Avocatii puscariasului Voiculescu au anuntat ca vor inainta o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza textului Multumim, Antena 3! Pe scurt, in acest mic pamflet cu rugaciune, cum l-am botezat, condamnam manipularea fara scrupule a unui public demn de mila si compasiune, batjocorit de mascarile si minciunile lui Gadea&co. Antena 3 a scos multimi de pensionari in strada sperand sa apare averea unui condamnat penal, gest de un cinism fara margini, asezonat cu numere grotesti de circ. Asta voi spune si la CNCD, in caz ca ma vor chema, fara sa retrag un cuvant de acolo. Am spus expresis verbis ca nu rade nimeni de publicul lor, dimpotriva, e trist cum se comporta o televiziune cu el.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Oricat veti cauta in acel pamflet nu veti gasi nici un cuvant jignitor, nici un epitet sau adjectiv insultator, cel mult ironii menite sa sublinieze ridicolul sublim al scenelor transmise vineri seara de un grup de evacuati isterizati. Iar arma ironiei gazetaresti se incadreaza, in opinia mea, in limitele liberatii de exprimare. Pentru o mai buna intelegere a situatiei, propun o comparatie a exprimarilor mele cu formulele utilizate chiar de jurnalistii Antena 3 in aceste zile la adresa publicului de pe net, privit ca o categorie distincta, o specie umana decazuta, cu trasaturi inferioare celui de televiziune.

De pilda, articolul de site-ul Antenei 3, care anunta sesizarea la CNCD, citeaza la final urmatoarea afirmatie facuta de Mircea Badea: "Toti acesti prostovani, agarici de pe Facebook care mestecă niste minciuni, nu au nici cea mai vagă părere despre nimic". Aceasta exprimare coincide cu pozitia jignitoare si defaimatoare exprimata de Mircea Badea pe pagina sa de Facebook.

In data de 20 februarie, la cateva ore dupa mitingul din Piata Constitutiei, Badea a publicat postarea cu urmatorul titlu: "Intalnirea noastra fata de contraintalnirea putzoilor si drogatzilor de pe trepanet".

Pozitia ofensatoare adoptata de Mircea Badea fata de publicul de pe net este clar asumata cu o zi inaintea mitingului, cand a lansat un val de epitete jignitoare la adresa "cretinilor", "drogatilor", "imbecililor" si "jivinelor viermanoase de care e plin internetul zilelor noastre".

In emisiunea "In gura presei" de joi, 18 februarie, Mircea Badea a lansat primul val de jigniri impotriva publicului de pe net afirmand, dupa chemarile la miting adresate publicului Antenei 3, urmatoarele: " (...) din uriasa experienta pe care o am, mi-am dat seama ca unor cretini, unor descreierati, unor drogati, cum sunt multe dintre jivinele astea de pe net, nu ai ce sa le explici. Poti sa le arati orice. Poti sa le arati un tramvai. Sa zici: iata un tramvai. Nuuu, noua ne-a spus, pfff, dracu' si lacu' da Facebook, ca nu-i un tramvai, ci este o muscata. Pai, da, dar e un tramvai, ca uite se vede ca e tramvai. Nu, nu, e... o glastra cu muscate. Ok, cu astia nu ai ce sa vorbesti, nu ai ce sa le explici, n-ai ce dialog sa ai pentru ca este inutil. Orice dialog cu un dement, bolnav mintal, te face cumva si pe tine la nivelul lui. Or, noi nu avem nivel de imbecili, de drogati, de creiere spalate, de roboti care mesteca aceleasi ineptii si minciuni. Deci, aceste lucruri pe care vi le spun acum, vi le spun dumneavoastra. Nu-mi fac iluzia ca aceste jivine viermanoase de care e plin internetul zilelor noastre vor pricepe ceva din ce le spun. Ca atare, pe mine ma doare in cot de cum vomita jivinele de pe internet. Pe mine ma intereseaza sa comunic in exclusivitate cu telespectatorii acestei emisiuni si cred ca este util sa le reamintesc niste lucruri foarte importante si foarte relevante". (de la min 5'46'' pana la 7'47'')

Daca toate acestea insulte si calomnii grosolane lansate impotriva publicului de pe net si Facebook (prezentati in opozitie cu publicul de televiziune) nu sunt discriminari, dar odioasele expresii "entuziastul public de varsta a treia", " (...) publicul vostru, demn de mila si compasiune" (de unde a disparut "nu rade nimeni de....") sau "fetele amaratilor din Piata Constitutiei" reprezinta o crima la adresa liberatii de exprimare, atunci cred ca am luat-o razna cu totii si nu mai e nimic de facut.

Daca CNCD considera ca e cazul sa se autosesizeze in cazul insultelor expuse mai sus, sa o faca. Acest text nu reprezinta o sesizare, deoarece situatia ar deveni ridicola. Sesizarea Antenei 3 este complet abuziva si neintemeiata. Tocmai ei sunt, dupa cum rezulta din exemplele de mai sus, cei care trebuiau pusi de la punct de CNA, de CNCD si de alte institutii. N-o sa ma apar de sesizarea absurda facuta de un grup de ziaristi condamnati constant pentru incalcarea limitelor de exprimare jurnalistica aratand ca ei sunt, de fapt, cei care calca toate regulile in picioare. Argumentul corect este altul: n-am discriminat pe nimeni, dar constat ca, in cazul calomniatorilor si profesionistilor discrimanarii, nu misca un deget pana cand cineva nu-i sesizeaza in justitie.

Aici nu pot decat sa fiu de acord cu un jurnalist din trustul Intact, Catalin Tolontan, care s-a delimitat si el de actiunea prin care Antena 3 a scos oameni in strada sperand sa blocheze aplicarea pana la capat a unei hotarari judecatoresti definitive. Citat de EVZ, Tolontan a declarat intr-o editie speciala a emisuinii Avocatul Diavolului la Europa FM:

"Nu mi se pare util ceea ce fac cei de la Antena pentru că, şi uman şi sistemic, justiţia va reacţiona la ce fac ei. Mai au alte procese pe rol care îi vizează pe unii dintre oamenii de acolo, inclusiv şefi sau acţionari, cred că justiţia reactionează la ceea ce pare a fi încercarea de a muta justitia în stradă, în pieţe. Pentru că ei încearcă să redistribuie rolurile şi nu neapărat că judecătorii vor fi răzbunători, pentru că sper să nu se întâmple, dar cred că Justiţia că şi în cazul primului proces al lui Dan Voiculescu, cred că sentimentul că ei vor să fie mai mult decât pot fi într-o societate democratică îi va costa foarte mult."

Consider, la randul meu, ca prin atitudinea fals-justitiara a Antenei 3, avocatii lui Dan Voiculescu nu fac de cat sa-si minta din nou publicul, pretinzand ca-l apara in fata unor acuzatii de "de tip nazist", "de o intoleranta bolnava", lansate de "indivizi insalubri uman si profesional". Antena 3 a falsificat iarasi in mod grosolan realitatea, inventand un act de discriminare inexistent, pentru a se victimiza. Avocatii lui Voiculescu ilustreaza perfect cu acest demers zicala cu hotul care striga sa fie prinsi hotii.