Cu tine vorbesc, cutremuratul de scarba, indignatul si dezamagitul. Ai toate motivele din lume sa stai acasa duminica, cum vor face foarte multi din jurul tau. Oferta marilor partide arata prost, nu mai ai incredere in nimeni si te-ai convins in 26 de ani ca toti fura indiferent pe cine alegi. In mintea ta de om rational si grijuliu cu votul lui a incoltit demult ideea ca nu vei putea schimba nimic in veci. Anul acesta lehamitea face furori. Cristian Pantazi a incercat sa te convinga ca s-ar putea sa nu fie chiar cea mai buna idee. Sa zicem insa ca tu ai dreptate. In cazul asta, merita sa mergem pana la capat cu lehamitea, sa vedem unde ajungem.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Inainte sa mai facem cativa pasi trebuie sa-ti spun, cu toata onestitatea de care sunt in stare, ca nu-mi amintesc o campanie mai anosta. Localele in general sunt mai plicticoase de felul lor, degaja mai putina energie si pasiuni decat niste prezidentiale sau generale. Dar parca acum s-au aliniat astrele in asa fel incat sa uram din suflet alegerile de duminica.

Ai vazut ca multi habar n-au ca sunt alegeri, in cate tururi si cine candideaza. Unii s-au saturat de minciuni si inselatorie, altii manifesta o indolenta crasa. Pe deasupra, noua lege electorala i-a scos pe candidati de pe radar. Apoi, partidele si-au revenit dupa Colectiv, au profitat de valul de dezamagire publica. Au venit, obraznice, tot cu penali, cu habarnisti si incompetenti. Chestia asta intriga lumea civilizata.

Dar sa stii ca m-am uitat cu atentie pe listele din tara, de la Iasi, Constanta, Sibiu, Cluj sau Craiova. Nu poti spune ca n-ai de unde alege. Unii sunt ok, am vazut destui independenti, chiar partide sau figuri noi. Unele liste de consilieri s-au improspatat, altele nu, ma rog, ca de obicei, o lume pestrita exact ca micul univers romanesc. Dar sa zicem ca nimeni, absolut nimeni nu indeplineste standardele tale inalte pentru a te scoate din casa.

Stiu, cunosc foarte bine satisfactia interioara pe care o simti la gandul ca vei intoarce spatele tuturor. Te protejezi, te simti chiar putin superior si imposibil de pacalit inca o data. Eliberat de raspunderea alegerii, te refugiezi de mizeria politica intr-un ecosistem unde intalnesti tot mai multi prieteni, la fel de multumiti ca in sfarsit au descoperit reteta unei vieti linistite.

Fara politica e chiar mai bine. Nu te mai certi la nesfarsit cu cei mai buni prieteni in fiecare weekend si descoperi de pe noua ta bicicleta frumusetea naturii, berea bauta senin, fara spume la gura si noduri in gat. Daca te uiti mai bine la ceilalti, care inca isi mai pierd vremea cu fleacurile politice, te umfla rasul cat de prosti, orbi si naivi au ramas in comparatie cu tine. Spre deosebire ei, tu ai avut norocul sa te luminezi la timp.

Anul acesta, daca nu ma insala intuitia, veti fi foarte multi. Veti fi o forta, o majoritate tacuta de care partidele ar trebui sa se sperie. Absenta voastra istorica se va consemna, probabil, in sondaje drept cea mai mare dupa 90. O mare realizare care nu va avea insa nici un efect. Veti face o demonstratie de forta perfect inutila, ca si cum ati pedala la bicicleta cea noua fara lant sau ati bea o bere fara alcool.

Sa-ti spun mai departe ce sa va intampla. Profitand de absenta ta absolut justificata, de protestul tau mut, toti penalii si borfasii aia de pe liste vor fi votati cu entuziasm de cealalta Romanie, de compatriotii tai mai indolenti, mai neinformati, mai usor de manipulat si de cumparat decat tine. Tu, am convenit deja, nu mai poti fi tras pe sfoara prea usor inca o data.

Dar cealalta Romania exista si va exista mereu la marginea ecosistemului tau, oricat te straduiesti sa o ignori. Partidelor li se va rupe de absenteismul urias, de votul de blam dat de o parte din societate. Se vor bucura, chiar, ca in sfasit au scapat de tine, ca nu le mai incurci socotelile la vot.

Si atunci, ce-ai rezolvat? Daca ai curaj sa mergi cu mine pana la capat, pot sa-ti arat, dar nu cred ca o sa-ti placa. De data asta nu doar ca n-ai rezolvat nimic, dar ai legitimat coruptia. Da, tu, cel care refuza sa i se opuna, cel care-i intoarce spatele cand coruptia candideaza si cere sa fie votata. Poate n-ai privit suficient de atent la miza uriasa a acestor alegeri anoste. Mai gandeste-te putin.

Daca simbolurile coruptiei din tara asta vor primi un vot masiv, o mare parte din vina o vei purta cu tine, in ecosistemul tau. Nu poti fugi de probleme sperand ca astfel se vor rezolva singure, fara nici un efort si asumare. Candidatul tau ideal, perfect, nu se va naste curand. Ecosistemul tau se va dovedi, din pacate o iluzie intr-o tara cucerita de jefuitorii ei. Te-a obosit deja democratia? Ai de ales: iadul anarhiei, al dictaturii sau o democratie mimata intr-un stat mafiot.

Coruptia votata acum te va coplesi in toamna, dupa generale. Iar iluzia ta se va spulbera cand coruptia se va lafai din nou peste tara, de data asta votata in mod democratic. Toti borfasii iti vor rade in nas cand vei incepe sa tipi din ecosistemul tau impotriva lor, si-ti vor inchide gura scurt: poporul m-a ales!

Daca mai esti cu mine, nu mai am sa-ti spun mare lucru decat ca ma simt la fel de scarbit ca tine, cu o mica diferenta. Eu inca mai cred in forta teribila a fiecarui vot in parte.