Odata zburat de la carma guvernului, mega-plagiatorul mitoman nu mai are, vreau sa sper, protectia asigurata in raport cu decizia Senatului Universitatii din Bucuresti. Sunt convins ca “doctorul” Ponta va fi de-doctorizat. Tine de salubrizarea spatiului public din Romania. Am scris in repetate randuri pe platforma “Contributors” pe acest subiect. Este, sunt convins, la fel de actual ca si in 2012, 2013, 2014. Faptul ca Ponta a renuntat la titlul de doctor nu schimba catusi de putin datele chestiunii. A furat, trebuie sa plateasca.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Public mai jos un articol-sinteza pe subiect aparut in decembrie 2014. Gasiti aici linkuri legate de momentele cheie ale acestui scandal politic, intelectual si moral.

“Victor Ponta a renuntat, in fine, la un titlu obtinut prin furt. Din clipa in care, in iunie 2012, revista “Nature” a demascat plagiatul premierului uselist, am scris fara oprire, uneori si de doua ori pe zi, pe aceasta tema. Am considerat si consider ca Victor Ponta trebuia sa renunte la titlul de doctor inca de atunci. Dar mai ales cand a fost comunicata public decizia Senatului Universitatii din Bucuresti. In locul demisiei, Ponta a declansat atacul impotriva IICCMER si ICR. Principalii sai sustinatori au fost Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Dinu Zamfirescu, Andrei Marga, Andrei Muraru. A urmat Avocatul Poporului. Mult-trambitata “revolutie a bunului simt” era, vorba lui Dan Tapalaga, revolutia borfasilor. Sau, cu cuvintele fostului disident, doctorul Ion Vianu, era asaltul faradelegii.

http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845

Chestiunea plagiatului a fost una din cauzele–probabil cea mai importanta–a atacurilor isterice ale lui Ponta impotriva lui Traian Basescu, socotit culpabil de revelarea infractiunii. Cine va dori sa scrie istoria acelei veri ingrozitoare, nu va putea separa scandalul plagiatului de cascada de abuzuri care a dus la suspendarea presedintelul tarii. Victor Ponta a jurat atunci sa se razbune. A gasit complici, intre care conducerea PNL si pe acolitii acesteia. L-au sustinut ministrul educatiei si comisia ministeriala largita in chip arbitrar, condusa de fostul redactor al “Erei Socialiste”, revista teoretica si politica a CC al PCR, actual profesor la SNSPA, Paul Dobrescu. Din acea comisie care s-a pretat in mod rusinos la “albirea” lui Ponta face parte si nou-numitul ministru al educatiei. Victor Ponta a maculat in onoarea educatiei românesti., a desfigurat tot ce inseamna incredere, cinste, integritate academica. Victor Ponta nu are ce cauta in fruntea guvernului acestei tari. Intreaga cariera din ultimii 11 ani a lui Ponta, nu doar cea politica, dar si aceea de cadru didactic, de jurist, se intemeiaza pe nerusinata minciuna din 2003.

http://blog.itmorar.ro/dottore-ponta-banii-pe-doctorat-inapoi/

Acum doi ani, pe 8 noiembrie 2012, scriam aici: “Acolo unde-i plagiatu-n floare, statul de drept este in primejdie. Romania nu este zguduita doar de efectele puciului parlamentar uselist, ci si de cele ale batjocoririi de catre persoane proeminente ale vietii publice a ideii insasi de onoare intelectuala, de cinste academica. In revista “Nature”, o publicatie de varf a lumii stiintifice internationale, a aparut un nou articol care porneste de la cazul premierului-plagiator Victor Ponta si semnaleaza lansarea unui site (integru.org) construit de cercetatori romani pentru care onestitatea academica este un principiu universal valabil, la fel de non-negociabil pecum libertatea umana.” Nu am de modificat nici macar o virgula.

http://www.contributors.ro/cultura/cunosti-tu-tara-unde-i-plagiatu-n-floare/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/plagiatorul-ponta-versus-dna-pentru-cine-bat-clopotele-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.revista22.ro/megaplagiatorul-ponta-campionul-prapadului-institutional-18398.html

http://www.contributors.ro/cultura/respectul-pentru-adevar-grigore-pop-eleches-alin-fumurescu-si-maria-bucur-despre-plagiatul-lui-ponta/

Public mai jos articolul meu aparut pe “Contributors” pe data de 20 iulie 2012, in plina lovitura de stat. Din fericire, puciul parlamentar a esuat. Acum se termina o alta secventa din cosmarul numit pontocratie.

“Salut aici decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, o institutie care, in pofida enormelor presiuni vizibile si invizibile, a ales onoarea impotriva infamiei. Orice ar spune din acest moment premierul Victor Ponta, stigmatul unui plagiat demascat dupa toate regulile academice, recunoscute si codificate international, il va urmari intreaga viata. Fofilarea dupa penibile “argumente” de genul ca ar fi o “decizie politica” nu face decat sa probeze faptul ca Victor Ponta nu cunoaste sensul cuvantului cinste. Universitatea nu s-a implicat in niciun fel in dezbaterile politice. Comisa de Etica, perfect legitima, este formata din universitari de prim rang, intre care, cel putin unul, s-a manifestat constant ca un critic al lui Traian Basescu (ma refer la profesorul Adrian-Paul Iliescu de la Facultatea de Filosofie).

In urma acestei decizii, transanta, ne-echivoca si irevocabila, Victor Ponta ar trebui sa-si dea neintarziat demisia. Un plagiator dovedit nu are ce cauta in fruntea Guvernului Romaniei. A promis acest lucru in interviul cu ziarul “El Pais”, este cazul sa se tina de cuvant, sa-si onoreze angajamentul. Fiecare zi de amanare a demisiei este o proba in plus ca omul acesta nu are respect pentru nici o valoare morala, ca respira prin minciuna si ca dispretuieste statul de drept.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro