Sunt furios în dimineața asta. Și cuprins de descurajare. Câțiva medici de la Spitalul de Arși au recunoscut în fața luiCătălin Tolontancă cei din #Colectiv care au scăpat din foc "au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta". Iar acum mii de oameni sunt revoltați pe Facebook și la televizor de bombele microbiene din spitalele românești. Și am multă obidă strânsă între dinți.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Pentru că încă din 2013 am scris cu mare lux de amănunte (și pe HotNews și în Viața Medicală alături de colegii Dan Mihalache și Aurel Marin) cum România stă pe această bombă microbiană care ticăie. Am scris atunci despre cum spitalele românești falsifică aceste date, despre cum unii șefi de clinici făceau presiuni să nu mai scriem despre asta, despre cum unele laboratoare private falsificau rezultatele analizelor ca să mai câștige un ban, iar Ministerul Sănătății închidea ochii la toate. Rând pe rând, miniștrii Sănătății din ultimii patru ani au închis ochii.

Au îndrăznit atunci să vorbească public (ar face-o și acum și le mulțumesc) mai mulți medici de la Institutul Matei Balș. Înalți oficiali europeni au vorbit despre cât de gravă este situația din România. Ca jurnaliști ne așteptam ca povestea să stârnească o furtună. Dar nu s-a întâmplat.

Marile talkshow-uri ale telenațiunii erau ocupate pe atunci cu altele: Băsescu se războia cu Ponta, Udrea cu Gabi Firea, Dan Voiculescu lupta împotriva dictaturii. Trebuia să înțelegem că lucruri prea importante se petreceau, era agenda publică încărcată, cine mai avea timp de prostii din astea?

Dar pacienții români mureau din cauza acestor infecții intraspitalicești și atunci, înainte de #Colectiv. Pacienții cu arsuri aveau probleme majore și pe atunci, înainte de #Colectiv. Și nu doar ei, și cei cu alte patologii, mulți, mulți, pentru că suntem țara europeană cu cei mai rezistenți microbi la tratamente și cu cele mai puține spitale pregătite să controleze astfel de infecții.

A fost nevoie de o hecatombă tragică ca cea din Colectiv pentru ca "agenda publică" să se elibereze, în sfârșit. Să mă iertați, dar astăzi nu sunt mândru deloc că fac parte din specia umană. Să mă iertați că spun asta și să mă înțelegeți...

--------------------------------------------

- aici ancheta detaliată din 2013 Infecţiile intraspitaliceşti în România: miracol pe hârtiehttp://bit.ly/1OznKp5

- aici din nou in 2013 Miracolul infectiilor din spitalele romanestihttp://bit.ly/1N59i3L

- aici europenii Infecţiile nosocomiale în Europa şi România – raport ECDChttp://bit.ly/1TyBGzI

- aici noi reveniri despre o conditie care agraveaza problemaRomania – tara impanzita de bacterii rezistente la tratament. De ce mananca romanii antibiotice pe paine? http://bit.ly/1PyQ64g