Cum se vede viitorul cu Dragnea in fruntea PSD
Separarea celor doua evenimente arata bizar, dar exista mai multe posibile explicatii. Daca Liviu Dragnea candida la Congres, unde urma sa fie ales in mod clasic, cu votul baronilor locali, atunci trebuia sa negocieze in prealabil cu ei. Or, Dragnea, provenit el insusi din randul baronilor, promite ruperea partidului de vechile metehne si forme de organizare feudala. Potrivit unor surse HotNews.ro, unii baroni cu probleme in justitie - Cosma de la Prahova, Nichita de la Iasi sau Nicusor Constantinescu de la Constanta - au incercat sa intre in gratiile noului lider, dar ar fi fost respinsi.
Apoi, daca Liviu Dragnea vrea sa se tina departe de baroni, nu are incotro si se vede silit sa-i extraga legitimitatea din alta parte. Deocamdata, nu-si poate lua autoritate interna decat apeland la baza partidului. Aceasta ar fi, deci, o prima explicatie - dorinta de a ajunge presedinte PSD fara a fi nevoit in prealabil sa negocieze sustinerea baronilor. Aici trebuie subliniata o mica noutate in viata acestui partid: este prima data cand baronii asista din tribune la un meci trucat, dar fara ei pe post de aranjori.
Liviu Dragnea avea de evitat apoi factorul Victor Ponta. Premierul a anuntat public ca va prezenta la Congres un fel de raport de activitate, ce a facut bun, ce are in plan pana in 2016. In mod evident, Ponta se va impauna cu cifre si realizari. Chiar daca o va face din pozitia de simplu membru, mesajul catre pesedisti este: vedeti ce bun sunt, de ce n-as fi eu mai departe lider maxim? Altfel spus, alegerea lui Dragnea in functia de presedinte ar fi fost umbrita saptamana viitoare, la Congres, de pretentia lui Ponta de a poza mai departe intr-un star aflat in plina ascensiune. Ruperea de Ponta ar fi, asadar, a doua explicatie a bizareriei organizate duminica, separat de Congresul programat peste o saptamana.
In fine, Liviu Dragnea stie ca exista riscul ca, procesul in care a incasat deja o condamnare cu suspendare in prima instanta, sa se incheie prost, adica prin mentinerea sentintei sau, mai rau, transformarea ei intr-o condamnare cu executare. Dragnea spera, evident, sa fie achitat. Daca acest lucru nu se va intampla, atunci dupa pronuntarea sentintei finale de condamnare - cu suspendare sau executare - se va vedea obligat sa predea stafeta.
Daca va fi condamnat, Dragnea va plati din cauza ca a furat voturi pentru partid. N-ar fi exclus ca alegerea sa in fruntea PSD prin votul covarsitor al membrilor de partid sa echivaleze, culmea, cu o plecare in aplauzele stadionului. Poate n-a gandit-o chiar asa, dar pe undeva pare firesc ca Dragnea sa-si doreasca o ultima recunoastere inainte de a iesi din scena. Asta cu atat mai mult cu cat, in 2012, s-a numarat printre liderii PSD care s-au opus actiunii de suspendare a fostului presedinte Basescu. Dupa ce PSD a decis suspendarea, Dragnea a organizat-o apoi cum s-a priceput mai bine, apeland inclusiv la metodele traditionale ale PSD, adica furtul organizat de voturi. Frustrarea si nevoia de recunoastere a sacrificiului politic de dragul partidului ar putea fi, deci, a treia explicatie.
In fine, a patra si cea mai importanta este criza interna de lideri. Este evident ca PSD nu dispune azi de optiuni credibile. Cu un Daniel Savu (fost ofiter) sau Serban Nicolae (avocatul lui Catalin Voicu) intrati in competitie, PSD s-ar fi facut de ras. Nici asa nu a aratat deloc bine, dar cel putin a limitat pierderile evitand un circ de prost gust.
Odata ales presedinte, Dragnea trebuie sa pregateasca deja predarea stafetei daca gandeste pragmatic. Sigur, varianta achitarii exista, dar in locul lui n-as conta prea tare pe ea. Cine vine din urma? Singurul pesedist vazut ca posibil inlocuitor la varf in caz de avarie ramane Valeriu Zgonea, dar acesta se confrunta cu o problema de acceptare. Potrivit unor surse din partid, Dragnea incearca sa-l impuna, dar ar fi existat mici revolte in unele filiale din tara impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, o figura fara prea multa autoritate intr-un partid de pradatori politici ca PSD. In tot cazul, altul mai bun inca n-a aparut.
Din acest punct de vedere, va fi interesant de vazut daca-i va da greutate lui Zgonea oferindu-i functia de presedinte executiv sau o va desfiinta, tinand cont ca la vremea respectiva fusese infiintata pentru Adrian Nastase. De urmarit cu atentie si cum va arata noua echipa de vicepresedinti. Deja au inceput sa circule liste, pe care se gasesc mai putini baroni si ceva mai multi tineri din partid, din pacate nume prea putin profilate in plan politic.
Greu de crezut ca liderii vechi se vor impaca usor cu ideea pierderii partidului, ca vor accepta sa predea fara lupta functiile cheie din partid unor no-name. Pe de alta parte, oricat s-ar framanta partidul in interior, riscul unor rupturi interne pare scazut in acest moment din cauza ca majoritatea pesedistilor din garda veche au acum ca prioritate sa scape liberi din achetele DNA iar ceilalti sunt paralizati de frica de a nu urma la rand.
In orice caz, marele pariu al lui Dragnea este reforma interna. Daca o rateaza, angajamentele luate in fata unor parteneri externi vor trece la capitolul bune intentii si vorba multa. Amenintarea cu distrugerea justitiei prin proiecte de legi votate in Parlament sau prin ordonante de urgenta a disparut temporar, dar ideea pluteste in continuare in capetele tuturor politicienilor. Daca Dragnea crede ca poate reface USL pe nesimtite si nevazute, impreuna cu Petrache si Atanasiu de la PNL, comite o eroare majora.
Prioritatea in cazul lui Dragnea este, desigur, functia de premier. Pe de-o parte, nu poate pune presiune pe Victor Ponta dupa ce tocmai a fost ales presedinte PSD. A le spune pesedistilor ca vrei sa renunti la guvernare a doua zi dupa ce te-au pus presedinte suna ca o pacaleala de 1 aprilie. A-l mentine la guvernare pe Victor Ponta lansat in spirala unor populisme desantate (loveste cu bani in toata lumea) reprezinta un pericol major pentru viitorul guvern, oricare ar fi el, deci si pentru PSD.
Din acest motiv, raspunsul lui Liviu Dragnea la intrebarea daca va negocia cu Klaus Iohannis schimbarea premierului a sunat pe cat de vag, pe atat de amenintator. Dragnea a spus ca va vorbi despre subiect doar dacă apar "solicitări" sau "invitaţii" pe această temă, ceea ce nu s-a întâmplat. Dar daca se va intampla, ce va face?

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Daca si restul turmei il urmeaza motivind " si ce daca-i condamnat, ca nu a omorit pe nimeni " inseamna ca reforma-i "sanatoasa" beeeton . Asa oameni asa partid.
ROSU INFININT
- sa speram ca justitia, ne va pune la adapost de acest infractor, condamnindu-l, la multi ani cu executare,
Niste neica nimeni intr-o tara uitata de istorie fac politica, politica pe un ciolan amenintat de crize si razboaie.
Dl. DT orienteaza catre problemele majore ale momentului si lasa-i dracului pe acesti pitici care se cred Guliver.
Pozitionarea (si pregatirea) tarii noastre in fata norilor negri se poate stabiliza abia dupa ce se termina circul intern. Ceea ce sper sa se realizeze cat mai repede.
Imaginati-va un razboi cu Ponta, Zgonea, Dragnea la butoane. Daca te uiti la stiri, lumea se invarte in jurul alegerilor din PSD, altceva nu mai exista...
Hai sa fim seriosi! Repeti niste fraze goale.
Trezeste-te !
PSD -PDSR-FSN-PCR e un cancer malign ce a distrus si imbolnavit Romania, atit inainte cit si dupa 1989.
Creatia malefica a lui Iliescu + servicii secrete+ mafioti continua sa emane efuvii de otrava si este un pericol pt noi toti.
Singura forma de "reforma" a acestui asa -zis partid e desfiintarea lui, condamnarea la 5 ani a tuturor membrilor psd ce au avut vreodata functie de conducere, confiscarea tuturor averilor ale acestora, si interzicerea celor 500 000 membrii de rind sa mai voteze urmatorii 25 de ani si judecarea si condamnarea lui Iliescu
- e adevarat ca am fost condamnat, insa e pentru o infractiune minora (pesedeii se pricep la a minimaliza propriile vinovatii), si e si e cu suspendare; pe de alta parte, dragi colegi, iata ce mare legitimitate am eu la conducerea partidului.
Simplu si tipic pentru un borfas.
Daca va ingropa PSD, si este aproape sigur ca o va face, s-ar putea ca Romania sa-i fie recunoscatoare dar public nu se va spune nciodata acest lucru. Deci va urma un spectacol de zile mari cu refacerea USL, evident fara Dragnea, dar cu Tariceanu si Ponta la comanda.
1. Dragnea nu a fost condamnat cu suspendare pentru ca ar fi furat (organizat sau dezorganizat) voturi ci pentru ca a facut campanie in ziua votului (tombola, trims activul de partid la oameni acasa etc). E o mare diferenta de nuanta. Ma mir ca dl Tapalaga nu face referire la cretinismul cu "mortii lui Dragnea".
2. Madam Livia Stanciu a amanat judecata pe dosarul lui Dragnea (convenabil, la fel ca in cazul dosarului lui Iohannis) dupa alegeri. Daca PSD-ul isi alegea un alt lider Dragnea ramanea cu suspendarea pedepsei. Asa sigur va lua cu executare. Acum sa fim seriosi, si eu daca as fi ajuns pe functina de judecator sef ICCJ pe baza prieteniei cu Mircea Toader (fost PDL, actual PNL) si a numirilor facute de T Basescu si eu as fi condamnat tot ce as fi prins de la PSD. Cu sau fara dovezi.
3. "Angajamentele in fata partenerilor externi" mi se pare un giumbusluc al domnului Tapalaga. Care parteneri externi? Sefii socialistilor europeni? Ca ar cam fi singurii indreptatiti sa se bage in oala unui partid politic. Nu cred ca exista nici un "angajament" iar ideea in sine e cel putin ciudata.
4. Nu a existat si nici nu va exista (de la Dragnea sau altcineva) vreun "atac" asupra Justitiei. Exista insa niste decizii ale CCR legate de neconstitutionalitatea unor articole din legislatia pe justitie iar mai ales ar fi bine daca am alinia legislatia in domeniu cu cea externa.
5. Mi se pare jenanta luarea in deradere a celorlalti potentiali candidati. De cand a devenit functia de ofiter sau faptul ca ai fost avocatul lui X ceva rau? Ca de obicei in absenta unor argumente legate de activitatea politica a celor doi ne legam de altceva (atac la persoana, activitatea profesionala anterioara samd). Faptul ca majoritatea populatiei nu doreste demisia lui Ponta ar trebui sa fie un hint si pentru domnul Tapalaga ca asemenea tehnici nu prea functioneaza.
Repet sunteti pe o pista falsa (in acest moment). Cauzata mai ales de ramanarea ancorat in trecut.
Nu am cobit deloc. E o constatare. Dl Basescu a facut "reforma" punandu-si oameni loiali lui. Cei care l-au scapat din diverse dosare. Cei cunoscuti lui. Cu vederi PDL-iste (desi magistratii ar trebui sa fie apolitici). Doamna Macovei i-a facilitat subordonarea justitiei. Vanduta ca "independenta justitiei". Eu nu am "cumparat" insa.
Ca dumneavoastra credeti ca nushcine l-a facut scapat pe Traian Basescu de nushce dosare, e PAREREA dumneavoastra, n-o prezentati drept adevar decat daca prezentati si dovezi.
Asa si eu cred ca dumneavoastra nu va folositi creierasul din dotare. Din fericire pentru dumneavoastra, e doar parerea mea, iar dumneavoastra imi puteti usor dovedi ca e nefondata :)
2 recuperarea banilor praduiti de la bechtel din averea lui El Insusi
3 recuperarea banilor CRESCENT
4 Frauda de la privatizarea din 1990 - ytd
5 atunci voi fi de acord cu condamnarea lui Base si camarilei
6 P$D scos in afara legii si Natzionalizarea Avrilor TUTUROS baronilor P$D, apoi il punem si pe Base in FURCI..daca va fi cazul
7 de acord ?
Voiam doar sa subliniez ca din clasa politica actuala probabil cel mai aproape de definitiile politicianului "asa nu" pe care tot dvs. o dati este el. Dar nu conteaza. Greu cu logica.
Hai sa nu o mai dam dupa gard. Basescu Traian a fost reprezentantul sistemului securist de care declarativ va temeti. Securisti de pana in '89, unii cu functii si in serviciile secrete de dupa '89 au impus Romaniei un Presedinte (cred ca singurul din cei 4). Nu exista nici o explicatie logica pentru care absolut totul a mers in favoarea acestui personaj.
Scapat de dosarul Flota, cu dosarul de securitate disparut, cu procurori care stateau cu contractul dintre el si Casuneanu in mana si ziceau ca nu exista tranzactia pana si declaratia pe propria raspundere in fals de la dosarul Mihaileanu a disparut din dosar. Un intreg sistem securist i-a sters urmele si a ajutat oamenii slabi cu care a intrat in interactiune (procurori, judecatori, politisti) sa renunte la demersurile lor. Un sistem care l-a ajutat sa iasa Presedinte de 2 ori si sa scape de suspendare tot de 2 ori (a doua oara chiar prin interventie directa).
Acelasi sistem care manipuleaza si pe internet. Care creaza zvonuri pe care unii le preiau din mers si le transforma in adevaruri absolute (apropo de Crescent nu s-au gasit marile fonduri ale lui Voiculescu din strainatate).
"Nu a existat si nici nu va exista (de la Dragnea sau altcineva) vreun "atac" asupra Justitiei."
Amintesc pentru nesimtiti, doar partea intamplata in asa-zisa Marte Neagra:
"1. Legea amnistiei si gratierii (amanata): Cum pot scapa de inchisoare mii de infractori de drept comun, dar si politicieni condamnati pentru fapte de coruptie
2. Cele doua modificari ale Codului Penal (aprobate prin vot): USL a schimbat definitia "conflictului de interese", a scos parlamentarii si presedintele din randul Functionarilor publici si a micsorat termenul de prescriptie speciala
3. Legea minelor (a picat la vot): Stabilea cadrul legal prin care Rosia Montana Gold Corporation putea incepe exploatarea zacamintelor aurifere de la Rosia Montana
4. Legea lobby-ului (a fost intoarsa la comisia juridica): Ar fi dus la distorsionarea completa a pietei
Pacat ca atunci cand au modificat "conflictul de interese" nu au modificat si aberatia cu arestarea preventiva pe baza de "suspiciune rezonabila". Si ca de fapt nu au circumscris arestarea preventiva unor articole concrete de cod penal. Acelea care au legatura cu pericolul public.
http://www.dcnews.ro/lovitura-la-ccr-conflictul-de-interese-din-codul-penal-este-neconstitu-ional_486077.html
Mai ramane legea amnistiei si gratierii care de fapt a fost o intiativa normala, menita sa mai reduca din condamnarile Romaniei la CEDO pentru conditii inumane in puscarie si care a fost dusa in balarii de marirea pragului maxim al pedepsei. Nu a fost niciodata vorba despre cei care au savarsit fapte de coruptie. E un fel de daca si cu parca ... putea sa cada drobul de sare si sa fie o zi nu stiu cum. E de la basism cred. Dauneaza grav.
2- Legea minelor, nu are legatura cu justitia, doar sa mai fure si ei ceva.
3 - " Nu a fost niciodata vorba despre cei care au savarsit fapte de coruptie. " - Daca citeai cu atentie propunerea legislativa, ai fi vazut ca este o lege cu dedicatie pentru toti politicienii corupti.
Sunt exceptate de la aplicarea amnistiei urmatoarele infractiuni:
....
- darea de mita, prevazuta de art 255
- primirea de foloase necuvenite, prevazuta de art. 256
....
Deci, doar despre cel care da mita, nimic despre cei care primesc mita (du-te si citeste articolul 255), nimic despre cei care fac trafic de influenta, abuz in serviciu si nimic despre:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
Toti cei de mai sus, exceptand pe cei care dau mita, ar fi beneficiat de amnistie, adica toti politicienii condamnati.
Asta ca sa-ti arat cu cata nerusinare minti. Da, e de la PSD-ism, de la hotie ti se trage. Da' ce pretentii sa ai de la unu' care-si ia informatia de la DCNEWS.
Adica, nu conteaza ca Dragnea este el insususi un baron. Unu' care a savarsit cea mai grava actiune intr-un stat democratic: aceea de a FURA VOTURI. Conteaza doar ca el s-a " autoextras" dintre baroni si acum negociaza cu "exteriorul" pentru a-si ingropa vechii acoliti.
Iar noi, trebe sa speram, sa ne bucuram si sa uitam CINE este Dragnea!
Asta am inteles eu ca este speranta d-lui Tapalaga!
A mea nu!