Consum vs. investitii private 1-0. Cam asta e rezultatul negocierilor politice pe Codul Fiscal: reducere masiva a TVA (avantaj consum) si aminarea cu cel putin un an a scaderii de taxe si impozite (dezavantaj mediul de afaceri). O bila alba insa pentru incercarea de mentinere intr-un deficit de circa 1,7% pentru 2016, in care e inclusa si cresterea salariilor din Sanatate. Iar din punct de vedere politic observam un nou brinci dat de Dragnea lui Ponta, chiar daca e camuflat intr-o sustinere de fatada.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Deficitul tinut sub control

Cosmarul Comisiei Europene, al FMI, al BNR si al Consiliului Fiscal era un Cod Fiscal cu taieri radicale de taxe si impozite care ar fi dus la un deficit de 3% sau chiar mai mult in 2016. Argumentul legat de Codul Fiscal all inclusive a fost preluat si de presedintele Klaus Iohannis in cererea de rediscutare a proiectului. Un deficit atit de mare ar fi insemnat o posibila deraiere a Romaniei de la stabilitatea macroeconomica atit de greu atinsa.

Intelegerea de astazi dintre liderii partidelor parlamentare este cea mai rationala (chiar daca nu si cea optima) solutie pentru Codul Fiscal.

Liviu Dragnea a declarat astazi ca ansamblul de masuri din Codul Fiscal, plus cresterea salariilor din sistemul medical, inseamna un deficit de circa 1,7%. Este principalul cistig al negocierilor politice dintre sefii Puterii si Opozitiei (minus premierul Victor Ponta, aflat la Chisinau), si nu e deloc un cistig mic.

Cum s-a ajuns la aceasta prognoza optimista de deficit, dupa ce versiunile anterioare ale Codului Fiscal aratau mult mai rau din punct de vedere al deficitului? Sefii PSD si PNL au convenit ca taxe si impozite importante, pe care premierul Ponta le voia eliminate inca de la 1 ianuarie 2016, sa mai ramina inca un an in vigoare. Relaxarea fiscala pentru mediul de afaceri a fost sacrificata cel putin inca un an.

Consum vs. investitii

Ca sa pastreze deficitul sub 2%, liderii partidelor politice aveau doua posibilitati: fie sa sacrifice scaderea TVA, fie sa sacrifice scaderea taxelor si impozitelor care impovareaza cu adevarat mediul de afaceri. Din pacate, au ales solutia populista: au aprobat scaderea brusca a TVA de la 24% la 20% si au aminat scaderea altor taxe pentru un an. Ei bine, stim cu totii ca o astfel de aminare se poate amina la nesfirsit, asa ca nu avem nici o garantie ca respectivele taxe vor fi si ele eliminate din 2017.

Dar ce taxe au ramas in vigoare? Taxa pe constructiile speciale (asa - numita taxa pe stilp), supra-acciza pe carburanti, contributiile de asigurari de sanatate (care nu vor mai fi plafonate la cinci salarii medii), impozitul pe dividende (care nu va mai scadea de 16% la 5%). Toate acestea vor continua sa faca efecte, sa aduca bani la buget.

Ce ramine? Un nou Cod Fiscal castrat, dar mai sigur pentru echilibrele macroeconomice. Firmele nu vor cistiga direct, ci doar vor incerca sa capitalizeze eventuala crestere a consumului provocata de scaderea TVA.

Semnificatie politica

Practic, Codul lui Ponta a fost transformat in Codul lui Dragnea &co. Din mult-trimbitatele scaderi de taxe si impozite promovate de "tehnocratii" Ponta si Teodorovici nu a mai ramas mare lucru, cu exceptia scaderii TVA. Dragnea, alaturi de liderii PNL si de Gabriel Oprea, a jucat cartea seriozitatii si a interesului national.

Indirect, el i-a aplicat o corectie majora lui Victor Ponta, chiar daca in public a incercat sa mimeze solidaritatea cu premierul. Solutia gasita de Dragnea si adversarii din Opozitie e un mare vot de blam pentru Ponta, a carui credibilitate a fost spulberata. Nimeni nu avea incredere in solutiile miraculoase pe care le promiteau Ponta si Teodorovici pentru umplerea gaurilor la buget, asa ca PSD si PNL au ajuns la concluzia ca mai bine nu provoaca aceste gauri.

Si inca un lucru: Dragnea a pus putin pe hold si posibilele mariri de salarii in domeniul bugetar, adica inca un motiv de ingrijorare in perspectiva anului 2016. El a cerut de la Ministerul Muncii proiectele pentru a fi dezbatute la partid. Vom vedea cum evolueaza relatia tensionata dintre Dragnea, pe de o parte, si Ponta si fidelii sai din Guvern (Rovana Plumb si Eugen Teodorovici) pe de alta parte. Deocamdata, Dragnea i-a aplicat lui Ponta o lovitura cu pumnul invelit in manusa de catifea, a evitat sa-i aplice lovitura decisiva, adica o scadere a TVA de mai mica amplitudine. Sa vedem insa ce urmeaza in zilele viitoare.