- La scurta caracterizare facuta in urma in ianuarie 2008 nu am nimic de adaugat, nimic de retras. Dacian Ciolos a ramas congruent cu personajul de acum opt ani. Nu e putin lucru.
Ei, oamenii lipsa, au forta si priceperea sa distruga structuri osificate in rau, sa invie lumi aparent moarte. Mai prozaic, sa reformeze. Dar tocmai energia lor pozitiva ii arunca de pe orbita. Sau ii tine la distanta. Va fi si soarta lui Dacian Ciolos, un Macovei al liberalilor in varianta masculina.
Este poate singurul ministru cu o buna imagine din Guvernul Tariceanu. A lasat o foarte buna impresie dupa interviul pentru HotNews.ro si BBC. Cu aerul sau de functionar posac si pus pe treaba, Ciolos are ceea ce aproape toti ministrii liberali au pierdut demult: credibilitate in tara si la Bruxelles.
Vorbeste argumentat, aplicat, nu cauta sa-si seduca publicul. Floare rara, pare sa stie ce scoate pe gura. Dar mai are si un defect iremediabil: este propriul sau produs. Aruncati un ochi peste CV-ul sau: scoli in Franta, masterate, doctorate, stagii si functii pe la Bruxelles. Cariera de birocrat european pur-sange. Pe competenta, nu pe proptele politice.
Lui Ciolos, ca si lui Macovei, ii lipsesc insa instinctele politice necesare supravietuirii in viesparul politic de la Bucuresti. Adica un gram de siretenie, cateva grame de diponibilitate la compromis si complicitate, un kilogram de tromboane si minciuni in servieta de ministru si cat mai multe grade pe umar. In lipsa lor, personaje ca Ciolos sau Macovei devin, cu timpul, antipatice. Doar pentru politicieni, desigur.
Unii ma vor suspecta de subiectivitate, dat fiind ca trei luni de zile am fost consilierul Monicai Macovei. Posibil. Am totusi avantajul scurtei experiente in sistem: inteleg, poate, mai bine de ce oameni ca Macovei si Ciolos se bucura de o puternica sustinere la Bruxelles, dar sunt urati in tara. Sau, in cel mai fericit caz, tinuti pe tusa."
Avantajele lui Ciolos sunt evidente - profesionalismul, onestitatea si capacitatea administrativa dovedita in portofolii importante - insa vulnerabilitatile sale au ramas aceleasi. Este genul de tehnocrat desavarsit, detestat de partide, inabordabil pentru aranjamente pentru masa si in afara oricaror jocuri politice. Va deveni destul de repede tinta in incercarea partidelor de a-l flexibiliza si fragezi, de a-l obtine un personaj mai maleabil.
Potrivit informatiilor HotNews.ro, premierul desemnat ar fi cerut si primit garantii ca-si va alege singur echipa. Greu de crezut ca partidele vor accepta ca toti ministrii viitorului cabinet sa vina din afara lor. Daca va merge pe varianta maximala, Ciolos risca sa nu obtina votul de investitura sau, daca-l obtine cumva, sa fie sabotat in permanenta de un Parlament ostil.
Sunt cateva ministere cheie pe care Dacian Ciolos va trebui sa le tina totusi departe de partide: finante (ministerul care va elabora bugetul pe anul viitor), justitie (crucial pentru viitoarele nominlizari in functii cheie din procuratura), interne (organizatorul alegerilor din 2016) si agricultura (fonduri uriase de distribuit). Desigur, toate ministerele au importanta lor, transporturile, educatia si sanatatea vin si ele cu provocari mari, insa cel putin cateva vor trebui securizate de influenta toxica a partidelor.
In rest, Dacian Ciolos va trebui sa le ofere partidelor mici satisfactii, numindu-le cativa tehnocrati din sfera lor de influenta, pentru a nu rupe orice punte cu clasa politica. Altfel, nu va putea guverna.
Doua sunt insa marile provocari, dupa formarea guvernului si trecerea lui prin Parlament: integritatea si economia. Orice scandal de coruptie in guvernul sau va fi mai drastic sanctionat de public. Dupa revolutia Colectiv, asteptarile sunt uriase. Aici, la capitolul integritate, intra si obligatia de a identifica cele mai bune solutii pentru numirile de anul viitor din tot sistemul de justitie. De acestea depind in mod hotarator continuarea curateniei in politica romaneasca.
Apoi, in plan economic, guvernul Ponta a lasat in urma bombe cu ceas, care trebuie dezamorsate. Aceasta operatiune delicata inseamna anularea unor masuri ultrapopuliste, taierea unor cheltuieli nesabuite, oprirea dezmatului pe bani publici si stabilizarea economiei inainte ca al treilea val al crizei care se anunta sa loveasca Romania. Toate acestea nu se vor putea face fara costuri de imagine uriase pe care guvernul Ciolos va trebui sa si le asume.
In fine, presedintele Iohannis isi ia pe semnatura un guvern. De performanta lui depinde de acum incolo mandatul sau. Epoca presedintelui spectator tocmai s-a incheiat. Daca Guvernul Ciolos trece si de Parlament, Iohannis inregistreaza prima victorie cu adevarat importanta din cariera.
Sper să fie Halloween numai pentru trecuții politicieni, nu și pentru ce ne așteaptă.
Ciolos s-a descurcat minunat cu oamenii politici, reusind sa-i determine sa-sa-l ajute in atingerea telurilor.
Faptul ca domnul Tapalaga scrie negru pe alb ca a fost consilierul doamnei Macovei, ceea ce stiam, doar confirma lipsa obiectivitatii fata de Traian Basescu. Atat pentru dansul cat si pentru Macovei, Elena Udrea este eternul subiect. Chiar si astazi, cand s-a numit noul premier si protestele sunt pe prima pagina, Hotnews vorbeste despre Elena Udrea intr-un articol, fara argumente viabile, ci doar presupuneri. Urat caracter!
Asa ti-a ciripit pasarica?
Halloween este o sarbatoare americana contestata de "patriotii" spalati pe creier de antene si de pleiada de saituri nou-aparute...
Trebuia sa gasesti si tu ceva European cu care sa asociezi acest nou guvern ... o sarbatoare cu care Bruxelles-ul incearca sa ne suceasca mintile si sa ne faca tinerii satanisti :)
Astept cu interes sa vad ce gasesti.
Ailaltă axă este Washington - Londra
În aceste condiții, cred că prima lui calitate este curajul - curajul de a-și asuma consecințele nerușinării, nepăsării și nepriceperii altora, curajul de a-și pune pe tavă o carieră până acum ireproșabilă pentru o misiune mai mult decât riscantă.
Un technocrat care speram sa fie inconjurat de inca cincisprezece ca el; acestia sa puna STOP finantarilor electorale nesabuite de la buget si sponsorizarilor electorale in baza sifonarii de bani publici de catre firme de partid.
Sa vadem urmarea...
La buna vedere..
Mare lucru nu poate face,nu poate schimba actionariatul televiziunilor,nu poate sa faca nici o miscare politica ca va fi linsat de strada,vor urma dezvaluiri de la antena 3.
Incepe jihadul.
Nu poate lupta cu aparatele de partid.
Previziune:pica la prima motiune de cenzura la fel ca Razvan Ungureanu ,nu-i dau 3 luni.
Nu mai spun ca Ungureanu venea dupa o criza de proportii si dupa guvernarea Boc-Basescu iar opinia publica avea alte prioritati. Mai discutam pufosule!
1. controleaza monitorul oficial (cadou de la Ponta) si poate da ordonante de urgenta
2. poate sa isi asume raspunderea in parlament pe orice lege.. insist, parlamentul nu va risca sa fie dizolvat
3. poate inchide robinetul cu bani pentru televiziunile private si poate aloca mai multi bani DNA... sah-mat..
4. controleaza inca banii din administratia publica locala (miliardele facute cadou de Dragnea primarilor PSD dupa ce l-au pus in fruntea partidului) si ii poate lua inapoi => +investitii
5. poate amana prin OUG orice crestere de salarii/pensii si alte minunatii populist => +investitii
6. poate schimba conducerea ANAF!
7. poate schimba (impreuna cu Johannis) procurorul general!
...
E doar o senzatie sau incepem sa justificam deja efectele unei posibile guvernari dezastruoase? Venind de la autorul articolului, nu sunt mirat! Basescu e-n toti si in toate...
Vai si amar de romanii fara pile....
Asta inseamna membru al PPE
Vad ca ii pregatiti deja terenul pentrua-si vara oamenii in Guvern. Oare cum nu obositi, d-le Tapalaga?
Acum cand avem un premier Membru de Partid (Popular European).
Acum cand avem un premier care e Esenta Nepotismului (e insurat cu nepoata ministrului francez de externe Barnier si-i datoreaza cariera politica)
1. Rosia Montana
2. Privatizarea Hidroelectrica daca vom face ca si cu Petrom. Noi cu munca ei cu banii.
3. Schweighofer, ancheta pe bune.
4. Gaze de sist, daca vom face ca si cu Petrom. Noi cu munca ei cu banii.
5. Privatizarea serviciului de urgenta catre clienti politici
6. Fondurile Europene ce vor veni daca vor fi ghidonate catre clienti politici.
7. Oprirea transferului terenului arabil catre fonduri straine de investitii. Terenul trebuie lucrat nu pastrat ca asset. Aici el a stricat ca si comisar, el sa repare.
8. Reanalizarea tuturor retrocedarilor si privatizarilor.
Cred ca aceste puncte vor arata cum a ajuns prim ministru. Pe bune sau la comanda.
și asta nu e doar colecție de vorbe din partea unui purtător de cuvânt
Domnule Tapalaga, scrieti de ieri, de astazi? Sau pentru ca sunteti jurnalist, va este permis sa va jucati cu frazele?
Vorbim de prima victorie, majora? Pai cand:
1. a castigat primaria Sibiului de 3 ori, nu intra la capitolul victorii?
2. cand l-a "executat" pe Cacarau-Antonescu, nu?
3. cand l-a "executat" pe Ponta la prezidentiale, nu?
4. cand a lasat justitia mai libera ca niciodata, in folosul nostru al tuturor, nu este o victorie?
5. cand le-a spus in fata lui Ponta si Oprea sa demisioneze, si pana la urama au facut asta, nu a fost o victorie (strada impreuna cu Iohannis)
6. cand si-a pus oamenii in servicii nu a fost o victorie?
7. cand in fine avem un presedinte care face o imagine buna afara, nu este o victorie pentru Romania?
8. cand si-a pus prim-ministrul pe care si l-a dorit
Ar fi bine domnule Tapalaga sa definiti "victorie importanta" nu sa lasati senzatia ca a fi presedinte in Romania sau oriunde in alta lume este o bagatela.
Asta nu-l impiedica sa fie un premier bun,hai sa-i dam ceva timp sa vedem ce face si-apoi sa incepem criticile!!!
"Rareș Bogdan, realizator de la Realitatea TV, dar și cunoscut simpatizant al președintelui Klaus Iohannis, a anunțat cu o săptămână înainte de explozia de la Colectiv, cine va fi noul premier al României.
Dezvăluirea a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la Realitatea FM Cluj. Iată ce spunea atunci, Rareș Bogdan:
"Vom avea un prim ministru tehnocrat, ca şi acum 15 ani, când Mugur Isărescu a condus timp de un an guvernul şi a pregătit alegerile parlamentare de la finalul anului 2000. Este vorba de fostul comisar european Dacian Cioloş. Este un tehnocrat 100% ardelean, cunoaşte foarte bine instituţiile europene. Dacian Cioloş are cele mai mari şanse să ajungă premier, pe o formulă de guvern PNL-UNPR sau într-un guvern de uniune naţională PNL-PSD-UNPR", a explicat Rareş Bogdan.
Emisiunea a avut loc pe 22 octombrie, cu opt zile înainte de explozia de la Colectiv, incident care a dus la proteste de stradă și în urma cărora, cel puțin formal, premierul Ponta și-a anunțat demisia.
Una din cerințele protestatarilor, după cum anunța jurnalistul Vlad Mixich, a fost tocmai un premier tehnocrat."
Daca cineva crede ca ideea cu Ciolos este de ieri de azi, se inseala. Se tot gandeau cum sa scape de prune in gura (Predoiu) si au gasit si omul si momentul.
ps.Cum dracul se face ca reusiti in viata sint tot oameni cu legaturi mai de aproape sau mai de departe cu secu.Ciolos neam cu secu Ardelean.
Vreau sa traiesc si eu ziua cind o mare competenta cu n-spe diplome pe afara sa fie din Horodistea sau Vinju Mare fiul lui ion taran de la mama lui ajunge PM.Se poate? sau astea nu ca sint rezervate fiilor nepotilor verilor fostilor .