Doctoratul nu este o rezervare de masa la un restaurant. Dai un telefon si o anulezi. Doctoratul este bazat pe un contract a carui incalcare il descalifica moral pe cel care o comite. Doctoratul presupune truda, originalitate, onoare. Presupune ca o institutie academica il si te garanteaza. Presupune cunoasterea literaturii de specialitate in domeniul ales, capacitatea de a elabora ceea ce se numeste un capitol de tip literature review. Doctoratul semnifica daruire bibliografica, stiinta de a nu crede ca “apud” ar fi un autor.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Conducatorul de doctorat, Doktorvater sau Doktormutter, isi asuma o responsabilitate esentiala. El sau ea nu este doar un figurant, ci devine parte a unui proces intelectual care conduce spre sustinerea cu succes a tezei. Responsabili sunt si membrii comisiei. Sunt adevaruri elementare pe care, iata, oameni cu functii importante in Romania, personaje care cred ca mai un viitor, au ales sa le calce in picioare.

Doctoratul figureaza pe primul loc in CV cand se mentioneaza scoli si universitati absolvite. Plagiatul echivaleaza cu analfabetismul moral, tot asa cum invocarea unui doctorat inexistent este o sarlatanie revoltatoare. Mai ales atunci cand faci cariera, politica si/sau academica, pe baza unui fals. Am condus (singur ori in co-tutela) cel putin 30 de doctorate in Statele Unite, Belgia, Franta, Ungaria, Romania etc Cred ca vorbesc in cunostinta de cauza…

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro