Ziua de miercuri a adus nu doar o avalansa de initiative controversate ale Parlamentului, ci si semnalul unei schimbari radicale de strategie a guvernului Ciolos. Patru ministri au declansat miercuri atacuri dure la politicieni consacrati si la parlamentari, o atitudine nemaintilnita pina acum. De altfel, Cristian Ghinea a avertizat in finalul atacului sau la Victor Ponta: "Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune... A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă".

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

Doua dintre atacurile de joi au venit de la ministri extrem de apropiati de premierul Dacian Ciolos: Cristian Ghinea (Fondurile Europene) si Dragos Pislaru (Munca), amindoi fosti consilieri ai lui Ciolos.

Pislaru a deschis seria atacurilor in conferinta de presa imediat dupa sedinta de Guvern. El i-a luat la tinta pe parlamentari, dupa ce acestia au votat pensiile speciale pentru alesii locali. "Ce incerc eu sa transmit catre spatiul public si in mod indirect catre parlamentari este sa ne asumam impreuna ca, intr-un an electoral, sa nu sarim parleazul cu masuri care nu sunt sustenabile", a spus Pislaru. El a continuat atacul, spunand ca "Exista niste limite, pentru ca aceste limite inseamna de fapt ca se va afecta practic nivelul si standardele de viata ale cetatenilor, in momentul in care bugetul crapa pentru ca ai adoptat niste lucruri fara sa te gandesti la resurse", a mai spus Pislaru.

A urmat replica si mai dura pe Facebook a lui Cristian Ghinea la Victor Ponta. Ghinea l-a acuzat de incompetenta, favorizarea lui Sebastian Ghita, minciuna si manipulare legata de rata de absorbtie a fondurilor europene. A fost o replica publica de o duritate fara precedent, insotita de avertismentul ca "A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă".

Al treilea a fost vicepremierul Costin Borc, care a dezmintit acuzatiile Elenei Udrea legate de un posibil trafic de influenta pentru compania Lafarge. In incheierea postarii sale pe Facebook, Borc a scris: "Probabil insa, ca pentru doamna Udrea, nici caracterul si nici performantele profesionale nu conteaza".

Ziua e incheiata de Raluca Pruna, ministrul Justitiei, care anunta intr-un interviu HotNews.ro (va fi publicat integral in aceasta seara) ca vor fi adoptate o serie de ordonante de urgenta unde se impune actiune. "Cred ca era loc de mai multe dezbateri, de mai mult dialog cu Parlamentul pentru a se evita situatia...Eu ca ministru ma simt intr-un razboi. Iar eu n-am venit aici pentru un razboi. Eu am venit aici invitata sa fac niste lucruri. Dar sunt incapatanata si am sa fac ce am de facut".

Atacurile celor patru ministri vin pe fondul unui blocaj total in ministere din partea birocratilor cu legaturi politice. De asemenea, in ultima luna s-a inregistrat intensificarea acuzatiilor aduse Guvernului de politicieni din toate paretidele: PSD, PNL, ALDE si PMP.

Nu in ultimul rind, e de remarcat ca acum o saptamina s-a schimbat omul care gestioneaza comunicarea publica la Guvern: locul lui Dan Suciu (intors la BNR) a fost luat de Dorian Filote, un apropiat al lui Dacian Ciolos din perioada cind a fost comisar european.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Dacian Ciolos a aprobat iesirile dure ale ministrilor sai si a dat semnalul pentru iesirea din strategia de comunicare adoptata in primele sapte luni de mandat.

Iesirea din mutenia cu care ne obisnuise are loc dupa ce a devenit evident ca PSD si aliatii sai din Parlament nu vor sa depuna o motiune de cenzura la adresa Guvernului.

P.S. - Schimbarea de strategie va arata si mai apasat falia existenta in Guvern intre ministrii reformisti (cei mai multi dintre ei adusi chiar de Ciolos) si ministrii care doar mimeaza reformele, incercand sa se puna bine cu sistemele din ministerele pe care le conduc sau din partidele care i-au propulsat, sau cei care isi cauta un loc caldut intr-o companie de stat dupa terminarea mandatului.