Opriti-va!

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2015, 8:41 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
​Opriţi-vă! Nu mai vindeţi examenele studenţilor dumneavoastră, cum s-a descoperit recent la Facultatea de Medicină din Craiova; oricât de mic v-ar fi salariul. Nu mai numiţi în funcţii oameni care iau mită în loc să administreze facultatea, cum s-a întâmplat la Medicina din Bucureşti. Nu vă mai angajaţi copiii sau rudele chiar în facultatea în care lucraţi, cum se întâmplă aproape peste tot; doar dacă nu cumva sunt excepţionali în specialitatea lor.

Şi nu, motivul pentru care vă rog să vă opriţi nu are nimic de-a face cu rectitudinea morală sau spiritul justiţiar. Şi nici cu faptul că-i nedreptăţiţi pe doctoranzii harnici care visează la o carieră academică dar locurile sunt pregătite pentru alţii; sau pe rezidenţii buni care pleacă din ţară pentru că posturile sunt ocupate. Cui faceţi rău dacă nu vă opriţi? Chiar vouă.


Există un mit care spune că şcoala medicală românească e excepţională. Cei care îl contrazic sunt anatemizaţi public, primesc imediat zeci de replici supărate pentru că, nu-i aşa?, niciunuia dintre noi nu-i place să i se pună oglinda în faţă.

Dar excepţionalitatea şcolii medicale româneşti este dată de oameni care au atins performanţa în ciuda, nu datorită, sistemului medical de învăţământ. Să nu intrăm în detalii legate de modul de desfăşurare a rezidenţiatului sau de atenţia acordată studenţilor medicinişti, ci să ne rezumăm la comparaţii simple dar greu de contestat: celebrele clasamente universitare internaţionale.

Am ales două, ambele extrem de cunoscute. Primul, QS World University Ranking, evaluează universităţile mai degrabă din perspectiva absolvenţilor. Al doilea, aşa numitul Shanghai Ranking, foloseşte drept criteriu principal excelenţa academică şi impactul cercetării. Comparaţia nu am făcut-o la general, ci punctual: în domeniul medical şi farmacologic, focalizând şi mai mult pe regiunea noastră geografică. Cum stau aşadar şcolile de medicină româneşti comparativ cu suratele lor din Europa centrală şi de est?

În QS World University Ranking nu avem nicio facultate de medicină clasată în primele 300 din lume. Ungurii au patru – Semmelweis din Budapesta şi cele din Debrecen, Peci şi Szeged –, grecii au tot patru – facultăţile din Thessalonik, Atena, Creta şi Patras -, cehii au facultatea de medicină din Praga, polonezii pe cea jagellonică, croaţii pe cea din Zagreb şi estonienii pe cea din Tartu. Ştim argumentaţia care spune că Ungaria a fost parte egală dintr-un imperiu cu tradiţie sau că grecii sunt de mult timp în Uniunea Europeană şi au putut să se dezvolte. Dar de ce nu poate avea România, una dintre cele mai mari ţări din regiune, o şcoală medicală cel puţin la fel de bună precum estonienii sau croaţii?

Din curiozitate am repetat comparaţia şi cu ţări aflate într-o situaţie economică mult mai dificilă decât a noastră. Facultăţile de medicină din Cairo sau din Teheran sunt mult mai bine clasate decât omologii români. Situaţia se menţine şi în mult mai exclusivistul clasament Shanghai, unde în primele 200 de poziţii pătrunde o singură şcoală medicală din regiunea noastră geografică: cea din Atena.

Interesant este că există alte domenii în care românii reuşesc să facă o figură onorabilă. Universităţile din Bucureşti, Cluj şi Timişoara au reuşit să intre în top 200 pentru specializarea limbi moderne, iar Bucureştiul şi Clujul reuşesc să intre la matematică undeva între poziţiile 250-300. Ce este sub poziţia 300 deja nu mai contează: cine are măcar răbdare să citească până acolo?

Aceste clasamente sunt importante pentru că percepţia publică despre nivelul educaţiei dintr-o anume ţară se modelează în funcţie de ele. Majoritatea universităţilor care se respectă urmăresc activ să pătrundă în aceste topuri, iar criteriile nu se rezumă doar la numărul de articole cotate ISI, ci şi la accesul studenţilor la infrastructura facultăţii, la interacţiunea dintre studenţi şi profesori sau la activităţile extracurriculare oferite. Există câteva facultăţi în România, ca Universitatea de Vest din Timişoara sau Babeş-Bolyai din Cluj, care au devenit conştiente de utilitatea şi necesitatea de a pătrunde în aceste clasamente şi se mişcă în această direcţie.

În România însă, şcolile de medicină îşi dovedesc prestigiul internaţional crescut prin numărul de studenţi proveniţi din alte ţări. Aici lucrurile stau din ce în ce mai bine, dar mai degrabă din punct de vedere economic, decât academic. E interesant să citiţi forumurile absolvenţilor de liceu din Marea Britanie, de pildă. Există secţiuni dedicate facultăţilor de medicină din România, frecventate în special de tinerii care nu au obţinut note suficient de bune pentru a intra într-o universitate din ţara lor. Este foarte bine că facultăţile de medicină româneşti profită de avantajul de a face parte din Uniunea Europeană şi oferă taxe de şcolarizare mai scăzute şi un cost al vieţii mai mic pentru a atrage studenţi europeni. Dar constant, pe aceste forumuri apar foşti studenţi sau (încă) studenţi străini care scriu despre posibilitatea de a-ţi cumpăra examenele.

Sigur că există insule de competenţă în şcoala medicală românească; dar mă tem că nu ele sunt norma. Am discutat în ultimele săptămâni cu mai mulţi rezidenţi angrenaţi şi în activităţi academice. Toţi (!) doresc să plece în străinătate, motivaţia invariabilă fiind: „ştiţi cum e, la noi nu se poate face cercetare cum trebuie”.

Un raport recent al Comisiei Europene plasează România pe ultima poziţie din UE în privinţa cercetării-inovării. Între 2007 şi 2011 am avut o perioadă de creştere, dar în ultimii patru ani căderea este abruptă dinspre prost înspre foarte prost. Bulgaria şi Letonia, celelalte două lanterne roşii, sunt însă ţările UE cu cea mai mare creştere anuală în 2014 la acest capitol. În plus, după ce guvernul Boc a tăiat fără milă cheltuielile cu cercetarea-inovarea, guvernul Ponta le păstrează la fel de jos deşi premierul vorbeşte non-stop despre creşterea economică a ţării. Iar când sunt chestionaţi, neoficial, în privinţa reţinerii de a investi în acest domeniu, ştiţi ce răspund demnitarii? „Ar însemna să băgăm bani în clanurile universitare şi nu vrem asta. E o gaură neagră acolo”.

În schimb, România stă bine la numărul de doctoranzi. Avem destui. Iar cei mai buni dintre ei, pleacă. Pleacă şi cei mai buni tineri chirurgi; şi cei mai buni tineri anestezişti; şi cei mai buni cardiologi. Pleacă nu atât din cauza salariilor mici, cât din cauza lipsei de perspectivă profesională/academică.

Pleacă pentru că excelenţa educaţională nu se obţine vânzând examenele sau angajându-ţi rudele. Nici înfiinţând zeci de facultăţi de medicină – avem mai multe facultăţi de medicină decât Polonia şi Olanda şi cei mai mulţi absolvenţi de medicină din Europa raportat la numărul de locuitori. Pleacă pentru că nu mai speră că România va avea, în următorii ani, o facultate de medicină măcar la fel de bună ca cea din Tartu.

De aceea, vă rog opriţi-vă! Opriţi-vă sau veţi fi uitaţi. Funcţiile voastre vor fi uitate. Cursurile voastre vor fi uitate. La bătrâneţe veţi fi trataţi de cei cărora le-aţi dat examenul pe 300 de euro şi doi cercei. Şi praful şi pulberea se va alege de amintirea voastră. Pentru că doar adevăraţii întemeietori de Şcoală sunt ţinuţi minte. Iar voi nu aţi întemeiat şcoli. Voi le-aţi demolat.


O formă iniţială a acestui text a apărut şi în săptămânalul Viaţa Medicală.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17460 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Despre ce vorbiti d-voastra?? (Vineri, 17 iulie 2015, 8:57)

  Mamamia [anonim]

  Daca ptr a promova de la o pozitie academica la alta se ia spaga cum va imaginati ca-si scot banii de promovare domnii profesori??

  Cum va explicati ca desi stie o tara intreaga de spagile dun invatamanttul romanesc, nu se schimba nimic?? Care o fi oare misterul???
  • +3 (7 voturi)    
   Se poate face ordine = nu se vrea (Vineri, 17 iulie 2015, 13:33)

   grasu [anonim] i-a raspuns lui Mamamia

   Exista un grup de profitori in sistemul de invatamant romanesc, care nu vrea schimbari. Acest grup este in continua miscare, unii ies din el pentru ca sunt prea batrani, altii patrund incet si greu, in capul mesei. Din cine e format?? Este simplu de vazut. Uitati-va pe declaratiile de avere. Daca cineva castiga mai mult de 150.000 lei/an intr-o universitate, cu mare probabilitate ceva este putred. Iar chestia cu nepotismul este intr-atat de generalizata, ca daca incerci sa aplici o lege precum cea a lui Funeriu, probabil ca nemultumesti 50% din sistem. Este incredibil ca un profesor sa-si lase mostenire cursul copilului care, a facut facultatea acolo unde preda taticul. Si totusi stiu cel putin o catedra in care 4 profesori si-au lasat mostenire cursurile, in mod dinastic, progeniturilor. Cum credeti ca i-au angajat pe ceilalti membri ai catedrei ca sa nu faca concurenta odraslelor???? Este o astfel de catedra un grup infractional organizat? Va las sa judecati singuri.
  • +1 (3 voturi)    
   Degradarea societatii (Vineri, 17 iulie 2015, 20:20)

   a4 [anonim] i-a raspuns lui Mamamia

   Lipsa de moralitate la nivel individual conduce la degenerarea intregii umanitati. Avem sisteme corupte, putregaiul e instalat si se manifesta in fiecare dintre ele iar cauza o reprezentam noi, indivizii, prin lipsa de atitudine! Cine are de suferit? Sufera intreaga societate. Functionarea bolnava a unor institutii, iar mai departe cu pasi repezi spre nefunctionare, are efecte daunatoare asupra generatiilor viitoare, asupra viitorului omenirii.

   Se manifesta un cerc vicios. Pornind din si de la fiecare sistem, virusul si apoi boala se propaga in interiorul sistemului si asupra altor sisteme, fenomenul repetandu-se, devenind sistemic, epidemic.

   Prin sistem inteleg sistemul educational (de la gradinita la profesori), de sanatate (de la studenti la doctori si institutiile sanitare), economic (finante – banci, BNR, organisme financiare internationale – , inclusiv grupuri restranse ce influenteaza decidentii s.a.) politic ( legiuitor, promovator de opinii, s.a. - ex. primplagiatorul sef), in interiorul carora se manifesta „reteau nociva” asupra functionarii sanatoase si eficace a acestora .

   Cine sunt actorii? Actorii suntem noi, oamenii, prin atitudinea sau lipsa de atitudine.

   Prin urmare, daca oamenii sunt actorii, ei necesita a fi modelati. De altfel, resursa umana reprezinta cea mai importanta resursa. Cum? Prin intermediul sistemului educational, el reprezentand esenta personificarii umane. Bineinteles, constructia, caracterul fiecarui individ este influentata si de alti factori (mediul familial, iar mergand mai departe chiar de modul de manifestare al societatii in care traim), dar fiecare dintre acestia interactioneaza cu sistemul educational. Sistemul educational este cel care il modeleaza pe fiecare individ. Baza societatii o reprezinta sistemul educational.
  • +1 (3 voturi)    
   Degradarea societatii - solutie (Vineri, 17 iulie 2015, 20:21)

   a4 [anonim] i-a raspuns lui Mamamia

   Solutia:

   Avem nevoie de un sistem educational sanatos, competent, eficace si eficient. Cum il construim? Stabilirea unor venituri mai mari, a unor standarde de calitate inalte, implementarea unor reguli de conduita care sa promoveze respectarea, increderea si autodezvoltarea sistemului, pedepse drastice pentru cei care nu se conformeaza.
   • +1 (3 voturi)    
    si ce facem? (Vineri, 17 iulie 2015, 21:46)

    Dinu [anonim] i-a raspuns lui a4

    Si ce facem cu cei, foarte numerosi care nu sunt la niste standarde de calitate macar normale? Astia sunt majoritari in tot sistemul universitar. Ce facem cu cei care chiar daca sunt cinstiti, inchid ochii de ani de zile la mizeriile colegilor? Ii felicitam pentru curajul de a tace si a sta cu capul plecat? Cum ii pedepsim cand justitia are probleme s apedepseasca chiar si faptele de coruptie evidente? Si cine ii pedepseste? aceiasi colegi care i-a acoperit pana acum?
    • +1 (1 vot)    
     In invatamant cartile sunt jucate!! (Vineri, 17 iulie 2015, 23:24)

     Mamamia [anonim] i-a raspuns lui Dinu

     In cei 25 de ani au ramas in invatamat cei care n-ar fi trebuit sa ramana si au plecat tot cei care n-ar fi trebuit sa plece!!
    • 0 (0 voturi)    
     In mod natural... (Vineri, 17 iulie 2015, 23:41)

     gigel [anonim] i-a raspuns lui Dinu

     ...Vor muri. Sunt batrani.
  • -2 (4 voturi)    
   si la medicina sunt destepti (Vineri, 17 iulie 2015, 22:00)

   io [anonim] i-a raspuns lui Mamamia

   oamenii si-au dat seama ca nu prea conteaza ca tocesti si ca exista intotdeauna goolge. pretul medicilor trebuie sa scada si o sa scada. facultatile trebuie sa scoata medici mai multi. iar noi nu putem fi ultimii la nimic. la inginerie - pana acu un an va laudati ca intel a venit in romania cand putea sa se duca oriunde altundeva. sigur, ca la ingineri meseria e mult mai corecta decat la medici, avocati sau finantisti. si ca veni vorba: sunt apreciati mult mai putin.
 • +21 (25 voturi)    
  Vlade apelezi la ce-i lipseste azi romanului !!! (Vineri, 17 iulie 2015, 9:08)

  andreesanu [utilizator]

  Bunul simt ,demnitatea,onoarea sunt pe cale de disparitie ,doar astea ar putea sa mai salveze cate ceva
  Exiata pe vremuri o floare ,se chema rusine !!!,avea in centru o coloratie rosiatica era de marimea unei monede de 50 bani,asta acum 45-50 ani,cu timpul acea pata s-a micsorat tot mai mult,am cautat-o de curind prin finetele ca si altadata ,nu mai exista .
  Cand putregaiul s-a localizat in cei care in mod NORMAL sunt formatorii specialistilor de maine ,moare cu zile orce pacient si orce speranta.
  • +9 (11 voturi)    
   bunul simt... (Vineri, 17 iulie 2015, 11:48)

   c [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

   cand desi esti prof de peste 20 de ani te suna secretara rectorului, ulterior ajuns si senator, ca este ingrijorata de situatia dramatica a studentilor straini care au cazut pe capete si ca are o lista cu ei ....

   cand pici pe baiatul unui ilustru medic local, ulterior implicat evident in activism politic, si vine tati cu o falca in cer si una in pamant si tu ii dai lucrarea sa vada ca e de 1 nu de 4.....
   • +2 (12 voturi)    
    Atunci nu esti profesor ci sluga secretarei si a (Vineri, 17 iulie 2015, 12:25)

    Mamania [anonim] i-a raspuns lui c

    politicianului!! Nu am auzint in Ro ca vreun profesor a fost dat afara din invatamant ptr ca nu a executat ce i-a ordonat secretara sau "toarasul" secretar de partid!!
    • +4 (8 voturi)    
     Atunci vezi ca exista... (Vineri, 17 iulie 2015, 13:30)

     math_2 [utilizator] i-a raspuns lui Mamania

     .. urmatoarele "obiecte" ajutatoare:
     - telecomanda
     - carti
     - ziare
     - reviste
     - radio
     si oameni:
     - studenti
     - cadre universitare cu valoare recunoscuta
     - absolventi cu cariere adevarate

     Vorbeste cu ei ! Nu toti profesorii sunt onesti si competenti ca dl Prof Dan Voiculescu.
     • +1 (5 voturi)    
      Nu cred ca este cazul ca un profesor universitar (Vineri, 17 iulie 2015, 13:49)

      Mamania [anonim] i-a raspuns lui math_2

      cu 20 de ani vechime sa se planga pe site-uri ca este obligat sa promoveze/tolereze prostia! Ar fi cu adevarat trist daca in Ro nici macar dreptul da a pica/promava nu-l mai are un profesorul universitar!!

      Poate ar merita discutat ce poate pati un profesor universitar cinstit si corect in Ro!! Se pare ca d-voastra stiti mai multe!!
      • +4 (6 voturi)    
       Stiu (Vineri, 17 iulie 2015, 16:28)

       math_2 [utilizator] i-a raspuns lui Mamania

       Dar deocamdata am alte preocupari: gimnaziu, liceu. Constatam pe zi ce trece ca sistemul de stat este nefrecventabil. Copiii invata de la varste fragede urmatoarele notiuni: pile, cadouri, meditatii, nedreptate, copiat. Si aici vorbim de mari scoli cu renume nu de altele care se confrunta cu fumat, alcool, violenta, droguri, absente cu sutele.....
      • +3 (3 voturi)    
       cum e turcul asa este si pistolul (Vineri, 17 iulie 2015, 18:25)

       un cititorr [anonim] i-a raspuns lui Mamania

       Poate ca un profesor universitar are dreptul de a pica un student nepregatit, dar un profesor de liceu nu prea are acest drept.
       Daca totusi o face, inseamna ca isi taie singur craca de sub picioare. De ce ?
       Pentru ca invatamantul preuniversitar este finantat dupa nr. de elevi, adica o scoala primeste bani in functie de nr. de elevi. Daca elevii nepregatiti sunt lasati repetenti nr.de elevi scade, scoala primeste mai putini bani si exista riscul ca profesorii sa nu-si primeasca salariul. Exista de asemenea riscul ca unele clase sa se desfiinteze iar profesorii sa nu mai aiba ore.
       Asa ca profesorii sunt obligati sa-i treaca pe elevi chiar daca nu invata, chiar daca nu prea vin la scoala si chiar daca sunt indisciplinati!
    • +1 (3 voturi)    
     Nu, dar pa promovare....... (Vineri, 17 iulie 2015, 13:39)

     grasu [anonim] i-a raspuns lui Mamania

     ...plus o serie de mici beneficii pe care le pierzi si o serie de mici necazuri care incep sa apara. Esti bagat in analiza, incep sa mormaie sefii ca tii un curs prea slab sau prea savant, incep sa nu mai fie ore pentru tine...... Si cum colegii de catedra sunt colegi pe viata, preferi sa stai intre prieteni 30 de ani decat intre mutre acre si posomorate. Iti strici si nervii inutil si mori si mai repede cu cativa ani....
     • 0 (2 voturi)    
      pa promovare (Vineri, 17 iulie 2015, 22:45)

      una_cristiana [anonim] i-a raspuns lui grasu

      aici ai dreptate..daca nu raspunzi la interventii ti-ai cam taiat craca de sub picioare
  • -2 (2 voturi)    
   floarea rusinii (Vineri, 17 iulie 2015, 22:42)

   una_cristiana [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

   Legenda "florii rusinii" am auzit-o in copilarie.. cred ca este o legenda rurala.:)
 • +3 (19 voturi)    
  oprtiti-va!!!!! (Vineri, 17 iulie 2015, 9:37)

  xanti [utilizator]

  Opriti-va sa cumparati examene.
  Opriti-va sa mai dati mita la profesori
  Opriti-va pentru ca tot voi studentii aveti de pierdut
  Opriti-va pentru ca noi pacientii vrem medici bine pregatiti,vrem medici corecti care nu se invata cu spaga de pe bancile facultatii.
  Opriti-va sa va victimizati pentru ca de fapt voi va cumparati examenele.
  Poate profesorii sunt vinovati dar vinovati sunt si studentii care s-au obisnuit sa cumpere examene ,pentru ca "e mai usor asa "
  • +10 (14 voturi)    
   te inseli (Vineri, 17 iulie 2015, 10:38)

   TomTom [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Te inseli stimabilule; logica dumitale e stramba.Un student poate incerca sa cumpere un examen pentru ca "e mai usor asa" dar daca profesorul e corect nu are nici o sansa.
   S-a ajuns la spaga generalizata pentru ca profesorii sunt cei care o cultiva de ani de zile. Crezi ca panaramele astea de la Iasi care dadeau nota mare la examen contra sumei de o suta euro erau la prima abatere? Spaga a fost institutionalizata de profesori, nu de studenti, studentii, unii dintre ei, doar se acomodeaza pietei examenelor. Crezi ca ar indrazni cineva sa se duca la un profesor si sa-i propuna spaga la un examen daca acesta e cunoscut ca un tip corect? Nu, se duc la aia care sunt cunoscuti ca poame spagare.
   • +2 (8 voturi)    
    tu te inseli (Vineri, 17 iulie 2015, 13:59)

    unul care invata [anonim] i-a raspuns lui TomTom

    daca ai invatat, te duci la examen, il iei cu nota mare si dupa aceea iesi la o bere cu prietenii. simplu, fara sa dai spaga. dar daca esti puturos, nu inveti, esti praf, e mai simplu sa dai un plic cu bani ca sa promovezi mai departe.
    • 0 (6 voturi)    
     nu prea pricepi ideea (Vineri, 17 iulie 2015, 17:56)

     Ricky [anonim] i-a raspuns lui unul care invata

     Nu prea pricepi ce ti-a zis Tomtom: un profesor are obligatia MORALA sa fie corect pentru ca de-aia e profesor, de-aia e platit: sa-i invete pe altii, nu sa vinda examene.
     Sudenti puturosi sunt, ca intra fara nici un efort la facultate, iau Bac-ul cu note mari , trec prin liceu usor si simulcarul ala de admitere nu convinge pe nimeni: invatat cretin pe dinafara, test grila si hopa ai intrat la medicina. Asa ca multi dintre tinereii astia si cred ca in facultate va fi la fel. Dar oricat de puturos ar fi un student, oricat ar incerca sa fenteze sistemul, n-ar putea sa o faca DACA NU AR EXISTA PROFESORI CORUPTI!
     Asa ca, invata mai putin pe dinafara si gandeste mai mult, si poate vei intelege ideea cu profesorii corupti. Ca sa nu-ti mai spun, ca esti destept si inveti deci le stii pe toate, ca la anumiti profesori ca sotii Dorobat si Paduraru leprele UMF-ului Iasi, chiar daca invatai nu treceai sau nu luai nota mare fara spaga, in bani, natura sau obiecte.
     • +2 (4 voturi)    
      poate acum pricepi (Vineri, 17 iulie 2015, 22:13)

      stand [anonim] i-a raspuns lui Ricky

      Corupti sunt si cei care primesc mita si cei care dau mita. Studentul care este obligat sa dea mita suna la politie si gata...problema este rezolvata. Profesorul face puscarie si studentul isi vede mai departe de viata lui. Dar e mai simplu sa dai banul si sa nu te obosesti invatand. E mai simplu sa dam vina pe sistem. E mai simplu pentru ca multora le convine. Iar actualul student spagar va fi maine viitorul medic spagar. Din spaga, un medic traieste ca un boier. Numai din spaga. Salariul nici nu-l mai intereseaza. Acum ai priceput?
      • -1 (3 voturi)    
       saraca logica.... (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 8:37)

       Cris [anonim] i-a raspuns lui stand

       Domnule, ca si @celcare invata, si dumneata arati aceeasi lipsa de logica, asa cum a mai spus un comentator. Nu a afirmat nimeni ca cel care da spaga e curat si cinstit, ar fi o prostie sa se creada asa ceva. Dar e imposibil sa privesti la egalitate un profesor universitar si un student! Studentul e o persoana simpla de cele mai multe ori, ajunsa in facultate din diverse motive, nu neaparat din pasiune si inteligenta. Admiterea la medicina e simpla, un test grila cu intrebari simplute dupa un manual pe care oricine il poate toci. E la indemana oricui un asemenea examen, cine spune contrariul inseamna ca nu a dat in viata lui un examen adevarat. Pe de alta parte, se presupune ca un profesor universitar face parte din crema cremelor, e inteligent, a terminat printre primii facultatea si e constient care e rolul sau fata de tineri: sa-i invete carte si sa-i invete sa invete. In aceste conditiii, sa pui pe picior de egalitate un student care incearca sa dea spaga si un profesor universitar care accepta spaga e prostie curata. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu se stie nicioadata daca un student nu a fost obligat sa dea spaga, in schimb un profesor nu poate fi obligat sa accepte spaga. Deci, a cui e vina cea mai mare?
 • +22 (24 voturi)    
  tristul caz UMF Iasi (Vineri, 17 iulie 2015, 9:52)

  Benji [anonim]

  Domnule Mixich,
  Ati uitat sa (re) amintiti cazul trist al UMF Iasi care a batut recordul de cazuri de coruptie: rectorul, prorectorul, decana, profesori universitari, Consiliul universitatii. Cazuri grosolane de plagiat, spaga in vazul lumii, inscriere la UMF a studentilor straini pe spaga, toti copii profilor angajati in UMF, unii dupa ce au picat rezidentiatul ani la rand! Dv vorbiti de clasamente mondiale si articole ISI! Ce sa stie astia de articole ISI, cand ei publica in Revista Medicala Romaneasca si sunt premiati dupa numarul de articole maculatura publicate? Stiti cati anil a rand au fost premiati adica auto-premiati, Astarastoae si sefimea umefista pentru maculatura publicata?
  Cazurile de la Craiova si Buucresti sunt zero pe langa coruptia generalizata din UMF Iasi. Chiar, ati mai auzit dv de o decana, Azoicai, care ia spaga o tava si o oala argintate ca sa inscrie la medicina un arab exmatriculat din alta universitate de medicina? Exmatriculat! sau de familii ca Dorobat care iau spaga de la sute de studenti in cateva zile? sau de Paduraru "patu sau patru" acuzat de plagiat si declarat nevinovat de comisia UMF formata din colegi?
  Sau de Astarastoae- rectorul maculatura -Ghita Pristanda? astia sunt cei mai celebri, dar toata universitatea e o cloaca imputita cu oameni care au salarii enorme, la care adauga spagi enorme, fara sa aiba o competenta minima in domeniu.
  Astia nu se opersc domnule Mixich, nu se opresc pentru ca nu s iu sa faca nimic altceva decat sa fure si sa stea cu mana intinsa in fata pacientilor si a studentilor. Sunt cersetorii bogati ai universitatilor romanesti si si-au adus si beizadele handicapate sa le ia locurile cand or iesi la pensie.

  /www.ziaruldeiasi.ro/stiri/medici-de-5-000-de-euro-pe-luna-in-iasi-iata-averile-directorilor-de-spitale--99140.html

  www.ziaruldeiasi.ro/stiri/doina-azoicai-poate-ramane-decan-la-medicina-dna-infrant-in-instanta--97977.html
  • +15 (17 voturi)    
   spagarii umefisti (Vineri, 17 iulie 2015, 10:09)

   yndi202 [anonim] i-a raspuns lui Benji

   Cind Astarastoae recunoaste in presa ca sint vreo 20 de spagari in UMF inseamna ca in realitate sint macar 200. Felicitari pt radiografia facuta universitatii de medicina Iasi, care nu scoate absolventi ci vinde diplome: nota 9 la examen pentru o suta de euro, cum faceau sotii Dorobat! Nu 5 sau 6 ca sa ia examenul ci 9. Pe astia ii vezi mine-poimine mari specialisti in spitale si profi universitari in UMF, ca doar au absolvit cu medie mare! Intr-adevar, ce sa discuti despre clasamentele si cercetare la nivelul acesta de ignoranta si coruptie?

   "Câţi profesori cer şpagă la UMF Iaşi? Astărăstoae: „Nu spun că sunt numai trei“"


   http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cati-profesori-cer-spaga-la-umf-iasi-astarastoae-a-nu-spun-ca-sunt-numai-treia--89346.html
  • +6 (8 voturi)    
   ce e de facut? (Vineri, 17 iulie 2015, 10:23)

   Radu I [anonim] i-a raspuns lui Benji

   Si ce-i de facut? Sint majoritari, fac ce vor in UMF, si-au adus rubedeniile in universitate, isi bat joc de ceillati pe fata. Senatul Universitatii s-a raliat cu Astarastoae dupa ce acesta fusese decalarat incompatibil si a refuzat sa-l demita. Legea nu inseamna nimic pentru ei.Au bani sa plateasca judecatori si avocati corupti, pur si simplu NU LE PASA. Nici macar nu le e rusine ca ajung in presa si toata tara rade de ei.
  • +9 (11 voturi)    
   salarii si competente (Vineri, 17 iulie 2015, 11:59)

   Grig [anonim] i-a raspuns lui Benji

   @benji M-am uitat pe articolul despre salariile nesimtite ale astora din UMF iasi si am vazut ca la un comentariu era postat si cv-ul acelei spagare Dorobat care a primit 12400 de euro in cateva zile de la 124 de studenti. 5000 de euro salariu de la spital si universitate, CV de rahat, fara nici o exagerare (convingeti-va singuri ca e public, pe situl UMF http://www.umfiasi.ro/News/Documents/Alegeri%20departamente/
   Departamente/MG/Medicale%20II/CANDIDATURI%20DIRECTOR/
   CV%20DOROBAT%20CARMEN%20MIHAELA.pdf ) si spaga de atatea mii de euro in DOAR CATEVA ZILE! Ce facem cu astia domnule Mixich? Ce zic ceilalti universitari care n-au salariile astea nesimtite? Ziceati ca sunt universitati care se descurca binisor pe plan international, sunt domenii recunoscute, oameni care nu se fac de ras cu viata lor profesionala. Au toti aceleasi salarii, ca eu nu cred? le dam celor prosti cele mai mari salarii? Si nimeni nu zice nimic, ceilalti nu sunt indignati cand vad bataia asta de joc? ca doar UMF e tot universitate de stat, oamenii sunt platiti de la stat. Ca sa faca ce? Sa ia spaga de la studeni si sigur si de lapacienti, in spital?
   • +3 (5 voturi)    
    la cati bani au agonist isi pot cumpara linistea (Vineri, 17 iulie 2015, 12:27)

    Mamamia [anonim] i-a raspuns lui Grig

    Daca erau politicieni ii executa DNA dar asa UE nu-i intersata de medicii din Ro......pot fura linistiti ;((
    • +1 (3 voturi)    
     noroc cu DNA-ul ca nu auzeam de hahalerele astea (Vineri, 17 iulie 2015, 18:01)

     Justitia [anonim] i-a raspuns lui Mamamia

     DNA-ul i-a aranjat pe astia de la Iasi: Astarastoae,, Dorobat, Paduraru, Azoicai, noroc cu DNA-ul ca erau si acum linistiti si fara bataie de cap. dar justitia noastra extraordinara ii scapa si-i scoate cu fata curata. N-ati vazut ce justitie de kkao: pana si in cazul fetei aleia din vaslui violata de 7 nemernici si animalele au fost lasate in libertate. Acum sperie fata si familie, si justitia sta si trage parturi, nu ia nici o masura impotriva lor, noroc ca a reactionat presa. Asa ca, va puteti da seama ca in cazuri de spaga, coruptie sau fals intelectual justitia se sterge la fund cu acuzatiile si s e ntreaba cati bani au acuzatii.
   • +1 (1 vot)    
    Majoritatea profesorilor = sub 1000 E (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 10:14)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Grig

    Sa fii o nulitate si sa sa iei un salariu de 1000 E este deja mult. O buna parte din profesorii nostrii (50% ?) nu ar fi angajati de absolut nimeni pe piata reala a muncii, decat paznici de noapte sau femei de servici. Pentru un profesor bun, salariul este mic. Pe de alta parte un grup restrans de profesori (similari cu dna de mai sus) fac parte dintr-un sistem de relatii care capuseaza toate resursele materiale ale universitatilor. Sunt si alte posibilitati de a scoate bani dintr-o universitate, de aia are cucoana de mai sus 5000E/luna. Evaluari, doctorate, programe POSDRU, contracte. Toate aceste surse sunt insa controloate cu mana de fier de gastile de nulitati. Si in loc sa duca la imbunatatirea calitatii invatamantului, sunt folosite la imbogatirea, reala, a unora. Un exemplu: familie care sa ciuguleasca in jur de 100.000E din universitate/an vi se pare normal? Ce fac doua persoane de 66 de ani ca sa primeasca o asemenea suma? Sunt de neclintit si nu poti aduce in locul lor un asistent care le-ar face toata treaba si ar lua 5.000E/an.
    • 0 (0 voturi)    
     salarii de la stat (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 10:57)

     Marvel [anonim] i-a raspuns lui cartofil

     Stiti ce e dramatic in cazul ///aleia de la Iasi? Ca daca te uiti pe declaratia de avere publicata in articol cei 5 mii de euro provin din salariile de la facultate si de la spital,Iar la spital /// nu are decat jumatate de norma, ca toti universitarii medicinisti. Este strigator la cer si nu e singurul caz. In plus am auzit ca cucoana a fost adusa dintr-un spital de prin Vaslui si facuta universitara de Astarastoae pentru ca la miile de studenti din UMF nu mai aveau de unde sa ia profesori! Si nu voiai decat lichele ascultatoare, nu absolventi buni cu care sa fie comparati.
 • +9 (11 voturi)    
  de parca conteaza pentru ei.... (Vineri, 17 iulie 2015, 9:53)

  lili [anonim]

  "Funcţiile voastre vor fi uitate.
  Cursurile voastre vor fi uitate.
  La bătrâneţe veţi fi trataţi de cei cărora le-aţi dat examenul pe 300 de euro şi doi cercei.
  Şi praful şi pulberea se va alege de amintirea voastră.
  Pentru că doar adevăraţii întemeietori de Şcoală sunt ţinuţi minte.
  Iar voi nu aţi întemeiat şcoli.
  Voi le-aţi demolat."

  Vorbiti despre ceea ce NU conteaza pentru acesti oameni, pentru ei conteaza doar BANUL, averile uriase pe care si le-au facut cu o viteza uimitoare ca toti ceilalti aflati in tot felul de functii vremelnice in institutiile statului roman.
  BANII conteaza, adica averile si NU aceste valori mentionate de dvs, pe care ei si toti ceilalti asemenea lor aflati in functii de decizie, NU dau 2 bani.
  • +6 (8 voturi)    
   corect (Vineri, 17 iulie 2015, 11:22)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui lili

   Corect, pentru ca strigatul domnului Vlad Mixich sa fie auzit de cei in cauza, ar trebui ca acestia sa aiba niste valori morale si intelectuale, sa-si faca viata si cariera dupa niste reguli sanatoase. Dar ei traiesc intr-o lume pervertita moral si intelctual, intre ei, nu aud nimic din afara, copiii lor, care le vor mosteni posturile din spitale si universitati, sunt invatati de mici cu spaga si banii castigati fara munca. Cer si li se da. Vor vacante exotice, au vacante exotice. Vor masina luxoasa, o au, ba chiar 2-3. Vor casa, primesc 2, una de vacanta.Vor sa intre la o anumita facultate, intra, vor sa o termine cu note mari, nicio problema, Vor sa ramana ca asistenti in facultate, raman. Vor sa-si dea doctoratul, si-l dau cu colegii parintilor. Nici un efort, nici un gand pentru eforturile altora. Asa a fost si pentru acesti parinti, parveniti si pervertiti intelectual, asa este si pentru copii. Cine sa auda strigatele de bun simt?
 • +14 (16 voturi)    
  "Cloaca" in Politehnica (Vineri, 17 iulie 2015, 10:06)

  Ingineru' [anonim]

  Stimate d-le ziarist,
  Problemele prezentate de Dvs. la Fac. de Medicina se regasesc intr-o forma si mai hidoasa in Politehnica Bucuresti. Cadre didactice care nu isi tin orele, doctoranzi care sunt tinuti "in lesa" de catre profesorul indrumator pana la expirarea timpului pentru ca acesta sa beneficieze la maximum de banii alocati de institutie pentru fiecare doctorand, profesori de 75 de ani care nu lasa sub nicio forma pe cei mai tineri sa avanseze si pe care ii tin "la fezandat" pentru ca nu cotizeaza (!), profesori care isi pregatesc si propulseaza proprii copii in functia pe care ei o detin in catedra (!), ignorarea tinerilor si neangrenarea lor in proiecte care le-ar putea aduce si alte venituri in afara salariului de mizerie de asistent sau sef de lucrari, etc etc...Ex Facultatea de Mecanica si Mecatronica...
 • 0 (4 voturi)    
  Top 500 (Vineri, 17 iulie 2015, 10:12)

  Hurduc Nicolae [anonim]

  Domnule Mixich,

  De 25 de ani ne tot mirăm de ce nu avem universități în topurile internaționale (indiferent pe ce criterii ar fi ele construite), de ce România nu are premii Nobel etc. Deși răspunsul este unul banal și vi l-ați dat singur în articol, tot continuați să vă mirați împreună cu tot soiul de jurnaliști experți în educație. Din orice punct de vedere am privi un sistem, există un input și un output. Cum sistemul educațional românesc nu a descoperit încă Piatra Filosofală, este evident că nu poate face aur doar din pământ și apă. Orice universitate din zonele superioare ale acestor topuri de care tot vorbiți, are un buget anual de peste 1 MILIARD de euro, în timp ce universitățile românești se învârt în jurul sumelor de 20-30 milioane de euro. Da, România este pe ultimul loc în Europa din toate punctele de vedere pentru că alocă doar 1,5 % din PIB educației și 0,04 % din PIB cercetării (acestea sunt cifrele reale de finanțare, restul fiind povești de adormit copiii, cu lasere și cu fazere). Atunci când s-a investit în educație și în cercetare (2006-2008) au fost și rezultate, așa cum singur ați menționat în articol și așa cum spun și rapoartele europene. DECI SISTEMUL ÎNCĂ MAI ARE POTENȚIAL ! Spun ÎNCĂ pentru că în condițiile actuale de finanțare își va da duhul cât de curând.

  Și de ce nu le bateți obrazul politicienilor când motivează lipsa de finanțare din educație, cu povești cu clanuri și cu Mafia ? Păi de unde s-au luat modelele ?
  • +5 (7 voturi)    
   adevaruri partiale (Vineri, 17 iulie 2015, 12:38)

   Catalin 2 [anonim] i-a raspuns lui Hurduc Nicolae

   Domnul Mixich nu compara cu universitatile din Top 10 ci cu cele mai apropiate noua ca buget: Ungaria, Grecia, Turcia, Egipt, Iran, ca nici pe acolo nu ploua cu bani ca la MIT si Yale. Dar poate ca ungurii, cehii, grecii nu platesc profesori corupti si nuli cu cinci mii de euro pe luna ca UMFurile noastre, ce ziceti?
   www.ziaruldeiasi.ro/stiri/medici-de-5-000-de-euro-pe-luna-in-iasi-iata-averile-directorilor-de-spitale--99140.html

   Adica statul o plateste pe Dorobat 5 mii de euro pe luna ca ea sa ceara spaga studentilor, sa conditioneze actul medical in spital, ca asta cu spaga e meteahna grea, si dv plangeti de lipsa banilor?

   La salariul asta se cere macar un CV decent si corectitudine si se ofera coruptie si prostie. I-ati vazut CVul individei cu 5 mii de euro salariu? E mai sus, l-a postat @grig: durere, nu altceva! sa dai si sa fugi! Ce cauta domle matracuca asta in universitate? Cum sa ajunga o universitate de nedicina in Top 300 cu de-alde Dorobat si cati or mai fi pe langa ea? hai sa le dam un miliard sa-l topeasca, ce ziceti? Le-ar ajunge, oare?
   • +1 (1 vot)    
    simplu (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 8:42)

    Cris [anonim] i-a raspuns lui Catalin 2

    Lumea vrea bani fara multa munca, fara intrebari deranjante despre plagiatori, nulitati si avansari dubioase in universitati, salarii nesimtite si spagari notorii acoperiti de colegi.
    Viata e mai simpla asa, de ce sa-si bata prostimea capul cu problemele astea? Noroc cu DNAul ca face curat in universitati, ca asta nu e treaba profesorilor universitari, a conducerii universitatilor si a studentilor.
  • +1 (3 voturi)    
   banii cumpara multe, dar nu si inteligenta (Vineri, 17 iulie 2015, 13:03)

   Dobrescu [anonim] i-a raspuns lui Hurduc Nicolae

   Cu poamele astea stricate de la medicina nu e nici o sansa sa ajunga universitatea mai sus inTop, chiar daca pompezi in ei sute de milioane. Vor fura mai mult. Dumneavoastra nu vedeti ca e vorba de oameni fara nici o calitate intelectuala? Ce sa faci cu ei? Banii cumpara multe domnule, dar nu si inteligenta. Visati cu ochii deschisi ca daca vine acum o mana cereasca de un miliard de dolari la un UMF romanesc publica lumea in Nature si ajunge UMFul in Top 50. Cu miliardul ala trebuie adusi si o mie de profesori buni, asta e realitatea. Ia-o pe Dorobat asta careia i s-a publicat cv-ul si du-o intr-o universitate de top, da-i bani, echipamente, echipa si ce mai vrea ea, crezi ca face vre-o branza? O pun aia maturatoare sefa in mai putin de-o luna.
  • +2 (4 voturi)    
   slab potential (Vineri, 17 iulie 2015, 13:30)

   Emil Paladescu [anonim] i-a raspuns lui Hurduc Nicolae

   Slab potentialul asta, domnule! In multe universitati, cu cele de medicina in top, nici macar 10 % din cadrele didactice nu indeplinesc conditiile necesare ca sa depuna un proiect national sau sa-si dea conducerea de doctorat. Sa-l depuna, nu sa-l casitige! Exceptiile sunt putine, la medicina si mai putine, iar autorul vorbeste despre UMFuri iin primul rand. Acele UMF-uri unde copiii profilor ajung asistenti fara sa ia rezidentiatul, unde rectorul are 7 salarii- e vorba de Astarastoae vedeta presei nationale, daca nu ati ghicit inca- decana vinde locuri de admitere, alta decana sau prodecana era prinsa cu un plagiat, iar profesorii strang bani pentru batranete vanzand un examen cu sume cuprinse intre 50 de euro si nu se stie cat. Ce conteaza ca ala care a trecut examenul poate sa omoare un om mai tarziu ca doar pacientul e de vina, n-a avut zile, ca dorctorul e bine pregatit a terminat medicina cu 9 si ceva!, e baiat destept. Doar nota 9 nu costa decat o suta de euro la Iasi, 50 la Craiova si probabil 75 la Arad, ieftin ca braga.
   Daca ma gandesc bine, numai banii de spaga luati de profii medicinisti depasesc bugetul multor universitati de medicina de top.Si nici n-am auzit sa vina DNA-ul sa faca curat in universitatile corupte.
  • +2 (4 voturi)    
   bani pt cercetare (Vineri, 17 iulie 2015, 13:58)

   Dan T [anonim] i-a raspuns lui Hurduc Nicolae

   In medicina, pe plan mondial, se vehiculeaza cei mai multi bani pentru cercetare. dintre toate domeniile. Sunt programe cu duiumul, toate organismele internationale propun granturi, exista sponsorizari ale firmelor de medicamente. exista colaborari, granturi in parteneriat cu universitati straine, dar nimeni nu da bani la niste rapciugosi care nici macar un grant national nu sunt capabili sa castige macar o data in viata profesionala. Carte de vizita stiintifica zero, atunci si banii de cercetare sunt pe masura. Statul sa dea bani la cine merita, nu la ciumeti de-astia despre care scrie presa ca despre Bercea Mondialu. Faceti un top cu cercetatorii din medicina sa vedem cum stau, pe urma discutam despre bani.
  • +1 (3 voturi)    
   de ec nu ia romanul premiul Nobel (Vineri, 17 iulie 2015, 18:11)

   Miratul [anonim] i-a raspuns lui Hurduc Nicolae

   Poate va mirati dv de 25 de ani ca avem universitatile pe care le avem, altii nu. Daca va uitati la performantele astora din medicina nu te miri decat cum au putut rezista atat si cum nu mor mai multi oameni, de ce rebuturi ies din mana lor. Mirati-va cu cv-ul spagarei Dorabat in fata, daca nu va ajunge treceti la al decanei de la medicina Doina Azoicai, aruncati o privire si pe cel al lui Paduraru cu doctoratul plagiat si continuati cu cele ale conducerii univ UMF Iasi., ca astia duc steagul la coruptie si imbecilitate in medicina de la noi. Al lui Astarastoae e o bomboana de CV, omul e handicapat rau i se zice Ghita Pristanda ca si el se plange ca nu e destul de "renumerat" saracutul, pentru cata munca prestaeaza si cate articole scrie.
   Mirati-va cu el de atata slaba renumeratie,ca merita.Pe urma treceti la Timisoara, la Arad ca nu e departe si au si ei lctul lor de plagiatori si spagari insuficient" renumerati" faceti un tur la Cluj si reveniti la Bucuresti. Constanta poate, ca e vreme de mers la mare, si acolo ploua cu "renumeratii" mici si n-au talentele bani de cercetare. Pe urma puteti sa va mirati cat vreti ca lipsa de fonduri e de vina ca nu ia romanul premiul Nobel.
   • 0 (0 voturi)    
    fiecare cu parerea lui (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 11:12)

    Marvel [anonim] i-a raspuns lui Miratul

    Multi gasesc normal ca toate ciurucurile sa aiba un loc in Universitati. E cazul celor mediocri care se simt foarte inteligenti daca sunt comparati cu nulitati. De asta si rezista in universitati indivizi ca cei amintiti de dv: pt ca ceilalti ii acopera. E mai simplu sa gasesti ca tap ispasitor lipsa de finantare a universitatilor decit calitatea proasta a majoritatii universitarilor.
 • +4 (6 voturi)    
  Adevarul cu orice pret (Vineri, 17 iulie 2015, 11:05)

  Daniels22026 [utilizator]

  Asta ne trebuie in societatea romaneasca, adevarul rostit liber, cu orice pret. Si ce daca ne afecteaza respectul fata de sine si comunitate?! Si ce daca doare?! Sa spunem adevarul in speranta virtutilor!

  Adevarul e datoria responsabila fata de istorie si viitor. Fara mila deci, sa recunoastem adevarul despre noi. Suntem sanatosi si avem toate atuurile sa facem din Romania o tara cum n-a mai existat alta pe pamant. Asta e datoria noastra!
 • +6 (8 voturi)    
  Ma faceti sa rad (Vineri, 17 iulie 2015, 11:30)

  mihai [anonim]

  Stiti cum era pe timpul lui Ceausescu? Totul era pe pile si grade de rudenie. Nu existau spatii prin care puteai sa te strecori. Sistemul totusi mai lasa sa treaca pe cei competenti. Singura chestie care s-a schimbat astazi e ca a fost introdus un nou laxativ, si anume spaga. Spaga actioneaza tocmai pe acele spatii stramte care se destind reflexiv la primirea spagii si se restrang la loc cand nu exista spaga, se strang asa de tare ca nu lasa nimic sa treaca. In mare, nu s-a schimbat nimic, poate e chiar mai rau. Sistemul din tara e o cutie mare invechita, urat mirositoare si vopsita sa nu se vada rugina
  • +1 (5 voturi)    
   In sistemul comunist cei care stiau cu adevarat (Vineri, 17 iulie 2015, 12:30)

   Mamamia [anonim] i-a raspuns lui mihai

   treceau examenele!! In sistemul spagilor, daca tot platesti nu mai are rost sa inveti ! Consecinta.... banii au distrus total valoare!! Mai invata doar cei motivati sa plece!!
  • -1 (1 vot)    
   laxativ (Vineri, 17 iulie 2015, 22:48)

   una_cristiana [anonim] i-a raspuns lui mihai

   foarte aproape de adevar..
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2015, 11:35)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  groapa de gunoi (Vineri, 17 iulie 2015, 11:38)

  Catalin [anonim]

  Citat din articol: "Am discutat în ultimele săptămâni cu mai mulţi rezidenţi angrenaţi şi în activităţi academice. Toţi (!) doresc să plece în străinătate, motivaţia invariabilă fiind: „ştiţi cum e, la noi nu se poate face cercetare cum trebuie”."

  Cercetare cum trebuie? Eu ma intreb daca se face cercetare de vreun fel in fabricile astea de diplome. S- o luam pe decana de la UMF Iasi, care a ajuns celebra prin dragostea ei pentru studenti repetenti cu probleme de droguri si care are multi prieteni pe aici, din cate vad: in UMF i se spune Azoicai-3 articole ISI. E pupila lui Astarastoae-rectorul maculatura si vrea sa ajunga rector in locul lui. Ce cercetare face femeia asta, ca daca la varsta asta, e aproape de pensie, si nu a facut nimic, ce sa mai faca de-acum? Saracii tinerii aia, sa te trezesti intr-o groapa de gunoi si sa vrei sa faci cercetare!
 • +5 (5 voturi)    
  ... (Vineri, 17 iulie 2015, 11:48)

  a.nonim [utilizator]

  "Există un mit care spune că şcoala medicală românească e excepţională". La acest mit contribuie si Hotnews de fiecare data cand cate un elev castiga o medalie la o olimpiada internationala.
  Ar trebui sa intelegem odata ca acesti olimpici nu sunt produsul unui sistem, ci e vorba de merite personale ale elevilor sau profesorilor care i-au pregatit.
  Chiar daca ar fi produsul sistemului, trebuie inteles ca rolul unui sistem de invatamant national nu e sa produca olimpici, ci oameni cu nivel mediu. Elitele oricum apar natural, si la nevoie pot fi si importate. Dar daca segmentul de mijloc este slab pregatit atunci urmarile sunt catastofale.
 • +4 (6 voturi)    
  mita (Vineri, 17 iulie 2015, 12:07)

  Si totusi [utilizator]

  E o singura greseala in articol. Acesti oameni fara onoare au atatia bani castigati necinstit, incat la batranete nu vor fi tratatati de cei de la care au primit mita ca sa le dea examenele.
  Coruptii se vor trata la cele mai bune clinici din lume, vor avea bani destui sa plateasca.
  Vai de cei care traiesc numai din salariu.
 • +3 (5 voturi)    
  rationament gresit (Vineri, 17 iulie 2015, 12:14)

  costache [anonim]

  300euro * N000 -> la batranete vor fi tratati in Austria sau Turcia! Iar copiii lor vor putea studia la Londra sau Berlin.
 • +3 (5 voturi)    
  problema este mult mai grava (Vineri, 17 iulie 2015, 12:59)

  bigbrother [utilizator]

  cel putin in privinta facultatilor de medicina care ar trebui sa pregateasca doctori responsabili de viata oamenilor. Dincolo de cifre si statistici, problema in domeniul medical tine de viata si de moarte, de momente in care trebuie luate decizii radicale in cunostinta de cauza. Vorbim de oameni care ar trebui sa fie pregatiti macar la nivelul cunostintelor actuale, sa stie sa isi faca macar meseria a.i sa raspunda solicitarilor actuale din domeniu.

  Cazurile prezentate in presa in care mor oameni din cauza incompetentei doctorilor, sunt strans legate de aceasta situatie a examenelor platite, in loc sa invete pentru examen. Sau de promovare a celor cu bani in detrimentul celor capabili. Sau de a inchide ochii cand X plateste, desi n-ar trebui titularizat. Daca nu se mai pune problema de deontologie profesionala, de juramantul lui Hippocrate, macar putina demnitate ca om sa mai existe si sa nu promoveze ratati al caror singur plus este ca au bani.

  Iar cei care fac asta, care inchid ochii cand nu trebuie sau accepta sa renunte la deminitatea lor de cadru didactic, ar trebui sa se gandeasca ca la un moment dat, acel doctor nepregatit il poate opera pe el sau pe cineva din familie, poate fi medicul de garda la un spital unde profesorul sau copilul lui poate ajunge pacient. Iar acel medic nu stie sa isi faca treaba pentru ca nu a invatat atunci cand trebuie.

  De acord, sunt bani putini in domeniu si tentatiile exista cu duiumul. Dar trebuie sa existe o limita, si aceasta limita trebuie sa fie viata umana.
 • -2 (4 voturi)    
  cercetarea adevarata nu o fac profesorii corupti (Vineri, 17 iulie 2015, 21:34)

  Beatrice Radu [anonim]

  Nu am inteles scopul final al acestui articol; D-l Mixich habar nu are despre ce se intampla in cercetarea adevarata din Romania si cred ca ar trebui sa discute despre polii de excelenta din cercetare, pe care ii avem indiscutabil si pe care ii neglijam in detrimentul 'bombelor' din presa; cercetarea biomedicala de mare performanta in Bucuresti se face in Institutul de Biochimie, Institutul Simionescu, Institutul Babes, Universitatea din Bucuresti, de asemenea sunt poli de excelenta la Iasi, la Cluj, la Timisoara, chiar si la Craiova sunt grupuri bune de cercetare. De ce nu citati, de exemplu, publicatii romanesti din Nature, puteti gasi informatii pe site-ul Uefiscdi. De ce nu spuneti ca avem cercetatori romani care sunt invitati la conferinte internationale pentru valoarea lor? De ce nu comentati despre grupurile de cercetare de performanta, care 'subzista' in ultimii ani, doar pentru ca D-na Andronescu considera cercetarea o gaura neagra? Sunt multe pe care nu le aduceti in discutie.
  • +3 (3 voturi)    
   mai multe detalii, va rugam (Vineri, 17 iulie 2015, 22:45)

   Realistul [anonim] i-a raspuns lui Beatrice Radu

   Eu nu am inteees comentariul dv: daca cunoasteti atatea persoane geniale care publica in Nature de ce nu le spuneti numele?
   E usor de enumerat niste asa zisi poli de excelenta, unde exista cateva persoane OK dpdv stiintific si o gloata de trepadusi, dar spuneti exact care sunt reusitele fiecaruia, care e performanta pe care o laudati dar de care nu auzit mai nimeni, care sunt acele publicatii romanesti Nature si unde se situeaza aceste genii ale cercetarii romanesti vizavi de toti acesti corupti colegi cu ei. de ce statul da salarii de mii de euro unor nulitati cu publicatii in jurnale necunoscute, in schimb ce dv afirmati ca avem oameni care publica in Nature?acestia cat castiga?
   Va ascultam, nu mai fiti asa modesta cu realizarile stiintifice romanesti, daca acestea exista si nu sunt o inventie a dv.
   • 0 (0 voturi)    
    cateva publicatii (Luni, 20 iulie 2015, 12:14)

    Beatrice Radu [anonim] i-a raspuns lui Realistul

    cateva publicati "nesemnificative'

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17568746 (pozitia 3)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22581285 (pozitiile 5 si 6)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11586349
    (pozitiile 1 si 2)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22700929
    (pozitiile 19 si 21)
  • +2 (2 voturi)    
   Raspuns (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 1:44)

   Vlad Mixich [utilizator] i-a raspuns lui Beatrice Radu

   Stimata doamna, ma tem ca nu v-ati gasit musteriul potrivit. Concis: in ultimii 3 ani si jumatate in Nature si in Science nu a aparut NICI UN SINGUR articol care sa aiba macar unul dintre autori membru al unei facultati de medicina romanesti (includ aici si institutele de specialitate, gen Babes sau Cantacuzino) - sursa informatiei este chiar site-ul Uefiscdi pe care-l invocati. In Nature Communications (a nu se confunda cu Nature) a aparut un articol care are printre cei 63 de autori si un medic roman, bravo ei. Dar asta e departe de a fi un semn de excelenta a scolii unde functioneaza doamna respectiva. A reusit in ciuda acelei scoli sa intre in acel colectiv international alaturi de ceilalti 62 de colegi. Un articol similar (un roman alaturi de alti 55 de autori) a aparut in Nature Genetics. Singurele realizari publicate la nivel inalt de scoala medicala romaneasca in acesti ultimi 3 ani si jumatate sunt doua articole aparute in Nature Genetics si semnate de un grup roman condus de Irinel Popescu. Doua articole in 3 ani si jumatate as zice ca e cam putin pentru 14 facultati de medicina cate avem in Romania. Lucru reflectat si in clasamentele prestigioase mai sus pomenite. Din pacate stimata doamna, asta e situatia. Si pana nu admiti ca ai boala, nu poti porni la vindecarea ei.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Luni, 20 iulie 2015, 12:37)

    Beatrice Radu [anonim] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    Mai multe aspecte:

    1. Stiti vreun ziarist roman care a castigat premiul Pulitzer? Nu. Stiti vreun cercetator roman care a castigat premiul Nobel? Nu.
    De ce credeti ca ziaristii romani isi pot permite sa judece cercetatorii romani si sa se intrebe despre 'super performanta' cand nici ei nu au facut pana acum vreo 'super performanta'.

    2. Ati avut vreodata ocazia sa cunoasteti un cercetator roman, care face performanta, nu de Nature, dar care face performanta, si care lucreaza zilnic in laborator, se zbate sa-si aduca fonduri, sa-si plateasca oamenii, sa plateasca consumabile de laborator, sa-si planifice experimentele, sa se agite pentru faptul ca in ultimii 3 ani apelurile pentru proiecte publicate de minister au fost doar praf in ochii prostilor, sa plece din laborator la 9, 10, 11 noaptea ca sa-si termine experimentele. Ati cunoscut macar unul singur? Daca nu, poate ca ar fi cazul sa o faceti. Cautati sa luati interviu unor oameni adevarati, si este posibil sa aveti multe surprize placute.

    3. Nu cred ca trebuie sa cautati performanta doar in scolile medicale, ci si in alte universitati, si institute de cercetare.

    4. 'pana nu admiti ca ai boala, nu poti porni la vindecarea ei'. Evident ca boala exista in sistem, si exista atat in cercetare cat si in alte domenii. Dar ca sa vindecam boala, trebuie sa pornim de la ceea ce avem deja bun si sa incurajam ceea ce avem bun, sa scoatem in evidenta punctele pozitive, nu sa strigam in fiecare zi cat de rau ne este, si cat de multi corupti sunt in sistem. In facultatile de medicina se dau bani pentru examene de foarte multa vreme. Ma surprinde faptul ca ancheta se deruleaza doar la Craiova, in conditiile in care pestii cei mari mari sunt la Bucuresti.

    5. Cred ca universitatile private aduc un mare detriment calitatatii invatamantului romanesc. Toti care vor sa aiba o diploma, de ceva, numai diploma sa fie, se duc la o facultate privata si au rezolvat problema. Aici ar fi necesara o dezbatere.
    • 0 (0 voturi)    
     Raspuns (Miercuri, 22 iulie 2015, 11:11)

     Vlad Mixich [anonim] i-a raspuns lui Beatrice Radu

     Stimata doamna,
     1. Aveti o noua imprecizie: jurnalistii romani nu pot castiga Pulitzerul pentru ca este un premiu deschis doar celor care publica in limba engleza in Statele Unite. George Emil Palade este cercetatorul roman care a castigat un Nobel si este considerat mentor de alti doi americani care au castigat recent un alt Nobel.
     2. Am avut ocazia sa cunosc multi cercetatori romani, sa-i si intervievez, si fiecare dintre ei a avut aceeasi plangere ca cea din acest articol. Doctoranzii cu care am vorbit sunt toti cercetatori.
     3. Articolul se refera la scoala medicala. Nu ma pricep la tot si nu pot scrie despre toate.
     4. Am scos de nenumarate ori in evidenta aspectele pozitive, iar Hotnews scrie constant despre performantele si realizarile cercetatorilor romani. Cat despre ancheta, tot e bine ca se incepe de undeva.
     5. Corect.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu se vor opri nicicand din CORUPTIE daca (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 5:25)

  deval [utilizator]

  nu-i oprim noi, cetatenii ! Prin vot, in strada presandu-i sa inaspreasca pedepsele pentru luarea de mita (ex imposibilitatea reducerii pedepsei si recuperarea dublului/triplului sumelor) .Altfel alternativele sunt :
  1 sa plecam,
  2 sa ne spanzuram sau
  3 sa ne asezam si noi la coada la coruptie (pentru diplome, contracte cu statul, functii ..... )
 • 0 (0 voturi)    
  Apelul ca apelul dar catusele.... (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 12:15)

  valentin [anonim]

  Apelul este bun insa total insuficient. Doar masurile coercitive si preventia pot stopa fenomenul. Vorba volant....
 • 0 (0 voturi)    
  educatie ? (Sâmbătă, 18 iulie 2015, 13:22)

  cris64 [utilizator]

  Domnule Mixich, din pacate ceea ce ati remarcat dvs. este partea cea mai putin grava a sistemului educational romanesc. Degeaba se chinuie cateva centre universitare traditionale sa ridice stacheta. Exiata celelalte zeci de facultati aparute pe te miri unde dupa 1990, unde nu numai ca se cumpara examene, pur si simplu iei diploma fara sa fi dat o zi pe la facultate. Va pot da exemplu Facultatea din Turnu Severin, care face ingineri indivizi care au facut 7 ani pe liceu, intre 17-24 de ani, care apoi ajumg directori . Personal cred ca e treaba DNA.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by