Votarea lui Mihai Razvan Ungureanu la Serviciul de Informatii Externe accelereaza sfarsitul lui Victor Ponta si ofera o lectie dura politicienilor grabiti: cine vine la putere prin tradare sfarseste prin a fi tradat. Ponta s-a bucurat, in urma cu trei ani, cand l-a dat jos pe MRU de la guvern, de votul unor pedelisti. Intamplarea face ca, astazi, tocmai MRU sa fie cel care-i bate ultimele cuie in cosciugul politic bazandu-se tot pe niste tradatori: UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Un adevarat fanatic al loialitatii, Oprea n-a ezitat sa-si lase balta partenerul de guvernare, PSD, cand a devenit clar ca zilele premierului sunt numarate.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Au trecut abia doua saptamanii de cand Victor Ponta scapa de motiunea de cenzura si se lauda cu o majoritate parlamentara lejera. Iata-l azi pierzand-o intr-un moment cel putin la fel de important: sefia SIE. PSD si-ar fi dorit sa puna mana macar pe un serviciu secret, dat fiind ca in martie a fost instalat liberalul Eduard Hellvig la SRI, dar Victor Ponta a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a face imposibila o eventuala negociere cu presedintele Klaus Iohannis.

Lovit in plin de ancheta penala deschisa impotriva sa, Ponta a mai facut o eroare majora ascunzandu-se in Turcia de procurori sub pretextul unei operatii la genunchi. Presedintele Iohannis a profitat de subrezirea pozitiei premierului pentru a-l scufunda incet, subminandu-l pe toate caile posibile.

Reusind sa-si treaca propunerea prin Parlament, Iohannis a repurtat prima mare victorie dupa instalarea sa la Cotroceni. Abia acum si-a consolidat pe deplin autoritatea, reusind intr-un timp relativ scurt sa-si impuna oameni la varful serviciilor secrete. Partidele stiu exact unde se afla azi sediul puterii. Pe de alta parte, autoritatea lui Victor Ponta in propriul partid s-a prabusit. A ajuns Marian Oprisan sa-l ia peste picior, Liviu Dragnea sa tipe in gura mare dupa el sa revina in tara si tot partidul sa-si caute alt conducator.

Pentru Ponta, personal, numirea lui MRU la SIE mai vine cu o veste destul de proasta. Trecutul sau, cu toate umbrele lui, este azi in mana fostului sau adversar politic. Nesperata sansa la revansa pentru fostul premier, o lectie dura despre tradare si uzurparea puterii pentru actualul. Cel mai rusinos final de mandat din istoria recenta a Romaniei. Va ramane de pomina aceasta fuga simbolica a premierului Ponta in afara Romaniei, tupilat in seraiul satrapului Erdogan.

Ar fi stupid ca presedintele Iohannis sa nu invete nimic din lectia primita de Ponta si sa repete eroarea ajutand PNL sa vina la guvernare inainte de alegerile din 2016 cu ajutorul tradatorilor, bazandu-se eventual pe UNPR-ul lui Oprea, un partid si un personaj profund toxice.

De reflectat apoi la observatia lui Cristian Pantazi facuta la nominalizarea lui MRU: "De notat incercarea lui Klaus Iohannis de a stringe tot mai multa putere. Dupa numirea lui Hellvig la SRI, un alt apropiat e propulsat in fruntea celui de-al doilea serviciu secret. Nici Traian Basescu nu a facut acest lucru pe parcursul celor doua mandate. E un alt fel de politica?" Sigur e sanatos pentru democratia romaneasca? Nu cadem dintr-un dezechilibru intr-altul?

O motiune de cenzura in toamna va avea, intr-adevar, sanse mari sa treaca, cum viseaza deja cu ochii deschisi liderii PNL. Dar rostul ei va trebui sa fie doar inlaturarea lui Victor Ponta din guvern in caz ca va refuza sa demisioneze pana atunci. In rest, PSD va trebui lasat sa guverneze pana in 2016, cu alt premier evident, sa-si asume decizii, sa treaca iarna, sa deconteze totul ramanand la putere. Cea mai mare dezamagire pe care ar putea sa o produca PNL si Iohannis ar fi sa inhate puterea exact ca Victor Ponta in urma cu trei ani.

O alta solutie ar fi instalarea unui guvern de tehnocrati in locul PSD care sa gestioneze treburile pana la alegeri, dar in nici un caz nu trebuie lasat PNL sa vina la guvernare altfel decat prin vot. Altfel, riscul ca PSD sa se intoarca pe cai mari la locale si la generale anul viitor este cat se poate de real. Acest partid stie sa joace in opozitie, beneficiaza de sprijin mediatic, plus ca liberalii se vor eroda rapid la guvernare in lipsa unor reforme interne mereu amanate.

PNL este condamnat sa gaseasca oameni noi, figuri proaspete, candidati credibili si cu integritatea intacta pentru a convinge populatia ca a inteles ceva din votul anti-sistem din noiembrie 2014. Altfel, schimbam coruptii unora cu coruptii altora. Nu aceasta este ideea, ci un reset, un nou inceput pentru toti.