Cum a ajuns o parte din poporul roman mai usor de prostit decat pe vremea lui Ceausescu

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2015, 15:45 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Trăim o lună halucinantă. Una în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi guvernatorul Băncii Naţionale a României îl apreciază public pe cel mai greţos personaj politic din România ultimelor decenii. În care o instituţie academică închide ochii la plagiatul clar ca ziua al unui vicepremier posibil-viitor-premier, Gabriel Oprea, incapabil să articuleze corect limba română. În care bucureştenii, cu un primar general şi jumătate din primarii de sector anchetaţi pentru corupţie, spun într-un sondaj că tot pe hoţi şi pe şpăgari i-ar prefera. 

Cum au ajuns atât de mulţi români să fie mai uşor de prostit decât în vremurile epocii de aur? Care e explicaţia? 

Clasa noastră conducătoare este născută din mediocritate, hoţie şi şmechereală. Priviţi la actualul primar general interimar al Bucureştiului. La europarlamentari români care nu cunosc reguli elementare de gramatică. La rectori cu publicaţii ştiinţifice mai mărunte decât ale unui tânăr doctorand din Anglia. Priviţi-i, că sunt mulţi: primari, miniştri, directori, şefi de partid, prim-miniştri. Priviţi-i: ei ne conduc, ei ne influenţează vieţile, ei stabilesc standardele ţării în care trăim. Cei care şi-au câştigat locul pe merit, prin muncă şi cu onestitate, sunt doar o minoritate.

Deşi nicicând nu a fost mai clar că România este condusă de o haită de incompetenţi şi escroci (diagnostic pus mulţumită DNA-ului), o bună parte a acestui popor nu pare a fi deranjat de nimic din toate cele de mai sus. Care e cauza? Prostia? Incultura? Răutatea?

Niciunul dintre aceste motive. Românii au aceleaşi naivităţi şi defecte ca şi alte popoare ale Europei: e un fapt statistic. Ne deosebim însă prin existenţa unui mecanism diabolic de manipulare a maselor, controlat de un număr restrâns de oameni cu interese înguste care nu au nimic de-a face cu binele majorităţii şi nu au niciun interes să le deştepte minţile. 

După o zi grea de muncă românul, mai mult ca alţi europeni, primeşte grila de interpretare a evenimentelor de peste zi de la televizor. În funcţie de ce vede şi aude acolo, judecă lumea din jur. 

Un grup de oameni va aprecia cel mai corect un eveniment dacă mai întâi fiecare individ din grup va lua o decizie proprie în privinţa acelui eveniment şi abia apoi va discuta despre asta cu ceilalţi. Dacă discuţia precede cugetarea, atunci există o probabilitate mare că grupul va greşi. Iar asta se întâmplă cu atât mai des cu cât oamenii sunt mai conectaţi la televizoare, imperiul dezbaterilor, acolo unde de obicei mai întâi se vorbeşte şi abia apoi se gândeşte. Problema se agravează atunci când mijloacele media sunt deţinute, ca în România, de câţiva indivizi care le dirijează în interese personale foarte înguste.

Cum multe dintre deciziile şi opiniile în privinţa unui eveniment sau a unei persoane le luăm după discuţiile văzute la TV, aceste decizii sunt influenţate fie de frecvenţa cu care auzim o opinie, fie de vehemenţa cu care ea este exprimată. Puţini indivizi, dar cu opinii radicale şi exprimate foarte puternic, vor avea o influenţă mai mare decât cei care lasă loc nuanţelor. 

Aşa se întâmplă că o minoritate gălăgioasă cu opinii radicale va domina o majoritate cu opinii mai nuanţate, chiar dacă cei din urmă descriu mai fidel realitatea. Este exact mecanismul de manipulare folosit în multe studiouri de ştiri din România unde predomină analiştii cu măsuţă, oameni care se pricep la puţine dar au opinii ferme despre multe.

Se mai întâmplă ca în studiourile TV, alături de un analist scandalagiu să fie invitat şi un om serios care chiar cunoaşte subiectul discutat. O astfel de pereche este însă disfuncţională deoarece, aflat într-o astfel de combinaţie, expertul se va autolimita şi va da, inconştient, importanţă şi opiniilor amatorului. Efectul malign este că în astfel de dezbateri, care influenţează mult opiniile privitorilor, dominant va fi, invariabil, personajul mai vehement chiar dacă el este şi cel mai puţin priceput la tema discuţiei.

Cele trei fenomene descrise mai sus sunt dovedite prin sute de studii ale cercetătorilor în psihologie comportamentală, unul dintre ei câştigând un premiu Nobel pentru asta. Citindu-l, m-a izbit cât de mult seamănă aceste fenomene cu ce se întâmplă seară de seară la majoritatea televiziunilor de ştiri din România (există şi excepţii, dar foarte puţine). Combinate între ele şi distribuite zilnic, se formează astfel o poţiune prin care sunt manipulaţi milioane de români. Săptămână de săptămână, lună de lună.

Cum nu cred în excepţionalitatea genetică a unui popor faţă de altul, la fel nu cred în posibilitatea unei inferiorităţi. Românii care au stat la coadă pentru a-i aduce un “pios omagiu” unui politician imund nu sunt mai răi decât elveţienii. Românii care l-ar vota pe Oprescu chiar dacă acesta i-a furat pe rupte, nu sunt mai proşti decât nemţii. Românii cărora nu le pasă de plagiatele lui Ponta-Oprea, nu sunt mai inculţi decât englezii. 

Nu a lor este vina, dar nici a fatalităţii. Ci a acelora care dau tonul, a clasei noastre conducătoare care pune în faţa oamenilor obişnuiţi, în fiecare zi, un ecran ca o oglindă tulbure în care calomniatorul pare poet şi hoţul pare gospodar. Doar printr-o astfel de înşelăciune nişte oameni mediocri pot rămâne conectaţi la singurul lucru de care le pasă cu adevărat: puterea.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

48540 vizualizari

 • +39 (47 voturi)    
  Toleranta? (Joi, 17 septembrie 2015, 15:56)

  MPopa [utilizator]

  Eu cred ca asta e cauza principala a saraciei acestei tari. Toleranta. Suntem toleranti fata de hotie, fata de nemunca, fata de minciuna si mai presus de tot fata de coruptie. Coruptia pare a fi deja parte din structura noastra morala. O simt inclusiv la mine, primul gand in fata unui obstacol birocratic absurd este "cum sa fac sa rezolv cu cineva".
  Totusi ... pana in 1989 era clar, cel putin la nivelul discursului public, ce e moral si ce nu. Acum s-a intrat intr-o zona gri si mai e doar un pas mic pana ce valorile vor fi inversate. Sa ne pregatim a fi demascati public daca mai credem in familie, in religie (a nu se confunda cu institutia BOR), in distinctia dintre bine si rau.
  • +19 (29 voturi)    
   institutia BOR isi bate joc de credinciosi (Joi, 17 septembrie 2015, 16:11)

   bocaccio [anonim] i-a raspuns lui MPopa

   Asa zisul patriarh care se pare ca joaca dupa cum ii canta altii (macar sper sa nu fie ideile lui), se oboseste sa-l ridice in slavi pe acest gretos personaj care a plecat dintre noi, dar nu spune doua vorbe despre imigranti, iar cu moscheea e de acord pentru ca ar fi primit si ei un teren prin turcia (probabil unde au dreptul sa ridice tot o moschee).

   Domnule preafericit, luati-va de mana cu papa, si luati-i la dvs acasa pe toti imigrantii, dovediti-ne ca sunteti crestini cu suflet mare. Ca asa, marinimos pe barba altora pot sa fiu si eu.
   • -6 (12 voturi)    
    Prostiți suntem azi, nu înainte de 22 Dec. 1989 (Vineri, 18 septembrie 2015, 12:56)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui bocaccio

    Înainte de 22 Dec. 1989 fiecare avea locuință și loc de munca adică un viitor. Nu ne păcălea nimeni. Prostiți suntem acum de presa în limba romana deținută de evrei.
    • 0 (4 voturi)    
     si daca ramanea vechiul regim... (Vineri, 18 septembrie 2015, 16:52)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     ..tot prost o duceai azi...

     Nu are a face regimul cu locurile de munca. Lumea are si acum locuri de munca: doar ca acum oamenii is permit sa "aleaga" ce doresc sa faca mai departe: sa stea la mana hotilor in Romania, sau la mana hotilor inafara Romaniei... Sa fie umiliti in Romania, sau sa fie umiliti inafara Romaniei... ambele scenarii au avantaje si dezavantaje, dar in ambele situatii hotii care fac legile castiga detasat...

     Incetati sa va comparati cu regimul dinaintea lui '89.. era un regim totalitar, politienesc si promotor al mediocritatii si al uniformitatii..sub clasa conducatoare"..si mai mult decat orice un regim al indobitocirii in masa (care nu dorea sa se mentioneze aspect ale trecutului Romaniei, ca strica in masina propagandistica a "partidului unic" si a "fiului cel mai iubit")... LAsati comaparatiile astea in fundul putului celui mia adanc al gandirii, ca altfel acolo veti ajunge si dumneavoastra..
     mai bine ganditi-va bine: cum sa depistati mai repede un hot si un micninos(ca Oprescu, Ponta, Oprea si alte lichele de teapa lor) !
     Aceasta lamentatie a dumneavoastra este arma lor cea mai puternica si isi trage forta din melancholia oamenilor...cand se gandesc la tineretea lor si asociaza acea perioada cu un regim sau altul... Cu asta va vor momi intotdeauna comunistii hoti si mincinosi din politica romaneasca!
     • +3 (3 voturi)    
      Draga Vlad (Vineri, 18 septembrie 2015, 18:00)

      Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui akillies

      Intrebarile tale isi vor gasi raspuns in zona serviciilor secrete.

      Gandind la rece, miscarile nationaliste din Romania aveau nevoie sa fie canalizate printr-un lider controlabil. Chiar daca miscarea nu era conturata, ea era previzibila. Oamenii au decis ca pentru orice eventualitate, hai sa facem un lider si apoi o sa vedem care si cati sunt, dupa principiul honneypot.

      Si asa s-a nascut Vadim. Seriviile secrete din perioada '90 '00 aveau nevoie de liniste pentru perioada de tranzitie. Toate fractiunile politice importante aveau nevoie de lideri care sa mentina acele sentimente in zona de control. Pentru asta avem si liderii UDMR sau ai minoritatilor de rromi care "mimeaza" interesele comunitatii dar s-au inscris foarte bine in politicile de tranzitie.

      Anii aceia au fost foarte agitati. Mineriade, evenimentele de la Tg. Mures, minoritati etnice, spatiu tampon intre vest si est, etc. Toate astea trebuiau cumva tinute sub control.

      Vadim a avut un rol in asta, Biserica a avut un rol in asta. Nu vrei sa ai fractiuni care sa aiba lideri din exteriorul sistemului pentru ca lucrurile pot degenera. Asta e cel mai simplu mod de a porni "revolutii" si crea instabilitate.

      Asa se explica si gestul lui Isarescu.
  • +17 (17 voturi)    
   Da si nu (Joi, 17 septembrie 2015, 19:28)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   Toleranta se creaza in timp si s-a lucrat masiv la asta, Vadim fiind un personaj de baza in bagatelizarea unor mari problematici sociale si administrative.

   Daca esti expus continuu la asa ceva, oricat de periculos, incepi sa ai toleranta, este normal.
   Gandeste-te la cei care incep sa se obisnuiasca cu bombardamentele zilnice (londonezii pe timpul celui de-al doilea razboi mondial).

   Personal cred ca a venit intr-un fel aceasta demontare a marilor probleme si printr-o foame de material dar si printr-o tendinta de a nu respecta legea, mostenite de pe vremea dictaturii (multe motive: activistii corupti, sistemul de pile si relatii, etc)
  • +5 (7 voturi)    
   toleranta este ce a tinut in viata acest popor (Vineri, 18 septembrie 2015, 2:25)

   g01an [anonim] i-a raspuns lui MPopa

   este o dovada de lasitate.

   dar paradoxal, este ce a tinut acest popor, care considera meritorie expresia: capul plecat, sabia nu-l taie!

   capacitatea romanului de a-si pastra moralul si umorul in situatii dificile, jenante. capacitatea lui de a uita repede si a trece mai departe si de a ignora raul care se intampla in jurul sau. fara aceste lucuri deprinse, nu cred ca am fi astazi aici. si este ceea ce trebuie sa uitam, daca vrem sa supravietuim mai departe ca stat, pentru ca aceste lucruri ne-au tinut in viata cand ne-am confruntat cu situatii dificile si dusmani pe care nu-i puteam invinge, de maghiari, la turci, la rusi. de multa vreme nu mai avem scuze, dar nu suntem obisnuiti sa lucram in aceste conditii noi, avem nevoie de cineva pe care sa putem da vina.
   • -1 (5 voturi)    
    Proverbul este (Vineri, 18 septembrie 2015, 13:07)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui g01an

    "Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu vede"

    Prima parte a proverbului a devenit mai populara din cauza poeziei lui Bolintineanu, nu cred insa ca e un proverb reprezentativ, mai degraba cel intreg, care are echivalente si in alte culturi, iar sensul este de rezistenta cinica, vei supravietui dar vei fi umilit (nu vei vedea soarele).

    Nu va autogramati inutil, va programeaza altii destul, inclusiv prin acest ziar online.
   • -1 (5 voturi)    
    haha.... (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 4:14)

    sergiu [anonim] i-a raspuns lui g01an

    Goiane tu esti simpatic.... tu chiar crezi in eroismul caracterelor din cartile de istorie retranscrise de comunisti, tu nu realizezi ca noi am fost tot timpul un popor infrant, de le romani si pana in ziua de astazi, poate nu realizezi ca cei care au condus tara de-a lungul anilor au fost niste lasi nu ma refer neaparat la domnitori dar mai mult la boieri si logofeti, singura perioada poate cant am fost condusi seriosi a fost acea perioada unde ni s-a impus domnitor de origine germana pana la venire lui Alex. Ioan Cuza care a fost pus de boieri pt. a-si face ei meteahnele lor si aopi tot de ei inlaturat. Tu nu realizezi ca in afara de batalia de la Rovine din dinastia lui Mirce cel Batran romanii nu au avut nici un conflic fata in fata cu vre-o armata cuceritoare? Am platit tribut tot timpul turcilor am fost vasali polinlor pe timpul lui Sobieski, am dus numai razboaie de hartuire, la fel ca si Indienii americani cu cowboii in vestul salbatic, cei care au condus tara au fost niste fricosi care tot timpul s-au vadut tarilor cuceritoare pt interesul personal sau pentru asi pastra viata...Da romanii pot fi un popor curajos poate un popor eroic dar cei care trag sforile din spatele cortinelor pt noi ne tin in intuneric si in ceata... ne dau strictul necesar sa nu ducem lipsa sa nu punem intrebari si sa nu cautam raspunsuri....noi poatem santem cea mai neinarmata tara din din lume pe cap de locuitor cu toleranta maxima privind armele, de ce ? .... Asta numai cateva idei sa iti de de candit ... despre moralul nostru .... si indiferenta noastra ca popor...
  • +4 (6 voturi)    
   Cam prea mult zgomot... (Vineri, 18 septembrie 2015, 10:15)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   ...pentru niste personaje atit de mici. Se insista pina la saturatie pe subiecte gen Vadim. Nu, nu mi-a fost simpatic deloc. Chiar foarte antipatic incepind de la deturnarea ideii de "Romania Mare" (ca ideal nu ca ziar) si pina la ultimele lui cuvinte. Insa cei care inca nu s-au lamurit nu intra pe net.
 • +46 (46 voturi)    
  Renuntati la televizor (Joi, 17 septembrie 2015, 15:56)

  emil bobu [utilizator]

  Oricum nu (mai) e nimic de vazut.
  • +26 (26 voturi)    
   Am făcut-o. (Joi, 17 septembrie 2015, 17:23)

   VW Bora [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

   Prin '95. Apoi cu trecerea timpului, pe măsură ce mă dezintoxicam, am observat că devin alt om. Normal.
   • +14 (14 voturi)    
    ..... EXACT ...... (Joi, 17 septembrie 2015, 22:21)

    cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui VW Bora

    Si eu am renuntat la televizor. Dupa dezintoxicare am constatat ca nu mai puteam sa ma uit la el, imi facea aproape fizic rau. Foarte interesant, merita studiat.
    • +11 (11 voturi)    
     Excelenta idee! (Vineri, 18 septembrie 2015, 6:09)

     Andra [anonim] i-a raspuns lui cbogdan

     Nu avem TV in casa. Oricum e inutil si am renuntat la cablu pentru ca nu ai efectiv ce sa vezi! Filme si documentare sunt pe internet destule!
     P.s. chiar merita studiat efectul negativ pe care il are tv asupra organismului. Si mie mi se facea rau cand ma uitam la dezbateri si alte emisiuni cu tema politica. Cresterea tensiunii arteriale, nervi, dureri in piept...la ce bun? mai bine merg si ma plimb in parc sau citesc o carte! E mult mai productiv decat circul de la tv
     • 0 (0 voturi)    
      Ba io televizorul l-am pastrat (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 5:05)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Andra

      Am renuntat doar la abonament. Filmele is mai faine pe un ecran mare decat pe monitor, chiar si pe monitor de 27 de toli.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu ai cum renunta legal... (Luni, 21 septembrie 2015, 16:51)

       mcris [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

       ...la abonament decat daca n-ai televizor. Te-ai uitat in ultima vreme pe factura de electricitate?
  • +9 (9 voturi)    
   dar nu va fi suficient (Vineri, 18 septembrie 2015, 8:23)

   marian [anonim] i-a raspuns lui emil bobu

   Totusi, televizorul nu cred ca explica totul. Pe vremea lui Caragiale nu era televizor si totusi scrierile lui sint actuale si astazi.
   Cred ca mai e si faptul ca structurile microsociale si mai ales familia perpetueaza valorile pe care le stim.
   E o virsta la care viziunea despre lume a copilului se formeaza prin prisma parintilor. Si ma tem ca multi parinti nu le transmit copiilor ca cinstea si integritatea sint valori extrem de importante, ci mai degraba capacitatea de a te "descurca", indiferent cum.
  • +6 (6 voturi)    
   Am renunțat de 13 ani la TV (Vineri, 18 septembrie 2015, 9:57)

   kutez [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Oare de ce plătesc oamenii abonamente TV? E ca și cum ți-ai plăti vecinii să-și verse dejecțiile la tine în curte/living.
   • +2 (2 voturi)    
    .... foarte buna ..... (Vineri, 18 septembrie 2015, 14:25)

    cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui kutez

    FOARTE BUNA COMPARATIE !
 • +29 (31 voturi)    
  Simplu si atat de complicat (Joi, 17 septembrie 2015, 16:12)

  1_utilizator [anonim]

  De retinut ca o parte importanta a poporului roman a parasit tara. 4 milioane de votanti cu varste intre 20 si 50, mai degraba cu studii si oricum macar cu indreazneala de a incepe ceva in alta parte si cu exigente fata de viata. Cei ramasi sunt sunt clar mai permeabili si mai dpendenti: bugetari, pensioanari, alti asistati.
  Multi dintre ei au devenit o clientela politica pentru cei care ne conduc si care inclina votul acolo unde li se cere.
  Ei sunt fundamentul electoral al clasei conducatoare.
  Pentru amuzament imaginativa un politician de-al nostru "vorbind" la BBC. O sa intelegeti pe unde suntem
  • +7 (13 voturi)    
   ha, ha! nu ma pot opri! (Joi, 17 septembrie 2015, 17:05)

   miki [anonim] i-a raspuns lui 1_utilizator

   Nici nu mai stiu ce ai scris. Ultima fraza mi-a provocat un ras de nedescris. Restul am uitat. Ma intreaba nevasta-mea de ce rad cu lacrimi, ii citesc, rade si imi spune ca ai un umor crunt. Ceva mai trist decat umorul negru. Nici macabru. Mai trist.
  • +4 (10 voturi)    
   Nici măcar nu trebuie să vă imaginaţi (Joi, 17 septembrie 2015, 17:28)

   VW Bora [anonim] i-a raspuns lui 1_utilizator

   Vedeţi ce (şi mai ales cum) vorbeşte imbecilul de Jinga.
  • +3 (3 voturi)    
   simplu de constatat, complicat de (Joi, 17 septembrie 2015, 21:59)

   padrepadrone [utilizator] i-a raspuns lui 1_utilizator

   asumat: deontologia care justifica democratia orriginala.
   Sau totul este posibil in spatiul in care oamenii se multumesc doar sa supravietuiasca dupa posibilitati: cu doctorate, cu averi constitutional licite, cu ajutoru de la partid, cu pila de langa cunostinta care cunoaste relatii, etc...o natiune turmentata de frica din fata realitatii.
   Simplu si atat de complicat!
  • +2 (2 voturi)    
   cele 4 milioane (Joi, 17 septembrie 2015, 22:28)

   emigrantul [anonim] i-a raspuns lui 1_utilizator

   cele 4 milioane de plecati sunt cei care vor schimba tara... ei sunt curajosii... ei lupta pentru o altfel de Romanie... probabil un guvern in exil...cand prietena iti spune ca e gravida cel mai curajos gest e sa pleci departe sa faci bani ca sa iti poti creste copilul... pe care nu mai vi sail vezi decat de sarbatori cand ii aduci guma si papuci de plastic.cei 4 milioane nu au dorit si nu doresc schimbarea Romaniei.. o asteapta de la altii. mare parte din vina o au purtatorii de mesaje catre popor...adica media. nu am vazut decat partinire si interese.chiar si aici.
 • +28 (28 voturi)    
  True story (Joi, 17 septembrie 2015, 16:14)

  insiduous [anonim]

  Pana acum 5 ani ma uitam inca seara de seara la cele 2 canale mari asa zise de stiri, pentru ca lucrez de 10 ani in domeniul finantarilor nerambursabile, am prins intr-o seara dezbaterile lor pe o tema specifica din domeniu, Cantitatea de minciuna deversata in acea seara m-a facut sa renunt la obiciul asta.
  • +15 (15 voturi)    
   Aveți noroc (Joi, 17 septembrie 2015, 19:19)

   Barosanu_nr1 [utilizator] i-a raspuns lui insiduous

   Dacă erați jurist, ați fi avut sentimentul acela seară de seară.
 • +16 (18 voturi)    
  Unde mergem? (Joi, 17 septembrie 2015, 16:16)

  Martinezu [utilizator]

  Dupa 25 de ani de asteptari, realizam ca acest tip de democratie nu este cu absolut nimic mai bun decit regimul inlaturat cu armele.
  Ba chiar poate mai daunator. Pina in 89 aveam speranta ca odata si odata se duce dracului sistemul ceausit. Acum este clar ca ne afundam intr-o mocirla din care nu ne mai scoate decit poate o catastrofa. Trebuie sa murim ca sa mai putem invia vreodata.
  Ma tot gindesc la un sistem si nu stiu cum s-ar putea pune el in practica:
  Conducatori tehnocrati alesi de breasla fiecaruia pe o perioada limitata in timp fara posibilitatea de a prelungi mandatul.
  Fara parlamentari care dorm in banci sau joaca solitaire si voteaza pentru colegii absenti.
  Fara ministri care sar de la transporturi la sanatate sau la mediu fara sa aibe nimic de aface cu domeniul.
  Am vazut cu toti ce inseamna habarnisti in posturi cheie.
  Ce ati zice de niste doctori buni la sanatate? Buni organizatori , sefi de spitale se vor gasi.
  Ce ati zice de un profesor universitar la invatamint?
  Sau un judecator la justitie?
  Cum ar fi un ofiter la ministerul apararii?

  Legile sa fie facute de consilii de specialisti , alcatuite din membri cu mandat fix pe citiva ani. Nu alegeri generale in care nea Ion voteaza pe cel cu galeata.
  Nu alegeri din care sa iasa aceiasi si aceiasi prlamentari , de 20 de ani, banditi in adevaratul sens al cuvintului.
  • +12 (14 voturi)    
   cum mai putem discerne (Joi, 17 septembrie 2015, 19:32)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   care este care?

   cand aud de profesori universitari cu diploma de doctorat luata prin plagiat imi pierd cumpatul.
   mai ales ca vin din mediul universitar si stiu ca asa ceva era rarisim pe vremurile comunistilor (pe care nu le regret, asta ca sa ne intelegem).

   inainte aveam o coana Leana, acum avem zeci de mii, unele ne predica zilnic, chiar daca au dosare penale grele deschise.
 • +16 (18 voturi)    
  TV (Joi, 17 septembrie 2015, 16:30)

  TV [anonim]

  Foarte bun articolul si adevarat dar este si trist in acelasi moment. Chestiunea prezentata care se intampal la televizor pe anumtie posturi se intampla si in multe institutii si companii unde cel care urla e mai smecher si care e deobicei si mai slab pregatit iasa mai tot timpul invingator in dauna celui care este mai bine pregatit si mai linistit..
 • +12 (12 voturi)    
  Prostia (Joi, 17 septembrie 2015, 16:34)

  Ion [anonim]

  Saracia nu poate fi cauza unica a distorsionarii valorilor morale si in ultima instanta a realitatii. Explicatia e mult mai profunda si tine de psihologia romanilor. Acea psihologie grotesca ce transpare din proverbe precum "capul plecat sabia... "si "te faci frate cu dracul pana....".
  • +1 (7 voturi)    
   Hmm (Joi, 17 septembrie 2015, 19:34)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   esti sigur ca proverbele astea sunt specifice numai romanilor?

   as intreba pe cineva care se ocupa cu asa ceva, eu sunt convins ca majoritatea au vorbe similare.

   Cred ca mentalitatea asta: asa sunt romanii, este fix ceea ce ne tine la pamant.
   • +3 (3 voturi)    
    pentru inceput... (Joi, 17 septembrie 2015, 23:28)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    ...intreaba un japonez. Sau un neamt. Nu pe Johannis.
    • -1 (1 vot)    
     Japonez? (Vineri, 18 septembrie 2015, 10:03)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

     nu stiu cat putem compara civilizatiile.
     Esti sigur ca e mai bine japonez decat roman ?
 • +10 (12 voturi)    
  MAI GRAV DECÎT OPINIILE (Joi, 17 septembrie 2015, 16:38)

  pointless man [utilizator]

  oricît de false și manipulatoare ar fi ele este că NICIODATĂ nu se desprinde vreo concluzie fermă (aici includ și presa scrisă, MAI ALES ”elitistele 22 și Dilema). ORICE subiect este răsucit și și învîrtit pînă la spulberare completă.

  Cît despre atitudinile unora sau altora în legătură cu Vadim iată ce scriam acum cîteva luni:

  „Dacă nu uităm ”cazul” Beligan de anul trecut (și cîte altele…) ”se pare” că AVEM O PROBLEMĂ.
  NIMENI nu s-a șters (la gură) cu hîrtia igienică trîntită în studiourile TVR de Rebengiuc. Mai mult, chiar și ”maestrul” a devenit brusc foarte îngăduitor, acceptînd să ”joace” alături de mumia teatrului comunist (în ”Danaidele”).

  Eu nu susțin nici împușcarea, nici întemnițarea, nici măcar arderea în efigie a ”foștilor” (securiști, activiști, artiști – ăia cu o mie de fese risipite prin toate bărcile oportunităților ”profitabile”). NU ! Niciodată nu am sperat ca respectivii MĂCAR să se șteargă la gură de balele varanice secretate din belșug în cei 45 de ani de mizerie (în primul rînd intelectuală).

  ȘTIAM că pentru sociopați Isus NU EXISTĂ.

  Doar am crezut că MĂCAR ”intelighenția” noastră îi va ostraciza minimal. Adică MĂCAR să le întoarcă spatele disprețuitor (un fel de „Punctul 8 de la Timișoara”).

  N-a fost să fie ! După 1945 Furtwängler, pentru infinit mai puține ”greșeli” decît Breban & Comp., a fost de-a dreptul persecutat; Ferdinand Porsche a făcut chiar și pușcărie. La noi, însuși toxicul Adrian Păunescu și-a putut lăbărța nesimțirea orinde i-a venit bine.

  Nu vă mai legați de politicieni ! Cîtă vreme ”floarea națiunii” se complace în compromisuri călduțe (NICI AȘA, NICI ALTMINTERI) rămînem captivi ai termenului brucanian (x2, x3, x infinit).”
  • +5 (9 voturi)    
   Revista 22 si GDS (Joi, 17 septembrie 2015, 19:39)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   am lucrat la Revista 22 cu 'elitele' pe la sfarsitul anilor '90.

   Atunci m-am lamurit ca un job in romania inseamna sclavie, mai ales ca avem respect pentru o parte din redactori si colaboratori (inca am pentru o parte din colaboratori).

   Dar o Revista ce se hraneste din donatii sa isi abuzeze angajatii?
   Au mostenit probabil cutumele casei in care isi aveau redactie (fosta casa a lui Nicu Ceausescu).

   Deci elitele romanesti?
   Nu sunt la vedere, din instinct de conservare stau deoparte de viata publica. Instinctul de conservare este si mai puternic de altfel decat era pe vremea comunistilor din multe motive.
 • +20 (20 voturi)    
  pasul doi (Joi, 17 septembrie 2015, 16:39)

  Mihai [anonim]

  Primul pas e decuplarea de televizor - si am impresia ca majoritatea celor sub 35 de ani au facut-o deja. Eu am 40 de ani si nu mai am televiziune prin cablu, nici macar pentru canale de tip Discovery. Bine, televizorul poate fi inlocuit la fel de bine cu o alta sursa singulara de informatie, un blog sa zicem, pentru ca omul are nevoie sa isi confirme opiniile gresite (dar despre care el considera ca sunt corecte). Dar divaghez.

  Al doilea pas nu mai tine de televiziune, insa, ci de anturaj (inclusiv virtual) si de educatie, caci modul de gandire nu se formeaza independent. E ca in experimentul cu maimultele: daca 10 maimute au fost stropite cu apa incercand sa ajunga la banane, iar apoi au fost inlocuite treptat cu alte 10, care nu au mai trait respectiva trauma, in memoria colectiva a ramas ca nu e bine sa se atinga de banane, desi nu a mai ramas niciuna care sa fi patit ceva. Ba, mai mult, orice nou venita va fi impiedicata sa se atinga de banane, nu se stie pentru ce motiv. Asa si cu noi: toleranta la furt va ramane in noi pentru mult timp, chiar si dupa ce fenomenul va fi fost eradicat. Desi in sinea noastra stim ca nu e OK, daca ceilalti nu au nimic impotriva, nu se stie de ce...
  • 0 (0 voturi)    
   cei sub 50 de ani s-au decuplat de la TV (Vineri, 18 septembrie 2015, 20:18)

   GabrielIonita1 [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   parerea mea
  • 0 (0 voturi)    
   gresite dupa ce criterii? (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 22:11)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   daca unul zice ca i-ar fi mai bine in socialism iar tie iti convine capitalismul inseamna ca ala greseste? din punctul lui de vedere, tu gresesti! superioritatea unui regim nu se masoara in mall-uri, cluburi si masini germane SH la suta de mii de locuitori
 • +14 (16 voturi)    
  Sa ne intoarcem putin in timp (Joi, 17 septembrie 2015, 16:44)

  Stefan85 [utilizator]

  daca ne intoarcem cu 100-150 de ani in urma si vedem cum era tara asta comparativ cu tarile din vest, pornind de la industrializare, valori, educatie, clasa politica, etc etc, ne dam seama ca nimic nu s-a schimbat.

  In afara suntem priviti tot la fel, in tara e acelasi jeg, hotie si miserupism, lucruri definitorii pentru zona asta in care ne aflam.

  De ce ne vaitam, nu am fost in stare sa schimbam nimic 100 de ani, de ce avem impresia ca o sa schimbam acum ceva. Si de ar fi cel mai competent om/oameni in fruntea tarii cu siguranta majoritatea populatiei ar fi nemultumita pt ca asa e poportul roman, obisnuit cu lenea, bisnita, cu lasa bre ca merge asa si mai ales cu sa moara si capra vecinului.
 • +6 (8 voturi)    
  Manipularea e boala grea (Joi, 17 septembrie 2015, 17:02)

  alegzandru [utilizator]

  Nimic nu e mai devastator pentru o colectivitate, in sens metafizic, decat manipularea concentrata, facuta la nivel macro, urmand o strategie bine conturata si implementata. Dau cateva exemple: gazul sarin folosit de regimul Bashar in Siria iese la iveala ca a fost folosit de fapt de opozitie, insa toata media vestica a manipulat in sens invers. La fel, cu regimul nuclear (lipsa) al lui Saddam. Ultima gaselnita: priviti atent ce concentrare de forte este impotriva imigrantilor, cum circula tot felul de stiri infricosatoare despre islamizarea europei. Sunt tot felul de filmulete de propaganda distribuite pe retele sociale, articole scrise, etc.

  Nu cred ca putem scapa de ea decat renuntand in mod voluntar la media, si ducand o viata mai simpla, in relatie cu tine insuti si cu mediul tau apropiat, in afara spectrului de informatie de "actualitate" pe cat se poate, caci oricum stirile nu ne deschid ochii, ci mai degraba ne indreapta privirea in directia stabilita de "ei".
  • +1 (1 vot)    
   islamizarea Europei e o realitate, din pacate (Vineri, 18 septembrie 2015, 15:07)

   lupulsas [anonim] i-a raspuns lui alegzandru

   Germania a integrat in decursul ultimilor 40 ani milioane de emigrantzi: coreeni, vietnamezi, croatzi, sarbi, romani, greci, polonezi, spanioli, italieni, etc. Totzi au devenit, in timp, cetatzeni acceptatzi, care shi-au gasit loc in societate. Nu asha turcii, curzii, arabii, care se constituie stat in stat, nu accepta legile tzarii, justitzia tzarii, obiceiurile tzarii, dupa ce au fost primitzi, omenitzi, scolitzi, li s-au dat locuitze, asigurare sociala, de sanatate, etc. Cartierele din orashe in care aceste japitze se aduna, sunt nefrecventabile, inclusiv ptr. organele de ordine. Clanuri mafiote, de sute, mii de persoane din LIBANON, PALESTINA, etc. traiesc din ajutor social, shi in acelash timp afisheaza opulentza din droguri, prostitutzie, crima. Statul de drept german se arata incapabil, a le arata limitele. Acelash fenomen se poate urmari in Belgia, Olanda, Anglia, Franta.
 • +9 (11 voturi)    
  Articol si comentarii de exceptie (Joi, 17 septembrie 2015, 17:03)

  Adi [anonim]

  Ma bucur sincer ca mai exista oameni ca voi, care gandesc cu creierul.
 • -6 (12 voturi)    
  Dar tu, domnule? (Joi, 17 septembrie 2015, 17:23)

  Clovis [utilizator]

  De ce sluţeşti limba română scriind fără diacritice???
 • +13 (15 voturi)    
  manipulare (Joi, 17 septembrie 2015, 17:27)

  Sucheu [anonim]

  Aveti dreptate; romanii nu sint mai rai decit elvetienii , mai prosti decit nemtii sau mai inculti decit englezii. Diferenta este insa ca in timp ce imensa majoritate a natiilor de mai sus isi cistiga existenta ca urmare a punerii in valoare a unor abilitati personale , marea majoritate a romanilor sint pensionari (dependenti de stat) , bugetari (de asemenea dependenti de stat) , someri (pentru ca nu prea au nici-o abilitate competitiva).
  Cind nu esti in stare sa-ti cistigi existenta pe cont propriu , esti foarte vulnerabil la manipulare!
  • +4 (4 voturi)    
   vulnerabilitate (Joi, 17 septembrie 2015, 22:19)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui Sucheu

   cand stii ca esti dependent de un stat nefunctional si nu faci nimic sa schimbi situatia.. e deja grav. este responsabilitatea fiecaruia sa iasa din asta si nu sa astepte "para malaiata" ...
  • -1 (5 voturi)    
   psihologia e alta (Joi, 17 septembrie 2015, 23:34)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Sucheu

   britanicii consuma "din osinza".
   Sa nu uitam ca au furat )si inca mai fura) din jumatate de lume, pe cind rominasul nostru a fost carne de tun peste 2 milenii.
   • 0 (0 voturi)    
    oho (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 22:14)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    pai cu asta ai distrus teoria harniciei occidentalilor si a lenei romanilor! ca atare, replica standard: comunistule, du-te in Corerea de Nord :)))
 • +10 (10 voturi)    
  Tabu (Joi, 17 septembrie 2015, 18:44)

  Trojan.H [utilizator]

  Articolul lui Vlad Mixich pune punctul pe i: avem o clica care conspira permanent la manipularea si otravirea spatiului public. Subiectul existentei unor televiziuni curate si profesioniste este unul TABU. Doar outsideri ca Vlad Mixich mai sparg din cind in cind linistea adinca ce inconjoara acest subiect.
 • +8 (8 voturi)    
  NU (Joi, 17 septembrie 2015, 19:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nimic halucinant. VAdim a fost un turnator securist ordinar. De aici si admirafia PF si a sefului BNR. Securistii care se aseamana se apreciaza reciproc.
  • +5 (5 voturi)    
   punctul pe i (Joi, 17 septembrie 2015, 20:02)

   Lacra [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Asta e, de fapt, esenta! Securistii se stiu si se pretuiesc reciproc! Hahalere!
  • +1 (1 vot)    
   nu se aseamana.... (Joi, 17 septembrie 2015, 23:35)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   sint identici.
  • 0 (0 voturi)    
   ciudat (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 22:15)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   daca Isarescu a fost securist, inseamna ca Secu a devenit o divizie a CIA, fiindca individul a "donat" tara marii finante amerloce!
 • +5 (5 voturi)    
  Bună analiza (Joi, 17 septembrie 2015, 19:12)

  reiand [utilizator]

  Foarte corect, dar dați numele psihologului, dacă tot îl menționați și "citați" din el :)
 • +6 (6 voturi)    
  Autorul punctează bine... (Joi, 17 septembrie 2015, 19:25)

  Barosanu_nr1 [utilizator]

  ... faptul că la televizor nu prea sunt, de fapt, dezbateri.

  Emisiunile se desfășoară cu concluziile decise de dinainte, participanții invitați în mod strategic, uneori și subiectele sunt create în mod special („tune in ca să vedeți ce a declarat Cutărescu, pentru că nici nu știți ce pierdeți!”).
  • +5 (5 voturi)    
   televizoru (Joi, 17 septembrie 2015, 22:17)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui Barosanu_nr1

   apoi cine-i pune sa stea cu ochii in tembelizor si sa nu mai deschida si ei o carte?
   • +2 (4 voturi)    
    un popa, as sau dama... (Joi, 17 septembrie 2015, 23:35)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Bolovanul

    .
 • +5 (5 voturi)    
  Calitatea proasta a educatiei (Joi, 17 septembrie 2015, 20:00)

  marius [anonim]

  Eu cred, si o spun cu amaraciune, ca de fapt aici se vede calitatea proasta a educatiei in Romania.
  Etica, spiritul critic, astea trebuie formate in scoala. La noi in schimb se invata obedienta, memorarea mecanica etc.
  Nu ai cum sa manipulezi un popor daca oamenii sint obisnuiti sa-si puna intrebari, sa nu inghita pe nemestecate tot ce li se baga pe git. Obisnuinta asta trebuie deprinsa prin educatie pina cind devine un fapt de la sine inteles. Asta ne lipseste.
  Iar politicienii nu au cum sa fie altfel decit cei care ii aleg.
  • 0 (0 voturi)    
   obedienta? (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 22:17)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui marius

   hoardele de golani fara frica de lege si fara bun simt care sporesc an de an au invatat obedienta in scoala? hai ca esti tare! astia invata exclusiv ca au drepturi si nici o obligatie; cica interdictiile si obligatiile sunt comuniste, asa scriu aia ca ei pe forumuri.
 • +8 (8 voturi)    
  responsabilitate (Joi, 17 septembrie 2015, 22:15)

  Bolovanul [utilizator]

  Ba chiar românii sunt vinovaţi. În primul rând pentru că acceptă ideea că alţii sunt de vină iar ei sunt inocenţi.
  Suntem cu toţii responsabili de situaţia în care ne aflăm. Clasa conducătoare va fi în orice fel de orînduire reflexia celor conduşi.
 • +2 (2 voturi)    
  Si la ce va asteptati... (Joi, 17 septembrie 2015, 23:22)

  IancuJianu [utilizator]

  ...din partea sefului hotilor din BOR?
  Sa fie critic literar?
  Ce rau imi pare ca a mizgalit cu rahat ideea de "Romania Mare"... Visul tuturor romanilor....
 • +2 (2 voturi)    
  si da,si nu (Joi, 17 septembrie 2015, 23:38)

  Radu Mircescu [anonim]

  Suntem toleranti,pentru ca in marea majoritate acest popor este un popor de hoti,de "descurcareti".Comunismul si Ceausescu ne-au format asa.Ipocrizie,hotie,"descurcaleala".Suntem toleranti pt ca,cu totii avem ceva de ascuns.Iar conducatorii nu ne sunt parasutati de pe Marte.Sunt dintre noi,alesi de noi,imaginea noastra.
  • -1 (1 vot)    
   chiar asa? comunistii sunt de vina? (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 22:18)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Radu Mircescu

   deci romanii de pe vremea lui Carol I erau altfel? esti ori naiv, ori incult, ori incerci o manipulare grosiera.
 • +2 (2 voturi)    
  Cauza (Vineri, 18 septembrie 2015, 0:05)

  Stefan [anonim]

  "Care e cauza? Prostia? Incultura? Răutatea?"
  Toate astea, fiecare popor are liderii pe care ii merita!
  • +1 (1 vot)    
   Iata un adevar universal (Vineri, 18 septembrie 2015, 14:47)

   lupulsas [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Fiecare popor ishi alege conducatorii, pe care ii merita, in cazul RO, hotzi, spagari, securisti, penali, coruptzi, curve, javre, plagiatori, impostori, analfabetzi, toata fauna cea de glorie! Cum sa prospere un stat, cu toate cele date de Dumnezeu, cu astfel de conducatori?
 • -2 (4 voturi)    
  pai ii prostiti voi (Vineri, 18 septembrie 2015, 0:14)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  vezi cati ati prostit cand ati spus ca ponta minte cand spune ca scapam de datoria la fmi
  • +2 (4 voturi)    
   Aoleu.. (Vineri, 18 septembrie 2015, 2:21)

   Alius [anonim] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

   .gata, l-ai si spalat pe Tonta, cu toate minciunile spuse.
   • +2 (2 voturi)    
    atat ai inteles? (Vineri, 18 septembrie 2015, 9:46)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    eu am dat exemplu de cat de usor de manipulat sunt romanii
 • +6 (6 voturi)    
  De la cine aveti voi pretentii, de la BOR? :) (Vineri, 18 septembrie 2015, 1:52)

  Generalul1 [utilizator]

  CEO Danutzu' a speculat bine valul de empatie si regret care a lovit prostimea si a actionat in cel mai pur stil capitalist: unde e cerere, trebuie sa fie si oferta, asa ca daca babele si semidoctii care si-au facut studiile in fata televizorului au nevoie sa se verse lacrimi pentru Tribunul Aparator al Neamului, exact asta le-a dat. :)

  A uitat cineva jocul murdar practicat de catre BOR nu mai devreme de anul trecut la alegerile prezidentiale, cand functionarii in sutana au jucat la ambele capete, facand campanie "candidatului ortodox", iar Danutz iesind pe ultima suta ca sa salveze situatia?
 • +1 (1 vot)    
  partea cea mai rea... (Vineri, 18 septembrie 2015, 2:20)

  g01an [anonim]

  partea cea mai rea este ca situatia a fost intotdeauna mai rea si mai penibila decat acum. de cand s-a infiintat Romania ca stat, de cand avem istorie documentata si putem analiza decizii politice si miscari sociale, mereu au existat personaje penibile in pozitii cheie, iar romanii au tolerat asa ceva. asta este realitate, trebuie sa poti lucra cu materialul clientului.
 • -1 (3 voturi)    
  Gresit (Vineri, 18 septembrie 2015, 8:37)

  Maximus [anonim]

  Poporul roman a ales raul cel mai mic. De ce nu spuneti ca situatia in care ne aflam este din cauza faptului ca preacinstitii pedelisti au fost mai rai decat cei de acum. Oare in ograda pedelista nu exista la fel de multi plagiatori, agramati etc? Marii formatori de opinie nu ar avea ce latra la televizor daca nu ar fi avut macar un fir de care sa se agate.
 • +1 (1 vot)    
  Excelent articol (Vineri, 18 septembrie 2015, 9:48)

  danielk [anonim]

  Am citit cartea amintita in articolul de mai sus si pot sa spun ca este una din cartile mele preferate. Este vorba de Daniel Kahneman (Gandire rapida gandire lenta).
  Din pacate majoritatea oamenilor prefera sa se uita la TV si sa consume stirile fara sa digere continutul. Este mult mai usor. Ignoranta te protejeaza intr-un fel.
  Tineretul care vine din urma o sa fie si mai ignorant si mai usor de manipulat. Deja este influentat de TV (serialele acelea dublate), gadget-uri (telefon, tableta, laptop), internet, etc. Majoritatea nici nu mai stiu de unde sa deschida o carte (am vazut copii care nu mananca decat cu telefonul sau tableta in fata).
 • 0 (0 voturi)    
  80% din poporul romanesc = minions (Vineri, 18 septembrie 2015, 10:14)

  vladf [utilizator]

  Urmariti ultimul film, se potriveste manusa
 • 0 (2 voturi)    
  alesi ... (Vineri, 18 septembrie 2015, 11:45)

  dorin valeriu [anonim]

  Romanii ii voteaza pe cei propusi de partide ! Dece oameni cinstiti, competenti si seriosi nu ajung pe aceste liste ? Dece doar smecheri, hoti si escroci ? Un partid ca PNL, ce se lauda cu 150 de ani si mari personalitati din istoria tarii ce ne propune ASTAZI ? Dece oameni cinstiti, competenti,patrioti nu reusesc ? Ce s-a ales de PAC si alte injghebari ale 'intelectualilor ?O fi un deficit de energie ?De perseverenta ? Cred ca un rol il are si mentalitatea de lefegiu. Cand n-ai in spate o siguranta materiala, cand "tragi de bani" de la un salariu la altul e greu sa te gandesti la treburile publice, Iar sponsori onorabili nu se gasesc. Chiar si o revista ca Idei in Dialog a "cazut" cand n-a mai fost finantata de Vantu !
  Se pare ca nici barbati adevarati nu mai sunt pe la noi. A trebuit ca o femeie - Monica Macovei _ sa ridice steagul, expunandu-se constient atacurilor suburbane si calomniilor !
  Este singura lista pe care as vota-o !
 • 0 (0 voturi)    
  trebuia sa opriti articolul (Vineri, 18 septembrie 2015, 12:05)

  mihai [anonim]

  .... la pragraful care se termina cu ....Care e cauza? Prostia? Incultura? Răutatea?
  acestea sunt motivele domnule mixich.. este concluzia mea dupa ani si ani de frustrari cu privire la poporul roman...
 • +2 (2 voturi)    
  Cum am ajuns... (Vineri, 18 septembrie 2015, 13:09)

  Luchian [utilizator]

  Cum am ajuns sa credem ca stim sa facem ordine intr-o tara cu 20 de milioane de locuitori, in timp ce nu suntem capabili sa ne facem ordine in propria viata, sau in propria familie?
  Cum am ajuns sa criticam pe altii in timp ce nu ne place sa fim criticati?
  Cum am ajuns sa radem de altii in timp ce nu ne place sa se rada de noi?
  Cum am ajuns sa dam lectii unui om dintr-un alt domeniu de activitate, in timp ce n-am primi lectii de la el in propriul nostru domeniu de activitate?
  Cum am ajuns sa dam vina doar pe celalalt in timp ce nu ne place sa fim invinuiti de nimic?
  Cum am ajuns sa vedem defectele doar la ceilalti si pe noi sa ne vedem perfecti?
  Cum am ajuns sa ne bucuram de raul altui om, cand nu ne-ar placea daca am fi in locul lui?
  Cum am ajuns...
 • +1 (1 vot)    
  intrebarea e buna (Vineri, 18 septembrie 2015, 13:37)

  Caracal [anonim]

  intrebarea e buna, dar cu raspunsul ati frecat-o, fara sa ajungeti undeva. Intr-un fel, e normal sa fie asa: pentru a scrie despre oameni, ar trebui sa-i si cunoasteti, antropologic vorbind..
 • -3 (3 voturi)    
  am inteles. numai tu le stii pe toate (Vineri, 18 septembrie 2015, 14:18)

  Marian [anonim]

  Faptul ca personalitati ca Mugur Isarescu si Patriarhul au pareri similare, iar tu - Vlad Mixich spui diferit, nu inseamna neaparat ca tu detii adevarul absolut. Cand vei avea o mai buna intelegere a vietii (domnule doctor ?! sau ziarist), probabil vei intelege ca in fata mortii suntem toti egali, iar a te bucura de moartea dusmanilor te descalifica mai mult decat orice alta forma de nesimtire.
  Stiu ca pt ca nici tie, nici hotnews alias Soros nu va convine comentariul, nu il veti publica pe site.
  Cuvantul josnicie nu este pe masura voastra, ar trebui altul si mai urat.
 • 0 (0 voturi)    
  Un paradox roman, inexplicabil rational (Vineri, 18 septembrie 2015, 14:35)

  lupulsas [anonim]

  Toata situatia in RO e inexplicabila, cu un guvern de corupti si hoti, cu un P.M. impostor, hotz, corupt, mincinos patologic, plagiator dovedit, cu un parlament de javre corupte, cu un (unul din multzi) primar spagar shi corupt! Shi ROMANUL ii accepta! De ce oare? Probabil fiind shi el hotz, in mic, ce marile jigodii fac in mare. Ba i-ar mai vota din nou, pe aceiashi, culmea absurdului, de se intoarce in groapa shi venerabilul compatriot, Eugen Ionesco!
 • 0 (0 voturi)    
  analiza complet gresita (Vineri, 18 septembrie 2015, 15:05)

  mihail stanciu [anonim]

  Pacat penntru analize mult mai bune,mai ales in domeniul medical pe care le-ati facut in trecut.Din pacate explicatia pe care o datifenomenului coruptiei,atat la practicantii ei cat si lapopulatie in general si ca alegatori in special este facila si eronata.Sunt convins ca fenomenul vadim nu-l vti vedea in elvetia,mai ales ca Presedintele tarii sa-si amane discursul pentruca inmormantara unui individ ca Vadim e in desfasurare.Nemtii nu l-ar vota pe oprescu,nici prima data nici la iesirea din puscarie.Hotia a ajuns din pacate parte din genomul acestui popor(exceptiile confirma regula).Valorile nu sunt inascute,se invata si la noi acest lant s-a rupt.Familia este decimata prin migratia unuia sau a ambilor parinti iar cei care sunt prezenti isi dedica timpul liber avansarii profesionale sau satisfactiilor sociale .Cei 7 ani de acasa se duc pe apa sambetei. In iata adulta esti inconjurat de zicale preamarind furtul(hotul neprins e negustor cinstit) si daca te angajezi intri intr-un sistem ca cel patronat de oprescu in care se fura la toate nivelele si practic esti obligat sa faci la fel cu riscul concedierii.Media preamareste indivizi ca vadim.Electoratul e convins ca daca realege un hot cel putin il cunoaste.Alternative cinstite le posturi de conducere nici nu exista pentruca toate numirile sunt politice si facute pentru organizarea sau sustinerea retelelor de coruptie.Prinderea hotilor la DNA a devenit spectacol fara nici o valenta educativa.Si dvs dati vina pe teletelevizor?Cu exceptia unor foarte scurte perioade istorice am trait numai sub coruptie:fanarioti,comunisti,capitalism salbatic
 • 0 (0 voturi)    
  romanul (Vineri, 18 septembrie 2015, 20:23)

  petcu [anonim]

  Am si eu o intrebare: Mintea la ce foloseste?
  Si daca o ai, de ce n-o pui la treaba?
  Sau e mai usor sa-ti dea cineva concluziile gata facute.
  Nu trebuie sa fi un geniu, cu putina minte si bun simt poti sa ajungi la o pozitie corecta.
  O tara este formata din: teritoriu si oameni. Pamantul nu poate fii de vina, ramane omul. Omul ca individ si modul de organizare, astea sunt punctele slabe.
  Problema acestei tari este prostia prin nefolosirea materiei cenusi decat la rele, fara stabilirea consecintelor date de faptele noastre. Faptele bune sunt atat de rare incat te uimesc.
 • 0 (0 voturi)    
  rezonând cu textul d-lui Vlad (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 12:55)

  dominic diamant [anonim]

  În acest caz, al vinovăţiei clasei conducătoare, nu am eu dreptate când în toate demersurile mele îi numesc pe cei ce ne conduc TBC-işti ( Tâlhari, Bandiţi şi Criminali) în cârdăşie cu congregaţia şobomanilor ?
  Cine se mai îndoieşte de acţiunea lor funestă şi devastatoare este ori naiv şi orb ori partizanul lor docil.
  Mă întreb când şi cum vom reuşi să scăpăm de acest flagel care ne ucide ?
 • 0 (0 voturi)    
  exact! (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 22:00)

  srpc [utilizator]

  o minoritate gălăgioasă cu opinii radicale va domina o majoritate cu opinii mai nuanţate! cine zbiara mai tare castiga, asa e inclusiv in Vest, asa s-a impus corectitudinea politica, asa se impun minoritatile etnice cu mare potential infractional samd
 • 0 (0 voturi)    
  Televiziunile (Duminică, 20 septembrie 2015, 9:46)

  C(l)inic [anonim]

  Am spus de multe ori ca pentru o buna informare a omului de rand trebuie sa existe o singura televiziune, cea nationala... toti vom urmari aceleasi stiri, le vom comenta si vom ajunge la interpretarea lor corecta, pe cand asa, fiecare se uita la ce vor muschii lui si a doua zi se cearta cu toti pentru ca el a auzit cu totul altceva decat ceilalti... la televiziunea nationala va fi angajat personal pe baza de examen si cea mai mica banuiala ca ar putea face jocurile vreunui partid sau formatiune politica, sa duca la desfacerea contractului de munca, fara nici-un fel de drepturi! Numai asa vor fi impartiali...
 • 0 (0 voturi)    
  cum au ajuns romanii prostiti ? (Duminică, 20 septembrie 2015, 11:13)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  pai un rol au avut, dar au si in continuare unii ziaristi, jurnalisti, si nu dintre cei in varsta, ci dintre cei tineri, asta indiferent ca scriu articole, editoriale, emisiuni tv sau radio.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru lectura (Duminică, 20 septembrie 2015, 17:19)

  curios [anonim]

  Mi-ar placea sa stiu titlul cartii citite, sau o referinta de orice fel, in legatura cu psihologul care a descris fenomenele enumerate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by