De ce este importanta judecarea lui Ion Iliescu pentru mineriada din 90, chiar si dupa 25 de ani
Cazul jurnalistei de la Digi care a intrebat cine este Marian Munteanu este, din pacate, simptomatic pentru o generatie care nu a invatat nimic la scoala despre mineriade. Din cartile sau profesorii de istorie fie nu au aflat mare lucru, fie faptele sunt prezentate ambiguu, in absenta unor clarifiari institutionale.
Am intalnit numerosi tineri nascuti putin inainte sau dupa 90' fara nici cea mai vaga idee despre personajele mineriadei, vinovati, semnificatiile momentului. Nu e doar vina lor ca habar n-au cine a fost Marian Munteanu si de ce Romania a pierdut ani buni din cauza ca un grup de neocomunisti in frunte cu Ion Iliescu au reprimat democratia in iunie 90' cu batele minerilor chemati a-i salva de "golanii" din Piata Universitatii, in realitate oameni care visau la si mai multa libertate si deschidere occidentala dupa caderea lui Ceausescu.
Dupa ani de amanari si dosare inchise in justitia din Romania, Ion Iliescu a fost, in fine, pus sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii. Nu prea stim acum in contul cui sa punem acest tardiv dar atat de necesar act de justitie. Procesul s-a reluat in Romania abia dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat Romania, in septembrie 2014, sa continue investigatiile in dosarul mineriadei. CEDO a subliniat atunci obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora. (Detalii aici). Fara inistenta unor victime ale represiunii de atunci si fara implicarea unor avocati de la APADOR-CH in aceasta cauza poate nu-l mai vedeam pe Iliescu pus sub acuzare.
Ce se intampla oare cu Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Victor Athanasie Stanculescu, Emil Cico Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Miron Cozma si altii in absenta acestei presiuni internationale? Ieseau din scena inainte ca adevarul juridic, atata cat se mai poate el proba, sa fie stabilit. Adevarul istoric s-a cam stabilit, autori importanti ca Mihnea Berindei (care a scris impreuna cu Anne Planche, Ariadna Combes) o carte reper despre mineriada din 13-15 iunie, Vladimir Tismaneanu si altii au fixat deja locul si rolul jucat de Ion Iliescu in timpul evenimentelor din vara lui 90 care au aruncat Romania in bezna. Dar adevarul istoric este relativ, istoria se scrie si rescrie in functie de epoca, regim politic si de subiectivismul autorilor.
Este nevoie, deci, ca statul roman, prin institutiile lui (parchet, instante) sa inchida aceasta rana sangeranda printr-o sentinta. La actele si deciziile oficiale se vor raporta cumva generatiile viitoare. Altfel, ne dovedim iarasi un stat slab in fata istoriei, cu institutii nefunctionale si incapabile sa faca lumina in dosarele grele din trecutul noastra recent.
Merita remarcat ca punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu&co se intampla sub un guvern PSD si sub un presedinte relativ slab. Pe Klaus Iohannis nu l-a prea framantat tema. Mai preocupat s-a aratat Traian Basescu, care a tinut subiectul cald, le-a cerut atat Laurei Codruta Kovesi, cand conducea Parchetul General, cat si lui Tiberiu Nitu sa finalizeze dosarele revolutiei si mineriadei. Evident, mediul politic de azi, in care Iliescu este pus sub acuzare, n-are nici o relevanta sau contributie la reluarea dosarului. Aici pur si simplu vorbim de niste institutii care s-au intarit si au devenit ceva mai constiente de rolul lor intr-o societate paralizata de politicieni compromisi.
Din cate aud, Tiberiu Nitu nu-si va putea trece in palmares punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, nici o iminenta solutie in dosarul Revolutiei din simplul motiv ca n-are nici un merit, dimpotriva, a reprezentat o frana in ancheta. Potrivit unor surse judiciare, adjunctul procurorului general, Codrut Olaru, a avut in grija aceste dosare.
Ar mai fi de notat revelatia extraordinara avuta de Liviu Dragnea in urma cu o saptamana la Congresul PSD, cand a condamnat crimele comunismului si a cerut scuze in numele partidului pentru mineriada din 90. Evident, Dragnea n-a avut nici o revelatie, cie stia foarte bine cam ce urmeaza si a actionat preventiv, fortand o despartire simbolica de Ion Iliescu. Eliminarea presedintelui de onoare din noua schema organizatorica a PSD s-a facut insa discret, pentru a menaja probabil sensibilitatile pro-iliesciene ale electoratului pesedist.
Una peste alta, punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, ajuns intre timp la 85 de ani, si a complicilor sai pentru crimele comise in timpul mineriadei din 1990 vine tarziu, dar niciodata nu e prea tarziu pentru un popor daca are ocazia sa-si razbune mortii care au platit cu sangele lor libertatea noastra, sa-si recapete un dram de demnitate.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Ca sa fie satisfacuti cativa bolnavi mintal care nu stiu sa faca nimic si traiesc doar din ura, intr-un noroi permanent. Asta e datul lor...si il merita !
<< Whereas, in a January 31, 2003, letter to President George W. Bush, President Ion Iliescu of Romania stated that ‘‘Romania can understand that aggressive dictators cannot be appeased or ignored, but always be opposed. Romanians indeed know the value of freedom and living in peace. They have seen the face of evil embodied in communism and deeply share your conviction, expressed in the State of the Union address, that ‘free people will set the course of history’’’ >> [1]
Pe aceeasi tema, verificati si suportul oferit din Iliescu americanilor cu ocazia razboiul din Iraq.
[1] http://goo.gl/XEX91f
detaliaza un pic.
Insasi prin venirea lui TB la putere in 2004, americanii se temeau ca pierd un aliat in regiune si erau niste semne de intrebare. Go figure!!
In spatele conrtinei lucrurile arata alfel decat le vezi tu la televizor. Trebuie doar sa nu inghiti pe nemestecate.
Gagii din PU au avut o oarecare legitimitate pana la 20Mai, data alegerilor.
Pe 20 Mai, POPORUL a vorbit!
Apoi, rezultatul alegerilor democratice - NECONTESTATE de nimeni - nu a convenit catorva dezaxati. Acestia care au continuat, stimulati de bani si diverse amfetamine, ocuparea ilegala a spatiului public creand in plin centru capitalei o monstruozitate in materie de salubritate publica, focar de infectie.
Locul trebuia curata, deratizat asa cum se intampla in toate partile civilizate ale lumii. Dezaxatii de mai sus, la care se adaugau "in trecere" (din ce in ce mai putini) curiosi atrasi de pastelul local au avut la dispozitie mai bine de 20 de zile ca sa plece in liniste si sa manifeste autorizat si civilizat.
Nu au facut-o; dependenta de banii si amfetaminele furnizate de binevoitorii Romaniei, din exterior era prea mare.
Iliescu a facut ceea ce trebuia sa faca UN BARBAT DE STAT: a deratizat locul, taind germenii (care au incoltit foarte bine in Ukraina, spre exemplu) unei viitoare ruperi a Romaniei.
Vazand practicile democratice curente, faptul ca Politia intervine in forta cu tot ce are la numai cateva ore de la expirarea timpului de pe autorizatia de manifestatie, lui Iliescu i se poate reprosa intarzierea cu care a facut-o, intarzierea in deratizarea locului. Dar, imediat dupa Revolutie, nu prea exista o forta coercitiva a statului, asa cum si-au consolidat in timp toate democratiile sanatoase. Asa ca, Iliescu a folosit minerii...de aici si numele de mineriada.
Dar da, din pacate, "puterea" de atunci nu vroia sa auda de un stat democrat (doar aveam un bolsevic in frunte).
Protestele si manifestatiile se fac conform legii si autorizatiilor primite. Tine-ti lecturile cu "opozitia are dreptul ..." pentru scoala de vara pedelica, aia sunt mai necititi si le dai o sansa sa invete "Basics".
La buna vedere, hotaratule !
in romania (si in lumea civilizata in general) protestatatrii trebuie sa NOTIFICE autoritatile locale. iar autoritatile locale iau nota si atat.
http://www.avocatura.com/ll581-legea-adunarilor-publice.html
norocul tau ca nu te recunoaste lumea pe strada, ca ti-o iei pe cocoasa, cu furtunele mineresti, de nu-ti ajung nici 1000 de solde de postac pro-rus sa te mai faci sanatos.
Sau nu stiti ce se spune in clipul de mai jos?
https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu/videos/vb.361235817223309/1011946312152253/?type=2&theater
Fara aceasta masa formata in special din muncitori si mineri, nascuta mai ales in perioada razboiului, care nu a cunoscut vreodata democratia reala, usor de manipulat, Iliescu&co nu s-ar fi putut mentine la putere mai mult de cateva luni. Iar daca URSS nu s-ar fi prabusit in 1992, eram si astazi o periferie la cheremul imperiul sovietic.
nu se poate da in judecata pentru bataie de joc si rea vointa in cazul asta (si nu numai) statul roman ?
Este posibil ca Dragnea sa-si fi pus amprenta personala pe acest eveniment, ca un moment al unui nou inceput pe care nu doar il anunta dar il si executa.
Interesant, este tot ce pot spune pentru moment si astept cu sufletul la gura sa vad si alte momente plasate pe aceeasi curba...
Dar n-am auzit despre niciun dosar penal deschis pentru incendierea si atacul asupra Ministerului de Interne din 13 iunie.
Pentru acest lucru e de felicitat in schimb neamtul a sarit calul.
desigur mai e mult pana departe, dar se lucreaza intens.
Exact ca pe vremea lu' Al Capone.
Ma scuzat dar implicarea lui Basescu pe speta era pur politicianista (servindu-i impotriva adversarilor politici) si are tot atata valoare cat a avut si condamnarea de catre un nomenclaturist a crimelor comunismului in Parlament, adica fix cat o ceapa degerata.
Institutiile puternice actioneaza obiectiv fara sa astepte ca tatucul sa iasa la 18:00 si sa spuna cine e corupt si cine e curat ca lacrima, cine e vinovat pentru mineriade si cine nu.
Însă adevăratul vinovat este Sistemul Stalinist !
Pașii care vor conta vor fi cei care vor pune în Cartea de Istorie adevărul despre Regimul Comunist ilegitim și criminal care a fost impus României de Rusia Sovietică și care a fost susținut de Iliescu & Co chiar și după ce poporul s-a revoltat și a strigat: ”Fără comuniști !”
Generațiile post-decembriste trebuie să știe !
Si sa fim seriosi ca multa lume are pacatele ei dpdv al votului. Daca in anii '90 (si chiar 2000) a fost votat Iliescu pentru ca "nu ne vindem tara, nu ai mancat salam cu soia cu noi" si alte sloganuri ieftine tot prin anii 2000 a fost votat un alt nomenclaturist comunist pe baza de "reforma statului si lupta anticoruptie". In general comunistii si securistii si-au adaptat oferta in functie de cererea publicului si tot ei au ramas la putere.
nu zic ca sistemul judiciar in romania e parfum, dar fata de mocirla de acum 15-20 de ani, progresele sunt imense.
Aviz celor care cred că şleahta asta îi "ocroteşte" ;)
Romanii s-au last prostiti de el altfel am fi fost acuma cam pe unde sunt polonezii sau cehii in schimb suntem cam pe unde sunt mexicanii sau brazilienii.