Ce nu indrazneste nimeni sa spuna despre Grecia. Cosmarul european

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2015, 14:16 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Ieşirea Greciei din zona Euro nu mai este o dezbatere strict economică, ci a devenit un duel narativ, miza fiind inima europenilor. Acesta este semnul unei crize mult mai serioase decât una a cifrelor şi creditorilor. Este o criză a marilor naraţiuni, acelea care pot transforma o simplă adunătură de oameni într-un corp social organizat, capabil de coerenţă şi evoluţie.

Astăzi, în Europa se înfruntă două mari poveşti: una pune munca în centrul sistemului european, cealaltă solidaritatea cu cei mai amărâţi dintre noi. Avem nevoie de astfel de poveşti simplificatoare pentru a înţelege o realitate cel mai adesea complicată şi imprevizibilă. Iar criza Greciei este o astfel de realitate.


"Marile corporaţii şi bănci, mână în mână cu liderii Europei, vor să umilească poporul grec impunându-i condiţii insuportabile pentru a primi un nou împrumut" – aceasta este pe scurt teza promovată de stânga radicală din Grecia şi de simpatizanţii ei din restul Europei (şi nu sunt puţini). Dar dacă privim hârtia oficială a proiectului de acord, vedem că instituţiile europene au acceptat măsuri care lovesc serios în interesele corporaţiilor.

Doar câteva scurte exemple:
 • Propunerile convenite între guvernul grec şi instituţiile europene contravin intereselor marilor corporaţii private din industria farmaceutică şi medicală, prin scăderea considerabilă a preţurilor medicamentelor şi colectarea integrală a taxei clawback de la clinicile private şi companiile farma.
 • Reducerea cheltuielilor militare cu 400 milioane de euro prin reducerea achiziţiilor şi a numărului de angajaţi este o măsură nu foarte plăcută complexului militar-industrial.
 • Extinderea şi creşterea taxelor pe ambarcaţiuni de vacanţă şi jocuri de noroc – nu mai necesită comentarii.
Mai mult, se pare că instituţiile europene au fost destul de indulgente în ultimii ani în privinţa Greciei, indulgenţă cu care România nu a fost tratată. Grecilor li se cere astăzi să crească uniform TVA-ul la 23%, cu excepţia alimentelor, medicamentelor, hotelurilor (turismul aşadar) şi energiei. România, cu o datorie publică muuult mai mică decât a Greciei, a fost nevoită să majoreze taxele în 2010 la 24%, cum bine remarcă Ziarul Financiar. Ceea ce grecii nu au fost obligaţi să facă, ei având constant în ultimii ani taxe mai mici decât românii.

"Grecii sunt leneşi şi hoţi şi au trăit până acum pe banii europenilor. Destul! A venit scadenţa" – aceasta este pe scurt cealaltă teză promovată de neoliberali şi europenii izolaţionişti din nordul Europei. Ca şi în cazul anterior este o viziune în parte greşită. E ca şi cum nemţii ar spune că românii sunt leneşi şi hoţi pentru că nu au reuşit până acum să-şi construiască autostrăzi. Ar fi nu doar o afirmaţie reducţionistă, ci şi ipocrită.

Cum ipocrită a fost în ultimii ani atitudinea nordului european în privinţa Greciei. Din nou doar câteva fapte:
 • Doar 10% din banii împrumutaţi Greciei în ultimii patru ani (conform calculelor The Guardian, dar şi a multor altor surse credibile) au ajuns la guvernul din Atena pentru a fi folosiţi la reformarea statului. Majoritatea „banilor de salvare a Greciei” s-au dus către băncile creditoare. Nici vorbă să ajungă la grecii leneşi care refuză să plătească taxe. Dar oare suntem noi, românii, dornici să plătim taxe unui stat condus de politicieni corupţi pe care-i tot alegem de un deceniu?
 • Eliminarea taxei de solidaritate pentru pensionarii săraci şi creşterea contribuţiei pensionarilor la asigurările de sănătate de la 4% la 6% este una dintre măsurile solicitate Greciei de către liderii UE. Guvernul grec a dorit să reformeze taxa de solidaritate în aşa fel încât sprijinul social să ajungă doar la cei mai săraci pensionari, dar instituţiile europene au refuzat dorind eliminarea totală. Asta în timp ce în ţări ca Franţa sau Germania solidaritatea socială este respectată cu sfinţenie.
Astfel de exemple, care contrazic teza principală a ambelor tabere, pot fi uşor găsite tocmai pentru că criza Greciei are mai multe nuanţe de gri decât pot fi transmise în discursul de 15 minute al unui politician sau într-un talkshow TV cu pretenţii de audienţă. În prezent am intrat în faza confruntării narative în care interesul principal al fiecărei tabere nu este să salveze Grecia sau să păstreze intactă zona EURO, ci să-şi impună povestea/naraţiunea prin care poporul interpretează realitatea, menţinându-şi astfel influenţa şi puterea.

Acesta este şi principalul motiv pentru care premierul grec Tsipras organizează duminică un referendum. Puţine voci publice au îndrăznit să spună în ce constă exact natura anti-democratică a acestui referendum (doar câteva în Anglia). Căci Tsipras nu-şi întreabă onest poporul dacă vrea sau nu să mai rămână în zona EURO. Ci adresează o întrebare foarte tehnică la care, pentru a răspunde, ai nevoie de o pregătire economică de specialitate. Democraţia reprezentativă nu înseamnă să pui poporului întrebări la care acesta nu poate şti să răspundă. Ci să-ţi asumi responsabilitatea de a lua decizii tocmai pentru că el ţi-a acordat încrederea că, în momente tensionate, vei decide în interesul poporului.

Referendumul organizat de Tsipras echivalează cu directorul unui spital întrebându-şi pacienţii dacă să cumpere sau nu un tomograf. Pentru un răspuns informat la o astfel de întrebare ai nevoie fie de ani de educaţie specializată, fie de profesori oneşti capabili să-ţi explice în câteva zile chestiunea. Chiar dacă aceşti profesori ar exista, nu există televiziunile şi nici poporul cu o atenţie suficient de mare încât să le asculte prelegerile. Este motivul pentru care Canada are ceea ce se numeşte „Actul Clarităţii”, care stipulează că întrebările unui referendum trebuie să fie simple şi limpezi.
 
Dar indiferent de deznodământul crizei greceşti, efectul pe termen lung va fi nociv. Duelul dintre cele două mari naraţiuni interpretative se va intensifica, cu un nou episod acut în perioada în care britanicii vor vota pentru ieşirea sau rămânerea în Uniunea Europeană.

O Europă dezbinată, din care se intră şi se iese exclusiv în funcţie de câţi bani ai în buzunar: acesta este visul lui Vladimir Putin. Dar nu acesta a fost visul părinţilor fondatori ai Uniunii Europene. Un vis pe cale să devină coşmar dintr-un anume motiv: liderii Europei ultimului deceniu nu au fost capabili să construiască acea poveste care să-i unească pe toţi. Şi pe cei care iubesc munca, şi pe cei care promovează solidaritatea. Două principii care nu se exclud.

Uniunea Europeană a avut mare nevoie să se reinventeze. Să-şi găsească un sens mai mare decât confortul, comerţul şi libertatea de mişcare. Nu a făcut-o, deşi a avut timpul şi resursele. Şi, din păcate, astăzi a venit scadenţa.


Citeste mai multe despre   


42209 vizualizari

 • -37 (49 voturi)    
  Lasa bre... (Marţi, 30 iunie 2015, 14:24)

  newlook [utilizator]

  Lasa bre, ca nu trebuie sa fii economist ca sa intelegi cand vei plati "datorii", tu si tot neamul tau, pana in mileniul 4.
  Io-te, matale ai facut Medicina si invarti politichia, economia si finantele, ca porcul dovleacul. La toate te pricepi, neicusorule, pana si la criza greceasca !
  • +33 (37 voturi)    
   ... (Marţi, 30 iunie 2015, 18:00)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Comentariu tipic de persoana care nu are ce spune asa ca face un atac la persoana ca sa distraga atentia de la idei. Ai ceva de comentat despre punctele pe care le-a prezentat, care contrazic in opinia autorului discursurile celor doua parti? Daca nu, atunci de ce comentezi despre porci si dovleci? Si nici limbajul care se vrea ironic, de poiana lui Iocan, nu e util discutiei.
   • -17 (21 voturi)    
    Garçon, (Marţi, 30 iunie 2015, 22:01)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

    Garçon,
    comentariul meu are adresa directa in articolul asta in care autorul are pretentia ca "grecii nu stiu ce voteaza, ca nu au pregatirea necesara".

    Pe matale, faptul ca textul articolului e mai mare de doua propozitii si nu sunt poze, pare sa te fi descumpanit total, asa ca ramai la ce stii sa faci: stai langa cafea sa nu dea in foc. Si baga minusuri, ca sa se vada postarile destepte !
    • +10 (12 voturi)    
     Nu te alinta, aberatiile tale nu denota (Miercuri, 1 iulie 2015, 3:34)

     Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     desteptaciune.
    • +4 (6 voturi)    
     OK, ne-ai convins (Miercuri, 1 iulie 2015, 7:20)

     gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     ...nu ti-e de ajuns sa taci si sa pari prost; vrei neaparat sa deschizi gura si sa risipesti orice indoiala.

     PS: nu vrei sa te intorci pe forumul de la Libertatea, Cancan, sau pe unde iti mai faci tu veacul? Vad ca Hotnews este, din punct de vedere intelectual, mult prea mult pentru tine.
    • -1 (1 vot)    
     fugi repede (Miercuri, 1 iulie 2015, 15:01)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     si scolarizeaza repede grecul alegator, ca tu esti singurul care ii dai clasa lui mixich, da' nu vrea el sa recunoasca, ca-i individios, bre garsoane.
 • +13 (13 voturi)    
  mingea e la poporul grec (Marţi, 30 iunie 2015, 14:30)

  Catalin_N [utilizator]

  Depinde de popor cum vor juca cartea asta si daca vor lua decizia corecta si sa se salveze ..
 • -22 (26 voturi)    
  si cine? (Marţi, 30 iunie 2015, 14:30)

  io [anonim]

  Cine sunt luiderii?
  Germania si Franta
  au facut un joc egoist..Rusii se bucura si zagltaie si eide caruta! Nemtii, principalii profitori ai pietei comune nu doresc nici un fel de solidaritate!
  Din nou ei!\
  Iubiti-i daca puteti!
 • +16 (22 voturi)    
  prea multe cuvinte (Marţi, 30 iunie 2015, 14:40)

  Adrian_. [utilizator]

  cred ca interpretam in mod gresit negocierile.
  Grecia a propus niste masuri, creditorii au propus altele.

  Cresterea TVA-ului la 24% sau reducerea bugetului apararii cu 400 de milioane de euro sunt masuri pe care creditorii le considera acceptabile pt ca GARANTEAZA economii la bugetul de stat si in mod automat rata de returnare a datoriilor din bani proprii nu cu ajutorul altor imprumuturi.

  Nimeni nu obliga Grecia adopte aceste masuri atata timp cat reuseste sa propuna alte solutii care sa ofere GARANTII la fel de convingatoare.

  Grecia are posibilitatea sa isi apere propriile interese, refuzand sa adopte solutiile propuse de creditori, dar in acelasi timp este obligata sa produca mai multi bani decat cheltuie, iar surplusul sa fie suficiente de mare pentru a-i permite sa isi plateasca datoriile.

  Daca nu sunt in stare sa isi apere interesele si sa vina cu masuri credibile, vor suporta consecintele. Nu sunt primii si nici ultimii care isi "plang de mila" si se simt "pacaliti" de creditorii internationali, dar si-au facut-o cu mana lor.
  • -9 (11 voturi)    
   GARANTII .... (Marţi, 30 iunie 2015, 18:43)

   Garantii [anonim] i-a raspuns lui Adrian_.

   Pai grecilor li s'a dat garantii in 2010 si 2012 ca economia nu va scadea decat 5% ... si a scazut 25%. Acum grecii vor garantii ca economia va creste ... dar troika a uitat de discutiile anterioare
   • +11 (11 voturi)    
    ete porumbelul.. (Marţi, 30 iunie 2015, 23:18)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Garantii

    cum sa-ti dau eu tie garantii ca la anul o sa muncesti mai mult? si daca ti-as, da.. ramane o singura intrebare: da' in fantana te arunci daca-ti spun ca nu patesti nimic?
  • -6 (8 voturi)    
   Salut (Miercuri, 1 iulie 2015, 2:55)

   TRUJohn [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_.

   Auzi prietene, astea nu sunt masuri care sa ridice economia Grecilor, Ridicarea TVA la 24%, Privatizari sau reduceara bugetului aparari. Problema Greciei este ca S-au privatizat prea multe, asta insemnind ca din ce in ce mai putin bani ajung la stat. Acelas lucru a patit si Rominia. Daca deti o fabrica statul are 100% venitul acelei fabrici, daca o privatiezi nu mai ai decit impozite si atit. O masura dreapta si cinstita ar fi fost ca FMI si EU sa le spuna la Greci, ba baieti, am negociat cu urmatoarele compani si ca sa va ajutam economia vor deschide usile in Grecia unde vor crea locuri de munca si vor platii taxe. Sau FMI trebuia sa le zic Grecilor facetiva o afacere care apartine statului si exportati, va com plati bine pentru produse care in schimb va ajutat economia cu locuri de munca, venit din export si asa mai departe. Astea sunt masuri care ar fi ajutat Grecia. UE si FMI chipurile nu isi baga coada, dar controleaza tot, cit imposizt platesti, cita pensie etc, sunt nist hoti. Bravo Grecilor nu le dati nici un ban datile ///.
   • +5 (7 voturi)    
    ai gasit tu problema greciei?.. (Miercuri, 1 iulie 2015, 8:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui TRUJohn

    1. daca s-au privatizat atat de multe companii, atunci de ce au asa multi angajati la stat? compania de stat poate aduce venituri, dar daca nu aduce profit?...
    2. povestea asta cu compania privata care vine sa-i salveze e din perioada economiei socialiste planificate. daca exista oportunitatea, piata privata o acopera fara sa i se ceara. daca nu exista, compania va da faliment.
    3. tu personal n-ai decat sa cumperi de azi doar produse importate din grecia si sa-ti depui economiile in bancile lor. nu conteaza calitatea produselor, nu conteaza ca banca imprumuta banii aia statului grec pt plata pensiilor si tu o sa-i vezi inapoi la pastele cailor.. tu ii ajuti, nu?
 • +22 (30 voturi)    
  frumoasa zicerea articolului (Marţi, 30 iunie 2015, 14:43)

  Nea [anonim]

  insa atita timp cat cheltui mai mult decat iti poti permite se cheama ca traiesti pe banii altora.
  punct.

  si daca aia nu mai vor sa te imprumute, sau iti spun sa reduci macar cheltuielile ca sa ajungi macar "even", ce dreak discutam?
  prost e nu ala care cere , ci ala care da.

  Amin.
 • +14 (18 voturi)    
  izbitor de asemanatoare (Marţi, 30 iunie 2015, 14:47)

  victor L [utilizator]

  mi se pare dezbaterea despre Grecia cu o dezbatere despre personajul din poveste lui Creanga.
  - unii spun ca tipul isi merita soarta daca nici sa-si inmoaie posmagii nu voia;
  - altii o condamna pe Cucoana care, daca a incercat un pustiu de bine, macar sa-i fi dat posmagii inmuieti.
  Iar grecii insista: mi-ai dat foita, mi-ai dat tutun, acum da-mi si un foc daca esti bun :P
 • +19 (21 voturi)    
  Solidaritate versus munca (Marţi, 30 iunie 2015, 14:47)

  athos64 [utilizator]

  Asa cum spui, solidaritatea si munca nu se exclud, insa hazardul moral si principialitatea, da.

  Proiectul european este despre nivelarea unor diferente si s-au creat mecanisme pentru asta. Ca au functionat sau nu, este o alta discutie. Dar ceea ce s-a intamplat in Grecia nu are de-a face cu lipsa de solidaritate, ci cu modul in care politicienii au exploatat asemenea mecanisme si au profitat de ele pentru a-si pacali poporul si a-si asigura aparenta intelepciunii politice, cand de fapt fondul este unul al inconstientei. Mecanismele de nivelare a diferentelor urmareau crearea resorturilor interne si asigurarea resurselor investitionale pentru proiecte sustenabile, si nu materializarea minciunii unui nivel de trai "creat" de creditul fara sfarsit. Aceasta este minciuna politicianista, cum tot minciuna este acuza indreptata impotriva UE si a tuturor celor care indraznesc sa afirme ca dezmatul trebuie oprit.
  Iar cei care au gresit au ei insisi datoria de a face ceva, nu sa se victimizeze sau sa fie gata sa arunce in aer acel proiect european de care au inteles in mod gresit sa profite intr-un fel abuziv, cei mai multi din neglijenta, cativa in mod constient si criminal.
  • 0 (0 voturi)    
   drama este ... (Miercuri, 1 iulie 2015, 19:00)

   luiz [anonim] i-a raspuns lui athos64

   ...ca nici macar in aceasta situatie nu am auzit din partea grecilor iesiti masiv in strada (sustinand o pozitie sau alta ) vreo acuza la adresa clasei politice care i-a condus pe acest drum fara iesire ! Inseamna ca, asemenea romanilor refuza sa invete ceva din lectiile pe care istoria le preda...intr-un cuvant, isi merita soarta !
 • -6 (18 voturi)    
  Un mic pas in directia corecta (Marţi, 30 iunie 2015, 14:49)

  Le Meow [utilizator]

  Intr-un peisaj mediatic romanesc (si nu numai) in care povestea e doar despre grecii cei lenesi si pro-rusi care au cheltuit ce nu aveau si acum nu vor sa mai plateasca, aceasta interventie e o raritate, si merita salutata.

  Intr-adevar, realitatea e mai nuantata - si de aici trebuie sa incepem.

  Totusi, nici dl. Mixici nu reuseste sa se elibereze de naratiuni ideologice. Cateva exemple:

  (1) Dl Mixici vorbeste despre iesirea din Uniunea Europeana. Asa ceva este exclus. Cel mult, Grecia poate iesi din zona euro. Dar zona euro NU inseamna UE, dl. Mixici! In plus, nici macar din zona euro nu poate fi exclusa Grecia in mod oficial - tratatele europene nu permit asa ceva. (Verificati.) Da, Grecia poate fi 'incurajata' sa-si ceara singura iesirea din zona euro (DAR NU DIN UE!) prin sistarea finantarii de catre ECB. Dar daca guvernul grec nu vrea sa iasa din zona euro, Grecia nu iese din zona euro. Iar din UE, nici atata.

  (2) Masurile care lovesc serios interesele corporatiilor sunt mult, mult, mult mai mici si mai putine decat cele care propun belirea alora fara bani. Verificati. Cititi propunerile ambelor parti, se gasesc usor pe internet, au fost facute publice.

  (3) Referendumul nu se adreseaza unor cetateni neinformati. Grecia a fost intr-o criza economica similara cu anii '30 timp de 5 ani. Reducere PIB de 25% in 5 ani, somaj in randul tinerilor 60% (saizeci la suta), rata sinuciderilor in crestere dramatica, etc. Stati linistit, oamenii aia vor sti ce voteaza.

  PS: Romania nu a fost FORTATA sa faca nimic. Noi nu aveam nevoie disperata de imprumultul ala de la FMI - chiar Basescu a spus ca e doar o 'centura de siguranta'. Ce s-a intamplat la noi a fost ca liderii nostri - cu Basescu in frunte - au fost prea lenesi (sau incompetenti) sa negocieze in interesul tarii, si doar au luat de-a gata ce le-a servit FMI-ul. Dar asta e o alta poveste (trista). A-propos, ce s-a intamplat cu alea 20 mld. euro, mai stie cineva? Ca dobanzi inca platim...
  • +11 (15 voturi)    
   Tu si cu mixich (Marţi, 30 iunie 2015, 16:20)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Le Meow

   Ne lasati? Pai de ce luati in calcul doar ultimii 4 ani (referitor la cati bani au revenit athenei din imprumuturi) si nu luati in calcul ultimii 25 de ani, ca de acolo porneste buba. Grecia nu a inceput sa se imprumute doar acum 4 ani (cand era deja pe topogan) si maj imprumutului mergea la plata datoriei externe ci acum 20-25 de ani. Cum credeti ca a acumulat o datorie de cateva sute de miliarde? Cand a venit criza din 2009 au intrat in faliment, pt ca mergeau cu economia la limita. In afara de asta nu s-au grabit sa faca ajustari nici dupa criza, in ceasul al 12-lea. Acum vor intra voit in incapacitate de plata. Planul e simplu. Sterge datoria si ia-o de la inceput.
   • +10 (12 voturi)    
    xxxxxxxxxxxxxx (Marţi, 30 iunie 2015, 17:57)

    Centurion [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

    Si pentru cine inca nu stie in anul 2011 pensia medie a grecului era cu 40% mai mare decat pensia medie a germanului. Asta a fost doar una din pomenile electorale ale lui Papandreu (Pasok).
 • +13 (21 voturi)    
  Traiasca Syrizele de peste tot (Marţi, 30 iunie 2015, 14:49)

  borat [anonim]

  Oricat de tentant ar fi sa relativizam totul, lumea trebuie sa stie din ce mazga toxica sunt de fapt construiti populistii radicali de pretutindeni. Pacat de Grecia, imi pare realmente rau de minoritatea grecilor care chiar ar fi mers pe un program economic cooperant, si care acum stau la coada la bancomate langa simpatizantii Syriza. Sper sa ajung sa traiesc vreodata intr-o lume in care astfel de abuzuri de democratie sa fie chiar pedepsite, poate se potoleste o data specia asta rapace de demagogi prostocrati care apar ca o infectie oportunista imediat cum un popor trece printr-o perioada dificila.
  • 0 (0 voturi)    
   minunat spus! (Miercuri, 1 iulie 2015, 19:05)

   luiz [anonim] i-a raspuns lui borat

   dar pedeapsa nu va veni niciodata dinafara, tot noi, din interior, trebuie sa o aplicam !
 • +11 (13 voturi)    
  speta interesanta (Marţi, 30 iunie 2015, 14:54)

  Xorciser [utilizator]

  Si Germania a avut de plata echivalentul a vreo 2-3 trilioane de dolari (in banii de azi) dupa WW1. Pe care nu a vrut sa ii plateasca, apoi i-a platit cu taraita si dupa aia a venit Hitler la putere si a refuzat sa mai plateasca, basca WW2 aferent.

  Dupa WW2 cand Germania s-a divizat in Est/Vest nu s-a mai platit nimic pana la reunificare. Dupa anulari de datorii si reduceri substantiale finalul platilor a avut loc in 2010, la peste 90 ani de la Tratatul de la Versailles.

  Datoria Germaniei a avut loc datorita unui razboi pe care ei l-au sustinut inca de la inceput. Datoria Greciei a aparut datorita lacomiei, minciunii si lenei.

  Care e optiunea preferabila? Sa ignoram istoria si sa ne concentram pe prezent? Sunt discutii interesante, nu e chiar atat de simpla situatia.
  • +6 (6 voturi)    
   xxxxxxxxxxxxxxxxx (Marţi, 30 iunie 2015, 18:01)

   Centurion [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Informatia nu este corecta. Statele Unite ale Americii intr-o conferinta in Elvetia (cred ca in anul 1919-20) au reusit sa convinga statele care au impus uriasa datorie Germaniei (Franta si Marea Britanie) sa o reduca la vreo 5%. Ce-i drept nici aceasta suma nu a fost platita de Germania vreodata.
 • +17 (19 voturi)    
  "Europa dezbinata"? (Marţi, 30 iunie 2015, 14:57)

  Petecutz [utilizator]

  Mie unul mi se pare, din contra...
  Grecia reusit o solidaritate mult mai rasunatoare decat ne asteptam.
  Nus tiu cum se vad lucrurile de prin Romania, dar prin partea vestica, toata lumea "sd-a saturat" efectiv de greci...l amodul cel mai pragmatic cu putinta.
  Portugalia, Italia, Spania-striga la unisor: ori accepti si implementezi masurile, ori afara.

  Portugalia, se afla pe aceeasi treapèta cu Grecia acum 5 ani, chiar si ei aveau 14 salarii si angajati la stat.
  S-a renuntat rapid la ei, au inceput masuri si acum sunt pe linia de plutire spre pozitiv, aratatnd clar ca se poate.

  Gogoritza asta cu: pica Grecia, pica UE e de mult rasuflata si depasita.
 • +15 (19 voturi)    
  Grecia (Marţi, 30 iunie 2015, 15:04)

  dr.mihai hancu [anonim]

  Esti cel putin NAIV dragul meu,la scriere cu tendinta nu ma gandesc.
  GRECII sant lenesi,chiar daca nu le place sa auda asta,traiesc din apa,soare si fraieri care platesc pt.asta
  De cand exista viseaza la Comunism,dar n-au avut parte de el.Acum e pe drum...sa vedem daca le aduce ce-si doresc si cat de fericiti o sa fie.Nici Bancile nu sant usa de Biserica desigur,dar nici despre solidaritate nu-i in regula sa vorbiti.Solidaritate la ce !?
  Nemtii au scapat de mizerie prin solidaritate la munca.Nu cred ca despre asta vorbiti in cazul grecilor.M.H.
 • +7 (11 voturi)    
  Nu vor sa spuna ca merg la pieptul rusesc! (Marţi, 30 iunie 2015, 15:17)

  LiviuIordache [utilizator]

  Nimeni nu spune ca, de fapt, baietii astia, cumparati la greu, vor sa duca Grecia in comunismul rusesc. Asta cu banii de dat astazi, 1,6 miliarde de euro, adica PIB-ul Greciei pe 4-5 zile, e gluma proasta. Nimeni insa nu spune ca intelegerile cu rusii sunt mai adinci, nu numai in Grecia, ci si in alte parti, prea urla americanii cu lupta anticoruptie. Rezolvarea sta tot in mina populimii, astia din Grecia daca pricep in sfirsit unde se duc de duminica, iar germanii, de pilda, daca vor sa fie mare natiune prin aliante de trista amintire...
 • +6 (18 voturi)    
  Junker - un lider total pe dinafara (Marţi, 30 iunie 2015, 15:18)

  User2 [anonim]

  Dl. Junker s-a declarat "dezamagit" de guvernul grec, recte de Tsipras. Asta o poate spune doar un politician care habar nu are de lumea in care traieste, si care nu intelege nimic din diversitatea si mentalitatea tarilor din Europa.
  Dl Junker pe de alta contribuie la luarea unor decizii in cazul refugiatilor. In loc sa invete din cazul Australiei, si sa gaseasca o solutie practica de stopare a migratiei economice, el gaseste cea mai proasta solutie cu putinta: ii luam, ii distribuim, etc adica ii INCURAJAM sa vina in numar cat mai mare.
  Si doi, ma intreb cate ore-munca s-au pierdut in discutiile ce se anuntau de la inceput absolut inutile cu Tsipras si gasca lui. Cine plateste asta, dle Junker??
  • +4 (8 voturi)    
   .... din pacate ... (Marţi, 30 iunie 2015, 16:10)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui User2

   sistemul nu ma lasa sa-ti dau mai multe puncte .
   • -2 (10 voturi)    
    the computer says no (Marţi, 30 iunie 2015, 16:39)

    EXEs [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

    Din pacate sistemu' nu ma lasa sa va dau la amandoi mai multe minusuri. Poate peste vreo cateva zeci de ani poate o sa intelegeti cum e cu neoliberalismul, cu propaganda lor si cu schimbarile demografice.
    • +1 (1 vot)    
     ...ia vezi mai jos ... (Marţi, 30 iunie 2015, 18:35)

     Observatore [utilizator] i-a raspuns lui EXEs

     ... comentarul lui " Centurion ". Valabil si pt tine .
    • +5 (5 voturi)    
     ceva concret (Miercuri, 1 iulie 2015, 0:23)

     User2 [anonim] i-a raspuns lui EXEs

     si pe scurt au putea sa spui? Ca n-am inteles absolut nimic din"propaganda lor" sau din "neoliberalism". Singurul lucru clar e ca vrei sa dai minusuri multe...
     • +1 (1 vot)    
      ok (Miercuri, 1 iulie 2015, 10:18)

      EXEs [utilizator] i-a raspuns lui User2

      Sa arunci cu mizerie pe un intreg sistem generalizand niste zvonuri ale cine stie carui sistem propagandistic dovedeste daca nu rautate sau ignoranta, in mod sigur un grad urias de prostie. Acelasi lucru s-a facut in cazul lui Emil Boc cat si acum in cazul lui Johannis.
      Nu poti sa generalizezi si sa ataci intregul sistem european. Tot pe poti sa faci este sa te uiti la principii si sa speri ca toata lumea le va respecta si isi va face treaba bine. Principial Junker are dreptate mai ales cand cere o armata europeana. Principial Merkel si germanii au dreptate cand cer eficienta economica. Principial grecii nu au dreptate pentru ca toata criza in care au intrat a fost pe mana lor. Nu am vazut prea multi politicieni greci bagati la inchisoare, nu am vazut solutii fiabile, nu am vazut decat populism. Populismul a fost si va fi baza tuturor sistemelor dictatoriale. Populismul este minciuna pura de adormit prostimea si e total lipsita de solutii.
  • +3 (9 voturi)    
   Juncker-total pe dinafara? (Marţi, 30 iunie 2015, 16:51)

   Petecutz [utilizator] i-a raspuns lui User2

   daca si Juncker, care a fost prim-ministru al unei tari EU din anii'80 a ajuns sa fie considerat "habarnist" de unul ca tine, e clar, esti o cauza pierduta care habar nu are dar ca cu parerea.
   • +5 (7 voturi)    
    xxxxxxxxxxxxxx (Marţi, 30 iunie 2015, 18:09)

    Centurion [utilizator] i-a raspuns lui Petecutz

    Saschka, Saschka..... ce-ar fi sa te te afli in treaba doar daca si stii ceva.
    Deci doar un mic detaliu nostim despre Juncker. Este persoana care ca prim-ministru a incurajat masiv firmele Off-Shore (sper ca stii ce-i aia) sa isi faca sucursale in Luxembourg pentru a nu mai plati impozita ACASA (acasa fiind Germania,Franta;Olanda, Austria etc.) Cativa ani mai tarziu a ajuns presedintele unei comisii care urma sa descopere cazurile de evaziune fiscala a unor firme straine cu sucursale in Luxembourg... Ti-a cazut fisa, nu ??
   • +3 (3 voturi)    
    Argumente?? (Miercuri, 1 iulie 2015, 0:19)

    User2 [anonim] i-a raspuns lui Petecutz

    Ai cumva argumente cum ca ma insel? Sau l-a dus Tsipras de nas pana in ceasul al 12-lea, cand s-a declarat "dezamagit"?
 • +18 (18 voturi)    
  "lectia" Greciei pentru Romania.... (Marţi, 30 iunie 2015, 15:18)

  lili [anonim]

  "Pentru mine e clar ca lumina zilei că un stat nereformat nu are nici un viitor, indiferent cum arată datele statistice la un anumit moment dat.
  De câteva zile, îl văd la televitor pe premierul interimar Gabriel Oprea, pronunţând, cu un tupeu incredibil, că România a ajuns „a treia economie din Europa”.
  Îl aud, de asemenea, pe Victor Ponta, refugiat într-un hotel de cinci stele din Turcia, cum vorbeşte despre creşterea economică nemaipomenită din această ţară, care a permis majorarea alocaţiilor, a unor salarii sau pensii speciale, tăiate în vremea guvernului Boc.
  În acelaşi timp, merg prin ţară şi văd oraşe decăzute, şantiere abandonate, fabrici închise, oameni care nu-şi mai văd viitorul în România.
  La ce e bună o creştere economică mincinoasă?

  Din 2012, de când a venit USL la putere, la Guvern nu mai vorbeşte nimeni serios despre REFORME în această ţară, în administraţie, învăţământ, sănătate, ci doar despre „drepturile oamenilor pe care le-au tăiat Băsescu şi Boc, dar pe care PSD le-a dat înapoi”.

  Reformele sunt lucruri cu adevărat utile unei ţări şi aş aprecia de o mie de ori mai mult un politician care spune „uite, vezi cărămida aia, de la instituţia cutare?
  Eu am pus-o acolo!” decât unul care se laudă că a crescut nişte salarii sau pensii.
  Ca să plăteşti nişte bani nu ai nevoie decât de o linie de finanţare de la o instituţie bancară, pe când ca să construieşti o ţară îţi trebuie patriotism şi multă pricepere şi bună- credinţă.

  De bună seamă că grecii i-au ales, în ultimii 20-30 de ani, doar pe politicienii care le-au promis că le dau salarii, pensii şi prosperitate.
  Şi iată unde au ajuns.
  Poate aici ar trebui să fie LECTIA de care au nevoie românii din aşa-zisa „tragedie greacă”. "

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-nu-inteleg-grecii-despre-tara-lor--dar-ar-trebui-sa-priceapa-romanii-383910
  • 0 (0 voturi)    
   regret sincer... (Miercuri, 1 iulie 2015, 19:16)

   luiz [anonim] i-a raspuns lui lili

   ca nu iti pot distribui comentariul pe fb !
 • +1 (5 voturi)    
  A "stii" (Marţi, 30 iunie 2015, 15:20)

  Stiu [anonim]

  Citez din articol:

  "Democraţia reprezentativă nu înseamnă să pui poporului întrebări la care acesta nu poate ȘTII să răspundă. Ci să-ţi asumi responsabilitatea de a lua decizii tocmai pentru că el ţi-a acordat încrederea că, în momente tensionate"
  • +5 (5 voturi)    
   "A sti" NU "A stii" ! (Marţi, 30 iunie 2015, 23:41)

   Spartakukus [anonim] i-a raspuns lui Stiu

   Esti un mare fraier. Verbul "a sti" la infinitiv se scrie cu un singur "i". Agramatule !
 • +7 (9 voturi)    
  Ba, Uniunea Europeana are un numitor comun. (Marţi, 30 iunie 2015, 15:22)

  Marius [anonim]

  Noi, tinerii, suntem europeni. Noi suntem uniformizati in sensul unei culturi occidentale. Noi nu l-am vrut pe Ponta presedinte. Noi nu l-am vrut pe Putin dictator, Noi am vrut Ucraina in Uniune. Noi ne-am luat suturi de la Erdogan. Eu si tu si toti prietenii mei suntem europeni la fel de mult cum suntem romani sau greci sau unguri. Noi muncim si tot noi suntem solidari.
  • 0 (0 voturi)    
   Sunteti... (Miercuri, 1 iulie 2015, 16:15)

   Grexit [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   o coacaza! Nu exista notiunea de european decat in mintea corporatiilor si a marionetelor lor! In rest o utopie care va fi spulberata duminica noaptea. Mai vorbim.
 • +3 (9 voturi)    
  DADA (Marţi, 30 iunie 2015, 15:31)

  cretiu iosif [anonim]

  Articolul este foarte bun, autorul a surprins aspecte esentiale care framanta nu numai spatiul european ci si pe cel mondial. Desigur diferenta intre cei care au initiat actuala UE si cei de astazi este o distanta ca de la pamant la luna. Tarile care au fost mai agresive cu cei slabi si i-au dominat zeci de ani, s-au imbogatit iar apoi au dictat si vor dicta in continuare sub aparenta egalitatii etc.Este un semnal ca lumea se schimba profund si din pacate nu in bine....
 • +7 (9 voturi)    
  Nu trebuie permis ca epidemiile să se propage. (Marţi, 30 iunie 2015, 15:41)

  vali47 [utilizator]

  UE este obligată să instituie măsuri de izolare a unor epidemii care pot pune în pericol stabilitatea uniunii.Eu aș propune ca un stat care nu-i capabil să se autofinanțeze,ajuns prin manipulare media pe mâinile unor excentrici populiști,incapabili de reforme și soluții de dezvoltare,să fie preluat temporar,spre administrare de un Consiliu European de salvare economică și socială,care să identifice toate greșelile făcute.Orice țară membru UE să primească ajutor comunitar numai în caz de calamități naturale și atacuri teroriste.Programele de dezvoltare cu fonduri UE să se facă de către o agenție a UE,la propunerea guvernelor naționale și numai pentru ridicarea nivelului de trai și civilizație a unor regiuni.Este necesar un sistem unitar de impozitare,la nivel UE.O activitate care nu plătește impozit,nu există și nu are dreptul să primească fonduri UE sau din Bugetul Național.
 • +9 (13 voturi)    
  Margaret Thatcher (Marţi, 30 iunie 2015, 15:43)

  subcultura [utilizator]

  "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money".

  Si cand te gandesti ca in SUA, toti sunt convinsi ca Europa e pur socialista.

  E o batalie intre doua naratiuni intr-adevar, intre utopia ca sudul Europei poate sa isi faca linistit siesta intrucat la fraierii din nord e mai frig si aia oricum muncesc si o incercare de a desena UE ca un loc unde capitalismul serios cu fata umana si tenta sociala (atunci cand intr-adevar e nevoie) poate exista.
 • -5 (9 voturi)    
  Falsă dilemă (Marţi, 30 iunie 2015, 15:47)

  Omics [utilizator]

  Dilema nu este între muncă și solidaritate, ci între păstrarea și retezarea șanselor regiunilor lipsite de capital ca să se dezvolte.

  Cred că poporul grec cel prost, care nu înțelege întrebarea de la referendum, înțelege totuși care este dilema.
 • -11 (17 voturi)    
  economiști de premiul Nobel susțin Grecia! (Marţi, 30 iunie 2015, 15:53)

  kircav [anonim]

  Presa românească zici că-i plătită de alde Junker și compania. FMI și madam Merkel!

  Vedeți declarațiile date de economiști de vază precum Joseph Stiglitz, Paul Krugman, Amartya Sen, care iau apărarea grecilor împotriva sistemului financiar mondial corupt. Vedeți cum s-a ajuns la datoria enormă a Greciei, deși populația e tot mai săracă iar în ultimii ani FMI și aliații au dictat 5 planuri de austeritate.

  Dacă ar fi mai lucizi și românii ar ieși în stradă împotriva FMI și a guvernanților corupți - name here Ponta, Boc, MRU toate marionetele care fac jocul marelor corporații și bănci în România, în timp ce populația abia supraviețuiește!
  • +7 (9 voturi)    
   bancile (Marţi, 30 iunie 2015, 16:52)

   JuditPaton1 [anonim] i-a raspuns lui kircav

   chiar m-am uitat, datoria greciei este 70% de la UE, Eusystem, persoane particulare si numai 30% de la banci...iar dobanda este foarte mica. Asa ca hai sa lasam sloganul cu bancile, grecii au cerut banii peste tot unde au putut, chiar si de la greci, ca sa-si plateasca cheltuielile si furaciunile mari comparat cu PIB-ul lor. Mai au tupeul sa refuze infiintarea unui DNA si la ei, sa mai recupereze din ce au furat.
  • +6 (6 voturi)    
   Și ce să ceară .... (Marţi, 30 iunie 2015, 19:29)

   Vival [utilizator] i-a raspuns lui kircav

   românii lucizi FMI-ului ???
   Să nu ne mai împrumute când avem nevoie, sau poate să nu ne mai pretindă restituirea creditelor?
   Ce să spun, ești un model de luciditate!
  • 0 (4 voturi)    
   Kircav, fii atent ce îți dorești ! (Miercuri, 1 iulie 2015, 8:56)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui kircav

   Nu Ponta, Boc, MRU au adus corporații în România ci ele au venit aici pentru că România era atractivă dpv al profitului. Când nu va mai fi așa nu Ponta, Boc și MRU le vor da afară ci vor pleca ele așa cum au venit...
   Mai încet cu ieșitul în stradă !

   De fapt, deocamdată, ”marile corporații” sunt cele care contribuie cu o parte semnificativă la Bugetul de Stat. Românii au văzut cum funcționează o societate cu capital privat iar cei care au un nivel corespunzător de competență și-au găsit un job în cadrul acestor companii.
   Așa că, mai încet cu ieșitul în stradă !

   Românii știu foarte bine că Statul nu este un bun administrator, nu degeaba o mare parte dintre cei mai activi și-au parasit țara și lucrează la privat pe la străini...
   Deci, mai bine ieși afară !

   Autorul articolului pune degetul direct pe rană:
   Nu populimea este răspunzătoare de ce se întâmplă în Stat ci Politicienii.
   Dacă un popor are neșansa de a fi condus de politiceni competenți și responsabili se poate considera norocos (vezi mult hulitele state nordice) din care nu pleacă nimeni să muncească hai-hui iar nivelul de trai este mai mult decât satisfăcător.

   Cât despre Finanțe și Bănci dacă nu ești ipocrit atunci ești de-a dreptul iresponsabil !
   Tu nu îți numeri banii înainte de a cheltui ? Ba bine că nu !
   Deci nu vrei să ajungi în situația să-ți bată la ușă recuperatorii de creanțe... A, dacă ai protecție și spatele asigurat atunci poți să-i întâmpini cu bâta, desigur. Dar data viitoare nu-ți va mai acorda nimeni credit !

   Te vor lăsa în drahma ta și nu ai decât să te aliezi cu alți cămătari, dar ai grijă că, spre deosebire de cei de care abia ai scăpat, ăștia nu-ți mai bat la ușă ci ți-o smulg cu totul !
 • +11 (15 voturi)    
  O sa le plang de mila grecilor... (Marţi, 30 iunie 2015, 15:56)

  alex [anonim]

  Cand vor ajunge sa traiasca precum romanii cu 1kg de zahar, unul de ulei si o jumate de kil pe carne, sa aiba oprit curentul 2 ore in fiecare seara, sa aiba caloriferele reci si 8°C in casa iarna, sa nu aiba apa calda si nici gaze la bucatarie, toate astea ca sa-si achite datoriile, atunci o sa le plang de mila grecilor! Cand eram noi la greu, ei faceau pe occidentalii cand veneau in Romania, cumparau de la shop si ne priveau de sus. A facut vreunul din ei ceva pentru mizeria noastra? Noi ne-am platit datoria, sa si-o plateasca si ei. De altfel ne-au ramas datori inca de la Fanarioti !
 • +4 (4 voturi)    
  cosmarul europei-cosmarul tuturor (Marţi, 30 iunie 2015, 15:58)

  silver surfer [anonim]

  dar o astfel de impartire ideologica se gaseste in fiecare tara, in fiecare oras. cred ca daca aduni 10 oameni, unii vor gandi intr-un fel, altii in altul. nu este posibil ca una din cele doua povesti sa-i uneasca pe toti.
 • +16 (18 voturi)    
  doua corectii importante la articol (Marţi, 30 iunie 2015, 16:00)

  toto [anonim]

  1. 90 % din bani s-au dus, in ultimii ani, catre institutiile creditoare pentru ca , foarte important, ele au fost cele care au imprumutat, in faza initiala, banii pentru huzurul nemeritat al grecului de rand.
  2. cele doua principii, munca si solidaritatea, nu se exclud atunci cand solidaritatea se refera strict la cei care nu au din motive obiective (medicale, lipsa de oportunitati intr-o anumita perioada, etc) si carora li se ofera posibilitatea de a avea un minim necesar dar in nici un caz 14 salarii si 13 pensii. atlfel, ele se exclud in totalitate, pentru ca n-ai cum sa fii solidar la impartirea castigului cu unul care nu vrea, desi poate, sa fie solidar cu tine la munca.
 • +12 (14 voturi)    
  Daca tot vrem sa simplificam: (Marţi, 30 iunie 2015, 16:01)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  De ce atata tam-tam? Toneta care vinde hamburgheri in fata casei mele baga bani in materia prima. Daca baga mai multi bani decat incaseaza se spune ca afacerea falimenteaza si nu vine JC Junker si Merkel sa negocieze cu nea Caisa sa nu cumva sa dea faliment. Daca o afacere poate da faliment simplu, nu pot sa nu ma gandesc si la situatia Greciei la fel. Bancile sunt niste afaceri private. Deriva din camatari. Cand camatarii dadeau banii aiurea si murea indatoratul si nu avea rude si proprietati camatarii pierdeau banii. Pentru ca n-au stiut sa dea cui trebuie. Bancile (privati) au imprumutat Grecia (stat) mizand ca nu va da faliment. Ghinion! A dat faliment. Cine nu a gandit cand a dat bani cu camata? X, Y si Z! Pai atunci dispareti X, Y si Z! Dati faliment! Si A, B, si C care mai ramaneti pe piata, luati aminte! Nu faceti la fel! Adica este momentul sa venim cu picioarele pe pamant! Grecia este falita!
 • +5 (5 voturi)    
  politicieni (Marţi, 30 iunie 2015, 16:19)

  Bogdan31415 [anonim]

  politicienii au indatorat tzara si au cheltuit banii pe panselute
 • +7 (7 voturi)    
  Si totusi... (Marţi, 30 iunie 2015, 16:26)

  sln [utilizator]

  Interesanta analiza, ca de obicei. Totusi, ar fi citeva lucruri de spus:

  * Cele doua categorii mentionate "cei care iubesc munca" si "cei care promoveaza solidaritatea", reprezentind, in viziunea dvs., principii complementare. Asa poate parea la prima vedere, e frumos sus, totusi diavolul sta in nuante... Oare de ce indeobste "cei care promoveaza solidaritatea" nu se suprapun cu "cei care iubesc munca"?
  Solidaritatea este justa, de acord, dar atit timp cit se aplica unor indivizi dezavantajati in mod obiectiv. De exemplu lipsa ofertei de munca, sanatate precara etc. Nu as considera conditie obiectiva - si deci apta sa califice la solidaritate - lipsa dorintei de munca. In cazul grecilor, hai sa nu vorbim abrupt despre apetenta catre munca, ci de dorinta/obisnuinta de a trai cu mult peste nivelul muncii prestate. Ceea ce, dincolo de termeni, e cam acelasi luctru. Iar asta ii descalifica pe greci de la aplicarea solidaritatii (in cadrul UE). Dorinta de a trai peste posibilitati nu poate figura ca argument obiectiv pentru a primi bani.

  * Ideea ca grecii sint acum pacaliti printr-o intrebare criptica la referendum, sau ca au niste conducatori iresponsabili. Aveti dreptate si aici. Totusi... (1) Acesti conducatori au fost alesi de grecii insisi. (2) Pentru a se putea invoca argumentul ca trebuie iertati in corpore din cauza ca au conducatori prosti, ar trebui sa acceptam argumentul ca lipsa de discernamint trebuie iertata. Hai sa zicem ca acceptam si asta, dar cu o conditie: ar trebui ca celelalte state UE, cele care vin cu fondurile, sa poata avea si ele un cuvint de spus in alegerea conducatorilor grecilor astfel incit sa poata preveni asemenea fundaturi. Nu poti fi in acelasi timp si iresponsabil, si inflexibil, si sa pretinzi si bani. Altfel, ar fi suficient ca orice tara sa-si aleaga conducatori iresponsabili si "generosi", dupa care sa-i arate cu degetul si sa spuna ca acestia nu fost propulsati de popor, ci ca au fost un soi de deux ex machina. Cam incorect, nu?
 • +10 (10 voturi)    
  La placinte....intr-o veselie,la fiscalizare pas ! (Marţi, 30 iunie 2015, 16:34)

  Plagarus [utilizator]

  Ultimul sirtaki la Atena,in rest grecilor le raman tablele si blestemele.
  Invatatorul Tsipras : le-a spus penionarilor sa aiba rabdare, desi poate nu isi vor incasa pensia la timp, e mai bine asa, altfel pensile lor ar fi fost taiate.Ce nu spune el este ca s-ar putea sa nu mai primeasca nimic multe luni sau sa primeasca ceva ce nu mai are aceeasi putere de cumparare, tot aia e pana la urma, daca nu mai rau(cip)
  In RO deocamdata doar halaul politic mai fierbe.
 • -5 (7 voturi)    
  Te crezi mare... (Marţi, 30 iunie 2015, 17:03)

  Tati [anonim]

  Ce sa spun, stii tu ce nu vor sa spuna unii despre Grecia.... Iti dai mare importanta....
 • +4 (6 voturi)    
  munca (Marţi, 30 iunie 2015, 18:41)

  RedCard [anonim]

  Bună sintagmă pt cei care NU iubesc munca: "cei care promovează solidaritatea"!!!!!!!!!!!!!!!!
 • +9 (11 voturi)    
  Nu inteleg (Marţi, 30 iunie 2015, 19:07)

  Eins11 [utilizator]

  De unde vine acest "repros" cum ca banii care s-au dat Greciei s-au intors la bancile creditoare! Pai unde era sa se duca? In bancile grecesti? Nu se intelege ca a fost vorba de un bail-out? Practic li s-a oferit timp sa se restructureze si sa rezolve problema coruptiei. Nu s-a intamplat asta pentru ca politicienii trebuie ca la fiecare 4 ani sa-si reinnoiasca contractele de munca - si pot face asta dupa logica: Mitel si Georgel, nu vreti banii lui Ionel? Ba da!
  Cat despre visul "parintilor fondatori" ai UE, mi se pare ca incercarea de a face o paralela cu USA este exagerata. UE a fost despre comert si despre a tine Germania imblanzita. Nu exista "cetateanul european". nu poti sa pui un grec langa un suedez, oricat ai vorbi despre "idealurile europene". Nu ca unul este mai bun ca altul, dar au prea putine puncte in care se intersecteaza.
  Problemele actuale ale Europei deriva din lipsa totala de principii:
  - nu s-au respectat regulile scrise chiar de UE
  - prin intermediul ECB si prin scheme complicate se finanteaza ilegal tari membre
  - aderarea la UE (si consecutiv cedarea de suveranitate) si adoptarea monedei EUR nu s-a facut in baza unui referendum national, asa cum ar fi "in spiritul valorilor europene"
  - in orice manual de economie scrie ca riscul este direct proportional cu venitul. Care este riscul Greciei si care au fost ratele dobanzilor cu care au fost imprumutati? A disparut riscul? Cine plateste diferenta? Inca o incalcare a principiilor
  - tot de actualitate: nu exista o definitie si o diferentiere a refugiatului / imigrantului (eventual ilegal)
  s.a.m.d.
 • +4 (4 voturi)    
  Acum (Miercuri, 1 iulie 2015, 1:40)

  KostasP [utilizator]

  Grecii mai au o singura alegere de facut: cui sa vanda tara, rusilor sau chinezilor? Asta-i intrebarea. Probabil amandorura.
 • -1 (1 vot)    
  SA ne amintim! (Miercuri, 1 iulie 2015, 6:52)

  hotnewsfil [utilizator]

  Iresponsabilii (pardon, 'asa-zisii-politicieni-banditii') care, condusi de Felix, SOV, Patriciu si de baronii uselisti (astia da hoti, nu gluma!), nu s-au lasat pana nu l-au indepartat pe MRU de la guvernare, pentru motivul principal ca ar fi cumparat bauturi scumpe pentru proptocolul palatului Victoria, acesti banditi acuzandu-l si punandu-l la stalpul infamiei (dat pe mana populatiei dornice de scandal), si pe presedintele Traian Basescu, pentru motivul ca a redus provizoriu salariile si pensiile, cu scopul stabilizarii macroeconomice a tarii, in conditiile in care aparuse in lume o puternica criza financiara; reducerea decisa de Traian Basescu era, de fapt, readucerea salariilor si pensiilor la nivelul la care se aflau cand inconstientulTariceanu, condus de la spate de PSD (pomeni electorale), in vederea alegerilor din 2009.
  Daca nu erau Basescu, Boc si MRU la guvernare, si nu luau masurile de austeritate, Romania Era azi in situatia, Greciei, Portugaliei, ar fi fost in imposibilitate de plata a salariilor si pensiilor.
 • 0 (0 voturi)    
  lenesi si hoti.. (Miercuri, 1 iulie 2015, 8:35)

  alex [anonim]

  pai romanii is lenesi si hoti si incompetenti...de aia in 25 de ani si-au construit autostrazi.
  Si mai is si prosti, ca timp de 25 de ani au ales politicieni care au facut orice, numai autostrazi nu.
  Grecii (dar si zona de votanti spalati pe creier de psd+bor din rominica) tre sa invete ca degeana votezi ca 2+2= 3 ....pe orice planeta 2+2=4 si doar atit.
 • 0 (0 voturi)    
  bancile creditoare... (Miercuri, 1 iulie 2015, 10:22)

  NewLevel [anonim]

  Daca numai 10% din bani au ajuns la guvernul din Atena iar majoritatea la bancile creditoare intrebarea mea e cui au dat credite aceste banci? Guvernului SUA? Primariei Sectorului 5?
  Si cum au reusit sa dea aceste credite? Cu forta, prin inselatorie, au scris cu font mic in contractul de imprumut?
 • +2 (2 voturi)    
  Esenta articolului (Miercuri, 1 iulie 2015, 10:23)

  Heruvim [utilizator]

  Toata lumea dezbate in detaliu situatia Greciei. Esenta acestui articol este finalul:

  "Liderii Europei ultimului deceniu nu au fost capabili să construiască acea poveste care să-i unească pe toţi. Şi pe cei care iubesc munca, şi pe cei care promovează solidaritatea. Două principii care nu se exclud.

  Uniunea Europeană a avut mare nevoie să se reinventeze. Să-şi găsească un sens mai mare decât confortul, comerţul şi libertatea de mişcare. Nu a făcut-o, deşi a avut timpul şi resursele. Şi, din păcate, astăzi a venit scadenţa."

  Cu alte cuvinte liderii europeni nu au avut o viziune asupra viitorului proiect european. Au fost ingusti la minte si auto-suficienti. Si acum vine scadenta. Odata cu Grecia incepe o falie in uniune: intre nord si sud, intre capitalisti si socialisti, intre tineri si batrani.
 • 0 (0 voturi)    
  La comentariile despre greci (Joi, 2 iulie 2015, 10:15)

  Cangurul Agresiv [anonim]

  Noroc ca noi ne-am luat tara inapoi si acum asistam la lucru smechereste facut.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version