Proiectul poate fi consultat aici (pdf) iar Formularul poate fi consultat aici (pdf).
Sectiunea din formular :
- C - "operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania "
- 1. obligatia contribuabilului de a declara nr de facturi emise cu livrarile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri ce se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei . ( deci si daca vinde un telefon cu 500 de lei exista aceasta obligatie) .
- Acestea se vor declara separat ( defalcat ) in facturi grupate pe : telefoane mobile ; microprocesoare ; console de jocuri, tablete PC si laptopuri . Obligatia aceasta este atat pentru cei care aplica sistemul normal de TVA cat si pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare .
- 2. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; ( atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare )
- 3. obligatia contribuabilului de a declara . valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA , cu exceptia celor pentru care s-au primit facturi simplificate ;achizitiile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei; ( deci si daca cumpara un telefon cu 500 de lei exista aceasta obligatie)
- Acestea se vor declara separat ( defalcat ) in facturi grupate pe : telefoane mobile ; microprocesoare ; console de jocuri, tablete PC si laptopuri . Obligatia aceasta este atat pentru cei care aplica sistemul normal de TVA cat si pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare .
4. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor primite si valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate de la persoane impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; (atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare )
- D - "operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA "
- 2. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; ( atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare )
IMPORTANT :
Contribuabilul va declara facturi emise catre aceste persoane cu Nume Prenume , CNP sau CUI , Tara , Localitate, < judet/Sector , Strada , Nr , Bloc , Apart precum si Alte detalii adresa ( eventual daca are balcon sau garaj ) !!
Exceptii :
Pentru perioada 01.07.2016- 31.12.2016 contribuabilul pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individualamai mica sau egala cu 10.000 lei, va completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA.
De asemenea pentru perioada 01.07.2016 - 31.12.2016 contribuabilul pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, catre persoane fizice,pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise si valoarea acestora cu TVA inclusa.
Incepand cu data de 01.01.2017, vor fi cuprinse in lista de detaliu ( adica Nume Prenume , CNP sau CUI , Tara , Localitate < judet/Sector , Strada , Nr , Bloc , Apart precum si Alte detalii adresa toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora !
- E - "operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania"
Au fost introduse suplimentar
1. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
IMPORTANT !!
Se vor declara numai operatiunile derulate pe teritoriul national care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390).
- F - "operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene"
1 Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
IMPORTANT !!
Nu vor fi declarate operatiunile de import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA).
- I- "Alte informatii "
Au fost introduse suplimentar
-1. seria si numarul facturilor emise de persoana impozabila in calitate de beneficiar, in numele furnizorilor;
2. - numar total de facturi emise in perioada de raportare de catre beneficiari, in numele persoanei impozabile, seria si numarul acestora, precum si denumire si CUI beneficiari;
3 - numar total de facturi emise in perioada de raportare de catre terti, in numele persoanei impozabile, seria si numarul acestora, precum si denumire si CUI terti;
De asemenea se vor declara in plus urmatoarele :
Valoarea totala a TVA colectata aferenta marjei de profit din perioada de raportare, indiferent de data la care au fost efectuate operatiunile de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism/ regimul special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, astfel :
6.1.persoana impozabila care aplica regimul special pentru agentiile de turism va completa incasarile agentiei , costurile agentiei si baza de impozitare a serviciului unic constituit din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabilesi TVA aferenta;
6.2. persoana impozabila care aplica regimul special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati va completa pretul de vanzare , pretul de cumparare si marja profitului ca diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare si TVA aferenta;
In concluzie :
Consider ca Formularul 394 atat de contestat de catre antreprenori , contabilli , consultanti fiscali , prin acest ordin ANAF ce modifica Ordinul initial 3769/2015 nu numai ca nu se simplifica dar devine si mai complex , mai stufos implicand si mai multe resurse din partea contribuabililor si a programelor de contabilitate ale acestora.
Din aceste considerente posibilitatea erorilor in completarea acestuia devine si mai mare , acestea ducand la eventuale sanctiuni catre contribuabil sau incadrarea sa la risc fiscal ridicat in vederea unei inspectii fiscale .
Desi propunerea de a se simplifica acest formular 394 pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro este a doua dupa formularul 088 , autoritatile nu au tinut cont deloc de dorinta mediului de afaceri rezultand un formular aproape dublu ca numar de pagini de la 9 cat e acum inainte de aceasta asa zisa ¬simplificare ¬ a ajuns la 18 pagini .
N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest rticol apartin in exclusivitate autorului.
Referitor la impozitul locuintelor unde este sediul social al unei firme, functionarii de la fisc incep sa zica ca delimitabil inseamna masurabil, si daca ai sediul in balcon sau cada trebuie facuta expertiza. Din pacate, normele nu definesc ce inseamna spatiu delimitabil. Este foarte grav, deoarece se cere o declaratie pe proprie raspundere ca spatiul este nedelimitabil, ceea ce in cazul fiscului inseamna nu are dimensiuni sau locatie, deci dupa ei oricine plateste impozit si face evaluare autorizata. Ideea este absurda, deoarece codul vorbeste de cladiri si nu de apartamente. Legiuitorul a dorit ca in cazul unui parter sau apartament dintr-o cladire sa se faca delimitarea, nicidecum in cazul unei camere dintr-un apartament.
Bineinteles ca cineva a supralicitat, incat peste cativa ani mii de catateni pot fi acuzati de declaratie mincinoasa.
In acceptiunea mea, un spatiu in care se desfasoara activitate economica este DELIMITABIL de suprafata rezidentiala, cand in acel spatiu de apartament se desfasoara NUMAI activitati economice. Daca de exemplu, dupa masa cineva se uita la televizor si noaptea doarme, nu este delimitabil de zona rezidentiala. Deasemenea, daca utilizatorul trece printr-un hol cu destinatie rezidentiala ca sa ajunga la camera atunci suprafata rezidentiala nu poate fi delimitata de cea economica.
Daca firma are asociat unic proprietarul si rezidentul, firma neavand angajati, in ce calitate foloseste spatiul cand bea cafeaua? De rezident sau de angajat inexistent al firmei?
La fel ca si masura ca sa nu se poata vinde o locuinta decat daca un "expert evaluator" evalueaza energetic. Elenei Udrea i se datoreaza aceasta alta masura imbecila fara nici o utilitate. Toate aceste masuri sunt luate pentru a crea "expertilor evaluatori" o vasta piata prin care jefuiesc cetatenii sub pretextul ca le vrea binele.Spaga se da apoi la initiatorii masurilor prin asociatiile de profil care au si generat respectivele masuri.
Cand spui "bugetar" prima imagine care iti vine in fata ochilor este cea a unui ghiseu ANAF, structura guvernamentala cea mai incompetenta. La fel ca Ministerul de Finante.
Demisia Ministrului Finantelor se impune! Daca nu e in stare sa conduca si subordonatii ei scot astfel de aberatii, trebuie sa plece!
Pana la 15 ale fiecarei luni depun in copie "Conform cu originalul" la Registratura ANAF toate facturile si bonurile emise si primite si solicit fiscului sa interpreteze el fiecare pozitie din bon si sa faca el incadrarile si sa completeze el declaratia 394.
Nu fac nimic ilegal, nu am nimic de ascuns fata de ANAF, dar nici nu imi pot permite sa consum o luna intreaga completand o declaratie. Asta determina cert inchiderea afacerii.
Daca fiscul vrea sa-i ajute pe contribuabilii corecti, sa creeze un sistem de facturare online (pe serverul ANAF) si acolo sa completez orice factura emisa. Sa pot alege sa emit facturi doar de acolo, sa imi pot lista facturile primite acolo si la final sa nu mai fac nicio declaratie, sa-si ia singur sistemul informatiile direct de acolo. Asta ar insemna conformare voluntara.
si formularul aici :
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/anexa1_modificare394_30032016.pdf