Iată cum se formează o isterie în România anului 2016. “Alerta medicală de proporții”, titrează mare televiziunea de știri România TV. Înainte de apariția acestei alerte, Olivia Steer scrisese apocaliptic pe Facebook “Copiii noștri – cobaii lor”, trimițându-și apoi publicul spre dezvăluiri incendiare despre vaccinuri publicate pe pagina Nașul TV de un domn care, printre altele, conduce Asociația Geto Dacii și oblăduiește site-uri de tipul adevarul-despre-getodaci.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

În centrul acestei “alerte medicale de proporții” stă (cum altfel?) conspirația: “un vaccin neaprobat în Uniunea Europeană, ci doar în Kazahstan, este testat pe bebelușii din România”, de unde concluzia că nu Escherichia coli a provocat sindromul hemolitic-uremic bebelușilor, ci acest vaccin.

Aberația este ușor de demontat. Vaccinul respectiv este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului încă din 2012, fapt simplu de verificat dacă știi unde să cauți (vezi documentele de aicișiaici). Documentul emis de autoritățile din România și fluturat apoi de geto-dacii Oliviei Steer (dar ajuns să fie difuzat de o televiziune mainstream) precizează limpede că vaccinul respectiv este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și că beneficiază de marcajul cu triunghi.

Marcajul respectiv este folosit pentru toate vaccinurile aprobate în Uniunea Europeană începând cu ianuarie 2011 și semnalează că autoritățile sanitare europene tratează cu prioritate orice informații legate de medicamentele astfel marcate. De același marcaj beneficiază și toate celelalte medicamente noi lansate în toate țările europene.

Se subliniază cât se poate de clar că acest marcaj nu înseamnă că medicamentul nu este sigur. Din contră, pentru a sufla și în iaurt, oamenii de știință monitorizează orice medicament chiar și după ce acesta a fost aprobat, testat, re-testat și semnalează prin diferite marcaje (triunghiul respectiv este unul dintre ele) medicilor și pacienților că sunt interesați să primească în continuare date și informații despre rezultatele și efectele acestor tratamente. Este o măsură logică, de bun-simț și care demonstrează onestitate științifică. La momentul implementării ei a fost de altfel salutată de pacienții și medicii din toată Europa.

Dar păzea! Triunghiul respectiv e negru și orientat cu vârful în jos (asta am citit pe unul dintre site-urile recomandate de Olivia Steer). Conspirația e gata, e aici, mai ales când aflăm, de la aceeași vrăjitoare-media, că “e.coli este o bacterie care se dezvoltă normal în tubul digestiv și nu produce daune dar poate deveni agresivă atunci când sistemul imunitar slăbește brusc sau e atacat chimic, ca după vaccinare”. Ignoranța geto-dacei noastre preferate este emoționantă.

Cum stau lucrurile în realitate: când spunem E. coli nu vorbim despre o singură bacterie, ci despre o specie întreagă din care fac parte peste 150 de varietăți diferite. Unele dintre ele sunt inofensive, altele în schimb sunt periculoase, în special la bebeluși care nu au încă flora intestinală complet dezvoltată. E ca și când am vorbi despre oameni: când spunem oameni, ne referim la întreaga specie umană, printre care există atât indivizi buni, cât și criminali. Varianta criminală de E. coli ajunsă în intestinul unui bebeluș l-ar afecta serios indiferent dacă acesta e vaccinat sau nu, născut la Galați sau la Berlin.

Oricumniciunul dintre bebelușii internați cu sindrom hemolitic-uremic nu a fost vaccinat cu așa-numitul vaccinde Kazahstan, care de altfel e o țară civilizată (poate au geto-dacii ceva cu kazahii?).

Dar toate aceste informații simplu de înțeles și esențiale nu au ajuns în fața ochilor miilor de oameni care au distribuit pe rețelele sociale conspirațiile de mai sus sau a sutelor de mii care le-au văzut pe site-urile unor televiziuni. Dacă vrei să înțelegi cum se produc infecțiile gastro-intestinale la copii sau cât de complexă este o anchetă epidemiologică într-o astfel de situație, trebuie să cauți cu atenție experți sau medici dispuși să-și sacrifice timpul cu explicații. De ce?

Pentru că Ministerul Sănătății, și cu atât mai mult direcțiile de sănătate județene, comunică dezastruos chiar în domeniul unde ar trebui să fie cele mai eficiente și actualizate surse de informație. Gafele sunt atât de multe și mentalitatea într-atât de prăfuită (vezi declarațiile ministrului Sănătății de la începutul crizei sau cele recente ale ministrului Agriculturii), încât și să vrei să-i crezi pe oficiali și ți-e greu. La asta se adaugă neîncrederea noastră justificată în general în autoritățile statului român.

Sănătatea publică este o problemă de securitate națională, nu un moft, iar comunicarea în sănătate este deja o disciplină de sine stătătoare: facultăți precum Harvard sau Oxford au departamente speciale dedicate ei. Guvernul britanic angajează grupuri speciale de experți care să se ocupe de asta. Să explici lucruri complexe pe înțelesul tuturor nu e simplu deloc. Să previi crize de sănătate publică e o știință în sine. Și să reacționezi corect și prompt la isterii în masă este o artă.

Cu doar trei oameni angajați în departamentul de comunicare al Ministerului Sănătății, cu miniștri total inabili în relația cu media, cu mulțimea de directorași de prin DSP-uri rămași cu competența la nivelul anii ’80, rezultatul poate fi unul singur: geto-dacii sunt pe cale să devină una dintre principalele surse publice de informație medicală în România.

Vlad Mixich poate fi urmaritpe Facebook aicisipe twitter aici.