O rugaminte pentru pacientii furiosi pe medici si pentru medicii suparati pe pacienti

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 18 august 2015, 14:26 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Dintre sutele de reacții iscate de revolta medicilor, deocamdată manifestată doar online, una singură mi-a atras atenția. Prin gravitate. Remarca unei doctorițe care, după ce a parcurs comentariile de pe rețelele sociale și site-urile de știri, a constatat uimită: “Chiar pacienții noștri nu doresc să avem salariile mărite”.
 
Acest fenomen este mult mai grav decât plecarea medicilor din țară sau corupția din sistem. E ceva care pe mine unul, pur și simplu, mă înspăimântă.

Încrederea pacientului în medicul său este miezul actului vindecării. Nu o spun eu, ci medici mari precum neurologul Oliver Sacks, chirurgul Maria Siemionow sau Atul Gawande. Medicina modernă nu doar că recunoaște importanța acestui ingredient, dar face orice ca să nu-l piardă. Iar ceea ce ni se arată în aceste zile, tot mai limpede, este neîncrederea tot mai mare care există în România între pacienți și medicii lor. 

Am ajuns aici atât din cauza politicilor dezastruoase a trei guverne succesive (Tăriceanu, Boc și Ponta), dar și a lipsei de informații de care fiecare dintre noi suferim adesea. Ne bazăm prea mult pe percepții în a-i judeca pe ceilalți, și prea puțin pe fapte. De pildă, majoritatea pacienților cu care am vorbit cred că 9 din 10 medici români cer și primesc plicuri. La rându-le, medicii spun că cei care fac asta sunt o minoritate, cel mult 2-3 din 10 medici. Aceasta este percepția. Care sunt faptele?

Studiile existente până astăzi ne spun că între 4 și 6 din 10 medici români primesc plicuri. Iar dintre pacienții care au dat, jumătate spun că au dat pentru a fi tratați mai bine decât ceilalți. Ce înseamnă asta? Că percepția noastră, bazată pe impresii nu pe fapte, tinde să fie radicalizată, să fie la o extremă. 

Realitatea este de cele mai multe ori nuanțată, în timp ce radicalizările cresc neînțelegerile și scad încrederea în celălalt. Sau mai exact, în cazul particular al medicinei, orice radicalizare ne îmbolnăvește. Ne îmbolnăvește tocmai pentru că încrederea dintre pacient și medicul său este miezul vindecării.

RUGAMINTEA PENTRU PACIENTII FURIOSI

Dacă ești pacient sau rudă de pacient supărat pe medicii români s-ar putea să simți asta din cauza experiențelor personale nefericite trăite în spitale. Dar trebuie să te autodepășești și să-l înțelegi și pe cel îmbrăcat în halat alb. Să înțelegi că medicii au fost de secole o castă conștientă de excepționalitatea ei. Doar să-ți petreci diminețile timp de doi ani, ca tânăr student, disecând cadavre te face, inevitabil, să te simți și să te știi diferit de prietenii tăi care proiectează programe sau conduc companii.
 
Să înțelegi că nu poți să-ți înfigi bisturiul în carnea omului dacă nu te crezi, măcar puțin, deosebit. Să accepți că un om care duce până la capăt o gardă de noapte într-un spital de urgență plin este nu doar epuizat fizic, dar și doborât emoțional. Și dacă pe Simona Halep o admiri că a rezistat să joace două seturi și trei game-uri la 35 de grade, pe doctorul Popescu de ce nu l-ai admira când face ceva mult mai greu?

În același timp să-i ierți medicului român frustrările sale. Că vrea și el să câștige legal 2500 de euro pe lună precum colegul polonez de care se freacă la congrese. Că visa la 25 de ani să facă anumite operații, iar acum nu are nici măcar aparatura necesară pentru investigații sau intră în sală în funcție de toanele vreunui Dom’ Profesor. Că s-a săturat să se umilească în fața unei funcționare sau a unui politruc dintr-o instituție publică pentru a-și primi drepturile. Înțelege-i și iartă-i toate aceste frustări. Pentru că sunt și ale tale, sunt ale noastre.

...SI RUGAMINTEA PENTRU MEDICII SUPARATI

Iar dacă ești unul dintre medicii supărați pe țara ta, pe pacienții tăi, pe oamenii care-i înjură pe medici prin trenuri sau pe forumuri, ar trebui să înțelegi că asta se întâmplă, în parte, și din cauza sistemului în care accepți să lucrezi fără să fi încercat, până acum, să-l schimbi. Și să accepți asta cu smerenia înțeleptului care a stat față în față cu moartea.

Să înțelegi că oricât de bun diagnostician sau tehnician ai fi, pacientul care ajunge în fața ta nu e doar o bucată de carne pe care trebuie s-o repari ca pe un motor, ci și un om pe care trebuie să-l alini. Să înțelegi că înainte de confortul cabinetului tău de medic sau a camerei tale de gardă, trebuie să primeze salonul în care stau opt pacienți fără aer condiționat și un duș decent, în condiții în care tu nu ai sta nici sănătos.

Să-i ierți pacientului care se răstește la tine: o face pentru că sistemul care ar trebui să-l îndrume l-a dezorientat și umilit într-o zi mai mult decât te umilește pe tine într-o lună. Să-i ierți rudei care te înjură, căci o face de frică. Frica de poveștile pe care le-a auzit înainte de a veni la tine, frica de mizeria spitalelor, frica de puterea halatului tău alb, frica de moarte.

Iartă-i și înțelege-i toate greșelile și scăpările pentru că e mai vulnerabil ca tine; pentru că deși el e bolnavul pe care-l poți vindeca, tu nu ești zeul care merită ofrande. Ești doar un om, la fel de fragil ca cel pe care astăzi încerci să-l vindeci.

În lipsa acestui exercițiu al înțelegerii, venit atât din partea medicilor, cât și a pacienților, degeaba salariile se vor mări, spitalele se vor dota și saloanele se vor curăți. Criza Sănătății din România e mult mai adâncă pentru a putea fi rezolvată doar cu un spor de 50% sau chiar de 100% la salarii. E nevoie de mult mai mult. Însă acesta ar putea fi un prim pas. 

Căci decizia Înaltei Curți de a declara ilegal orice plic în spital este un punct de cotitură. Plicurile în spitale sunt și trebuie să rămână ilegale. Da, plicurile au ținut până acum sistemul medical în funcțiune, dar nu au fost altceva decât un pact cu diavolul. Iar toți cei pe care-i vedeți astăzi contestând această decizie au făcut, la rându-le, acest pact cu diavolul.

În lumea medicală apele s-au separat astăzi în două: de o parte stau cei care contestă decizia Înaltei Curți, de cealaltă cei care o salută dar solicită consecutiv, și pe bună dreptate, mărirea veniturilor medicilor. Rămâne de văzut care dintre cele două tabere se va impune. Cea de-a doua merită nu doar înțelegerea, dar și sprijinul nostru, al tuturor. Prima nu merită nimic.


Citeste mai multe despre   
28982 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Corect (Marţi, 18 august 2015, 14:41)

  falcoind [utilizator]

  Foarte corect.
  • -3 (15 voturi)    
   eu vreau sa dau cadou in plic (Marţi, 18 august 2015, 17:10)

   horatiu.f [anonim] i-a raspuns lui falcoind

   cui vreau eu, fara sa-mi fie interzisa treaba asta prin lege nici mie, nici celui ce primeste. Cu atat mai mult cu cat e o multumire pt cineva care mi-a reparat sanatatea, si pe care statul roman si organizatiile straine care ne patroneaza il trateaza necivilizat, cu salarii de mizerie si medii de lucru septice.

   Un cadou ramane un cadou, pana unde ajungem cu impozitarea? Daca mama imi aduce o oala de ciorba, trebuie sa dau 25% la ANAF?
   • +8 (8 voturi)    
    Nu vă poate interzice nimeni... (Marţi, 18 august 2015, 20:29)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui horatiu.f

    ...să faceți cadouri, dar în același timp nu este nimeni obligat să le accepte.
    Sunt lucruri care nu pot fi cumpărate, iar integritatea atât de necesară celor care rostesc jurământul lui Hipocrate este unul dintre ele.

    De acord că intențiile șefului guvernului sunt pe măsura reputației sale: domnia sa susține că, prin împărțire cu Guvernul, șpaga va deveni morală.
   • +4 (4 voturi)    
    Doneaza spitalului sau Ministerului Sanatatii (Miercuri, 19 august 2015, 6:55)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui horatiu.f

    sau unor asociatii umanitare non profit. Cum se poate la altii??? Sincer, cand le spun la oameni de afara cum e cu plicul la romani...se ingrozesc.
    • 0 (0 voturi)    
     coplata (Miercuri, 19 august 2015, 10:22)

     ena [anonim] i-a raspuns lui Dalinar

     Cea mai buna varianta nu este leglizarea cadoului asa cum a spus Ponta.
     Doar legalizarea cadoului doar daca vorbim efectiv de cadouri si de unele simbolice.

     Solutia e COPLATA si medicii sa aiba salarii de baza mai mult decat decente.

     Pacientul cronic care vrea insa la un medic anume sau sa fie tratat in regim de urgenta (aici nu vorbesc de urgentele medicale) si nu vrea sa astepte 6-12 luni pentru o operatie/tratament, adica vrea sa "sara randul" atunci sa plateasca. Sa plateasca o suma X la spital din care suma sa fie platit in plus si medicul. Ca la privat.

     In rest salarii decente, poate ceva mai mari pentru cei care se ocupa de urgente, de cazurile care trebuie rezolvate imediat si nu sunt cu Coplata.

     Asta e solutia civilizata pentru toti!
     Salarii decente pentru medici + Coplata pentru afectiuni cronice daca se vrei sa fi operat/tratat mai repede si de medicul X!

     Asa sunt tratati la fel toti pacientii in urgente , sunt tratati si pacientii cronici cei cu mai putin bani (dar care trebuie sa astepte la rand pentru probleme cronice) si sunt tratati si pacientii cronici cu bani (care primesc servicii cu prioritate in schimbul coplatii).
 • +17 (19 voturi)    
  O fi, dar e greu (Marţi, 18 august 2015, 14:44)

  sile [anonim]

  Sincer, cand esti bolnav si ai nevoie de un doctor, parca nu-ti arde de verificat statistici sa vezi daca din 10 medici primesc plicuri 4 sau 8. Cand esti bolnav vezi doar ca intri intr-un angrenaj bine uns in care tu nu-ti poti face loc decat dand bani in stanga si in dreapta. Medicii se dau si ei victime, dar cate cazuri au fost cand medicii au protestat public fata de deciziile managementului unui spital? Si uite asa, ramai cu impresia ca "ei" nu sunt din aceeasi tabara cu "noi".

  PS Articolul vorbeste de un studiu despre cati medici primesc plicuri. Dar cate asistente primesc plicuri? Cati anestezisti? Cate infirmiere? Si care e distributia, pentru ca stie toata lumea ca in mediul rural e mai putin probabil sa se dea plicuri si mai probabil sa se plateasca in natura.
  • +10 (14 voturi)    
   o observatie... (Marţi, 18 august 2015, 15:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui sile

   anestezistii sunt tot medici...
   eu cred ca infirmierele si asistentele strica mai mult decat medicii pentru ca , la medic se da "din oficiu" asistentele si infirmierele sunt mult mai agresive in a cere "Spaga" .
   • +5 (5 voturi)    
    Scuze (Marţi, 18 august 2015, 16:00)

    sile [anonim] i-a raspuns lui liviu_

    Da, nu am vrut sa spun ca nu ar fi medici, ci doar ca nu mi-e clar daca au fost cuprinsi in studiul mentionat. Inca o data, scuze.
   • -4 (6 voturi)    
    tu crezi (Marţi, 18 august 2015, 18:10)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    dar infirmiera sau asistenta nu cere de capul ei, daca intelegi...
    • 0 (4 voturi)    
     serios?! (Marţi, 18 august 2015, 21:09)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     iti garantez eu 100% ca cer de capu lor... cer si când medicul le spune "e pacientul meu (in sensul de cunostinta) si vreau sa aveti grija de el". si medicul ala nu era chiar unu neimportant in momentul respectiv
     • 0 (2 voturi)    
      nu ai ce sa-mi garantezi (Marţi, 18 august 2015, 23:33)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      eu vorbesc in cunostinta de cauza.
  • +6 (12 voturi)    
   greu da' bine (Marţi, 18 august 2015, 15:36)

   elena [anonim] i-a raspuns lui sile

   Pai ca sa nu mai verifici statistici cel mai bine e sa le creasca medicilor salariile!
   Si nu cu 25% cum zic acum cei de la Minister.
   Sa le tripleze imediat asa cum au facut si pentru demnitari!
   Eu ca pacient cred ca medicii merita chiar mai mult.
   Nu ei (demnitarii) mi-au salvat fiul nascut prematur la nici 7 luni, nu ei mi-au ingrijit mama bolnava de cancer. Medicii (si personalul medical) au facut-o si au fost lanaga mine in cele mai grele momente. Si pentru asta, vreau sa ma lase sa le pot fi recunoscatoare (toata viata).
   • +12 (14 voturi)    
    Nici asta nu e o solutie (Marţi, 18 august 2015, 15:59)

    sile [anonim] i-a raspuns lui elena

    Ne-ar trebui ceva cum a incercat Funeriu la invatamant cu "banul urmeaza elevul/studentul". Tot asa si in sanatate ar trebui sa incercam sa rasplatim performanta.
    Dar vorbim pe langa subiect. Atata timp cat sistemul e bolnav, oricati bani am pompa se vor scurge in buzunarele cui trebuie. Ar trebui ca medicii, din interior, sa inceapa/incerce sa curete managerii pusi pe furt, ar trebui sa propuna o schema de recompensare in functie de rezultate... Ehe, mai e mult pana departe.
   • 0 (12 voturi)    
    Pareri . (Marţi, 18 august 2015, 16:02)

    Marx [anonim] i-a raspuns lui elena

    N-ar fi mai bine sa fii recunoscator in acelasi mod , declarativ cel putin si pentru aia care-ti dau zilnic painea sau care baga apa pe tevi ca sa poti trai omeneste ? Nu crezi ca salariile trebuie sa fie echilibrate la nivelul societatii pentru ca fiecare meserie este importanta ?
    • +4 (12 voturi)    
     si alte pareri (Marţi, 18 august 2015, 16:31)

     elena [anonim] i-a raspuns lui Marx

     Medicilor le sunt recunoascatoare cu mult mai mult pentru ca eforturile pe care le-au depus ca sa ma poata trata si ingriji pe mine si familia mea. Asta pentru ca sunt mult mai mari eforturile lor decat efortul celor care fac o paine.
     Paine fac si eu acasa dar sa operez pe cineva trebuie sa invat intai cel putin vreo 12-15 ani.
    • +5 (9 voturi)    
     Salarii egale (Marţi, 18 august 2015, 17:11)

     Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui Marx

     Pentru medici, gunoieri,profesori,vanzatori la paine,pompieri,cei care baga apa pe tevi( nu stiu care le e titulatura) , vidanjori, tractoristi, manelisti, violonisti. Hai sa facem un grup pe facebook. Manelistii s-ar putea supara, ca ei chiar sunt profesie liberala.Pompierii sigur se supara ca ei sunt platiti ceva mai bine decat un profesor sau doctor.Violonistul s-ar bucura.Aia cu apa pe teava nu stiu, dar putem incerca.
    • +6 (16 voturi)    
     Pareri (Marţi, 18 august 2015, 17:33)

     Pentru Marx [anonim] i-a raspuns lui Marx

     Nu! Nu orice meserie este importanta ! Cum kkt eu ca programator sa castig aproape 2000 de euro pe luna si medicul care ma taie si imi da posibilitatea sa mai castig banii astia inca 20 de ani sa castige 400 de euro pe luna??? Mai putin ca un gunoier!!! Medicii trebuie tratati ca in SUA --platiti ca niste regi, cu salarii cel putin triple fata de noi, ceilalti!!!
     • -1 (9 voturi)    
      Raspuns . (Marţi, 18 august 2015, 18:23)

      Marx [anonim] i-a raspuns lui Pentru Marx

      Posibilitatea ca sa mergi zi de zi la slujba ta o ai de la aia care fac painea , te cara cu autobuzul , repara drumurile , etc . Medicul are si el o meserie ca oricare alta . Nu cred ca esti mai smerit in fata doctorului , cand te doare ceva , decat in fata aluia care iti da sa mananci zilnic .
      • +4 (8 voturi)    
       raspuns@raspuns (Marţi, 18 august 2015, 21:00)

       natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Marx

       Smerit am fost in fata mamei mele, nu in fata bucataresei de la cantina si nibi in fata popilor.
       Pentru un doctor bun am RESPECT.
       Pentru voi astia care regretati comunismul (vezi "moarte intelectualilor") nu am decat SCARBA
       • 0 (6 voturi)    
        Intrebari . (Marţi, 18 august 2015, 23:11)

        Marx [anonim] i-a raspuns lui natbl73

        Daca ai prins vremurile alea , la care te referi si daca erai ceva mai marisor , sigur ai stat smerit pe la vreo alimentara sa-ti iei cota de zahar sau faina . Invatai smerenia pe atunci . Chestia cu regretatul vremurilor de atunci , las-o balta . Respectul il datoram toti si brutarului , si medicului dar si vidanjorului pentru ca fara asta nu stai linistit acasa . Doctorii , bazati pe ignoranta oamenilor de secole , si-au creat o aura de superioritate . Astazi, cand o gramada de oameni se trateaza singuri - exceptand interventiile chirurgicale - lucrurile stau altfel .
        • 0 (4 voturi)    
         raspuns (Miercuri, 19 august 2015, 11:46)

         natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Marx

         " ai stat smerit pe la vreo alimentara sa-ti iei cota de zahar sau faina "

         Nu am stat smerit, ci am stat la coada sa iau "dreptul" pe care ni-l daduse cel mai iubit fiu, tuturor
         Deci, regret ca regreti
        • +1 (1 vot)    
         Nu frate, (Joi, 20 august 2015, 12:53)

         Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui Marx

         Nu datoram respect brutarului sau vidanjorului, le datoram bani penru serviciile prestate, intelegi? La fel si medicului ii datoram bani pentru serviciile prestate, numai ca mult mai multi decat unui brutar sau vidanjor, si platiti intr-o forma legala. Sper ca intelegi de ce mult mai multi ...
         Respectul se castiga de obicei, si se castiga de fiecare om in parte, nu e ceva datorat din oficiu unui grup anume.
     • -3 (3 voturi)    
      Confuzie (Miercuri, 19 august 2015, 9:06)

      CRIZA [utilizator] i-a raspuns lui Pentru Marx

      Confunzi privatul cu sistemul de stat.
      Nu stiu daca in SUA medicii din sistemul
      de stat sunt platiti ca regii
      • +1 (1 vot)    
       aveti dreptate (Miercuri, 19 august 2015, 23:23)

       verdeata [anonim] i-a raspuns lui CRIZA

       in spitalele de stat americane medicii sunt platiti ca gunoierii, ca sa faca discriminare pozitiva, asta ati vrut sa sugerati, nu?
    • +9 (13 voturi)    
     greu de inteles totusi (Marţi, 18 august 2015, 18:17)

     marian [anonim] i-a raspuns lui Marx

     Medicii presteaza servicii medicale, nu sint zei tamaduitori. Doar ca destui dintre ei ii mentin pe pacienti intr-o pozitie infantilizata, atunci cind le "prescriu" cu superioritate ce tratament sa urmeze, desi normal ar fi ca orice medic sa inceapa prin a spune "consider ca aveti afectiunea x si va RECOMAND sa luati urmatorul medicament", urmind insa ca, macar formal, decizia sa fie luata de pacient.
     Medicul care imi opereaza inima nu face ceva esential diferit de mesterul care imi repara masina sau de frizerul care imi taie parul. Evident, specializarea e incomparabil mai mare, asa incit onorariul si recunoasterea sociala a chirurgului/medicului e firesc sa fie mult mai mari decit la alti prestatori de servicii.
     Dar nu inseamna ca sint niste zei, iar numarul lor mare de ani de scoala si de practica se justifica pentru ca meseria pe care o exercitaei presupune riscuri mari pentru pacienti, deci e normal ca statul sa le impuna un nivel de specializare extrem de inalt.
     Daca nu ti se pare ca merita sa investesti atita timp si munca pentru aceasta meserie speciala, nu o faci. Dar daca o faci totusi, cum poti sa accepti (nu mai vorbesc de a pretinde) un plic informal de la pacient, perpetuind astfel la nesfirsit un sistem de coruptie?
     • -1 (7 voturi)    
      Mai smechere (Marţi, 18 august 2015, 20:44)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui marian

      Traieste tu mai smechere cu 15 milioane pe luna !!! Sau ai atatia bani incat sa te duci in privat si vorbesti ca sa nu taci...
     • +1 (3 voturi)    
      intrebare (Marţi, 18 august 2015, 21:03)

      natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui marian

      spune-mi te rog de ce nu te-ai facut chirurg, ci mecanic auto, si nu mi-o baga pe aia cu "nu au avut patintii mei bani", ca nu cred ca erau chirurgi nici ei
    • +4 (4 voturi)    
     De acord că... (Marţi, 18 august 2015, 20:34)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Marx

     ...toate meseriile sunt importante.
     Cele neimportante nu ar mai exista.

     Totuși, n-aș pune semnul egalității între cele care sunt legate în cel mai mare grad de dreptul la viață și restul.

     Este un curent întâlnit în toată lumea civilizată: indiferent de domeniul de activitate al unei firme care se respectă, pe primul loc se află conceptul de safety, de la care nu se face rabat nici cu prețul scăderii performanțelor comerciale ale firmei.

     Similar văd lucrurile și într-un stat care se respectă.
     • -2 (2 voturi)    
      Egalitati . (Marţi, 18 august 2015, 23:16)

      Marx [anonim] i-a raspuns lui Mihail_AD

      Inchipuieti ca un x se duce la o statie de tratare a apei potabile si arunca niste chimicale in rezervoare . Cat de safety te-ai simti stiind ca se poate intampla asta ? Asemenea si cu oricare produs alimentar . Crezi ca toti oamenii care stau pe lantul asta si care te lasa sa fii safety , sunt mai prejos ca medicii ?
 • -3 (27 voturi)    
  Spaga medici (Marţi, 18 august 2015, 14:46)

  Costi [anonim]

  Sa se duca cu totii in Polonia la 2500 euro/luna. Astia de se plang de ce s-au facut medici ? pentru ca stiau ca se iau spagi, asta este reaspunsul. Nu le mai place meseria de medic ca nu este banoasa ? nu ii tine nimeni cu forta sa se apuce de alte meserii, sa se duca sa vanda cartofi in piata ca restul lumii. Hai sa ne plangem si sa facem greva cu totii ca nu avem nici noi salarii ca in Polonia, de ce numai medicii. Ia sa ne mai lase cu textile astea, ce, noua "fraierii" ne dau spagi altii ? Medicul da spaga inginerului sau muncitorilor care le asigura aparatura pe care o folosesc ? Sau celor care fac curatenie in saloane ? Nuuu, ei considera ca spagile li se cuvin si toti ceilalti sa0i slugareasca. SA NE MAI LASEEE, SA PLECE CU TOTII IN POLONIA.
  • +5 (23 voturi)    
   medicii vor salarii, nu spaga (Marţi, 18 august 2015, 15:04)

   Ela [anonim] i-a raspuns lui Costi

   Medicii nu vor spaga. Vor salarii decente. De ce sa plece in Polonia? Pe noi aici cine ne mai trateaza?
   Medicii din strainatate s-au facut medici tot pentru spaga?1?
   Vreau sa fiu tratata in Romania de medici motivati si platiti dupa merite. Vreau sa fim liberi (noi pacientii) sa ne putem arata recunostinta fata de medici si sa nu fim inchisi pentru o floare.
   Si hai sa nu generalizam ca medicii iau spaga sau conditioneaza actul medical. Peste tot sunt si "uscaturi" dar nu trebuie sa sufere toti pentru cativa. Si magistrati si politicienti sunt anchetati. De ce medicii trebuie sa lucreze pe salarii de nimic?
   • -3 (31 voturi)    
    Hai, hai (Marţi, 18 august 2015, 15:45)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Ela

    "Nu vor spaga", dar era bine cu plicurile. Adica cu spaga. Plicurile sunt spaga.

    Mi se rupe de problemele lor. Mi se rupe de salariile lor.

    Pretind sa fiu tratat EXEMPLAR, iar daca nu sunt, sa fie eliminati din sistem si cercetati penal.

    Eu imi fac partea mea din treaba - platitul taxelor si impozitelor la timp.

    E putin, e mult, habar n-am. Dar nu e vina pacientului pentru absolut nimic din ce se intampla.

    Iar tu Mixich, lasa baloanele astea visatoare, cu medicii care isi petrec noptile pe nu stiu unde.

    Nu sunt cu NIMIC mai speciali ca alte categorii salariate. CU NIMIC.

    Si pana nu le intra in creierasele alea pline de ifose, nu le va fi bine.

    Nu ne mai amenintati cu plecatul, ca nu-i pasa nimanui de basmele astea. Si peste 5 ani, si peste 10 ani vor fi medici in Romania, vor fi si profesori, si ingineri, si politisti.

    Veti primi salarii mai mari atunci cand le vor primi si restul, adica atunci cand economia va produce mai mult si mai bine.

    Adica o chestie la care voi nu contribuiti cu nimic.
    • -3 (19 voturi)    
     Aprob. (Marţi, 18 august 2015, 16:05)

     Marx [anonim] i-a raspuns lui HP

     Perfect adevarat . Cuvinte pline de ratiune si bun simt . Asta lipseste din pacate din logica medicilor . Ei se cred o casta privilegiata care poate sa faca concediile doar in Bahamas uitand ca mare parte din ceea ce sunt se datoreaza miilor de gigei care transpira din zori in noapte .
    • +10 (18 voturi)    
     da hai! (Marţi, 18 august 2015, 16:24)

     elly [anonim] i-a raspuns lui HP

     Le era bine cu plicul pentru ca asa puteau sa se concentreze la operatie si sa nu stea cu griji ce au de mancare copii si familia acasa sau cu ce bani or sa isi cumpere cartile de care au nevoie.
     Le era bine pentru ca dupa 12 ore in care nu au mancat si 30 in care nu au dormit macar aveau satifactia unui pacient recunoscator.
     Cel mai bine insa o sa le fie cu salariile marite, si nu cu 25% ci cu cel putin 300%. Si cu ore lucrate decente. Nici un medic in strainatate nu lucreaza cum lucreaza la noi peste 30 de ore fara pauza. Este inuman!
     Eu ca pacient refuz ca pe banii mei medicii sa fie tratati asa!
     • -12 (24 voturi)    
      Mars ma (Marţi, 18 august 2015, 16:40)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui elly

      Mars ma de aici cu medicii tai cu tot.

      Le mor copiii de foame acasa, asa-i ? BA TU NE IEI DE PROSTI ?!

      Fiti-ar medicii ai naibii, cu tine cu tot.

      Du-te ba intr-o zi intr-un Kaufland sau un Carrefour si vezi-i pe amaratii aia de castiga 700 de lei pe luna, stand in picioare si robotind ca niste nenorocite de tesatoare tailandeze.

      Du-te pe strada si uita-te le necalificatii pe 800 de lei cum le sare basca din cap in soare la 40 de grade la sapat de santuri.

      Du-te la fostul tau liceu, unde fostul tau diriginte ia cate 1200 RON net, drept rasplata pentru 20 de ani de scos peri albi de pe toti bitangii si neterminatii.

      Le e greu rau la doctori, eh ? Era bine cu plicul nu ? "Nu, era doar acceptabil".

      Pai nu sunteti voi niste nesimtiti ?

      Lasa, incep grevele, inainte a anuntat unu o greva a cadrelor didactice.

      Sa vedem pe unde vor scoate camasa cei de la putere.
      • +7 (17 voturi)    
       ce limbaj... (Marţi, 18 august 2015, 17:18)

       elly [anonim] i-a raspuns lui HP

       Pai meriti sa fi operat si consultat de unii medici care nu stiu mai mult decat vanzatorii de la supermarketuri. Cu din astia ramanem in Romania daca nu vor fi platiti decent putinii medici buni pe care ii mai avem.

       Si da, ma astept sa castige mult mai mult medicii decat vanzatorii cu 12 clase din supermarketuri.

       Daca lucratorii aseaza ceva gresit la raft nu e tot una ca atunci cand medicul pune un diagnostic gresit!

       La limbajul pe care il folosesti e clar ca nici tu nu ai mai mult de 12 clase, probabil esti unul din lucratorii de la supermarket ofticat ca nu ai mai invatat inca 12-15 ani pe rupte ca sa lucrezi pe nimic 30 de ore, nu doar 12!

       Si da, cunosc familii de medici, ambii rezidenti, cu doi copii, carora parintii trebuie sa le trimita de mancare si sa le plateasca chiria ca altfel ar sta cu cei mici in strada! Norocul lor ca au fost acceptati si in curand vor pleca in strainatate pe salarii de peste 3500 de euro/luna.

       Norocul lor si ghinionul nostru!
    • -4 (10 voturi)    
     ... (Marţi, 18 august 2015, 16:49)

     scosmin [utilizator] i-a raspuns lui HP

     ... atatea aberatii intr-un singur comentariu.
    • +3 (11 voturi)    
     Esti sigur? (Marţi, 18 august 2015, 17:08)

     sile [anonim] i-a raspuns lui HP

     "Nu sunt cu NIMIC mai speciali ca alte categorii salariate. CU NIMIC."

     Programul tau normal de lucru include o tura de 8 ore, urmata de o garda de 12 ore, urmata de o alta tura de 8 ore? Si asta in mod regulat, nu prin exceptie.
     Tu dormi cu ceasul la capatul patului, in caz ca viata cuiva depinde de cat de repede poti ajunge la munca?
     • -2 (4 voturi)    
      eu nu inteleg de ce v-a plangeti ? (Marţi, 18 august 2015, 23:50)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui sile

      v-a obligat careva sa va faceti medici ? produceti voi singele pt. translplant ? nu cred, inca va bucurati cand moare vre-un amarat in accident auto, pt. organe, ca voi cu toata scoala voastra nu sunteti in stare sa produceti un organ uman, iar de cancer, doamne fereste, se stie ca nu are vindecare, orice idiot stie ca dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp revine, asa ca nu va credeti Dumnezei, ca nu sunteti cu nimic mai speciali.
      • +1 (1 vot)    
       Pai nu m-a fortat nimeni (Miercuri, 19 august 2015, 12:18)

       sile [anonim] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

       Poate de-aia nici n-am ajuns medic si sunt azi inginer.
      • 0 (4 voturi)    
       precizari (Miercuri, 19 august 2015, 12:34)

       Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

       - nu ne-a obligat nimeni sa ne facem medici, dar am dat la medicina unde erau 9/loc nu la politehnica unde erau doar 2
       -sange sintetic se produce( vezi daca nu esti la curent)si se produce si os sintetic ,si artere sintetice
       -cu inima, plamanii si creerul de sinteza stam mai prost, dar ne straduim
       -chestia cu ne bucuram ca moare unul ca sa-i luam organele pt transplant poate fii adevarat( nu stiu ca nu ma ocup), dar nu mancam organele, le transplantam la niste pacienti si le mai dam 1 an sau 10 de viata
       -nu stiu ce stie fiecare idiot despre evolutie cancerului, dar obligatoriu orice idiot ar trebui sa stie ca moartea prin cancer generalizat e cea mai groaznica.
       • 0 (2 voturi)    
        mai mult bun simt! (Miercuri, 19 august 2015, 15:26)

        isar [anonim] i-a raspuns lui Miagasag

        Stii de ce nu v-ati dus sa va faceti ingineri? Pentru ca este foarte greu, multa matematica, fizica, informatica etc. Un inginer constructor sau aerospatial are o importanta mai mica si o raspundere diminuata? Aparatura din spitale nu este creatia medicilor, decat intr-o masura redusa. Iar la Politehnica nu erau 2/loc. Este adevarat pentru anii '90 si 2000, dar nici la Medicina nu mai este vechea concurenta. Stiu un caz concret. O fatuca ce abia a terminat liceul, la 2-3 ani s-a facut sora medicala (sau asistenta, pentru ca este o diferenta), apoi a intrat la Medicina (1,1/loc). Tufa de Venetia la matematica, fizica si chimie in liceu. Nici macar o foarta buna memoratoare la celelalte materii. Si totusi...
        • +1 (1 vot)    
         Pai la banii astia (Joi, 20 august 2015, 0:48)

         Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui isar

         Ce vrei sa vina la Medicina? Genii?
    • +4 (8 voturi)    
     _ (Marţi, 18 august 2015, 17:10)

     Laurentiu [anonim] i-a raspuns lui HP

     Sistemul sanitar in Romania e ca o companie comerciala prost condusa. In majoritate, angajatii care accepta sa lucreze in coditiile mizere date sunt incompetenti si frustrati si ca reactie la frustrare, indiferenti in cel mai bun caz, daca nu chiar razbunatori

     Esti liber sa pretinzi ce doresti, poti sa te isterizezi pana nu mai poti. Vei primi de la acest sistem putred ceea ce poate sa-ti ofere: servicii de cea mai proasta calitate.

     Culpa medicala e o chestiune greu cuantificabila, pana una alta un personal medical incompetent si frustrat iti poate furniza doar multa suferinta sau chiar un final prematur. In asta consta si diferenta fata de alte categorii de salariati.
    • -2 (8 voturi)    
     aveti dreptate (Marţi, 18 august 2015, 17:13)

     Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Medicii chiar nu produc nimic. Ce, se compara cu un politist? Sa fim seriosi
    • +5 (9 voturi)    
     O gluma proasta (Marţi, 18 august 2015, 18:04)

     v_sile [anonim] i-a raspuns lui HP

     "Pretind sa fiu tratat EXEMPLAR, iar daca nu sunt, sa fie eliminati din sistem si cercetati penal."

     Iertata sa imi fie comparatia proasta, dar e ca si cum ai merge pe centura, la fete, si ai cere servicii ca la o ecorta de lux de pe Coasta de Azur. Parca te si vad ratoindu-te la fata aia: "Pretind sa fiu tratat EXEMPLAR, ca eu am platit inainte".

     Nene, primesti atat cat dai. Si stii cat dai? 11% din salariul brut. Si stii cati sunt care dau? Cam 4 milioane de oameni. Restul dau mai putin sau deloc (pfa-uri, liber profesionisti, etc). Mare parte a populatiei NU DA NIMIC.

     Cheltuim pe sanatate mult sub ce cheltuieste Bulgaria, pe cap de locuitor. Dar vrem sa fim tratati "exemplar", ca in Germania, daca se poate.

     Ei, uite ca nu se poate. Daca dai salarii foarte mici nu o sa ai in sistem decat nepriceputi, spagari sau martiri. Da aia sunt cam putini.

     Si, nu, nu sunt doctor si nu am pe nimeni in neam care sa fie. Sunt inginer. Dar stiu cum ma uit la doctor cand ajung acolo, eu sau vreunul din familia mea. Astept de la el sa fie atent, sa fie priceput (mai ales asta!), sa aiba rabdare, sa nu imi conditioneze actul medical de bani. Nu stiu daca ii pot cere asta unui om platit mizerabil.

     Pentru oricine e pregatit bine in meseria lui, muncind ani de zile pentru asta: imaginati-va ca vi se cere sa mergeti musai in mediul bugetar, sa munciti EXEMPLAR (imi place expresia!), sa nu luati spaga si sa va multumiti cu un salariu mic, de care de abia iti poti lua mancare si haine.

     Cum bine zicea cineva: unii isi inchipuie ca statul poate tine in lanturi, prin vreun beci, un neurochirurg, si il scoate de acolo doar cand trebuie sa opereze. Apoi il baga inapoi in beci si ii dau si un castron cu mancare, sa fie multumit su cu asta.

     Ntzz, nu se poate. Cu cat intelegem mai repede, cu atat mai bine. De fapt "infamul plic" tocmai asta arata: ca populatie intelege ca sanatate costa. Trebuie doar reajustat sistemul medical in Romania.
     • +1 (5 voturi)    
      "Restul dau mai putin sau deloc (pfa-uri)" (Marţi, 18 august 2015, 19:27)

      pfa_care_plateste_biruri_exorbitante [anonim] i-a raspuns lui v_sile

      Stimabile, mai documentează-te. Contributia la sănătate pentru PFA este de 5,5%. Baza de calcul diferă în funcţie de venitul real sau norma de venit, dar crede-mă că dau la stat pentru sănătate mult mai mult decât a cheltuit vreodată statul pentru sănătatea mea şi a familiei mele laolaltă. Stai liniştit, că nu mă ţii tu în spinare. Eu, tu şi alţi proşti îi ţinem pe alţii.
     • +1 (7 voturi)    
      Vă contrazic, și nu din plăcere (Marţi, 18 august 2015, 21:01)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

      Nu cred că populația înțelege că sănătatea costă. Populația, de fapt, nu are ce face. Trebuie să plătească, iar această obligație îi umple de frustrare pe cei aflați în necaz.

      Din păcate, cei care sunt datori să explice oamenilor care sunt costurile dau din colț în colț. Pentru că tot ei ar trebui să vină și cu soluțiile. Pe care nu le au. Așa că se mulțumesc să cârpească, iar din când în când să încerce câte o șmecherie, ca legalizarea șpăgii.
      • +3 (5 voturi)    
       Nu mai crede atat (Marţi, 18 august 2015, 23:48)

       xtragfx [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

       Dar una e sa-mi bagi mana in buzunar, prin taxe, si alta e sa platesc eu, cand am nevoie.
       Baza unei afaceri e cererea si oferta, iar voi in general aveti cerere preponderent, de de la calici, iar tendinta voastra, a celor care lucreaza la stat, este ca eu (noi) sa fim OBLIGATI sa va întreținem pe voi, pentru a le presta serviciul lor.
       Dar voi nu vreti sa suferiti in rand cu noi pentru ideea asta, dar o pretindeti fara nici o problema altora, ca si cum ar fi o datorie,numai a noastra, nu si a voastra.
       Dar poate si noua ne-a ajuns si nu mai vrem sa tragem numai noi.
       Voi de fapt pe asta si bateți toba.
       • +1 (3 voturi)    
        Sunt două subiecte diferite (Miercuri, 19 august 2015, 11:28)

        Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui xtragfx

        Unul este cel al asigurărilor de sănătate (care, cel puțin teoretic, nu ar trebui considerate "taxe"). Este un sistem folosit, cu mai mult sau mai puțin succes, în toate țările. A renunța la el înseamnă a renunța la ideea de stat.

        Celălalt subiect este al "atenției" oferite medicului. Opinia generală și bunul simț coincid: actul medical nu trebuie condiționat de această "atenție".
        Pentru a anula condiționarea, trebuie asigurate pentru medici condiții cel puțin decente de supraviețuire și muncă.

        Ceea ce vrea guvernul este să admită necesitatea plicului, dar primească o parte din conținutul acestuia. O soluție la fel de morală ca și venirea lor la putere.

        A simplifica totul la mecanismul cererii și ofertei înseamnă o revenire la perioada când drepturile omului nu fuseseră încă așternute pe hârtie.

        Nu înțeleg cine este"voi".
       • -2 (2 voturi)    
        "nu mai crede atât"? (Miercuri, 19 august 2015, 11:29)

        Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui xtragfx

        Una din problemele societății moderne este tocmai lipsa credinței.
    • +1 (5 voturi)    
     Hai, hai (Marţi, 18 august 2015, 19:22)

     pentru un dobitoc [anonim] i-a raspuns lui HP

     Mai, HAI, HAI! Desi unele afirmatii pe care le-ai postat mi se par pertinente, permite-mi sa iti spun ca esti ///! Mixich a facut o analiza echilibrata! Iar in ce priveste garzile medicilor nu iti da cu parerea daca nu stii cum e. Si da, majoritatea dintre ei sunt super-oameni! Pot sa isi permita sa aiba si ifose, deoarece nu oricine e in stare sa ajunga medic!
     Iar daca tie nu iti pasa ce fel de medici raman in tara sa ne trateze, mie imi pasa pentru ca aici vreau sa imi cresc copiii!
   • 0 (10 voturi)    
    Daca voiau... (Marţi, 18 august 2015, 16:42)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Ela

    ...salarii nu se impotriveau privatizarii sistemului. Nu ei tipau din toti bojogii cand se discuta despre semi-privatizare in prima faza? Acum au ce au cules. Socialism fratesc medical. in loc ca cei buni si educati sa lucreze pe bani grasi ca in vest, ei stau cot la cot cu aia care de-abia au trecut prin facultati. Deci, alegerea a fost a lor, cu parere de rau.
    PS. Sa n-aud ca ii durea la basca de saraci sau de cine stie cine...pur si simplu sunt prea mediocri (majoritatea) ca sa fie adeptii unui sistem liberalizat.
    • +1 (1 vot)    
     Majoritatea membrilor unui grup... (Marţi, 18 august 2015, 21:12)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     ...sunt, prin definiție și statistic, mediocri.
     Asta nu implică lipsa moralității sau a seriozității.
     Nu i-aș condamna pe cei care nu sunt genii, atâta timp cât depun își îndeplinesc misiunea la parametrii standard.

     N-aș judeca prea aspru nici neîncrederea în privatizări. Vedem ce rezultate au avut acestea pentru majoritatea entităților economice. E greu de crezut că în sistemul medical lucrurile ar fi mers diferit, în absența controlului statului.
     Cel mai probabil, s-ar fi ajuns la tot mărirea cheltuielilor, care pare acum inevitabilă. Și, să nu uităm, mulți nu și le pot permite.
   • -1 (1 vot)    
    hai sa le dam salarii. (Miercuri, 19 august 2015, 9:47)

    Delicatu [anonim] i-a raspuns lui Ela

    Dam 4000 euro la medici. Ok? Pai vi se pare normal ca mediici, ca nah, salveaza vieti sa ia 4k euro si un invatator (care il invatat pe viitorul medic sa scrie - si care va scrie indescifrabil) sa castige 250 euro? Eu sunt de acrod sa castige 2500 euro ca in Polonia, dar hai sa dam atunci la toti cat castiga in Polonia. Cat castiga profesorukl in Polonia? 1000 euro? Pai hai sa ii dam. Parerea mea este ca niovelul de salarizare in Romania asta este. Nu e de unde mai mult. O sa fie voci ca daca nu s-ar fura ar fi de unde. Si aici sunt de acord. dfar hai mai intai sa ii "executam" pe aia care fura si apoi vedem si salariile. Sunt satul ca doar medicii nu au salarii si un rezident nu poate trai cu 1200 ron. Pai unul care lucreaza 10 ore pe zi, de luni pana sambata la patron si castiga 1200 lei poate trai? Si doctorul si muncitorul de rand tot chirie plateste si tot mancare mananca.
    • 0 (2 voturi)    
     pai ala de la patron (Miercuri, 19 august 2015, 12:38)

     Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

     sa se faca medic rezident si o sa ia 1200 dar 5-7 nopti pe luna o sa doarma la spital indiferent ca e joi, sambata, duminica
  • +8 (20 voturi)    
   ha? (Marţi, 18 august 2015, 15:08)

   NewLevel [anonim] i-a raspuns lui Costi

   Eu fac o serie de presupuneri, sa-mi zici daca gresesc sau nu:
   1/ fizic esti sanatos tun, altfel n-ai vorbi asa;
   2/ daca nu esti sanatos fizic si totusi ii trimiti pe doctori in Polonia, esti bolnav psihic, ai o reprezentare gresita a realitatii;
   3/ daca totusi nu esti nici bolnav psihic, ai o mare problema de moralitate (sau de logica, tot aia): daca TOTI medicii ar pleca in Polonia, tu de ce ai ramine, numai pentru ca nu ai probleme acum? sintem pe ramura ca esti sanatos 100%, deci si la cap, deci realizezi ca la un moment dat poti avea probleme de sanatate. Nimeni nu poate fi atit de inconstient decit daca e imoral. Mergind mai departe pe logica ta (sa plece TOTI in Polonia) si stiind ca la un moment dat toti vom avea nevoie de medici inseamna ca ar trebui sa plecam TOTI in Polonia, Romania urmind sa ramina goala.
   Ceea ce, citind comentariul tau, nici n-ar fi un capat de lume.
   • +1 (11 voturi)    
    Pentru ca (Marţi, 18 august 2015, 15:41)

    Costi [anonim] i-a raspuns lui NewLevel

    Pentru ca atunci cand ma duc la medic, de regula ma duc cu "plicul"
  • +2 (16 voturi)    
   abereze cu a mare.... (Marţi, 18 august 2015, 15:17)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Costi

   tu la 18 ani stiai de ce faci meseria aia? nu aveai vise ca o sa fie frumos, ca o sa ai de toate etc?!
   pe langa asta multi fac medicina ca sa scape din romania desteptule...
   daca pleaca toti unde o sa te mai tratezi la catedrala prostirii neamului?! aia sunt mai scumpi ca medicii

   spaga trebuie sa dispara, dar pentru asta medicii trebuie sa aiba si salarii calumea
   • -1 (15 voturi)    
    Pentru ca (Marţi, 18 august 2015, 15:44)

    Costi [anonim] i-a raspuns lui liviu_

    Nu doar medicii trebuie sa aiba salarii mari, toti ar trebui sa avem salarii mari, asa ca cererile medicilior sa astepte la rand dupa ce se mares salariile celorlalti. Cine stabileste ordinea de marire a salariilor ? Eu pentru un venit decent am doua servicii, lucrez 12 ore pe zi, nu tip sa intru in greva. Asa sa faca si medicii, nu sa tipe sa li se mareasca DOAR lor salariile.
    • +3 (15 voturi)    
     nu se compara (Marţi, 18 august 2015, 16:44)

     elena [anonim] i-a raspuns lui Costi

     Cumva operezi in astea 12 ore?
     Daca nu, ai vrea sa fi atunci operat de un doctor care nu e mancat de 12 ore si nedormit de inca 30? Si care se gandeste ca nu are cu ce plati intretinerea?

     Eu lucrez toata ziua la calculator si cu hartii. Nu cred ca are un impact asa mare daca intr-o zi nu dat 100% randament. Dar medicul? El trebuie sa fie permanent concentrat la ce face!

     De ce controlorii de zbor au salarii de mii de euro in Romania? Din acelasi motiv!
    • +6 (8 voturi)    
     @costi. (Marţi, 18 august 2015, 17:00)

     Paul [anonim] i-a raspuns lui Costi

     In primul rand merci.
     Dupa logica ta pacientul de azi noapte care striga la mine sa ii s... e in aceeasi categorie cu cel care mi-a zis la plecare un simplu multumesc. Aplic regula ta. toti suntem o apa si un noroi.
     Lucrezi doua joburi si faci in total 12 ore....eu unul singur si fac 12 ore ca obisnuinta. apropo tocmai am ajuns acasa de luni dimineata de la ora 6. Dar asta e mai putin important.
     Important e ca nu avem noi un complex de superioritate..sau nu toti..nu pot baga mana in foc pt toti colegii...e complexul tau de inferioritate cel care ma nedumireste.
     A da si consider acel plic ca un fel de mila. Nu am nevoie de mila ta. Vreau doar sa imi fac treaba.
    • +2 (4 voturi)    
     uite care e problema... (Marţi, 18 august 2015, 21:12)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Costi

     toti trebuie sa aiba salarii mari... dar medicii (mai ales rezidentii) au sub salariu mediu pe economie...
     ei au un salariu mic chiar raportat la celelalte salarii din romania. medicii in general sunt mult mai bine platiti decat aproape toate celelalte categorii sociale...

     nu gandesti putin socialist?! tot sa castige la fel nu?!

     medicii au o munca mai stresanta decat cam toti ceilalti ...
     eu nu fac o munca la fel de importanta ca un medic, nici pe departe... da am de cateva ori salariul unui rezident si asta nu e normal. (bine e drept ca eu lucrez la privat si am alta meserie, dar un medic ar trebui sa castige mai mult decat mine).
  • -1 (19 voturi)    
   din cauza unor nesimtiti ca tine suntem aici (Marţi, 18 august 2015, 15:24)

   fojs [anonim] i-a raspuns lui Costi

   Anumite cercuri tin salariile din educatie si sanatate la aceste niveluri, tocmai cu scopul ca aceste domenii sa se duca de rapa. Apoi, ca sa consolideze lucrarea, ii si apostrofeaza pe doctori si profesori cum ca ar fi trebuit sa stie in ce se baga, si sa renunte.
   O sa ajungeti si voi, nesimtitilor sa aveti nevoie de doctori, tineti aproape, cu atatea E-uri in alimentatie, o sa va rugati de doctori sa va salveze vietile. Aceiasi doctori pe care acum ii blamati. Sunt momente in viata in care ai face orice sa-ti scapi viata, si, o sa constati ca nu are cine sa te ajute. Vine randul fiecaruia, iti garantez asta.
   • -2 (14 voturi)    
    Pentru ca (Marţi, 18 august 2015, 15:51)

    Costi [anonim] i-a raspuns lui fojs

    Tocmai un nesimtit ca mine lucreaza in Universite cu 1700 ron/luna dupa aproape 10 ani vechime.
    Numai ca eu mai am un serviciu la particular de 8 ore/zi, si nu tip sa fac greva, astea sunt vremurile. Nu mi-e bine cu meseria pe care am avut proasta inspiratie sa o aleg, muncesc si altceva, dar nu tip ca altii. Si mie mi-ar placea sa am 2500 euro/luna salariu. Propu sa creasa salariile la profesori intai si dupa la medici.
    • +9 (11 voturi)    
     ??? (Marţi, 18 august 2015, 16:12)

     scosmin [utilizator] i-a raspuns lui Costi

     Intr-un comentariu mai sus spui ca lucrezi 12 ore pe zi. Acum spui ca lucrezi 8 ore la privat. Deci pentru 4 ore pe zi la universitate primesti 1700 Ron.

     "Ştefan Traian Gavriliu este chirurg specializat în ortopedie şi traumatologie pediatrică. Are 10 ani vechime şi un salariu net destul de mic. Pentru a-şi putea întreţine familia, medicul face câte patru-cinci gărzi pe lună şi abia reuşeşte să ajungă la 2.600 de lei."

     Cinci garzi inseamna mai mult decat lucrezi tu la universitate intr-o luna.
     • 0 (4 voturi)    
      Confirmare (Marţi, 18 august 2015, 20:39)

      Liana [anonim] i-a raspuns lui scosmin

      Nevasta confirma, scosmin:))
      Si as mai adauga si ca rareori il avem acasa inainte de ora 7-8 seara. Sper ca valul asta de "simpatie" din partea pacientilor sa ii mai schimbe putin din entuziasm. Nu iti poti lasa sufletul si sanatatea intre peretii spitalului pe un salariu de nimic si sa fii si terfelit in fel si chip de toti: pacienti, apartinatori, guvernanti, media...etc....
    • +5 (7 voturi)    
     ?! (Marţi, 18 august 2015, 16:24)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Costi

     @costi, scuza-ma, dar eu nu cred ca esti cadru universitar. Nici macar nu ai inteles ca @fojs lua apararea medicilor SI profesorilor...
   • -2 (6 voturi)    
    Asa zic... (Marţi, 18 august 2015, 16:46)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui fojs

    ...si popii...ca vine apocalipsa si o sa vada ei, si profesorii...ca o sa fiti niste inculti si-o sa va para rau. Chiar si angajatii de la primarie, ca o sa vedeti voi cand nu se vor mai da autorizatii de constructie. Sunteti superficiali si partinitori, parca crescuti in aceleasi cercuri de aroganta ca si medicii (apropo, la medicina se cultiva educatia arogantei, inc az ca nu stiati, altfel nu se explica de ce toti sunt pe-un calapod. Ma indoiesc ca e acelasi profil de tineri care aleg medicina...deci de acolo li se trage).
  • +7 (13 voturi)    
   ? (Marţi, 18 august 2015, 15:25)

   calin [anonim] i-a raspuns lui Costi

   Nu sunt medic dar eu cred ca oamenii se fac medici pentru ca asta vor in primul rand si anume sa salveze vieti si sa faca bine oamenilor. Daca ar vrea meserie banoasa s-ar face programatori.
   Din pacate faza cu plicul a devenit o chestie comuna si normala atat in mintea medicilor cat si a pacientilor.
   Trebuie totusi sa-ti spun ca am cunoscut vreo 5 medici (cel putin si in diferite domenii) si cam toti lucreaza mult peste 8 ore / zi in medie. Cand s-a operat mama mea pentru o piatra la colicist de cate ori am mers la spital de atatea ori l-am vazut pe medic pe acolo fie ca am mers la 8 dimineata fie ca am mers la 8 seara fie ca am mers in weekend. Nu a vrut sa ia plicul decat dupa operatie daca totul va fi ok si nu a impus o suma anume si nici nu a spus nici un moment ca e nevoie de plic. Desigur nu a refuzat plicul la final dar nici nu s-a uitat la el cat e de gros sau cat/cum/ce contine. Mi-a spus sa-l las pe masa si mi-a multumit, i-am multumit si eu si am fost foarte fericit.
   M-am simtit ca am facut oarecum o mica "dreptate" in sistemul acesta ticalos. Sigur eu mi-am permis sa dau acel plic dar repet daca nu vroiam/nu imi permiteam era ok si fara.
   • -7 (13 voturi)    
    LOL (Marţi, 18 august 2015, 15:59)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui calin

    Bravo romane. Da-le cate un plic la toti cei cu care intri in contact si cu care colaborezi in viata.

    Vei ajunge departe.

    Popor de pomanagii si milogi.
    • +2 (10 voturi)    
     logica de amfibie (Marţi, 18 august 2015, 17:06)

     ion [anonim] i-a raspuns lui HP

     tu vrei sa-ti parchezi BMW-ul cumparat cu bani din furaciuni in fata spitalului si sa-ti salveze viata un medic platit cu 10 mil. E normal sa platesti si tu cateva mii de euro, frumos, in plic, pentru imensul serviciu pe care ti-l face de a-ti salva viata. Asa e drept, piata sa regleze prostiile facute de stat.
     Sunt si medici care conditioneaza actul medical, care cer sume aberante pt interventii, ceea ce iar nu e normal, dar ce sa faci, oameni lacomi sunt in orice bransa azi.
    • -1 (3 voturi)    
     Tocmai despre asta e vorba (Marţi, 18 august 2015, 20:55)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Logica elementară ne arată că nu e vorba aici nici de a cerși milă, nici de pomană.
     Se spune clar că medicul nu a cerut nimic (deci nici milă), iar cel care a dat, adică pacientul, nu și-a afundat mâna în buzunar pentru a plăti băutura vreunui aurolac, ci un serviciu pe care l-a apreciat.

     Generalizarea este și ea nepotrivită, câtă vreme exemplele contrare sunt extrem de numeroase.

     Ar fi ca și cum cineva ar spune că toți cititorii Hotnews sunt needucați, doar pentru că cineva se exprimă aici cu "marș, mă".
     • 0 (2 voturi)    
      curata ipocrizie (Miercuri, 19 august 2015, 0:07)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      de aceea nici nu se va schimba nimic in tara asta, nu e vorba nici de cersit nici de mila, e vorba ca, cu acea atentie, plic, ii mai platesti inca odata pt. un serviciul pe care l-ai platit deja prin taxe si impozite, prin cas.
  • +4 (12 voturi)    
   Stai linistit... (Marţi, 18 august 2015, 15:25)

   scosmin [utilizator] i-a raspuns lui Costi

   o sa plece.

   "Doar 13.521 de medici mai lucrează (din care aproape jumatate au peste 50 de ani) acum, în spitalele din România, în condiţiile în care normativele Ministerului Sănătăţii impun un necesar de 26.000 de medici în spitale. Numărul medicilor care performează în spitalele publice de la noi a scăzut dramatic din 2011 încoace."

   "Sectia de Primiri Urgente a Spitalului Municipal Husi, care deserveste peste 70.000 de persoane din judetele Vaslui si Iasi, a fost inchisa, miercuri, motivul fiind ca medicii care asigurau linia de garda au intrat in concediu, iar altii care sa ii inlocuiasca nu exista"

   "Secţia Pediatrie a Spitalului Municipal din Tulcea a fost închisă la începutul acestui an din cauza lipsei medicilor specialişti pediatri"

   "Dupa Tulcea, si la Slobozia, sectia de pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta risca sa se inchida de luna aceasta (14 MAI). In acest moment doar 3 specialisti acopera garzile, din care unul are 74 de ani.Ar fi nevoie de cel putin 5 pentru ca activitatea sa se desfasoare normal."

   Sunt doar cateva exemple la repezeala.

   Draga Costi inchipuieti doar ca vei avea o urgenta iar cand vei ajunge la spital sa nu existe nici un medic specialist de care ai nevoie.
   • +2 (8 voturi)    
    Dar cum se poate? (Marţi, 18 august 2015, 16:48)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui scosmin

    Se inchid spitale pe vremea lui Ponta? Am crezut ca doar criminalii lui Boc si Basescu au facut genocidul asta. Cum de nu auzim de catastrofele astea?
    • 0 (2 voturi)    
     Iar politica de doi bani... (Marţi, 18 august 2015, 17:30)

     scosmin [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Exemplele pe care le-am dat sunt online, nu am facut eu anchete sub acoperire, deci orice dorea putea sa afle.

     Ai impresia ca-l laudam pe Ponta? Cate clase ai?
     • +3 (3 voturi)    
      Calma (Miercuri, 19 august 2015, 11:14)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui scosmin

      ...era o ironie fina, nu un atac sau intrebare la dumitale. Doar ca nu am vazut nicaieri si mi s-a parut ciudat ca nimeni nu mai urla acum, ca pe vremea bocului. Multe, multe clase :)
  • 0 (10 voturi)    
   Orice om are valoarea sa (Marţi, 18 august 2015, 15:27)

   Socrate Toma [anonim] i-a raspuns lui Costi

   Excelent comentariul domniei voastre ! Asa este , medicii folosesc rezultatele muncii altora iar acestia nu se plang si nu cer conditii excelente de viata si de munca. Prin obligatiile de serviciu am facut o vizita la un institut de cercetari tehnice in SUA. Am ramas uimit de conditiile de munca ale inginerului cercetator , un spatiu foarte limitat dar valorile produse erau imense. Orice munca presupune si pasiune si renuntari. Daca toti am pretinde confort si dotari de 5 stele , pe care sa ni le faca altii , ar fi bine ?
   • 0 (6 voturi)    
    Ai ... (Marţi, 18 august 2015, 17:24)

    Doctoru' [utilizator] i-a raspuns lui Socrate Toma

    ...ceva mai valoros decit viata?! Daca dumneata nu dai doi bani pe ea, poate ...cumva... viata celor dragi tie, (daca ai, bineinteles ) ? Mai bine ai gindi , inainte sa scrii pe site-uri.. ca si multi altii de pe aici!..
 • +13 (19 voturi)    
  nimic despre (Marţi, 18 august 2015, 14:46)

  millenium [anonim]

  Coruptia din sistemul medical-farmaceutic.
  Pai hai sa vedem cati medici iau bani sau alte foloase de la industria farmaceutica pentru a prescrie medicamente de la anumite marci de medicamente.
  Sa ne uitam putin la cate retete false au fost scrise tot de catre domnii medici.
  Sau si mai rau aceeasi medici spagari din spitale de stat sunt acceptati in sistemul medical privat pentru numele sau faima lor inchizand ochii la faptul ca sunt corupti pana in maduva oaselor.
  Da suntem de acord sa aibe salarii mari DAR atunci sa nu mai auzim de spagi,sa nu mai auzim de retete false sau de ciubucuri din partea lanturilor farmaceutice.
  Legal ar fi ca medicii sa nu poata avea contracte cu industria farmaceutica,este imoral si incorect sa ma oblige ca pacient sa umpar un anumit medicament prescris de acestia doar pentru ca e facut de o anumita firma ce a sponsorizat congresele dumnealor.
  • +2 (6 voturi)    
   o singura problema... (Marţi, 18 august 2015, 15:19)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui millenium

   in franta SATATUL francez le da lista medicilor cu ce medicamente TREBUIE sa prescrie... adica tu nu prescrii substanta X, tu prescrii medicamentu Y de la firma Z ...
   nu vreau sa disculp pe nimeni asta mi se pare o practica INFECTA! dar vreau sa spun ca se face in mult mai multe locuri decat crezi si chiar la un nivel mai inalt
   • 0 (2 voturi)    
    asa e (Marţi, 18 august 2015, 18:13)

    millenium [anonim] i-a raspuns lui liviu_

    Coruptia farmaceutica e globala dar trebuie facut ceva.
 • +1 (15 voturi)    
  salarii medici (Marţi, 18 august 2015, 14:49)

  Ela [anonim]

  Asa cum demnitarii si-au votat marirea salariilor, care astfel dintr-o singura transa au fost triplate, asa sa faca si pentru medici. Vreau sa fiu tratata in Romania de medici motivati si platiti dupa merite. Vreau sa fim liberi (noi pacientii) sa ne putem arata recunostinta fata de medici si sa nu fim inchis pentru o floare. Nimeni nu doreste sa dea sau sa ia spaga. Toti (si noi pacientii, dar si medicii) doresc servicii medicale de calitate platite la adevarata lor valoare.
  • +2 (16 voturi)    
   Da, si marmota (Marţi, 18 august 2015, 15:54)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Ela

   Tu crezi ca salariile astea se maresc asa, din pix ? Una e sa maresti salariile a o mie de insi, mai ales ca ei sunt cei care si-au creat propria lege.

   Alta e sa dublezi salariile medicilor, asistentelor, personalului medical in general.

   "Ca doara suntem necajiti si castigam prost".

   Ete na, stati la coada. 80% din romani castiga sub 2.000 RON net pe luna.

   Sau medicii sunt mai smecheri ? Ei asa cred.

   Cred PROST.

   Chiar si de am mari salariile tuturor bugetarilor, asta se va intampla atunci cand economia va merge snur. Si va merge snur cand cei din privat vor castiga bine, se vor crea IMM-uri multe, cu capital romanesc, si va incepe lantul productiei si al consumului.

   Pe scurt, pofta in cui si ochii mari la plic, poate avem bulan de o ancheta DNA si baga la parnaie vreo 200 de nefericiti din astia cu impresii in cap, sa le treaca cheful de medicina.

   Poate "pleaca in Polonia". Ne-am dat dracu. Tremuram.

   De parca ar crede cineva ca toti astia de lucreaza pe la Regina Maria, Medlife, zeci de mii de cabinete particulare, farmacii, etc - mor de foame.

   O duc regeste. Se plang doar mocofanii care merg sa-si scoata maselele la stat si care castiga 800 de RON pe luna si dupa aia se plang ca n-au conditii, cand ei cotizeaza la CAS trei lei.

   Sau pensionarii. Sau ciobanii de pe sate care n-au cotizat niciodata, nicaieri, dar cineva le-a spus ca au drepturi.
   • +1 (7 voturi)    
    Bine zici (Marţi, 18 august 2015, 17:21)

    Stefan85 [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Bine zici, am terminat un liceu si o spcializare din care majoritatea se presupunea ca da la medicina. Multi au ales medicina in cunostinta de cauza insa au ales-o pentru SPAGA, pt acel plic. Era anul 2004 si totul mergea ca uns.

    In 2014 la 10 ani de la terminarea liceului, colegii medici erau cu o falca in cer si una in pamant, "dom' doctor" nu numai ca nu era peste ceilalti colegi care au ales alte domenii, multi mergand in IT insa se si plangea (lucrand la cabinet privat sau clinici private) ca e greu, ca nu mere treaba asa cum isi imagina el, ca nu sunt atatia clienti, ca salariul e insa ar fi mers mai bine o spaga. Concluzia o trage fiecare...

    Sunt destul de familiarizat cu marile clinici private din BUC si medicii buni si care vor sa munceasca si sa castige au si ore de consultatii la aceste clinici private. Unii chiar la 2 sau 3, pe langa spitalul de stat. Ma refer aici la medici de la Fudeni, Coltea etc, nume mari si cu functii mari. Tot respectul pentru ei, astfel sunt si multumiti salarial cu salarii peste cele din Polonia si ai parte si de un act medical normal.
 • +5 (15 voturi)    
  plicul nu va disparea (Marţi, 18 august 2015, 14:50)

  pacientul francez [anonim]

  Medicii din Romania trebuie platiti mult mai bine, cred ca este o parere generala si nimeni nu ar avea de obiectat la o asemenea masura.
  Problema e alta: nu cred ca practica plicurilor va disparea odata cu majorarea salariilor, indiferent cu cit.
  Atunci cind ai o posibilitate a unui cistig nelimitat (orice pacient cu care intri in contact e un potential platitor), atunci va fi mai greu sa te obisnuiesti cu ideea unui cistig cinstit, dar pe care il stii limitat (ce preferi: sa ai 100 de milioane salariu sau sa poti cistiga din spaga 120 ?)
  Apoi, sa fim seriosi: nu stiu citi pacienti dau plicul din recunostinta, mai ales ca de obiceiil dau inainte.
  Probabil ca nu mai sunt multi care iti conditionează expres actul medical, dar in mintea ta de pacient pt asta ii dai bani, ca sa-şi facă treaba, cu frica ca, daca nu-i dai, nu si-o face ori nu si-o face cum trebuie.
  Concluzia: marirea necesara a salariilor medicilor trebuie insotita de o schimbare de conceptie atit din partea lor, dar si a pacientilor, iar eu sunt sceptic ca se va intimpla.
  • +6 (8 voturi)    
   probabil... (Marţi, 18 august 2015, 15:21)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui pacientul francez

   nu va disparea total si nu va disparea peste noapte...
   dar se va diminua mult de tot si medicii nu vor mai pleca in numar asa mare din romania (ceea ce va permite si DNAului sa-i beleasca pe spagari).

   daca spaga era un venit atat de simplu atunci nu mai plecau medicii din romania...
  • +4 (12 voturi)    
   eu cred ca va disparea (Marţi, 18 august 2015, 15:22)

   elena [anonim] i-a raspuns lui pacientul francez

   Eu cred ca vor disparea plicurile, vor mai ramane probabil doar cazuri izolate.
   Eu cred ca toti medicii isi doresc sa fie recompensati legal, pe masura eforturilor depuse.
   Eforturile (timp alocat, scoala, cursuri necesare) sunt mult mai mari decat la magistrati. De ce nu ar avea si ei, medicii, salarii chiar mai mari?
   Si dintre magistrati sunt spagari si corupti anchetati. Sunt cazuri izolate. Asta nu inseamna ca nu le-au marit salariile si ca nu isi fac treaba.
  • +8 (12 voturi)    
   optimist (Marţi, 18 august 2015, 15:42)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui pacientul francez

   Acum 15 ani sa am bilet pe tren mi se parea o gluma.
   Acum, cind vagoanele sint OK si conductorul vorbeste frumos, nu-mi mai da mana sa zic "sti sefu, m-am grabit, n-am avut timp sa iau bilet, hai ca-s student si io..."
   Cind medicii vor avea salar OK, te vor trata OK, si recunostinta ta ar putea fi o donatie spre spital, care va putea astfel sa plateasca medicii, care te vor trata OK, so on
  • 0 (8 voturi)    
   plicul nu va disparea (Marţi, 18 august 2015, 17:21)

   un doctoras [anonim] i-a raspuns lui pacientul francez

   Sunt de acord! Poti sa faci salariile de 100x mai mari; medicii care cer acum spaga vor cere si atunci.
   • +3 (7 voturi)    
    va disparea (Marţi, 18 august 2015, 17:37)

    elena [anonim] i-a raspuns lui un doctoras

    Cand vor fi platiti medicii decent atunci si DNA sa intre in actiune si sa sanctioneze orice abatere. Sub nici o forma sa nu fie tolerata conditionarea actului medical. Si atunci nu va mai cere nimeni spaga.

    Caz rezolvat!
 • +1 (21 voturi)    
  M-am oprit la faza (Marţi, 18 august 2015, 14:53)

  Je__ [utilizator]

  Pacientii dau plicul ca sa fie tratati mai bine ca altii. Poftim?

  La medic ti se spune...dai? Nu....nu e loc pe masa de operatii decat peste 3 luni. Mai vii atunci daca esti in viata.
  Si mai mult...sa vii si cu ustensilele de operat.

  Mai scutiti-ma. Nu va convine sa lucrati si sa decontati prin asigurari....plecati in strainatate.
  Credeti ca acolo orice medic e primit asa cu usa deschisa? Jumatate din pleava noastra nici sa vrea nu pot pleca, mai ales daca nu cunosc si o limba straina. Si nu cred ca UK ii ia pe toti, chiar daca stiu engleza. Si aia care pleaca is munciti ca sclavii! Deja se gandesc cat huzur era acasa, chiar daca pe bani putini. Doar ca le e rusine sa recunoasca si sa se mai intoarca.
  • +5 (15 voturi)    
   salarii (Marţi, 18 august 2015, 15:08)

   Ela [anonim] i-a raspuns lui Je__

   La fel de bine cum spui ca sunt medici care conditioneaza operatia, am intalnit si medici care dau din banii lor sa le cumpere la amarati ce au nevoie in spital.
   Asa ca sa nu generalizam si sa vorbim numai de "uscaturi". Orice conditionare a actului medical trebuie pedepsita!
   Insa restul medicilor trebuie platiti decent. In opinia mea de pacient, nu vad de ce un magistrat ar merita mai mult decat un medic. Nu mai vorbesc de demnitarii care si-au triplat luna trecuta salariile!
   • -1 (7 voturi)    
    Haha (Marţi, 18 august 2015, 16:52)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Ela

    Ai auzit de ceea ce se numeste "masa critica"? Cu o floare nus e face primavara. Exact cum ai zice ca moldovenii nu voteaza PSD doar pentru ca eu si familia mea (de moldoveni) nu votam PSD-ul. Chestia e ca la final PSD-ul castiga. La final "medicul spagar" castiga. Asta e...
    • +2 (4 voturi)    
     Voturi... (Miercuri, 19 august 2015, 11:15)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     multi medici pe forumul asta se pare.
    • +1 (1 vot)    
     pana la urma pierde pacientul (Joi, 20 august 2015, 0:32)

     Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Ati ghicit,sunt medic.Copilul meu nu a facut medicina pentru ca a avut o copilarie trista.Eu eram tot timpul plecata la spital, in garda,la privat.Mai tot timpul mai aveam cate un examen de dat.Banii erau asa si asa.Asa ca a facut o facultate si niste specializari care i-au permis ca la 27 de ani sa aiba un salariu de 3 ori mai mare decat a unui rezident de varsta ei. Copiii unor prieteni au vrut sa faca medicina. I-am intrebat de ce.Amandoi mi-au spus ca le place la nebunie ideea de a ingriji oameni, ca li se pare fascinant, ca e visul lor din leagan.La amandoi le-am spus acelasi lucru: atunci pregatiti-va ca dupa terminarea facultatii sa plecati din tara.Pentru ca oricat de buni veti fii in meseria asta, tot cu mana intinsa la pacient o sa stati.Din salariul de medic in Romania nu o sa puteti trai. Au terminat facultatea; unul cu medie 10, celalalt cu 9.80. Amandoi sunt in America.Unul se pregateste sa devina neurochirurg, celalalt termina rezidentiatul pe neurologie. Ia zi mai atoatestiutorule, daca salariul de medic era decent ,nu aveam acum in tara 2 medici de nota 10. Si ca ei sunt multi. Asta pentru ca si ca tine sunt multi. Dintr-o intamplare in copilarie pe care ti-o amintesti poate gresit blamezi o intreaga categorie de oameni. Si ii pedepsesti sa stea cu mana intinsa la pacient, pentru ca daca tu ai dat o data un plic, toata lumea trebuie sa dea plicuri
  • +3 (11 voturi)    
   esti dezimformat... (Marţi, 18 august 2015, 15:24)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   si rautacios aiurea...
   sunt si medici care zic "vrei sa te operezi te costa X", dar marea majoritatea a medicilor nu cer bani... doar accepta.
   in romania s-a imprimat atat de bine ideea de spaca incat iti poti marii salariu de cateva ori fara sa ceri in viata ta spaga, trebuie doar sa accepti.

   asta cu decontatul prin asigurari e extrem de discutabila, dar este alta discutie... nu inteleg de unde ura asta pentru medici... pana la urma datorita lor nu murim la 30-40 de ani
 • +1 (7 voturi)    
  foarte bun articol... (Marţi, 18 august 2015, 15:30)

  liviu_ [utilizator]

  pacat ca multi nu il inteleg...
  majoritatea urasc medicii, dar toti cand se duc la medic au plicu in buzunar si il dar chiar daca medicul nu cere nimic si apoi urla ca au dat bani.
  ceea ce nu intelegem e ca o mare problema cu spaga e ca se da! pacientii intretin spaga ducandu-se la medic cu ideea ca trebuie sa dea ceva.
  si sunt unii care se comporta urat sau au nustiu ce pretentii aberante de la medic si apoi iar urla ca au fost tratati prosti. am cazuri in familie care au facut cam tot ce am spus mai sus.

  o problema majora (si motivul pentru care cred ca simpla marire a salariilo nu va rezolva cu adevarat problema) e ca medicii nu pleaca numai din cauza salariilor. mai sunt cateva probleme inafara de bani:
  - conditiile de munca (a se citi spitale mizerabile);
  - aparatura si medicamentele (nu am intalnit medic care sa spuna cu placere "dute la farmacie si cumpara asta ca eu nu am");
  - respecul pentru meseria lor (in romania e inexistent, si daca salariile li se maresc oamenii vor capata si mai multe ura pe ei si vor avea pretentii si mai mari ceea ce va adanci si mai mult aceasta problema)

  Tot scandalul de acum nu va rezolva celelalte probleme inafara de bani, deci nu cred ca va schimba atat de mult sistemul medical, din pacate. Mai mult vin alegerile si daca guvernantii le vor da salarii mai mari (si ca sa nu amane scaderea TVAului sau banii de malai pentur campanie) vor taia de la altele... deci probabil de la bani pentru spitale, aparatura s.a.m.d. Sper sa ma insel.
  • -1 (7 voturi)    
   Ei uite ca... (Marţi, 18 august 2015, 16:55)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   parintii mei nici n-au stiut despre acest plic prima data can, adolescent fiind am ajuns la spital cu piciorul rupt. Am stat 3 zile, timp in care toti treceau si ziceau ca asteapta "dezumflareaa" piciorului pana cand o asistenta i-a spus clar maica-mii: "pai nus titi cat costa o cizma?". Atunci au inteles si ei de ce e cel mai bine sa n-ai de-a face cu spitalele romanesti si sa dispretuiesti personalul medical.
   • +1 (5 voturi)    
    da mai... (Marţi, 18 august 2015, 21:18)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    se si cere spaga DAR nu cer toti spaga
    si problema cea mai grava e ca raman cei incompetensi si ccare traiesc cerang spaga...
    aia buni si care nu vor sa ceara spaga.... iti alegi: anglia, franta, germania...

    d-ata trebuie marite (serios nu gluma proasta a lu ponta) salariile medicilor, pentru ca pleaca aia buni si corecti, nu aia prosti si spagari
   • +3 (5 voturi)    
    Medici cititori, pardon ciorditori... (Miercuri, 19 august 2015, 11:18)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    ...vad ca m-ati umplut de minusuri pentru ca am relatat un eveniment real din viata mea intr-un spital de copii din Iasi, acum multi ani. Si intr-adevar chiar nu stia nimeni (din familie) ca asa se merge la spital...cu plicul.
    Deci acolo a fost clar "conditionarea actului medical". Cand s-a adus plicul (prostie pe atunci, daca eram maica-mea aduceam raketul sa-l stranga de boase pe doctorul ala infect) am fost IN DIMINEATA ACEEA ghipsat si externat pana la pranz. Ce frumos...
    Si voi medici "minusisti", ca ma indoiesc ca aici ar fi pacienti la mijloc, voi cum faceti? Tot asa, nu?
 • 0 (12 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 18 august 2015, 15:31)

  DanF. [anonim]

  Chiar si cu salariile marite,tot o sa astepte spaga!S-au obisnuit asa,iar pacientii,saracii,au si ei vina lor,pentru ca de frica pentru sanatatea proprie,sau a celor dragi,o sa continue sa le dea!
  • +3 (11 voturi)    
   nu e asa (Marţi, 18 august 2015, 15:45)

   ena [anonim] i-a raspuns lui DanF.

   De ce sa punem drobul de sare inainte?
   Sa le creasca salariile asa cum merita (cel putin cu 300%) si apoi sa vedem.
   Daca punem mereu carul inaintea boilor nu facem nimic.
   Trebuie sa intelegem ca daca nu le maresc salariile nu medicii sunt cei care vor avea de pierdut. Medicii pot pleca afara si le va fi chiar mai bine.
   Dar noi pacientii ce facem? Ce facem? Ca nu avem bani sa ne tratam toti in Turcia!
   • +1 (7 voturi)    
    Puncte de vedere . (Marţi, 18 august 2015, 16:19)

    Marx [anonim] i-a raspuns lui ena

    Sunt solutii individuale chiar la cum merg lucrurile acum . De exemplu , eu , un individ nici mai bolnav dar nici mai sanatos decat altii , nemultumit ca majoritatea de serviciile medicale de la stat ( fac exceptie urgentele , unde de bine de rau , esti tratat cam la fel ) am luat decizia de ani buni , sa nu merg decat la medici din sistemul privat ( chiar daca majoritatea lucreaza si la stat ) Ma costa mai putin sau egal dar sunt multumit . Nu in ultimul rand , am avut grija sa nu platesc la CAS ca sa nu achit de doua ori . Cum se face asta ? Cu gandire .
    • 0 (4 voturi)    
     alt punct de vedere (Marţi, 18 august 2015, 17:44)

     ena [anonim] i-a raspuns lui Marx

     Adica ne indemni pe noi pacientii platitori de CASS sa nu mai platim (probabil sa facem o ilegalitate ca eu nu vad cum as putea sa nu mai platesc legal) si astfel toti asistatii sociali (pentru care platim noi CASS) sa moara cu zile!

     Buna treaba. Daca gandim asa fiecare pentru fiecare nu vom ajunge nicaieri...

     Nu stiu cand o sa inteleaga si poporul asta ca medicina costa (in SUA de exemplu chiar de x 100 ori mai mult decat la noi chiar si la privat).
     • +1 (5 voturi)    
      Replica . (Marţi, 18 august 2015, 18:29)

      Marx [anonim] i-a raspuns lui ena

      Nu fac decat sa arat ca si pacientii pot face greva . Si ce greva . Cand te arde cineva la portofel , vezi altfel lucrurile . Nu gandesc decat cum gandesc si medicii . Doar pentru mine . De asistati , sa aiba grija statul pentru ca este treaba lui . De aia adevarati .
      • 0 (2 voturi)    
       alt punct (Miercuri, 19 august 2015, 10:08)

       ena [anonim] i-a raspuns lui Marx

       Pai si de unde sa aiba grija statul de asistati? Nu tot din banii colectati de la noi?
       Vezi ca nu e logic ce spui....

       Noi (pacientii) putem face si noi greva. Una de solidaritate cu medicii si personalul sanitar!
       • 0 (2 voturi)    
        Replica . (Miercuri, 19 august 2015, 13:24)

        Marx [anonim] i-a raspuns lui ena

        Statul are de unde sa dea bani la asistati . Din TVA ,alte impozite ( o gramada ) . Eu am vrut sa nu mai dau bani la CAS pentru servicii pe care nu le am sau pentru care trebuie sa platesc de doua ori . . Este o chestiune punctuala . Voi fi alaturi de medici atunci cand voi sesiza o schimbare de mentalitate fata de '' clintul '' ajuns la ei . Cred ca va mai trece mult timp pana atunci .
       • 0 (2 voturi)    
        Replica . (Miercuri, 19 august 2015, 13:31)

        Marx [anonim] i-a raspuns lui ena

        Statul are alte impozite pe care le platesc si eu : TVA , pe prop , pe profit etc . Eu m-am referit strict la o problema punctuala . Nu sunt dispus sa platesc de doua ori un serviciu si voi fi alaturi de personalul medical cand voi remarca o schimbare de atitudine fata de '' clientul '' care se prezinta la ei . Dar cred ca va mai dura ceva timp .
     • +1 (1 vot)    
      Exact, (Joi, 20 august 2015, 13:38)

      Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui ena

      medicina costa, si eu nu vreau sa platesc de doua ori, sau sa platesc pentru asistatii social. Si eu fac la fel, de vreo 20 de ani nu ma mai duc la stat, merg numai la privat, si nu platesc asigurarile obligatorii.
      Pentru asistatii sociali (muuulti dintre ei sunt in putere si apti de munca, muuulti sunt pensionati pe caz de boala fara a fi bolnavi, sau nu chiar asa de bolnavi) poate sa plateasca statul, daca are de unde, daca nu se pot face fundatii, ONG-uri, asociatii caritabile, etc.
      In SUA fiecare isi plateste asigurare de care vrea, de care poate, si tratamentul primit este exact in limitele asigurarii, si cine nu are, asta e, cu parere de rau, moare cu zile. Nu pot si nu vreau sa duc toti pomanagii si toti lenesii in spate, si nu mi se pare normal sa se astepte asta de la mine.
   • +4 (4 voturi)    
    Ce-ar fi... (Marţi, 18 august 2015, 17:06)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui ena

    ...s aincepem cu decapusarea managementului sitalelor. Sa nu cumparam sapunul cu 500% ados ci cu 10 discount, sa nu cumparam halate si ambuulante la preturi inimaginabile ci la preturi normale. Sa face, sa dezvoltam, sa ne asociem. De acolo sa incepem, nu de la marit peste noapte cu "fara numar".
 • +5 (11 voturi)    
  Concluzia. (Marţi, 18 august 2015, 15:45)

  Marionette [utilizator]

  Articolul care este obiectiv si surprinde corect un instantaneu al situatiei te face sa si tragi concluzii:
  Vrei sa fii hot facand parte din sistem si politicienii si procurorii sa spele pe jos cu tine? Accepta "cresterea salariilor cu pana la 50% in 2 ani si apoi peste 7 ani cu 10%" cum doreste sa "rezolve" MS cu "reprezentantii" medicilor (oameni cu interese total diferite de ale medicilor, doar cu scopul sa-i manipuleze, sa-i tina in frau ca pe o turma de imbecili).
  Nu vrei sa fii hot? Demisia in masa sau salariul MINIM de 1000 de euo/luna NET, nu BRUT. Si de vin cleptocratii cu vaicareli "nu sunt fonduri" mai bine 5% luna asta si peste 16 luni 13%", etc, etc, si dupa o luna zero servicii. Nu urgenta, nu nimic! Exact cum au procedat in Cehia! Exact cum au procedat la noi, in Absurdistan judecatorii! Va mai amintiti? Ii durea pe ei ca sunt copii violati sau oameni ucisi? Nu, fie statul le respecta cererile (3-5000Euro pe luna si pensii de minim 3000 de euro) fie situatia de fapt continua! Cleptocratii si statul nu inteleg "cu binisorul" "negociind" cu "reprezentantii" ca altfel asa rezolvau si judecatorii. Pentru ei cand vad ca "se pune botul" la "negocierea" cu "reprezentantii" este un semnal ca "las' ca merge si-asa, avem noi de furat un pic mai mult"
  Ca sa fiu scurt concluzia articolului GREVA GENERALA FARA RESPECTAREA ABERATIILOR PROPUSE DE CELPTOCRATI CU 30% + SERVICIUL DE URGENTA. E ilegal? OK, DEMISIE IN MASA CA IN CEHIA SI IMPLICIT GREVA GENERALA!
 • +1 (7 voturi)    
  Disparitia acestor fenomene (spaga, plic) nu va... (Marţi, 18 august 2015, 15:50)

  mcris [utilizator]

  ...avea loc decat atunci cand va fi asigurat un cadru concurential: Medicii sa ceara cat vor ei bani si li se va da de catre pacienti doar in masura in care acestia vor considera ca merita, adica medicul respectiv este suficient de competent, cu o relatie inter-umana buna etc. Sistemul actual cu acelasi salariu (mic/mare nu conteaza) nu face decat sa incurajeze incompetenta si nepasarea medicilor, singurul lucru care ii face sa-si dea interesul este spaga.
  • 0 (10 voturi)    
   Da, cu o conditie (Marţi, 18 august 2015, 16:07)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui mcris

   Sa nu mai fie platiti. Deloc. Sa ia doar plicuri, de la cine le-o da.

   Ca tot vor ei sa fie invers ca restul.

   Pai sa fie, sa se faca toti PFA, sa se angajeze la privat, etc. Si fiecare pacient sa le dea plic, sau sa le plateasca punctual, cu factura (sau fara factura, daca sunt aventurosi).

   In acelasi timp, sa ne scuteasca si pe noi de la plata CAS, CASS si restul de care nu beneficiem niciodata sau beneficiem prost.
 • +2 (6 voturi)    
  Doamna dr. greșește (Marţi, 18 august 2015, 15:51)

  All [anonim]

  Putini sunt cei care nu sunt de acord cu mărirea salariilor medicilor. In rest, sunt de acord cu ce ati scris.
  Salariile medicilor sunt doar o parte din problema. Daca li se măresc simtitor, poate nu mai pleacă asa mulți din tara, dar coruptia din sistem nu va fi in niciun caz rezolvata. Despre asistente nu se vorbeste deloc. Ori, cine are grija de pacient dupa operație? Stiu caz concret in care asistenta a refuzat sa ii faca un calmant pacientei desi aceasta avea dureri mari, pe motivul ca nu are dreptul decat la unul si il pastreaza pentru seara. Pacienta i-a indesat 40 lei in buzunar si brusc asistenta a devenit amabila, i-a administrat 3 calmante in total si a avut grija de ea toata noaptea.
 • +6 (8 voturi)    
  Un pic de ratiune (Marţi, 18 august 2015, 15:56)

  singur_eu [anonim]

  Ca sa-l citez pe autor, e inspaimantator de multa ura in comentarii.
  Lasand la o parte problemele ambelor parti, pana la urma este aceeasi regula simpla a cererii si ofertei.
  Daca atat de multi medici pleaca insemna ca nu li se ofera ceva satisfacator in Romania (material sau ne-material).
  Si intr-o firma, ca sa-ti permiti sa concediezi/inlocuiesti angajatii neperformanti trebuie in primul rand sa ai candidati care vor sa lucreze pentru tine.
  Principiul: "Sa moara/emigreze toti spagarii si incompetentii, eu vreau sa am de-a face doar cu persoane curate ca lacrima si super-competente" atunci cand ai lipsa de medici suna a "capra raioasa cu coada pe sus".
  Deci admitand ca nu doriti sa sabotati orice posibila reconciliere: intai ajutati-i pe cei care vor sa imbunatateasca ceva. Si rediscutati problema pedepselor atunci cand o sa se bata 10 medici pe o pozitie libera.
 • +4 (8 voturi)    
  frumos spus dar as adauga (Marţi, 18 august 2015, 16:10)

  bogdan [anonim]

  Poate ar mai trebui adaugat ca frustrarea pacientilor fata de doctori de multe ori se naste din cauza lipsei medicamentelor, sau a echipamentelor in spitale, de care raspunzatori nu sunt doctorii. Cu ce este vinovat un doctor roman ca trebuie sa vada de 2 ori mai multi pacienti decat in alte tari pentru ca la noi nu se deblocheaza posturile? Sau de ce suntem noi doctorii vinovati pentru ca nu avem medicamente in spitale si ca nu merg cardurile de sanatate? Stiti cate medicamente/ manusi/ vata cumpara doctorii din buzunarul lor? credeti ca ne e usor sa spunem pacientilor sa isi cumpere singuri medicamentele? Din pacate cei de la sanitas, ministrul si altii ca ei nu sunt direct in legatura cu pacientii iar ouale nu se sparg in capul lor
  • 0 (6 voturi)    
   Este vinovat... (Marţi, 18 august 2015, 17:08)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

   ...ca nu-l trage de urechi pe managerul spitalului care vine la servici cu limuzina in timp ce ei nu au de-un pansament. Este vinovat ca nu se revolta acolo, intre ei (ei stiu foarte bine cine sunt "cappo del tutti cappi" ai spagii dar tac...si se complac.
   Deci ESTE.
 • +3 (7 voturi)    
  părere ! (Marţi, 18 august 2015, 16:23)

  Aquariuss [utilizator]

  Se pleacă de la premisa ca și unii și ceilalți sunt de bună credință ! Însă după cum știm că este caracterul românului sunt convins că oricât v-a fi salariul tot se vor dedulcii la o mică atenție de la un pacient sau o atenție mai mare din partea unei companii farmaceutice ! Iar pacienții vor bombănii mereu și se vor face că au uitat de stilul de viața dus cu o alimentație total aiurea cu dispreț total față de sănătatea lor iar apoi pentru simplu fapt că au catadixit sau nevoit au ajuns la medic acesta trebuie să facă minuni și cu o atitudine umilă și să-i facă din nou noi nouți !
 • +1 (5 voturi)    
  părere ! (Marţi, 18 august 2015, 16:23)

  Aquariuss [utilizator]

  Se pleacă de la premisa ca și unii și ceilalți sunt de bună credință ! Însă după cum știm că este caracterul românului sunt convins că oricât v-a fi salariul tot se vor dedulcii la o mică atenție de la un pacient sau o atenție mai mare din partea unei companii farmaceutice ! Iar pacienții vor bombănii mereu și se vor face că au uitat de stilul de viața dus cu o alimentație total aiurea cu dispreț total față de sănătatea lor iar apoi pentru simplu fapt că au catadixit sau nevoit au ajuns la medic acesta trebuie să facă minuni și cu o atitudine umilă și să-i facă din nou noi nouți !
 • -3 (9 voturi)    
  nu zau (Marţi, 18 august 2015, 16:56)

  marmota carcotel [anonim]

  1. "intre 4 si 6 medici din 10 iau spaga" - adica nu spui nimic ..dpdv statistic
  2. medicii "furiosi" - sa invete sa se poarte cu pacientii daca sunt "atat de speciali... si si-au petrecut diminetile disecand cadavre" - modestia ...deh
  3. "Doar să-ți petreci diminețile timp de doi ani, ca tânăr student, disecând cadavre te face, inevitabil, să te simți și să te știi diferit de prietenii tăi care proiectează programe sau conduc companii." - asta suna ca si cum medicii ar fi niste mici dumnezei :)))))) .... poate ar merita sa investighezi in ce proportie sunt masinile alea facute de ingineri folositoare in actul medical...alea rmn, ct, pet-ct, cyber-knife, robotii chirurgicali, imprimantele 3d.....
  4. cat despre faza cu simona halep....nici nu ma mai obosesc sa comentez... la limita cred ca fata aia ar putea sa invete ca papagalu' ..:)
  5. si in stil pur romanesc .... "guvernu' e de vina"... nu medicul nepregatit si spagar si nici bizonu analfabet si prostcrescut... guvernu'....
  • 0 (6 voturi)    
   carcotel anonim (Marţi, 18 august 2015, 17:56)

   fanul lui vanghelie [anonim] i-a raspuns lui marmota carcotel

   In articol scrie de imortanta "empatiei" vocatia medicului..de aceea e considerata medicina ca o profesie vocationala, pentru ca 20-25 % din vindecarea pacientului vine si din "empatia" medicului catre pacient...empatie pe care nici tu nu o poti transmite ca nu o ai, nici aparatele tale.De aceea tu nu te-ai facut medic iar aparatele tale , oricat de performante ar fi, sunt "reci". Pe langa aceasta "vocatie" iti mai trebuie si 11 ani de pregatire in scoala si o viata de studiu continuu ca sa fii un medic bun. Si asta pentru salariul de salahor?Un salariu mic la medic inseamna frustrari zilnice, nemultumiri zilnice, neimpliniri zilnice, si atunci medicul si pacientul au gasit solutia compromisului prin spaga...dar frustrarile medicului si spaga sug din "empatia" necesara relatiei medic-pacient, practic afecteaza actul medical cu consecinte asupra starii de sanatate a ambilor ..medic-pacient. Si , da guvernul e vinovat si cei ce gandesc ca tine deasemenea..Medicul este pregatit atat cat poate scoala medicala sa-l pregateasca si cat mai poate el sa tina pasul daca n-ar avea si propriile lui nevoi..iar spagar devine de nevoie..practic guvernul si cei ca tine il transforma in spagar , asa cum am zis mai sus cu consecinte asupra sanatatii pacientilor...poate rude ale noastre, sau membrii ai familiilor noastre.Bizonul analfabet si prost crescut nu e de vina , ca de aceea e bizon ca n-are minte...nu-i poti reprosa ceva ce nu intelege, eventual il poti pune la punct, atat.
   • +2 (6 voturi)    
    proaste almanahe' anu' asta (Marţi, 18 august 2015, 21:08)

    marmota carcotel [utilizator] i-a raspuns lui fanul lui vanghelie

    medicina "vocationala" era in secolul trecut...
    cat despre cum interpretezi matale "empatia supta de spaga".... asta e din zona beletristicii medicale
    20-25% vine din empatie?????
    hahahaaha pai atunci si popii ar putea capata mariri de salarii ca la ei 100% vine din empatie si e tot vocationala:))))))
    si la profi sa le dam 50%
    si daca bine stau sa ma gandesc...si la politai ...etc
    o marire de salariu nu rezolva problema spagilor medicale...


    aparatele alea "reci"... ma ajuta pe mine la diagnostic :))))
    + le si inteleg
    asa ca ... poti sa calculezi cam cati ani de studii am:)
    • +2 (2 voturi)    
     Indiferent de cat de aberant esti... (Miercuri, 19 august 2015, 8:42)

     Marionette [utilizator] i-a raspuns lui marmota carcotel

     Vei avea si tu 3 solutii:
     -sistemul de pana acum-doctori care fac ilegalitati de subzistenta- spaga, retete, conferinte sponsorizate de firme de medicamente, vacante pentru prescrierea de medicamente-vei da spaga
     -strainatatea (Viena, Turcia)- daca nu vrei sa "testezi" sistemul sau chiar alternativa privata din tara- dar acolo dai banul prietene, zeci de mii de euro.
     -un sistem nou, corect.
 • +1 (3 voturi)    
  ASA CUM TBC ESTE PRESCURTAREA ... (Marţi, 18 august 2015, 18:07)

  arheopterix [utilizator]

  De la tuberculoza inclin sa cred ca HP vine de la haplea .
 • -1 (3 voturi)    
  Plicul, kentul si cafeaua sunt basca ! (Marţi, 18 august 2015, 19:03)

  feral [anonim]

  Mi-e teama ca ati uitat ceva dle. Mixich, caimacul le vine doctorilor de la companiile farmaceutice, nu de la pacienti, ala e basca, ca sa zic asa. Banii multi sunt la companiile care distribuie si vand medicamentele iar medicii sunt cei care dirijeaza clientii catre anumite produse. E o societate de consum, plicul era important pe vremea lui Ceasca.
 • +3 (3 voturi)    
  medicii buni (Marţi, 18 august 2015, 20:13)

  z [anonim]

  Duminica am fost intr-un spital din Timisoara.Verdictul-operatie.Luni am fost la Szeged-Ungaria la un consult,am primit o reteta ,am cumparat mrdicamente de 10 euro si marti problema era rezolvata.Concluzia o trageti dumneavoastra.Despre pregatirea doctorilor s-a putut citi in presa,cu examene luate pe bani la Craiova ,Iasi Timisoara ,Oradea si peste tot.
 • -1 (5 voturi)    
  medici (Marţi, 18 august 2015, 20:36)

  agapis [anonim]

  De ce m-am facut medic? De PROST ce-am fost! De ce m-am strofocat sa invat si acum sa-mi consum viata pentru tine PACIENTULE? Doar ca tu sa-ti bati joc de mine si sa mai ai si pretentii ca nu sunt destul de bun?!Ei bine,vindeca-te singur de acum incolo!Mai bine ma ocup de orice altceva sau crezi ca nu sunt in stare?
  • 0 (2 voturi)    
   Liniste . (Marţi, 18 august 2015, 23:25)

   Marx [anonim] i-a raspuns lui agapis

   Stai linistit ! Pe lantul trofic uman apare imediat unul mai lacom si fara scrupule . Nimic nu se pierde si nici nu se castiga . Te-ai facut medit pentru ca ai crezut , in inertia vremurilor trecute , ca vei fi Dumnezeu si vei avea traista plina si cu plecaciuni . S-au dus vremurile alea .
 • 0 (2 voturi)    
  fara neaaparat legatura cu articolul dar... (Marţi, 18 august 2015, 21:19)

  liviu_ [utilizator]

  imi povestea o... persoana din parc ... rezident

  ca ma rog la spitalul ei s-au prins de nustiu ce boala care avea un tip si nu se prinsesera alti medici de multa vreme...
  omu a fost incantat si a luat la tot salonu spitali dracu stie cate un bughet mare de flori...
  stau si ma intre... asta intra la spaga conform judecatorilor sau nu?!
 • +3 (5 voturi)    
  eu nu mai inteleg nimic (Marţi, 18 august 2015, 22:35)

  anau [anonim]

  Acum cativa ani, in meseria pe care-o practic, am avut ocazia sa avem ca si clienta o doamna din PDL a carei fiica tocmai terminase medicina. Din vorba in vorba, la un moment dat sefa mea o intreaba pe doamna din PDL: "De ce v-ati lăsat fiica sa faca medicina. Nu vedeti ce salarii mici au medicii?" La care răspunsul doamnei a venit prompt: "Ati văzut dvs. medici morti de foame?" Dupa dialogul asta, mi-am dat seama ca guvernul nostru n-o sa plateasca niciodată salarii mai mari medicilor, atata vreme cat le plătesc prostii de pacienti prin plicul ala de care se face atâta caz acum. Nu am nimic cu medicii, dar îmi pare ca nu sunt tocmai niste persoane foarte morale, din moment ce au acceptat conditiile astea.
 • 0 (2 voturi)    
  spaga(t) (Marţi, 18 august 2015, 23:28)

  hashdoio [anonim]

  O femeie in varsta din Romania a fost dusa de copiii ei in Germania la un spital, unde la un moment dat, a scos niste bani sa-i dea doctorului...; omul a ramas uluit de ce a vazut.
  In Romania, mai mult de jumatate din medici nici nu se uita la tine fara spaga.
  Sigur, diferenta intre salarii este uriasa. Intrebarea este: intre o triplare a salariului medicilor (asa cum ar fi firesc) si mentinerea spagii, ce ar alege jumatatea de mai sus?
 • +2 (2 voturi)    
  va fi greu dar merita incercat (Marţi, 18 august 2015, 23:37)

  gap [anonim]

  Cred ca perceptia pacientilor este mai aproape de adevar privind procentul celor care primesc plicuri in sistemul medical. Ma indoiesc insa ca majoritatea pacientilor care ofera bani o fac pentru a obtine o ingrijire mai buna; dominanta imi pare cutuma, atitudinea "fiindca asa se face". Acestia de altfel se repliaza rapid si destul de jenati cand ii refuzi.

  Consider corecta evidentierea celor doua alternative din finalul articolului. Trebuie avut in vedere ca in tabara celor care ar prefera sa se continuie cu plicurile sunt in primul rand oamenii "cu greutate" in sistem, pentru care orice marire de salariu nu va egala nivelul actual al spagilor; din pacate ei au fost cel mai adesea (mai mereu) intrebati de decidenti cand s-a pus problema unor schimbari in sistem - iar opiniile lor au fost in favoarea unui status-quo care le proteja interesele. Ceea ce le-a convenit si celor de la putere (vezi atitudinea lor si in acest moment).

  Sunt absolut de acord cu cealalta atitudine: marirea salariilor si incriminarea oricarui plic. Prin marirea semnificativa a salariilor probabil ca un numar de medici vor renunta la acest gest imoral (si ilegal). Situatia actuala este considerata jenanta de unii dintre ei (care totusi o accepta), si unii cred ca vor stabili un moment zero odata cu aceasta crestere de venituri. De la ei si de la pacientii care vor refuza sa mai ofere se va putea ajunge la asanarea situatiei actuale (fara o schimbare de atitudine si in randul pacientilor nu va fi cu putinta).

  Din pacate nu stiu cate sanse de asanare are un subsistem al unei societati macinate de coruptie...
 • +2 (2 voturi)    
  sistem ambivalent (Miercuri, 19 august 2015, 1:50)

  epice [anonim]

  Traim intr-un sistem complet ambivalent: dorim modernizare, cresterea salariilor, cresterea calitatii vietii, dar facem foarte putin pentru aceasta; nu cred ca aceasta crestere de 25% (poate fi ea si mai mare) va rezolva problema sistemului de sanatate din Romania, si nici macar problema remunerarii medicilor.
  Cu totii suntem responsabili de alegerile pe care le facem; multi dintre studentii medicinisti au ales aceasta cale pentru ca suna cool; ma indoiesc ca exista tineri care isi doresc sa faca aceasta meserie si nu cunosc realitatea din sistem. Chiar daca alegerea este facuta in necunostinta de cauza, dupa primii trei ani de studentie pot evalua ei insisi statutul sistemului in care au ales sa practice. Este inca timp pentru schimbare sau pentru acceptarea starii de fapt.
  Am un mare respect pentru tot personalul medical, dar cresterea salariilor nu va rezolva nici macar 10% din problemele actuale. Important pentru medic este sa isi poata face datoria fata de pacient. Fara acces la investigatii, medicamente, etc, (la asistenta medicala de calitate) vom observa probabil ca doar bunavointa medicului a crescut un pic, dar resursele au ramas aceleasi.
  De ce oare cei care doresc sa "rasplateasca" actul medical nu gasesc o solutie ca micile lor atentii sa fie orientate catre dotarea spitalului?
  Suntem tara in care pacientul ajunge la medic in stadii avansate de boala pentru ca intai trebuie sa isi vanda vaca din ograda. In care pacientul care are programare la medic la ora 9 (care este foarte relativa) vine de la 4 dimineata sa stea la rand. In care consultatiile de control se fac in timpul dedicat pacientilor spitalizati. In care discutiile cu pacientul se poarta pe holurile spitalelor (confidentialitate ????). In care dupa ora pranzului mai gasesti doar pasarile rare in spital. In care pacientul vine cu lenjeria de acasa. In care se repeta acelasi set de analize de 15 ori si inca multe ...in care.
 • +1 (1 vot)    
  Invrajbire (Miercuri, 19 august 2015, 9:22)

  CRIZA [utilizator]

  Cred ca tot scandalul are ca scop invrajbirea si abaterea atentiei de la problemele adevarate.
  Sistemul in totalitate este bolnav din cauza coruptiei si incompetentei factorilor de decizie (politici).
  Marirea salariilor are ca scop INVRAJBIREA si se pare ca reuseste dupa comentariile anterioare.
  Mai intai trebuie tratat sistemul si mai apoi trebuie marite salariile celor care muncesc si MERITA SI NU IAU SPAGA.
 • 0 (0 voturi)    
  terminati cu Romania (Miercuri, 19 august 2015, 11:00)

  Burebista [anonim]

  aceasta se poate face : distrugand sistemul de invatamant si sistemul sanitar .De 25 de ani guvernele asta urmaresc . Emigrarea in masa, din lipsa locurilor de munca si destramarea famililor ,duce la distrugerea si disparitia unei natiuni .
 • 0 (2 voturi)    
  In concluzie... (Miercuri, 19 august 2015, 11:02)

  Georgescu [anonim]

  “Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, pe statele de plată din luna ianuarie a acestui an s-au aflat 1.062 de angajaţi, atât personal medical, cât şi personal administrativ. Fondul total net de salarii plătite a fost de 2.276.565 de lei. Leafa netă a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a fost de 6.608 lei. De asemenea, alt medic din Comitetul Director a primit un salariu de 7.546 de lei. Alt membru din conducerea unităţii medicale, respectiv directorul financiar-contabil a încasat un salariu net de 6.438 de lei.
  Cel mai mic salariu al unui membru din cadrul Comitetului Director este primit de directorul de îngrijiri, asistenta medicala, respectiv 3.675 de lei. Şefii de secţii au primit salarii nete cuprinse între 3.800 şi 6.500 de lei. La Secţia medicină internă, medicul specialist, de exemplu, a beneficiat în luna ianuarie de o leafă de 2.900 de lei. Salariile asistenţilor pornesc de la 1.800 şi ajung şi până la 2.500 de lei. Infirmierele au încasat salarii cuprinse între 800 şi 1.100 de lei. Medicul-şef de la Unitatea Primiri Urgenţe a primit o leafă netă de 4.678 de lei. De asemenea, şeful Serviciului Anatomie Patologică a plecat acasă cu un salariu net de 9.464 de lei, iar medicul primar din acelaşi serviciu a primit 8.119 lei. Şefa farmaciei Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a luat un salariu 2.904 lei. Salariile medicilor rezidenţi au variat între 1.200 de lei şi 2.100 de lei. La Serviciul Medicină Legală (SML) Gorj sunt de departe cele mai mari salarii. Şeful SML a primit în ianuarie o retribuție de 6.257 de lei. În cadrul aceluiaşi serviciu, mai sunt trei medici cu salarii consistente: 10.184 de lei (cel mai mare salariu din spital), 9.269 de lei şi 6.437 de lei.Până şi femeia de serviciu de la SML Gorj are o leafă cât un economist sau inginer din unitatea medicală, respectiv 1.760 de lei. Cei doi autopsieri au avut şi ei salarii de peste 3.000 de lei net."
  • 0 (2 voturi)    
   Deci daca mori (Miercuri, 19 august 2015, 13:15)

   Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui Georgescu

   nu dai spaga ca anatomo-patologii au salarii bune. Asta sper ca te recomforteaza
 • 0 (2 voturi)    
  Exact (Miercuri, 19 august 2015, 11:44)

  RaduMischie [utilizator]

  De mult nu am mai citit un articol care sa puna punctul pe i intr-un asemenea mod.
  Nu sunt multe de spus in plus. Plicul este ilegal si trebuie sa ramana asa. Pe fond, decizia ICCJ e corecta. Dar corectitudinea trebuie sa mearga pana la capat: plicul e o realitate, nu poti fugi de realitate la umbra unei decizii judecatoresti. Trebuie sa schimbi realitatea si sa aduci decenta in sistemul public de sanatate.
  Si asta nu se aduce cu promisiuni de 25% crestere salariala la prima greva. Asta se aduce cu o gramada de masuri, dintre care cresterea salariilor este doar una.
  Ma tem ca intram intr-o spirala nesfarsita, pentru ca nevoia de finantare in sanatate este mare, nu numai pentru salarii, dar si pentru dotari si medicamente/materiale consumabile. Iar asta nu se face de azi pe maine si nici un guvern si nici un partid nu pare ca are macar o urma de plan in aceasta directie.
 • 0 (0 voturi)    
  Si cu medicii din the Dark Side ce facem? (Miercuri, 19 august 2015, 11:47)

  benicio [utilizator]

  E adevarat ca bugetul sistemului de sanatate a fost secat de multe guri hulpave din establishment-ul politic din 1990 si pana acum. CNAS-ul a fost sifonat printr-o groaza de contracte care mai de care mai suculente. Dar oare acesti medici indignati pe buna dreptate de salariile absolut ridicole nu ar trebui sa se indrepte cu batele si topoarele si spre o parte din colegii lor? Adica spre acea casta sacra de medici care nu este deloc straina de cazuri ca:
  - diverse combinatii (decontari conferinte, calatorii etc.) cu trusturile din industria farma, pentru promovarea unor produse mai scumpe (pierzator, CNAS)
  - diverse combinatii cu distribuitori de medicamente sau cu lanturi de farmacii, pentru decontari neacoperite (pierzator, CNAS)
  - unii din acei medici care sunt si manageri de spitale, semnand fel de fel de contracte nefavorabile spitalului
  - unii acei medici care au acces la plicuri groase (in general chirurgi) si nu se dau absolut deloc inapoi de la a-l accepta sau chiar a-l solicita
  - unii din acei medici care sunt si angajati la un spital privat, dar pentru operatiuni mai complicate il cheama pe pacient la spitalul de stat, prejudiciind astfel spitalul de stat.

  Si cazuistica poate sa continue. Deci, dragul meu medic (ca sa parafrazez o celebra scisoare), du-te si trage-i un cap in gura si celui pe care il recunosti din lista de mai sus, chiar daca e un fost profesor, coleg de munca sau sef. Ca e multa putreziciune si in interior.
 • -1 (3 voturi)    
  Cateva impresii (1) (Miercuri, 19 august 2015, 12:33)

  ticbis [utilizator]

  Am citit cu atentie articolul si toate comentariile facute pe marginea acestuia.
  Am ramas cu impresia ca ca se speculeaza emotional anumite aspecte, intr-un sens sau altul, ignorandu-se in totalitate realitatea cruda a sistemului de sanatate romanesc, drept care imi permit sa punctez cateva consideratii personale.

  1. Este falsa raportarea la ideea ca medicii romani sunt toti chirurgi ce opereaza pe inima, fac transplanturi de ficat sau trateaza cancere. Majoritatea lor sunt medici generalisti sau medici de familie. 80% din totalul pacientilor intr-un an calendaristic nu interactioneaza decat cu acestia pentru a-si rezolva problemele curente de sanatate.

  2. In majoritatea cabinetelor medicilor generalisti sau de familie nu exista decat 3-4 ustensile medicale: stetoscopul, tensiometrul, cantarul si "lingurita" cu care se tine limba afara pentru controlul in gat. Sigur, se prescriu retete, se emit trimiteri catre medicii specialisti, se recomanda analize.
  Aceasta categorie de medici (repet, majoritara) are venituri substantiale, cu mult peste medie, datorate in principal "plicurilor" si indiferent de salariul inscris pe cartea de munca. Si in cazul lor nu vorbim de garzi, de nopti nedormite acasa sau de program de 12 ore de lucru, nici vorba de asa ceva, dimpotriva!

  3. Niciun medic roman, specialist, cu varsta de peste 40-45 de ani n-a plecat din Romania. Au plecat tinerii absolventi, stagiarii si rezidentii care au ales sa-si inceapa cariera in occident, pe un salariu de inceput mai atratactiv. La fel pleaca insa, din aceleasi motive, si tinerii din IT, si drumarii, si capsunarii, si instalatorii, si constructorii, si faiantarii, si inginerii...

  4. Sintagma "n-am vazut inca in Romania un medic mort de foame" este absolut adevarata. Nu-i judecati pe medici prin prisma salariului lor de pe cartea de munca, ci prin averea, conturile din banca, vilele, masinile si vacantele de lux de care dispun.
 • 0 (2 voturi)    
  Cateva impresii (2) (Miercuri, 19 august 2015, 12:34)

  ticbis [utilizator]

  6. Sa fim seriosi, orice meserie cere sacrificii, de orice natura. Daca iti place, o faci si te simti bine in pielea ta, iar recompensele materiale vor veni in mod sigur. Daca nu-ti place, atunci te vei plange tot timpul, indiferent cat de multi bani vei castiga!

  7. Cine crede ca daca se vor mari salariile medicilor (indiferent cu cat) va fi tratat mai bine sau ca nu va mai avea nevoie de "plic", n-are toate tiglele pe casa! Medicul se va raporta intotdeauna la salariu: daca acum are o leafa de 2500 de lei, o atentie de 500 de lei i se pare acceptabila; dar daca va avea de maine un salariu de 5000 de lei, iti va refuza "jignit" cei 500 de lei, asa ca maine vei vei pune in plic 1000 de lei!

  8. Am experienta vietii si am invatat ceva, exista doua categorii profesionale care au salarii mici: medicii si profesorii. Sunt insa singurele profesii carora nimeni n-ar trebui sa le poarte de grija banilor, stiu singure cum sa se descurce si niciodata nu vor muri de foame! Ba dimpotriva!
  As vrea sa vad ca cineva imi poate dovedi contrariul! Atentie insa, vorbesc de profesori si medici de peste 40-45 de ani. Si mai ales, vorbesc despre averea lor si standardul de viata, nu despre salariul inscris pe catrea de munca!

  9. In final, pot sa adaug ca cea mai mare evaziune fiscala, la nivel de masa, mult mai ampla decat a taranilor care vand leustean in piete, in poarta casei sau pe trotuare, este cea a medicilor si a profesorilor! Sunt miliarde de euro nefiscalizate, de 25 de ani!
 • 0 (2 voturi)    
  Cateva impresii (3) (Miercuri, 19 august 2015, 12:57)

  ticbis [utilizator]

  Din viteza, am sarit punctul 5:

  5. Au fost unii care se plangeau ca le aducea mama oala cu ciorba ca sa aibe ce sa manance; corect!
  Si mie-mi aducea mama mancare cand lucram cate 12-14 ore pe zi intr-o corporatie multinationala, dar nu pentru ca n-aveam bani, ci pentru ca n-aveam timp!
  Aveam 25 de ani, eram la inceput de cariera si ma munceau patronii ca pe hotii de cai! Imi dadeau un salariu mare, dar nici macar n-aveam timp sa cheltuiesc banii aia sau sa-mi fac piata si sa-mi gatesc singur! De-asta imi aducea mama mancarea si ma obliga sa mananc ciorba la 11 noaptea cand ajungeam acasa, nu pentru ca eram sarac si n-aveam bani!

  Medicii rezidenti care sustin aberatia ca n-au ce manca sunt pur si simplu ipocriti!
  Mai mult, sunt cei care atunci cand vor deveni specialisti iti vor cere de la obraz "plicul"!
  • 0 (2 voturi)    
   Uite vezi... (Miercuri, 19 august 2015, 15:13)

   RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

   De aia nu progreseaza nimic, din cauza unora care gandesc ca tine.
   Am ras la punctul 6, ca daca esti dedicat meseriei tale, banii vin, etc. Te dai corporatist, cum poti sa spui asemenea prostii?
   Apoi, tot rationamentul tau, ca doctorii nu mor de foame, etc, porneste de la doctori de 40-45 ani. Si e posibil sa fie corect, nu gasesc hibe in el.
   Dar, din pacate, te cam opresti acolo cu rationamentul. Peste 20 ani, astia vor iesi la pensie. Iar aia tineri, de 25-30 de ani (de care tie nu iti pasa si pentru care accepti ca se duc in Occident ca sa inceapa munca pe un salariu mai mare) nu se vor intoarce, ca nu vor avea nici un motiv.
   Si atunci, e logic sa te preocupi de astia, cum ii tii in tara, etc. Si salariile mari sunt una din rezolvari (dar nu asa, pe genunchi, dupa o greva, aruncati 25% ca sa scape de ei).
   Zici ca oamenii vor cere spaga mai mare daca vor avea un salariu mai mare. Si ca, tinandu-le salariile jos, nu incurajezi o spaga mai mare. Eu cred ca, dimpotriva, daca vor castiga decent, ei vor prefera sa nu mai ia spaga. Sunt convins ca medicii tineri, daca iau spaga, o iau ca sa supravietuiasca, dar daca ar avea alternativa unui salariu decent, nu ar mai lua spaga.
   • +1 (1 vot)    
    Doar o intrebare (Joi, 20 august 2015, 0:02)

    Curiosul [anonim] i-a raspuns lui RaduMischie

    Oare cu cat ar trebui sa se mareasca salariul unui medic astfel incat acesta sa acopere salariul actual + spaga actuala? Eu cred ca de abia atunci medicii nu vor mai cere sau primi spaga. Pana atunci, nicio sansa. Sunt si ei oameni. Au si ei cheltuieli pe care trebuie sa le sustina in continuare. Spaga e o sursa de venit considerabila in bugetul personal al fiecarui medic. Au si ei o viata. Au familie. Au copii. Au grijile si problemele lor.

    Habar nu am cum se poate rezolva problema. Dar cu siguranta o marire salariala DOAR pentru medici nu ar fi corecta. Sunt multi alti bugetari si a crea discrimari nu ar fi intelept din partea niciunui guvern. Ar trebui sa caute alte modalitati de a mari veniturile medicilor.
  • -1 (1 vot)    
   Asta drama adevarata (Miercuri, 19 august 2015, 23:25)

   Mihaela [anonim] i-a raspuns lui ticbis

   Sa ai 25 de ani, sa fii plin de bani si sa nu ai timp sa-i cheltuiesti.
   • +1 (1 vot)    
    Gresesti! (Joi, 20 august 2015, 10:39)

    ticbis [utilizator] i-a raspuns lui Mihaela

    Eram platit bine, peste medie, insa nu eram plin de bani! Pur si simplu lucram 12 ore pe zi pana la epuizare, ajungeam la 11 noaptea acasa si atunci mancam prima si singura masa de peste zi: ciorba pe care mi-o bagase mama in frigider inca de dimineata! Pana la ora aia rezistasem cu doi covrigi si niste sticksuri rontaite cu ochii in calculator si cu degetele pe tastatura! Nu e usor, crede-ma!
    In plus, nu venea nimeni cu plicul la mine, mereu m-am intrebat cum as reactiona intr-o asemenea situatie... Nici acum, dupa mai bine de 25 de ani, nu cred ca as stii cum sa reactionez, nu-mi imaginez... cred ca m-as inrosi la fata de rusine si m-as balbai ingrozitor...

    Mda, se pare ca trebuie sa fii facut pentru asta, sa ai in sange chestia asta...
    Despre asta vorbim!
 • +2 (2 voturi)    
  Empatie pentru psihopatie? (Miercuri, 19 august 2015, 22:25)

  Dan [anonim]

  Dragule. De ce sa-l inteleg cand nici pe el nu-l interesa ca ma doare? Cand nici pe el nu-l interesa ca am programare dar el era prea grabit sa-si inceapa concediul iar eu mai trebuie sa astept doua saptamani fara sa stiu ce trebuie sa mai fac? De ce as plati salarii pentru toate doctoritele care au trecut prin facultate ca prin bordel? Plangem ca medicii tineri sunt saraci. Toti tinerii sunt saraci. Medicii batrani nu sunt saraci asa ca nu stiu cat de prost platiti sunt.
  • +1 (1 vot)    
   Corect! (Joi, 20 august 2015, 11:13)

   ticbis [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   Asa este, sistemul e defect dar nu poate fi reparat cu marirea salariilor! Intai trebuie schimbata mentalitatea celor implicati, medici si pacienti deopotriva!

   Daca de maine salariul unui chirurg va fi 4000 de euro pe luna si daca poimaine sotia sau copilul tau intra in operatie de transplant de inima, exista vreun sot sau vreun parinte din Romania care sa jure ca nu va pregati un plic cu 500-1000 de euro pentru medic, plus altele pentru anestezist, mana a doua, asistenta sefa, etc?

   Nu-mi mai dati exemple din vest, acolo medicii si pacientii au mentalitatea corecta educata in zeci de ani, practic s-au nascut asa...

   Dovada cea mai la indemana este data de parlamentarii romani. Au salarii mari, si le maresc an de an, si totusi fura banul public intr-o veselie! Cat de mare ar trebui sa fie salariul unui parlamentar ca sa nu mai fure? Aici e problema!

   Medicii si profesorii sunt categoriile profesionale care niciodata n-au facut foamea, stiu singuri cum sa-si ajusteze veniturile, asa ca nu-i mai plangeti de mila!
   Din acest motiv tin cu dintii la statutul lor de bugetari, n-ar intra sa lucreze la privat nici daca-i pici cu ceara!
   Singurii care se incumeta sa faca acest pas sunt tinerii absolventi care pleaca sa lucreze in vest, asta pentru ca statulul lor nu le permite la aceasta varsta sa se inscrie in morisca sistemului. Daca ar intra de la inceput in sistem, n-ar mai pleca nimeni!

   PS: Caz concret; fetita mea in clasa I-a, inainte de vacanta de Craciun. Am pus toti parintii mana de la mana si i-am luat un cadou invatatoarei: un DVD player (este adevarat, nu de firma celebra) si un parfum destul de scump. Reactia acesteia a fost incredibila: ne-a dat cu DVD-ul si cu parfumul in cap si ne-a umilit spunandu-ne ca acasa are in fiecare camera cate un player de firma si de cea mai noua generatie, apoi si-a rasturnat poseta pe catedra si ne-a aratat parfumurile ei: Chanel, Dior, Nina Ricci.
   Mai mentionez ca era divortata si conducea un Ford Focus...
 • 0 (0 voturi)    
  RESPECT pentru unii medici (Vineri, 21 august 2015, 12:50)

  EUU [anonim]

  Buna ziua,
  Vorbesc in cunostiinta de cauza. Soacra mea a fost operata de triplu bypass pe cord. Medicul (sef de clinica) care a fost "prima mana" la operatie, mi-a spus foarte clar (aproape sa ma dea pe usa afara si sa refuze operatia): "Actul medical pe care-l face este gratis si garantat . Recunostinta noastra va fi dupa operatie, daca totul este ok. Nu are rost sa-i dam ceva lui sau altora daca se va intampla ceva la operatie ca oricum vom avea nevoie de bani". Respect pt. acest OM.
  Al doilea caz: fiul meu avea de facut o colonoscopie (destul de complicata avand in vedere varsta mica). Acel medic cat si asistentele (inclusiv medicul anestezist) nu au vrut sa primeasca nimic. Nici macar o punga de cafea. La insistentele noastre, a luat o punga de cafea pe care a desfacut-o IN FATA NOASTRA si a dat-o asistentelor.... Singurul lucru pe care-l primeau asistentele (si acesta cu insistente) era cate o sticla de suc de 2 l de Fanta sau Coca Cola foarte rece. Si nu acceptau mai mult de 1 sticla pe zi... Mentionez ca era foarte cald ziua....RESPECT.
  CONTRAEXEMPLU: La spitalul Bagdasar Arseni nu a vrut sa operaze pana nu i-am bagat plicul in buzunar D-LUI PROFESOR (cu literele mici) . Operatia a reusit, pacientul a decedat in 5 zile....
  DECI.....
 • 0 (0 voturi)    
  MESERIA SE FACE PENTRU SALARIU (Sâmbătă, 22 august 2015, 20:44)

  Magdut Petru [anonim]

  Nu e corect ca in institutia statului, ca salariat al statului, sa pretinzi atentii sub orice forma. Cine vrea bani mai multi sa-si faca cabinet privat in spatiu privat si poate sa ceara UN MILIARD pentru consultatie dar in spitalele tarii NU. RUSINE celor care pretind bani!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version