Formularul 394 prin care se declara toate vanzarile si cumpararile unui agent economic platitor de TVA in varianta actuala introdus de ANAF prin Ordinul 3769/2015 a fost unul din cel mai contestat de catre antreprenori , contabili , consultanti fiscali iar propunerea de modificare si simplificare a acestuia pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro a fost a doua cea mai votata si sustinuta de mediul de afaceri dupa celebrul formular 088 de care am mai discutat si urmeaza si acesta la "simplificare". Concluzii modificari la D 394 : Un formular mult mai stufos si mai greu de gestionat pe umerii contribuabilului! Mai jos prezentam modificarile aduse si obligatiile suplimentare de declarat in acest formular .

Cornel Grama, consultant fiscalFoto: Hotnews

Proiectul poate fi consultat aici (pdf) iar Formularul poate fi consultat aici (pdf).

Sectiunea din formular :

  • C -  "operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania "

Au fost introduse suplimentar :

- 1. obligatia contribuabilului de a declara nr de facturi emise cu livrarile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri ce se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei . ( deci si daca vinde un telefon cu 500 de lei exista aceasta obligatie) .

- Acestea se vor declara separat ( defalcat ) in facturi grupate pe : telefoane mobile ; microprocesoare ; console de jocuri, tablete PC si laptopuri . Obligatia aceasta este atat pentru cei care aplica sistemul normal de TVA cat si pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare .

- 2. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; ( atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare )

- 3. obligatia contribuabilului de a declara . valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA , cu exceptia celor pentru care s-au primit facturi simplificate ;achizitiile de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri se vor evidentia distinct in functie de valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura, respectiv daca aceasta este mai mica de 22.500 lei; ( deci si daca cumpara un telefon cu 500 de lei exista aceasta obligatie)

- Acestea se vor declara separat ( defalcat ) in facturi grupate pe : telefoane mobile ; microprocesoare ; console de jocuri, tablete PC si laptopuri . Obligatia aceasta este atat pentru cei care aplica sistemul normal de TVA cat si pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare .

4. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor primite si valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate de la persoane impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; (atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare )

  • D -    "operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA "

- Au fost introduse suplimentar :

- 2. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; ( atat pentru cei cu regim normal de TVA cat si pentru cei cu TVA la incasare )

IMPORTANT :

Contribuabilul va declara facturi emise catre aceste persoane cu Nume Prenume , CNP sau CUI , Tara , Localitate, < judet/Sector , Strada , Nr , Bloc , Apart precum si Alte detalii adresa ( eventual daca are balcon sau garaj ) !!

Exceptii :

Pentru perioada 01.07.2016- 31.12.2016 contribuabilul pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individualamai mica sau egala cu 10.000 lei, va completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA.

De asemenea pentru perioada 01.07.2016 - 31.12.2016 contribuabilul pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, catre persoane fizice,pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise si valoarea acestora cu TVA inclusa.

Incepand cu data de 01.01.2017, vor fi cuprinse in lista de detaliu ( adica Nume Prenume , CNP sau CUI , Tara , Localitate < judet/Sector , Strada , Nr , Bloc , Apart precum si Alte detalii adresa toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora !

  • E -    "operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania"

Au fost introduse suplimentar

1. Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;

IMPORTANT !!

Se vor declara numai operatiunile derulate pe teritoriul national care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390).

  • F -   "operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene"

Au fost introduse suplimentar

1 Obligatia contribuabilului de a declara numarul facturilor emise si valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate de catre persoana impozabila pentru operatiunile derulate in regim special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;

IMPORTANT !!

Nu vor fi declarate operatiunile de import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA).

  • I-    "Alte informatii "

Au fost introduse suplimentar

-1. seria si numarul facturilor emise de persoana impozabila in calitate de beneficiar, in numele furnizorilor;

2. - numar total de facturi emise in perioada de raportare de catre beneficiari, in numele persoanei impozabile, seria si numarul acestora, precum si denumire si CUI beneficiari;

3 - numar total de facturi emise in perioada de raportare de catre terti, in numele persoanei impozabile, seria si numarul acestora, precum si denumire si CUI terti;

De asemenea se vor declara in plus urmatoarele :

Valoarea totala a TVA colectata aferenta marjei de profit din perioada de raportare, indiferent de data la care au fost efectuate operatiunile de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism/ regimul special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, astfel :

6.1.persoana impozabila care aplica regimul special pentru agentiile de turism va completa incasarile agentiei , costurile agentiei si baza de impozitare a serviciului unic constituit din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabilesi TVA aferenta;

6.2. persoana impozabila care aplica regimul special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati va completa pretul de vanzare , pretul de cumparare si marja profitului ca diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare si TVA aferenta;

In concluzie :

Consider ca Formularul 394 atat de contestat de catre antreprenori , contabilli , consultanti fiscali , prin acest ordin ANAF ce modifica Ordinul initial 3769/2015 nu numai ca nu se simplifica dar devine si mai complex , mai stufos implicand si mai multe resurse din partea contribuabililor si a programelor de contabilitate ale acestora.

Din aceste considerente posibilitatea erorilor in completarea acestuia devine si mai mare , acestea ducand la eventuale sanctiuni catre contribuabil sau incadrarea sa la risc fiscal ridicat in vederea unei inspectii fiscale .

Desi propunerea de a se simplifica acest formular 394 pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro este a doua dupa formularul 088 , autoritatile nu au tinut cont deloc de dorinta mediului de afaceri rezultand un formular aproape dublu ca numar de pagini de la 9 cat e acum inainte de aceasta asa zisa ¬simplificare ¬ a ajuns la 18 pagini .

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest rticol apartin in exclusivitate autorului.