Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, pare sa aiba de acum un singur tel: subminarea autoritatii premierului Victor Ponta. A facut-o inclusiv luni, intr-o incercare tot mai disperata si evidenta de a-l determina sa plece. I-a transmis acest mesaj pe toate caile posibile. I-a amanat Codul Fiscal, proiect cheie pentru Guvernul Ponta, programat a fi adoptat in aceasta saptamana. L-a umilit pe ministrul finantelor, afirmand ca a gresit anuntand, dupa discutiile cu partidele, ca s-a ajuns la consens pe Cod, deoarece avea mandat doar sa asculte. In fine, a tinut aproape ostentitiv sa transmita ca amanarea Codului si anularea sesiunii extraordinare s-au luat in buna intelegere cu liderii opozitiei.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

De remarcat apoi indemnurile la prudenta si retinere, plus chemarea la ordin a Rovanei Plumb cu o analiza pe tema celuilalt proiect imporant: legea salarizarii. Aici nu mai asistam la dorinta noului stapan al PSD de a-si marca teritoriul, ci vedem un Liviu Dragnea exasperat de un inconstienta unui premier dispus sa arunce toate podurile in aer in speranta ca va scapa de asediu si se va mentine la putere.

Oricine urmareste evolutia evenimentelor politice intelege, mai putin Ponta, ca s-a ajuns, cum spuneam inca de saptamana trecuta, la o masa critica de motive pentru o demisie. (Vezi detalii aici).

Inclusiv Calin Popescu Tariceanu pare sa-l fi lasat in off-side pe fostul presedinte al PSD. Aflat astazi la un pas de neantul politic, Ponta nu mai are ce sa-i ofere. Poate cel mai interesant indiciu ca totul se indreapta cu viteza catre o reconfigurare politica este atacul RTV la Antena 3.

Postul controlat de Sebastian Ghita anunta, luni, in fiecare jurnal de stiri, ca "postul Antena 3 a ales sa devina principalul mijloc de propaganda al noului PNL". In traducere libera, asta inseamna ca Ponta ramane si fara scut mediatic, ca s-a enervat numai la gandul asta si l-a pus pe Ghita sa-i demaste.

Pe scurt, luni s-a vazut limpede ca Dragnea si un intreg sistem de putere se opintesc sa scape de cea mai mare rusine politica din ultimii 25 de ani. Cum poti merge inainte cu un premier in functie cercetat penal, pe punctul de a fi trimis in judecata, devenit o vulnerabilitate majora pentru stat?

La randul sau, premierul incearca sa se salveze printr-o actiune cam ridicola de rebranding instant, pozand intr-un fel de tehnocrat apasat de grijile guvernarii. Ponta se razboieste pe Facebook cu liderii "partidelor politice", deci inclusiv cu PSD-ului care astazi cauta solutii sa-l traga afara din Palatul Victoria. Spera, prin tot felul de artificii retorice, ca publicul sa-l retina ca baiatul bun care a incercat sa umple buzunarele poporului cu bani dar l-au dat jos niste politicieni rai (foarte probabil, basisti).

Deghizat intr-una din multiplele sale personalitati, azi, cand se afla in cadere libera, premierul se crede tehnocrat. Peste putin timp, singura lui calitate oficiala va fi cea de inculpat.

Mai multi premieri de dinaintea lui, inclusiv Nastase, au trecut prin faza asta: nu s-au lasat usor dusi iar spre final au luat-o razna complet. Nici pe Victor Ponta nu-l asteapta mare lucru la capatul agoniei sale politice. Curand va fi un celebru nimeni. Un nimic dezumflat.

Cu adevarat impresionant ramane efortul propriului partid de a-i face vant din Palatul Victoria. Daca ar fi sa rezumam evenimentele politice intr-o imagine, Dragnea tocmai impinge guvernul Ponta pe scari in timp ce premierul se tine cu dintii de usa, arunca poporului bani pe fereastra si tipa dupa ajutor.