Intr-o imagine antologica, Liviu Dragnea a iesit in fata natiunii flancat de alti condamnati definitiv, trimisi in judecata sau cercetati penal sa anunte ca dupa condamnare partidul i-a cerut sa nu demisioneze din fruntea PSD. Condamnat la doi ani cu suspendare de Inalta Curte, Dragnea a gasit puterea sa zambeasca in fata camerelor. In jurul lui s-au inghesuit la cadru Olguta Vasilescu, trimisa in judecata pentru coruptie, Marian Neacsu, condamnat definitiv pentru conflict de interese in sfera penala si Gabriel Mutu, cercetat penal de DIICOT pentru fals.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Aceasta este imaginea emblematica a unui partid sinonim cu orice lipsa de respect fata de lege, reguli, justitie. Dar de ce nu a plecat Dragnea? Ce l-a tinut insurubat in scaun?

Ca orice pesedist care se respecta, Dragnea a explicat ca se sacrifica sa ramana la cererea partidului. N-ai cum sa pleci daca partidul te someaza sa stai. Iar partidul se teme mai mult decat oricand de o criza la varf acum, cu cateva zile inainte de startul oficial al campaniei pentru locale. Stim cum se intampla in PSD lupta pentru putere: cu sange pe pereti, cu morti si raniti. In partid s-a mai raspandit apoi groaza ca "baietii" vor sa puna mana cu totul pe partid. Cel care a exprimat-o in clar a fost Victor Ponta: "trebuie să tină Partidul unit, să câstige alegerile locale si parlamentare si să ferească PSD de toti "ofiterii" acoperiti sau descoperiti care vor să îl preia!"

O groaza pefect inutila, din moment ce Liviu Dragnea este acum la mana oricui vrea sa manevreze un politician. Cu o condamnare cu suspendare si cu alte dosare care vin din spate, Dragnea ar fi in stare sa faca orice pentru a-si salva pielea. In caz contrar, cei doi ani ani cu suspendare risca sa se transforme in executare. Daca va fi condamnat in urmatorii patru ani, cei doi ani se vor adauga aritmetic la o eventuala noua condamnare.

Cu un astfel de lider si cu atatia altii avand probleme mari in justitie - dupa cum se vede chiar din poza de mai sus - PSD devine si mai periculos. Cu un presedinte condamnat penal, dovedit ca a furat voturi, adica a incercat sa falsifice un referendum (esenta democratiei), partidul isi pastreaza reputatia de organizatie nefrecventabila, toxica si periculoasa pentru stat. Nu mi-e clar apoi cum va mai putea reprezenta Dragnea partidul in afara tarii. Cine se va mai aseza cu el la masa? Pentru cine din lumea civilizata un astfel de lider mai poate fi un interlocutor?

Din acest punct de vedere, PSD trebuie sa fie primul si singurul partid din UE condus de un infractor dovedit, condamnat penal la doi ani cu suspendare. Altfel spus, atat la interior, cat si la exterior PSD nu are cum sa iasa bine din aceasta ultima sfidare de proportii. E chiar mai grav decat epoca in care Nastase si pesedistii se solidarizau cu Bivolaru si manifestau impotriva arestarii preventive. Numai ca se aintampla acum aproape 20 de ani, in 1997. In esenta, nu s-a schimbat nimic de atunci, cu observatia ca penalul a devenit marca oficiala a partidului.

Cel mai mult vor avea de suferit acei candidati care spera sa convinga si alegatori de dreapta, cum e Gabriela Firea in Bucuresti. Singurul care s-a razvratit pana la aceasta ora impotriva situatiei este Valeriu Zgonea, care a amenintat cu demisia din partid. Zgonea insusi este vazut in interior ca un om al sistemului, din acest motiv nu prea are adepti prin partid. Pana si exceptia asta spune multe, confirma regula.

Furnizorul celei mai feroce armate de penali din politica romaneasca, PSD a atins desavarsirea. Azi este condus la vedere de un infractor stampilat ca atare in justitie. Dragnea inconjurat de un roi de penali: este esenta ofertei acestei partid la locale si la parlamentarele din toamna.