Ai venituri din strainatate sau ai plecat din tara ca sa lucrezi in strainatate mai mult timp ? Nu uita sa treci pe la ANAF!

de Adrian Benta, Dragos Patroi     Consultanti Fiscali
Joi, 17 septembrie 2015, 8:27 Actualitate | Opinii


Consultantii fiscal Adrian Benta si Dragos Patroi
Foto: Hotnews
Noua contributie la sanatate, aplicabila din 2016 si platita de persoanele fara venituri, dar care nu beneficiaza de scutirea la plata prin efectul legii, afecteaza si cetatenii romani ce au domiciliul in tara, dar muncesc in strainatate, unde realizeaza si incaseaza venituri din salarii, daca au domiciliu in Romania, sau isi pastreaza rezidenta fiscala in Romania. Teoretic daca aceste persoane muncesc intr-alt stat membru si au o asigurare sociala atunci aceasta ar trebui sa-i scuteasca la plata in Romania de alte asigurari sociale, acest lucru se contrazice insa cu rezidenta fiscala in Romania.

Desigur, pentru persoanele ce muncesc la negru in strainatate, si exemplele sunt multiple, nu mai putem sa aducem vreo argumentatie legala pentru scutirea la plata. Aceste persoane vor plati circa 66 lei/luna, reprezentand 5,5% din salariu minim pe economie, a carui valoare estimata este de 1.200 lei, incepand cu anul 2016.

Trebuie sa amintim ca intr-un an o persoana fizica este rezidenta fiscal doar intr-un singur stat. Exceptia de la regula se identifica cand statele nu se inteleg asupra rezidentei unei persoane.
In afara platii banesti efective, este vorba si de o procedura birocratica, care consta in depunerea la A.N.A.F. a unei declaratii. Termenul legal de depunere este de 15 zile de la data la care persoana fizica respectiva nu mai realizeaza venituri. Legiuitorul a omis sa precizeze ce se intampla cu persoanele care la data de 31 decembrie 2015 sunt in situatia celor ce doresc sa achite obligatia...acestia pana cand depun declaratia? Vom vedea! Insa in continuare analizam un aspect mult mai important!

 • Daca pleci din Romania, o perioada mai mare de 183 de zile, ce se intampla cu rezidenta ta fiscala? Mergi la A.N.A.F. sa depui o declaratie, face bine!

In primul rand, amintim faptul ca rezidenta fiscala este doar un atribut fiscal al unei persoane fizice, care nu trebuie confundata cu cetatenia. Rezidenta fiscala intr-un stat transforma o persoana fizica in contribuabil la bugetul statului ce i-a acordat rezidenta fiscala, inclusiv daca aceasta detine o alta cetatenie sau chiar o cetatenie dubla. Rezidenta fiscala da dreptul statului unde se localizeaza aceasta rezidenta sa solicite impozite de la persoana fizica, inclusiv pentru veniturile din strainatate.

Pentru veniturile din strainatate, trebuie sa avem in vedere unele conventii de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, prin care se acorda o reducere a impozitului in Romania pentru impozitul platit in strainatate, situatie ce trebuie analizata punctual, conform prevederilor din fiecare conventie, aplicand procedura creditului fiscal.

Romania a adoptat aceasta conduita de mai mult timp, in cuprinsul art. 90 din actualul Cod fiscal. Conform acestui temei normativ, cu exceptia salariilor incasate in strainatate pentru munca din strainatate, toate veniturile din strainatate se impoziteaza in Romania, daca acelasi venit s-ar fi impozitat in conditiile in care ar fi fost realizat in Romania. Printr-o procedura numita credit fiscal, impozitul de plata din Romania se reduce corespunzator cu impozitul platit in strainatate, intr-o anumita pondere. Desigur, reducerea de impozit se acorda de catre organul fiscal, dupa ce insa persoana fizica rezidenta a depus formularul 201"Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", depusa pana pe 25 mai din anul urmator celui in care s-au realizat veniturile.

 • Ce categorii de venituri, realizate in strainatate de un rezident fiscal, sunt impozitate in Romania?

Se incadreaza aici urmatoarele categorii de venituri: venituri din profesii libere, venituri din activitati comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, venituri din salarii platite pentru activitatea desfasurata in strainatate de un angajator sau in numele unui angajator rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare, castiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii, venituri din pensii.

 • Cum se impoziteaza veniturile din strainatate incepand cu 2016, prin noul Cod fiscal?
 Pentru usoara analiza ne raportam chiar la textul normativ al art. 130 din Legea 227/2015 - Codul fiscal, astfel:

  (1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) (persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania ) si cele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2) (persoane straine ce indeplinesc conditia de rezidenta) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.
   (2) Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
   (3) Pentru veniturile obtinute din strainatate de natura celor obtinute din Romania si neimpozabile in conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplica acelasi tratament fiscal ca si pentru cele obtinute din Romania.
   (4) Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare, potrivit declaratiei specifice, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
   (5) Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite o decizie de impunere, in intervalul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
   (6) Diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.


 •     Cu ce ma ajuta rezidenta fiscala?
Cel putin teoretic, o persoana fizica poate fi rezidenta fiscal, pe percursul unui an, numai intr-un singur stat. Practic, doar acel stat are dreptul sa ceara globalizarea tuturor veniturilor in vederea impozitarii corespunzatoare a acestora. Exceptiile nu fac decat sa confirme regula.

Ce persoane sunt considerate - prin efectul legii - rezidente fiscal in Romania? Raspunsul il regasim structurat in cuprinsul art. 7 pct. 23 din Codul fiscal. Este asimilata unei persoane rezidente fiscal in Romania, orice persoana fizica ce se regaseste intr-una din cele 4 situatii de mai jos:
a)  are domiciliul in Romania;
b)  centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c)  este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d)  este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

 • Si acum, apare intrebarea fireasca: daca lucrez mai mult de 183 de zile in strainatate, mai sunt rezident fiscal in Romania?
In esenta, pastrand domiciliul in Romania, se mentine un criteriu esential pentru stabilirea rezidentei fiscale in tara. Pe de alta parte, si statul unde se afla persoana fizica in cele mai mult de 183 de zile, este indreptatit sa o considere rezidenta fiscal in statul unde aceasta munceste si sa solicite impozitarea veniturilor.

Cum se face diferentierea? Ce obligatie/drept are cetateanul roman care munceste mai mult de 180 de zile in strainatate? Raspunsul este dat de art. 15 din Ordinul 74/2012, care precizeaza: ,,In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta, persoana fizica rezidenta in Romania, respectiv persoana nerezidenta au obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, formularul prevazut la art. 1, lit.b) la autoritatea fiscala competenta unde a inregistrat formularul prevazut la art. 1, lit.a), daca persoana in cauza nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuintei permanente.

    In ciuda formularii termenului din actul normativ ca fiind o "obligatie", aceasta inregistrare fiscala la A.N.A.F. este pe fond un drept al persoanei fizice. Dreptul de a renunta la plata taxelor cand nu le datoram pentru ca nu suntem rezidenti. La ce ne foloseste acest drept, poate stabili fiecare in parte, in functie de scopurile fiecaruia

 • Ce se intampla in cazul cetatenilor din Republica Moldova, care au si cetatenie romana si buletin romanesc ?
Moldovenii cu cetatenie dubla romana si moldoveneasca, care nu sunt angajati pe teritoriul Romaniei, desi au buletin romanesc, sunt obligati sa plateasca contributia pentru sanatate (CASS) conform noului Cod Fiscal din Romania, doar daca au rezidenta fiscala in Romania. In cazul in care acestia lucreaza oficial in Republica Moldova, atunci pot fi scutiti de achitarea CASS conform conventiei de evitare a dublei impuneri. Romanii basarabeni pot fi scutiti de la plata contributiei pentru sanatate (CASS) daca vor depune la A.N.A.F. declaratia reglementata de Ordinul nr. 74 / 2012, prin care solicita renuntarea la rezidenta fiscala. De mentionat ca renuntarea lor la rezidenta fiscala in Romania nu le afecteaza acestora dreptul dobandit la cetatenia romana si nici dreptul de vot.

Ordinul indicat in articol  poate fi consultat aici.

Nota: cei doi consultanti fiscali autori ai articolului se delimiteaza de orice fel de actiuni politice sau propagandistice, exprimandu-si  viziunea proprie asupra modului in care poti sa utilizezi legislatia fiscala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

134538 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  trebuie mentionat : (Joi, 17 septembrie 2015, 9:08)

  vase [anonim]

  #M12
  (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
  #M111
  m) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activităţi dependente desfăşurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. Fac excepţie veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situaţia în care România are drept de impunere;
  • 0 (0 voturi)    
   ANAF-ura (Sâmbătă, 13 august 2016, 2:27)

   Nea Cutare [anonim] i-a raspuns lui vase

   La persoane fizice 99% sunt abuzuri sau greseli ANAF: de ex. asa zise datorii din 2001 (cand softul lor dadea rateuri la greu), calcule de PFA facute la simpli salariati, etc. Datorita unei ordonante din 2010 nu mai au chipurile voie sa stearga "oricum" datoriile ci doar daca dovedesc ca au "...infaptuit TOATE diligentele...", ori toate inseamna TOATE, adica inclusiv cele la limita legii, sau care contravin unor legi la care instanta decide ca asa e (de obicei doar daca avocatul stie ce sa ceara, altfel nu se autosesizeaza), profitand inclusiv de prevederile interne ca o suma nedatorata dar platita nu se mai returneaza contribuabilului, chiar dupa constatarea erorii. Astfel juristii ANAF au protejat proprii angajati de "overburn", "overwork",etc, si au aruncat toata mizeria in capul populatiei, dand frau liber la programul de calculator care trinite automat notificari (cu amenintare de sanctiune), la orice eroare de calcul le apare lor in sistem, fie ea prescrisa sau nu si pornind de la baze de calcul eronate, indiferent ca asa zisele datorii sunt vechi de 15 ani (fiindca nu toti stiu ca-s prescrise, nu-i asa ? si chiar prind fraieri, cam 5% din cei cu sume nedatorate, doar ca ce nu se scrie in presa, e ca 75-80% din acei "fraieri", decid sa plateasca fiindca e picatura care umple paharul, si pe care decid s-o plateasca fiindca au hotarat sa emigreaze definitiv.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 septembrie 2015, 9:16)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Pare destul de simplu.. (Joi, 17 septembrie 2015, 10:29)

   Pehash [anonim] i-a raspuns lui

   Depui declarația prin care renunți la rezidența fiscală și s-a terminat...
   Să fie oare atât de simplu?.. Practic, rămâi cu buletinul, dar nu te mai poate căuta ANAF-ul prin conturi. E o "portiță" perfectă pentru cei care vor să lucreze la negru în UE.
   • 0 (0 voturi)    
    Dar unde depui formularul? (Luni, 30 noiembrie 2015, 15:50)

    Perplexed [anonim] i-a raspuns lui Pehash

    Doar de o fi asa simplu doar sa depui formularul. Trebuie sa ma intorc in tara doar pentru asta? Si nici nu am cum sa intru in contact cu ANAF sau cu oricine care ne poate lamuri. Plus ca trebuie sa traduci toate actele oficial. Alti bani, alte distractii
 • 0 (2 voturi)    
  ABERATII (Joi, 17 septembrie 2015, 9:41)

  Unul [anonim]

  Pe politicieni ii doare capul de imigranti dar de romanii care nu au loc de munca, ce fac cu ei? NUMAI INCOMPETENTI SUNT CEI CARE AU INVENTAT ACEASTA ABERATIE LEGISLATIVA.
 • +2 (2 voturi)    
  birocratie (Joi, 17 septembrie 2015, 10:25)

  ion [anonim]

  din moment ce am inceput sa platim impozite si taxe in alt stat si ne-am inregistrat, fiscul ar trebui sa primeasca notificare de la acel stat automat, si sa nu ne chinuie cu declaratii, si asa viata e complicata

  parca ii vad ca vor ca declaratia sa fie legalizata la notar, etc. si sa o facem lunar daca se poate, la consulat

  o alta problema ar fi ca asa schimbari nu se fac peste noapte, aici trebuie sa notifici cu 2-3 ani inainte, fiindca lumea e imprastiata si nu toti au timp sa va urmareasca, voi fiscalistii si birocratii sunteti rupti de realitate
 • 0 (0 voturi)    
  Hotie (Joi, 17 septembrie 2015, 11:49)

  Sic [anonim]

  Tre să fii chiar prost grămadă să muncesti din greu prin
  europa si apoi sa vii sa platesti taxe in romania unde
  domina coruptia hotia,specula etc
  • 0 (0 voturi)    
   Taxe in Romania (Duminică, 26 iunie 2016, 4:41)

   Kenedy [anonim] i-a raspuns lui Sic

   Nu e asa simplu. De exemplu eu am primit de la ANAF ca trebuie sa platesc contributia CASS pe 2012 desi sint la zi cu plata acesteia la salariul minim brut pe economie.Mentionez ca in 2012 am lucrat in Rusia, fiind asigurat medical aici si cu toate taxele la zi.
   ANAF vrea ca eu sa platesc aditional CASS la dobinzile pt salariile pe care le am in banci, asa ca decizii, somatii, contestatii si tot asa, nu e simplu deloc.
 • +1 (1 vot)    
  Si daca am plecat inainte de 2012? (Joi, 17 septembrie 2015, 11:49)

  Gogu [anonim]

  Si daca am plecat inainte de 2012, ce efect are ordinul 74/2012?
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Joi, 17 septembrie 2015, 12:12)

  Adi [anonim]

  Daca am contractul de munca in Romania si intr-un an sunt in delegatie in afara tarii mai mult de 183 zile calendaristice, dar in mai multe tari (UE si non-UE) astfel incat in niciuna din acele tari, luate separat, nu sunt mai mult de 183 zile, ce reglementare se aplica vizavi de rezidenta fiscala ? De ex. in tara A 90 zile, in tara B 60 zile si in tara C 40 zile ?
  Multumesc.
 • +1 (1 vot)    
  Vai, ce dragut! (Joi, 17 septembrie 2015, 14:57)

  antrax [utilizator]

  Citez din articol:

  Raspunsul este dat de art. 15 din Ordinul 74/2012, care precizeaza: ,,In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta, persoana fizica rezidenta in Romania, respectiv persoana nerezidenta au obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania"

  Si acuma, sa-mi ziceti mie ce se intampla cu aia deja plecati in afara inainte de acest minunat ordin?

  Si cum de aflam de acest minunat ordin de abia dupa 3 ani, datorita unei alte modificari? Chestii ca astea trebuiau publicate si raspublicate timp de luni intregi, poate poate afla un mare procentaj din aia plecati. Eventual trimis ca comunicat din partea Ambasadelor. Bine ca primim invitatii la vernisaje...

  Bonus, desi am fost anul asta de 4 ori in scurte sederi in Ro, ma mai intorc de abia pe la vara, deci acu vreau nu vreau ma va cauta Fiscul cu japca ca nu am cand sa le depun rahatul de declaratie :(.
  • 0 (0 voturi)    
   informare (Joi, 17 septembrie 2015, 15:39)

   ion [anonim] i-a raspuns lui antrax

   teoretic televiziunea publica, radio public, ambasadele ar trebui sa informeze cetatenii despre legislatia pe care trebuie sa o respecte si sa fie o platforma de dezbateri publice pentru legislatia care se va face. permanent sa atentioneze cetatenii acolo unde pot fi probleme. Ca noi cetatenii sa putem respecata legile trebuie sa le stim si sa le intelegem.

   in schimb ne arata surprize-surprize, ca sa aiba de unde sa-ti puna amenzi si sa se uite la tine ca la un prostolan si sa poata ei pune bani in buzunar

   in consulate si ambasade nivelul e foarte scazut, nici nu merge vorba sa te atentioneze, sau explice ce legislatie este, fiindca e asa de complicata ca nici ei nu stiu, ei sunt niste oameni ca si noi, care primesc niste hartii se uita ce s-a completat si le imping mai departe, atat
   • 0 (0 voturi)    
    ar trebui multe... (Joi, 17 septembrie 2015, 22:05)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui ion

    dar ceata in care sunt tinuti cetatenii slujeste doar guvernului care vrea sa-i jecmaneasca.
    E poate si o cumplita (?) razbunare pentru votantii din diaspora...
    • 0 (0 voturi)    
     Tortionarea Diasporei (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 2:05)

     jojo [anonim] i-a raspuns lui baimarean

     Vor sa te faca sa renunti singur la cetatenie daca ai dubla cetatenie , sa nu ii mai deranjezi pe ei iar restul sa le acopere lor furaciunile si incompetenta de a strange bani la buget.Banii se strang facand locuri de munca oamenilor si nu alungati din tara.Trebuie mediatizat cazul pe Facebook sa stie lumea ce vor sa faca.
 • 0 (0 voturi)    
  interpretari (Joi, 17 septembrie 2015, 15:02)

  ion [anonim]

  eu am recitit inca odata ce scrie mai sus acest consultant si acolo scrie clar ca:

  Este asimilata unei persoane rezidente fiscal in Romania, orice persoana fizica ce se regaseste intr-una din cele 4 situatii de mai jos:
  a) are domiciliul in Romania;

  1, lit.b) la autoritatea fiscala competenta unde a inregistrat formularul prevazut la art. 1, lit.a), daca persoana in cauza nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuintei permanente.

  su eu inteleg ca daca ai domiciliul declarat in romania esti rezident fiscal, si poti sa anunti ca nu mai esti rezident fiscal daca iti schimbi domiciliul/locuintei permanente

  deci nu vad cum poti sa fii domiciliat si sa nu fii rezident fiscal, mai ales ca din cate stiu daca nu mai esti la adresa acea poti primi si amenda. Eu sunt de parerea ca cineva de la fisc trebuie sa interpreteze si nu acesti experti, iar la fisc de obicei interpreteaza asa cum le convine.

  solutia este sa se schimbe domiciliul in alta tara si probabil asta implica si aceasta declaratie, altfel ei la fisc nu stiu ca domiciliul s-a schimbat si calculeaza taxe in continuare
  • 0 (0 voturi)    
   Domiciliu (Vineri, 18 septembrie 2015, 13:35)

   Niros [anonim] i-a raspuns lui ion

   Avand in vedere ca atata timp cat ai buletin romanesc deci esti cetatean Roman domiciliu este in Romania, toti cei aflati in strainatate si platesc impozitele acolo trebuie sa depuna acea declaratie la ANAF.
   • 0 (0 voturi)    
    ANAF (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 1:52)

    jojo [anonim] i-a raspuns lui Niros

    Deci cei de la ANAF vor sa le faci tu baza de date si nu sa depuna ei vrun efort sa se informeze pe unde unde ai fost alungat de politicienii corupti.
 • 0 (0 voturi)    
  rezidenta fiscala (Joi, 17 septembrie 2015, 16:29)

  VladBerliba1 [anonim]

  Asta face parte din categoria taxelor pe prostie ... In tara in care te duci sa lucrezi, platesti impozitul salarial si asa mai departe ... Nelocuind in Romania nu ai cum sa platesti niste taxe de doua ori ... pentru ca autoritatile si institutiile din Romania nu presteaza absolut nimic pentru banii respectivi si chiar daca ar presta nu o fac acolo unde esti tu, adica in alta tara, ci in Romania.

  Daca eu locuiesc in China si autoritatile Romane imi ofera servicii in Romania :))) e clar o decuplare intre nevoile mele si modul in care autoritatile le deservesc.

  Serviciile consulare care sunt SINGURELE servicii de care beneficiaza cetatenii Romani aflati in afara tarii sunt taxate conform cu legislatia in vigoare !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Sasvg Apvlla (Joi, 17 septembrie 2015, 20:40)

  Baciu Moldovan [anonim]

  Dar n-ar fi mai bine sa renuntam noi la cetatenia romana? Sa vedem ce poa' sa ne mai ia.
  • 0 (0 voturi)    
   VOT (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 1:56)

   jojo [anonim] i-a raspuns lui Baciu Moldovan

   Iti ia dreptul de vot daca renunti la cetatenie.Asta si intentioneaza sa faca cu cei din strainatate,sa te faca sa renunti si sa nu ii mai deranjezi pe ei.Trebuie mediatizat cazul pe Facebook sa stie lumea ce vor sa faca.
 • +1 (1 vot)    
  Daca esti falit, trebuie sa platesti? (Joi, 17 septembrie 2015, 21:40)

  D.Liviu [anonim]

  Eu de 10 ani nu produc nici un fel de venit. Sunt un intretinut. Traiesc modest din pensia de urmas a unei batrane. Dar nu am eu bani pe mana, ca nu produc nimic. Locuiesc in Romania. Datorez ceva statului? Ca eu asa inteleg din articol ca cine nu are venituri trebuie sa plateasca. Pai daca nu am nici 10 bani in buzunar, de unde sa platesc? Din ce si cu ce? Pai daca este cana goala si mie imi este sete, de unde sa beau apa din ea daca este goala? Cam asta inteleg ca vrea statul de la mine. Pai eu nu am casa, masa, buletin ori bani. Nu exist. Si atunci de unde sa ii dau eu statului daca n-am? Ca daca statul se sesiza cand i-am cerut ajutorul si i-am aratat cu acte ca am fost discriminat de catre Germania, deportat si mi s-au incalcat drepturile garantate de Carta Internationala a Drepturilor Omului, atunci eram si eu altfel. Dar pentru ca statul mi-a raspuns ca nu este treaba lui, atunci eu am ajuns un nimeni. Si acum eu ce obligatii am? Sa ma inrolez in caz de razboi cu rusii? Sa platesc taxe? Dar de ce, este treaba mea? Ce, a statului fata de mine a fost? Nu mai poate statul de mine ca sunt "nimeni pe lume".
 • +1 (1 vot)    
  Alte hotii... (Joi, 17 septembrie 2015, 22:24)

  Un Pamantean [anonim]

  Din nou sistemul impotriva omului, din nou statul musca mana care-l sustine. Nu mai stiu cum sa mai fure, sa stranga cureaua la gatul omului. Aceste formalitati "minunate" ale sistemului robotizat lipsit de umanitate, omenie, intelegere, care favorizeaza doar un grup sau o clasa anume trebuie sa dispara. Imi doresc in acest moment sa renunt la cetatenie pt ca mi-e scarba de voi, insa nu am alta cetatenie si pt ca exist pe acest pamant sunt absolut obligat sa port in frunte acest stigmat al nasterii numit Romania.
  • +1 (1 vot)    
   Romania,o amintire urata (Duminică, 6 decembrie 2015, 18:36)

   Arpenteur [anonim] i-a raspuns lui Un Pamantean

   Am fost executat silit,deci nu mai am un domiciliu in Romania.In aceeasi luna m-am urcat in avion si am ales sa traiesc in alta tara,in care am obtinut un job,un permis de conducere,un numar de asigurari sociale si unul fiscal.
   Serviciile oferite de statul roman imi sunt indiferente si nici nu mai pot fi impozitat,neavand un domiciliu in tara prin grija statului roman.Aufwiedersehen!
  • +1 (1 vot)    
   Un sfat (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 1:43)

   jojo [anonim] i-a raspuns lui Un Pamantean

   Daca renunti la cetatenie nu le faci decat jocurile celor care vor sa scape de romanii din strainatate, care dau de pamant cu ei la alegeri.Trebuie luptat asa cum s-a luptat in ultimul timp atunci cand gunoaiele au fost inlaturate si respinse cand au vrut sa ingenuncheze poporul.Eu unul nu stau cu mainile in san si vreau sa le dovedesc ca fara cetenie romana sau cu,conving oamenii sa nu ii mai voteze.In zilele de votare am reusit alaturi de alti romani sa umplem un autocar cu romani si am mers la vot in alta tara, deoarece consulatele din tara unde traim au fost desfintate de politicienii corupti.
 • 0 (0 voturi)    
  Schimbare rezidenta fiscala retroactiv (Luni, 4 ianuarie 2016, 1:52)

  Eni [anonim]

  Intrebarea mea este daca careva dintre voi si-a schimbat rezidenta fiscala? As dori sa stiu daca persoana respectiva a platit retroactiv impozit si in Romania pentru salariul obtinut in strainatate? Desi exsita o conventie de evitare dublei impozitari legea spune ca se datoreaza impozit pe toate veniturile pana in momentul in care a fost schimbata rezidenta fiscala. Depunerea formularului dupa 6 luni de zile (cazul sotului meu) reprezinta o capcana, adca el ar datora impozit si in Romania pe o perioada de 7 luni ceea ce este exrtem de mult, implicit ci CAS (pensie)...
 • 0 (0 voturi)    
  PACT CU DIAVOLU ??? (Vineri, 12 februarie 2016, 23:02)

  jojo [anonim]

  Inca nu sunt sigur dar am presimtire.Imi trece prin cap ca politicienii sa scape de romanii din straintate care dau cu ei de pamant in ziua alegerilor,vor sa ii faca sa renunte la cetatenie singuri si sa nu mai aibe drept de vot cu aceasta ocazie.Bagand aceste taxe,nu rezolva nimic.Eu promit ca daca renunt la cetatenia romana sa conving prin toate mijloacele cel putin cinci persoane din RO sa voteze cum ii spun eu.Sunt multi romanii carora nu le pasa de nimic si nu ies la vot,ii fac eu sa iasa si ma ocup si de postari pe Facebook daca este cum cred eu.
 • +1 (1 vot)    
  studenti in strainatate (Joi, 18 februarie 2016, 11:27)

  lucia [anonim]

  studentii romani din strainatate nu beneficiaza de asigurare se sanatate,trebuie sa se asigure contra cost in tara de rezidenta, cu toate ca in lege nu specidica decat studenti, nu in romania saustrainatate.cazul meu:avand o problema medicala in vacanta(internere Parhon) si afland ca nu mai are asigurare in RO. am platit ca persoana fara venit din oct pana in febr.,apoi am sollicitat cardul european de sanatate,am fost pusa sa mai platesc pana in iunie,apoi cu procura am vrut sa depun actele(procura lasata se fiica mea in care se specifica ca eu sa depun si sa ridic si remit cardul),nu se poate cu procura deoarece trebuie sa vina personal sa depuna si sa astepte ridicarea cardului-lucru imposibil.Dupa multe umilinte a cerut sa plateasca in Germania asigurarile medicale,refuzata-pe buna dreptate-deoarece e asigurata in RO, SI CF REG883/2004 NU POTI FI ASIGURATA IN 2 TARI MEMBRE UE.,nemtii fiind mirati de faptul ca ROrefuza spunand caci chiar daca e rezident cardul se obtine de unde platesti.In RO mi s-a spus ca fraudez statul.ps.Inainte de a stii ca nu se poate in GERMANIA am solicitat restituirea banilor,si mi s-a spus ca nu se poate sunt pastrati pana cand copilul se intoarce in tara,si atunci plateste diferenta la suma care va fi atunci.EuAM FRAUDAT STATUL ROMAN
 • 0 (0 voturi)    
  contracte sezoniere pe barca (Joi, 7 aprilie 2016, 13:37)

  Stefan [anonim]

  sunt angajat cu contract fix pe vas de croaziera unde petrec 249 zile departe de casa pe an si doar iarna stau putin acasa ...ce taxe va trebui sa platesc la ANAF avand in vedere ca pot dovedi cu contractu ca mai mult de 183 de zile nu sunt petrecute in tara sunt asigurat de catre companie in baza contractului !
  Va multumesc anticipat !
 • 0 (0 voturi)    
  impozite??? (Marţi, 12 aprilie 2016, 22:49)

  simona luca [anonim]

  Locuiesc si lucrez in strainatate de 10 ani. Lucrez legal astfel ca platesc si taxe si impozite... Nu am in plan sa ma mai intorc in tara...decat in vacante la citiva ani... Detin un apartament in Romania fiind mostenit in urma decesului parintilor mei...Detin Carte de identitate romaneasca...Trebuie sa vin in tara sa depun declaratia fiscala???Pentru asta statul ma obliga sa vin in tara, cu toate ca eu nu am in plan asta in viitorul apropiat...
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Miercuri, 13 aprilie 2016, 18:12)

  Florencia [anonim]

  Si eu sint in strainatate DIN 2006, platesc asigurarile de sanatate aici,salariul meu e mic,si nu trebuie,sa imi FAC declararía de venit.la fel in tara,DIN niciun loc de munca ce am avut,nimeni nu mi s zis ca trebuie sa FAC declaratia. Si atunci,ce? O sa ma caute fiscul sa le dau bani? Pt locuints ce o am acolo,platesc an de an impozitele,la medic nu am fost nici acolo DIN 2001-2002, asa ca,DIN partea mea,n-au sa vada un ban. Sa elimine ei cel putin jumatate dintre politicieni,sa ofere locuri de munca, asa cum se facea PE vremea lui Ceausescu, sa ofere un trai decent,si atunci vom mai vedea.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Vineri, 13 mai 2016, 7:24)

  random guy [anonim]

  Daca am rezidenta in italia de peste 5 ani , lucrez cu contact regular .angajatorul meu plateste taxe ... ce mai vor si romani sa imi ia bani din 700euro pe luna ??

  ce trebuie sa fac acuma sa ma intorc in tara sa stric un salar prin Romania ca sa completez o cerere ca nu vreau sa platesc pt aia din guvern nici macar un cent gaurit?
 • 0 (0 voturi)    
  Inselatorie (Duminică, 22 mai 2016, 16:37)

  Mihai [anonim]

  Prima Intrebare, cine si ce si cum ce trebuie sa faca sa iasa din rezidenta din romania ?
  A 2-a intrebare, o data ce se face rezidenta, sau impatronare intr-o tara din uniunea europeana, AUTOMAT, VOI cei cu evidenta populatiei, trebuie sa vedeti unde este o persoana, asa cum nu mai exista vize, ca sa se stie cine a iesit si cine a intrat.

  Explicati-mi si mie, cum se face asta ? se plimba omu pe banii lui, romania-alta tara, sa se autoscoata de la evidenta ? Cred ca aiuriti un pic.
 • 0 (0 voturi)    
  Decizie ANAF pt plata CASS pe 2012! (Duminică, 26 iunie 2016, 4:47)

  kenedy [anonim]

  Am primit de la ANAF o decizie pt plata CASS pe 2012 referitoare la dobinzile din banci pt salariile obtinute in Rusia. Mentionez ca in 2012 am lucrat in Rusia cu contract individual pt o firma din UK, asigurat medical de catre angajator si cu toate taxele platite in Rusia.
  In Romania am platit CASS pe 2012 la venitul minim brut pe economie, la fel si la casa de pensii cotizatia.
  Mai trebuie sa platesc in plus la CASS pe 2012 o suma aditionala pt dobinzile la salariile tinute in banci, salarii taxate in Rusia???? Multumesc anticipat!
 • 0 (0 voturi)    
  impozit pe venit (Duminică, 26 iunie 2016, 22:31)

  Popa Elena [anonim]

  Suntem peste 20000 de ingrijitori de batrani in Austria si am dorii un raspuns ,,,,,voi da exemplu meu ,,,,,sunt PFA ,muncesc 6 luni in At 6 luni sunt in tara platesc statului Austriac sanatate,pensie si am minimul pe economie deci statul austriac nu ma impoziteaza,iar in situatia mea sunt multe ingrijitoare,,,,,,va rog sa ne lamuriti daca avem obligatii catre statul roman
 • 0 (0 voturi)    
  maria2mike@yahoo.com (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 5:19)

  maria stefanescu [anonim]

  Sunt plecata din Romania de 15 ani in s u a si as dori niste informatii;as dori sa ma intorc in tara sa ma repatriez cu sotul meu si am 2 masini care as dori sa le transport in Romania am auzit tot felul de lozinci ca nu se merita sa aduc masina in tara ca ma costa foarte mult as dori in raspuns correct multumesc foarte mult cu respect Maria Stefanescu.
  • 0 (0 voturi)    
   Masini din USA (Joi, 5 ianuarie 2017, 6:32)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui maria stefanescu

   NU merita sa aduceti cele doua masini din USA daca nu sunt Hummer sau cinestie ce ala marca specific americana sau de colectie din cateva motive care sunt: 1. Va trebui sa platiti 1-2 containere in care sa le puneti pe vaporul care le va aduce si nu e ieftin; 2. Cand ajung in portul Constanta e posibil sa fie considerate "Importate" din afara UE si sa va puna sa platiti taxele vamale aferente si TVA. (este posibil sa existe si o facilitate pentru cei care se repatriaza fiind considerate bunuri proprii si deci netaxabile. Verificati legislatia vamala pentru repatriere.) 3. Va trebui sa le inmatriculati in Romania la RAR (Registrul Auto Roman) care implica bani, timp umblatura si efort. Eu le-asi vinde si mi-asi cumpara altele in Ro.
 • 0 (0 voturi)    
  Resedinta si domiciliu (Miercuri, 8 mai 2019, 12:58)

  Ovidiu [anonim]

  Consider ca aceste doua notiuni sunt invechite (comuniste!), iar desfiintarea uneia din ele ar putea face foarte multa lumina in multe astfel de legi confuze, mai ales intr-o Europa libera in care actualmente fiecare cetatean UE (desi si Roman) isi poate cauta job si alege sa traiasca liber si pe orice perioada de timp acolo unde doreste! In Canada (unde am trait ca imigrant si apoi cetatean 8 ani) nu exista astfel de doua notiuni, si nici "buletinul" (SIN) nu trebuie sa fie "predat" la politie inainte de emigrare precum a fost si inca este legea comunist-ceausisto-PSD-ista din Romania!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by