​Op-ed

Niste zgarie nori pe chirpici

de Lucian Croitoru     HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2016, 11:40 Actualitate | Opinii


Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
S-a vorbit pe la sfârșitul lui august 2015 de necesitatea unui consens politic în România. Eu am argumentat că un consens politic implicit există încă de la începutul anilor 90, dar este greșit. Acel consens a dus la menținerea la niveluri scăzute a 2 componente ale libertății economice, din 10: (i) libertatea proprietății (sau, altfel spus, claritatea drepturilor de proprietate); și (ii) libertatea față de corupție. Împreună, ele sunt expresia numerică sintetică a domniei legii.

Aceste 2 libertăți sunt la niveluri foarte joase. În 2015, față de nivelul maxim de 100, indicii acestor libertăți erau de 40 și, respectiv, 43. Alte 7 libertăți aveau indici relativ înalți, similari celor din țările dezvoltate, iar libertatea financiară, are, la rândul ei, un indice relativ mic (50). Ce arată acest lucru?  Arată obiectul implicit al consensului politic, care, în esența sa a fost, cel puțin până de curând, împiedicarea instalării domniei legii.

În septembrie 2015 am arătat în articolul citat că un eventual consens politic ar trebui să privească tot componentele (i) și (ii) ale libertății economice, dar cu o schimbare la 180 de grade a sensului. Acum, politicienii ar trebui să lupte pentru creșterea celor două libertăți, ca să permită instituirea domniei legii în țară.

Suntem în aprilie 2016. Ce s-a întâmplat din septembrie și până acum? Din păcate, s-a continuat accelerat mișcarea în direcția greșită. Libertatea proprietății (claritatea drepturilor de proprietate) a scăzut de la 40 la 35. Aceasta arată că, în principiu, au apărut schimbări, mai mari sau mai mici, în sensul greșit, la una sau mai multe din următoarele componente: probabilității ca proprietatea privată să fie expropriată, independența sistemului judiciar, corupția în interiorul sistemului judiciar, abilitatea indivizilor și a afacerilor de a impune aplicarea contractelor. Acestă ultimă componentă a fost ieri agravată prin adoptarea legii dării în plată. În consecință, la anul vom vedea o nouă scădere a indicelui referitor la claritatea drepturilor de proprietate. Sumarizând, a scăzut gradul în care legile noastre protejează proprietatea privată și/sau gradul în care este asigurată aplicarea legilor care afectează proprietatea.

Este acesta un risc sistemic, cum a spus guvernatorul Isărescu? Este, și încă cum! Și a fost amplificat de legea dării și de derapajul fiscal. Degeaba stăm bine la alte 7 libertăți, cum ar fi cea monetară, al cărui indice este de 81,1 sau cea de comerț, al cărui indice este de 88, egal cu cel al Germaniei și chiar mai mare ca cel al SUA. Cu drepturi neclare de proprietate și cu corupție înaltă (libertățile (i) și (ii)), e ca și când ai construi zgârie-nori pe fundații de chirpici. Fără domnia legii nu apar instituții solide.

Parcă îi și aud pe unii gata să îmi amintească, dojenitor, de progresele pe care le-a făcut România, sugerând că sunt cârcotaș și nu vreua să văd multele lucruri bune. Ba da, le văd! Dar e bine să ne uităm și la fundație, ca să vedem ce suprastructuri poate susține. Suprastructurile și fundația trebuie privite împreună. Când ne uităm în acest fel, vedem că în ultimii 26 de ani, cu consensul politic orientat greșit, am construit suprastructuri de oțel și beton, dacă e să fim indulgenți, pe o bază de chirpici, dacă e să fim realiști.

Fără un consens politic pentru întărirea „fundației”, la cel mai mic cutremur, tot edificiul se va dărâma. Iar precursorii acestui cutremur se văd: migrația, naționalismul prost înțeles, războaiele hibride sau nu din proximitate, populismul extins din Europa și nu numai. Și chiar dacă nu ar fi acești factori externi, rămâne corupția internă, a cărei forță extraordinară de erodare a democrației s-a văzut recent în Ucraina.

În loc să întărim fundația însă, sau poate exact din cauză că fundația e putredă, ceea ce am făcut a fost să reducem și alte libertăți. Conform Heritage Foundation, pentru 2016 a scăzut libertatea de a investi, libertatea de a face afaceri și libertatea de pe piața muncii. Toate aceste scăderi se vor reflecta în scăderea creșterii economice, sursa ultimă a bunăstării, indiferent că e produsă sau redistribuită.

Șansele să apară consens politic pe tema reparării fundației sunt mici. Deși cei care vorbesc de necesitatea domniei legii sunt mulți, cei care cred cu adevărat în ceea ce spun sunt relativ puțini. Este regretabil, dar adevărat: cererea electoratului pentru repararea fundației este încă scăzută. Și nu e vorba numai de electoratul cu educație medie. Din acest motiv, concurența între politicieni pentru a stabili cine repară primul fundație nu apare. Concurența, așa cum s-a dovedit din nou în 2015 și 2016, se naște în legătură  cu cine redistribuie mai mult și mai repede. Dar sursa ultimă a redistribuirii este creșterea economică. Iar aceasta din urmă nu poate apărea în mod sutenabil cu corupție înaltă și fără drepturi clare de proprietate.

De-a lungul ultimilor 26 de ani, nicio strategie de dezvoltare a României, din câte au fost propuse sau adoptate, nu a făcut un punct central din creșterea libertății proprietății și a libertății față de corupție. În această privință, progresele au venit mai ales la presiuni externe.

În curând va fi propusă o nouă strategie de dezvoltare. Rămâne să vedem dacă ea este proiectată pentru a duce la creșterea libertății proprietății și la reducerea corupției, adică pentru a întări „fundația”, sau este centrată, ca și precedentele, pe suprastructură. În cazul fericit în care țintește la instituirea domniei legii, rămâne de văzut dacă va fi adoptată de clasa politică. Iar în cazul adoptării, rămâne de văzut dacă va naște un consens politic în direcția corectă, sau va rămâne o adoptare de ochii lumii.

Comenteaza pe blogul lui Lucian Croitoru. Croitoru este consilier al guvernatorului BNR. Opiniile sale nu reprezinta pozitia BNR si nici a otNews.ro








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















3314 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  Lucian. (Joi, 14 aprilie 2016, 11:55)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Ai punctat excelent! Felicitari!
  • +4 (8 voturi)    
   punctat pe naiba (Joi, 14 aprilie 2016, 13:03)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui MirceaGeorgescu1

   In mod sigur Legea Darii in plata nu a aparut din cauza coruptiei clasei politice din anul 2015. Cand BNR a acceptat dobanda cat vrea banca, nu a acceptat o incalcare de libertati ? Unde era atunci BNR-ul sa traga semnale de alarma pe toate posturile de stiri, cum fac acum.
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 aprilie 2016, 12:26)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Risc sistemic e BNR... (Joi, 14 aprilie 2016, 12:45)

  Fides [utilizator]

  Este trist sa constati faptul ca acesti pseudo experti bat campii superflu atunci cand scriu se pare mai mult de doua texte, in 2015 spunea vizavi de proprietate ca- ”Pentru 2015, acesti doi indici – (aparea si coruptia) desi SUNT CEI MAI MARI INREGISTRATI vreodata de cand se calculeaza indicii respectivi – au avut valori joase, de 40 si respectiv 43 (coruptie etc.).”
  Si acum vine si ne spune ca ”Libertatea proprietății (claritatea drepturilor de proprietate) a scăzut de la 40 la 35.”
  In doar o zi, printr-o singura lege a scazut 5 puncte in opinia expertului? Ori in cele 8 luni scurse de la momentul septembrie sau mai exact in cei 27 de ani, in care BNR si-a impus vointa in toate cele...
  Oricum este super, inseamna ca vom mai avea nevoie de legi pentru a proteja proprietatea - insa proprietatea in forma corecta, nu viciata de contracte cu clauze abuzive.
  Sumarizati cat vreti si creati noi indici - insa noi nu suntem numere.
 • +4 (8 voturi)    
  Heringul rosu (Joi, 14 aprilie 2016, 13:32)

  Rali [utilizator]

  Scriem despre libertatea proprietatii si coruptie si de fapt vrem sa acuzam legea darii in plata.
  SUA nu are atunci libertatea proprietatii pentru ca are un astfel de tip de lege?
  Dar libertatea clientului bancii, depre asta nu scriem, ca acum este sclavul acesteia, singura scapare fiind sa lucreze inca 20 de ani sa plateasca un apartament pe care banca cu buna stiinta la supraevaluat ca sa isi faca planul de vanzari de credite?
 • +4 (4 voturi)    
  Exista, din pacate, o explicatie (Joi, 14 aprilie 2016, 14:29)

  Spiky [utilizator]

  Aceasta este simpla: birocratia comunista a preluat fara probleme controlul asupra statului, nu conteaza ce partid a castigat alegerile. Iar birocratia comunista are un aspect important: dispretul fata de lege. Va amintiti cu cata mandrie mentiona un comunist ca era ilegalist? Adica sinonim unui arhaism, nelegiuit. Iar acesti nelegiuiti comunisti si post-comunisti au facut Constitutia. Va amintiti remarca lui Iliescu - proprietatea privata, un moft? Daca treburile merg prost in Romania, este pentru ca, daca cei de sus dispretuiesc legea, si cei din stratul de jos al societatii fac la fel. Romanii respecta legea doar daca le convine; rezultatul? O societate distrusa.
 • 0 (0 voturi)    
  ar fi ciudat daca nu ar fi clar... (Vineri, 15 aprilie 2016, 12:07)

  Gheorghescu [utilizator]

  Ar fi ciudat si lipsit de logica sa afirmi ca o lege care protejeaza niste proprietari in fata abuzurilor* bancilor ataca libertatea proprietatii, daca n-ar fi clar ca dl. Croitoru face aici doar o pledoarie pro domo, cu toate mijloacele. Pacat, inca o statuie care se prabuseste...
  *Mie mi se pare un abuz ca, dupa ce banca a evaluat prin expertii proprii valoarea unui imobil dat ca garantie, lucru pentru care a luat de cele mai multe ori si un comision de evaluare, dupa ce a incasat o perioada dobanzi fara sa scada principalul, atunci cand debitorul nu mai poate achita ratele din varii motive, sa ii ia imobilul cu care a garantat creditul, dar sa il tina in continuare dator daca nu obtine la lichidare suma necesara (si, de cele mai multe ori, nici nu o obtine).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by