- Lectura obligatorie pentru a intelege mai bine situatia din zona
- O carte fundamentala pentru a intelege noile framantari la nivel global
- Putin context: De cind Rusia a inceput sa bombardeze pozitiile rebelilor anti-Assad si cele ale ISIS in Siria, bombardierele rusesti au violat in mod repetat spatiul aerian turcesc. NATO a discutat problema in mod oficial. Mai mult: secretarul american de stat John Kerry a avertizat Rusia inca din octombrie ca violarile repetate ale spatiului aerian al Turciei (membru NATO) sint inacceptabile. In plus, Kerry a spus cu subiect si predicat ca avioanele rusesti risca sa fie doborite. Ca sa fie clar mesajul, SUA au trimis in Turcia cateva avioane de vinatoare.
Inapoi la situatia de azi. Inevitabilul s-a intimplat. "Aglomerarea" spatiului aerian sirian cu avioane de vinatoare din Rusia, SUA, Franta si Turcia a facut de ne-evitat incidente precum cel de astazi.
Criza militara izbucnita la primele ore ale diminetii are doua posibile dezvoltari. Prima (si cea mai plauzibila, in opinia mea) este stingerea rapida dupa citeva schimburi de replici diplomatice. A doua e si cea mai nedorita: o escaladare politica a crizei militare, cu final deschis.
Cheia crizei e la doua personaje detestate in lumea civilizata: Putin si Erdogan. Doi lideri cu tendinte despotice, care isi conduc tarile cu mina de fier si cu o propaganda exceptional de bine orchestrata. Pentru a ghici intentiile celor doi presedinti imprevizibili, o sursa primara este reactia presei controlate. Aici Kremlinul, de exemplu, da tonul.
Ce face Putin
Presedintele rus e intr-o asidua campanie de rebrenduire ca partener al Vestului in lupta contra terorismului islamic. Campania e aproape de reusita, vezi apelurile Frantei, Marii Britanii sau SUA la colaborarea cu Rusia in Siria impotriva ISIS. Pentru Putin, e un obiectiv primordial sa scape de imaginea de lider care incalca dreptul international prin anexarea ilegala a Crimeei si implicarea fatisa in razboiul din estul Ucrainei. Iar scopul sau final e slabirea sanctiunilor economice si politice care au secatuit bugetul Rusiei.
O criza in acest moment cu Turcia si, prin extensie, cu NATO ar fi devastatoare pentru noul curs pe care s-a asezat Putin. Ar pierde intr-o secunda tot ce a construit cu migala in ultima jumatate de an. De aceea cred ca presedintele rus va incerca sa se opreasca doar la replici diplomatice la adresa Turciei. Putin va trata incidentul intr-o cheie minora, calcindu-si pe mindrie.
Un prim indiciu ca Putin joaca in cheie minora e modul in care presa guvernamentala rusa trateaza evenimentul in primele ore dupa producerea sa: stiri in general neutre, cu putine - spre zero - accente critice la adresa Turciei. Iar editorialele dure (care dau tonul dezbaterii interne) nu au aparut inca. Sa ne amintim de comportamentul propagandei ruse in cazul Ucrainei: mii de articole dure, editoriale devastatoare, anchete la secunda etc.
Dar aici Putin are de infruntat doua obstacole. Primul e opinia publica interna, careia el - cu ajutorul masinariei infernale de propaganda - i-a insuflat un nationalism agresiv. Cum va rezista Putin cererilor oamenilor de a da Turciei o riposta pe masura? Al doilea obstacol e reprezentat de cercul lui apropiat, asa-numitii siloviki, toti reprezentanti ai complexului militar si de securitate: FSB, ex-KGB, armata, politie. Toti sint adeptii unei posturi militaroase, dure, si vor pune presiune pe liderul de la Kremlin sa joace dur impotriva Ankarei.
Ce face Erdogan
Si liderul turc e intr-o postura dificila, dar are mai multe avantaje decit Putin. Nici Erdogan nu-si doreste escaladarea conflictului cu Rusia, pentru ca are nevoie de liniste la granite si pentru ca are nevoie de Rusia din punct de vedere economic.
Dar Erdogan si-a asigurat prin lovitura de astazi o pozitie mai buna in interiorul NATO. El a demonstrat ca e un gardian de nadejde al frontierei externe a NATO, chiar cu riscul declansarii unui conflict politic cu Rusia. Asadar, are un ascendent asupra organizatiei nord-atlantice, sperind sa fie lasat mai departe sa bombardeze in Siria pozitiile kurde.
Practic, Rusia a testat in ultimii doi ani de nenumarate ori soliditatea NATO si capacitatea de reactie. Violarile repetate ale spatiului aerian turc fac parte din acelasi arsenal rusesc. Reactia de azi a Turciei arata ca NATO nu e sat fara ciini, iar Erdogan isi va primi meritele pentru actiunea decisiva.
Este pentru prima oara cind un stat membru NATO ataca direct si decisiv echipament de lupta al Rusiei de cind Putin e presedinte.
Ce se intimpla in regiune
Nu ma astept din partea presedintelui turc la gesturi radicale fata de Rusia daca Putin va juca in cheie minora. Si Erdogan va incerca sa treaca lin peste eveniment, odata ce si-a aratat muschii.
Daca insa Putin va declansa spirala violentei politice, orice dezvoltare e posibila. Cu impact asupra NATO, care are obligatia, potrivit Articolului 5 din Tratatul fundamental, sa-si apere aliatii.
Citeste si:
Practic avioanele rusesti pot fi doborate destul de usor. Iar daca rusii ar ataca teritoriul turc, activeaza articolul 5 si sunt pa
baltata romaneasca.
Turcia, Siria și Rusia sunt națiuni barbare care omoară piloții, astfel încât să fie învățătură de minte și pentru alții. Așa merg lucrurile în partea aceea de lume. Turcia era de peste 3 ani ”datoare” Rusiei și acum a egalat scorul.
Eu sper sa le inchida gura turcilor cu dovezi ca au zburat doar deasupra Siriei si sa isi tina avioanele alea americane la sol.
Nu e mult dar cand faci asta zilnic si ignori avertismentele, tot ti-o iei la un moment dat.
Urmareste linia rosie in poza din link:
https://twitter.com/CNNTURK_ENG/status/669096544650600448/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw
Deci?
Poate i-a somat in turca sa dea bacsis daca zboara pe teritoriul turciei si rusii au spus niet.
Mai mult totul s-a intamplat in vecinatatea zonei de conflict din Siria, unde nu e un secret pentru nimeni: e razboi.
Nu era nicidecum un motiv sa-l doboare cu atat mai mult cu cat lupta impotriva unui dusman comun (sau poate ca nu... cine stie de fapt ce interese avea turcia cu isis-ul; sa fie oare petrolul de contrabanda pentru acolitii lui Erdogan de care se tot vorbeste iar rusii le cam stricau planurile, ca pe americani nu puteau sa-i doboare ca doar sunt aliati?)
Cert este ca in astfel de situatii acest gen de incalcari tangentiale ale spatiilor aeriene sunt inerente. Sa ne amintim de bombele cazute pe teritoriul romanesc cand Nato bombarda fosta Yugoslavie pe vremea cand Romania nu era inca memnbru Nato? Ce ar fi trebuit sa faca Romania atunci? Sa se apuce sa traga dupa avioanele Nato? E absurd.
Turcia a tinut ea motis sa se umfle in pene. N-au facut decat sa arate lumii intregi sa sunt tot niste barbari precum fratii lor musulmani.
Hai ca esti prea neted pe creier ca sa-ti mai dam explicatii
Insa pana acum toti au fost responsabili si nu au escaladat la nivel de conflict deschis. S-au luat pozitii, s-au dat avertismente s-a actionat politic insa nimeni pana acum nu a apasat pe tragaci cum au facut turcii.
Gestul lor este de neinteles si condamnabil cu atat mai mult cu cat totul s-a petrecut la granita cu Siria unde nu era un secret pentru nimeni ca e zona de razboi.
Turcia risca in mod iresponsabil sa declanseze un razboi in care sa antreneze intreaga europa de parca actualul razboi cu terorismul nu era suficient.
Turcia a demonstrat ca nu-si are locul in Nato.
Cit despre razboi... n-au nici unii bani de asha ceva. Rusii nu se pot razboi cu NATO decit daca dau cu bombe atomice. Intr-un razboi conventional au sanse zero.
Mie imi vine greu sa cred ca a fost o eroare a pilotilor si nu un ordin deoarece Rusia a demonstrat in trecutul recent dorinta de a provoca (testa reactia?) unor tari NATO prin incalcarea spatiului arerian sau zborul la mica distanta de frontiera.
A crezut ca poate sa se joace asa cu provocarile la nesfarsit pentru a hrani masina propagandista din interiorul Rusiei cu cat de tari sunt ei si cum fac ce vor pe unde vor.
Cit despre razboiul din Siria, acolo vinovati sunt toti, in frunte cu Rusia, SUA si UE.
E clar ca Turcia a reactionat in primul rind nervos, dar era dreptul ei sa o faca. Trebuie invatata cumva si Rusia ca nu poate face orice oriunde
NATO - dacă nu era clar până acum - servește din plin interesele ISIS.
PS dacă filmulețul cu pilotul rus mort e autentic, atunci, cu puțină traducere din arabă, ne putem face o imagine destul de clară despre rebelii ”moderați”...
De fapt, tu şi cu Direwolf am impresia că sînteţi papagalii celulei de postare ... se uită toţi cu milă la voi ... "ia uite-i mă şi pe ăştia, se cred deştepţi că postează conspirativ mesaje antiruseşti deşănţate ... hai să nu-i dăm afară, totuşi, că+s caraghioşi ..."
Mai trage un gît de pufoaikă aşa cum îţi place ţie, şi treci la programul de somn,.
Iar nu v-au facut astia informarea cum trebuie, tavarshici
Nu mai puneti la suflet toate manipularile rusesti!
Daca ii spui asta "unui estic" sare ca ars.
In caz de probleme insa " intrepretarea occidentala" va prevala.
"That such differences can arise was demonstrated during the 1991 Gulf war when, faced with the possibility that Turkey might suffer Iraqi military retaliation, some senior German politicians argued, contrary to explicit NATO decisions, that Article 5 might not even apply."
Asa e. Prin "frontiera nato" trec linistiti teroristii isis in siria si inapoi petrol sirian in turcia.
Bravo!
Some situations in which allied territory is confronted with a direct armed attack may not be regarded by all allies as constituting the type of attack envisaged under Article 5. Two examples can help illustrate the point. First, if Iraq had responded to the four-day air campaign by the United States and Great Britain in December 1998 by launching a ballistic missile attack against Incirlik Air Force base in Turkey, some allies who objected to the British and U.S. action might have been unwilling to consider this an attack on a NATO member of the kind that would fall under Article 5. In a sense, the Iraqi retaliation was provoked by the U.S. and British air strikes and might, as such, be v
"(si cea mai plauzibila, in opinia mea)".
Totusi, exista si a treia varianta: in continuare mici şicane din partea Rusiei in dorinta de a-l scoate pe adversar din rabdari sau a ceda.
Pentru ca incidentul de acum a fost provocat de rusi; dupa atitea avertizari, nu poti spune ca ai gresit :P
In prezent delirul lui Merkel este egalat de megalomania lui Erdogan. Calitatea de membra NATO este pusa la indoiala ,in general reactia unui om care afla ca Turcia eset in NATO este de genul "whaaaaaa? pe buneeee?".
Putin incepe sa fie perceput ca ultimul colac de salvare al Europei ( oh,the irony) , daca va da inapoi foarte multi se vor simti tradati si descurajati ,daca va escala va avea simpatia unei mari parti a vestului.
Mai exista un element de care depind multe: ce se va intampla cu pilotii.
Trebuie admirat faptul ca a avut curajul s-o faca intr-o situatie in care alti au actionat doar la nivel declarativ.
Poate asa au si rusii mai mult respect pentru dreptul international.
Bravo Turcia!
mai mult avionul, conform radarelor turcesti... a fost doborat pe terioriul siriei... ceea ce pune alte semne de intrebare!
cred ca ue ar trebui sa fie mult mai reticenta fata de turcia ! si sa o terminam odata cu integrarea turciei in ue...
daca turcii au dreptate... clar rusii i-au calcat putin pe coada, dar rusia e , teoretic un aliat... ori nu ataci un aliat cu una cu 2. eu cred ca e un semnal al turciei de a se potoli atacurile asupra siriei... ca ei tin cu teroristii
Pai rusii au intrat cu un avion inarmat pe teritoriul Turciei. Trebuiau sa astepte turcii sa-l dobare cand ajungea la Istambul?
Daca Turcia nu si-a dat acordul ca avioane rusesti sa-i incalce spatiu aerian, fiind o tara suverana are dreptul sa doboare orice aparat ce-i incalca teritoriul cu somatie in prealabil.
Eu cred ca rusii o sa mai riste inc o data sa violeze spatiul aerian turcesc ca sa-si arate arogant, iar turcii o sa traga dinou, iar tie tot nu o sa-ti vina sa crezi.
Se pare ca rebelii moderati de la sol au ucis unul din pilotii care se parasutasera.
Despre ce joc si despre ce mutari vorbesti?
Poti sa afli de cate ori au incalcat avioanele Turciei spatiul aerian al Siriei in ultimii 4 ani?
Sau pe cine bombardeaza Turcia in nordul Siriei si in sprijinul cui?
Poate ca turcii viseaza ca Islamic State sa devina un nou Imperiu Otoman, dar nu ca pe vremuri pe fata, ci cu o strategie noua adaptata vremurilor noastre.
Sau poate gaseste altcineva o alta explicatie...
au fost avertizati de nenumarate ori, de acum incolo sau invata ca nu se poate, sau probabil turcii vor da jos si alte avioane, sau distrug aeroportul rusesc, iar rusia nu prea vad cum il va recrea
pacat de piloti, dar tie nu iti pasa de oameni, tu esti platit sa scrii propaganda aici
Copii obraznici trebuie educati...altfel te trezesti cu mujicii peste tot.
Nu stiu insa daca le si place ce au aflat! :P
Problema este mult mai complexa insa...:S
Este clar ca Turcia are dreptul sa-si protejeze teritoriul (iar rusii au incalcat in mod repetat spatiul lor aerian), insa sunt atatea zvonuri despre turci si "relatia" lor cu ISIS incat nu poti decat sa te intrebi...Viza cumva avionul rus un convoi ISIS?
Erdogan va trebui la un moment dat sa se delimiteze clar de ISIS...
Turkey has again summoned the Russian ambassador after a second violation of its airspace by a Russian warplane operating in Syria in two days.
It did the same after the first violation on Saturday, after which two Turkish F-16 jets were scrambled.
Turkey said the second violation occurred on Sunday.
Nato has urged Russia to end air strikes "on the Syrian opposition and civilians". Russia says it is targeting Islamic State and other Islamists.
Russia said Saturday's violation was for just a few seconds and due to poor weather. It has not officially reacted to Sunday's incident.
Saturday's interception took place near Yayladagi in the southern Hatay region, Turkey says.
A statement by Nato's 28 members, which include Turkey, warned of "the extreme danger of such irresponsible behaviour" and urged Russia "to cease and desist".
US Secretary of State John Kerry said Turkey would have been within its rights to shoot the jets down.
Celebra alianța din 62 de state (!) nu s-a atins de afacere, care a mers ca unsă. Pana mai ieri.
Nu are nevoie de un membru care provoaca conflicte.
poate, dar nu din cauza asta nu a luat inca o pozitie clara fata de aberatia turceasca - ce tara doboara avioane ale coalitiei ptr ca i-a fost incalcat teritoriul, cand atacurile se dau tocmai in teritoriile vecine? Inerent vor aparea astfel de incalcari, si de piloti care se vor da zmei fata de restrictii impuse - Erdogan a aratat doar ca e un cretin patent, o simpla marioneta nato, si Putin probabil se gandeste daca merita sa puna pe butuci atatea proiecte comune din cauza gestului unui imbecil. Putin oricum se stie partener al vestului de cand cu ocupatia crimeii, cand inalti oficiali europeni au aratat ca inteleg pozitia rusa si sunt de parere ca de fapt crimea ar fi de drept a rusiei..
mi-e teama ca Putin va avea grija sa doboare cu prima ocazie un avion nato, pasand pisica deciziei in curtea vestului. poate nu in siria, poate in alta parte, dar n-o sa lase sa treaca evenimentul fara repercursiuni, cu atat mai mult cu cat stie ca fara declaratiile belicoase americane, turciei nici nu i-ar fi trecut prin cap sa faca asa ceva.
2. Rusia a agresat o tara europeana de la care le-au luat armele nucleare spre a-i oferi garantii, e vb. de Ucraina unde a ocupat grosolan Crimea fara sa recunoasca; + detine arme in Transnistria, ameninta dur Moldova, se uita urat la Romania, Polonia, a ocupat Georgia si altele, ameninta tarile Baltice, sugruma Mongolia, e rece cu Japonia, constrange Corea N, da mana cu China din interes-dragoste cu forta;
3. Rusia a atacat un avion civil plin de inocenti fara drept si fara sa fie pedepsita (Olanda a fost in doliu);
4. Rusia a intimidat in cele din urma si Turcia, implicit NATO si zburat fara voie, ba mai mult i s-a spus politic, de joi: STOP!
5. Rusia a dat mana cu Iranul in ceea ce este un razboi intre mai multe state, nu e mondial dar indirect toti sunt implicati;
6. Rusia ajuta un dictator sirian odios-care a inceput si-a distrus tara si pribegit poporul(din orgoliu), fara sa primeasca macar un refugiat la Moscova.
De ce? Pentru influenta, energie si vanzarile de arme! Stiti cat costa un avion F-22 Raptor: $350 million iar B-2 Spirit: $2.4 billion...mult peste PIB-ul multor tari africane, contientul gazda al testelor.
Singura forta e US, Europa e la pamant.