Triplu abuz de putere. Bine insurubat

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 29 iulie 2015, 12:02 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Încă un lot consistent de medici este acuzat de corupţie doar că, spre deosebire de cazurile anterioare, în acest dosar apar pentru întâia oară câteva noutăţi esenţiale. Noutăţi care întregesc tabloul unui abuz de putere pentru care medicii au fost constant indicaţi drept principali vinovaţi. Deşi ei nu sunt singurii vinovaţi. Sunt doar o piesă, bine înşurubată, din acest mecanism înfiorător.

HotNews a fost printre primele media din România, dar nu singura!, care a atras atenţia insistent în privinţa legăturilor îngrijorătoare dintre producătorii şi distribuitorii de medicamente şi medicii români cu putere de decizie în sistemul medical. După ce am scris că 14 dintre cei 33 de profesori medici care conduceau comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii aveau legături financiare directe cu companiile farma, ne-am atras antipatia multor oameni puternici din spitale.

Dar nu aveam de ales: şi “doctorii trebuie să răspundă în faţa cuiva, pentru că puterea corupe”. Autorul acestei fraze este neurochirurgul britanic Henry Marsh, unul dintre cei mai oneşti, competenţi şi curajoşi medici pe care-i are Europa în prezent.

Bănuiam că puterea a corupt nu doar clinicile marilor spitale româneşti, ci şi birouri din minister sau din casele de asigurări de sănătate. Oamenii şopteau, funcţionarii cinstiţi (da, mai există) ne povesteau ce văd, pacienţii cu rude sau prieteni la vârf aşijderea. Dar nimeni nu era dispus să vorbească public despre asta. Se temeau şi teama lor era îndreptăţită.

Pacientul se află în puterea şefului birocrat care-i aproba/sau nu dosarul de care depinde tratamentul său salvator. Pâinea funcţionarului dintr-o casă judeţeană de sănătate depindea de un alt şef, mai influent, mai protejat. Puţini dintre noi suntem eroi, puţini avem apetit pentru risc şi sacrificiu. De ce am face-o atunci când, în România, existau atât de puţine precedente în care eroul cinstit l-a învins pe puternicul şi influentul hoţ?   

Ştiam că ispita corupţiei a prins în mreje şi anumite birouri în care îşi desfăşurau activitatea distribuitori de medicamente şi reprezentanţii producătorilor din România. Mari companii farmaceutice fuseseră deja amendate de guvernul Statelor Unite pentru practici corupte în ţări din estul Europei, dar identificaţi erau doar vinovaţii de la un capăt al lanţului, cel de peste ocean. În ultimii patru ani, companiile farmaceutice au plătit guvernului american amenzi de peste 18 miliarde de dolari pentru nereguli în vânzarea şi promovarea medicamentelor. O întreagă companie farma a fost rasă din China în urma unui scandal de corupţie pe 500 milioane de dolari. Era imposibil ca astfel de practici să nu existe şi în fanarul nostru. Dar omerta din sistem era deplină. Pentru că toţi aveau ceva de câştigat.

Dar ştiam că este doar o chestiune de timp până când puroiul va exploda şi la noi. Ani de-a rândul, singura fisură apărută în acest cod al tăcerii au fost declaraţiile de avere pe care şefii comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii, comisii care aveau un rol extrem de important în a decide ce medicamente sunt compensate de către stat (adică o afacere sigură pentru producători şi distribuitori), erau obligaţi să le completeze. Ani de-a rândul nu am putut scrie despre acest lanţ abuziv fără să fim acuzaţi că-i vânăm „stalinist” pe profesorii care salvează vieţi sau că-i calomniem pe demnitarii care-şi „sacrifică” nervii ca să conducă sistemul. Până ieri...

De ieri, o instituţie oficială a statului român, Departamentul Naţional Anticorupţie, îi anchetează nu doar pe medici, ci şi pe „directorii din cadrul casei judeţene de asigurări de sănătate”, pe „funcţionarii însărcinaţi cu aprobarea dosarelor pacienţilor” şi pe „reprezentanţii firmelor producătoare/distribuitoare de medicamente”.

Pentru prima oară sunt percheziţionate nu doar cabinetele unor medici-profesori, dar şi sediile unor companii farma şi birourile micilor zei birocraţi din sistemul medical românesc. Sper ca anchetele să urce şi mai sus, în primele birouri din Ministerul Sănătăţii, acolo unde şase ani s-au semnat ordine ilegale de îngheţare a preţurilor la medicamente.  

Este remarcabil că, pentru prima dată, triplul abuz de putere din Sănătatea românească este anchetat în întregime:
 • Medicii-hoţi care şi-au bătut joc de încrederea pacienţilor lor şi de credibilitatea colegilor lor cinstiţi.
 • Funcţionarii corupţi din casele de asigurări de sănătate, care sunt plătiţi din banii pacienţilor.
 • Reprezentanţii farma (producători sau distribuitori) care au decredibilizat o industrie întreagă şi pe toţi cercetătorii oneşti care lucrează în ea şi al căror scop este să vindece, nu să fure.
Cine este victima acestui triplu abuz de putere? Pacientul. Eu şi cu tine. Noi. Şi nicicând omul nu este mai fragil şi mai vulnerabil ca atunci când este bolnav.

Câteva precizări tehnice:
 • Competenţa de a judeca/aprecia corectitudinea unui tratament aparţine exclusiv medicilor; nu procurorilor, nu jurnaliştilor, nu politicienilor. Dar acuzaţiile din acest dosar se referă la influenţarea acestor prescripţii prin oferirea de vacanţe camuflate sub conferinţe ştiinţifice la care, susţin procurorii, medicii nu au participat sau au participat foarte puţin.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22105 vizualizari

 • +30 (36 voturi)    
  cu asumarea oricarui risc voi spune (DNAului): (Miercuri, 29 iulie 2015, 12:17)

  baimarean [utilizator]

  Pe ei, pe ei, pe toti!
  Continuarea o stiti -- si o merita!
  Parca ar fi in razboi cu propriul popor! De la guvernanti pana la farmaciiile rasarite ca ciupercile dupa ploaie!

  Pana la capat, Vlad!
 • +7 (21 voturi)    
  INDUSTRIA PHARMA (Miercuri, 29 iulie 2015, 13:07)

  pointless man [utilizator]

  are o problemă (mare) prin comparație cu alte ramuri economice: ea face bani din frica de moarte (și de boală, și de viață invalidă, și de tot ce mai vreți). NICI UN ALT PRODUS de pe piață nu beneficiază de acest ”adjuvant” EXTREM. În același timp se supune regulilor profitului.

  Prin consecință, ceea ce alții obțin cu ajutorul unor reclame agresiv-cretine (ușor decelabile de către inteligențe medii), aicea practic nu e nevoie de publicitate - spaimele (iraționale) prostesc pe oricine.

  Deci poarta corupției este, nu larg deschisă, ci de-a dreptul crăcănată ginecologic. Rămîne ca ”organele” să stea cu ochii pe ea, aproape la fel de holbați ca și în cazul diverselor mafii ne-pharma.
  • -3 (9 voturi)    
   INDUSTRIA PHARMA - traieste pe seama medicilor (Miercuri, 29 iulie 2015, 16:26)

   mamamia [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   dispusi sa le execute ordinele!! Daca in Ro medicii nu stateau cu mana intinsa la banii pharma si tratau pacientii cum stiau ei mai bine, aceasta INDUSTRIE PHARMA maligna disparea de mult in Ro!!
   • +3 (3 voturi)    
    crede-ma (Miercuri, 29 iulie 2015, 18:04)

    Ion [anonim] i-a raspuns lui mamamia

    Puterea o are medicul, nu reprezentantul medical al companiei Pharma. De cele mai multe ori medicii vin cu solicitari extravagante iar companiile recurg la tot felul de artificii pentru a le indeplini. Aceeasi atitudine care o au fata de pacienti, o au si fata de companii.
    • -1 (1 vot)    
     Ion - daca medicul ar refuza Pharma (Miercuri, 29 iulie 2015, 18:49)

     Mamamia [anonim] i-a raspuns lui Ion

     ar pleca din Ro!! Business- ul tuturor celor din industria pharma este sa-si testeze si sa-si vand medicamentele!! Ei asta fac OFICIAL!! Ca medicii cer scump nu-i deranjeaza deloc pe cei din industria farmaceutica!! Pharma baga 1 milion in medici si castiga 10 milioane pe produsele testate/vandute!! Ptr Pharma este un business OFICIAL!!
     Problema in Ro este ca pacientul roman este moneda de schimba a medicului!! Pentru a primi bani de la pharma desi medicii ia un salar ca sa trateze pacientii ei fie transforma pacientii in cobai fie ii trateaza dupa interse finaciare!
 • -4 (12 voturi)    
  Mi-e frica ?! (Miercuri, 29 iulie 2015, 13:13)

  Ezechiel [anonim]

  Ponta a spus, dupa sedinta de guvern de iei, in pivat, mai in gluma, mai in serios: "mi-e frica sa nu dea o masina peste min... astia, in disperarea lor pentru ciolan sunt in stare de orice" !
  • +10 (14 voturi)    
   Asa cum au fost si ei... (Miercuri, 29 iulie 2015, 14:06)

   Alius [anonim] i-a raspuns lui Ezechiel

   ...atat de disperati sa puna mana pe ciolan? Se poate...
  • +4 (6 voturi)    
   si se referea... (Miercuri, 29 iulie 2015, 15:36)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui Ezechiel

   ...la ai lui. cui a promis Ponta ca ii va scapa de "probleme". dar, daca omul e mincinos patologic, normal ca le-a tras clapa la multi "boieri" din PSD.
 • +11 (13 voturi)    
  Veti / vom putea, (Miercuri, 29 iulie 2015, 13:15)

  Gladiatorul [utilizator]

  domnule Mixoch sa dizlocam aceasta teribila mafie ajunsa in Romania la stadiul de gangrena? Am ajuns la acest capitol sa ne comparam cu India. Pacientii nu pot lupta, in amaraciunea lor disperata, cu lipsa de omenie pe care o demonstreaza medicii in goana lor disperata de a prinde din urma traiul confortabil al colegilor lor de cabinet din tarile civilizate. Dar de aici si pana la a face rau semenului tau in suferinta, numai si numai pentru satisfacerea materiala mi se pare o formula putin onorabila. Si tot ilustri profesori universitari se simteau vanati in maniera "stalinista" de catre ziaristi? Altii au mers pana la a sterge creiere, schimband tratamentele unor bolnavi cu afectiuni mentale si cand au fost adusi de apartinatorii bolnavilor la vreo televiziune au avut tupeul sa intrebe, tot ei, daca ziaristii cred un bolnav mental si nu un medic psihiatru. Si tot acesti medici au fost aceia care au aprobat scoaterea unor medicamente generice pentru ca mai apoi sa introduca pe piata medicamente novative exagerat de scumpe si fara efecte pentru anumite diagnostice. Citez din incheierea articolului dumneavoastra: "Dar este ilegal si imoral ca aceste sponsorizari sa influenteze indicatiile de tratament pe care medicii le ofera pacientilor lor". Pot depune marturie, confirmandu-mi identitatea, ca in fraza dumneavoastra de incheiere regasesc, intre altele, scoaterea de pe lista medicamentelor generice a Lithiului Carbonic pentru care astazi fac eforturi mari sa le obtin de la ministerul sanatatii si care se gaseste in toate farmaciile lumii europene civilizate. La noi unii huzuresc, negandind prea mult la suferinta celor pe care ar trebui sa-i protejeze cu stiinta si cu blandete. Cu cele mai alese ganduri, Marius Nicolescu
 • +15 (17 voturi)    
  daca ai cancer (Miercuri, 29 iulie 2015, 13:19)

  Dodel540 [utilizator]

  Daca ai cancer in Romania , esti mort. pur si simplu.
  • +7 (7 voturi)    
   Si daca ai ajuns in spital, vai de tine... (Miercuri, 29 iulie 2015, 15:19)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   O spun din proprie experienta.
 • +3 (3 voturi)    
  Internet (Miercuri, 29 iulie 2015, 13:25)

  RRP [utilizator]

  De asta este media ca sa faca cunoscute aceste anomalii. Dar problema nu este aceasta ci, exact cum spune si persoana de dinaintea mea, teama de moarte a pacientului. Cati pacienti sunt in stare sa se puna cu un doctor ca sa li se dea alt tip de medicament? Cati pacienti au bani sa ceara si a doua opinie, etc. Sistemul va fi corupt atata timp cat va exista acest sistem. Nu cred ca arestarea a 2 - 3 medici il va face bine asa cum nu se face bine niciun sistem public.
  Faceti o incursiune si in cazul obtinerii de fonduri UE sau faceti o incursiune in cadrul politiei. Veti vedea acelasi mers
  Oricum e laudabila orice dezvaluire.
  • +3 (5 voturi)    
   subscriu ultimelor cuvinte. (Miercuri, 29 iulie 2015, 15:44)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui RRP

   Cum ar fi/arata o politie medicala?
   De cati jurnalisti ca dl. Mixich (mai) e nevoie?
   Daca stam bine la identificarea problemei, cum si cand trecem la rezolvarea ei (fara politicieni, desigur)?
   Cate generatii de absolventi vor mai emigra siliti de scarba sistemului medical romanesc?
   Unde si cum pot aparea locuri in RO la care sa revina fara a infrunta scarba mentionata mai inainte? Si cum pot fi mediatizate?
   De ce am mai multe intrebari decat sperante ? :)
 • +3 (3 voturi)    
  lipsa de scrupule al personalului medical, (Miercuri, 29 iulie 2015, 14:04)

  jackalphonse [utilizator]

  care se constituie si ca factor de decizie, sperie pacientii care o iau razna si nu-si mai respecta retetele.
  Puteti trage concluzii de ce se intampla ce vorbeati in pririile dvs articole. Coruptia din sistem a transformat pacientii in obiecte, cifre manipulabile, in care pacientul este victima.
 • +3 (3 voturi)    
  mafia suferintelor (Miercuri, 29 iulie 2015, 14:15)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Daca ne gandim numai la scandalurile din acest an de la marile univeristati de medicina din Romania , ne dam seama ca acestea nu sunt altceva dacat o scoala a mafiei.Profesorii sunt mafioti ,iar elevii invata cu sarge de la profesori. Sunt putini tineri care fac medicina pentru dragoste de oameni, majoritatea pentru dragostea de bani. Apoi sunt prinsi ca fura ,ca deturneaza fonduri, ca iau spaga. Numai scandalurile terminate la DNA anul asta cu doctori , asistenti, firme, ne spun ca sistemul medical este atat de corupt, si medicii fura atat de multi bani incat si Mafia sicilana ar invata ceva de la nenorocitii astia.
 • -3 (7 voturi)    
  buna dimineata. (Miercuri, 29 iulie 2015, 14:57)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  cel putin in cabintele medicilor de familie, situatia este veche. ce a determinat DNAul sa actioneze acum ?
 • +4 (4 voturi)    
  aburelile justitiei (Miercuri, 29 iulie 2015, 15:14)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Vedeti in toate spitalele achizitiile unde zac aparate de milioane nefolosite si medicamentele sunt traficate la scara nationala prin retele bine puse la punct...ce vedem azi este doar 0.05 % din ''cancer''
 • 0 (8 voturi)    
  so pe ei, dar... (Miercuri, 29 iulie 2015, 15:34)

  ics [anonim]

  chestia hazlie este ca revoltatii de pe forumuri, adica pacientii, au beneficiat la fel de mult, chiar in cirdasie cu medicii de niste FOLOASE NECUVENITE din prescrierea medicamentelor superscumpe.

  e oarecum dubios sa pretinzi tratamente de superlux cu anticorpi monoclonali samd pentru o boala dobindita cel mai adesea in urma unei mod de viata nesanatos: fumat, consum de alcool, alimentatie exagerata in grasimi, sedentarism, stres. mai ales cind o fiola e 3000 de euro si tu ai platit asigurare de 50 de euro.iar pe asta o platesc doar unul din cinci!

  sincer sa fiu eu cred ca sistemul nu poate fi reparat. medicina sociala in statul providential e sortita esecului.

  ca dovada nici unul din revoltatii de pe forumuri nu se face medic sa ia locul hotilor, coruptilor din sistem.
  • +3 (3 voturi)    
   prea le iei la gramada (Miercuri, 29 iulie 2015, 18:32)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui ics

   1. sunt un revoltat: ce te face sa crezi ca sunt si pacient si un beneficiar in cardasie de foloase necuvenite? Cred ca dupa zeci de ani de contributii platite mi s-ar cuveni (daca as fi in situatie, Doamne fereste) orice medicamente superscumpe. Nu proportional cu cat am platit, ci pentru ca asta e treaba unui guvern: de a se ingriji chiar si de cei ce nu se pot ingriji. Doar de aia are o latura sociala (Psd..pfffffuai! LOL).
   2. Probabil ca acest sistem nu se poate repara. Dar pana unde poate ajunge prin indiferenta generalizata - era ideea argumentului meu.
   3. Cum stii tu ca vreunul din ceilallti revoltati de pe forumuri nu e medic ? - eu nu stiu. Dar pari convins ca daca s-ar duce toti la medicina si ar lua locul actualilor medici ar fi mai bine: dai si tu cu bota-n balta....poate iese ceva, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   ma fac io ... (Joi, 30 iulie 2015, 10:43)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui ics

   ... a, nu se poate, ca n-am banii de spaga sa trec PRIN facultate :)
   (nu sa fac facultatea)
 • +5 (7 voturi)    
  Desi in toate specialitatile se practica acest (Miercuri, 29 iulie 2015, 16:21)

  Mamamia [anonim]

  "sport" pharma-medic, ramane curios cum de numai in oncologie s-a declansat ancheta!!
  • +1 (1 vot)    
   Simplu (Joi, 30 iulie 2015, 9:42)

   Dodo [anonim] i-a raspuns lui Mamamia

   Poate pentru ca sumele vechiculate sunt gigantice fata de alte ramuri? Cand o fiola costa 20 000 de lei, cate camioane de algocalmin trebuie sa aranjezi ca sa castigi din 5 fiole?
 • +2 (2 voturi)    
  Asta e doar o mica parte a mizeriei (Miercuri, 29 iulie 2015, 16:53)

  ionisus [utilizator]

  din sistemul medical.
  O alta cacialma de proportii data romanilor sunt cardurile de sanatate, care sunt valabile doar....6(sase) luni! Dupa care, alti bani, alte carduri, trai neneaca pe banii fraierilor.
  De ce o fi acest card valabil numai 6 luni, doar cei care au luat aceasta decizie stiu, si cei care fac aceste carduri.
  Deci, daca ai card trebuie sa mergi la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din 6 in 6 luni, daca ai refuzat cardul si ai doar adeverinta, trebuie s-o reinoiesti la fiecare 3 luni!
  • -1 (1 vot)    
   Cardurile de sanatate (Miercuri, 29 iulie 2015, 18:37)

   CristinaStanescu1 [anonim] i-a raspuns lui ionisus

   sunt valabile 4 ani !
   • +1 (1 vot)    
    Informatia (Vineri, 31 iulie 2015, 14:27)

    ionisus [utilizator] i-a raspuns lui CristinaStanescu1

    privind valabilitatea cardului de sanatate e publicata pe internet. Cauta date mai recente, din 2015, eventual.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e prima oară pentru sediile unor companii farma (Miercuri, 29 iulie 2015, 17:59)

  Angie [anonim]

  "Pentru prima oară sunt percheziţionate nu doar cabinetele unor medici-profesori, dar şi sediile unor companii farma [...]".

  Nu e prima "sesiune" de percheziţii la sediile unor companii farma; au mai tot fost, de câţiva ani (cu sechestru pe calculatoare, etc). M-aş mira să nu ştii de ele, Vlad.

  De atunci încoace DNA-ul şi-a mai intensificat şi mediatizarea "sesiunilor".
 • +4 (4 voturi)    
  hehhehe (Miercuri, 29 iulie 2015, 18:20)

  animalutul20 [anonim]

  studii clinice - bani adevarati

  opinion-leader=bani adevarati

  trend-setter= bani adevarati

  toti sefii de clinici sunt oameni care castiga cel putin 10k/luna in RO..........de-asta nu au plecat in Occident; acolo iei banii astia doar daca faci carca de garzi, daca bagi si privat sau daca esti super-meseriash si ai si ceva proiecte de cercetare......la RROManica trebuie doar sa stii ce rozeta sa desmierzi, sa-ti insusesti legea lui OM si gata- esti sef de sectie+director de spital+/- sef pe la dsp........ai painea si cutitul si toti sclavii pacienti fac sluj in fata lui don profesor..........

  cazuri concrete = cu zecile in clinicile universitare ( colentina, matei bals, urgenta, nr 9, municipal.chiar si altele mai mictze produc bani frumosi pt stapanii lor care au fost ani de zile directori -spitalul arata cum arata, se plang ca nu au bani de nici unele dar au avut ani de zile sa demonstreze ce buni manageri sunt - in privat la 6 luni zburau daca nu faceau target-ul)

  vinovati = Min sanatatii( alta cloaca plina de invartitzi si smenuitori)+CNAS/CASMB - aia stiu f.bine pe ce se arunca banii din spitale + asociatiile pacientilor( alt ciolan de ros pt unii) - nu au pus o presine reala si punctuala pe smenarii din sistem.

  firmele de farma- au profitat de sistem -oriunde in lume ele incearca dar nu intotdeauna reusesc sa acapareze total sistemul
 • 0 (0 voturi)    
  Diacriticele (Miercuri, 29 iulie 2015, 20:05)

  Ionuț D. [anonim]

  În sfârșit, un articol care apare scris cu diacritice pe hotnews.ro !
 • 0 (0 voturi)    
  cateva intrebari (Joi, 30 iulie 2015, 6:29)

  LeCarre [anonim]

  Ma mir ca abia acum se constata si la noi aceasta cardasie companii farmaceutice-medici. Poate ar trebui cazuta si influenta societatilor de asigurari si rolul lor in jecmanirea pacientilor. S-a tot vorbit despre performantele ministrului Banicioiu dar tot ce a facut a facut pentru medici nu pentru pacienti. Orice salar va primi un medic, el tot va primi spaga sau va obliga pacientul la proceduri scumpe si inutile. Asiguratii care au un banal accident (o cazatura de ex) si ajung la ortopedie sunt obligati sa opteze pentru proceduri costisitoare, pe care le platesc din buzunar, in vreme ce interlopii sau golanii care se taie cu sabii ca prostii au parte de plimbari cu elicopterul si spitalizari in unitati de top. Ei au costurile suportate de asigurare? Ei macar platesc asigurari de sanatate? Sau tot eu suport si spitalizarea lor? Niste simple intrebari despre sistem.
 • +1 (1 vot)    
  Credeti ca doar oncologia? (Joi, 30 iulie 2015, 11:37)

  Anjo [utilizator]

  Distribuitorii de medicamente, pastilarii, asa cum ii numeam eu si colegii mei, s-au inmultit ca ciupercile peste noapte. Dimineata de dimineata, in restaurantul unde lucrez, vin ca lacustele si incep sa faca afaceri. Nu conteaza ca sunt de la GSK, de la J&J, de la ABVie si alti dealeri locali, se cunosc cu totii si isi impartasesc "combinatii". Notele sunt decontate de firma. La fel si mesele pentru diferiti sefi de clinici, medici cu influenta. Un alt lucru comun este celebra agenda. Cred ca acesti medici au acasa biblioteci de agende. Sau este un mod "elegant" de a da si un pliculet?
  Problema cu aceste medicamente o reprezinta de fapt medicii. Acesti medici care se vand si ne vand pe noi pentru o friptura, o agenda garnisita si niste excursii. Traim cu sabia lui Damocles... ca pleaca firmele pharma. Sa fim realisti. Indiferent de caz, totusi Romania reprezinta o piata de desfacere. Si substanta activa dintr-un medicament este aceeasi la toate firmele de medicamente fie ele din top5 mondial sau locul 10 din Romania. Diferenta se reflecta exclusiv in pret. Dar atat timp cat cadrul legislativ este permisiv cu aceste fapte de coruptie, vom inota in mocirla asta la infinit. Cand va fi pedepsita corect coruptia (confiscarea extinsa a averii, reintroducerea muncii silnice la condamnati, suspendarea/retragerea drepturilor civile pe o perioada determinata si desi suna urat as introduce si condamnarea la moarte pentru astfel de cazuri) atunci vom putea sa traim si noi intr-o tara civilizata.
 • -1 (1 vot)    
  comentariu. (Joi, 30 iulie 2015, 15:18)

  victor spinu [anonim]

  sugerez ca solutie pentru toate problemele sistemului
  ceaiul de papadie. evident gratis dar doar cu cardul pentru a se evita frauda si raportarile false de servicii.
  sugerez ca activitatea in sistem sa fie exclusiv voluntara pentru ca altruismul , inaltele motivatii morale si etica profesionala sa se manifeste pe deplin.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by