Structuri electorale abandonate (II) 

de Claudiu Saftoiu     HotNews.ro
Miercuri, 28 noiembrie 2007, 12:21 Actualitate | Opinii


PERIOADA 2000 – 2007 este intervalul istoric românesc în care palierele politice structurante, detaliate strict sub aspect imagologic în editorialul precedent, sunt înlocuite cu o opţiune de restructurare politică autoritaristă a societăţii româneşti. Sub brandul politic al unui singur partid: PSD.  

Formaţiunea de identitate a lui Ion Iliescu porneşte cruciada totală împotriva alternativelor politice de orice fel. Fie ele de dreapta, de stânga, de centru sau de la extreme. Palierele ideologice stânga-dreapta sunt ignorate. Este edificată o ecuaţie electorală mult mai agresivă, care va crea totodată şi premizele dezastrului ideologic: PSD guvernează monocolor. Un actor de oportunitate rămâne secundar şi eficient în poza guvernamentală: UDMR. Alţii – la restul lumii. Societatea - la cheremul activului de partid PSD.  

2000 – 2004: PSD – PARTIDUL TOT-AZIMUT. În 2000, visul de aur al PSD a răzbătut firav în presa obedientă a acelor vremuri: guvernări succesive PSD, până la victoria finală. Două, trei, de ce nu patru guvernări, una după alta?  

Pentru implementarea acestui anacronism latino-american, ideologii PSD par a fi pus la cale o strategie politică cu elemente de intruziune violentă în ansamblul societăţii. Într-o ţară care „vede enorm şi simte monstruos”, marea reinventare a fost impunerea unui soi de liberalism social, prin autoritatea instituţiilor statului.  

PSD îşi face un obiectiv din acapararea acelor părţi fezandate ale presei autohtone, dedate la pomeni, iertări de datorii şi preferinţă pentru comportament sumisIv, de animal de casa. Cu imens potential manipulator. Faimoasele stenograme PSD fac dovada unui demers programatic de subordonare a presei libere de către „partidul tot-azimut”. Un demers tolerat de însuşi şeful statului la acea vreme. Care nu a înghiţit niciodată critica jurnalistică.

Peste toate acestea, PSD a declanşat un proces fără precedent de intervenţie şi acaparare a punctelor de decizie formală, la toate nivelurile. De la sindicate, la organisme nonguvernamentale. De la regii autonome, companii şi societăţi economice private, la asociaţii de locatari.  

Niciodată mişcarea sindicală din România nu a înregistrat mai multe dezertări în zona politică, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2000-2004. Ion Rădoi – lider Metrorex, Elena Sporea – lider Agrostar, Miron Mitrea – lider CNSLR-Frăţia sunt exemple uluitoare de încartiruire ideologică. Aportul acestora la activul PSD a fost enorm: zeci de mii de cetăţeni cu carte de muncă s-au văzut obligaţi să îşi urmeze liderii, care au făcut târgul cu statul politic.  

În societatea civilă, magnetismul PSD a fost devastator. Alin Teodorescu şi Vasile Dâncu sunt şi rămân cele mai frapante exemple.  

Control. Obedienţă. Servilism. Oportunism. Comoditate. Aceasta a fost propunerea copleşitoare a PSD în intervalul 2000-2004, după eşecul public al guvernării de dreapta în coaliţie. 

Dar unde sunt partenerii de altădată ai PSD-ului? Unde este patrulaterul roşu, cel care ţinuse în chingi opţiunile electorale, între 1990-2000? Care patrulater şi-a făcut datoria şi a readus stânga la guvernare, după o pauză de patru ani?

PRM ÎNTRE ANTISEMITISM IDENTITAR ŞI LEPĂDARE OPORTUNISTĂ. După ce PSD decide să evolueze singur cu noua strategie, PRM – cel mai important aliat în psihologia politică – este practic scos din joc. 

PRM va juca penibil cartea singurului player al partidului: preşedintele C.V. Tudor. Însuşi Tribunul. Care tribun simte cu acuitate că a fost abandonat de noua ideologie PSD-istă şi încearcă marea cu degetul. În ciuda unui boicot media total. 

Vadim îşi angajează un consultant evreu şi renunţă la bazinul său resentimentar, credul, disciplinat. Încearcă să devină „politically correct”. Vadim se civilizează. Propune pace cu evreii, toleranţă cu ţiganii şi homosexualii. Pune în discuţie rolul şi locul istoric (pe soclu sau nu?) al mareşalului Antonescu. Face gesturi incredibile de lepădare de o filosofie politică eminamente şi exclusiv resentimentară. În mai puţin de trei luni, partidul se prăbuşeşte în sondaje. CV Tudor devine un personaj de tragedie greacă: prizonier al propriului brand extremist. Se reîntoarce la acesta şi îşi recîştigă cu greu o parte din electoratul sedus şi abandonat. Care nu se va mai întoarce niciodată complet cu faţa la Tribun. 

În intervalul 2000-2004, PRM se retrage treptat în matca marcată patologic a audienţei sale electorale. Totodată, PRM pierde odată pentru totdeauna şansa de a cuceri Everstul politicii româneşti: guvernarea şi preşedinţia României. 

Consecutiv, în perioada 2000-2004, PRM devine un adversar al PSD. De data aceasta, pe bună dreptate.

PSDR – RENUNŢAREA ISTORICĂ. Un alt partid din „patrulaterul roşu” este PSDR – vestigiu doctrinar interbelic, supravieţuitor după 1990. Partidul predat fără luptă de către venerabilul Sergiu Cunescu lui Alexandru Athanasiu fuzionează cu PSD la 16 iunie 2001, în baza protocolului convenit politic de cele două partide, la 8 septembrie 2000.

Cu un preţ inestimabil: PSDR bagă PSD – printr-o glisare controversată -, în Internaţionala Socialistă. Legitimarea internaţională a PSD rămâne pentru istorie un rapt ideologic. Desigur, victoria nu era posibilă fără jocul de picioare al combinatorilor din partid, care a dus pragmatic şi cinic la o reuşită internaţională remarcabilă.

PUNCTUL DE RUPERE 2000- 2004. În configuraţia politică de la putere, PSD face cea mai mare greşeală strategică. O eroare menită să întindă covorul roşu celui mai temut adversar, după cum am menţionat încă de la începutul analizei de faţă: Salvatorul Naţiunii.

Ce a determinat eroarea fatală a PSD-ului, în intenţia sa de a cuceri România?  Omeneşti slăbiciuni şi orbiri, calificate incalificabile la nivel de strategie naţională: lăcomia, foamea, posesiunea instinctivă de grup şi de familie politică. 

Salvatorul Naţiunii a răsărit din veriga ignorată a atotştiutorilor ideologi PSD: opoziţia politică destrămată. Care şi-a găsit un lider de oportunitate. Care s-a mobilizat. 

Care a rezonat la cel mai profund sentiment al tenacităţii româneşti, cel care pune amprenta pe fiecare individualitate românească, pe fiecare om care gândeşte şi visează în româneşte, oriunde în lume  : libertatea de gândire şi de acţiune. 

PERIOADA 2004-2007. STRUCTURI ABANDONATE ÎN AŞTEPTĂRI. ELECTORAT PIERDUT. SĂ-L DECLAR NUL? Traian Băsescu este produsul inventat şi precipitat acut de strategia de putere societală a PSD, Sortită eşecului, încă dintru începutul ei, după cum am demonstrat. 

Traian Băsescu devine personajul electoral de completitudine, care reuşeşte să ia locul tuturor. Lui Vadim, care nu mai ştie ce a redevenit. Societăţii civile, care nu mai înţelege ce ar fi vrut. Clasei muncitoare – părăsite de liderii sindicali - care are nevoie de reprezentare. Electoratelor din palierul principal şi secundar exemplificat în editorialul precedent, abandonaţi de partide şi mai ales de liderii lor. 

Anul politic 2004 a avut nevoie de Traian Băsescu în politica românească, aşa cum un înecat are nevoie de o gura de aer. 

Traian Băsescu a luat tot şi a făcut tot. După ce a promis tot. În fapt, ca şi Ion Iliescu, Traian Băsescu este cel mai inteligent jucător politic pe piaţa psihologiei politice din România, după 1990.  

La trei ani de la statuarea drept preşedinte al României a lui „Traian Băsescu – gură de aer”, societatea se trezeşte din efectul politic anaerob: gura de aer -dorită avid de cei mai mulţi cetăţeni să devină „gura de aur” a ţării - începe puţin câte puţin să piardă din coerenţă şi capacitate. 

Cum a fost posibil? Abandonarea structurilor electorale este cauza şi efectul acestui consum excesiv de politică şi politicianism.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

196 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ce sunt elucubratiile astea? (Joi, 29 noiembrie 2007, 10:47)

  dan [anonim]

  Dragi prieteni Hotnews<br/>ce sunt elucubratiile astea pe siteul vostru, altfel unul de presa decenta? Ce treaba are Saftoiu cu scrisul in limba romana? Cu sapoul ala in dadeau afara pe scari si redactorii de la jurnalul liceului Widemoore unde merge fiul meu, copiii de 16 ani au aici mai multa minte decat somitatile astea de carton din romania. Aveti de gand sa mai coborati mult nivelul in felul asta, doar fiindca oti fi avand voi un smen de PR cu Saftoiu?
  • +1 (1 vot)    
   or fi si elucubratiile astea ceva.. (Vineri, 30 noiembrie 2007, 11:00)

   Flo [anonim] i-a raspuns lui dan

   Eu unul am citit cu interes &quot;elucubratiile&quot; de mai sus. Punctul de vedere al Saftoiului mi se pare interesant. Probabil tie nu ti se pare, dar e dreptul tau. Plus ca eu nu-s &quot;prieten&quot; Hotnews, ci doar &quot;cunostinta&quot;...<br/><br/># rant on<br/> Ce interesant ca fiul tau merge la liceul Widemoore. E o informatie.... utila pentru cititorii Hotnews. Pe de alta parte, parerea mea e ca Widemoore sucks, e o scoala de wankers. Cica prea multa minte la 16 ani nu e buna pentru dezvoltarea sexuala.<br/># rant off
  • 0 (0 voturi)    
   profil (Vineri, 30 noiembrie 2007, 11:20)

   thescribe [anonim] i-a raspuns lui dan

   Profilul tau:<br/>1. ai intre 40 si 50 ani, deci esti un plictisit<br/>2. cel mai proabil esti:<br/> a). sef pe la vreo firma mai mare ceva (poate chiar de stat) care sta toata ziua la birou degeaba si discuta despre politica la o cafea si o tigara<br/> b). vreun patronas ceva cu la vreo firma cu angajati platiti cu minimum pe economie si restul la negru (daca exista restul) care invarte treburi cu vreun corupt de pe la vreo primarie ceva<br/> c). vreun pensionat pe caz de boala care are prea mult timp de facut politica.<br/><br/>Dintre astea 3 variante cea mai probabila e b).<br/><br/>Sfat: Mai lasa-i si pe cei mai tineri sa-si mai spuna parerile si nu mai veni cu creierul tau de bors sleit sa ii inacresti pe toti.<br/><br/>Daca tu te plictisesti citind articolul asta cine naiba te pune de-l citesti ? Si acum in afara la reactii de astea la ceea ce ai scris la ce te astepti ? Crezi ca-i inteligent ce-ai zis si ca ajuta la ceva ? Esti un negativist si negativistii nu sunt bine receptionati.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru saftoiu (Marţi, 4 decembrie 2007, 8:41)

  xxxxxxx [anonim]

  lasa-ne, lasa-ne; iarta-ne, iarta-ne


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by