N-o cunoașteți pe Amelia? Vă rog, faceți cunoștință!

Amelia - o masina cognitivaFoto: BBC

Amelia este o blondă cu ochi albaștri, care arată bine, vorbește peste 20 de limbi, călătorește în lumea întreagă, este deșteaptă, loială și harnică (poate întreține 26.800 conversații simultane!!!). V-am trezit interesul?

Amelia (sursa)

Dacă da, vă pot spune că Amelia[1] este prima mașină cognitivă care gândește ca dumneavoastră și cea mai apropiată versiune a unei reale Samantha (sistemul de operare cu inteligență artificială din filmul Her ) sau Ava, din filmul Ex Machina. O funcționară virtuală, cu cunoaștere și învățare cognitivă, Amelia interacționează cu clienții săi în termeni umani. Când i se solicită un serviciu ori o informație, Amelia nu numai că înțelege ce o întreabă oameni, dar are și sentimente. Dacă îi spui „Amelia, te urăsc!”, trei vectori emoționali – entuziasm, dominanță și plăcere – sunt afectați negativ, iar rezultatele se pot vedea pe față sau auzi în vocea ei.

Amelia a fost creată în ultimul deceniu de o firmă privată de servicii IT, relativ obscură, numită IPSoft, cu sediul central în New York. „Tatăl” Ameliei este Chetan Dube, un fost profesor de matematică de la New York University. Creierul Ameliei (la construcția căruia a colaborat Profesorul Jinho D. Choi, de la Emory University) se bazează pe ontologii neurale[2] și ontologii EQ (Entity Equity)[3], ambele abordări fiind o parte a unui proces complex de conversații în limbaj natural cu computerele.

Abilitatea fără precedent a Ameliei de a procesa limbajul natural și a înțelege probleme complexe este ceea ce o diferențiază de rivalul ei, supercomputerul Watson al lui IBM (prezentat aici). Watson, devenit faimos pentru că a învins doi campioni umani într-un concurs foarte popular în SUA (Jeopardy!), a fost creat să prelucreze cantități uriașe de date și să execute studii analitice într-un mod și cu o viteză inaccesibile unei ființe umane. El poate nu numai să răspundă la întrebări individuale despre informațiile stocate în baza sa de date, ci și să indice probabilitatea ca răspunsul lui să fie corect.

Amelia este diferită. De exemplu, dacă este instalată într-un call center, algoritmii ei inteligenți absorb în câteva secunde aceleași manuale cu instrucțiuni și ghiduri de utilizare cu care, funcționarii umani ar petrece săptămâni sau chiar luni ca să le memoreze. În loc de o simplă recunoaștere a cuvintelor individuale, Amelia surprinde implicațiile mai profunde a ceea ce citește, aplicând logica și făcând conexii între concepte. Ea se bazează pe această informație primară pentru a răspunde la e-mailul unui client sau la apelurile telefonice. Dacă înțelege ce i se cere, execută pașii necesari pentru a rezolva problema. Dacă nu știe răspunsul, ea scanează internetul sau intranetul corporației pentru a găsi indicații utile. Numai când Amelia nu poate localiza informația relevantă, ea cere ajutorul unui coleg uman, observă răspunsul dat, îl stochează și îl folosește data viitoare când apare o problemă similară. Amelia învață cu fiecare tranzacție și își dezvoltă o hartă mintală din mers. Pe măsură ce apar tot mai multe incidente, această hartă mintală crește rapid, la fel cum oamenii își construiesc propriile lor hărți mintale. Foarte curând, Amelia ajunge să concentreze intelectul cumulat al tuturor angajaților, care au răspuns diferitelor apeluri.

Faptul că Amelia învață în mod activ o aduce mai aproape de umanitate decât oricare altă tehnologie dinaintea ei. Amelia nu mimează pur și simplu pattern-urile umane de gândire – ea le reflectă.

Lansată la sfârșitul anului trecut, Amelia este acum testată de o serie de companii importante, incluzând Royal Dutch Shell Oil și Baker Hughes (industria de petrol și gaze), Accenture, NTT Group, Comcast, sau Canon. Ea execută o multitudine de sarcini, de la supravegherea centrelor de ajutor tehnologic la sprijinirea operațiunilor financiare și la sfătuirea lucrătorilor izolați pe teren. IPSoft pretinde că, deoarece Amelia învață în același mod convențional ca oricare alt angajat, ea se integrează confortabil în aproape oricare mediu de afaceri. Și, pentru că este bazată pe cloud, ea poate fi deplasată oricând, oriunde, folosind abilitatea ei de a vorbi în peste 20 de limbi cu clienți și personal de pe întregul glob.

Se estimează că în următorii 10 ani, inovații tehnologice de automatizare, precum Amelia, vor prelua controlul asupra activităților prestate în prezent de 250 milioane de lucrători calificați din întreaga lume. Forța de muncă rămasă va fi liberă să-și dedice timpul și energia unor activități mai creative. Aceasta este o știre bună pentru angajații IT, frustrați de status quo. Conform unei cercetări făcute de firma Quocirca, angajații IT petrec 30% din viețile lor profesionale efectuând sarcini simple, repetitive, care le răpesc timpul și energia pe care le-ar putea folosi pentru proiecte mai interesante.

Dar lucrurile nu sunt chiar așa de simple, cum par la prima vedere. Ceea ce sună ca un ideal utopic prezintă provocări logistice enorme pentru companii. Introducerea tehnologiilor tip Amelia poate înlocui munca de corvoadă și permite astfel angajaților să se focalizeze pe proiecte mai creative, cu mai multă valoare adăugată. Dar, în același timp, există și potențiala înlocuire a multor funcții umane. Ce se întâmplă dacă, în loc să concediezi 50 de persoane – pentru că activităților lor sunt acum efectuate de Amelia – , îi păstrezi în continuare și constați că ei au 30% mai mult timp liber în prezent? Ce faci, dacă ești patron? Cum le re-aloci timpul câștigat? Ce sarcini le dai acelor oameni ca sa-i faci mai productivi? Vei reduce personalul sau te vei concentra pe noi modalități de a-i face pe angajații tăi mia productivi?

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro