Zile decisive pentru Europa. Brexit, cea mai mare criza a UE. Cum si-a schimbat radical Romania pozitia si de ce face concesii intr-un joc politic

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2016, 13:55 Actualitate | Opinii


Cristian Pantazi
Foto: Hotnews
Britanicii vor vota intr-un referendum daca vor sa ramina in UE sau sa iasa. Brexit, asa cum e cunoscut scandalul apartenentei UK la UE, este exemplul perfect de criza interna transformata intr-o uriasa criza externa. Premierul David Cameron si-a asigurat victoria in partid si in alegerile parlamentare din 2015 prin promisiunea ca va renegocia termenii apartenentei la UE. Acum, UE discuta cererile lui Cameron, care au potentialul sa arunce in aer o uniune fragilizata de nenumarate crize interne. Cel mai probabil, Romania si suratele est-europene vor fi tarile cele mai afectate in urma compromisului intermediat de Bruxelles, dar si Franta ori Germania sint nervoase din cauza comportamentului Londrei. Romania, prin presedintele Iohannis, si-a schimbat pozitia, constienta ca nu poate purta singura povara Brexit-ului.


Informatia pe scurt:
 • Marea Britanie cere ca UE sa ii permita stoparea temporara a ajutoarelor sociale pentru cetatenii din alte state, precum si alte conditii similare. In caz contrar, ameninta cu iesirea din UE
 • Romania si-a flexibilizat pozitia initiala, la fel ca alte state est-europene, si e gata sa accepte o regula de tip "frana de urgenta"
 • La Bruxelles se va da pe 18-19 februarie batalia decisiva intre Cameron si omologii sai
 • Dupa infruntarea cu europenii, pe Cameron il asteapta lupta interna, unde fortele anti-europene si euro-sceptice s-au aliat ca sa promoveze iesirea Marii Britanii din UE


Cum s-a ajuns la amenintarea ca Marea Britanie sa paraseasca UE, o uniune in care are oricum un statut special? Au fost trei realitati conjugate.

Prima: Prezenta tot mai mare a est-europenilor in Marea Britanie (polonezi, romani, baltici etc.), care, pe linga beneficiile clare pentru economia britanica, au produs si neplaceri prin concurenta pe piata fortei de munca si episoade de criminalitate (mica sau mare) exploatate la maximum de puternicelor tabloide care sint in majoritate covirsitoare euro-sceptice.

A doua: Presiunea financiara reala asupra bugetelor de asigurari din Marea Britanie, care are unele dintre cele mai generoase ajutoare sociale din intreaga UE

A treia: dorinta lui David Cameron de a-si consolida pozitia in interiorul Partidului Conservator si de a avea un atu major in alegerile parlamentare din 2015.

Asa se face ca, in 2013, David Cameron a anuntat ca va renegocia termenii apartenentei Marii Britanii la UE daca va cistiga alegerile din 2015. Le-a cistigat si s-a vazut nevoit sa livreze promisiunea facuta alegatorilor. Asa ca a pus pe masa, in 10 noiembrie 2015, un set de propuneri adresate UE si statelor membre, impartite in patru mari categorii.

Ce vrea Marea Britanie:

Intr-o scrisoare trimisa presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, premierul Cameron a prezentat in 10 noiembrie 2015 patru propuneri pentru reforma UE, propuneri care sunt conditii pentru ramanerea Marii Britanii in spatiul comunitar.

1. Guvernanta economica
Cea mai importanta conditie din acest capitol se refera la moneda euro. Pe scurt, Marea Britanie vrea un mecanism care sa garanteze respectarea faptului ca in UE nu este doar o moneda. Mai mult, Cameron cere ca deciziile luate pentru zona euro sa nu fie obligatorii si pentru statele non-membre, ci doar optionale, si ca orice masura care afecteaza toate statele sa fie discutata si decisa de catre toate statele.

2. Competitivitate
Cameron a cerut scaderea poverilor birocratice in interiorul UE.

3. Suveranitate
Trei cereri principale puse de Cameron: intarirea rolului parlamentelor nationale, eliminarea obligatiei pentru Marea Britanie de a coopera pentru adincirea integrarii, si implementarea deplina a principiului subsidiaritatii in UE (adica tot mai putina suveranitate pentru Bruxelles si mai multa pentru statele membre)

4. Libera circulatie a fortei de munca
Aici este marele pericol pentru Romania si celelalte state est-europene cu multi cetateni plecati in Marea Britanie. Cameron a spus ca UK are o migratie neta anuala de 300.000 de persoane, nesustenabila pentru serviciile sociale, si a cerut dreptul de a ingradi accesului la beneficiile sistemului social pentru cetatenii europeni care vin in Marea Britanie.

Concret, David Cameron a propus ca un european sa aiba acces la ajutoare sociale doar dupa patru ani de contributie. De asemenea, a cerut ca Marea Britanie sa aiba dreptul de a nu mai acorda alocatii pentru copiii celor care muncesc in Marea Britanie, daca minorii traiesc in alta tara europeana.

Ce raspunde UE

Scrisoarea trimisa de David Cameron a fost semnalul public pentru negocieri cu UE si cu celelalte state membre. Ele incepusera deja in culise, astfel incit Cameron sa isi dea seama care sint liniile rosii peste care UE nu va trece.

Cameron a inceput un tur in capitalele europene pentru a-i convinge pe omologii sai sa accepte conditiile impuse. A fost si la Bucuresti in 9 decembrie 2015, unde a discutat cu presedintele Iohannis si premierul Ciolos. Iohannis i-a transmis atunci ca Romania nu va accepta nici o stopare a libertatii de miscare a cetatenilor sai in UE, un principiu fundamental al UE. Cei doi au convenit sa continue discutiile pe tema stoparii temporare a accesului la ajutoare sociale. De notat ca tonul discutiilor a fost unul cordial, potrivit unor surse apropiate discutiilor, iar Romania nu a reactionat dramatic la propunerile lui David Cameron. Miza raminerii Marii Britanii in UE e uriasa, iar liderii est-europeni, chiar si cei mai vocali, au coborit tonul in dezbaterea publica.

Dar UE trebuia sa dea un raspuns cererilor lui Cameron. A facut-o prin intermediul lui Donald Tusk, polonezul care conduce Consiliul European (reuniunea sefilor de stat si de guvern din statele membre UE). Tusk a facut public, pe 2 februarie 2016, un set de propuneri pe care anterior le negociase cu statele membre.

Cea mai importanta contra-propunere facuta de Tusk se refera la chestiunea imigrantilor. Tusk a propus ca Marea Britanie sa aiba dreptul sa aplice o regula de tip "frana de urgenta" prin care se anuleaza ajutoarele sociale timp de patru ani pentru muncitorii migrantii din alte tari europene, daca va fi aprobata de restul statelor membre. Propunerea de a restrictiona ajutoarele poate fi solicitata de orice stat membru al blocului comunitar, dar trebuie sa fie aprobata la nivelul Consiliului UE fie unanim, fie prin majoritate calificata.

Mai mult, Tusk a propus ca un stat membru sa poata plati alocatii pentru copiii ne-rezidenti ai muncitorilor din UE adecvate la standardele de viata din statele de origine. Adica Marea Britanie sa plateasca alocatii "romanesti" pentru copiii din Romania ai muncitorilor romani din Londra, si nu alocatii de valoare egala cu cea pentru copiii care locuiesc in Marea Britanie.

In ce priveste celelalte trei mari cereri ale lui David Cameron, Tusk a promis Londrei "respectarea drepturilor si competentelor" tarilor care nu sunt membre ale zonei euro. El a prezentat un "mecanism" prin care cele noua tari care nu au adoptat moneda unica isi pot exprima nemultumirile si pot privi "asigurarile necesare" in ce priveste deciziile celorlalte 19 state care folosesc euro. Dar acest mecanism "nu va constitui un drept de veto si nu va putea intarzia deciziile urgente" in cazul unor crize financiare, a precizat presedintele Consliului, care a mentionat ca detaliile privind activarea acestui mecanism au inca nevoie de discurii suplimentare.

Ce vrea Romania

Romania, la fel ca alte tari est-europene, se simte direct vizata de cererile lui Cameron. Peste 175.000 de romani traiau in 2015 in Marea Britanie, in crestere mare fata de anul precedent.

Romania e prinsa acum intre ciocan si nicovala. Daca respinge total propunerile lui Cameron si oferta lui Tusk, in numele protejarii cetatenilor romani din UK, Romania (alaturi de un alt stat est-european, eventual) poate provoca esecul intern al lui Cameron si un vot covirsitor pentru Brexit la referendumul din iunie 2016. Daca le accepta, Iohannis ar putea fi acuzat ca nu se bate pentru drepturile cetatenilor romani.

Asa ca Romania a decis sa negocieze, la fel ca si celelalte tari est-europene. Daca la vizita lui Cameron la Bucuresti din decembrie 2015 Iohannis s-a aratat mai degraba inflexibil in ce priveste drepturile romanilor, el si-a schimbat pozitia ieri, 15 februarie. Dupa o discutie la Cotroceni cu Donald Tusk, Iohannis a declarat ca "am subliniat ca pentru Romania este important, in primul rand, ca mecanismul de salvgardare sa fie nediscriminatoriu, sa aiba un caracter exceptional si cat mai limitat in timp. Aplicarea acestuia trebuie sa se faca pe baza unor justificari pertinente. Totodata, am sustinut ca trebuie evitata aplicarea arbitrara a acestor masuri si asupra altor categorii de beneficii si sa se ia in calcul numai prestatiile necontributive".

In ceea ce priveste adaptarea alocatiilor la standardul de viata din tara de resedinta, Iohannis a spus ca "vom urmari sa eliminam orice risc de discriminare pentru cetatenii romani. De asemenea, vom urmari ca posibila indexare sa nu se poata extinde catre alte prestatii sociale". De altfel, in aceasta situatie sint doar 400 de copii romani cu parintii in Marea Britanie. Dar interesul Romaniei este ca mecanismul de indexare sa nu se aplice si altor prestatii, precum pensiile

In fine, Iohannis a mai anuntat ca "este important ca aplicarea celor doua mecanisme sa nu se faca retroactiv, astfel incat sa nu fie afectati cetatenii care lucreaza deja pe piata muncii din respectivul stat membru gazda. Astfel, aceste mecanisme ar urma sa se aplice numai celor nou intrati pe piata muncii, dupa intrarea in vigoare a acestor masuri".

In ce priveste celelalte trei teme mari ridicate de Marea Britanie (Guvernanta economica, Competitivitate si Suveranitate), Iohannis a spus ca "de o maniera generala, obiectivele de reforma a UE continute in pachetul propus de Presedintele Tusk sunt convergente cu viziunea si interesele Romaniei".

Cu alte cuvinte, Romania e dispusa sa-si flexibilizeze pozitia si sa accepte "frana de urgenta" pentru romanii din UK doar daca nu se aplica retroactiv (adica sa nu se aplice romanilor care sint deja in Marea Britanie la ora adoptarii legislatiei, ci doar romanilor care vor merge acolo dupa adoptarea legislatiei). De asemenea, Romania cere ca acest mecanism sa nu devina unul permanent, ci sa fie limitat in timp. In ce priveste adaptarea alocatiilor pentru copii la valorile romanesti, Iohannis a cerut ca aceasta solutie sa nu fie extinsa si la alte ajutoare sociale.

E o mare schimbare de pozitie. De ce, care sint motivele?

In primul rind, Romania e constienta ca miza negocierii e uriasa
. Daca ii va refuza lui Cameron orice propunere si va avea o pozitie inflexibila, atunci Cameron se va intoarce acasa cu mina goala si nu va putea sustine raminerea UK in UE. Brexit-ul nu va putea fi evitat. Or, pentru Romania (ca si pentru alte state membre) iesirea Marii Britanii din UE ar fi o adevarata catastrofa politica, cu efecte aproape imposibil de cuantificat.

In al doilea rind, celelalte state est-europene si-au aratat si ele disponibilitatea de a negocia.
Or, sa ramina singurul adversar al Marii Britanii ar fi pentru Romania o nesabuinta politica. Efectele pe termen lung ar fi nefaste, mai ales ca Marea Britanie este unul dintre putinii aliati ai Romaniei in UE si NATO in ce priveste politica fata de Rusia, de exemplu.

In al treilea rind, Romania isi poate folosi intelept pozitia pentru a obtine avantaje in alte dosare fierbinti.
In schimbul flexibilizarii pozitiei in scandalul Brexit, Bucurestiul poate negocia si cu Marea Britanie, dar si cu UE un sprijin mai puternic in fata politicii agresive a Rusiei, ori o deschidere pe dosare sensibile precum Nord Stream 2 sau chiar Schengen. Depinde de presedintie si diplomatia romaneasca sa simta limitele de negociere si sa fie creative.

In cadrul negocierilor, Romaniei ii ramine sa se asigure ca aceasta clauza de salvgardarea nu poate fi utilizata abuziv si de alte state. Si, in acelasi timp, sa il ajute, paradoxal!, pe Cameron sa "vinda" acasa solutia negociata ca pe o victorie majora, astfel incit sa ii linisteasca pe euro-sceptici si sa pastreze Marea Britanie in UE.

Ce urmeaza

Cameron e in acest zile la Bruxelles pentru a se asigura de sprijinul Parlamentului European si al marilor partide europene ca legislatia negociata cu Tusk si ceilalti sefi de stat nu va fi modificata de legislativul de la Bruxelles.

Urmeaza pe 18-19 februarie un Consiliu European decisiv. Cameron va infrunta toti ceilalti 27 de sefi de stat si de guvern cu propunerile si contra-propunerile pe masa. Textele par agreate, iar pentru vineri Cameron ar fi convocat deja o sedinta de guvern la Londra pentru a decide data referendumului (presa britanica da ca sigura data de 23 iunie) si cita libertate de miscare vor avea ministrii sai in campania pro sau contra-Brexit.

Dupa eventualul acord in Consiliul European, pentru Cameron urmeaza calvarul campaniei interne. El va incerca sa prezinte compromisul agreat la Bruxelles ca pe o mare victorie asupra UE, in timp ce restul tarilor UE vor incerca sa limiteze impactul in discursul pentru publicul intern.

Dar la Londra s-a declansat deja un mecanism pe care Cameron nu pare sa il mai controleze, asa ca rezultatul referendumului este o mare necunoscuta. Fortele euro-sceptice sau anti-europene s-au dezlantuit, odata ce au o miza comuna. Cameron si pro-europenii trebuie sa infrunte acum marile tabloide, UKIP, o parte importanta din Partidul Conservator, plus o serie de oameni de afaceri extrem de puternici care isi doresc iesirea din UE.

Pina pe 23 iunie, UE se pregateste de cea mai mare criza din istoria sa. E la un pas de pierderea in premiera a unui membru (si nu unul oarecare), iar prima consecinta ar fi valoarea precedentului. Fortele centrifuge de pe continent se vor dezlantui, iar o Europa dezbinata, cu garduri si granite proaspete, va fi o prada usoara pentru adversarii sai politici. Pentru noii membri, precum Romania, ar putea insemna inceputul destramarii unicei constructii politice care garanteaza pacea si bunastarea pe continent. Pentru binele comun, sper ca ratiunea sa prevaleze, iar pe 24 iunie UE sa aiba tot 28 de membri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24041 vizualizari

 • +12 (18 voturi)    
  ... (Marţi, 16 februarie 2016, 14:11)

  intruderul [utilizator]

  Voi urmari cu atentie situatia... ;)
  • +5 (5 voturi)    
   pas cu pas (Marţi, 16 februarie 2016, 17:47)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui intruderul

   ...............
   • -3 (3 voturi)    
    flexibilitatea este necesara (Miercuri, 17 februarie 2016, 10:34)

    mihai2013 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Sincer mi se par de bun simt cererile lui Cameron. UE trebuie sa fie flexibila, prietenoasa, mai putin birocratica si mai putin fixista. Adica asa cum a fost candva. Si asa cum au visat-o arhitectii ei – Schuman, Monet, Adenauer. Flexibilitatea este imperios necesara mai ales in cazul unor evenimente exceptionale (ex. migratia masiva). Daca UK va parasi UE, se va creea un precedent si ar putea urma si alte exit-uri.
    • +3 (3 voturi)    
     parerea lui Schuman (Miercuri, 17 februarie 2016, 11:58)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui mihai2013

     Schuman a visat o Europa unita iar daca vreunul ar fi venit cu idea "unii europeni sunt mai egali decat altii" iti spun eu ca Schuman s-ar fi rasculat si nu ar fi stat pe ganduri: in cazul asta , va rugam parasiti sala.
  • +2 (2 voturi)    
   si (Marţi, 16 februarie 2016, 18:58)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui intruderul

   preocupare...
 • +22 (36 voturi)    
  ... (Marţi, 16 februarie 2016, 15:24)

  a.nonim [utilizator]

  Acum hai sa fim seriosi, chiar vi se pare normal ca cineva care n-a contribuit in viata lui la asigurarile sociale, nici macar la el acasa, sa mearga intr-o tara straina si sa primeasca din start un venit dublu fata de cel din tara de origine, fara sa depuna cel mai mic efort?
  Nu numai ca acesta masura de amanare a ajutoarelor sociale este legitima, dar ar trebui generalizata in toata uniunea. Intai pui mana si muncesti legal patru ani, platesti contributii, apoi poti sa ai si pretentii. Ce e atat de greu?
  • +1 (7 voturi)    
   Cersetoria trebuie descurajata (Marţi, 16 februarie 2016, 17:07)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Iar aici atitudinea lui Cameron si a englezilor este de inteles.
   Nu stiu daca la englezi in serviciile sociale sunt incluse si cele medicale. Ar fi destul de aiurea ca dupa ani de de contributie in Romania, sa te muti legal in Anglia si sa nu beneficiezi de un minim de servicii medicale. Cred ca aici statele ar trebui sa colaboreze mai mult astfel incat macar o parte din contributia de "acasa" sa fie recunoscuta.
   • +4 (8 voturi)    
    Pai (Marţi, 16 februarie 2016, 18:06)

    Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui banel

    In Romania, la fel ca in toata Uniunea Europeana, servicile medicale de urgenta sunt gratuite pentru toata lumea.
    In rest daca platesti asigurarea ai dreptul, daca nu contra cost. Si asta instant, luna de luna la fel ca la utilitati.
    Nu e normal sa fie la fel si in Anglia? Daca ai ajuns acolo si esti anagajat platesti asigurare si deci beneficiezi la nevoie. Nu platesti nu beneficiezi. Nu vad ce s-ar putea schimba aici cu limita aceea de 4 ani.
    • -2 (6 voturi)    
     daca ai veni in Uk (Miercuri, 17 februarie 2016, 0:07)

     thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

     sa vezi cum functioneaza sistemul de contributii si ajutoare sociale ti-ai schimba parerea. In UK exista cultul muncii. Pentru bastinasi. Sunt foarte putini campionii care reusesc sa evite munca. Localnici sau straini. Printre ei sunt si romanasii nostri care se comporta la un moment dat precum in povestea cu "posmagii muieti".Le e lene si fac nazuri si cand trebuie sa-si ridice banii de ajutoare sociale. Probabil se gandesc ca ar trebui sa li se trimita direct prin posta si/sau cineva sa se roage de ei sa ia banii pentru ca oricum fac o mare favoare societatii. E absolut incredibil ce povesti exista aici...iar nesimtirea este fara limite...
     • +3 (3 voturi)    
      Cultul muncii, la englezi?! (Miercuri, 17 februarie 2016, 11:15)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui thatchme

      Ai văzut vreodată câtă treabă face o echipă de englezi și câtă treabă face o echipă de români? Englezii încep târziu și termină devreme, iar pauzele lor nu se mai termină.

      Legea trebuie să fie aceeași pentru toți, în timp ce Cameron vrea o lege pentru cei născuți în UK și altă lege pentru cei născuți în restul Uniunii.
  • +10 (12 voturi)    
   Un englez nu are nevoie să contribuie cu nimic (Marţi, 16 februarie 2016, 17:25)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Ție s-ar putea să ți se pară greu de imaginat, dar în UK ajutoarele sociale nu sunt condiționate de contribuții prealabile.

   Faptul că sistemul lor de ”benefits” este inept înseamnă că acesta trebuie reformat, nu că românii și polonezii trebuie să fie cetățeni de categoria a II-a, în timp ce englezii, gemanii și francezii să fie de categoria I.
   • +2 (2 voturi)    
    Benefits (Miercuri, 17 februarie 2016, 10:32)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    E o tema falsa. A fost demonstrat procentul din ajutoarele sociale ce merge catre imigranti .se ridica undeva la 2-3 %.
    Problema reala e multiculturalismul care a esuat. Segregarea in societatea britanica este uriasa in ciuda eforturilor de coeziune. Sa nu uitam ca Brevik a avut "biblia" de la un englez
  • -2 (6 voturi)    
   De acord (Marţi, 16 februarie 2016, 17:30)

   Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Numai ca patru ani mi se pare cam mult. Eu as fi propus ca dupa 4 ani sa primeasca beneficii la acelasi nivel cu un britanic, pentru mai putin de un an sa nu primeasca nimic, iar intre aceste doua extreme sa existe ceva beneficii dupa un an, sau doi, sau trei de contributii, care sa creasca progresiv pana la nivelul maxim atins dupa 4 ani.
   • +5 (7 voturi)    
    In mod normal (Marţi, 16 februarie 2016, 18:09)

    Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Geo.B

    cele care sunt conditionate de plata ar trebui sa fie valabile imediat. E chiar de porc ca un roman ce lucreaza de 2 ani (sa zicem) sa nu beneficieze de niste chestii pentru care i se trag impozite si taxe si un englez care n-a lucrat o zi in viata lui sa le primeasca.

    Iar cele care nu depind de plata sa fie cat mai putine si cat ma restrictive. (handicap de exemplu)
  • +2 (10 voturi)    
   Greu pt aia de la Brusel (Marţi, 16 februarie 2016, 18:00)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Nu inteleg capitalismul si cred ca socialismul ar functiona oriunde, pe banii altora. Si tot ei cred ca o struto-camila ca UE poate functiona fara legi federale.
   Hahahaha, amateurs.
 • +10 (12 voturi)    
  de ce mi-e mie frica (Marţi, 16 februarie 2016, 18:02)

  Crup [utilizator]

  Nu mi-e teama de negocierile astea. Se va ajunge la un acord care sa poata fi "tradus" in engleza britanica cum ca britanicii vor continua sa-ti faca regurile la ei acasa.
  Altceva ma sperie. Asa cum bine spune si autorul articolului, exista riscul ca primul lor ministru Cameron sa fi pornit ceva ce nu va mai putea controla.
  Caci, daca in primavera si vara asta numarul "refugiatilor" din toata lumea islamica nu se va opri (si nu se va opri), daca netremniciile comise de acesti "refugiati", chiar daca de un procent infim dintre ei, vor continua sa ingrozeasca opinia publica europeana, atunci exista riscul ca britanicii instinctiv sa vrea iesirea din UE si pe buna dreptate.
  Caci chiar daca in present vama britanica, gratie unui acord incheiat cu Franta, face controalele de frontiera pe teritoriul francez, asta nu va dura la infinit. Si intr-o buna zi se vor trezi englezii cu hoardele din Jungla pe teritoriul lor. Jungla este o asezare de "refugiati" din Franta, amplasata la intrarea in tunelul de sub Canalul Manecii, cunoscuta deja pentru violenta si faradelegile celor de acolo.
  Si astia din Jungla sunt inraiti rau deja. Imi amintesc ca acum vreo 2 luni de zile, un autocar cu copii scotieni care se intorceau din vacanta cu clasa, a fost atacat de "refugiatii" islamisti cu pietre si au spart cateva geamuri ale autocarului. Asa, just for fun. Noroc ca autocarul era in mers si a reusit sa scape. Dar daca viitoare, aceeasi "refugiati" mai si omoara cativa copii britanici? Asa, just in the name of Allah, slavit fie numele lui!
  Asta ma sperie: ca britanicii, ingroziti de hoardele tot mai numeroase si mai violente de islamisti care misuna liberi (spre marea satisfactie a lui merkel, cancelarul islamului), vor vota masiv impotriva pastrarii UK in UE.
  • +8 (8 voturi)    
   Cineva sa le spuna englezilor (Marţi, 16 februarie 2016, 18:34)

   Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   ca oricum UK are politica de imigratie separata, nu a intrat in calcul la cote si importa musulmani cu gramada ca asa vor ei. Aia din Londra care protestau pentru Sharia acum cativa ani au fost primiti de Londra (cu toate actele in regula) fara sa aiba nici o legatura cu Bruxellu.
   • +5 (5 voturi)    
    Guvernul Marii Britanii a reevaluat situatia (Marţi, 16 februarie 2016, 21:55)

    Arminius [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

    Guvernului Majestatii Sale ii displac emigrantii cu drepturi. Cei fara sunt bineveniti. De fapt vor sa ne deposedeze de drepturile pe care le avem ca cetateni europeni. Cred ca Basescu era bun de negociator acum.
    • -3 (3 voturi)    
     guvernul marii britanii are o singura pretentie (Miercuri, 17 februarie 2016, 0:11)

     thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

     sa stii sa scrii si sa citesti macar ... iar in unele cazuri nici macar atat...
  • +1 (1 vot)    
   Migratia in UK nu a inceput acum (Sâmbătă, 20 februarie 2016, 0:52)

   ZoltanBan [anonim] i-a raspuns lui Crup

   Migratia in UK nu a inceput acum, nu cu acesti refugiati! E de zeci de ani! Sunt cartiere intregi pline de paki si de alte neamuri. Au gasit mereu tapi ispasitori in Estul Europei! Am indoieli ca autocarul a fost atacat de "refugiati" proaspeti. Am vazut pe Youtube un video in care musulmani cu magazine si alte businesuri in UK strigau in gura mare ca UK nu va mai exista! Garantat, musulmanii vor continua sa beneficieze, pt. ca multi sunt deja cetateni cu drept de vot. Cum credeti ca vor vota daca li se taie pomana? Cu partidul camatarului Cameron? Nici pe de parte! manevre politice, electorale! Cei care vor suferi vor fi muncitorii europeni, care voi cotiza la buget si vor primi... degetul din mijloc!
 • +4 (8 voturi)    
  pocker pe bani putini (Marţi, 16 februarie 2016, 18:03)

  mircea321 [utilizator]

  astept cu mare nerabdare sa vad cum iese UK din EU. nu numai ca nu exista mecanisme pentru asa ceva, dar nimeni nu poate sti ce se intampla cu economia UK dupa aia. Cameron face politica pe ce se poarta, dar astea sunt vorbe mari.
  • +3 (9 voturi)    
   nu-mi pasa de UK (Marţi, 16 februarie 2016, 18:15)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui mircea321

   Sincer, scuza-mi cinismul, mie nu-mi pasa ce se va intampla cu UK daca iese din UE. Si in fond, stai linistit ca n-o sa moara de foame.
   Mie imi pasa de Romania. Si implicit imi pasa de UE.
   • -2 (2 voturi)    
    s-ar putea ca UE (Miercuri, 17 februarie 2016, 0:14)

    thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Crup

    sa se trezeasca si sa inteleaga ca reformele aduse de UK cu discutia Brexit sa se potriveasca pentru toata Uniunea sau ce a mai ramas din ea. daca sunteti cetateni europeni cum pretindeti contribuiti cu ceva: incercati sa intelegeti ce vrea si Cameron asta si de ce...
 • +3 (7 voturi)    
  Romania "si-a flexibilizat pozitia" (Marţi, 16 februarie 2016, 19:36)

  Arminius [utilizator]

  Adica a cedat. Statele mari sunt state mari si pot ameninta. Sunt credibili. Domnule Pantazi, sunteti purtatorul de vorbe al Presedentiei sau prefertati politica cedarilor? Ce insemna "Romania isi poate folosi intelept pozitia pentru a obtine avantaje in alte dosare fierbinti"?Daca se va realiza un schimb echitabil, transparent (sa stim si noi) poate fi in regula. Daca nu, raspunsul nostru trebuie sa fie NU.
  • 0 (0 voturi)    
   Care avantaje? (Sâmbătă, 20 februarie 2016, 0:55)

   ZoltanBan [anonim] i-a raspuns lui Arminius

   Care avantaje, care echitate? Muncitorii romani vor fi sclavi...! Atit!
 • +6 (6 voturi)    
  acum e oficial! (Marţi, 16 februarie 2016, 21:16)

  cititoare [utilizator]

  Sintem tratati ca la coada vacii UE si, deloc surprinzator, noi chiar ne complacem in aceasta situatie.

  Nu, domne, negociere serioasa inseamna sa zici 'nu' cind se recurge la discriminare. Asa cum americanii nu negociaza cu teroristii, nici est-europenii nu ar trebui sa negocieze cu rasistii/xenofobii.
  • -2 (2 voturi)    
   e oficial (Miercuri, 17 februarie 2016, 0:15)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   comperplexa
   • 0 (2 voturi)    
    eu zic... (Miercuri, 17 februarie 2016, 11:38)

    cititoare [utilizator] i-a raspuns lui thatchme

    sa mai inveti romana, ca daca vorbesti in engleza asa cum vorbesti in romana, nu m-as mira ca englezii, pe care tu ii aperi cu atita nonsalanta, sa-ti dea cu flit la primul pas in UK, chiar ca si turist.
    • +1 (1 vot)    
     el ramane (Miercuri, 17 februarie 2016, 12:12)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

     el ramane , nu de alta dar pare sa fie bun votant, o buna resursa umana pentru noul popor englez :).
 • +1 (3 voturi)    
  Politici gresite ale socialistilor (Marţi, 16 februarie 2016, 22:40)

  Vlad-I [utilizator]

  Politica asistentelor sociale atrag tot felul de lenesi care nu vor contribui pozitiv in nici un fel societatii gazda. De curand am auzit ca 190 000 de femei musulmane din anglia nu vorbesc engleza, ce sa mai vorbim de munca si contrbutii la bunastarea societatii.
 • +4 (4 voturi)    
  mda (Marţi, 16 februarie 2016, 23:02)

  Xorciser [utilizator]

  Toata chestia asta cu beneficiile sociale mi se pare atat de cusuta cu ata alba- e probabil doar un pretext de a prosti alegatorii din UK.

  A fost azi un mic documentar la BBC- mici interviuri cu migranti europeni, polonezi etc- si intrebarea era daca ei cred ca migratia va fi descurajata de suspendarea beneficiilor sociale. Raspunsul general: nu. De ce- pentru ca lumea vine in UK sa munceasca si sa faca bani nu sa stea dupa ajutoare sociale.
 • +3 (5 voturi)    
  Santajist, DC! (Marţi, 16 februarie 2016, 23:37)

  contest [anonim]

  Cameron nu poate pacali la Londra, nu decide el la Referendum, preferabil sa nu i se ingaduie sa santajeze!
  • -3 (3 voturi)    
   Cameron (Miercuri, 17 februarie 2016, 9:09)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui contest

   e doar o mica rotita intr-un angrenaj mai mare. E doar varful icebergului. In spatele lui stau ani de democratie. El doar duce o batalie din perspectiva functiei pe care o are. Tot respectul pentru el. SUnt alte sfori care il trag in sus si in jos iar unele din ele se vad cu ochiul liber la Bruxelles.
   • +2 (2 voturi)    
    sutele de ani de democratie (Miercuri, 17 februarie 2016, 11:55)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui thatchme

    din cate imi amintesc, democratia a fost inainte de Anglia in Grecia si uite-i unde or ajuns cu sutele de ani de democratie.
    Faptul ca ai "o istorie" in spate, nu te face automat nici integru, nici inteligent si nici democratic...tot un santajist ordinar poti fi care isi ascunde propria incompetenta.
 • 0 (2 voturi)    
  cealalta jumatate (Marţi, 16 februarie 2016, 23:55)

  verdi [utilizator]

  articol frumos scris dar din pacate numai pe jumate
  lipseste partea de dincolo de canal
  1.Scotia este pro-europeana si chiar nu vrea sa fie scoasa fara voia ei din UE ci vrea sa voteze separat in cadrul referendumului.In cazul unui vot contra iesirii din partea lor nationalistii vor fi siguri de un referendum national pe independenta.
  Dupa care Cutia Pandorei
  2.Irlanda -granita cu posibilitate de inrosire
  3.Daca Scotia ar iesi din Regat ,Tara Galilor ar incepe sa faca si ea gat.
  4.Cand rechinii simt sange nu m-ar mira ca argentinienii sa faca si ei vocalize ,sunt cam slabi in acest moment dar este se gaseste un binevoitor sa o sponzorizeze
  5.Spania a trebuit calmata cu trimiterea de nave in apararea Gibraltarului anul trecut.
  6.City-ul nu cred ca ar ramane neatins.Bancile fac scenarii cu Frankfurt sau Dublin in cazul in care se incheie acordul cu SUA
  Prin comentariile locale sunt cativa mai patrioti chiar decat britanicii pro brexit ....rusii
 • +1 (3 voturi)    
  de acord dar cu OARECARE conditii (Miercuri, 17 februarie 2016, 2:46)

  NurosuNurosu [anonim]

  RO ar trebui sa fie de acord cu propunerile UK catre celelalte tari UE dar sa vina si cu o propunere pt toate tarile UE pe perioda restrangerii drepturilor cetatenilor UE in UK sa se restranga si circulatia capitalului britanic in tarile UE adica orice REPATRIERE de capital UK din tarile UE CATRE firme UK sa fie impozitata cu o taxa stabilita de UE ce va fi varsata in bugetul UE. Albinosii ca de obicei smekeri vor doar sunca din fasole si le pute periferia dar vor sa traga capital din ea....trebuie sa fim prea slabi ca tara sa nu cerem si noi ceva in schimb ce ne poate avantaja in relatia cu UE.
 • +1 (3 voturi)    
  balanta cheltuielilor sociale (Miercuri, 17 februarie 2016, 7:38)

  silviu_dumitrescu [utilizator]

  Este adevarat ca exportam si cersetori si hoti dar grosul "poporului" plecat in UK sunt oameni care se duc sa munceasca.
  Este problema UK sa flexibilizeze sistemul si sa il aduca cu picioarele pe pamant, in asa fel incat sa nu primeasca ajutor cei care atunci cand intra in UK se duc direct la ghiseele insitutiilor sa se inscrie la ajutoare sociale. Cred ca o restrangere de 1 an de zile a drepturilor noilor veniti ar fi suficienta pentru a separa "graul de neghina" precum si impunerea unor reguli simple gen "ai fost prins cersind sau furand iti suspendam imediat ajutoarele sociale si 5 ani nu mai primesti". Pe astia trebuia Johannis sa ii sacrifice pentru a-i salva pe ceilalti.
  Cat despre masa celor care se duc acolo sa lucreze ar trebui discutat f serios: exportam forta de munca, multi dintre ei calificati si raman in tara rudele lor - adica pensionari, copii, rude bolnave = pentru Bugetul Romaniei este o CATASTROFA. Nimeni nu pune aceasta problema in relatia cu tarile UE ..! Deci cei care se duc si muncesc ar trebui sa primeasca drepturi complete.
  Iar ministrii britanicii ar trebui sa fie transparenti si corecti si sa prezinte statistici complete referitoare la balanta cheltuielilor sociale aferente acestor cetateni europeni, care sigur este mult mai buna decat a cetatenilor britanici - altfel dau apa la moara tabloidelor si UKIP.
 • 0 (2 voturi)    
  Brexit (Miercuri, 17 februarie 2016, 10:24)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Se discuta pe teme false.Camerun a promis de acum 2 ani reducerea nr de imigranti dar a fost asaltat de mediul de business amenintand cu retragerea.Anglia nu poate fara imigranti iar englezii intreaba cati mai incap .intre timp se construieste masiv pe verticala
 • 0 (2 voturi)    
  EXCEPTIILE DE LA REGULA, CE SE INTAMPLA (Miercuri, 17 februarie 2016, 10:49)

  Susufler0 [utilizator]

  CU ELE ?
  Situatiile exceptionale ivite in interiorul celor 4 ani "de post" si care impun acordarea de ajutoare sociale, cum vor fi rezolvate ?
 • +2 (4 voturi)    
  Cameron-un fel de Ponta (Miercuri, 17 februarie 2016, 11:53)

  Ion Zapada [utilizator]

  Cameron asta e un fel de Ponta birtanic. A promis marea cu sarea la alegerile trecute...n-a mers, a trecut la Brexit, acum se repeta schema, vorba aia ei sunt maestri santajului doar grecii au fost protejatii lor dintotdeauna.

  Eu unul sunt pentru out...nu iti convin regulile, nu ai decat sa iesi si sa stai singur, sa vad daca te tin balamalele.
  Nu am inteles exact ce mare fas peirde UE atata timp cat UK trage mai multi bani din UE decat baga (a se vedea numarul enorm de programe de cercetare din UK finantate de UE).

  Scotia si Irlanda de Nord sunt oricum impotriva Brexit, asa ca, in cazul Cameron, trebuie lasat sa se vada adevarata fatza de bufon -santajist.
 • +2 (2 voturi)    
  previziuni apocaliptice_ de ce ti-e frica nu scapi (Miercuri, 17 februarie 2016, 12:21)

  Ion Zapada [utilizator]

  Eu unul sunt satul de previziunile astea apocaliptice...daca pleca UK, se dezlantuie furtuna peste UE. Acelasi scenariu abject a fost folosit si in cazul Grecia.
  Finalul?
  UE a cedat, a peirdut bani, resurse si, cel mai grav, are granite din ce in ce mai nesigure, sta sub asediu permenant in problema refugiatilor "daca nu ne dati aia, dam drumul la refugiati, daca nu ne lasati ailalta, dam drumul al refugiati".
  Acum e randul UK sa joace aceeasi placa.

  Sincer, eu unul sunt dezamagit de verticalitatea europenilor...bai frate, ori in caruta, ori in leteghuta da' nu, stai ca mie unul nu imi convine, vreau "gratieri".
  Nu de alta dar creezi precedente periculoase si exista o probabilitate mult mai mare sa ajungi la destramare daca cazi prada santajului unei tari decat daca ramai ferm si cu reguli clare si unice pentru toata lumea.
 • 0 (0 voturi)    
  Privilegii si hotie oficiala (Joi, 18 februarie 2016, 18:05)

  DanMiclea1 [anonim]

  Anglia vrea privilegii. Dar tot Anglia a oficializat hotia.
  Englezii au furat opere de arta din toata lumea si au acoperirea guvernului lor. British Museum are 90% opere furate.
 • 0 (0 voturi)    
  UK special (Sâmbătă, 20 februarie 2016, 0:41)

  ZoltanBan [anonim]

  1. UK a pus conditia ca pt. 13 ani toate beneficiile sociale sa fie suspendate pt. cei care vin in UK. Se pare ca va otine asta pt. 7 ani. Adica muncitorul X va munci in Anglia 3-4 ani. Daca ramine fara loc de munca, nu va beneficia de ajutor de somaj pt ca se afla in acei 7 ani de "taieri", cu toate ca a contribuit 3-4 ani la bugetul UK de asigurari sociale. La cite abuzuri va duce aceasta hotarire?
  2. Lipsirea de beneficii pe orice perioda pt. muncitorii UE din UK trebuie sa fie urmata de o pozitie mutuala a tuturor tarilor din UE. Cameron evita sa discute ca in UE sint citeva sute de mii de britanici care lucreaza. Acestora ar trebui sa lise taie beneficiile la asistenta sociala si pensie pe o perioada egala de timp. Dar, bineinteles, asta nu e pe masa de discutii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by