Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Daca Rusia ar ataca tarile baltice… doua scenarii incomplete

de Edward Lucas     Contributors.ro
Marţi, 9 februarie 2016, 16:12 Actualitate | Opinii

Edward Lucas
Foto: Arhiva personala

Alarmele false irită. Dar mai rău este să ignori o problemă gravă. Nu este un secret militar faptul că NATO se confruntă  cu o gravă problemă în țările baltice. Credibilitatea Alianței atârnă de suveranitatea, libertatea și integritatea teritorială a Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Și totuși, NATO nu dispune de o forță militară locală cu care să le apere.

Două evenimente au scos în evidență acest lucru. BBC-ul a transmis o captivantă docu-dramă, “Inside the War Room” (“În zonă de război”), încercând să arate cum ar putea reacționa forurile decizionale în eventualitatea unei insurecții susținute de Kremlin în estul Letoniei, care culminează cu un atac nuclear asupra vaselor de război britanice și americane (răspuns: America va folosi arme nucleare, Marea Britanie, nu).

Iar Rand Corporation, un think-tank american, a relatat despre o întreagă serie de jocuri de război inițiate pe tema reacției NATO în eventualitatea unui atac-surpriză al Rusiei în țările baltice (răspuns: orice ai face, Rusia câștigă în 60 de ore). Studiul sugerează că doar mobilizând în țările baltice trei echipe combatante de blindate, cu un cost anual de 2,7 miliarde de dolari, plus alte mari schimbări prin alte părți, ar putea respinge un atac rusesc.

Criticii afirmă că BBC și Rand servesc interesele Kremlinului. Rusia dorește ca țările baltice să simtă că sunt “NATO-lite” (de importanță secundară). Și vrea ca restul Alianței NATO să creadă că apărarea acestor state din linia întâi este de o cutezanță inutilă. Acestea sunt precondiții ale unor convorbiri “realiste” despre securitatea europeană, în care Rusia și-ar recupera o parte din terenul pierdut după prăbușirea imperiului sovietic.

Programul BBC a stârnit o animozitate deosebită în Letonia. Și înțeleg de ce: exagera pericolul separatismului în agitatul Est. E neplăcut să vezi pe cineva (chiar dacă e vorba doar de actori) arzându-ți drapelul național și zdrobindu-ți stema. Deciziile legate de viitorul Letoniei au fost luate de foști oficiali britanici, ca și când ar fi încă funcție. Unii au părut încă de la început prost informați și lipsiți de empatie.

Dar emisiunile de televiziune sunt făcute ca să atragă (știu: am făcut și eu). Iar scenariile ipotetice implică obligatoriu puțină credibilitate: cheia e în titlu. Adevărata lecție a programului nu era aceea că țările baltice erau blestemate, ci că e o greșeală să liniștești Rusia. Cei care la început se pronunțaseră împotriva unei “reacții exagerate” la evenimentele misterioase din estul Letoniei păreau niște proști către sfârșit. Este adevărat, Marea Britanie a picat testul. Mult mai important e că, în versiunea scenariștilor, America nu l-a picat.

Desigur “În  zona de război” și studiul organizației Rand sunt îngrijorătoare. Ele pun niște întrebări rămase fără răspuns. Dar nu sunt niște întrebări la care să nu se poată răspundă. Putem apăra țările baltice și pe noi. Trebuie doar să ne gândim mai bine cum să facem asta.

Pentru început, avem nevoie să-i ținem sub observație pe cei care cobesc. Rand a intrat deja sub tirul lui Sam Gardiner, unul dintre cei mai vechi analiști ai apărării zonei baltice. El crede că studiul a fost o risipă de bani, pentru că se concentrează prea mult asupra bătăliilor terestre, ignorând dimensiunea navală.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.roMaterial sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

2927 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă