Ce ar trebui sa faca noul ministru al Sanatatii ca sa nu ajungem sa-l regretam pe rezidentul-manechin

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 2 decembrie 2015, 2:57 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
După ce a pornit cu o gafă la Ministerul Sănătății, premierul Dacian Cioloș a numit în fruntea acestui minister complicat un medic venit din mediul universitar clujean care are de îndeplinit un program guvernamental atât de vast încât nici trei ani plus o majoritate parlamentară solidă nu i-ar ajunge. Patriciu Achimaș-Cadariu, noul ministru al Sănătății, are însă doar un an la dispoziție, an la finalul căruia am putea să-l regretăm pe manechinul-rezident după care încă "oftează" jumătate de Facebook. Sau poate nu. Achimaș-Cadariu are în mână câteva cărți interesante. Depinde doar de el cum le va juca. 

Căci un an este suficient pentru a planta în interiorul sistemului medical niște semințe bune care să dea rod frumos și de care să ne bucurăm și după ce Achimaș-Cadariu se va fi întors în Ardeal. Semințe pentru care nu e nevoie de bani, dar de o minte limpede și decisă da. Există câteva obiective pe care Patriciu Achimaș-Cadariu ar trebui să se concentreze în acest an, dacă nu vrea să rămână doar o simplă statistică în șirul oricum foarte numeros al miniștrilor Sănătății post-decembriști.  

DEZAMORSAREA UNEI BOMBE MICROBIENE  

Infecțiile intraspitalicești (nosocomiale) sunt una dintre cele mai acute crize de care suferă sistemul medical românesc. România rămâne și în 2015 țară fruntașă în Europa la consumul de antibiotice și microbi rezistenți la orice tratament. Subliniez: orice tratament. Și, pe măsură ce trece timpul, lucrurile se înrăutățesc. 

Subiectul rezistenței la antibiotice a ajuns inclusiv pe agenda G7, Angela Merkel a numit-o “problemă crucială pentru întreaga specie umană”, administrația Obama se ocupă special de asta. În România? Deocamdată doar declarații sforăitoare.  

Spitalele ar trebui aspru amendate dacă nu respectă programele de bună utilizare a antibioticelor, liderii de opinie din lumea medicală care recomandă folosirea cât mai frecventă a antibioticelor ar trebui și ei să fie penalizați pe măsură. În plus, avem nevoie de specialiști în boli infecțioase care să se ocupe doar de monitorizarea acestei probleme. Deja suntem unul dintre cei mai mari exportatori europeni de microbi rezistenți la tratament și nu va mai dura mult până când această bombă microbiană ne va exploda în față. Și atunci ne vom aminti că miniștrii Sănătății au fost avertizați, se vor cere demisii, dar va fi prea târziu. 

PUTE, DOMNULE MINISTRU! 

“În momentul în care scriu acest mesaj, duminică, 29 noiembrie, sunt în continuare internată, în calitate de insoțitoare. Baia pe care o folosim toate mămicile de la această secție arată mizerabil. Sunt revoltată. Înțeleg că nu sunt fonduri pentru mobilier, facilități, etc, dar chiar nici pentru igienizare?” Am primit acest mesaj de la o mămică internată într-un spital județean din România. Nu e singurul caz similar, deținem deja domnule ministru o colecție considerabilă de astfel de imagini: toalete și dușuri împuțite într-un spital! 

Domnule Achimaș-Cadariu, într-un an ați putea începe și finaliza un program care v-ar aduce un câștig imens de imagine, care ar îmbunătăți considerabil viața pacienților români, nu ar costa mult și ați avea inclusiv ocazia să dați de lucru câtorva sute de meșteri români. 

Andrei Plesu spunea că România va intra cu adevărat în Europa atunci când vom avea toalete publice curate. Toaletele și dușurile pacienților internați în spitalele românești nu sunt publice, dar tot mizerabile sunt. Și umilitoare. Și periculoase pentru sănătate. Pot 10 miniștri să declare în același timp că spitalelor românești nu le lipsește nimic, dar tot pute.

SOLUȚIA PENTRU CRIZA MEDICILOR DIN RURAL 

Felul în care este organizat programul de rezidențiat trebuie neapărat schimbat. Aici nu voi insista pentru că noul ministru, cu o carieră universitară deja avansată, știe cu siguranță că o bună parte din rezidenții români fug din țară atât din cauza salariilor, dar mai degrabă din cauza lipsei de perspectivă profesională. Și problemele încep încă din perioada rezidențiatului. Sunt prea multe găuri în pregătirea rezidenților români: se calcă unii pe alții în spitalele universitare supra-aglomerate; mulți dintre ei termină rotațiile pe stagii fără să fi efectuat toate manevrele chirurgicale prevăzute în curriculum, ceea ce este foarte grav; alții sunt mai degrabă copiști decât medici.  

Dar nu uitați că medicii rezidenți din anii mari sunt o resursă umană neprețuită pentru mediul rural sau orășele, acolo unde de multe ori trebuie să cauți cu lumânarea un specialist. Ajutați cererea să întâlnească oferta, oferiți-le tinerilor medici stimulente și posibilitatea de a efectua stagii și în afara marilor centre universitare, acolo unde e chiar nevoie de ei. Implicați autoritățile locale în finanțarea unui astfel de program. Nu ar fi prima oară când așa ceva s-ar întâmpla în România și există modele de succes care pot fi preluate din alte țări. 

ZONA MINATĂ: POLITICA MEDICAMENTULUI  

Patriciu Achimaș-Cadariu are noroc aici, dar e un noroc cu două tăișuri. În acest moment poziții oficiale importante care supraveghează politicile farmaceutice în România, o piață cu miză de miliarde, sunt descoperite. Președintele Agenției Naționale a Medicamentului a fost recent îndepărtat din funcție, poziția fiind deocamdată deținută de unul dintre angajații mai vechi ai instituției. Cei doi șefi din Ministerul Sănătății cu responsabilități în acest domeniu, directoarea Mihaela Udrea și secretarul de stat unpr-ist Alin Țucmeanu, au fost amândoi ridicați de procurorii DNA. În ultimul an procurorii au dat iama în afacerile necurate cu medicamente, iar prețurile au fost reduse după mai bine de șase ani de nerespectare a legii. Desigur că mai e mult până departe, dar curățenia a început și asta oferă deschideri în joc pe care anteriorii miniștri ai Sănății nu le-au avut.  

După instalarea guvernului Cioloș, prima solicitare a reprezentanților industriei farmaceutice active în România a fost modificarea modalității de calcul a prețului la medicamente. În prezent, respectarea legii asigură României unul dintre cele mai mici prețuri din Europa la medicamentele originale. Noul ministru al Sănătății nu trebuie să cedeze cântecelor de sirenă din industria farma și este obligat să mențină această modalitate de calcul. Cerințelor industriei trebuie să le răspundă decis și fără timidități: da, este firesc ca industria farmaceutică să subvenționeze pacienții uneia dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană.  

Dar în același timp, trebuie folosiți banii economisiți în sistem pentru includerea pe lista compensatelor a acelor medicamente inovative care realmente salvează vieți. Procesul de includere continuă să fie înfiorător de lent, deși autoritățile tot promit și tot promit de vrei doi ani accelerarea lui. În timpul acesta mii de pacienții așteaptă tratamente care în Europa sunt normale de peste cinci ani. Cinismul practicat ca politică de stat, asta trebuie să oprească noul ministru al Sănătății.

Iar dacă industria farma dorește condiții fiscale mai bune (un alt ghimpe fiind taxa clawback) atunci să facă bine să aducă fabrici în România (asta înseamnă locuri de muncă calificate) și să investească în cercetare-dezvoltare. Modelul irlandez în acest domeniu ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru domnul Achimaș-Cadariu, iar un plan poate fi pus la punct alături de Ministerul de Finanțe. Ar fi pentru întâia oară în ultimul deceniu când Sănătatea și Finanțele ar avea o relație de colaborare, nu de hărțuire. 

Partea proastă este că noul ministru al Sănătății este șef peste o instituție devastată: experți prea puțini și cu salarii mult prea mici pentru un domeniu atât de important și cu mize financiare atât de mari precum e sănătatea. Nici la Agenția Națională a Medicamentului lucrurile nu stau mai bine, acolo unde evaluarea tehnologiilor medicale se face comparativ cu alte țări europene, de parcă România ar avea visteria Germaniei sau profilul epidemiologic al Angliei. Exista un proiect special finanțat de Banca Mondială prin care ar trebui să se construiască un sistem real de evaluare a medicamentelor și a tehnologiilor medicale, sistem care bine pus la punct ar face viața corupților mult mai dificilă decât e astăzi. Dar e nevoie de experți care să facă asta. 

În România există câțiva oameni care se pricep bine la farmacoeconomie, dar majoritatea lucrează în zona privată. Achimaș-Cadariu are însă la dispoziție o resursă umană puțin exploatată până acum de vreun ministru al Sănătății. Românii deja specializați în politici de sănătate la cele mai puternice universități din domeniu din lume: la John Hopkins School of Public Health, la London School of Economics, la Cambridge sau la London School of Hygiene & Tropical Medicine. Sunt oameni tineri, aflați în plin avânt profesional, extrem de bine pregătiți și la curent cu ultimele noutăți din domeniu (de știința unora m-am bucurat direct) și care ar fi dispuși să pună umărul, mai ales în contextul unui guvern tehnocrat.  

Chirurgul de la Cluj ajuns ministru al Sănătății ar trebui doar să întindă mâna spre un telefon și să sune și altundeva, nu doar pe domnii profesori din facultățile de medicină. La noi există cutuma că dacă nu ești medic, nu poți fi un bun ministru al Sănătății sau un bun manager de spital. E fals. Există medici excepționali dar care au noțiuni foarte sumare despre evaluarea tehnologiilor medicale sau despre cele mai fezabile modele economice de asigurări de sănătate. Și nu pot fi acuzați pentru asta: câți dintre noi suntem capabili să stăpânim la superlativ două meserii în același timp? Căci medicina și administrarea unui sistem medical sunt două meserii diferite. Iar amatorii într-un sistem atât de complex și vital sunt periculoși.  

Pentru că altfel, poți ajunge ca în România - țară europeană în care în ultimul deceniu finanțarea sistemului medical a crescut considerabil în termeni reali, dar nivelul de satisfacție al pacienților a rămas la nivelul anilor ’90, mai mic chiar decât în Albania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16136 vizualizari

 • 0 (6 voturi)    
  speranta moare ultima (Miercuri, 2 decembrie 2015, 7:24)

  toubib [utilizator]

  Sper din toata inima ca domnul Achimas sa fie ministrul providential pe care il asteptam de atatia ani. Insa domnul Achimas fiind un produs al sistemului actual, va cuteza oare sa ridice mana impotriva acestuia?
 • -1 (9 voturi)    
  Sa fim seriosi (Miercuri, 2 decembrie 2015, 9:28)

  TheLionKing [anonim]

  Ciolos a vrut un om din afara sistemului (cum era acel tanar rezident). Mafia s-a ridicat repede (cu ceva argumente), caci ii era greu sa il ia de undeva pe acel domn: niciun concres la Las Vegas, nicio prezentare medicala in Maldive.
 • -4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 decembrie 2015, 10:29)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   Te pripesti.... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 12:59)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui

   Cine spune ca aceasta rezistenta dobindita este dezvoltata in Ro? Ai habar cu ce microbi intra si au intrat in tara multimea de africani si arabi ce fac diverse facultati sau afaceri pe aici? Si care corcesc bagajul lor microbian cu cel al fetelor primitoare pe care le intilnesc? Sau asiaticele ce sint bone?
   Chestia cu consumul de antibiotice e o gogorita dezvoltata de firmele de asigurari occidentale (in special americane) ce nu aveau de gind sa plateasaca tratament - indiferent ce tratament faci, chiar daca ai facut antibiograma, ceea ce faci este o selectie - tulpinele sensibile la acel antibiotic vor muri celelalte vor prospera. Daca astepti prea mult si organismul pacientului e slabit si numarul de germeni e foarte mare, raspunsul la tratament va fi mai prost si sansa aparitiei unei tulpini rezistente e mai mare. Dar din nefericire se folosesc "scheme" aiurea. Am vazut un reportaj despre decese in SUA a unor pacienti cu meningita si toata lumea se agita ca : vai, germeni rezistenti! - in conditiile in care nu foloseau molecule mai vechi CE TRECEAU BARIERA MENINGO-ENCEFALICA si care ar fi avut efectul scontat. Dar care nu erau in schema de tratament fiind considerate "obsolete" si oricum iesite din productia de profil din state...
   Da, consumul de carne continind antibiotic este una din cauze - conduce la formarea de picuri plasmatice mici fara efect terapeutic dar ce poate duce la alergii si formarea de tulpini rezistente. LA fel si antibioticele folosite in apicultura.
   E absurd sa interzici utilizare lor sau conditionarea atit de stricta. Ce faci cu dejectile ce contin antibiotic? LE colectezi separat? Le prelucrezi special? Ajung in mediu si oricum vor porni selectia de tulpini rezistente. O sa interzicem circulatia persoanelor ce sint sub tratament? Ce ne facem cu germenii intilniti in ziua a patra sau a cincea de tratament? Practic acestia au sansa sa dezvolte tulpini rezistente. Problema e foartte complexa si nu se cauta rezolvarea ei.
  • -1 (1 vot)    
   ei na ? (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:30)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui

   Sa mori tu ca daca ma apuca maseaua vineri noaptea pe Sinaia sa-mi refuze farmaciile antibioticul ?
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 decembrie 2015, 18:59)

    [anonim] i-a raspuns lui CRMS

 • -2 (8 voturi)    
  dupa ce ii puneti la butoane incepeti sa-i scuzati (Miercuri, 2 decembrie 2015, 10:35)

  Ninel [anonim]

  Spuneti pe sleau ca sunt incompetenti si ca nu au ce cauta acolo, nu le mai gasiti circumstante, ca timpul e scurt, mostenirea e grea, bla bla.

  Ministrul sanatatii trebuie sa faca 2 lucruri simple: sa creasca substantial salariile medicilor dar si a asistentelor (nu 25%, ci macar triplarea lor, adica 300%) si sa puna pe picioare spitalele de stat - renovari, dotari, medicamente.

  Evident ca ei vor face fix pe dos. Vor inchide si mai multe spitale, vor spune ca nu sunt bani pt salarii si medicamente. Noi vom muri aici cu zile, pentru ca asta e de fapt scopul celor care i-au pus in functiile respective.
  • +5 (7 voturi)    
   fix pix.. (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ninel

   cum or fi acestea "2 lucruri simple"? sa triplezi salariile la cateva sute de mii de oameni (care nici macar nu sunt direct in subordinea ministerului) si sa pui "pe picioare" spitalele care sunt in administrarea primariilor..

   uite alte 2 lucruri simple:
   1. sa te asiguri ca sistemul de carduri de asigurare functioneaza si cei care nu sunt asigurati nu mai primesc decat serviciile medicale de urgenta
   2. sa pui la punct un sistem de control care sa verifice zilnic minim 5 spitale si sa publice pe internet rezultatele.
   • 0 (2 voturi)    
    inca unu' ..... (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:30)

    TRABI [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    As mai zice unul : => instituire sistem de control care sa verifice cate un judet in 2-3 saptamani , referitor la numarul de concedii medicale eliberate , ponderea acestora cat si societati cu capital de stat care au cu nemiluita salariati in BO + medici care le emit , indivizii care sunt pensioati pe boala si care nu au nimic + comisiile care au acordat asa ceva --> totul publicat la o luna de zile , transparent .
    • +1 (1 vot)    
     asigurari sociale.. (Miercuri, 2 decembrie 2015, 15:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

     toate sunt probleme de care se ocupa casele de asigurari (de sanatate) sau cei de la ministerul muncii in cazul pensiilor si altor sisteme de asistenta sociala acordate aiurea.
  • 0 (2 voturi)    
   Daca ar fi fost controlate (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:08)

   tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui Ninel

   la capitolul igiena, muult mai multe spitale puteau fi inchise. Ajungi in spital cu o boala si pleci cu mai multe.
  • +1 (1 vot)    
   OK (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:38)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ninel

   Auscwhitz national. Coruptie si nepasare, cam asta e sistemul de Sanatate. Cum ar purea avea bai cind de la buget fura toti: parlamentarii si clientela lor, cei din administratia locala, cei din ministere etc etc. Mafia partidelor au jefuit tot, lasind oamenii sa moara fara medicamente, aparatura, spitale, medici etc etc etc.
 • +4 (6 voturi)    
  Dorel SANDESC (Miercuri, 2 decembrie 2015, 10:53)

  SRA [anonim]

  " SOLUȚIA PENTRU CRIZA MEDICILOR DIN RURAL"

  Cat va fi Dorel SANDESC secretar de stat la MS nu se va face nimic, acesta iubeste sa fie turist la congrese si invitat.

  Pentru el nu exista sa gandeasca Sistem de sanatate NATIUNE !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Ministrul sanatatii si nu numai!!! (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:04)

  Solovan Caius [anonim]

  o depolitizare a institutiilor si promovare pe criterii de competenta, profesionalism si promovind munca , nu acelasi salar tuturor ca in comunism...
  unii au beneficiat de promovari, pozitii doar politic, cumetrii si altele mai obscure;
  daca PM vorbea de pozitii politice la nivel de secretar de sta eventual subsecretar, vicepremierul Dincu deja a ajuns la forma initiala de politizare adica la nivelul scoli,spitale etc!!!
  SE PARE CA UITAM MULT PREA USOR!!!
 • +5 (5 voturi)    
  Birocratie mai putina + grija pt altii (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:12)

  Adi [anonim]

  Daca am card de sanatate, si am un concediu pre-natal, de ce trebuie sa ma duc personal la CNAS sa depun acest concediu medical o data pe luna timp de 4 luni? Cine are grija de copil? Un bebe trebuie sa fie alaptat cam la 2-3 ore, trebuie sa-l tarasc dupa mine?
  Nu poate fi scris de medicul de familie pe card si din sistem CNAS sa-si ia datele?

  Uite asa v-am dat o solutie pt birocratie mai putina.

  La doua luni de viata schema de vaccinare a Ministerului Sanatatii presupune vaccinarea copiilor. Dar medicii de familie nu primesc vaccinul cand il cer. Si se mai intreaba de ce copiii nu sunt imunizati? LOL
  • +2 (2 voturi)    
   FEUDAL (Miercuri, 2 decembrie 2015, 11:38)

   SRA [anonim] i-a raspuns lui Adi

   O ABERATIE !!!

   Acest sistem cu picatura este FEUDAL special a crea DEPENDENTA !!!

   De asemenea sistemul de card este TICALOS dosarul medical, casa de asigurare trebuia sa stie ca sunteti in concendiul medical.

   Sistemul este facut sa se depinda de ei si sa va multumeasca cand mai vine cu o ,...
 • +2 (2 voturi)    
  HA HA HA ( lupul paznic la oi) (Miercuri, 2 decembrie 2015, 14:29)

  Vezi sa nu [anonim]

  Ai gasit sa faca chestiile astea tocmai pe Achimas seful IOCN care tocmai a fost implicat in scandalul cu medicamente oncologice contrafacute :))))))))!!!!!!!!!.
  http://www.stiridecluj.ro/social/cine-e-medicul-de-la-oncologie-la-care-dna-cluj-a-facut-perchezitii-video.
  Vezi mai bine cine are laborator privat tocmai in mijlocul institutului de oncologie si cum toate analizele se fac numai la Synevo.
  Vezi mai bine cine a fost si este taica sau Achimas cel batran prieten bun cu Dancu asta de e viceprimministru ( iti dau un indiciu http://www.umfcluj.ro/ro/informatii-med-ro/discipline-med-ro/item/24-andrei-achimas).
  El e doar miel dus la taiat; mai bine vezi de hal batran.
 • +2 (2 voturi)    
  Observatii (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:29)

  Andra [anonim]

  am mai multe observatii pe marginea articolului : industria farma nu este societate de caritate. Nimic pe lumea aceasta nu este gratis. Daca semnam un decret si asteptam cu gura mare sa cada para malaiata, ne inselam amarnic. Scaderea fortata a preturilor va avea fireste urmari. Multe medicamente fie nu se vor mai importa, fie nu vor mai fi produse sau vor ajunge la export. In prezent multe medicamente strict necesare lipsesc cu desavarsire din farmacii. In schimb, unii "smecheri" reusesc totusi sa faca rost de ele, cumparand loturi intregi, cu care isi aprovizioneaza propriile farmacii, restul fiind trimis la export. Din castigurile fabuloase obtinute, reusesc sa mentina toate preturile mici, distrugand concurenta. Ma intreb, unde vor ajunge preturile cand acesti "rechini" vor acapara toata piata ? In alta ordine de idei, ma indoiesc ca se vor mai deschide deocamdata in Romania fabrici de medicamente. Nu demult s-a inchis fabrica de medicamente de la Brasov, o multime de specialisti ramanind pe drumuri; in alta ordine de idei, in prezent, in Romania se prescriu si se elibereaza din farmacii antibiotice in exces. Dar acest fapt se datoreaza si reclamelor excesive pentru medicamente si pentru farmacii. Daca reclamele ar fi interzise, altfel ar sta lucrurile; concomitent ar trebui controlat strict consumul de antibiotice in industria zootehnica. Utilizarea fara discernamant a antibioticelor la cresterea animalelor ar trebui interzisa cu desavarsire.
 • +1 (1 vot)    
  alte pareri -1 (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:36)

  nnl [anonim]

  Infectiile intraspitalicesti: ca tot va referiti la conditiile din vest.Nici un medic , asistenta,infirmiera nu are voie sa poarte in timpul serviciului( indiferent ca este spital sau dipensar) inele, bratari, ceas, cercei foarte voluminosi.
  Nu ai voie cu haine personale sub echipamentul de lucru.Unghiile sunt taiate scurt, fara oja.Parul prins cat de cat.
  Analizati imaginile din spitalele romanesti.Toata lumea zornaie, manichiura, etc.
  In toate saloanele, cabinete, holuri exista chiuvete, apa calda, sapun, dezinfectant de maini.
  Dupa aceea vorbim de antibiotice.
 • +1 (1 vot)    
  alte pareri 2 (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:47)

  nnl [anonim]

  Solutia pentru criza medicilor din rural.
  Nu am inteles pe cine doriti sa trimiteti in rural, localitati izolate.Un rezident in chirurgie? Psihiatrie?Medicina de familie? Ultimul as mai intelege.
  In schimb d-voastra poate nu stiti ca un rezident are un statut special.Fiecare rezident este sub indrumarea unui specialist, cel putin teoretic.Sa se mute si specialistul cu tot cu rezident la tara?!De ce nu? Daca au noroc de un timp frumos poate deveni chiar interesant.
  Toti doctorii dar absolut toti doctorii doresc sa lucreze in spitale dotate cu echipamente medicale indiferent ca acest spital este in Sibiu sau Bucuresti.
  Dotati toate spitalele din tara ca cele din Bucuresti si nu se vor mai calca in picioare in Bucuresti dimpotriva se vor plimba linistiti si relaxati pe dealurile din Transilvania.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 3 decembrie 2015, 20:40)

   Spinu Victor [anonim] i-a raspuns lui nnl

   poate da chiar dumnealui un exemplu. are nesfirsite oportunitati. le-am trait din plin 5 ani cit am fost medic de tara. legat de pamint ca iobagii de catre mihai viteazu!
 • +1 (1 vot)    
  alte pareri 3 (Miercuri, 2 decembrie 2015, 17:59)

  nnl [anonim]

  Politica medicamentului.
  Aveti impresia ca daca primiti ultimul medicament descoperit pentru tratamentul sa zicem tensiunii arteriale, aveti cel mai bun tratament.Fals. Cel mai bun tratament pentru bolile obisnuite este cel verificat cel mai bine adica administrat foarte mult timp.
  In Europa isi permit sa trateze orice..da asa este,dar in Europa pacientii primesc inca Enalapril pentru tensiune ( daca nu sunt containdicatii sau reactii adverse) .Exista protocoale , nu face fiecare medic cum il taie capul.Este interzis ca un medic sa intalneasca personal un reprezentant medical .Si multe altele...
  In Romania s-a compensat pana si Tanakan....
 • +2 (2 voturi)    
  Ar putea elimina macar putoarea din spitale (Miercuri, 2 decembrie 2015, 18:42)

  Parzivall [utilizator]

  Ca pute rau de tot.
 • +1 (1 vot)    
  ATENTIE (Miercuri, 2 decembrie 2015, 19:51)

  name [anonim]

  Poate ca noul ministru ar trebui sa isi indrepte atentia si asupra numirilor facute de fostul ministru Banicioiu la institutiile din domeniul sanitar in perioada de interimat (de dupa caderea guvernului Ponta), cu atat mai mult cu cat in spatele acestora ar putea sa se gaseasca si influenta fostului secretar de stat Tucmeanu, recent "saltat" de catre DNA
 • +1 (1 vot)    
  Cateva observatii pertinente (Miercuri, 2 decembrie 2015, 20:46)

  octavian [anonim]

  Aproape tot ce se scrie despre sistemul medical inclusiv acest articol e doar o incercare nereusita. E o discutie prea complicata ca sa fie analizata de cine nu a fost implicat in managementul din CLINICA Medicala..ca este medic sau nu.
  O masura care trebuie luata atat din punct de vedere economic cat si medical este sa nu se mai elibereze aiurea medicamente pe la farmacii ci doar cu prescriptie medicala. Adica daca ai o problema la masina ta care poate foarte bine sa fie o rabla doar un mecanic autorizat o poate rezova fara a lua o amenda dar intr-o problema de siguranta pubica face fiecare ce il duce capul.Se elibereaza la liber antibiotice de spectru larg, anticonvulsivante, pseudoamfetamine,psihotrope.Farmacistii le elibereaza cu larghete ca su cum ar vinde cipsuri cu gust de piza.
  2) Internarea unui pacient este scumpa domnilor...daca ati consulta niste calcule facute in Institutii ati observa ca un chirurg care castiga 2-3000 de lei pe luna aduce la o singura operatie aceasta suma..da! Deci aici avem un monopol de stat asupra mediului privat...de ce nu pot eu sa imi fac asigurare privata DEDUCTIBILA si sa platesc pentru niste excroci care stau la coada pe la CASMB cu 12-20 de nepoti si copii sau alte rude ca sa ia pe gratis asigurari medicale platite din banii mei??? Iar eu nici pana acum nu am primit macar un raspuns pentru un aparat audtiv cumparat din banii mei pentru tatal meu acum 3 anii si dupa zeci de mii de lei platiti ca impozite .De vina nu sunt rezidentii ,nici medicii care sunt prea academici sau pierduti de realitatea PRACTICA ci altcineva. Cine? E o alta discutie si oricum nu ma intereseaza-solutii exista.
  Un lucru e clar: amaratii pe care ai cunosc eu de abia de indraznesc sa se trateze in sistemul de stat, sunt oameni de bun simt dati afara din sistem la fel ca cei care il evita avand banii necesari sa mearga in privat
 • 0 (0 voturi)    
  infectii nosocomiale (Joi, 3 decembrie 2015, 9:19)

  iodo [utilizator]

  Pe langa luarea unor masuri concrete pentru reducerea connsumului de antibiotice si folosirea lor corecta, cred ca e importanta si o strategie pentru reducerea posibilitatilor de transmitere a infectiilor în interiorul spitalelor. Aici un rol important il are educarea personalului sanitar, folosirea obligatoire a solutiilor hidroalcoolice pentru igienizarea mainilor înainte si dupa orice contact cu un pacient, igienizarea riguroasa a paturilor si saloanelor dupa fiecare externare, igienizarea riguroasa a toaletelor, construirea de noi spitale în care sa nu mai existe saloane cu mai mult de doi pacienti, respectarea unor protocoale stricte de depistare si izolare a pacientilor purtatori sau infectati cu bacterii multirezistent... Unele chestii din cele enumerate nu sunt greu de realizat, e nevoie de educatie si respectarea stricta a unor reguli.
 • 0 (0 voturi)    
  sistem medical (Vineri, 4 decembrie 2015, 9:44)

  Savati Tarnava Mare [anonim]

  Offtopic : o buba mare si urata sunt comisiile medicale , la noi in zona exista un balaur numit dr.Pamfil care controleaza si decide cine se pensioneaza si cum, bineinteles pe baza de plic.
  De exemplu bolnav de o boala neurologica destul de grava a fost trimis la munca cu 4 ore , in timp ce alti paduchi sanatosi care au dat plicul stau bine mersi acasa pe bani buni.Paduchele strange la o comisie mii de euro.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by