Nu e nevoie de analize sofisticate pentru a deslusi semnificatia a cea ce se intampla acum in privinta doctoratelor obtinute prin furt. Sensul acestor decizii e limpede precum cristalul. Este absolut normal ca intr-un stat de drept infractiuni precum plagiatul sa fie sanctionate fara urma de ambiguitate. Sa nu ni se vorbeasca de “vendete” politice! Politizarea a avut loc in 2012, cand din ordinul mega-plagiatorului au fost inlocuite intregi comisii ministeriale si s-au anulat decizii perfect legale. Atunci a fost dezonorat statutul doctoratelor din Romania prin legitimarea hotiei.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Noul ministru al Educației, Mircea Dumitru a declarat că va semna ordinul de retragere a doctoratului lui Victor Ponta. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. S-a deschis astfel calea spre urmatoarele anulari. A sosit din plin momentul ca batjocorirea onoarei academice sa nu mai fie tolerata, negata, exonerata si chiar incurajata. Plagiatorii sunt ne-mernici, in sensul explorat recent de catre Andrei Plesu: nu au merite, nu sunt vrednici de titlul pe care nu -au dobandit pe cai curate. Felicitari profesorului Mircea Dumitru si membrilor CNATDCU!

Ceea ce intreprind ei acum vine in prelungirea demersului inceput in 1990 in vremea cand ministrul educatiei era filosoful Mihai Sora. Domnul Sora a demisionat in semn de protest impotrva barbariei intrata in istoria Romaniei drept mineriada din 13-15 iunie 1990. Este vorba acum, ca si atunci, de necesitatea afirmarii unei viziuni comune despre binele public. Acolo unde-i plagiatu-n floare, binele public se afla in grava suferinta…

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro