Veştile bune năvălesc peste noi de la o zi la alta. Din păcate nu şi la noi. În Franţa s-a votat legea care protejează nefumătorii şi s-au început demersurile pentru pachetul generic. Este a 3-a ţară care marşează pe acest tronson de protecţie a fumătorului pasiv dar și al celui activ. Un ministru al Sănătăţii exemplar, m-me Marisol Touraine s-a remarcat şi de această dată. A motorizat promovarea noii legislaţii iar Adunarea Generală, şi acolo este un partid majoritar, a votat începerea acestor demersuri.

prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de PneumologieFoto: Hotnews

Este de fapt primul pas spre modernizarea sistemului sanitar conform unui program riguros calendaristic. „Programul Naţional Francez de Reducere a Tabagismului” cuprinde şi pachetul/ambalajul neutru, un element important. Culmea este că, aşa cum a remarcat comunicatul de presă dat cu această ocazie, deputaţii majorităţii au rezistat în faţa manevrelor senatorilor şi „lobby-ului”; creat cu ardoare de companiile multinaţionale şi au contribuit prin votul lor decisiv la salvarea a mii de vieţi pentru viitor. Ei au deschis drumul spre prima generaţie fără fumat.

Oare să fi fost întâmplător faptul că pe continentul american, tot în aceste zile, parlamentul provinciei Quebec a votat cu 108 la 0 două amendamente la legislaţia antifumat legate de suprafaţa avertismentelor pe pachetele de ţigări care trebuie să ajungă să acopere 75% din suprafaţă şi de interzicere a plăților promoționale către comercianții cu amănuntul, cum ar fi bonusurile pentru îndeplinirea obiectivelor de vânzări. Quebecul a avut o interdicție de afișare cu amănuntul din 2008. Proiectul de lege Quebec are multe alte prevederi, inclusiv terase fără fum de tutun, mașini cu copii în care să nu se fumeze, interdicţia fumatului pe terenurile de sport/zonele și terenurile de joacă pentru copii (măsuri pe care şi alte provincii le-au realizat). Toate acestea cu menţiunea că începând cu anul 2006, Quebec a avut 100% fără fumat toate locurile de muncă închise și locurile publice, inclusiv barurile și restaurantele.

Din păcate, în România, clivajul politicienilor, trecerea alternativă dintr-o tabără în alta, jocurile şi schimbările de rol, automatismele pavloviene au făcut ca legea românească să iasă şi să dispară brusc de câteva ori de pe ordinea de zi unde era inserată pentru a obţine votul final. Există lucruri pe care nu le înţeleg şi refuz să cred că parlamentarii nu conştientizează două elemente vitale: ei sunt acolo pentru a proteja sănătatea românilor, nu penru liniştea lor de fumători. Au fost votaţi pentru a proteja pe cei care conştientizează în acelaşi spirit democratic perorat cu nonşalanţă de fumători pericolele fumatului şi pentru acest lucru, printre altele, ar trebui să lupte din răsputeri. Dacă în fiecare zi mor peste 70 de români din cauza tutunului ucigaş înseamnă că depăşim cu mult, în fiecare din aceste săptămâni fără această lege, ceea ce s-a întâmplat în drama de la Colectiv în ultima lună.

Orice zi de amânare costă vieţi omeneşti. Încercările de a abate atenţia spre alte subiecte de la drepturile omului, la taxe, de la ideea de poluare generală a umanităţii la ţigara electronică şi alte elemente care de mult au fost încercate în alte ţări este o pierdere de timp, este un mod de a amâna care ne costă pe toţi. Sunt tertipuri de oameni specializaţi în a amâna. Se ştie că industria tutunului este tot timpul cu mâna în buzunarul celui care fumează. Pierderile directe dar şi cele colaterale atât în cazul fumătorilor activi dar şi a celor pasivi prin decese premature,pensionări precoce, zile de absenteism prin îmbolnăvire şi internări în spitale şi sunt trecute în contul tuturor contribuabililor şi mai ales în contul statului care se amăgeşte cu ce câştigă din taxarea acestor coloşi transnaţionali.

Poate că aceste reacţii de lumea a III-a dovedesc că nu ne pasă decât unora iar că unii dintre aleşii noştri nu se gândesc la cei 73% dintre fumători (doar 14 milioane de locuitori) care inhalează fumul ucigaş, nemaivorbind de cei 42.000 de români care mor anual din cauza asta. Cred că nici pasivitatea preşedintelui ţării este de bun augur. Polonia a avut cândva un preşedinte „jucător” pe această arenă de protecţie a fumătorilor pasivi nevinovaţi şi legea antifumat a făcut rapid progrese mari. La noi preşedintele declară la dezbaterea recentă ”Educaţie pentru sănătate că susține prevenția ca “prioritate zero a politicilor de sănătate”. Mă întreb cum să faci prevenție și educație dacă nu începi cu un lucru elementar de protecție: o lege antifumat, corectă și modernă.

Ultima dată legea anti-fumat a fost scoasă în ultimul moment de pe ordinea de zi a Parlamentului României. Sper să nu fim din nou martorii unor astfel de tertipuri și parlamentarii români să voteze în această săptămână legea antifumat. Sper să nu se poarte ca parlamentarii unei țări din lumea a treia.

*Prof. dr. Florin Mihaltan este presedintele Societatii Romane de Pneumologie.