Guvernul britanic a anuntat joi ca a lansat o ancheta independenta asupra unor posibile practici discriminatorii fata de femei in tribunale islamice neoficiale din Anglia si Tara Galilor, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Unele femei au fost victime ale unor decizii discriminatorii din partea consiliilor religioase care aplica sharia (legea islamica), ceea ce este o preocupare majora", a afirmat ministrul de interne, Theresa May, intr-un comunicat.

"Nu exista decat un stat de drept in tara noastra, care ofera drepturi si garantii fiecarui cetatean", a reaminitit ministrul.

Guvernul doreste sa stabileasca daca unele tribunale islamice cauta sa legitimeze casatoriile cu forta si pronunta decizii de divort defavorabile femeilor.

"Aceasta ne va ajuta sa intelegem daca sharia este viciata sau manipulata si, daca da, in ce masura", a explicat Mona Siddiqui, profesoara la Universitatea din Edinburgh si specialista in studii islamice, responsabila cu conducerea investigatiilor.

Ancheta are loc in cadrul noii strategii impotriva extremismului local, lansata anul trecut de guvernul britanic.

Aproape 30 de tribunale islamice functioneaza in Marea Britanie, in esenta pentru a arbitra conflicte familiale, fara sa aiba insa recunoastere legala.