Cunoasteti vreun partid din Romania sau din alta parte a lumii care sa-si roage seful in public sa se intoarca in tara dupa ce a sters-o sub pretextul unei operatii la genunchi? Bai, te rugam frumos, vino repede ca ne ducem de rapa. Daca au ajuns sa tipe dupa Ponta in gura mare, inseamna ca toate incercarile de a-l convinge in particular au esuat. Nu-mi amintesc sa fi asistat la ceva mai grotesc si absurd in politica.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

In timp ce unii se dau de ceasul mortii - someaza, implora, cheama la ordin, ameninta, tipa disperati ca partidul fierbe - altii se vaita la televizor ca daca se intoarce va fi saltat de la aeroport, arestat, calcat cu trenul. O doamna lasata provizoriu la carma partidului face apeluri la calm si zice ca premierul are dreptul sa decida singur ce-i mai bine pentru sanatatea lui.

In PSD a inceput macelul intern, succesiunea pentru putere. Cativa saliveaza deja intens visand sa fuga cu o ciozvarta din partid.

La guvern tine locul premierului fugar un domn bizar. Acesta le cere ministrilor sa i se adreseze cu apelativul domnule general, nu prim-ministru. Domnul face parte din coalitia de guvernare, dar tine si cu opozitia, cu presedintele si cu interesul national. La sefia Parlamentului gasim un batranel complet ramolit politic, aflat in razboi cu mai marii UE deoarece nu este lasat sa distruga justitia in numele democratiei.

Atentie, nu opozitia striga dupa premierul Victor Ponta, ci colegii de partid. Ala cu viziuni apocaliptice care se vaita este bunul lui amic, ultimul mogul in agonie, proptit de procurori intr-un oras de provincie. Ce-o fi in capul pesedistilor de rand, cand vad degringolada de la varf PSD? Ce-o fi la gura baronilor cand vad cum Ponta, Sova si Ghita fug astazi de procurori mancand pamantul dupa ce s-au bucurat in lasitatea lor de curatenia facuta de altii prin partidul lor putred de sus pana jos.

Cum de nu inteleg cu totii ca s-a terminat cu tot sistemul trucat de putere construit in ultimii 25 de ani? Ca nu se naruie doar un regim si un partid, ci se schimba din temelii o paradigma politica?

In tara, procurorii ranesc intr-o clasa politica corupta si lacoma, demoland retele intregi de furt la scara industriala. Impotriva lor lupta azi aproape toti politicienii si trusturile de presa finantate de ei, prin moguli.

Faceti cativa pasi in spate si respirati adanc: fugarul conduce guvernul unei tari UE si partidul aflat de guvernare. Nu suntem in America Latina sau in Cornul Africii. Scenele de mai sus se petrec intr-o tara - cheie pentru NATO si UE, pe care partenerii americani si europeni spera sa poate conta daca rusii o iau razna complet.

Sunt ultimele zbateri ale demonilor unui trecut de care Romania nu s-a despartit niciodata cu adevarat dupa 89. Ele, umbrele trecutului, au tinut mai departe o tara captiva, mimand cu talent democratie, stat de drept, capitalism, pluripartidism.

Sa nu uitam ca si noi suntem altfel decat acum zece, douzecei de ani

Electoratul s-a schimbat in bine. Masa inerta de manevra din anii 90 s-a redus vizibil. Societatea s-a emancipat, a trait nemijlocit experienta occidentului odata cu intrareea in UE si reclama azi standarde mai ridicate. Am avut cu totii dovada la prezidentialele din 2014.

Abia acum se termina cu adevarat. Iesim din cosmar in tipetele umbrelor care se lupta sa ne traga inapoi. Abia acum avem o sansa sa construim pe baze ceva mai curate altceva, alt stat, alte partide, alta presa. E sfarsitul unei lumi cenusii, inchisa la propriu, in cusca, de bratul lung al justitiei.

Umbrele trebuie evacuate rapid de la butoane pana nu arunca totul in aer.