Atentie! Se deschide o portita pentru revenirea la alegeri locale in doua tururi. Ultima sansa

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 10 februarie 2016, 19:40 Actualitate | Opinii


Dan Tapalaga
Foto: Hotnews
Guvernul Ciolos a adoptat miercuri, 10 februrie, o serie de hotarari referitoare la alegerile locale. A stabilit data alegerilor, calendarul evenimentelor si a luat alte masuri organizatorice. Toate acestea vor intra in vigoare pe 22 martie, data inceperii perioadei electorale. De ce este important ca guvernul a adoptat toate aceste acte normative inca de pe acum? Partidele si viitorii candidati care doresc revenirea la alegeri in doua tururi de scrutin dispun de astazi incolo de un instrument prin care pot ataca la Curtea Constitutionala legea alegerilor intr-un singur tur printr-o metoda ceva mai ocolita. Este randul lor sa actioneze. Cum pot sa o faca?

HotNews.ro a scris pe 2 februarie ca daca Guvernul adopta rapid aceste hotarari de guvern exista o sansa sa se revina la alegeri in doua tururi de scrutin. Reiau aici o parte din argumentatie, cu precizari suplimentare.
 • Odata adoptate aceste HG-uri referitoare la organizarea alegerilor, se deschide o portita legala interesanta in contestarea legii 115/2015 privind organizarea alegerilor locale la Curtea Constitutionala. Adica fix ceea ce Avocatul Poprului refuza sa faca.
 • Acest lucru nu se poate face direct, ci in mai multi pasi. Orice partid sau potential candidat nemultumit de votul intr-un singur tur poate ataca incepand de astazi HG-ul care stabileste calendarul electoral in contecios administrativ. Acesta ar fi primul pas. Hotararea de guvern stabileste, de la punctul 100 incolo, ca in data de 5 iunie se desfasoara alegerile, in data de 6 iunie se predau la biroul electoral rezultatele votarii, in data de 7 iunie se totalizeaza voturile si se atribuie mandatele. 
 • Or, cei care nu doresc alegeri  intr-un singur tur pot ridica o exceptie de neconstitutionalitate in cadrul procesului din contencios pentru a contesta la Curtea Constitutionala legea in ansamblu. HG-ul care consfinteste acest calendar electoral este primul act normativ care produce efecte in temeiul legii 115/2015 privind organizarea alegerilor locale. 
 • Mai multe voci din societatea civila au argumentat deja pe larg de ce alegerile intr-un singur tur ridica probleme majore de constitutionalitate. De pilda, editorialistul Liviu Avram de la Adevarul scria, in decembrie 2015: " (...) in cazul primarilor, Constitutia lasa ca modul de alegere sa fie stabilit prin lege. Cu o conditie: ca legea insasi sa nu incalca Constitutia. Si oricat de libere, periodice si corecte ar fi niste alegeri, "organul" ales intr-un singur tur - care isi poate castiga mandatul si cu doar 15-25 la suta din voturi - are pacatoasa vocatie de a nu fi reprezentativ, adica de a nu indeplini rigorile articolului 2 din Constitutie. Avem aici un al doilea pas castigat: articolul care stabileste alegerea primarilor intr-un singur tur are un cert potential de neconstitutionalitate." 
 • Atacarea HG-ului in contencios ar trebui facuta cat mai repede - chestiune de zile - pentru ca intreg procesul, plus judecarea exceptiei la Curtea Constitutionala, sa se incadreze in timpul descurt de scurt ramas pana la alegeri, dar inca suficient pentru a mai repara ceva: patru luni. 
 • Intrebarea este daca HG-ul adoptat astazi de guvern poate fi atacat in contencios din moment ce el intra in vigoare doar din 22 martie incolo? Procesul poate fi deschis deoarece pana la obtinerea primului termen de judecata HG-ul va fi intrat deja in vigoare. 
 • In acest moment, Guvernul Ciolos nu mai poate fi acuzat ca n-a facut nimic pentru se reveni la sistemul in doua tururi. Din punct de vedere legal, cam atat se putea: adoptarea HG-urilor cu celeritate pentru a deschide calea unui atac la Curte impotriva legii 115 privind alegerile locale, pe care majoritatea parlamentara (PSD, UNPR si ALDE) nu doreste sa o modifice in sensul revenirii la doua tururi iar Avocatul Poporului refuza sa o conteste la Curte. 
 • In discursul sau din Parlament la "ora premierului", Dacian Ciolos a explicat de ce nu a intervenit prin OUG, dar a incurajat partidele sa gaseasca solutii. " (...) Si partidul sau partidele care doresc modificarea legislatiei acum trebuie sa-si asume si aceasta dezbatere si sa o conduca, asa cum fac si cu dezbaterea actuala, nu culpabilizand guvernul ca nu doreste sa foloseasca instrumente de modificare a legii, pe care, in urma cu ceva vreme, le contestau aceste partide, cand guverne precedente le-au folosit.  (...) Dar nu am considerat ca fiind util, in acest proces democratic, ca Guvernul sa vina prin ordonanta de urgenta si sa impuna aceste puncte de vedere, pentru ca acelasi comportament, atunci cand s-au modificat prin ordonanta de urgenta lege privind alegerea presedintelui sau lege privind primarii, migratia, trecerea primarilor de la un partid la altul, acest comportament al Guvernului in vremea respectiva a fost contestat, inclusiv din Parlament. Deci eu cred ca avem nevoie de un punct zero, de un punct de plecare, in care fiecare institutie sa-si asume, din punct de vedere democratic, rolul pe care il are in acest sistem democratic si asta, din acest motiv nu am vrut sa intru in acest joc. Dar inca o data, cred ca o discutie pe proiectele de lege privind votul in doua tururi care sunt in Parlament nu ar face decat bine democratiei din Romania."
 • De acum, responsabilitatea se intoarce la partidele si la candidatii care doresc alegeri in doua tururi. De astazi pot face mai mult decat sa someze Guvernul: pot actiona legal. Depinde de abilitatea lor juridica sa convinga instantele. In primul rand, trebuie sa convinga instanta de contencios administrativ sa le accepte exceptia de neconstitutionalitate a legii 115  si sa o trimita Curtii Constitutionale. Apoi, mai trebuie convinsa Curtea cu argumente juridice ca alegerile intr-un singur tur incalca legea fundamentala. Si toate astea in urmatoarele patru luni. Asta ar fi ultima sansa sa se revina la alegeri in doua tururi pentru a se evita un dezastru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26779 vizualizari

 • -7 (43 voturi)    
  Nu înţeleg ceva (Miercuri, 10 februarie 2016, 19:48)

  war4peace [utilizator]

  De ce teama asta uriaşă legată de alegerile într-un singur tur? Teamă că o să voteze ţugulanul cu PSD-ul? Asta e democraţia, o să avem conducătorii pe care îi merităm, ca popor. Ar fi bine? Evident că nu. Ar fi un dezastru. Dar ar fi un dezastru bazat pe realitate.
  E vremea să înţelegem că Ion Votantu' are puterea, nu Emanuel 'Telectualu'. Este definiţia democraţiei.
  • -11 (33 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 februarie 2016, 20:03)

   [anonim] i-a raspuns lui war4peace

   • +3 (15 voturi)    
    Eu continui, (Joi, 11 februarie 2016, 0:13)

    vasilachi [utilizator] i-a raspuns lui

    Sa-l rog pe d-nul Tapalaga sa includa un link la articolele dumnealui din momentul in care a fost introdusa alegerea primarilor intr-un singur tur in 2012. Sa presupunem ca la Curtea Constitutionala se hotareste ca nu e constitutional sa alegi primarii intr-un singur tur. Asta inseamna ca toti primarii alesi in 2012 au fost neconstitutionali?
  • +13 (23 voturi)    
   te pripesti, (Miercuri, 10 februarie 2016, 20:07)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   nu e vorba de "teama că cistiga PSD-ul", ci de faptul ca alegerile intr-un tur pot da primari care nu sint reprezentativi pentru localitate.
   Primarul oricarei localitati este "presedintele" localitatii.
   Si cum presedintele tarii este ales numai de la 50%+1 in sus, asa ar fi bine sa fie alesi si primarii.
   Am o curiozitate: cine va face sesizarea catre CCR? partidele, presedintele?
   • -1 (21 voturi)    
    Hmm? (Miercuri, 10 februarie 2016, 21:21)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    Cum adică "nu sunt reprezentativi"?
    Cine decide de la ce moment încolo devine un om care e votat "reprezentativ"? Un tur? Două tururi? Trei din cinci, ca la tenis de câmp masculin? balotaj? Moarte subită?

    Motivaţia pentru două tururi e transparentă: avem o stângă-monobloc şi o dreaptă fragmentată (plus un UDMR are a dansat de 26 de ani cu fundul în ambele bărci), deci e de aşteptat ca în cazul unui singur tur de scrutin să se măture pe jos cu dreapta. În două tururi, dreapta ar face cum face de obicei, se coalizează şi mai smulge ceva de la tancul-stânga.

    Problema e că în loc ca dreapta să-şi scoată capul din fund şi să se coalizeze într-un monobloc identic dar de sens opus stângii, se bate şaua pe "două tururi" - ceea ce mi se pare greşit prin definiţie. E ce un fel de "înc-o şansă" la "ştii şi câştigi": merge dar e cam de cacao.

    Eu cred că, pentru a face curat, trebuie mai întâi să faci mizerie, deci dreapta (şi poporul) ar cam trebui să primească o palmă zdravănă peste ceafă, pare-se că 26 de ani nu le-au ajuns să se trezească. Poate după încă 4 ani de dezastru stângist se vor trezi pe bune şi vor înceta să se mai urecheze reciproc pe oscioare.
    • +9 (17 voturi)    
     Comment sters de user (Joi, 11 februarie 2016, 3:41)

     andipetre [anonim] i-a raspuns lui war4peace

     • 0 (2 voturi)    
      corect (Joi, 11 februarie 2016, 10:58)

      Nuzic [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Gorghiu, Blaga - la treaba!
     • 0 (2 voturi)    
      Atenţie (Joi, 11 februarie 2016, 16:59)

      war4peace [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Nu gândesc deloc alambicat.
      În câte circumscripţii s-a întâmplat să fie ales cineva cu 50%+1 din populaţia cu drept de vot? Păi nici nu vin atâţia să voteze.
      Poate te referi la 50%+1 din cei care votează - caz în care, la referendumul din 2012, Băsescu ar fi picat. De ce n-a picat? Fiindcă n-au votat destui.

      Motivul pentru care dreapta vrea două tururi, în ceasul al 12-lea, este simplu: un singur tur nu îi avantajează.
      Motivul pentru care stânga vrea un singur tur de scrutin este la fel de simplu: un singur tur îi avantajează.
      Să fim serioşi: nu e vorba de democraţie aici, ci de ciolan. Toţi sunt o apă şi-un pământ. Trist dar adevărat.
     • +1 (1 vot)    
      da, dar (Joi, 11 februarie 2016, 17:51)

      invalidprotocol [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Acum ceva timp, prin 2011-2012, cand PDL promova si vota legea iar Basescu o promulga nu s-a pus problema asta. Ba chiar ni se explica ca un tur e cat se poate de ok, ca doar asa e in Anglia si Germania.

      Acum dintr-o data, cand nu mai par sa fie avantajati cei care trebuie, sistemul din aceste 2 tari devine in Romania nedemocratic, neconstitutional, pur si simplu "un dezastru" (ca sa-l citez pe Tapalaga). Nu e ceva in neregula?

      O fi mai bun sistemul cu doua tururi (chiar daca si cel cu 1 tur are avantaje), dar de aici pana la dezastru e cale lunga.
      • +1 (1 vot)    
       de acord (Joi, 11 februarie 2016, 21:37)

       BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui invalidprotocol

       Subscriu. Nici Parlamentul nu se alege in doua tururi, desi este organul reprezentativ suprem al poporului roman. Mai mult, la ultimele alegeri parlamentare au intrat unii la redistribuire, cu mai putine voturi decat ar lua orice primar dintr-un municipiu al României, ales chiar așa, într-un singur tur de scrutin.
     • 0 (0 voturi)    
      reprezentativitate (Joi, 11 februarie 2016, 21:34)

      BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Reprezentativitatea se raporteaza intotdeauna la cei cu drept de vot. Asadar, poti sa nu fii reprezentativ nici daca ai fost ales in doua tururi, daca in turul doi s-au prezentat, sa zicem, 40% din persoanele cu drept de vot, pt ca tu poti fi ales de 50% + 1 din voturile celor care sau prezentat, adică de 20% + 1 din cei cu drept de vot.
    • 0 (2 voturi)    
     MAJORITATE = DEMOCRATIE (Joi, 11 februarie 2016, 13:42)

     Daniel77 [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

     Adica nu reprezinta MAJORIATEA. Asta inseamna democratie nu? Sa decida majoritatea. Cand decid doar 30% atunci nu mai e majoritate.

     Destul de clar pana aici nu?

     Si NU, absolut NU vrem sa ramanem cu doar 2 partide, unu de stanga si unu de dreapta. Asta inseamna ca orice pozitie are doar 2 opinii, si amandoua partidele vor deveni extremiste, sau la fel de corupte pentru anumite lucruri - adica exact ce s-a intamplat in SUA. Amandoua partidele au devenit extrem de corupte pentru ca nu e alternativa reala pentru oameni si stiu ca oamenii nu au de ales decat sa aleaga unu din ele.
   • +2 (10 voturi)    
    Primarii alesi (Joi, 11 februarie 2016, 0:15)

    vasilachi [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    In 2012 au fost reprezentativi?
   • 0 (0 voturi)    
    ma gandesc ca frumos ar fi ca... (Joi, 11 februarie 2016, 14:30)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    .. insusi guvernul sa faca sesizarea...

    Asta da responsabilitate.
   • 0 (0 voturi)    
    Să vedem (Joi, 11 februarie 2016, 16:52)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui victor L

    Să vedem... cum e chestia asta cu 50%+1. Din cei care votează? Dreptei nu i-a plăcut asta în 2012 când Monstruoasa Coaliţie USL a încercat să-l dea jos pe Băsescu. Sau 50%+1 din cei care ar trebui să voteze? În acest al doilea caz, nu ar fi ales nimeni, niciodată, fiindcă de-abia se mobilizează un pic peste jumătate din populaţia cu drept de vot să vină.

    Nu vreau să fiu înţeles greşit: urăsc PSD-ul cu mare putere, dar îmi displace de asemenea şi o Dreaptă fragmentată în zeci de partiduleţe care mârâie unul la altul.

    Deci atenţie mare la definiţia a "50%+1" că nu iese nicicum.
  • -4 (14 voturi)    
   Pentru ca raman aceiasi primari (Miercuri, 10 februarie 2016, 22:27)

   proxy [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   In 80-90% din localitati raman aceiasi primari daca e un singur tur. Degeaba au murit cei din Colectiv, degeaba s-a cerut schimbare ca de schimbat ei nu se schimba. Klause, se aude? Vrem oameni tineri, vrem independenti, vrem
   oameni care nu sunt investigati penal. Vrem o alta tara ca sa mai putem ramane (inca) aici! Altfel....raman votantii din cimitire.
   • +6 (18 voturi)    
    Aşa... (Miercuri, 10 februarie 2016, 23:49)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui proxy

    Şi asta vina cui e?
    Degeaba daţi vina pe PSD, degeaba daţi vina pe politicieni. Nu se votează singuri. Îi votează poporul, popor "care este".
    Inamicul numărul 1 al dreptei nu e PSD-ul, ci Gică Şpriţ şi Ţaţa Veta, susţinuţi pasiv de o dreaptă fragmentată.
   • +7 (7 voturi)    
    Auzi !!?? (Joi, 11 februarie 2016, 11:17)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui proxy

    Aia din Colectiv au murit la un concert!
    Ca autoritatile, patronii si organizatorii au fost indolenti, corupti si ce mai vrei tu, e alta problema.

    Dar sa mi-i edifici ca niste martiri care s-au sacrificat pentru niste idealuri, MA LASI?

    Ori manipulezi, ori nu distingi intre tragedie la distractie si sacrificiu pentru un ideal, cum ar fi in cazul unor manifestari de strada pt drepturi/libertati!
  • +3 (9 voturi)    
   greu cu logica? (Joi, 11 februarie 2016, 0:25)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   bre, daca ai 5 candidati si unu primeste 21% din voturi e normal sa fie ala primaru? asta e problema cu votul intr-un singur tur. NICAIERI in lume nu este permis ca un primar sa fie ales cu o "majoritate" de sub 50%, ca asta e logica alegerilor, primarul este ala care este dorit de majoritate, nu de 20%
  • 0 (0 voturi)    
   ion votantu' (Joi, 11 februarie 2016, 14:28)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   ...poate sa castige cu mult mai bine in 2 tururi.

   Nu ii neaga nimeni rolul lui Nelu Votantu' - am altoit nickname-ul asa ca sa fie mai clar mesajul trimis de Dvs

   Dar nu este reprezentativ un primar ales cu 20% voturi din cei prezenti la vot - in fapt poate sa fie reprezentativ un primar ales de 10% din cetatenii cu drept de vot din aceea localitate.
 • -8 (22 voturi)    
  degeaba (Miercuri, 10 februarie 2016, 20:24)

  xanti [utilizator]

  Se poate vota si in 3 tururi vor astiga tripleta de aur PSD,UNPR,ALDE, din fericire PNL nu va lua mare lucru la alegerile astea oricat se straduie Ciolos,Klaus sau Alinutza.
  Guvernul viitor va fi al PSD,UNPR,ALDE si pe pariu ca primar al capitalei va fi Firea spre oftica tuturor.
  Pana la urma decide poporul ,Ciolos,Klaus si Alinutza vor lua voturile strazii adica sub 20%.
  Poporul e suveran dupa aia astia de dreapta cumparati-va lopatele si masinute ca nisip aveti la Mamaia.
  • +7 (13 voturi)    
   real politik (Joi, 11 februarie 2016, 0:01)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   e ca țara are 10 milioane de asistați și un bătut în cap are la vot aceeași contorizare ca și un neurochirurg, bătuți în cap din păcate îs destui. Si mama proștilor e mereu gravida.
   • +3 (5 voturi)    
    Democratic (Joi, 11 februarie 2016, 10:04)

    Kevi [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

    Mie nu mi se pare democratic ca un batut in cap sa aiba aceeasi contorizare cu un neurochirurg.

    De aia se duce lumea pe faras ca populistii au carne de tun la discretie.

    Sa fim seriosi si realisti. Prostii sunt majoritari, nu numai in Romania ci in intreaga lume.

    Cred ca democratia trebuie reinventata.
   • -2 (4 voturi)    
    Un neurochirurg sau chiar unul care a obtinut un (Joi, 11 februarie 2016, 10:23)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

    Nobel poate fi la fel de prost ca oricare dintre noi.
    A doua lege a prostiei
    Probabilitatea ca o persoana sa fie proasta nu depinde de celelalte calitati ale ei.
 • +2 (16 voturi)    
  Asa. Si? (Miercuri, 10 februarie 2016, 20:27)

  mircea_cjn [utilizator]

  Daca avem 3 țugulani si 5 nețugulani, castiga țugulanii din primul tur.
  Daca sunt 2 tururi apar probleme. La țugulani.
 • +8 (12 voturi)    
  mda (Miercuri, 10 februarie 2016, 22:42)

  Andrei57 [utilizator]

  Fără supărare dar apelurile acestea pline de patos nu au nicio credibilitatea în condițiile în care au lipsit cu desăvârșire atunci când s-au introdus alegerile într-un singur tur sau așa zisul vot uninominal. Sau măcar dacă ar fi însoțite de precizarea faptului că v-ați deșteptat între timp.
 • +6 (10 voturi)    
  Zegrean: (Miercuri, 10 februarie 2016, 22:44)

  ty [utilizator]

  "Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, corecte şi periodice”, a spus preşedintele CCR.

  Cu mult mai important decat un tur sau doua pentru primari este alegeri directe pentru presedintii consiliilor judetene si 300 (pentru primenirea clasei noastre politice)
 • 0 (10 voturi)    
  BUcurie la buzunar ! (Miercuri, 10 februarie 2016, 23:09)

  vigni [utilizator]

  Bucurati-va oameni buni daca aveti 2-3 tururi de alegeri ca au pe ce sa cheltuie alesii poporului banii din taxele si impozitele sistemului privat care duce tara in spate! faceti partide multe sa nauciti poporul si sa votati ca intodeauna, pe invers!
  Nu e vorba ca si daca raman economii la buget alesii nu o sa aleaga sa faca ceva pentru voi, tot la afaceri le este gandul! asa e gand guverneaza strada.
  In loc de alegeri ar trebui sa se dea examen !
 • +6 (12 voturi)    
  DT nu Tr mai amăgi (Miercuri, 10 februarie 2016, 23:40)

  MyGame1 [utilizator]

  DT nu-ți mai raci gura, PNL nu vrea doua tururi. Nimeni! Este strategie de campanie " așa este corect dar ei nu vor! Votați împotriva lor!" Simplu!
 • -2 (10 voturi)    
  mi-e egal (Joi, 11 februarie 2016, 0:34)

  oxbridge [utilizator]

  1, 2 sau mai multe tururi, sa aleg intre dobitocul X si imbecilul Y ? Oricare are sanse bune sa ajunga la DNA, fiindca, se stie, puterea corupe, mai ales aici unde atatia incearca sa se imbogateasca peste noapte.
  E foarte putin probabil sa ma convinga vreun "catindat" sa-l votez. Eu nu mai votez nici pro, nici contra, de ani buni.
  Altfel, articolul, ca si celelalte similare din ultima perioada, nu aduce niciun argument economic pentru 1, 2 sau mai multe tururi. Concret, cat costa varianta intr-un tur, cat costa varianta in 2 tururi etc, cu cifre din trecut si estimari pentru viitor. Pe viitor nici nu mai citesc asemenea baliverne, imi pierd timpul.
 • +2 (4 voturi)    
  Veti vedea... (Joi, 11 februarie 2016, 10:16)

  mcv [utilizator]

  Pe liberali nu-i intereseaza. Ei ar fi vrut doua tururi in speranta ca ar mai putea castiga vreun primar in plus, nicidecum pentru faptul ca este total nedemocratic sa fie ales un primar dintr-un singur tur.
  In aceste conditii, aceasta modalitate descrisa de d-voastra si de dl. Avram, nu poate reprezenta importanta pentru ei. Ei vor sa stie de pe acum cate tururi vor fi, caci in functie de asta, isi stabilesc candidatii! Calea aceasta le da de lucru si nu au siguranta reusitei demersului, deci, nu-i intereseaza.
  Ii incurca!
 • 0 (4 voturi)    
  innecatul se agata si de-un pai... (Joi, 11 februarie 2016, 10:19)

  demaGOGU [utilizator]

  ...iar hotnews de alegerile in doua tururi!

  partida e pierduta.
 • 0 (0 voturi)    
  nereprezentativitatea si cu 10 tururi de scrutin (Joi, 11 februarie 2016, 12:20)

  Stefan VictorLefter [anonim]

  Daca toti candidatii sunt slabi pot sa fie si 10 tururi ca nu va schimba proasta reprezentare a populatiei. Daca oamenii nu vor sa voteze candidati slabi si la fiecare din cele 10 tururi vin sa voteze doar 20% din totalul alegatorilor ce vom face? Vom repeta scrutinul de vot pana cand vor catadicsi 50% din populatia urbei sa voteze?
  Daca PNL-ul ar avea candidati de valoare i-ar spulbera pe PSD-isti fara probleme. Din pacate, nu prea exista candidati de valoare care sa se bage in mocirla. PNL-ul nu reprezinta o alternativa. Este un PSD cu alta denumire. Aceleasi jocuri de interese, dar din alta gasca. O gasca mai prost reprezentata in intervalul de populatie de 20% care va iesi la vot. Veniti fratilor cu canditati care sa atraga votul celor 80% care nu voteaza si castigati alegerile. Dar asta ar insemna sa aveti candidati responsabili, muncitori si corecti, calitati incompatibile cu statutul de membru de partid...
  • -1 (1 vot)    
   E vorba de "fragmentarea candidatilor buni" (Joi, 11 februarie 2016, 13:48)

   Daniel77 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan VictorLefter

   Nu e vorba ca PNL au candidati slabi. Daca PSD are un singur candidat si PNL si PMP au 2 candidati "extrem de buni", PSD tot poate sa castige in cazul asta, pentru simplul fapt ca se impart voturile intre candidatii PNL si PMP.

   PSD are 40%, PNL 30% si PMP 30%. Tie ti se pare NORMAL sa castige candidatul PSD aici? Cand e CLAR ca oamenii sustin in proportie de 60% un candidat de dreapta?

   Votul intr-un tur e un sistem PROST si nereprezentativ. Face sa castige candidatul cu MINORITATE din sustinerea electoratului.

   Daca ar fi 2 tururi, ar ajunge ori PSD si PNL ori PSD si PMP in al doilea, si cel din PNL/PMP ar castiga automat (cum si ar trebui sa fie, ca doar de aia ii sustin 60% din oameni in total).

   Dar votul in 2 tururi nu e singura solutie pentru a face ca majoritatea sa aleaga un candidat, ci si votul alternativ exista ca solutie de un tur:

   https://www.youtube.com/watch?v=wqblOq8BmgM
  • 0 (0 voturi)    
   era vorba despre 50% dintre cei care voteaza (Joi, 11 februarie 2016, 18:26)

   Simona_Srb [utilizator] i-a raspuns lui Stefan VictorLefter

   Stii cum e, cine nu voteaza, nu conteaza, dar nu e normal ca un candidat care nu e dorit cu nici un chip de 70% dintre alegatorii prezenti la urne, sa castige, doar pentru ca cei 70% au fost impartiti intre diversi candidati, iar el a primit 30% de la ceilalti.

   Ai dreptate ca nu prea sunt candidati care sa ne reprezinte, dar in situatia asta ce facem? Ne bagam capul in nisip si ii lasam pe altii sa aleaga pentru noi?

   Pe ei nu ii intereseaza, ba chiar ii ajuta ca nu ne ducem noi la vot, pot sa-si faca jocurile mai bine, daca alegatorii sunt pasivi. Asta cu statul acasa , daca nu te simti reprezentat e o manipulare marca PSD, pe care multi nehotarati si-au insusit-o, dar in realitate, daca nu te duci la vot, ii ajuti pe ei.
 • -2 (2 voturi)    
  Compromis cu PSD = adoptarea Votului Alternativ (Joi, 11 februarie 2016, 13:38)

  Daniel77 [utilizator]

  PSD zic ca "aoleu ne costa asa de mult votul in 2 tururi, nu il mai vrem".

  De fapt nu asta motivul real, ci faptul ca pot castiga primariile cu 30% din voturi, in loc de 50%+1. Dar asta zic ei in public ca sa para ca au un motiv serios si rezonabil. Putem sa ii punem la colt cu propunerea de a adopta votul alternativ.

  Votul alternativ e intr-un singur tur, dar e la fel de corect ca si votul in 2 tururi, in sensul ca o sa castige candidatul care e sustinut de cel putin 50%+1 din oameni, nu cel care e sustinut doar de 30-40% din electorat.

  Deci daca PSD sunt asa hotarati impotriva votului in 2 tururi "din cauza costurilor mari", atunci PNL si noi trebuie sa sustinem votul alternativ, care este la fel de democratic ca si cel in 2 tururi, si chiar are un avantaj de a face campaniile mai pozitive:

  https://www.youtube.com/watch?v=wqblOq8BmgM

  https://www.youtube.com/watch?v=3Y3jE3B8HsE
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 11 februarie 2016, 14:04)

  NL [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  pana la un punct Ciolos are dreptate... (Joi, 11 februarie 2016, 14:21)

  ..13 [utilizator]

  Da, fiecare institutie trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile sale.

  Ceea ce este insa cu mult mai important decat aceasta declaratie este

  DEMOCRATIA + SECURITATEA +STABILITATEA

  Daca Ciolos crede ca o rezolva asa - bine.

  Cred ca nu este o simpla joaca si de aceea cred ca Ciolos va pierde batalia cea mare nu pentru ca nu este cinstit ci pentru ca este cinstit cu hotii - uneori cu hotii trebuie sa joci dupa regulile lor ca sa ii prinzi si sa ii aduci in instante.

  Actiunea de urgenta se impune atunci cand exista o amenintare clara la adresa oricarui element de mai sus. Restul este apa de ploaie....

  Te poti imbata cu apa rece?
 • +3 (3 voturi)    
  CIND ESTE LEGAL (Joi, 11 februarie 2016, 15:16)

  EmilNae [anonim]

  1. Daca CCR declara neconstitutional alegerile intr-un tur unde naiba a fost pina acum si ce ne facem cu actualii primari care au fost alesi neconstitutional.Tot ce au facut ei pina acum este lovit de nulitate.Ce inseamna? Haos total.Ca nu poti avea primari alesi ilegali.
  2. de ce dezastru.Pina acum nu a fost tot asa nu s-a facut nici-un dezastru.A este dezastru ca PNL va lua probabil mai putine voturi.Va fi DOAR dezastrul PNL nu si al tarii.
  Asa ca lasati-o naibii si reventi la deontologia profesionala nu la INTERESE DE GASCA.
  Din ce vad eu pina acuma nu va doare de democratie ca daca va durea patru ani ati avut timp sa va dati de ceasul mortii, va doare ca unei GASTI ramine mai putin de furat decit altei gasti.V-ati saturat de firmituri vreti felie de cozonac
 • +1 (1 vot)    
  Alina Gorghiu, vrei tu sa fii o Ana Ipătescu, (Vineri, 12 februarie 2016, 17:06)

  EllenaS [utilizator]

  dar nu-ti iese! Treci tu pe la maternitate si lasa politica! Si copilul pe care, eventual, il vei naste, nu-l mai poti schimba dupa ce ai ajuns acasa. O sa ti se spuna ca a fost folosit.Te-ai trezit sa schimbi regula dupa ce tot tu ai votat-o! Hai, fă pași!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by