Impozitarea tichetelor cadou acordate doamnelor cu ocazia zilei de 8 Martie 2016

de Adrian Benta, Dragos Patroi     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2016, 7:42 Actualitate | Opinii

Consultantii fiscal Adrian Benta si Dragos Patroi
Foto: Hotnews
A sosit primavara, ocazie cu care se remarca ziua de 8 martie, ziua femeii. In ciuda dificultatilor economice ale perioadei si a modificarilor fulminante din legislatia fiscala din ultima perioada, angajatorii se pot gandi la acordarea unor cadouri salariatelor. In acest context, am revizuit tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie 2016 din perspectiva noilor reglementari fiscale aplicabile dupa intrarea in vigoare a noului Cod fiscal.

Ca regula generala, tichetele cadou acordate salariatilor sunt considerate avantaje in natura si sunt supuse impozitului pe venit cu procentul de 16%, conform art. 76 alin. (3) lit. h) din noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015.

 • Exista scutiri de impozit pentru tichele cadou?
De la aceasta regula generala, legiuitorul a instituit exceptii,  conform art. 76 alin. (4) lit. a) a doua teza din noul Cod fiscal nu sunt considerate venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit:
"(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (¬)
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
".

In acest sens, atata timp cat tichetele cadou acordate salariatelor nu depasesc valoarea de 150 lei si sunt acordate cu ocazia zilei de 8 martie, aceste venituri nu sunt supuse impozitului pe venitul din salarii.

Din perspectiva asigurarilor sociale obligatorii, pentru aceste tichete cadou acordate cu ocazia zilei de 8 martie nu se datoreaza asigurari sociale obligatorii, conform prevederilor de la art. 142 lit. a) a doua teza din noul Cod fiscal.

Pentru angajator, consideram ca aceste cheltuieli sunt deductibile partial la calculul impozitului pe profit pe seama cheltuielilor sociale in procent de 5% din fondul de salarii, conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal ce stabileste:
"(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;".

 • Ce difera fata de anul 2015?
Fata de reglementarile in vigoare in anii precedenti legiuitorul este darnic si scuteste la impozitare tichetele cadou acordate salariatelor. Pana anul trecut, pentru aceeasi situatie se datora impozit pe venit in procent de 16%. Adica legiuitorul renunta la 24 lei, cat este impozitul pentru tichetele cadou in valoare de de 150 lei.

 • In unele parti ale tarii si barbatii primesc martisoare!
Se aplica scutirea de mai sus si tichetelor cadou acordate salariatilor cu ocazia zilei de 8 martie? Legiuitorul nu mai este asa generos si va impozita cu 16% tichetele cadou acordate salariatilor.

Indiferent de impozitare autorii acestui articol ureaza domnisoarelor si doamnelor o primavara frumoasa iar domnilor le adresam un gand bun.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

13683 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Statul asta (Miercuri, 2 martie 2016, 9:12)

  Stef_and [utilizator]

  Mai mari hoti decat in Finante nu sunt nicaieri!
  Din pacate astora nu le ajunge niciodata!
  Acum politistul Toba mai face angajari de noi chiulangii in Politia romana!
  Salariile unora ajung la ceruri, uneori si-au facut regimuri speciale ca sa nu plateasca impozite!
  Pacat de tara asta si de oamenii care muncesc ca sa sustina o turma de pensionari si de lucratori ai statului- adica al pierderii de vreme!
  Reforma in profunzime este nevoie!!
 • +1 (1 vot)    
  tichete cadou pe 19 noiembrie (Miercuri, 2 martie 2016, 15:47)

  lambda [utilizator]

  Sa inteleg ca tichetele cadou acordate salariatilor pe 19 noiembrie sunt impozabile? De unde discriminarea asta, 'legala'?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă