​Op-ed

Succesul lui Corbyn arata ca extremismul poate sa infloreasca si in Marea Britanie

de Tom Gallagher     HotNews.ro
Marţi, 3 noiembrie 2015, 16:19 Actualitate | Opinii


Corbyn și aliații săi nu au un plan pentru preluarea Marii Britanii și foarte probabil nici nu vor dezvolta unul. Mai degrabă, vor încerca să confrunte guvernul lui David Cameron în stradă, prin acțiune directă.

În anumite cercuri, acțiunile ultimilor doi lideri ai Partidului Laburist din Marea Bri­tanie par să confirme reputația englezului ca fiind rece și mizantrop. În 2010, Ed Mi­li­band și-a uimit partidul când a candidat împotriva fratelui său, David, pentru șe­fia partidului. Mult mai puțin experimentat și mai puțin capabil decât David, el a câștigat cu ajutorul șe­filor de sindicate, con­du­când partidul la înfrângerea epică din mai, anul acesta.

Una dintre multele sale de­cizii chestionabile a fost schim­barea sistemului de vot pentru ale­ge­rea președintelui, astfel că acum putea par­ticipa orice cetățean britanic dispus să achite trei lire sterline. Stânga radicală a folosit în propriul avantaj măsura dis­pe­ra­tă luată de Miliband pentru revitalizarea sus­ținerii pentru un partid aflat în declin, mo­bilizându-se cu frenezie și oferindu-i lui Jeremy Corbyn o victorie șoc.

Atât Corbyn, cât și Ed Miliband provin din background-ul privilegiat al clasei de mijloc, același care a produs câteva dintre figurile cele mai radicale ale laburiștilor. De fapt, sunt oameni care vor să elibereze clasa de mijloc din lanțuri, deși adesea sunt și cei care au avut cel mai puțin con­tact cu aceasta. Cel puțin Corbyn a insistat să-și trimită copiii la școala locală din circumpscripția sa londoneză. A doua sa soție, o chiliană de stânga care știa de re­putația proastă a unei astfel de școli, a ho­tărât însă ca fiul lor Ben să nu fie victima dogmatismului politic al lui Corbyn. În cele din urmă, va opta pentru educația pri­vată, ceea ce l-a înfuriat pe Corbyn, di­vorțând de aceasta în 1999.

Cine este politicianul Corbyn?

Corbyn este parlamentar de mai bine de 30 de ani. Dar majoritatea colegilor săi nu au vorbit niciodată cu el. Cea mai mare parte a timpului și-a petrecut-o departe de parlament, promovând grupurile et­nice și religioase angajate în ceea ce el ve­dea o rezistență la puterea americană sau a intermediarilor acesteia. Dar tacticile cru­de și obiectivele fundamentaliste ale gru­părilor islamiste din Orientul Mijlociu și ale celor marxiste din America Latină nu erau o problemă pentru Corbyn (un ateu). Ele au înlocuit clasa muncitoare albă din statele emisferei nordice, de­ve­nind un fel de avangardă a unei rezistențe împotriva caracatiței capitalismului global situată pe Wall Street și Casa Albă.

În 1984, la puțin timp după ce Armata Re­publicană Irlandeză (IRA) a încercat să o asasineze pe Margaret Thatcher și pe res­tul miniștrilor săi la o conferință a Par­ti­dului Conservator, Corbyn l-a invitat pe Gerry Adams (la acel moment considerat a fi liderul IRA) să îi fie oaspete în par­la­ment. A apărut de nenumărate ori alături de militanți palestinieni care apărau ac­ți­uni militare întreprinse deopotrivă îm­po­triva soldaților și civililor israelieni. A descris uciderea lui Osama Bin Laden de că­tre trupele americane drept o cons­pi­rație, dar și o tragedie comparabilă chiar cu evenimentele de la 11 septembrie. Luna tre­cută, pus în fața unor dovezi fotografice potrivit cărora ar fi apărut pe o platformă alături de un radical din Orientul Mijlociu care ar fi tolerat uciderea militarilor britanici, Corbyn a spus simplu că nu își amintește de așa ceva.

Romancierul Martin Amis îl descrie pe Corbyn încet la minte și prost educat. Educația sa este fragilă și nu a urmat niciodată studii superioare. Dar ceea ce îi lipsește la nivel de forță intelectuală se com­pensează prin încredere supremă în faptul că diagnoza sa asupra lumii este sin­gura corectă. Vocația de agitator pro­fe­sio­nist (practicată jumătate din viață), pre­cum și participarea activă la adunări mi­li­tante i-au conferit un echilibru și o si­gu­ran­ță pe care rivalii săi lipsiți de culoare din mainstream-ul laburist nu o au.

Programul extremei stângi

Dar un lucru este cert. Corbyn nu este un discipol de secol XXI al lui Karl Marx. Marx credea în emanciparea maselor și a creionat un program pentru o alternativă co­munistă la capitalism. Această trans­for­mare urma să se producă prin confruntare și violență, dar această etapă rămâne sin­gura parte păstrată din credința marxistă de care Corbyn este interesat. Nu pare preocupat de propunerea vreunui pro­gram spre un viitor britanic radical di­fe­rit. Preferă să branduiască lumea reală, cea locuită de milioane de britanici, drept contrafăcută și lipsită de autenticitate. S-a retras din acea lume și vrea să creeze una alternativă cu ajutorul imigrației în masă, promovarea multiculturalismului și a di­ver­sității, pentru a eroda identitatea bri­ta­nică, și prin reglementări industriale care să oprească distrugerea mediului de către om.

 O moțiune parlamentară din 2003 care vi­za protejarea urbană a păsărilor, sprijinită de Corbyn și de alți doi paralamentari la­buriști, ne oferă probabil câteva indicii des­pre viziunea sa despre lume. Aceasta pre­tindea că „oamenii reprezintă cea mai obscenă, pervertită, crudă, ne­ci­vi­li­zată și mai letală dintre speciile care au locuit planeta și așteaptă ziua inevitabilă în care asteroidul se va prăbuși pe pă­mânt și îi va distruge, dând naturii șan­sa de a reîncepe de la zero“.

Numirea vulgarului Steve Fisher drept con­silier principal nu este nicio surpriză pen­tru cei familiarizați cu trecutul lui Cor­byn. În alegerile generale, a sprijinit un candidat anarhist susținător al războiului de clasă și înainte a descris echipa politică a lui Miliband drept „cea mai abjectă co­lecție de gunoaie“.

Anglia intră în tradiția continentală a extremismului

Dacă ar fi existat o istorie de personaje de­ze­chilibrate și demagogi care să perturbe democrația britanică, atunci ascensiunea lui Corbyn nu ar fi fost la fel de spec­ta­cu­loa­să. Dar, până acum, diferența majoră din­tre Marea Britanie și democrațiile con­ti­nentale precum Franța, Italia sau Ger­ma­nia era lipsa totală de influență a ex­tre­miș­tilor. Ascensiunea lui Corbyn se poate ex­pli­ca pe fondul declinului partidului său, dar și al volatilității crescute a unor seg­men­te societale unde, pentru prima dată, există susținere pentru un partid decis să conteste ordinea existentă, chiar și prin violență.

Partidul Laburist se destramă încet de mul­tă vreme. Odată era o mișcare politică mare și vastă, dar nu mai este așa, pe fon­dul dispariției membership-ului său de bază, ancorat în clasa muncitoare. Blair este singurul lider laburist care a câștigat o majoritate parlamentară completă în ul­ti­mii 40 de ani. Dar activiștii din clasa de mijloc nu aveau niciodată încredere în Blair, jurând să îl distrugă, mai ales după invazia lipsită de discernământ a Irakului, în 2003. Patru ani mai târziu, a fost în­lă­turat printr-o lovitură organizată de Tom Watson, astăzi vicepreședintele parti­du­lui.

Citeste tot articolul pe Revista22.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2422 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  critica stangii sau fundmentalism de dreapta?d (Marţi, 3 noiembrie 2015, 17:34)

  MihaiStanciu1 [anonim]

  Gallagher scrie ca laburistii NU au un plan pentru preluarea Marei Britanii.
  Daca ar renunta sa faca pe Mafalda,s-ar putea concentra pe planul care exista:cel lui Osborne care ar rezulta in diminuarea veniturilor clasei mijlocii cu cateva mii de lire in urmatorii10 ani.Un plan asa de dezechilibrat incat insusi Cameron a admis ca va trebui corectat.In fapt,toate statisticile economice,liberale sau conservatoare arata ca incepand cu anii 80 s-a produs un transfer urias al bogatiei de la cei saraci la cei bogati.1% din populatia globului detine 50% din bogatie,dupa o statistica facuta de Credit Suisse.In toate tarile care trambiteaza cresterea bunastarii daca te inchini la idolul numit "piata",clasa de mijloc a scazut numeric(pentru prima data in istorie) iar saracii s-au inmultit.Chiar si China are matematic o clasa de mijloc mai numeroasa decat SUA.Gallagher afirma cu dezinvoltura ca laburistii au fata de proprietatea statului o atitudine asemanatoare cu PSD.N-am sa aprofundez aceasta enormitate.Planurile lui Corbyn si Mc Donnell sunt de a readuce treptat in proprietatea statului caile ferate care dupa privatzare s-au degradat progresiv,sa reduca constrangerile bugetare dictate de dogma austeritatii pentru a folosi fondurile la infrastructura si desfiintarea taxelor scolare cu exceptia universitatilor prestigioase.Pentruca,spune el,educatia este cea mai importanta avere cu care un tanar isi termina adolescenta.Marea enigma a articolului este ca Gallagher il numeste pe
  Corbyn extremist.Poate ca ar trebui intai si intai sa consulte DEX-ul.(intr-un paragraf haturile sunt scapate de tot si stanga radicala este comparata cu garda de fier!!!!).Ce este extremist in a fi impotriva programului Trident economisind astfel sume urase cu care s-ar putea repara sistemul NHS care este aproape de colaps?Ce este extremist in a vrea sa taxezi companii,care asa cum spune Warren Buffet,platesc mai putine impozite decat femeia lor de serviciu?Ce este extremist in vrea sa-ti cer scuze
  • +3 (7 voturi)    
   critica stangii sau fundamentalism de dreapta (Marţi, 3 noiembrie 2015, 17:55)

   MihaiStanciu1 [anonim] i-a raspuns lui MihaiStanciu1

   continuare
   Ce este extremist in vrea sa-ti cer scuze publice pentru razboiul din Irak bazat pe minciuna grosolana a WMD(cu tot cu diapozitive la consiliul de securitate) si nu pe ,cum scrie fermecator dl.Gallagher,"invazia lipsita de discernamant a Irakului".
  • 0 (0 voturi)    
   clasa de mijloc? (Marţi, 3 noiembrie 2015, 23:37)

   serban [anonim] i-a raspuns lui MihaiStanciu1

   Cu mici exceptii a fost creata in metropolele fostelor imperii coloniale . S-a imprastiat unei parti
   din populatie o mica parte din avutia jefuita din colonii. Cand aceasta sursa si in forma neocolonialista s-a subtiat si au aparut si costuri legate de un flux masiv de emigranti din fostele colonii marele capital trebuie sa mai jecmaneasca de undeva . Apar "diluarea" clasei de mijloc, crize economice , cautarea noilor colonii etc
  • 0 (0 voturi)    
   Fundamentalism de dreapta (Miercuri, 4 noiembrie 2015, 10:29)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui MihaiStanciu1

   Cine îl cunoaște pe dl.Gallagher și îi citește articolele știe cu câtă fervoare promovează acesta ideile UKIP, ba încă le mai și argumentează. Ieșirea Marii Britanii din UE, ieșirea din CEDO etc.

   Da, Jeremy Corbin e un clovn marxist, dar dacă UKIP e alternativa atunci ”No, thank you”.
 • +4 (6 voturi)    
  critica stangii sau fundamentalism de dreapta? (Marţi, 3 noiembrie 2015, 17:38)

  MihaiStanciu1 [anonim]

  continuare
  Ce este extremist in a spune ca palestinienii au dreptul moral sa lupte pentru independenta lor,asa cum au facut si evreii in anii 40 cand aveau o unitate terorista condusa de viitorul lor primministru si care a aruncat in aer hotelul David din Ierusalim provocand sute de morti .Nelson Mandela,Desmond Tutu si chiar fostul Presedinte Carter au numit ce se intampla acum in Palestina drept apartheid,si au un mod sigur proprietatea cuvintelor.Una peste alta,la alegerile primare laburiste , Corbyn a fost ales cu ce mai mare majoritate din istoria partidului-aproape 60%,mai mare si decat a puddel-ului lui Bush,,Tony Blair,care era asa de stanga ca nu-l puteai deosebi de conservatori.De fapt algerea unui fals stangist ca Blair a fost inceputul declinului laburist.In sfarsit acest articol impinge pe nevazute inca un neadevar:stanga radicala se pregateste sa ia puterea prin violenta.Exista evident un sentiment de discomfort la aderenta foarte mare pe care Corbyn si planurile sale le au la un segment mare al populatiei(recent s-a alaturat si scotia) care simte ca nu traieste atat de bine cat i se spune.Asta ii sperie pe Gallagher & comp.Campaniile de denigrare si vilificarea lui Corbyn se deruleaza fara oprire in presa controlata de Murdoch.Dar violenta?Demonstratiile de strada fac inca parte din democratie
 • +2 (6 voturi)    
  Tom Gallagher are stofa pentru (Marţi, 3 noiembrie 2015, 19:37)

  __alex__ [utilizator]

  antena 3. Multumesc, m-am lamurit, am sa-l evit pe viitor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by