Palmaresul ministerial al dlui Chiuariu ar putea fi descris pe scurt cu expresia ex nihilo nihil. O nulitate incompetenta si aroganta care n-a facut nimic. Decat sa demonstreze situatia deprimanta in care se afla un sistem politic ce-i permite unui zero barat si fudul sa ocupe unul din cele mai importante posturi ministeriale.

Din haosul lui Fenechiu a aparut si s-o intoarce-n haos, lasand in urma haos.

Plus o gasca de preteni promovati prin concursuri dubioase, si alti(?) preteni din minister care isi exprima afectiunea fata de ministrul-trambulina care i-a propulsat in posturi poluand cu spamuri forumurile ziarelor sau pe Hotnews.

Sigur, cei care nu privesc cu ochi buni DNA-ul si lupta anticoruptie ar putea sa fie in dezacord cu aprecierile de mai sus. Atata efort a depus, atatea minciuni a spus si atatea mizerii a facut ministrul demisionar ca sa puna bete in roate procurorilor dlui Morar, incat se poate banui ca sabotarea Departamentului a fost principalul, daca nu singurul sau proiect politic.

Pe undeva e de absolut de inteles ca politicieni pe intregul nostru spectru politic pseudo-doctrinar au cuvinte de lauda la adresa demisionarului.

De neinteles in schimb este pozitia unui reprezentant al societatii civile, ma refer la dl Alistar, presedintele Transparency International Romania, care apreciaza demisia ca un gest menit sa protejeze sistemul juridic, “sa puna la adapost justitia si Ministerul Justitiei de atragerea unui conflict de natura politica”.

Foarte frumos principiu, pacat ca dl Alistar il formuleaza …cu o oarecare intarziere. Gestul acesta de protejare a justitiei trebuia sa fie facut din septembrie, de cand dl Chiuariu este in situatia de a fi urmarit penal. Ma intreb, ce-a facut directorul TI Romania in tot acest timp? A dormit? Trei luni de zile!, trebuie sa fi fost de-a dreptul o hibernare, mai ales ca n-a parut deloc deranjat de tot ce-a facut acelasi ministru : un razboi zgomotos si virulent cu justitia, ba chiar si cu colegii de societate civila ai dlui Alistar, care au avut proasta inspiratie de a nu dormi la fel de adanc si de bine.

De trei luni de zile ministrul justitiei face niste chestii care ar ingrozi cel mai lax cod de conduita ministeriala din lume, nu doar cele publicate de Transparency International.

Da, demisia dlui Chiuariu e bine-venita, dar eu o spuneam din septembrie, de cand se adunasera deja prea multe motive; dl Alistar o spune abia dupa ce faptul s-a consumat – ceea ce risca sa se intample cu propria-i credibilitate.

Citeste mai mult si dezbate pe blogul lui Doc