criza economica din 2008-2009). ISIS si "invazia musulmana" nu sunt decat amenintari externe, factori care profita de fragilitatea Occidentului si incep atacul. Problema mare insa a Occidentului (o criza economica nerezolvata, o criza politica in plina desfasurare- Brexit, Le Pen, Trump- lucrurile de care vorbeste acest articol- si o mare criza sociala incipienta) este in interior si este total nerezolvata:

  http://www.emilstoica.ro/at-the-precipice-we-change.html
  • -2 (8 voturi)    
   Da, aia era raza de lumina (Joi, 21 iulie 2016, 17:05)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Vaccinurile. :-)
   Multe, cit mai multe si cumparate en-gros, in cantitati uriase, sa fie pentru toata populatia.
   • 0 (0 voturi)    
    pai... (Vineri, 22 iulie 2016, 12:15)

    Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

    Pai astept si eu o clarificare, altfel asta se intelege, ca speranta noastra e un vaccin... :)
 • +21 (27 voturi)    
  si cam ce propuneti? (Joi, 21 iulie 2016, 14:54)

  Ion Zapada [utilizator]

  Eu unul sunt curios de propunerea domnului Mixich.
  Ok, am inteles.
  Nu sarim in bratele extrmistilor nationalisti ca "disperatii" dar totusi, ceva trebuie facut pentru nu a mai repeta incidentele: saritul cu cutitul la fetite de 8 ani doar pentru simplul motiv ca erau imbracate in paltaloni scurti (ca e cald) si sunt in vacanta, saritul cu totporul in tren aiurea si tipand "Allah", intratul cu camionul in multime, etc.
  au credeti ca ar trebui sa ramanem senini si sa ne bucuram in fiecare seara ca am scapat cu bine astazi?.


  Nu stiu cum se face ca doar cetateni care se cred in afara pericolelor, sau carora nu le pasa de viata lor, mai vin cu astfel de texte.
 • +13 (19 voturi)    
  Matusici si bunicute (Joi, 21 iulie 2016, 14:56)

  Trojan.H [utilizator]

  Sharia nu e compatibila cu civilizatia europeana. Daca vrei Sharia, pleci de bunavoie sau cu forta. Corect sau nu, asa se va intimpla, fie ca vor sau nu matusicile si bunicutele care se afla azi la conducerea Europei. Poate ca matusicile si bunicutele aflate la cirma Europei ar mai avea timp sa puna piciorul in prag si sa ia masuri efective dar pentru ca sunt doar niste matusici si bunicute cred ca nu se va intimpla nimic. E doar o chestiune de timp pina cind vor fi aruncate peste bord de extremisti. La noi, alde Ponta si Nastase stau la pinda in boscheti si se uita pe ceas.
  • +10 (10 voturi)    
   extremistii Ponta si Nastase ... (Joi, 21 iulie 2016, 15:47)

   silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   sunt extremisti la furat si la maimutarit democratia - nu au nici macar ouale (nu vorbesc de alea de la Cornu..) sa fie extremisti
 • +24 (30 voturi)    
  De la Gabriel Liiceanu citire: (Joi, 21 iulie 2016, 15:03)

  Alius [utilizator]

  "Când multiculturalismul devine potenţial criminal şi real criminal, îi pui limite. Democraţia nu înseamnă impotenţă de a-ţi apăra valorile fundamentale. E o secetă enormă de oameni politici de calibru. În momentul de faţă, Occidentul, prin Occident înţelegând tot Occidentul, SUA inclusiv şi Europa occidentală sunt într-o criză de oameni politici de ţinută, de forţă, de determinare, de oameni care ştiu să salveze barca atunci când ia apă...."
  • +4 (4 voturi)    
   Pe asta.. (Joi, 21 iulie 2016, 19:33)

   Kevi [utilizator] i-a raspuns lui Alius

   O pun la favorite.
 • +7 (13 voturi)    
  Pauza mare a luat sfarsit! Luati loc in transee! (Joi, 21 iulie 2016, 15:20)

  MB [anonim]

  Pauza mare a luat sfarsit! Pregatiti cartile de istorie si luati loc in transee!
 • +15 (23 voturi)    
  pai (Joi, 21 iulie 2016, 15:26)

  hamham [utilizator]

  'Răul pur, demența diabolică nu are rasă, culoare sau religie. E, din păcate, universal'

  domnul mixich,va contrazice matematica.mai precis statistica. va rog sa ne comunicati pentru ultimul an numarul mortilor din Europa cauzat de atentatele teroriste facute de crestini, buddisti,evrei.
  cate ati spus?....eeexact.

  acum va rog sa ne comunicati cifra de peste 200 de crime in numele islamului.

  intrebarea mea este; va da cu virgula sau cu punct?
  • +4 (12 voturi)    
   Nu il intereseaza adevarul (Joi, 21 iulie 2016, 17:23)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui hamham

   Agenda respectata cu sfintenie ii aduce banii, nu adevarul.

   Adevarul nu tine de foame, iar jurnalismul a murit de mult.
 • +7 (11 voturi)    
  ok, nu tine de religie (Joi, 21 iulie 2016, 15:43)

  dj [utilizator]

  Atunci va rog sa comparati atentatele teroriste facute de crestini, de iudei, de budisti si de musulmani. Si vedeti la ce cifre ajungeti.
  Daca insa toate sunt facute de persoane cu aceeasi religie atunci inseamna ca persoanele care tin de acea religie sunt incompatibile cu civilizatia. Si da, in fata unei amenintari atat de grave si de apropiate trebuie luate masuri drastice, sau civilizatia noastra se va prabusi. Nu poti obtine rezultate diferite procedand in acelasi fel. Iar corectitudinea politica isi dovedeste ineficienta.
  • -5 (13 voturi)    
   pe ce interval? (Joi, 21 iulie 2016, 16:44)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dj

   Pe ce interval de timp sa faca comparatia? Ca eu am prins si atentate teroriste catolice, prin (viitoarea fosta) UK, pe cand eram copil...! >:
   Nu mai zic de ETA, acu' nici macar f, multi ani! >:
   • +8 (12 voturi)    
    faci confuzii (Joi, 21 iulie 2016, 18:08)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    din necunoastere (ca sa fiu diplomat) sau intentionat.
    A baga la gramada ETA cu ce se intampla in zilele noastre mi se pare nu doar prostie ci si rea-vointa.
    Acum ca e pe spinarea ta, n-ar fi atat de grav dar problema cea mare e ca pe seama altora care mor ca mustene nevinotati.

    Hai sa iti explic, ETA si IRA 8ca banuiesc ca si la astia te-ai referit ) doreau (unii chiar au obtinut) independenta...si cam atat.
    Deci, atata timp cat ii lasi pe cetateni ii durerea lor, pe pamantul lor (apropo, am fost in San Sebastian si oamenii aia nu prea vorbesc spaniola la origini) si mai ales, le lasi pamantul in pace 8cu obiceiuri, traditii, limba, independenta)...ei nu vin peste tine.

    Problema cu islamicii e ca, ei sunt cei care vin peste tine si vor sa te schimbe (vezi afganulé cu toporu')...deci cand or veni alde ETA prin Romania sau Luxemburg sa imi puna imnul lor, atunci poti sa continui cu comparatiile, pana atunci nu faci decat sa dezinformezi si sa pici in deziroriu.
 • +8 (18 voturi)    
  avea Tutea o vorba (Joi, 21 iulie 2016, 16:15)

  zicsio [anonim]

  tauru' te-mpunge si tu il gadili la c...e. cam asa e si cu musulmanii in Europa.

  pentru mine a devenit evident ca e foarte dificila convietuirea oamenilor prea diferiti. cred ca singura solutie e ca treptat sa incepem sa ne separam dupa mod de viata, nu sa ne incapatanam sa incercam sa traim amestecati doar ca sa testam ideile utopice ale unor naivi.
  • -6 (14 voturi)    
   corect! (Joi, 21 iulie 2016, 16:46)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui zicsio

   Io zic sa separe intai chiar barbatii de femei - ca sunt CLAR diferiti, atat fiziologic cat si ca obiceiuri! :P
   • +2 (4 voturi)    
    Nu e vorba de diferente anatomice sau fiziologice (Vineri, 22 iulie 2016, 0:04)

    Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Problema care ne face incompatibili pe unii cu altii e CULTURA.

    Cultura e un factor central în explicarea comportamentului social, politic și economic. Cultura contează, cu consecinţe atît în bine cît şi în rău.

    "Cultura are multe ințelesuri. Să menţionăm doar trei.
    - În primul rînd, cultura se poate referi la produsele unei societăți. Vorbim despre cultura înaltă a unei societăţi - arta, literatura, muzica - şi de cultura sa populară, de folclor.
    - În al doilea rînd, antropologii vorbesc despre cultură într-un sens mult mai larg, ea semnificînd întregul mod de viaţă al unei societăţi, instituţiile sale, structura socială, structura familiei, precum şi înțelesurile pe care oamenii le atribuie acestora.
    - În cele din urmă, alți cercetători, politologii mai ales, privesc cultura ca pe ceva subiectiv, însemnînd convingeri, valori, atitudini, orientări, postulate, filosofie, Weltanschauung-ul unui anumit grup de persoane.

    Oricum ar fi definite, comunitatile sătești, clanurile, regiunile, naţiunile şi, în sensul cel mai larg, civilizaţiile, au culturi distincte. Civilizațiile sunt cele mai largi entităţi culturale cu care oamenii se identifica. În prezent există opt mari civilizatii sau zone culturale în lume. Evident, fiecare dintre acestea include nenumărate subculturi.

    Două elemente centrale ale culturii sînt limba şi de religia şi, în mod evident, acestea diferă foarte mult de la o societate la alta. Cercetătorii au evaluat societăţile prin raportare la un număr de alte dimensiuni culturale şi le-au clasificat în termeni de individualism şi colectivism, egalitarism şi ierarhie, pluralism şi monism, activism şi fatalism, toleranţă şi intoleranţă, încredere şi suspiciune, ruşine şi vinovăţie etc.

    În ciuda unei elite care insistă să afirme că vede apariţia unei culturi universale (Davos Culture), pe teren culturile persistă şi au consecinţe asupra dezvoltarii economice şi politice, asupra politicilor globale şi asupra identităţii naţionale." (S. Huntington)
  • +4 (8 voturi)    
   Asa e (Joi, 21 iulie 2016, 17:28)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui zicsio

   Am doar o mica observatie: promotorii multiculturalismului nu sint naivi. Stiu foarte bine ce fac.

   OK, pe linga astia, gravitind ca bezmeticii in jurul lor, avem idiotii utili, numiti - in acest caz - HIPSTERI.
 • +3 (9 voturi)    
  Ce-ar fi daca... (Joi, 21 iulie 2016, 16:49)

  Prostu' satului [utilizator]

  ..in noiembrie dl. Trump devine noul presedinte al SUA?
  Va scrie oare dl. Mixich un articol care sa inceapa cu "Asa cum scriam in urma cu nici sase luni, acest politician dement a ajuns presedinte..."???
  Atentie, d-le Mixich... de la romani citire, vorbele zboara, dar cuvantul scris are prostul obicei sa ramana.
  • +1 (3 voturi)    
   dl M. joaca totul pe o singura carte (Vineri, 22 iulie 2016, 0:13)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   Si va pierde urit.

   Mi-ati amintit de una din scrisorile formidabile ale lui Emil Brumaru catre Lucian Raicu, scrisoare care se termina cu urmatorul P.S.

   "P.S. A-ţi juca viaţa, nu pe o singură carte, ci pe o singură scrisoare.

   Cu stimă şi ţuică,

   Emil Brumaru

   25.VII.1980"
 • +11 (17 voturi)    
  Doctrina oficiala (Joi, 21 iulie 2016, 16:53)

  cristi8691 [utilizator]

  Un articol foarte corect politic . mai lipsea sa spui ca islamul este religia pacii .
  By the way.... sa inteleg ca ISIS a aparut din neant ( atunci cand opinia publica oocidentala si mai ales americana se cam plictisise de Al Queda ) este finantata din micul trafic de petrol de care nimeni nu-l poate descoperi si mai ales se lupta in acelasi timp cu SUA , Rusia , UK , Franta , Turcia , Iran , Arabia Saudita ...... nici Chuck Norris nu ar fi capabil de asa ceva !!!!
  Iar problemele sunt Trump si Le Pen .....
  Le Pen a adus milioane de musulmani in Franta / Occident , Le Pen , sub aripa multiculturalismului , a creat zone strict musulmane ?,..... in care azi nu mai intra politia si unde statul francez a pierdut total controlul , Le Pen distruge tot ceace tine de religie / crestinism , tot ceace tine de familie de identitate , etnica sau rasiala ?
  Citesti pe nemestecate presa main occidentala unde oricine nu saliveaza la doctrinele oficiale este linsat mediatic .
  PS- un prieten, sofer de camion, a fost abordat de niste francezi de origine.....( ce penibil suna ! ) pentru ca mesteca guma de mestecat in fata unei moschei in Lille , Bine ca nu avea fusta prea scurta ca atunci , probabil, a r fi fost violat in spiritul corectitudinii politice a purtatorilor de sortulete care au lucrat sau vor lucra la goldman sachs ......
 • +5 (11 voturi)    
  Furtuna perfecta e aici? (Joi, 21 iulie 2016, 17:33)

  Chaos_X [utilizator]

  Sa dea Dumnezeu! E mare nevoie de o astfel de furtuna in Occident. Ca de aer e nevoie de o astfel de furtuna.

  Eu sper sa fie un uragan de gradul 5, urmat, vreo 2-3 ani, de furtuni tropicale si tornade de sa nu mai ramina nimic in picioare din corectitudinea politica si din multiculturalismul sinucigas din ultimele decenii.
  • -3 (5 voturi)    
   :) (Joi, 21 iulie 2016, 18:20)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

   Imperiul austro-ungar nu a fost multicultural?
   • 0 (4 voturi)    
    Hahaha (Joi, 21 iulie 2016, 18:51)

    Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Deci tu ai inteles ca eu pling dupa Imperiul austro-ungar??? :-)

    Sigur ca a fost multicultural (nu asa sint toate imperiile?) si asta a fost una din cauzele pentru care s-a prabusit. O alta cauza a fost birocratia ucigatoare a unui stat devenit "maximal".
    • -1 (3 voturi)    
     nu (Vineri, 22 iulie 2016, 12:21)

     Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

     Nu stiu daca plangi sau nu, dar am dat un exemplu.

     Cu toate astea eu nu cred ca dezechilibrarea si destructurarea unui stat sta in multiculturalism.

     Acum depinde si la ce scara temporala ne raportam- 100, 200, 500 ani...e nevoie de un model social care sa poata incorpora mai multe culturi, pana acum toate imperiile si surogatele lor (gen SUA, URSS etc) au fost construite pe concentrarea beneficiilor catre o elita (centralii) si ignorarea restului (marginalii). In timp asta vine inapoi si te "musca"- in 50 ani (URSS) sau in 200 ani (SUA).
     • +2 (2 voturi)    
      Multiculturalismul e malign (Vineri, 22 iulie 2016, 15:13)

      Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

      Poti sa ai pace si ordine sociala sau poti sa ai multiculturalism, dar nu poti sa le ai pe amindoua.

      Asta nu e nici vreo descoperire recenta, nici vreo noutate. Asa a fost de cind lumea.

      Doar ca, in ultimele decenii, devotatii MULTICULTURALISMULUI CORECT POLITIC (cunoscuti si sub numele de NEOMARXISTI) au reusit sa spele creierii mai multor generatii, facindu-i pe bietii oameni sa isi inchipuie ca multiculturalismul e tocmai bun de celebrat si nu o utopie sinucigasa.

      Vor curge riuri de singe (Enoch Powell- Rivers of Blood speech) din cauza acestei noi nebunii marxiste si nimeni nu stie cind si cum se va termina.

      Pina una-alta, vad ca mergem inainte, ca vitele spre abator.

      Ce trebuie sa se mai intimple ca sa ne trezim?

      O sa postez mai jos un citat din "America Alone" de Mark Steyn si un altul din

      Keynote Address
      Colorado College's 125th Anniversary Symposium
      Cultures in the 21st Century: Conflicts and Convergences

      Delivered at Colorado College February 4, 1999 at 11:00 AM

      by
      Samuel P. Huntington

      Acest text al lui Huntington contine, in rezumat, principalele idei din cartea sa “Who Are We? The Challenges to America’s National Identity” (2004).
     • +2 (2 voturi)    
      Din "America Alone", de Mark Steyn (Vineri, 22 iulie 2016, 15:19)

      Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

      Din cartea "America Alone", de Mark Steyn, pe a carei coperta se poate citi:
      "The arrogance of Mark Steyn knows no bounds."
      - Prince Turki al-Faisal,
      Saudi Ambassador to the United States:

      "In a cultural confident age" (intr-o epoca in care englezii aveau incredere in propria cultura) englezii din India s-au pomenit pusi in fata practicii "suttee" - traditia arderii de vii a vaduvelor pe rugul funerar al sotilor lor. Generalul Sir Charles Napier s-a dovedid impecabil multicultural: "Ziceti ca asa e obiceiul vostru sa ardeti vaduvele de vii. Foarte bine. Si noi avem un obicei: cind niste insi ard o femeie de vie, noi le punem un streang in jurul gitului si ii spinzuram. Construiti-va rugul funerar; linga el, dulgherii mei vor ridica o spinzuratoare. Puteti sa va urmati obiceiurile. Iar apoi, noi le vom urma pe ale noastre."

      India de azi e mai buna fara suttee. Multiculturalismul irational e o frauda evidenta si a fost acceptat subliminal pe aceasta baza. Pina la urma, cei mai multi aderenti ai ideii ca toate culturile sint egale nu doresc sa traiasca nicaieri altundeva decit intr-o societate occidentala avansata. Asta e chintesenta imposturii progresistilor. Dar, daca crezi in mod sincer ca suttee e doar un exemplu al vibrantei si bogatei tesaturi a culturii indigenilor, e cazul sa incerci sa-ti imaginezi cit de placut ar fi cartierul tau daca 25, 30, 48 de procente din locuitorii din jur ar crede in aceasta practica. Multiculturalismul a fost conceput de elitele occidentale nu ca sa celebreze toate culturile, ci ca sa o o respinga pe a lor; e, prin urmare, o adevarata bomba sinucigasa.

      Ceilalti dintre noi - acei care cred ca se pot emite judecati asupra competitiei libere a culturilor, libertatii religioase, domniei legii - trebuie sa recistige increderea culturala pe care generalul Napier a demonstrat-o.
     • +2 (2 voturi)    
      Din Samuel P. Huntington (1 din 2) (Vineri, 22 iulie 2016, 15:25)

      Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

      Ultimul capitol din textul lui S. Huntington, text pe care il puteti citi in intregime la adresa:

      http://web.archive.org/web/20010304051303/http://www.coloradocollege.edu/Academics/Anniversary/Transcripts/HuntingtonTXT.htm

      Cultura si Identitate Nationala

      Intrebarea daca exista un conflict sau o convergenta a culturilor este o problema centrala care confrunta America. E vorba de o tara cu una sau cu mai multe culturi? Daca e o tara cu mai multe culturi, care este atunci baza unitatii nationale? Istoric, America a avut o singura cultura predominanta, produsul primilor imigranti britanici si al valurilor succesive de imigranti asimilati de acea cultura pe care, insa, au si modificat-o intr-o oarecare masura. Elementele sale cheie au fost mostenirea europeana, limba engleza, religia crestina si valorile protestante. Subculturi etnice, rasiale, regionale etc. au existat mereu in interiorul acestei culturi dominante, virtual impartasita, insa, de toate grupurile.

      In zilele noastre, totusi, existenta si legitimitatea acelei culturi centrale este pusa in discutie de catre devotatii multiculturalismului, de unii lideri de grupuri minoritare sau grupuri de imigranti si de figuri politice de stinga. Presedintele Clinton a spus explicit ca avem nevoie de o “mare revolutie… pentru a demonstra ca literalmente putem sa traim fara a avea o cultura europeana dominanta.” Vice-presedintele Gore, in ciuda educatiei sale la Harvard, a tradus gresit motto-ul national american, e pluribus unum, prin “from one, many”.
     • +2 (2 voturi)    
      Din Samuel P. Huntington (2 din 2) (Vineri, 22 iulie 2016, 15:26)

      Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

      America este, evident, o societate multietnica si multirasiala. Daca devine si o societate multiculturala, fara o cultura centrala comuna, ce o va mai tine unita? Raspunsul standard este ca americanii sint uniti prin angajamentul lor fata de principiile politice incluse in Declaratia de Independenta, Constitutie si alte documente, principii cunoscute sub numele de Credoul American: libertate, egalitate, individualism, democratie, domnia legii, intreprinderea privata. Cei mai multi americani adera la aceste valori. Valorile respective sint, totusi, produsele culturii originare unificatoare si daca acea cultura dispare, poate un set de principii politice abstracte sa mentina societatea unita? Experienta altor societati care au fost unite doar pe baza unor principii politice, ca Uniunea Sovietica si Iugoslavia, nu este incurajatoare.

      Problema pentru americani e daca vor reinnoi si intari cultura care istoric i-a definit ca natiune sau daca tara va fi dezmembrata si fracturata de cei hotariti sa submineze si sa distruga cultura europeana, crestina, protestanta, engleza care a fost sursa bogatiei si puterii natiunii si a marilor principii de libertate, egalitate si democratie care au facut din aceasta tara speranta multor oameni din intreaga lume. Aceasta e sfidarea cu care se confrunta americanii in primii ani ai secolului XXI.
     • +2 (2 voturi)    
      Rivers of Blood speech (Vineri, 22 iulie 2016, 16:00)

      Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

      Ar fi bine ca lumea sa citeasca si discursul lui Enoch Powell din 20 aprilie 1968, Birmingham, cunoscut sub numele de "Rivers of Blood speech".

      Din cauza acestui discurs, in care nu a facut altceva decit sa avertizeze asupra multiculturalismului sinucigas din UK, Enoch Powell, Conservative Member of Parliament, a fost pur si simplu calcat in picioare de presa, de opozitie, ba chiar si de propriii colegi conservatori.

      Sint de acord ca la Bataclan, la Nisa si in multe alte locuri nu a fost vorba de riuri de singe, ci doar de niste pîrîiașe.

      Dar, daca nu se iau masuri RADICALE ACUM, pina se mai poate face ceva, vor aparea si riurile, ba chiar si fluviile de singe.
      • 0 (2 voturi)    
       nu imi dau seama... (Duminică, 24 iulie 2016, 13:40)

       Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

       Nu imi dau seama daca ce exprimati sunt pur pareri personale sau sunteti purtatorul de cuvant al unui grup de persoane.

       Insa nu distrugerea multiculturalismului va duce la pace in lume. Intr-o forma sau alta toti traim pe aceeasi planeta, daca este cum spuneti dvs. atunci distrugerea multiculturalismului intra-statal nu va preveni conflictele inter-statale.

       Din citatele prezentate sunt partial de acord cu Huntington, desi si el face niste greseli simpliste- un stat national nu poate exista fara o cultura nationala, insa asta nu inseamna canibalizarea celorlalte culturi. Plus ce faceti cu statele federale- acolo multiculturalismul e parte din "contractul national"? Nu e chiar asa de simplu cum prezentati lucrurile.

       Legat de SUA Huntington nu are dreptate- SUA nu au fost intemeiate pe baza "limbii engleze, culturii europene etc" ci pe baza unor lucruri mult mai "lumesti"- libertate, proprietate. E un stat constituit pe baze obiective, nu subiective. Tocmai de aceea cultura nu e esentiala in soliditatea statului.
   • +6 (6 voturi)    
    Nu (Joi, 21 iulie 2016, 21:01)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    1. Toți cetățenii austro-ungari au fost albi și creștini, având în comun o puternică identitate culturală europeană.
    2. Cu excepția orașelor mari mai cosmopolite (între care și Timișoara), fiecare dintre naționalitățile componente trăia, în linii mari, într-un spațiu propriu destul de bine definit - nu împreună la grămadă. Ca în Elveția astăzi, unde francezii stau la Geneva și germanii la Zürich și se înțeleg foarte bine așa, fără să-și facă probleme că nu au suficientă diversitate în aceste două orașe. Românii, cehii, sârbii, etc. nu erau distribuiți uniform, ci concentrați în teritoriile care urmau să devină parte a statelor lor naționale.
    • +2 (2 voturi)    
     Hmmm... (Vineri, 22 iulie 2016, 1:40)

     Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Eu nu cred ca se poate vorbi nici macar azi de o identitate culturala europeana. E vorba mai degraba de subculturi europene mai mult sau mai putin compatibile intre ele, insa strident incompatibile cu anumite culturi/subculturi ne-crestine. D'aia ar fi de dorit ca teritoriile sa fie bine delimitate si sa nu ne pomenim cu lumi/societati paralele in Europa sau in America. Bun, ele exista deja, situatia e extrem de grava si daca se merge pe acelasi drum vom intelege curind ce a vrut sa zica cel care a constatat ca DEMOGRAPHY IS DESTINY, avind in vedere ca in Europa si in America majoritatea face legile.

     E o discutie mai lunga si nu e locul. Dar, daca va intereseaza niste contraargumente a propos de existenta unei identitati culturale PUTERNICE in Europa, poate cititi (daca nu ati facut-o deja):

     http://web.archive.org/web/20010304051303/http://www.coloradocollege.edu/Academics/Anniversary/Transcripts/HuntingtonTXT.htm

     sau

     http://www.academia.org/the-origins-of-political-correctness/
 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 iulie 2016, 18:47)

  [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Discurs prostesc (Joi, 21 iulie 2016, 21:51)

  Lunix [utilizator]

  Mortii "vorbesc", cati europeni trebuie sa moara ca sa intelegem ca este vorba de primejdia islamului ?
  Un arab a descris in cunostiinta de cauza violenta islamului de totdeauna indreptatita in coran.
  http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21140461-islamul-violenta.htm
  Compunere de clasa a 2-a a lui mr. Mixich.
  Asta-i filozofia pieirii pe limba proprie...no comment.
 • +11 (13 voturi)    
  Inductie Logica (Joi, 21 iulie 2016, 22:33)

  socialismic [utilizator]

  Inductie logica:
  "Îmi beau cafeaua zilnic în cafeneaua unui musulman, unul dintre prietenii cu care merg la concerte, un chirurg, e musulman. Dar niciunul nu vrea să mă ucidă sau să treacă cu camionul peste mine."

  Autorul pur si simplu nu intelege 2 chestii: logica inductiva si statistica.

  Statistic musulmanii devin teroristi mult mai des decat oricine. Este arhi-suficient ca argument Obiectiv pt cineva care intelege statistica matematica.

  Ma indoiesc de capacitatea intelectuala a omului care a scris textul.
  • +1 (5 voturi)    
   Da. Intra la capitolul Hasty Generalization. (Joi, 21 iulie 2016, 23:19)

   Chaos_X [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

   Hasty Generalization (generalizarea pripita) e una dintre numeroasele logical fallacies (afirmatii care par adevarate daca nu esti foarte atent, dar sint eronate sau necinstite, de rea credinta).

   Vezi, de ex.:
   http://web.cn.edu/kwheeler/fallacies_list.html

   Vad ca si pe wiki e definita corect eroarea asta de logica:

   "fallacy of insufficient statistics, fallacy of insufficient sample, fallacy of the lonely fact, leaping to a conclusion, hasty induction, secundum quid, converse accident) – basing a broad conclusion on a small sample."

   Daca in Romania nu se studiaza in liceu astfel de lucruri nici in ziua de azi (pe vremea mea nu se studiau) si nici in scolile de jurnalism, atunci avem o explicatie pentru eroarea grosolana de logica din articol.

   Altfel insa...
   • 0 (2 voturi)    
    se studiaza... (Vineri, 22 iulie 2016, 12:31)

    Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

    Daca stii unde sa cauti gasesti sa studiezi destul despre "logical fallacies" si "heuristics fallacies". E drept ca trebuie sa iti arate cineva, pentru ca nu se invata in scoala- cred ca putini profesori au auzit de Tversky. De Kahneman a auzit mai multa lume- "slow/fast thinking" etc.

    Tversky/Kahneman au definit multe dintre fallacies- cred ca aici discutam in principal de "small numbers fallacy" (hasty generalization si insufficient statistics sigur sunt incluse in conceptul asta).
   • +1 (1 vot)    
    Nu se studiau "pe vremuri" (Vineri, 22 iulie 2016, 12:37)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

    "Vremea dvs." e, destul de probabil, si "vremea mea".
    Intr-adevar, nu se studia asa ceva (din pacate), dar indesau in noi - cei care alesesem orientarea "reala", si astia eram de departe cei mai multi - atata matematica (si alte stiinte, dar matematica e cu precadere folositoare din acest punct de vedere), teoreme, demonstratii etc., incat, cumva, chiar fara sa fi dat cu nasul prin logica formala, intuiai destul de usor cand un rationament era sau nu in regula.
    Constat cu tristete ca (mult) mai tinerii mei concetateni au o tot mai slaba abilitate de a intelege astfel de lucruri, de a face legaturi de cauzalitate, de a deriva in mod corect concluzii din ipoteze date etc.
    E suficient sa citesti schimburile de replici pe astfel de forumuri si te convingi de indata cum stau lucrurile.
    • -2 (2 voturi)    
     fallacies... (Vineri, 22 iulie 2016, 13:20)

     Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Nu e vorba de logica, ci si de psihologie...
     • 0 (0 voturi)    
      :-) (Vineri, 22 iulie 2016, 20:07)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

      Se prea poate sa aveti dreptate... dar recititi-va raspunsul si veti gasi o propozitie incorect formulata. Si la asa ceva ma refeream.
      • 0 (0 voturi)    
       :) (Duminică, 24 iulie 2016, 13:32)

       Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

       E o diferenta intre " a preda" si "a studia", nu? Eu nu cred ca am formulat incorect.
       • 0 (0 voturi)    
        Nu la acel raspuns ma refeream (Luni, 25 iulie 2016, 0:25)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

        ... dar n-are importanta, era doar un chitibus, voiam sa va necajesc putin.
 • +6 (8 voturi)    
  Falimentul elitelor... (Joi, 21 iulie 2016, 23:54)

  OvidiuStoica [anonim]

  Articolul, cu anecdote pe post de argumente, e un bun exemplu al falimentului elitelor intelectuale (pe langa a celor politice). Aceste elite care au dominat discursul public european in ultimii 25 de ani si au contribuit la ajungerea in situatia de acum.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 22 iulie 2016, 11:15)

  MarianPConstantin [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by